onsdag 6 juli 2016 - 09:30

BRUNCH PÅ CIRKAS

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Cirkas

 

Den första söndagen i juli var bara lite för bra. Kring 11 begav vi oss till Cirkas som finns på Stundars museiområde. Det var vi, Frukostflickorna samt fotograf Ella som hade lyxen att besöka Cirkas för att avnjuta deras brunchbuffé, samt för att bekanta oss med hela konceptet och gården. 

'

cirkas 10

 

Sirkka, som driver företaget har haft sin verksamhet sedan år 2008. Det var då hon, Sirkka Mykrä, startade en nätbutik med försäljning av inredningsprodukter och presenter. De mesta som säljs vid Cirkas är lokalproducerat, men en del kommer också från andra delar av världen, som till exempel Sverige.

 

cirkas3

 

Inte nog med det! Tre år efter att Sirkka öppnade nätbutiken utökade hon företaget med en ny tjänst, uthyrningsservice. När det vankas studentfest, bröllop eller någon annan festlig tillställning kan man hyra serviser, festtält, dekorationer, bord och stolar från Cirkas. Stora fester kräver en hel del service och oftast brukar det vara så att man vill ha en snygg helhet där man vill att gästerna ska dricka kaffe ur likadant porslin och så vidare. Cirkas gör allt detta möjligt. Cirkas vill även göra det bekvämt för kunden, därför behöver den som hyr porslin inte diska efteråt. Det ingår i paketet. Det kallar jag bra service. Så när det är dags för att börja planera kommande fest, skicka iväg en offertförfrågan till Cirkas. De är öppna för önskemål och i mån av möjlighet fixar de även fram all rekvisita som du önskar att ska vara med på festen. Här hittar du mer info om uthyrningsservicen.

 

cirkas 8

 

År 2011 kände Sirkka att det ytterligare var dags för att utvidga företaget. Det var då hon bestämde sig för att öppna en fysisk inrednings- och presentbutik i Solf. Efter fyra år tog hon beslutet att flytta butiken till Stundars museiområde och i samma veva expanderade Cirkas med ett mysigt café. På Cirkas serveras diverse sötsaker, de ordnar även våffelonsdagar och helgbrunch.

 

cirkas 2

 

Vi var som sagt på plats för att smaka på brunchen. Alltså vilken dröm. Det var den andra helgen som de serverade brunch, med andra ord är detta en nyhet på Cirkas. Brunchen serveras lördagar och söndagar, mellan 11-14.

 

cirkas 4

 

Buffén bestod av både salt och sött. Vi ville naturligtvis smaka oss genom hela sortimentet så jag, Michaela och Ella plockade lite utav varje.

cirkas

 

Med tallrikar fulla av mat stationerade vi oss på terassen. Magiskt att sitta och äta i den här miljön. Sommartid har Cirkas öppet dagligen, övriga årstider har de öppet ca fyra dagar i veckan.

 

cirkas 16

 

Malaxlimpa med skagenröra, ägghalvor, ost, levainbröd, chiapudding, frukt, smoothies, croissanter, pålägg, knyten med fikon, fisk...

 

cirkas 11

cirkas 19

 

Plättspätt med jordgubbar …

 

cirkas 25

 

Jordgubbstårta! Som pricken övet i:et. 

 

cirkas 15

 

Där satt vi bland röda trähus, en porlande vattenfontän och solstrålar. Tog några andetag och konstaterade att livet är himla härligt. Vi konstaterade också att detta är ett ställe som man vill bjuda med sina kompisar till, så det blir nog fler bruncher på Cirkas. Det passar även utmärkt att ta med sig barnen hit. För oss vuxna kostar brunchbuffén 18 €, för kidsen 9 €.

 

cirkas 18

cirkas 9

 

Tack för att ni gjorde vår söndag underbar.

 

Cirkas på instagram och facebook.

Adress: Solf, Stundarsvägen 5

Kontaktuppgifter: info@cirkas.fi / 0503051037

 

 

 

Kärlek Rebecca

fredag 29 april 2016 - 10:30

Härlig färgskala och naturmaterial hos NOOLAN

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med NOOLAN

***

 

Förra tisdagen styrde jag och Julia norrut för att åka på festliga äventyr. Vi skulle nämligen besöka den härliga klädbutiken Noolan i Jakobstad. Ni vet, de som tillverkar plagg i en härlig färgskala och sköna tyger. Alltid när jag besöker Jakobstad brukar jag svänga förbi Noolan för att spana in alla tjusiga plagg. Gillar färgskalan, materialen och den otroligt genuina och hjälpsamma personalen.

År 2000 grundade Marja Rak märket Noolan tillsammans med sin man Jonas, fyra år senare kom butiken till som nu finns på gågatan i Jakobstad. Under besöket berättade hon om sin stora passion för kläder, speciellt kläder som är gjorda av naturmaterial. Marja hade studerat mode och under den tiden hade hon som uppgift att konstruera en kollektion. I och med att hon älskar naturmaterial var valet självklart, hon gjorde plagg av fiskskinn. Hur himla cool idé?

 

noolan1

DSC 3509

 

Marja berättade att de flesta som gick på hennes klass gjorde sin praktik på Marimekko, Luhta och Reima, men Marja och hennes kompis satt i skolans källare och garvade fiskskinn. Här ovan ser ni två plagg som Marja gjorde under studietiden. Jackan är gjord på lake och den bruna klänningen är abborre. Jag och Julia blev så fascinerade! Marja och hennes vän fick även den stora äran att visa upp kollektionen de hade skapat på en utställning i London.

 

noolan4

 

Plaggen som säljs på Noolan är gjorda i Finland, tygerna importeras från Österrike och Italien och hela tillverkningsprocessen sker i Österbotten. Hela teamet finns vid huvudkontoret i Jakobstad, tillskärningen sker delvis i Terjärv och sömnaden i Karleby. I Karleby sys plaggen ihop, antingen av linne eller ylle. Tillverkningen sköts av duktiga och erfarna kvinnor.

Marja är en kvinna som finns på alla ställen, hon har många järn i elden och besitter en enorm kunskap i hur ett plagg ska sitta och se ut.

 

DSC 2393

 

Älskar färgskalan! Olika nyanser av vitt, beige, grått och svart. Noolan vill att plaggen ska passa ihop med alla andra plagg man har i sin garderob. Stilrena och funktionella.

 

DSC 3565

noolan2

 

Här visar Marja upp några plagg som gör sin extremt fina på festligare tillställningar. En svart klänning med tunna axelband, en vit klänning med urringning samt en grå klänning med hög krage. Det finns verkligen en modell för alla typer av människor.

 

noolan

 

På Noolan finner man allt från klänningar till toppar, tröjor, mössor, halsdukar, jackor och vantar. Plaggen finns i olika material och storlekar. Jag som är fantast av långa kappor provade denna beiga kreation.

 

DSC 2403

 

Butiken finns på gågatan i Jakobstad, men de har även återförsäljare runt om i Europa och i Usa. Dessa härliga plagg finner man även i Vasa! Både Avocas och Aukia ska sälja Noolan-plagg.

"Om man vill handla smart, ska man handla på Noolan", sa jag när vi stod i lagret och kände på plaggen. Vi konstaterade att det borde bli företagets slogan.

 

DSC 3503

DSC 3533

 

Själv äger jag ett plagg från Noolan och jag kan säga att det är de något bland de skönaste jag äger. Jag bodde i tröjan under de kalla månaderna. Marja påpekade även att många tror att ylle är alldeles för varmt för sommaren, men det stämmer inte alls. Man kan visst bära ett tunnare ylleplagg även på sommaren och på diverse tillställningar, ja det gjorde t.ex en redaktör från Suomen kuvalehti på slottsbalen.

 

DSC 3548

 

Det är så fint att Marja säger att hon vill fortsätta utveckla Noolan. Framtidsplanerna är att fortsätta slå igenom på den europeiska marknaden samt att eventuellt börja tillverka plagg för herrar och barn. Att ta in fler material är även en dröm Marja har, just nu funderar hon på att börja sälja jackor som är gjorda på oljetyg. Tack för besöket, det var en stor ära.

 

Adress: Storgatan 14, 68600 Pietarsaari, Finland
Telefon: +358 6 7244110 
Öppentider: Måndag-fredag 10-17, lördag 10-14

Noolan på Instagram/Noolan på Facebook

 

 

 

Kärlek Rebecca

tisdag 12 april 2016 - 08:42

CHEESE SCHOOL OCH FRUKOST I SALUHALLEN

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Juustomaa

 

***

 

DSC 3209


 

Vi spolar tillbaka till fredagen den första april, då var jag på Cheese School till Juustoma i Saluhallen. Jag kan redan nu meddela att det var en bättre form av skola. Efter att vi hade fått ett varmt välkomnade av Hannele Laitinen, som även var vår lärare under skolningen, serverade hon oss det första champagneglaset. Först ut var olika parmesanostar som serverades med en extra torr Prosecco. Hannele har jobbat inom branschen i 16 år, med andra ord är hon expert på ostar.

 

juustoma4


 

Vi som var på kursen fick även gå bakom disken för att skära upp ostar samt servera alla som var på plats. Här har ni mig och vitmögelosten. Jag är en stor ostfantast, men jag vill minnas att jag alltid haft aningen svårt för just vitmögelost, men denna smakade faktiskt gott. Vitmögelost och denna cava var minsann en fin kombination.

 

DSC 3235

juustoma5


 

Det gjordes även en osttårta som dekorerades med bär, frukt och nötter. Jag blev så inspirerad av att bjuda mina middagsgäster på en osttårta, har liksom inte tänk på det förut. Har ni det? En äkta cheesecake. Osttårtan gjordes bland annat av brié, blåmögelost och vitmögelost.

 

DSC 3269


 

Sara var min date under kvällen. Här njuter hon av osttåran. 

 

DSC 3273


 

Som pricken över i serverades praliner till efterrätt. Passande nog smuttade vi på en söt champagne till pralinen. 

 

juustoma


 

Jag och Sara kommer leva länge på denna fina upplevelse! För den som är lika stora ostfantaster som vi ordnas liknande tillfällen även framöver. Hannele tar mer än gärna emot dig och ditt kompisgäng, det krävs sex personer för att en Cheese School ska hållas. Priset varierar utgående från hur många ostar och drycker man vill smaka på under kvällen. Nu när det är varmare väder utomhus är det även möjligt att ordna en ostprovning utomhus. Tänk en picknick som består av diverse drycker och massa olika ostar. Drömmigt värre. Jag tycker att detta var ett ytterst bra tillfälle att lära sig mer om ostar, samt vad som passar till just den ostsorten. Hannele var verkligen toppen. En bättre fredagskväll. 

Själv tycker jag att det är otroligt lyxigt att få sådan fin service som de erbjuder på Juustomaa, det känns så äkta och hjärtligt. Från och med denna kväll köper jag mycket hellre en smakrik ost ur deras disk, istället för att köpa från matbutiken.

 

DSC 3291


 

Inte nog med den lärorika och härliga fredagskvällen, på lördagsmorgonen begav vi oss återigen till Saluhallen för att avnjuta Juustomaas delikata frukostbuffé. På lördagar har buffén öppet från 09.00-12.00. Vi satt länge och njöt av det goda vi hade framför oss.

 

DSC 3302


 

Vi tog åt oss av allt gott vi hittade bland buffén...

 

DSC 3317


 

 Frukt, bröd, ostar, grönsaker, yoghurt, frön och salami, färskpressad juice... Mumma kardemumma.

 

DSC 3320


 

Med andra ord fanns det allt som man önskar ska finnas på frukostbordet på en lördagsmorgon. Jag tycker definitivt att man borde göra helgfrukost i Saluhallen till en tradition. Frukostbuffén serveras även under vardagar, måndag till fredag, 08.00-11.00. Tack för allt gott. Kan nog erkänna att jag aldrig hade ätit så mycket ost under en och samma helg, men inte mig emot. 

 

Juustoma informerar om olika evenemang och liknande på diverse sociala medier.

Öppentider: Måndag - fredag 08.00-18.00, Lördag 09.00-15.00

Juustomaa på FacebookJuustoma på instagram

Kontakt:  0443479000/ juustomaa@gmail.com

 

 

Kärlek Rebecca

 

 

 

 

 

 

måndag 15 februari 2016 - 15:00

VÅGA VARA FÖRETAGSAM

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med "Yes Österbotten"
***
 

Torsdagen den 4 februari var det dags för "UF (Ung Företagsamhet) Våga vara företagsam – semifinalen" som ordnas på Vasa yrkesinstitut. Semifinalen, eller även kallad regionalmässa, organiseras årligen av YES Österbotten och den engagerar många företagsamma ungdomar runt om i Österbotten.

Under regionalmässan i Vasa samlades cirka 70 UF-företagare för att visa upp sina produkter eller tjänster. Förutom att mässan är ett bra försäljningstillfälle, så är det på samma gång en nationell deltävling. Under mässan finns domare på plats som går runt och bedömer alla utställares affärsidéer, företagets lönsamhet, mässmonter samt försäljningsteknik.

 

DSC 5

Hippi Hovi öppnade regionalmässan.

 

På regionalmässan i Vasa samlades cirka 200 ungdomar från olika ställen i Österbotten, ända från Jakobstad i norr till Kristinestad i söder. Semifinaler arrangeras runt om i Finland och de engagerar cirka 4400 studerande med sina 1400 UF-företag. Vinnarna från semifinalerna möts slutligen i finalen i Helsingfors som hålls 12-13 april.

 

Inger Aaltonen är en av de som ligger bakom organisationen YES Österbotten. Inger är otroligt driven och klok kvinna, det bara lyser om henne. Hon jobbar som sagt med alla UF-företag i Österbotten, men vi på Vasa Yrkesinstitut är glada över att få ha henne i huset. Ifall plötsliga frågor uppkommer är det bara att traska upp till hennes kontor. Det kallar jag lyx. I videon berättar Inger om bakgrunden med Ung Företagsamhet rf. och UF Ett år som företagare.

 

 

Guy Bokull är en av lärarna som undervisar i företagsamhet på Vasa yrkesinstitut. Han är en mästare på att göra undervisningen intressant genom att dela med sig av egna erfarenheter och andras UF-historier. Här berättar Guy om hur det är att undervisa i företagsamhet.

 

 

Som jag tidigare nämnt är "UF Ett år som företagare" numera en obligatorisk kurs i skolan där vi, individuellt eller i par ska grunda ett företag som vi ska driva under detta läsår. Jag såg detta som ett ypperligt tillfälle att testa på något som jag drömt om sedan många år tillbaka.

 

Skarmavbild 2015 11 22 kl. 16.40.46

Vår företagslogo.

 

"Jag förde samman passionen för inredning, skrivandet och grafisk design. Det resulterade i en elektronisk inredningstidning. "

 

Till en början var jag ensam med min idé. Idén om att starta en elektronisk tidning om inredning. Passionen fanns givetvis inuti mig men jag saknade kunskapen om hur man bygger ihop en hemsida från grunden, hur man på bästa sätt kodar och bygger ihop en tidning. Jag hade turen att få min klasskompis Lukas som min företagspartner. Vi kompletterar varandra oerhört bra eftersom han är väldigt kunnig när det kommer till den tekniska biten.

 

tidning

ROOM Magazine, Nr 1.

 

Så, det är alltså han som sköter den tekniska biten i ROOM Magazine, allt ifrån att bygga upp och koda. Det har underlättat något oerhört eftersom jag inte har den kunskapen som han besitter. Jag har i min tur samlat ihop allt innehåll till tidningen - intervjuat, skrivit ihop reportage och fotograferat.

 

Slutligen har vi finslipat på den grafiska biten och skött om bokföringen tillsammans. Att starta ett UF-företag i skolan underlättar oerhört och jag är tacksam över att detta är något som ingår i studierna. Det svåraste med att starta ett företag på egenhand är nog, enligt mig, den ekonomiska biten men i och med UF året har jag fått mer kunskap inom t.ex bokföring, som vår lärare Carola Holmlund lär ut till alla som har Ung Företagsamhet.

 

12642825 1562548730734858 8418715202294834869 nROOM Magazine, Nr 2.

 

I november på KnowHow mässan lanserade vi vårt första nummer av ROOM Magazine. Det var första gången jag stod på en mässa, hade byggt upp en monter och skulle sälja en produkt som jag och Lukas hade framställt.

 

"Det här var en dag vi hade sett fram emot, spänningen över hur
folk skulle emotta vår idé. "

 

Det visades sig att det gick vägen och vi byggde upp ett intresse hos människor, väckte nya tankar och hade diskussioner om hur tidningen skulle kunna utvecklas i framtiden. Det blev två intensiva men givande dagar i november. Tills följande mässa det vill säga till regionalmässa hade vi som mål att släppa vårt andra nummer av ROOM Magazine. Fram till den fjärde februari jobbade vi med att samla ihop nytt material och i torsdags stod vi i festsalen på Vasa Yrkesinstitut med vårt andra nummer till försäljning.

 

DSC 1855 sideDSC 1870 side

Under mässan/UF företagare ställer i ordning före mässan börjar/Produkter/Inger och Guy

 

Som jag nämnde ovan var det olika domare med olika specifika uppgifter som gick runt i salen för att lyssna till oss UF-företagare. Som avslut på mässan var det prisutdelning, domarna hade samlats och slutligen tagit ett beslut om vilka som skulle få representera Österbotten i finalen som arrangeras i Helsingfors den 12-13 april.

 

På regionalmässan fanns det sex olika vinstkategorier; bästa försäljare, bästa tjänst, bästa produkt, bästa monter, bästa UF-företag på andra stadiet samt bästa UF-företag i grundskolan.

 

DSC 3

Foto: Niclas Glasberg

 

Bland dessa kategorier vann jag och Lukas titeln "bästa produkt" vilket känns som en enda stor ära. Lyckoruset spred sig från topp till tå, känslan var och är fortfarande obeskrivlig. Jag kan knappt uttrycka mig i ord hur fint det känns att vinna denna titel när en jobbat så hårt med något som man verkligen brinner för.

 

"Jag ser det här UF-året som en bra grund för att sedan kunna fortsätta på egen hand när året når sitt slut."

 

"UF Ett år som företagare" är verkligen "Learning by doing", som Guy säger.

 

 

 

 

Kärlek Rebecca

måndag 30 november 2015 - 08:00

SKAPA JULSTÄMNINGEN MED MINUN/MIN

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Minun/Min

***

 

Förra veckan steg jag in hemma hos Aspholm & Roujas där Elina, som tillsammans med Nea driver livsstilsbutiken Minun/Min hade inrett. Lägenheten har de stylat med prylar från butiken. Elina, om någon, har det visuella ögat och det var en ära att få ta en titt på den nystylade lägenheten. Människor, låt oss få en dos av inspis inför juletid ihop med Minun/Min.

 

minunmin9

 

Elina har gjort om vardagsummet till en inspirerande och levande julmiljö. Liksom Elina tycker jag att den moderna julen är aningen uttjatad (visst den har sin charm den också), ni vet den traditionella röda julen med en massa tomte porslin och glitter och glamour. Hon hade skapat en extremt fin julatmosfär med neutrala färger och en trygg 60-tals känsla. Förälskade mig i hela vardagsrummet, alla prylar som hon hade med sig från Minun/Min och Aspholm & Roujas möbler som tex köksbordet hade herr Roujas fraktat hem ända från Paris, alltså dör tjusighetsdöden. 

 

DSC 15

Julklappstips: Kinfolk Table Book, 38 euro

 

DSC 20

minunmin4

 Julklappstips: Koppar och fat från House of Rym, från 16 euro.

 

Ett 60-tals bord från Paris kräver naturligtvis lika tjusig dukning. Tänk att slå sig ner bland allt detta! Det svartvita porslinet är från House of Rym, som hör till Minun/Mins nyheter. House of Rym erbjuder en hel hög med grafiska mönster på både textiler och kärl. I karaffen fanns glögg och under den mönstrade duken från House of Rym gömmer sig nybakta kanelbullar. Tänk att välkomna julafton med denna underbara dukning. Det får mig att längta till december. 

 

 

minunmin11

 

Det finns säkert lika många olika stilar att klä granen på som det finns julgranar. Årets gran är klädd i kulor av olika material och storlekar. Klapparna under granen känns ju dubbelt så tilltalande när de är paketerade i stiliga förpackningar med text och mönster. Minun/Min säljer även pysselbrylar, så nu kan du skapa lika tjusiga paket som dessa ovan. 

 

DSC 16

Julklappstips: Bokmärke från Tom Dixon, 17 euro.

mininmin2

Julklappstips, Minun/mins favorit: Lykta från
Tom Dixon Etch, 75 euro.

 

Mässing och koppar är trendiga material som är genomgående i detta vardagsrum, det syns både i dukningen och på vardagsrumsbordet samt i fönsterkarmen. De ger en sån varm och hemtrevlig känsla. Lyktan från Tom Dixon finns i tre olika färger: mässing, koppar och stål. Något som tillhör vinterhalvåret är ju mysbelysning. Det skapar man enkelt med hjälp av ljus, ljus i mäng och massor.

 

minunmin13

Juklappstips: Fransk glögg från Nicolas Vahé.

 

DSC 18

DSC 17

 

Julklappstips: Kinfolk Tidning, 21 euro

 

Elina hade inrett med diverse gröna växter vilket är ett smart och förmånligt inredningsknep. Tycker att det gröna borde komma fram på andra sätt än genom julgranen. Trendigt just nu är dessa eucalyptusblad. 

 

DSC 0994 side

 

Ännu mer grönväxter. Något som också är bra med växter är att de gör sig så olika beroende på om man har dem i en vas, burk, pappersväska eller i serveringsskålar... Låt kreativiteten flöda.

Det var en ära att se allt detta vackra och stämningsfulla. Ta in och inspireras! Alla prylar finner ni naturligtvis hos Minun/Min och i butiken stöter ni på härliga kvinnor, Elina och Nea! De finns till för att hjälpa dig med inredningen, med klapparna inför julen mm. 

 

Minun/Mins affär hittar ni på Vasaesplanaden 14 i Vasa
Här kan du gilla på Facebook

 

 

 

 

Kärlek Rebecca

 

onsdag 11 november 2015 - 11:21

M A R I M E K K O

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Marimekko 

 

I torsdags vankades Sevendays-event på Marimekko i Vasa. Vid halv sju styrde vi mot lokalen på Hovrättsesplanaden för att ta del av allt det vackra. Varje kvadratmeter på Marimekko innehöll något fint som ögat fastnade på och för mig, som har en förkärlek till skandinavisk design och grafiskt mönster, var det rena drömmen att se och lyssna till Tiina som berättade historien bakom Marimekko-tygen. Så fascinerande. 

 

DSC 3

 

 

Det finns en hel uppsjö mönster i all dess färg och form. Jag minns hur poppis Marimekko-skrinet var när jag jag gick i grundskolan, pulpeterna pryddes med det snygga Unikko-skrinet, det mönster som var mest inne då. Numera är det traditionella Unikko-mönstret, som är designat av Maija Isola, mest inne bland annat i Japan. 

 

m6

Armi Ratia, kvinnan bakom företaget.

 

1949 tog Armi Ratia sitt första steg in i designvärlden. Armi var gift med Viljo Ratia som arbetade på mönsterfabriken Printex. Armi köpte in mönster till Viljos företag och två år senare grundades Marimekko. För att fullända visionen bad Armi artister designa möster åt Printex, vilket bland annat Maija Isola gjorde.

Tre år senare öppnades dörrarna till den första butiken i Helsingfors. Gentemot den finländska designen ansågs detta mönster vara väldigt unikt och vågat. Till en början trycktes mönstret främst på textiler, några decennier därefter påbörjades tillverkningen av kläder och väskor. Internationellt expanderade Marimekko under 1960-talet och i samband med det öppnades den första butiken utomlands, vilket var i Stockholm. I samma veva gjorde även den finska designern Annika Rimala en kollektion för Marimekko.

  

m16

 

 

Sedan Marimekko grundades har de gjort olika samarbeten med diverse kända designers och stylister. Varje människa bär på en unik historia och specialitet som de uttrycker i mönstret. Ännu idag går designers tillbaka till Armis idéer i och med att det var hon som gjorde att Marimekko blev ¨look and life¨, en attityd och ett stort fenomen så de vill behålla känslan men ändå göra det till sitt egna. 

 

BeFunky Collage2

marimekkoblogevent 17

Foto: Ella Grangärd

 

Själv äger jag två klassiska koppar från Marimekko och nästa investering blir ¨Sääpäiväkirja¨-assietterna som Aino-Maija Metsola designat. De finns på min önskelista. Det är nästintill omöjligt att undgå att inte falla för och införskaffa porslin från Marimekko när man ser alla matbilder som är tagna på porslinet. Maten gör sig extra snygg och njutbar, lovar! Här är olika morgonstunder där mina prickiga ¨Räsymatto¨-koppar funnits med.

 

mari

 

 

Det har tillkommit en drös med andra snygga prints till Marimekko. Tiina som är butikschef på Marimekko i Vasa berättade att varje centimeter på tygerna granskas av en specialist för att de ska försäkra sig om att mönstret är exakt. Uppkommer det fel i tryckprocessen märks tygförpackningen med en lapp. Den individ som har det som arbetsuppgift drömmer troligen i mönster...

mekko

 

Fabriken där tygen trycks är belägen i Helsingfors, närmare bestämt i Hertonäs. Det tillverkas två miljoner meter med tyg under ett år, med två olika maskiner - en rotations- och en litografisk tryckpress. Mönstret ovan är ritat på 50-talet, tänk! Så tidlöst och vackert. Efter att mönstret tryckts på tyget ska det torka och tvättas. Här kan man se en video om hela processen, känslan i videon är så fin.

 

BeFunky Collage4

 

Under eventet agerade jag och Nadia modeller för Marimekkos höstkollektion. Så roligt - så farligt - i och med att jag ville ha allt som Milja stylade ihop under kvällen. Som finländare är jag stolt över Armi, över alla kreativa själar som gjort så att Marimekko lyckats så bra på marknaden. Tokyo, New York, Stockholm och Köpenhamn är städer där märket finns representerat och klädkollektioner har visats på de stora modeveckorna.

 

 

marimekkoblogevent 2

marimekkoblogevent 3

Foto: Ella Grangärd

 

 

Förut jag var inte så förtjust i kläderna, det var något som jag förknippade med den äldre generationen, men under de senaste året har jag faktiskt varit tvungen att hålla extra hårt i plånboken när jag besökt Marimekko eftersom de levererar plagg efter plagg på en tjusighetsgrad som gör att jag nästintill tappar hakan.

 

ihop

 

Sedan 1949 fram till idag, under 66 år har märket varit med om en enorm utveckling och framgång. Idag har nya produkter skapats, bland annat inredningsprylar och trendiga strumpor. Olika samarbeten med stora företag så som Converse har gjort att Marimekko växt ytterligare på den internationella marknaden. Finnairs flygplan pryds med det världskända Unikko-mönstret. 

Tiina Alahuhta-Kasko är i dagens läge president över Marimekko, men visionen som Armi Ratia en gång skapade lever ännu kvar. Armi Ratia, alltså vilken färgstark kvinna. 

 

 

Kärlek Rebecca

måndag 28 september 2015 - 08:21

EN FREDAGSKVÄLL HOS MOY.

 

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med MOY. Hair Salon
*** 

Välkomnade in fredagen med brunch följt av lite eftermiddagsstosande på stan det vill säga en bra början på något som skulle bli en mycket givande dag. På kvällskvisten begav jag mig till MOY. Hair Salon för spa-behandling, alltså fredag + besök hos frisören är kanske en utav de lyxigare alternativen, speciellt om självaste atmosfären på salongen är stilfull och personlig vilket Malin definitivt lyckats fånga. När man stiger in i salongen på Fredsgatan fylls man med massa ro och sådana ställen vill man ju mer än gärna hänga på.

 

image4 7

 

Efter ett varmt välkomnande började Malin berätta om Davines produkter som hon skulle använda sig av under behandlingen. Davines grundades av familjen Bolatti i Italien 1983 och är idag ett av Europas snabbast växande varumärken. Davines produkter florerar bland annat mycket i tidningar, bloggar och på diverse sociala medier. De arbetar i symbios med vetenskap och natur, innehåll och stil, människa och kraft. Så bra, så rätt och så viktigt.

 

image19 2

 

Davines satsar inte bara kvalité utan de satsar också på den visuella biten vilket visar sig på produktförpackningarna. Moderna och så tjusiga!

Ingredienserna är vetenskapligt framtagna med omtanke och respekt för människan och miljön. Dessa flaskor ovan innehåller en olja som är skonsam för de med känslig och irriterad hårbotten. Efter Malin använt Naturaltech Detoxifying Mud lermask (som jag ska berätta mer om nedan) masserade hon i några droppar av oljan.

 

har2

 

Till en början la Malin i en Naturaltech Detoxifying Mud lermask. Hårmasken passar bra för dem som använder torrschampo och stylingsprodukter eftersom masken absorberar alla orenheten i hårbotten/hela håret, förutom det tar leran bort alla föroreningspartiklar från mijön som har lagt sig som en beläggning på håret. Den innehåller phytoceuticals från kronärtskocka, som är rikt på polyfenoler och har enastående antioxiderande effekt. Doften kommer från essentiella oljor från kardemumma, koriander och mynta. Liksom helt stimulerande för både hår, kropp och själ. 

 

image13 5

  

Inne hos MOY. blir man bokstavligen omhändertagen. Ompyssling, fredagskaffe, hårsnack och annat fint - himla bra kombination.

   

image2

 

När inpackningen var urtvättad väntades skön massage med shampo och balsam från samma serie; Davines. Alla dofter är helt fantastiska och man kände hur lätt och lent håret blev. Efter det väntades lite fixing and trixing. 

haret2

Dessa produkter användes under själva stylingen. Davines Essential Haircare OI Oil Absolute Beautifying Potion ( till vänster) är en hårolja som gör underverk för långt, halvlångt och kort hår - dvs passar alla hårtyper. Den både verkar intensivt, stylar håret och gör det silkesmjukt utan att tynga ner. Något som är himla bra med denna olja är också att den förkortar tiden det tar att torka håret. Oljan ger glans, tar bort frissigheten och doftar helt fantastiskt av bärnsten och vitt ris, förutom det innehåller oljan ruccouolja som skyddar håret, stimulerar hårväxten och reducerar UV-orsakade cellskador. I och med att jag har rätt tjockt hår har frillan en tendens att kännas rätt fluffig men efter att Malin applicerat oljan kändes det utslätat, mjukt, återfruktat och så gav oljan en glänsande struktur.

 

image7

 

Oftast ger vanligt hårspray en klibbig känsla och tynger ner håret istället för att ge en naturlig stadga och en glansig effekt, men det är precis de två sistnämnda som stylingprodukerna från Davines uppfyller. 

 

har3

 

Döpte lockarna till ¨MOY. svallet¨ och Malin verkade helt nöjd med titeln :) Oftast bokar man tid för klippnling eller färgning, de flesta kanske inte tänker på att både du och håret behöver en riktigt skonsam och avslappnande spa-behandling. Underbara Malin åstadkommer just det med hjälp av de parabenfria Davines produkterna. Tack och hej! Redo för fredagsvin.

 

collage

moy

 

För att delta i tävlingen: Besök MOY. Hair Salon på Facebook eller instagram och följ instruktionerna.

 

 

411032 VENsJ2

 

 

 

 Kärlek Rebecca