onsdag 9 augusti 2017 - 16:57

Dagar då man hittar ett fint trägolv

Blir inga vackra bilder nu, bara så ni vet! Men tänkte att då vi nu en gång kommit igång renoverandet här hemma ordentligt så måste jag ju passa på att visa vad vi nu (ett av alla projekt) håller på med. Sen kanske jag blir inspirerad av att visa er ännu mera. På måndagen då jag kom hem från jobbet så berättade pappan att han trodde att diskmaskinen hade gått sönder. Det hade nämligen droppat från den helt plötsligt. Men det visade sig bara vara en kniv som hade hamnat snett, och det var lätt fixat. Sen pratade vi lite om vår kommande köksrenovering. Vi gick och impulsköpte ett kök på söndag nämligen. (Hoppsan så det kan gå..) Eller ja, inte var det ju oplanerat egentligen. Men vi hade tänkt vänta lite med det. Men sen fick pappan fnatt på köksfläkten då den var totalt värdelös, och så ledde det ena till det andra. Och då vi då diskuterade om köksrenoveringen så kom vi att prata om golvet. I köket var det inlagt ett laminatgolv som nog var helt i bra skick, men inte riktigt vår "stil" och med rätt känsla för huset. (enligt oss..) Jag slängde ur mig att nog skulle det ju vara så fint att se om det finns trägolv där under, för det måste det ju finnas tänkte jag. Det brukar det ju finnas i gamla hus.. Varpå pappan svarade att han vet att det finns. Jag undrade ju var han kikat, och det var ju såklart under diskmaskinen då han kollat vad den hade för fel. Sen tyckte jag att vi kunde kolla lite vid vardagsrumsdörröppningen där laminatet är lätt att ta bort, så då gjorde vi det. Vi skulle ju kolla bara lite, och man kan ju lätt få tillbaka laminaten tänkte vi.. Först dök det upp en ytterst charmant plastmatta, men under den avslöjades ett riktigt fint trägolv! Som är i behov av behandling såklart, men ett trägolv är alltid ett trägolv!

 

IMG 1583

IMG 1584

IMG 1585

IMG 1587

IMG 1590

IMG 1591

IMG 2

IMG 1601

 

Ja, ni kanske förstod redan hur det gick. Inte satte vi ju laminaten tillbaka inte.. Innan kvällen var slut så hade vi rivit fram hela golvet. Och dessutom kommit fram till att vi tänker slå igen dörren ni ser där på bilden. Det är min syrumsdörr. Nu tänker vi ju inte ha ett rum utan dörr, utan öppnar upp en annan dörröppning som finns i andra ändan av rummet. Så ingången till syrummet kommer att bli från matsalen i fortsättningen. Där lär ska ha funnits en dörr förut. (Jag tycker att jag bara för en vecka sedan sa högt att vi nog inte ska bygga och riva väggar i detta hus..) Men med att slå igen denna dörr så får vi ju iallafall en hel vägg i köket, vilket vi inte har nu. Kylskåpet ska svängas så att det öppnas åt rätt håll. Spis och fläkt blir där de är nu, och utrymmet mellan spis och kylskåp blir extra bordsyta vilket vi haft dåligt av nu. Och lite extra förvaring. Kan behövad då det inte blir några övre skåp (förutom diskskåp) i detta kök heller. Men mer än så vill jag inte avslöja om köksrenoveringen ännu, det kommer lite senare. De största problemen just nu är hur vi ska slipa golvet, eller kanske närmare bestämt vem. Vi hade tänkt anlita någon, men det verkar bli mycket dyrare än vad vi tänkt, så vi kanske får göra det själv.. Iallafall tänker vi prova på att såpskura golve sen då det är slipat. Detta är ju bara ett golv tills vidare. Gömmer sig nog trägolv i alla de övriga rummen också på den här våningen. Men en sak i taget.. Smartast skulle ju såklart vara att göra alla golv på en gång, men det är ju omöjligt med tanke på alla saker..

 

Och så gick det ju så bra med det gamla golvet, att jag bjöd ut det i en grupp på Facebook (där jag för övrigt varit med 10 år idag..) och det tog inte länge innan någon var intresserad. Golvet åkte iväg igår, och så även de skåp vi rivit bort hittills. Inte till samma adress, men öven resten av köket är på väg dit (till ett garage, precis som vårt förra kök) så småningom. Sånt gillar jag. Synd att bara kasta bort sådant som andra kan ha användning för. 

 

Så att sådant stökar vi på med här i det Palanderska huset. Och även om det är lite jobbigt såklart så njuter jag så av sådana här renoveringar. Tycker det är så roligt att riva och röja. Och det kommer att bli så fint så fint bara det blir färdigt. Och det hoppas jag att det blir inom september. (Egentligen hoppas jag såklart att det blir färdigt fortare än så, men bättre att räkna med mera tid så blir man inte besviken..)

 

tisdag 8 augusti 2017 - 07:30

Pepplistan 2017

Yes, I´m alive! En massa på gång just nu, men jag vet inte var jag ska börja. Så jag börjar med att fylla i veckans lista här på Sevendays eftersom det är mycket just nu som får mig att känna mig peppad.

 

Tre saker som får mig på extra bra humör:

Vänner, musik och ordning&reda

 

En person som är extra peppig:

Mina systrar (två personer jag vet, men dom gör mig alltid på gott humör)

 

En perfekt morgon betyder:

Vakna tidigt och känna sig pigg. Solen skiner. Jag hinner göra undan sånt som jag skjutit upp. Sitter i ensamhet och lyssnar på radio, dricker kaffe, smoothie och äter fröknäckebröd med ost och ägg från våra egna hönor.


Det här gör jag när jag är på dåligt humör:

Då jag är på dåligt humör surar jag och är irriterad på andra. Ligger i sängen och orkar inte göra något. Men jag brukar oftast tvinga mig att rycka upp mig. Det gör jag med att lyssna lite på någon musik jag gillar, städa upp något som jag vet att jag blir gladare av då det är städat. Eller skriva på whatsapp med mina systrar. Det hjälper alltid! Jag skulle vija skriva att jag går ut och gå, men så långt har jag inte kommit ännu.. Fast jag vet att det hjälper..


Tre saker jag är extra tacksam över idag:

Hälsan, familjen och att vi nu kommit igång ordentligt med renoveringen av vårt hus. Igår rev vi fram ett trägolv i köket så där bara. Sådant är så himla kul.


En pepplåt:

Jag är så dålig på det här med att välja ut en specifik låt.. Brukar söka på "energy", "happy", "feelgood" på Spotifty då jag behöver lyssna på peppig musik.


Det här tycker jag om med mig själv:

Att jag är positiv, glad och impulsiv


-En person jag vill skicka extra pepp åt:

Alla som kan behöva det extra idag, ni vet vem ni är. ?

 

IMG 1593

Nog ska det ju vara trägolv i äldre hus eller hur! Går inte riktigt ihop med mitt ordning & reda tänk just nu, men för att få ordning så måste man stöka till det ordentligt först..

lördag 20 maj 2017 - 19:05

Projekt sovrum påbörjat

Även om de stora och jobbiga renoveringarna är gjorda i det här huset, så finns det ändå en del ytrenovering att göra. Jag hade egentligen tänkt göra ett inlägg om allt som vi tänkt göra på renoveringsfronten, men det blir lite väl stressigt så jag tar det i den ordning som vi kommer igång nu. Utan att egentligen ha planerat det alls så började jag i början av veckan att måla i sovrummet. Vi hade egentligen tänkt börja med någon av barnens rum, men nu blev det så här. 

 

Att göra:

- Måla den vaniljvita panelen vit

- Måla allt det som nu är tapetserat i en mörkgrå nyans

- Måla taket vitt

- Höja gardinstången (Har stört mig oerhört att den är precis ovanför fönstret..)

och skaffa mörkläggningsgardiner

-Skaffa nya knoppar till skåpen

 

 

IMG 9563

 

Så här såg det ut ännu för en vecka sen innan jag hade börjat stöka till det..

 

IMG 9583

 

Tills jag började riva ner tapeterna och måla tapeten. Allt i en väldigt oorganiserad ordning.. Så brukar det bli..

 

IMG 9549

 

Tycker att skåpen vid snedtaket är så fina även om de nog är lite opraktiska.. Någonslags förvaring för längre kläder måste fixas på något sätt.

 

IMG 9602

Beställde nya knoppar till skåpen från E-bay. Finns ju så mycket så det är lite svårt att bestämma sig, men det blev sådana här. Tyvärr får vi vänta ett tag på dom..

 

IMG 9536

 

På den sidan där vi har sängen ser det ut så här. Vi skaffade supersköna trikålakan från Ikea.

 

IMG 9551

 

Fick lite "hjälp" också med målandet..

 

IMG 9555

 

Sen då palelen är vit så ser man hur gulnat taket är.. Men även  det ska målas, men allt har sin tid. Vi har bestämt att vi inte ska stressa med renoveringarna i det här huset utan låta det ta den tid det tar. Vi är inte dom som måste ha allt klart på en vecka, eftersom vi ju tycker om att renovera fast det är kaos och dammigt över allt..

 

lördag 5 november 2016 - 15:17

Köket förr och nu

Jag lovade ju er att jag skulle bjuda på rundvandring här hemma hos oss och visa lite hur det såg ut förr och hur det ser ut nu. Utsidans förvandling såg ni här och idag är det dags för köket. Vi hade länge kvar de gamla skåpen men bänkskivorna och knopparna bytte vi ut nästan genast. Det var mörkbrunt trä och mässingsknoppar som gällde ett bra tag. Även golvet har ändrat skepnad några gånger. Vi tog bort plastmattan i något skede och tog fram trägolvet. Tyvärr var vi lite för snabba med att måla golvet vitt (orkade inte göra ett ordentligt förarbete) så det vita golvet slets ganska fort, och små klottande barn i huset och springor mellan plankorna går inte så bra ihop.. Därför beslöt vi att lägga ett laminatgolv på det slitna målade golvet för ca tre år sedan. Och det har vi varit väldigt nöjda med! Våren 2015 var det sedan dags för att byta ut resten av köket. Det blev skåpstommar och luckor och maskiner (förutom kylskåp och diskmaskin) från Ikea, och vi har varit riktigt nöjda med allt. Efter annandagsstormen år 2011 då vi var utan el i fem dagar, beslöt vi oss för att låta mura en vedspis och det är nog en av de bättre investeringar vi har gjort i vårt hem. Den värmer så skönt då det är kyligt ute. Den senaste ändringen vi har gjort här i köket är den att vi flyttade det svarta sidobordet till mitten av köket och vi har planerat att lägga en björkskiva ovanpå det för att få lite mera arbetsyta, för det har vi dåligt av i köket. Det kan hända att halvmånebordet och den nedre vägghyllan kommer att bytas ut mott ett vitt skåp som mina föräldrar har hos sig i något skede, måste bara låta den idén mogna lite först.

 

Nåja, nu ska ni få se lite bilder också!

 

1155819442563 Korvenmaentie19006

 

Så här såg väggen med spis och kylskåp ut år 2006 då vi köpte huset.

 

IMG 5109

 

Så här ser det ut nu (med damm och fingermärken och allt). Ganska stor förändring eller hur..

 

1155819462259 Korvenmaentie19005

 

Stod man i köksdörren och tittade in i köket så såg det så här "tjusigt" ut.

 

IMG 5111

 

Nu ser det ut så här. Vitrinskåpet fick gå och här har det sett ganska annorlunda ut också mellan varven. Ett tag hade vi en vägg här till höger och en väldigt vit och lantlig stil. Den tiden är ett minne blott. 

 

HPIM2678

 

Matsalsdelen såg ut så här.

 

IMG 5121

 

Nu ser det ut så här, men här har också sett väldigt olika ut under de tio år som gått. I två år hade jag mitt syrum här. Det var i samband med att vi gjorde det som väggen till höger mot vardagsrummet byggdes upp. 

 

IMG 5115

 

Den här vinkeln hade vi ingen ursprungsbild på och jag orkade inte leta upp någon annan bild från hur det har sett ut just nu, men här byggdes alltså vedspisen upp. Här hade vi också pärlspont och ett skafferi ett tag.

 

IMG 5116

 

Inte heller denna vinkel mot tamburen och trappan till övrevåningen fanns det någon bild på från förr.

 

IMG 5119

Sådär, tack för titten!! Vilket rum vill ni se till näst?

torsdag 20 oktober 2016 - 20:05

För tio år sedan..

För tio år sedan idag vaknade jag upp i vår hyrestvåa på Stålarmsgatan i Åbo. Det var en speciell dag. Jag gick på jobb som vanligt och blev hämtad av min nyblivna man på eftermiddagen. Men vi åkte inte tillbaka till lägenheten utan åkte iväg utanför Åbos gränser till Pikis och vårt nya hem. Och här har vi bott sen dess och mycket har hänt med åren. Både med huset och med vår familj. 

 

Hur gick det till?

 

Året var 2006 och vi var nygifta och hade åkt till Citymarket i Länsikeskus för att handla. Vi råkade se en försäljningsnnons i ett fönster och blev lite förtjusta och åkte ganska fort för att titta på huset i smyg. Vi hade inte alls egentligen tänkt köpa hus ännu och hade iallafall tänkt att längre än till S:t Karins flyttar vi i alla fall inte. (Efter ett tag började Pikis höra till S:t Karins så egentligen så höll vi ju det vi tänkt) Men vi fastnade för huset och inom en inte alls så lång framtid så var det vårt! (Efter en del besök till banken och samtal med borgenärerna såklart..)

 

1155819321205 Korvenmaentie19001

 

Vårt hus år 2006 som det såg ut på försäljningsannonsen.

Det var det här lite skruttiga huset som vi ville ta hand om.

 

1155819341326 Korvenmaentie2

 

Under de här tio åren som vi bott här har det förstås hänt väldigt mycket.. Vi har ju hållit på och renoverat i alla år. Varje år har vi haft minst en större renovering på gång om jag nu inte minns helt fel.. Utsidan av huset är egentligen det som vi tagit tag i sist men också det som kostat oss mest och tagit mest tid och energi. För inte har det varit roligt alla gånger..

 

Våren 2014 bytte vi bort vårt mossiga tegeltak till ett svart plåttak. Det var egentligen den enda renoveringen som vi inte deltagit i alls själva. Tre dagar tog det. Och så sent som förra veckan så fick vi äntligen också stegarna på plats. 

 

Sommaren 2013 bestämde vi oss för att vi skulle måla om huset. Men det visade sig att det var väldigt jobbigt att skrapa bort den gamla oljefärgen så vi började att måla på den färg som satt hårt kvar (enligt anvisningar från affären..) och det blev bara bubbligt och eländigt och inte ens den färgen var som vi önskade. Så vi fick tänka om. Efter att vi funderat på hur vi skulle göra, så beslöt vi oss för att vi skulle göra en grundligare fasadrenovering och byta allt. Det började vi med våren 2014 och i samma veva så isolerade vi också verandan och bytte ytterdörren. Och det visade sig vara ett väldigt bra beslut då det kom fram vissa murkna stockar under renoveringen som vi fick byta ut. Sommaren 2016 blev vi äntligen klara (och ännu finns det lite kvar att måla av sockeln som inte syns på framsidan..)

 

IMG 2

IMG 6337

 

Tyvärr hittade jag i stunden inga bättre bilder än mobilbilder, men jag tänkte att om det här inlägget alls ska bli av så får det duga med lite sämre bilder. I dagsläget är de flesta plankhögar borta och så finns det som sagt nu en stege från sovrumsfönstret på andra våningen samt en stege upp till verandans tak.

 

Det var min berättelse om hur det gick till då vi köpte vårt hus och vad som har hänt på utsidan sedan dess. Vad säger ni? Är ni intresserade av att ta del av resten förändringen rum för rum?

måndag 13 juni 2016 - 21:11

Ett minne blott..

Ja, vet ni! Nu är byggställningarna ett minne blott! (Eller okej då, en hög med plankor som ska bli bl.a hönshus och trädkoja) Vi har suckat, målat, kämpat och irriterat oss men nu är vi snart i mål med den här renoveringen som tagit oss nästan två år. 

 

image15

 

Målet var att bli klara innan pappan åker på jobb den 21.6 och vi hann med bra marginal! Nu finns det ju ännu massor att städa upp och sånt där smått som måste fixas men det mesta är ändå klart nu och de är en sån lättnad att ingen behöver klättra upp på höga byggställningar mera.

torsdag 4 februari 2016 - 20:09

Hur vi byggde barnens säng

Några personer som vi träffat har frågat oss om vi verkligen har byggt sängen själva! Och jo, så är det. Vi hade inget annat att utgå ifrån än två gamla Expedithyllor, tre spånskivor och lite battingar och skruvar. Och idén såklart.

Men först skulle ju hela rummet renoveras. Så här såg det ut efter att tapeten kommit upp och väggen målats. (Bortsett  från listerna då, som ska bytas ut då de gamla gick av då vi tog ner dom..)

IMG 9590

Sen la vi ut madrasserna på golvet för att se lite hur det skulle komma att se ut.

IMG 9591

Sen var det dags att börja med sängbottnen. Vi mätte.

IMG 9592

Och sågade.

IMG 9594

Barnen deltog också på sitt sätt.

IMG 9596

Då lördagen tog slut hade vi hunnit så här långt. Ett botten på plats.

IMG 9597

Ännu såg det rysligt halvfärdigt ut. Men böckerna fick ändå flytta in i hyllan. 

IMG 9598

Följande dag bar vi upp den större Expedithyllan från verandan.

IMG 9602

Och så sågade vi ut den ena gaveln.

image4 5

Och skruvade fast den.

IMG 9607

Och pappan flyttade undan madrasserna hur många gånger som helst. Han tyckte av någon orsak att de var ivägen. Barnen tyckte att det var hårt utan.

IMG 9611

Sen var det dags att börja med den andra gaveln/sidan.

image2 15

Vår tjusiga ritning fungerade riktigt bra.

image3 7

Ganska snart innan läggdags fick vi också upp sidorna.

image5 3

Och barnen har sovit gott (bortsett från magsjukan då..) i sin borg.

IMG 9614

Ännu har vi inte hunnit med målandet, men allt har sin tid!

Så, så här kan det gå till att bygga en säng! Var egentligen inte speciellt svårt alls. Viktigast är ju såklart att få allting stadigt och att ha bra verktyg. Frågor på det?

söndag 31 januari 2016 - 21:23

Första natten i en egen borg

Nu hade jag ju gärna väntat på dagsljus innan jag visade upp barnens nya rum, men eftersom det ännu den här årstiden är lite dåligt om det (även om det ju var riktigt vår i luften idag!) så får det duga med en kvällsmysbild från barnens rum. Det gick plötsligt i en himla fart och vi har hela veckoslutet varit sysselsatta med att fixa färdigt i barnens rum. Och om vi är nöjda - JA! Hela bunten. Och jag tror att det blev mycket bättre än vad vi alla förväntat oss faktiskt. En del fixande är det ju kvar ännu, men det är inget som borde ta så lång tid. Huvudsaken var att barnen skulle få sova här i natt. Ja, inte hade jag trott att vi skulle klara av att bygga en säng.

IMG 9616

Allt ska ju målas ännu såklart även om det faktiskt är helt snyggt såhär också. Och flera bilder utlovas såklart då allt är helt färdigt. Men eftersom ni fått följa med renoveringen så här långt så ville jag gärna visa detta nu, mera kommer senare :-)

söndag 31 januari 2016 - 07:37

Projekt säng

Nu är vi äntligen igång med sängprojektet! Igår tapetserade vi färdigt och började med sängarna. Stundvis är det jätte roligt men nu börjar det nog kännas som att det få vara färdigt snart.. Så här långt har vi kommit nu.

image50Fortsättning följer...

måndag 25 januari 2016 - 21:37

Trasor och prickar

Så var en måndag snart slut. Fick mycket gjort på jobbet idag. Lite praktiskt pappersjobb, och så planerade vi färdigt hur vi ska hänga upp bilderna på fredag. Och allt annat som ska med har jag redan packat in i en låda! Inte likt mig att vara så i god tid.. Sen plockade jag också ut trasor till nästa trasmatta som ska vävas, och den tänker jag själv köpa denna gång. Till barnens rum såklart :-) Kanske framför skrivbordet.. Eller så får det bli två små framför sängarna..

image41

Efter maten tog jag tag i resten av barnens rum, skruvade ner allt och spacklade alla hål. Så nu är det tapetsering som gäller till näst. Öppnade också en rulle för att lite se hur det blir. Och bra blir det :-)

image42

Nu blir det tidig läggning för mig.. Och imorgon kommer pappan hem igen!