måndag 5 juni 2017 - 07:38

Helgen som gick och veckan som kommer

Helgen gick fort men var ändå lång på något sätt och innehöll ganska mycket program. På fredag fick vi upp en tavelvägg ovanför soffan, vilket vi dragit ut på sen vi flyttade hit. På lördag var det skolavslutning och min födelsedag. Fick fina presenter och var ut och äta på kvällen. Vi fick också hönshuset färdigt på insidan. Igår fick vi äntligen gräset klippt (med lånad gräsklippare då vår fått något fel..) och en del städat och så var vi på kvällspromenad för att se var storebror ska gå på kurs denna vecka. 

 

IMG 4139

Sen fick hönorna också komma ut på gården första gången. Dom rymde mest till grannen så det blev en lite rörig hönsjakt. Men min Ada blir bara mer och mer tam ju mera man får tag i henne. 

 

Den här veckan inleds ett städprojekt i det här huset. Berättar mer om det senare (om det fungerar..) Pappan åker på jobb på tisdag och storebror får gå på indiankurs. Lillebror går sina sista dagar på dagis, i höst är det förskolan som gäller. På veckoslutet är det Pargasdagarna och loppisrace och så får vi väntat besök på söndag. Sen anländer mina föräldrar för att inleda det första "barnvaktningspasset" den här sommaren.

 

Vad har ni för planer?

fredag 2 juni 2017 - 07:20

Sommarpusslet!

Så var vi snart där igen. Sommarlov! Men för många innebär sommarlovet ett ordentligt pussel. För då barnen är lediga i 2,5 månader, så har många föräldrar bara några veckor semester. Vi har ju turen att ha en pappa som är hemma varannan vecka och i sommar så är han dessutom hemma extra länge då han har tre veckor ledigt i två omgångar (med en vecka jobb emellan då jag har ledigt). Själv är jag ledig fyra veckor i juli och vi är alla lediga tre veckor tillsammans. Av de veckorna är vi en vecka på resa.

 

Dom dagarna som ingen av oss föräldrar är lediga så kommer barnen att vara med sin mormor och morfar. Antingen hos oss eller på landet. Så länge barnen är små är det ju såklart möjligt att ha dom i dagvård då man själv jobbar, men det är väl dom där tidiga skolåren som är lite knepiga. Blir nog många långa timmar för en 7-10 åring att vara ensam. Sen ordnas det ju en hel del läger också för just dessa barn. Men det blir ju nog ganska dyrt att fixa hela sommaren så (eller den tid man själv inte är ledig). Storebror kommer att inleda sommaren med att få på "indiankurs". 10-14 har han då sysselsättning. Programmet lät dessutom jätte kul! Dom ska tillverka t.ex. drömfångare, väva med pärlor, sy läderpåsar och tova sittunderlag. Finns ju en massa andra läger och kurser också, men för vår del blir det den här veckan. 

 

IMG 9713

 

Eftersom vi inte har heldagsbarnvakter så jätte nära så är det viktigt att vi har allt sådant här planerat redan ett tag innan sommarlovet börjar. Så vi vet nu exakt var och med vem barnen är ända fram till den 15.8.. Känns bra att ha det fixat!

 

Hur fixar ni med barn i skolåldern er sommar om ni inte själva är lediga lika mycket som dom? 

lördag 13 maj 2017 - 08:29

Bränner proppar

Med ett nytt hem så är det ofta saker som någon gång händer första gången. Igår gick den första proppen.. eller säkring heter det väl på riktigt.. Jag var jätte trött och skulle gå och lägga mig men hänga tvätten först. Kommer ner i tvättrummet och lampan går inte på. Tänkte först att den gått sönder men då jag märkte att också tvättmaskinens lampa inte lyste så fattade jag att en säkring gått. Var alldeles för trött då för att fundera ut var vi hade extra säkringar (fick fundera en god stund innan jag ens kom på var proppskåpet fanns..) så löste tvättmaskinen med skarvsladdar. Fick hänga tvätt då jag vaknat istället..

 

IMG 9413

 

Efter natten så gjorde jag ett nytt försök. Tack och lov hade pappan vaknat på andra sidan vattnet, och kunde berätta var vi gömt propparna.. Men proppskåpet ligger lite högt så inte såg jag vilken jag skulle byta.. Men en bild med telefonen löste det problemet. Fast nu hade vi bara proppar som var 16A och 25A och just denna var såklart 10A.. så får bli att inhandla sådana idag. 

 

Ha en skön lördag och bränn inte propparna!

onsdag 8 februari 2017 - 06:16

Dagens 3

Det var svårare än vad jag kom ihåg att komma igång med vardagsbloggandet.. Kanske jag skulle göra en lista. Dagens 3 tänkte jag kalla den.

 

3 onödigaste:

 • Det är onödigt kallt. Jag vet att det ännu bara är den 8 februari och att det är helt normalt, men jag tycker inte om kallt.
 • Fick meddelande igår om att personen som skulle genomföra granskningen på Pargashuset skadat foten så han kan inte komma.. Mest synd för honom, men det betyder ju i värsta fall att tidtabellen blir uppskjuten då mäklaren inte ännu iallafall hade hittat en ersättare..
 • Vi får inte använda duschen före imorgon då vi haft vår granskning. Inte för att det borde vara någon panik, men jag får alltid extremt duschbehov då jag vet att jag inte kan duscha av någon orsak

 

3 finaste

 • Solen som kom tillbaka. Jag får genast mycket mera energi!
 • Alla fina människor omkring mig.
 • En klänning jag snabbfyndade på Lidl igår.

 

3 bästa

 • Pappan kom hem igår!
 • Den här hemmaveckan (alltså fr.o.m igår tills nästa onsdag den 14.2) borde det hända de mest avgörande med husförsäljning och köp.
 • Jag fick golvbrunnen i duschen rensad igår. Det var inte så roligt då det pågick (tänkte spy, hatar det..) men nu är det gjort och nu är det bra.

 

3 roligaste

 • På fredag har vi vändagsdisco på jobbet och vi ska bl.a. ha en foto booth hörna där discobesökarna får ta en bild med lite roliga tillbehör.
 • Ljuset börjar återvända, igår började det ljusna medan jag åkte till jobbet lite före åtta!
 • Storebror har hittat läsglädjen ordentligt. Han hade lånat den sjätte Harry Potter boken på bibban igår.. Men jag föreslog att han kanske skulle börja med den första.

 

Ha en fin dag!

söndag 11 december 2016 - 09:20

En oglamorös början på helgen

Ni var många som läste och gillade mitt inlägg om PMS, men få som kommenterade. Har ni inget att säga om saken, vill ni inte eller var det bara dålig timning med en lördag förmiddag? (marknader, julstök och julfester på gång kanske?) Behöver jag tillägga att jag hade PMS då jag skrev inlägget? Det har jag dock inte just nu, däremot lite mensvärk och en täppt näsa.

 

Helgen började ju lite oglamouröst. Kände redan på torsdag att jag hade en flunssa på kommande så var färdigt ganska så trött.. Innan jag skulle lägga mig på fredag kväll så hörde jag något som prasslade i köket. Drog ut lådan under spisen och vad såg jag inte där om inte en liten mus.. Första gången vi har en sån i köket (vad jag vet..) Lyckades hitta en musfälla efter lite rotande, och laddade den med en bit ost och gick och la mig. 

 

Klockan sex väcktes jag av lillebror som krupit upp i min säng. "Mamma, jag har kissat ner mig!" Sånt händer, men inte så kul då det händer i min säng.. Det blev att stiga upp bara och sätta igång att tvätta. För båda täckena hade blivit våta.. Om man nu ska se det här som något positivt så fick jag iallafall täckena jultvättade. (Inte för att jag tycker att man måste tvätta sina täcken inför julen, men ibland kan det ju vara bra att göra..)

 

Då jag fixat färdigt i sängen så gick jag för att titta om vi hade fått någon mus i fällan. Nej. Det hade vi inte. Men festat på osten hade den nog gjort. Gjorde om samma procedur igår kväll men TEJPADE fast osten så den inte skulle gå att få bort så lätt. Men den där fällan är nu helt värdelös.. I morse såg jag nog att det varit någon där och flyttat på den, men osten var kvar och fällan hade inte smällt igen..

 

Så jag fortsätter jakten..

 

IMG 5465

 

Igår var vi också till Pargas och gick på julmarknad. Det var mysigt som vanligt och alltid roligt att träffa lite folk. Efter marknaden gick vi till mitt jobb där vi skulle träffas några stycken för lite julpyssel. Det blev nu inte så mycket julpyssel (och inte så många som kunde komma då jag kom på idén lite sent) men var helt trevligt att ha lite sällskap på lördag kväll ändå.

 

Glad tredje advent föresten! Idag ska jag försöka fixa klart julkorten, pyssla på lite här hemma och tanken är att vi ska in till Åbo för en träff efter lunch, men måste se hur min flunssa orkar med det..

lördag 10 december 2016 - 10:30

PMS: ett svepskäl för att få vara arg?

Igår kväll då jag egentligen skulle gå och lägga mig tidigt för att skrämma bort en påsmygande flunssa, så kollade jag igenom FB och fastnade då vid ett blogginlägg som Malin skrivit. "Har du mens eller?" Jag måste faktiskt säga att det uttrycket har jag själv sällan stött på, om ens någonsin. Men jag kan tänka mig att det är många som tänker så utan att säga ut det om någon kvinna är på dåligt humör. Jag måste också göra klart för er att jag är ingen expert och det jag vill säga är enbart baserat på mina personliga erfarenheter och sådant som jag läst på nätet och sådant som personer jag litar på har berättat till mig. Det jag vill med att skriva det här inlägget, är att visa att du är inte ensam, vi är många som lider av PMS eller den värre formen, PMDS (Premenstruellt dysforiskt syndrom) och det är någonting som det borde pratas så mycket mera om. Jag har aldrig förr skrivit ett så här personligt inlägg, och är jätte rädd för att öppna mig om detta, men jag känner att jag måste göra det nu.

 

Så, har du inte problem med PMS eller PMDS så är du kanske lite irriterad, svullen och extra känslig några dagar före mens. Jag trodde att jag hade PMS före jag fick barn, för det var ungefär så som jag kände mig. Men det var först efter att mitt andra barn fötts, som jag förstod att jag har PMS, och vissa månader skulle jag nog själv diagnostisera mig med PMDS. Efter att ha läst kommentarerna under Malins facebooklänk till blogginlägget så verkar det vara så för många, att PMS:en har börjat efter att man fått barn och det är väl kanske ungefär i 30-35 års åldern för många.

 

Så vad har jag då för symptom och varför är begreppet "har du mens eller?" så obota korkat? För det första. Har man PMS eller PMDS så är det ju just mensen som tar bort symptomen. Så att säga "har du mens eller?" borde isåfall bytas ut mot "har du PMS eller?". Då mensen äntligen kommer så är man sig själv igen och förstår inte varför man kände sig så dålig för bara några dagar sedan. Ibland kan det bara vara fråga om några timmar. 

 

Det var då jag var ungefär 33 år och mitt humör började ändras redan vid ägglossningen som jag insåg att det inte bara var fråga om lite dåligt humör före mensen skulle komma. Jag blev jätte känslig, irriterad och alldeles för arg, speciellt på mina barn. Jag kunde skrika rakt ut vad jag tyckte och hur jag kände och var alltid väldigt ångerfull efteråt. Jag kunde ligga långa stunder i sängen eller på badrumsgolvet och bara inte förmå mig att göra någonting. Det har t.o.m hänt att jag kastat saker så att de gått sönder och ibland har det också flugit grejer ut genom fönstret. Jag kunde helt enkelt inte kontrollera mina känslor och efteråt kändes det alltid hemskt. Eftersom min man jobbar borta varannan vecka, så har han tack och lov undgått det värsta, men jag tror också att just kombinationen av att vara ensam varannan vecka och vara trött och ensam om allt, har gjort att PMS:en varit värre vissa månader. Men sen då mensen kom var symptomen som bortblåsta och jag hann liksom förtränga det här och glömma bort det tills det var dags nästa gång. Och det här hände tack och lov inte varje månad, men oftast varannan. 

 

Då de här problemen började kom de så plötsligt och kändes så främmande för mig. Jag har ju alltid varit den där snälla, försynta flickan som varit lite i bakgrunden och alltid varit medgörlig och inte velat ställa till med problem. Varför var jag nu plötsligt så här arg och elak och känslig?

 

De här problemen har aldrig påverkat mitt jobb och mina sociala kontakter, för jag har lärt mig att rycka upp mig och hålla ut de timmarna jag varit på jobb och träffat människor. Skämts kanske, för inte kan man ju berätta till folk att man beter sig på det sättet då ingen ser.. Så varför har jag inte sökt hjälp? För så är det. Jag har för det första en stor skräck att tala om saker som berör mig själv, har alltid haft. Det finns bara någon spärr på som jag inte kommit på ett sätt att öppna. Och enligt vad jag hört av vänner och bekanta så vet jag ju vad den vanliga lösningen brukar vara. Antidepressiva mediciner. Och jag vill inte ta sådana helt enkelt om det finns andra sätt. För jag är ju inte deprimerad. Är man deprimerad är man det hela tiden och inte två veckor av månaden eller en vecka eller varannan dag.

 

Så varför får vissa PMS och inte andra?

 

"PMS eller premenstruellt syndrom kallas de besvär man kan känna av runt ägglossning och fram till mens. Vanliga PMS-besvär är humörsvängningar, irritation, raseri, oro, ångest, dålig självkänsla och depression. Studier har visat att PMS-besvär har en koppling till låga cirkulatoriska nivåer av progesteron, låga nivåer av signalsubstansen GABA samt lågt magnesium. Andra studier har även visat att serotonin är inblandat då kvinnor med PMS har visat lägre nivåer av serotonin under PMS-fasen jämfört med andra tidpunkter i sin cykel."

källa

 

Då jag började snurra lite runt på nätet för att hitta lite mera artiklar om PMS så snubblade jag över den här artikeln och det här inslaget. Därifrån tog jag också inspiration till rubriken till det här inlägget. I artikeln får man se ett klipp med en forskare som inte funnit samband med PMS och menscykeln. Galenskap. Tror hon verkligen att kvinnor med PMS och PMDS njuter av att få vara arga och känsliga halva månaden? Det är ganska många år av ens liv det..

 

Men det finns också forskare som försöker hitta på en lösning till kvinnor som lider av PMS och PMDS. "Torbjörn Bäckström upptäckte på 1980-talet att PMDS har att göra med de processer som startar i kroppen vid ägglossningen som inträffar ungefär två veckor före mens. När ägget släpper från äggstockarna frigörs ett hormon som kallas gulkroppshormon. När det bryts ner bildas ett annat hormon, allopregnanolon. Varje nervcell i hjärnan har receptorer som allopregnanolon kan koppla in sig på. Det påverkar då ett system i hjärnan som heter GABA som har den märkliga effekten att den lugnar ner hjärnans aktivitet. Den här handbromsen är viktig för oss, och det finns många andra ämnen som har liknande effekter på GABA som allopregnanolon. Men för de kvinnor som lider av PMDS har de kunnat visa att hjärnan blir mer aktiv, och som i sin tur leder till att kvinnorna blir deprimerade eller aggressiva. När mensen kommer försvinner symtomen."

 

källa

 

Idag har jag lyckats hitta några metoder som har hjälpt mig ganska mycket. Klart att jag har PMS fortfarande, men jag har ändå bukt med känslorna och känner mig lugnare och mera harmonisk idag. För ungefär ett och ett halvt år sedan nämde jag för en kompis om hur jag upplevde saken och eftersom hon hade erfarenhet av samma sak så tipsade hon mig om att testa progesteronkräm. Det är alltså fråga om en hudkräm som innehåller bioidentiskt progesteron och kan användas av alla kvinnor från mensdebuten till menopausen vid besvär av t.ex. PMS, klimakteriebesvär och alla möjliga andra kvinnliga problem. Man använder krämen lite olika beroende på vad man har för problem. Jag tänker inte gå in på det mera här men du kan läsa mera här.

 

Ett annat knep som jag kämpat med i flera år redan är att lämna bort socker och kolhydrater. Det har länge varit "trendigt" med lchf, men i mitt fall (i alla fall inte nu mera) handlar det inte om att gå ner i vikt. Men jag har däremot märkt en stor skillnad på mitt humör om jag äter socker och kolhydrater eller om jag inte gör det. Jag tänker inte gå in desto mera på det och orkar inte hänvisa till någon forskning, men jag vet hur jag själv har mått och hur jag mår nu. Många äter extra mycket socker och ohälsosamt just före mens, men jag har märkt att det får mig att må mycket sämre. För snart två månader sen hade jag en massa konstiga symptom som jag antar att berodde på candida. (Måste skriva ett eget inlägg om detta märker jag..) Jag beslöt mig för att nu får det vara nog. Jag har sen dess lämnat bort socker och mjöl helt, i början även frukt och mjölkprodukter. Förutom att jag annars mår mycket bättre så har jag också blivit av med mitt sötsug helt och hållet, och jag tror att det är en av de stora orsakerna till att jag inte lider lika mycket av min PMS mera.

 

Som ni märker så har jag en del att berätta om det här.. Och som jag skrev i början så är jag ingen expert, men jag vet hur det känns att inte kunna kontrollera sina känslor och att ha ångest och ånger för att man igen har varit den dummaste mamman i världen och det vill jag inte  vara.

 

Jag har lärt mig att känna igen mina problem nu och har med hjälp av krämen och omändrad kost lärt mig att genomleva dom. Jag har fått höra att jag ska börja med hormoner (p-piller, spiral eller annat) men jag har redan för länge sedan bestämt mig att jag inte mera vill tillföra något onaturligt i min kropp. Inga hormonella preventivmedel här alltså med andra ord..

 

Jag hoppas att detta megalånga inlägg kan hälpa någon, om inte annat så att känna igen sig. Malin skrev i sitt blogginlägg att hon varit rädd för att publicera sina tankar om ämnet, och jag kan inte annat än instämma. Jag hart tänkt skriva om det här hur länge som helst, men just nu känns det som att det var bra att jag väntade då det känns som att jag har lite mera kött på benen (även en om min omändrade kost faktiskt fått mig att gå ner flera kilon..). Jag vill inte att människor i min närhet ska se på mig på ett annat sätt, men jag vill att de ska förstå och kanske inse att jag eller de inte är galna ifall de själv lider av dessa problem. Jag vill inte heller att någon ska tro att jag tror att jag nu är någonslags hormonterapeut bara för att jag berättar om dessa problem och länkar till vissa sidor och tipsar om litteratur och preparat. Men jag vet vad som hälpt mig och jag vill tro att det också kan hjälpa någon annan. 

 

Jag vill ännu tipsa om en bra bok om ämnet som jag tycker att alla människor borde läsa. Både kvinnor som lider av hormonella problem, de som inte gör det och även deras vänner och män. Kaos i kvinnohjärnan heter den och är skriven av Mia Lundin. 

 

Vi kvinnor måste sluta lida i tysthet

 

 

torsdag 8 december 2016 - 19:03

Ditt och datt och ett försök att få igång blogginspirationen igen..

Jag hade planerat att ha en massa att blogga om i december.. Men nu sitter jag bara här med en drös suddiga bilder på sånt som jag inte har lust att blogga om.. Tänker att vem bryr sig.. Jag hade så gärna velat bjuda på en pyssel/sömnadsrelaterad julkalender, men det är bara så att tiden och orken inte räcker till. Jag är så trött just nu. Speciellt efter den förra natten då storebror hade växtvärk och vi var uppe två gånger och försökte bota "det känns som att mina ben skulle sprängas" värken med varmt bad. Två gånger. Medan jag sov på badrumsgolvet. Tack och lov hittade jag sedan en värkmedicin till slut så den sista värken klarade vi oss undan. För det är så gott som alltid så att då han har växtvärk så kommer det tre gånger under natten med nästan exakt två timmars mellanrum om han inte får värkmedicin genast. Jobbigt.. Men nu har jag skaffat mera värkmedicin, och hoppas på att få sova bättre inatt. Hällde också just i mig en Finrexin för jag kände mig så frusen och lite som att en förkylning skulle vara på väg.. Hoppas att jag lyckas skrämma bort den..

 

Vi tog också en tur via biblioteket med lillebror på hemvägen då vi hade några böcker som skulle lämnas tillbaka, och så lånade vi några nya böcker. Det var en riktigt trevlig stund vi hade på tumanhand, dom stunderna är inte så många så det gäller att ta tillvara på dom. Det är rätt mycket trots just nu och det i kombination med min trötthet och mitt lite dåliga humör är inte så kul.. Men jag försöker..

 

Nu ska jag rycka upp mig lite och städa undan lite av veckans rådd så det är trevligt att inleda veckoslutet imorgon. Jag beställde faktiskt mat för första gången någonsin på nätet, så ska åka och plocka upp kassarna på hemvägen imorgon och sen blir det lite sykväll hemma hos oss. Inte vet jag vart jag ville komma med det här blogginlägget, kanske bara försöka få igång blogginspirationen igen. Kanske jag lyckas, kanske inte.

onsdag 2 november 2016 - 08:29

#talviyllättiautoilijat

Vilken morgon. Som lovat så hade det snöat. Eftersom vi får vinterdäck på bilen först idag, så hade jag redan igår bestämt att jag skulle föra Theo med buss till dagis och sen ta bussen till jobbet. Den första bussen var ca 10 minuter försenad så det blev snabb avlämning på dagis. (Och just då ska ju allt göras extremt långsamt bara för att barnet vet att han har makten..) Så jag sprang hela vägen till nästa hållplats. (Har skrapat ihop 2 km redan idag och då är jag inte ens på jobb ännu) Men den bussen var 20 minuter försenad så jag sprang helt i onödan... Nu kommer jag ännu senare än planerat på jobb.. Dagen kan bara bli bättre.. Men tänk hur bra kondition jag hade haft med en två km:s morgonpromenad varje dag! 

 

IMG 6575IMG 6576

 

Har du haft en bra morgon?

onsdag 28 september 2016 - 07:03

Onsdagspackningen

De onsdagar då pappan åkt på jobb kvällen innan, är det ett och annat som ska kommas ihåg att ha med sig. Jag simmar på jobbet, storebror har gymnastik i skolan och lillebror har Mulleskog på dagis och ska ha med sig kassen med byteskläder för har då varit hemma några dagar från dagis. Och så ska ju alla telefoner, I-paddar, läxböcker också kommas ihåg som alla dagar, och numera har jag också ofta med mig en hink för hönsmat som jag får med mig från jobbet.

 

IMG 6001

Och då är vi bara tre personer.. HUR fixar de med större familj det här?? Tummen upp för er!

måndag 12 september 2016 - 06:56

Just nu - listan

I brist på blogginspiration (börjde med det här inlägget redan på söndag..) så gör jag den här just nu listan idag. Baserat på förra veckan.

 

image9

 

FEM bästa - just nu

 

- Dagarna går fort och jag trivs allt som oftast med det jag gör.

- Lillebror lärde sig säga R i förrgår. Plötsligt kom det bara.

- Höstvädret

- Kul att ha bloggen då det annars inte händer så mycket spännande i mitt liv just nu.

- Snart ska jag och barnen gå på akrobatik/parkourkurs! Hjälp, hur ska det gå.. Är ivrig men samtidigt rädd..

 

image10

 

FEM värsta - just nu

 

- Den här envisa flunssan

- Lite hösttristess. Trött på det mesta just nu. (Materiella saker alltså)

- Allt det där hemska som händer i världen

- Känslan av att jag bara städar och städar men ändå är det alltid råddigt..

- Kommer inte på något mera faktiskt..

 

image11 

 

FEM saker jag gjort i veckan 

 

- Varit flunssig och en dag hemma från jobbet

- Varit på jobb

- Varit på synkontroll

- Ätit tortillas på fredag

- Haft lust att sy men inte tid och ork

 

image12

 

FEM saker jag gjort i helgen 

 

- Varit i Tallin

- Börjat städa upp på gården (för tusende gången)

- Sovit på dagen

- Börjat en ordentlig garderobsorganisering

- Fotat i Tallin

 

image13 

 

FEM saker jag längtar efter

 

- Att flunssan ska gå bort helt så jag orkar göra något 

- Att få uppordnat i garderoben 

- Att ordna upp i min syknut och få inspiration att sy igen

- Snart börjar jag längta efter julen (men jo, låt det nu vara höst först!)

- Att åka till varmare breddgrader (Grekland) men det lär nog ta ett tag innan vi kommer iväg dit..

 

image14

 

TVÅ saker jag tycker att alla borde göra 

 

- Sopsortera ordentligt!

- Sluta klaga på sig själv inför andra