torsdag 9 mars 2017 - 07:50

Inför en flytt

Om fem veckor är det skärtorsdag. Om fem veckor borde vi få nycklarna till vårt nya hem. Jag har ännu lite svårt att tro att allt som hänt i år är sant. Jag väntar ännu på att någon ska väcka upp mig ur den här drömmen. Det känns så konstigt att vi om bara några veckor ska bo i ett hus som jag endast varit inne i två gånger. Ändå känns det så rätt.

 

Inför en flytt är det ju en del saker som måste fixas. Hittills har den mesta energin gått åt till att packa och fixa sådant som har med barnen att göra. 

 

Storebror ska ju byta skola såklart. Det blir mitt i skolåret (han börjar efter påsken) men vi har valt att tycka att det är en bra lösning då han då antagligen kommer att hinna få kompisar till sommaren. Jag har haft kontakt med den nya skolan i god tid, och idag ska vi dit och träffa rektorn och hans lärare. Jag har fått en så positiv bild hittills med trevliga svar på mina mail. Den gamla skolan är såklart också informerad och det är inte så mycket vi själva behöver göra. Det fixas för oss. Han kommer också att få träffa sin nya klass om två veckor och delta i deras lektioner. Känns bra att också han är lite förberedd. Och han säger också att allt är okej och att han ser fram emot flytten. Spännande såklart, och lite trist att lämna kompisarna men det är ju faktiskt inte så lång väg till dom i framtiden heller.

 

Lillebror har också sin nya dagvårdsplats färdigt fixad och kommer att fortsätta förskolan på samma dagis i höst vilket känns bra. Han behöver inte byta plats flera gånger än vad han hade gjort om vi inte flyttat. Helt absurt är det också att han börjar förskolan i höst.. Vart har åren försvunnit? Även på dagiset har vi blivit trevligt bemötta och om några veckor börjar vi med inskolningen.

 

Så barnens blivande vardag börjar vara fixad. Sen finns det ju en del annat väsentligt kvar att göra. Flyttanmälan t.ex. Här hade jag gärna varit ute i god tid och meddelat magistraten så fort som möjligt. För att ha det gjort. Men det är endast möjligt att göra en månad innan (iallafall via nätet) så vi får snällt vänta till nästa tisdag.

 

Sen är det ju det där packandet.. men vi är på god väg. En stor del av våra grejer är redan nerpackade och vi har valt att tömma vardagsrummet för att kunna sätta allt vi inte behöver mera före flytten dit. Hittills har det bara varit befriande att gå igenom saker och vi har gjort oss av med massor. 

 

IMG 8349

 

Men rätt kaotiskt är det ju nog, men man vänjer sig..

måndag 6 mars 2017 - 18:22

Då man får något nytt måste man också lämna något bakom sig

Jag har funderat på det här inlägget ungefär sen den dagen vi kom på att vi skulle sälja huset och flytta. Nina hann före, men här kommer min lista på vad vi kommer att sakna här. För även om vi är ivriga på att flytta så finns det såklart saker som varit väldigt bra här. Vi får ju så mycket fint och bra med det nya huset, men vi har ändå bott här i över tio år, satt ner en himla massa tid, energi och rysligt massor med pengar på att göra det här huset till vårt. Så lite vemodigt känns det nog emellanåt att vi ska lämna allt nu, men här kommer några utvalda saker som vi kommer att sakna speciellt mycket.

 

Bastun. På sista tiden har vi verkligen njutit av vår söndagsbastu. Försöker alltid avsluta veckan med bastu, även då pappan är på jobb. Även barnen har börjat tycka om att gå i bastun och vår bastu är så skön att vara i. Det är en vedbastu och det är ju inte heller så kostsamt att värma upp. Baden är milda och trevliga och man kan andas bra. Det enda minuset kanske är den att det tar en stund att värma upp och att det blir lite stökigt med all ved. Men i det nya huset finns ju också en bastu. Visserligen en elbastu, men det borde nog vara möjligt att byta ut till en vedbastu i något skede.. Men vi ska såklart testa den först.. Men än så länge njuter vi av vår fina bastu, och räknar ner gångerna vi kommer att använda den.. Enligt våra uträkningar så har vi nu fem gånger kvar..

 

ORIGINAL 27

 

Vedspisen. Den har nog varit en av de bästa investeringarna vi gjort i det här huset. Värmt skönt under kalla vinterdagar och fin är den ju dessutom. I det nya huset finns ingen vedspis men nog en ordentlig vedeldad spis (en takka alltså) i vardagsrummet som borde hållas varm länge. Vi får nöja oss med den bara.

 

ORIGINAL 9

 

Blåbärsskogen bakom huset och lugnet. Att bara ha en granne som inte stört oss just alls har varit ganska skönt. Det har varit så mysigt att i augusti efter jobbet kunna sätta sig ner i skogen och plocka en liter blåbär bakom husknuten. Men det finns ju skogar och blåbär i Pargas också.. Där kan man dessutom plocka solrosor alldeles nära. Dom äter man ju inte men fina är dom ändå.

 

IMG 3565

 

Utsidan av huset har vi ju inte hunnit njuta av så mycket då den blev klar så sent som förra sommaren. Men jag är ändå så glad och nöjd över att vi fick den gjord. Det nya husets fasad är relativt nyfixad, men kommer säkert att kräva en målning i något skede. Men så hade det ju nog varit här också..

 

ORIGINAL

 

Köket. Vårt fina kök som vi varit så nöjda med. Det är ganska exakt två år gammalt, men känns ändå så nytt och fräscht ännu. Vi kommer nog antagligen inom snar framtid att göra en köksrenovering i det nya huset även om köket där är helt okej men inte riktigt i vår smak. Det kommer nog antagligen att bli ganska likt det vi har nu med svarta skåp och öppna hyllor. Men vi ska nog bo in oss lite först.

 

ORIGINAL 2

 

Våra vänner som vi fått här. Det här är kanske den svåraste delen. Det finns så mycket minnen och vi har tillbringat så mycket tid tillsammans. Men trots att vi bott här i över 10 år så har vi egentligen bara umgåtts med två familjer och en av dom kände vi innan vi flyttade hit. (utan barn då på den tiden, barnen gör ju oftast så att man umgås mera med folk..) Men jag tror ju inte att vår vänskap kommer att försvinna för båda familjerna har sommarstugor i Pargas och det är ju trots allt inte så lång väg. Men klart det kommer att bli mera sällan man träffas, det kan man ju inte komma ifrån. Däremot så tror jag (vet nog egentligen) att vi kommer att ha ett mycket större umgänge i Pargas. Vi känner en del människor där redan, främst människor jag lärt känna via mitt jobb och via bloggen. Och i Pargas hoppas jag att jag och hela familjen kommer att kunna ha en lite aktivare fritid, och då lär man ju också känna lite folk. Det känns nog riktigt lämpligt nu att flytta tillbaka till civilisationen om man säger så.. Jag tycker om att umgås med folk, även om jag kan bli lite lat med det ibland.. Sen tror jag också att en och annan kommer att vilja komma på besök och se hur vi har det, iallafall i början.

 

Så det här kommer jag (och nog hela familjen tror jag) att sakna mest. Vad vi inte kommer att sakna alls kommer i ett annat inlägg.

 

söndag 5 mars 2017 - 20:47

Otålig

Jag börjar vara otålig.. Jag väntar så på flytten och allt vad det innebär så stundvis kan jag inte tänka klart.. Jag packar och packar.. rensar, skänker och säljer. Det är så mycket att tänka på nu så jag går på övervarv. Jag drömmer konstiga drömmar, sover ganska dåligt och äter för mycket sådant jag mår dåligt av. 

 

Skönt att det iallafall blev en ny månad med lite inspiration att ta nya tag. Härligt med lite sol också, fast jag samtidigt får dåligt samvete för att jag inte orkar vara ute i solen och njuta varje sekund jag har möjlighet..

 

Här kommer ett utdrag från veckans Instsgram. lotta_palander heter jag där.

 

Lyckades fånga blå himmel och torra blad på bild under söndagspromenaden. På fredagen var jag och snokade på min blivande hemgata. (Jag hade alltså ett jobbärende precis där jag stod och tog bilden..) Jag började veckan med att ligga hemma i sängen och vila bort en förkylning som smög sig på och lyckades faktiskt. Men har ändå varit rätt hängig hela veckan.. Fick tulpaner på fredag och köpte en matta på lördag. Sånt denna vecka.

 

IMG 8324IMG 8263IMG 8204IMG 8276IMG 8297

 

Det blev ett väldigt råddigt inlägg detta utan röd tråd, men jag har det så trassligt i mitt huvud just nu.. kanske går bättre nästa gång..

tisdag 21 februari 2017 - 06:55

Packa packa..

Det gick inte så bra med mitt vardagsbloggande tyvärr.. inte så bra allls med bloggandet just nu, men jag lever i hoppet att sen då vi flyttat så börjar det hända grejer igen. Just nu är hemmet ett enda flyttkaos. På fredag kväll flyttade jag soffan och tv:n till matsalen och nu har vi börjat föra sådant vi inte behöver mera till vardagsrummet. Lådor och stök överallt men nog ska vi väl få någon ordning på det i något skede..

 

Just nu är mina föräldrar här och vaktar lediga sportlovsbarn och hjälper till med lite packande och ordnande, men ikväll får vi pappan hem igen. 

 

Det känns ännu väldigt overkligt att vi ska flytta men lite mera verkligt blev det förra fredagen då jag gick min blivande arbetsväg (iallafall nästan) i arbetsärenden. Det tog 5 minuter och 30 sekunder att ta sig på jobb! Eller fem minuter från där jag var men räknade att den sista biten hade tagit 30 sekunder.. Härlig känsla!

 

Eftersom allt är ett enda kaos här hemma så bjuder jag på en till utebild från vårt nya hem. Jag väntar så på att få flytta och är så ivrig med packander så jag tror att vi kommer att vara färdiga i god tid. Antagligen i så god tid så att vi kommer att hinna packa ner sådant vi ännu behöver..

 

IMG 7716

onsdag 15 februari 2017 - 06:43

Svart på vitt

Nu var det klart! Igår var en stor dag, en dag då jag både gav och fick den största Vändagspresenten någonsin. Jag hade tagit en ledig dag från jobbet för att slippa stressa från plats till plats och det visade sig vara riktigt lyckat. Vi fick börja morgonen med lite Vändagslek på lillebrors dagis och fortsatte sedan till banken för att gå igenom våra lånepapper. Då allt var klart där tog vi oss in till Åbo där vi åt lunch på Fontana. När har vi senast ätit lunch ute tillsammans utan barn? Lyx!

 

Sen hade vi ännu lite tid på oss att gå i butiker. Köpte ett par skor (helt nya!) på loppis och en svartvit randig skjorta. Även pappan fyndade lite nytt till klädskåpet. Han sorterade ut en Ikeakasse med kläder på måndag så där finns plats nu iallafall..

 

Sen hann vi ännu med en kaffe på Robert's coffe innan det var dags att gå till den första banken och sälja huset. Allt gick bra och då vi var klara susade vi iväg till nästa bank och köpte nästa. 

 

Var rätt intressant att se hur pengar åkt av och an på kontot då kvällen kom. Ganska slut i huvudet var jag också efter en omtumlande dag med bl.a nästan två timmars lite nervöst smalltalkandes med människor som man knappt eller aldrig träffat för. Nu har vi gjort affärer för ett bra tag framåt!

 

IMG 8084

 

Men här är nu två lyckade affärer svart på vitt och så lite mäklar- och bankgåvor på det! Nu kan nya äventyr börja!

måndag 13 februari 2017 - 21:03

I morgon gäller det!

Vet ni, för en månad sedan hade vårt hus inte ännu kommit ut till salu. Och imorgon ska vi åka till banken och först sälja vårt hus (bli rika för en timme) och sedan åka till nästa bank och köpa vårt nya hus. Så spännande! Och här är det nu, vårt nya hem! Jag insåg plötsligt att jag ju aldrig visat bild på det här på bloggen. För det har ju inte känts som vårt hus ännu. Och inte gör det det riktigt nu heller, svårt att greppa.. Allt känns så overkligt.. Bilder från insidan får ni vänta på tills vi flyttat in, för jag vill inte lägga ut de bilderna på bloggen då där ju är de nuvarande ägarnas saker på de bilderna vi har..


IMG 7718


Men här ska vi bo! Nära till allt vi behöver (inklusive mitt jobb, skola och dagis) och just det utrymmet vi har saknat där vi nu har bott. Jag har ännu inte riktigt förstått det här, och det känns ännu som en dröm faktiskt. Som att någon ska väcka mig alldeles snart och säga till mig, att "tror du verkligen att det skulle gå så enkelt?" 


Helt över en natt går det ju såklart inte, men överrenskommelsen är den att vi får flytta in fr.o.m den 14.4 (långfredagen) och de som köper vårt hus flyttar in senast den 30.4. Det betyder ju alltså att vi har hela två veckor på oss att flytta, vilket känns väldigt lyxigt.


Så, imorgon gäller det!måndag 6 februari 2017 - 06:54

En spännande vecka

Det känns ännu lite avlägset och stort att prata om vårt nya hem, men för att ni nu nu inte helt ska glömma bort mig så bjuder jag här på bottenplanen av det nya huset. Källaren fattas här och där finns en toalett, badrum och bastu (som är helt nyrenoverade) två förrådsutrymmen, pannrum och ett stort rum som ska bli tvättstuga, legorum och en liten gymhörna har vi också tänkt klämma in där.

 

På mellanvåningen (där man går in såklart) finns en stor veranda, toalett, kök, matsal och vardagsrum och ett rum som ska bli mitt syrum. Det ligger bredvid köket så jag kommer att kunna sy på kvällarna igen! Lyx!

 

I översta våningen finns det tre sovrum, så barnen får var sitt eget rum och vi får ett stooort sovrum! I alla sovrum finns det garderober vid snedtaken. Så förvaringsutrymme kommer vi inte att ha dåligt av i alla fall!

IMG 7691

 

Imorgon kommer pappan hem igen, och sen följer en spännande vecka med konditionsgranskningar (låter så tokigt på svenska.. kuntotarkastus låter mycket vettigare..) av båda husen och sen hoppas vi på att få in en dag med husförsäljning och husköp innan han åker på jobb igen. Spännande tider!

lördag 28 januari 2017 - 11:17

Var det bara en dröm?

Oj, vet ni. Jag har tänkt blogga nu ända sen mitt senaste inlägg, men det har bara inte blivit av. De senaste två veckorna har varit väldigt speciella om man säger så. Just nu har det gått några dagar utan att någonting hänt på husfronten, och det känns faktiskt lite som att allt bara varit en dröm. Eller inbillning. För vet ni hur det gick?

 

IMG 7802

Ett meddelande jag skrev till min mamma den 4.1, alltså idag för 3,5 veckor sedan.

 

Morgonen efter att vårt hus kommit ut till försäljning (den 18.1) så ringde en vän till mig och sa att hon har en kollega som tillsammans med sin sambo är väldigt intresserade av vårt hus. Hon undrade om de kunde komma och se innan söndagens visning. Jag bad dom kontakta mäklaren och det gjorde dom, men hon hade inte möjlighet att komma innan söndagen. Men hon frågade ifall jag själv ville visa huset, och jag tänkte att vad har jag att förlora.

 

Så det blev att städa upp i knutarna och då dom kom på torsdag kväll den 20.1 (två dagar efter att huset kommit till salu) så kändes det bara så rätt på något sätt. Dom hade massor med frågor som jag försökte svara på. Det kändes ganska konstigt att stå där och sälja något som är så självklart för en själv, och jag fick hålla mig från att inte köra en normal husvisning (en sån man gör med folk som kommer på besök) och de fick gå själva i övre våningen och i källaren. Nog hade de fått gå själva i mellanvåningen också men det var ju där jag tog emot dom, så jag berättade ju lite innan de gick vidare jag så stod nu där och såg lite dum ut säkert. Vi tog också en snabb gårdsrunda i mörkret och då dom förstod att vi hade höns så frågade dom lite försynt vad vi har tänkt göra med hönshuset då vi flyttar.

 

Jag var väldigt ärlig och berättade säkert mera än vad jag borde ha gjort om allting. Men vad gör man då man blir så ivrig..

 

Efteråt fick jag höra att dom nog är väldigt intresserade och lite nervösa inför söndagens visning om det skulle komma andra spekulanter. Spännande!

 

Men vi backar lite!

 

Söndagen innan, den 15 januari var vi hela familjen, inklusive mina föräldrar på privat visning av huset som vi blivit förtjusta i. Huset som ligger under 500 m från både mitt jobb och alla skolor. Närhet till butiker, strand och aktiviteter. Jag hade ju varit där en vecka innan med barnen, men efter att ha sett huset en gång till så var jag övertygad. Och alla andra med. Vi beslöt oss där i stunden att vi kör på det här nu. Vi gör ett bud. (Det här var alltså innan vårt hus ens kommit ut till salu..) Vi hade såklart några villkor. T.ex. att få vårt eget hus sålt på två månader.. Lite små stressigt var det då den öppna visningen började efter ett tag och vi satt där i köket med mäklaren som om vi hade bott där redan, då det kom några människor och tittade.

 

Sen gick det några dagar. Vårt bud var i kraft till lördagen därpå (21.1) så vi visste att det blir spännande dagar.. Sen kom tisdagen och vårt hus kom ut till salu. Våra vänner (och många andra) delade Etuovis inlägg friskt och jag tror att det kom upp till åtminstone 111 delningar, vilket är ganska ovanligt.. 

 

Fredagen den 20.1 var budens dag. Vi fick veta att paret som varit och tittat på torsdagen gett ett bud och vi fick också veta att budet vi gett på Pargashuset fått ett motbud. Vi godkände motbudet och huset togs bort från försäljning! Med budet vi fått på vårt hus, gjorde vi inte någonting med ännu. Det skulle ju ännu vara visning på söndag!

 

Men det kändes så bra att veta att nu skulle vi högst antagligen få det hus vi ville, och vårt eget hus sålt med rekordfart!

 

På lördag den 21.1 meddelade mäklaren att vårt hus blivit delat på Etuovis faceboooksida! Häftigt! Massor med likes och också några skumma kommentarer. Såklart, sånt får man räkna med.

 

Hon berättade också att vårt hus haft över 5000 visningar, vilket tydligen var rekord! Nu vågar jag inte säga om det var rekord för Etuovi eller för mäklarfirman, men tufft hur som helst.

 

F96E08D3 3C07 437C 94CB B02AA510D7D4

 

Vet inte om det var dom fina bilderna, Etuovis delning eller bara rätt tillfälle, men då det var dags för söndagens öppna visning så var det 29 familjer här!! Alltså säkert närmare 70 personer. Puh! Vem skulle ha trott det!

 

Gissa om min kompis kollega hade varit nervös den natten.

 

På måndagen den 22.1 var det ännu inbokat en privat visning för några som varit extra intresserade. Vi blev bortskickade hemifrån ännu en gång, och jag var faktiskt ganska nervös för kompisens kollegas del, då jag blivit så förtjust i dom och så gärna skulle se dom bo här i vårt hus.

 

Efter visningen ringde mäklaren och sa att inga andra bud hade getts. Det var lite tudelade känslor. Såklart hade det ju varit trevligt med flera intresserade, men samtidigt var jag glad att då skulle nog dom som jag tyckte att skulle passa så bra in här, få vårt hus. 

 

Nu råkade det ju sig så, att de hade haft fördelen att ha lite privat kontakt med oss (mig) utanför mäklaren, så jag visste att de skulle gå med på ett motbud från vår sida. Vi hade exakt 1,5 h på oss att ge detta motbud, och jag fick lite smått panik att pappan som var på jobb inte skulle ha något nät. (Då allt gick via nätbanken, och jo, han var på jobb hela denna vecka då allt hände) Senare på kvällen kontaktade mäklaren oss och berättade att vårt motbud godkänts!

 

Vi hade alltså under en veckas tid både godkänt ett motbud på Pargashuset och fått ett motbud på vårt eget hus kodkänt!

 

Allt detta p.g.a en nyårslek. Nästan iallafall.

 

Nu då allt detta var avklarat (och pappan passligt kom hem från jobbet) så blev det helt tyst. Det ska ju göras konditionsgranskningar på båda husen innan allt är klart och dom kommer att äga rum den 8.2. och den 9.2. Känns som en väldigt lång väntan då allt det andra gått så fort! Och även om jag tror att allt kommer att gå bra, så kan jag inte helt slappna av innan granskningarna är godkända av alla parter, och köpebreven är skrivna. Bara allt går bra så kommer vi att göra köpen kring alla hjärtans dag och två månader efter det så ska vi enligt avtal få flytta in i Pargas. Så det blir antagligen kring påsk! Med paret som ska köpa vårt hus har vi kommit överrens om att det blir i slutet av april. Känns väldigt skönt att vi kommer att ha ungefär två veckor på oss att flytta.

 

Det var den lilla historien! Jag ska såklart hålla er uppdaterade om hur det går, och ni får gärna hålla tummarna för oss alla att allt går bra nu!

 

onsdag 18 januari 2017 - 17:26

Där är det nu - vårt hem.

Där finns det nu. Vårt hem - vårt projekt som vi hållit på med de senaste 10 år sen. Hemmet som är nästan lika gammalt som vårt äktenskap. Hemmet där familjen fördubblats. Hemmet där vi delat mycket skratt och gråt. Hemmet där vi ätit massor med god mat och firat massor med fina kalas. Hemmet där vi slitit, kämpat och varit uppgivna ibland men mest lyckliga. Här finns det nu till allas beskådan, och om jag har rätt magkänsla så finns det inte där så länge till så passa på att ta en titt!

 

Jag blir nästan lite vemodig då jag tänker på det, att någon annan kommer att bo här i framtiden, men ändå känns det här beslutet bara så rätt. Det är dags för nya äventyr nu. 

 

På måndagen hade vi förmedlingsfirmans fotograf här, och jag måste säga att jag är mera än nöjd med bilderna! Såklart ser allting mycket större ut än vad det är i verkligheten, men riktigt superfina bilder tog han! Ångrar bara lite att jag inte själv var hemma och torkade bort fingeravtrycken och slätade ut kuddar och handdukar.. Jag vet ju att de flesta vi känner (och många många till) just nu sitter och zoomar in alla skavanker ;-)

 

ORIGINAL 2

ORIGINAL 3

ORIGINAL 12

ORIGINAL 17

ORIGINAL 19

ORIGINAL 21

ORIGINAL 22

ORIGINAL 24

ORIGINAL 25

ORIGINAL 26

ORIGINAL 27

ORIGINAL 28

ORIGINAL 29

ORIGINAL 30

ORIGINAL 31

ORIGINAL

ORIGINAL 9