söndag 8 oktober 2017 - 22:47

VALFRIHETENS PARADOX

I fredags när jag tog helg var jag extra mos i huvudet efter alla kurser och utbildningar som snurrat runt i mitt huvud under veckan. I fredags satt jag på jobbet satt jag och rev mig i håret när jag försökte göra upp plan A, B och C i hopp om att komma underfund med bästa möjliga lösningen inför våren. Samtidigt som jag rev mig i håret kände jag också en tacksamhet över att faktiskt få ha möjlighet att forma sin egen väg och bli det man verkligen vill. 

 

Men jag var ändå tvungen och skriva ner en lapp åt mig själv i fredags där jag ställde mig själv en fråga: "Om du slutar stressa och inte tänker på tid överhuvudtaget, vad skulle du göra då?". Jag är 23 år och stressar över alla valmöjligheter som finns att jag blir alldeles slut i huvudet. Jag tror att allt behöver ske så fort som möjligt, för att livet tar slut vid 30 (=hus, lån och barn). Vilken tur att man har kollegor och vänner som lugnar och försäkrar mig om att det är då livet egentligen börjar. Det finns en psykolog som heter Barry Schwartz som pratar om valfrihetens paradox, blir det för många alternativ att ta ställning till överväger de negativa effekterna som uppstår i samband med själva valsituationen. En överväldigande mängd valmöjligheter kan leda till oro och stress, speciellt bland unga i dagens samhälle. Så jag tar ett steg tillbaka och ser situationen ur ett större perspektiv. Och fötterna landar tillbaka ner på jorden, den ena före den andra. 

 

image1 3

 

I helg har jag släppt alla "fortsatta studier"- tankar och haft semester från hjärnan. Förutom vid ett par diskussioner på lördagsbrunchen. Vilken ynnest det är med kloka och fina vänner. ↑  Efter en söndagslenkki med André och en tallrik pestopasta framför Parlamentet och Beck är jag redo att sätta igång hjärnan igen imorgon och återvända till min arbetsplats som ger mycket mer än den tar. Tänk ändå, vad bra man har det. 

torsdag 5 oktober 2017 - 17:56

EN LITEN CATCH UP

image4 5

 

Eftersom jag inte jobbar heltid fick jag välja vilken dag jag ville vara ledig och jag valde torsdag. Och alla har frågat "Men, varför valde du TORDAG!?" Jo, för att veckorna går så otroligt snabbt då. Man jobbar tre dagar. Tillräckligt många dagar för att det ska kännas lite skönt och välbehövligt med ledigt. På torsdagar hinner jag städa, handla och bara ladda inför helg. Sen återstår bara en dag på jobbet och fredagar är alltid fredagar. Alla är glada och det är allmänt bra feelis. Så idag är min lediga torsdag och jag hinner äta frukost i lugn och ro samt förbereda inför middagen jag ska ha ikväll. 

 

 

En liten tillbakablick i arkivet bara för att jag inte har bloggat på så länge: 

 

image1 18

 

○ Jag tror vi har fått lite dille efter semestern. Vi märkte hur roligt det var att få klä upp sig och gå på restaurang varje kväll. Vi hade datenight för någon helg sedan med middag och bio. Umeå har faktiskt bra utbud på restauranger, men det är helt omöjligt att få bord om man inte har bokat. Dagen före är allt fullbokat. Då får man googla fram andra resturanger man inte visste fanns. Senast blev det restaurang Hundra som är gamla Guitars. 

 

 

image3 7
○ Det enda klädesplagget jag behöver i höst. Och som ni ser är jag inne i en period där jag bara vill ha på mig svart, vitt och grått. Och ibland lite mörkgrönt också. 

 

image2 13

image3 8

 

○ Jag har en favoritled som jag sprungit längs många gånger i sommar och nu i höst märkte jag av en slump att den sträcker sig mycket längre än jag tidigare trott. Det är så fint där! 

 

image2 14

 

○ En kväll var vi vid Nydalasjön och catchade up med en hel drös saknade FSNare.

 

 

image1 19

 

○ Hur en lördag hos oss kan se ut. Ni kan gissa hur skönt det är att vara ledig när man är ledig och inte ha skolarbeten som gnager på samvetet (som det fortfarande gör för en av oss). 

 

 

image1 20

 

Men det betyder inte att jag inte läser intressant jobb-/studierelaterad litteratur. Jag står inför ett svårt val inför vårens fortsatta studier. Sista ansökningsdagen är snart och jag står fortfarande och väger för- och nackdelar mellan två lika men samtidigt olika inriktningar. Äh, vem försöker jag lura. Ska jag vara ärlig försöker jag bestämma mig om jag ska satsa högt eller satsa säkert... 

 

 image5 2

 

○ I lördags hos Anton och Mirjam. Bra gäng och sällskapsspel är det bästa jag vet. När det började bli sent och vi funderade på att ta bussen hem kom vi på att vi ännu inte hunnit spela Bezzerwizzer. Det var ett så roligt spel! Tre timmar flög iväg innan vi på riktigt var tvungna att ta sista nattbussen hem. 


Imorgon välkomnar vi helgen igen. 

 

söndag 1 oktober 2017 - 21:30

EFTER EN TYSTNAD

Det var ett tag sen! Att ha haft en datorfri månad har känts helt naturligt och otroligt skönt. Tidigare har det såklart känts roligt att öppna datorn, scrolla genom bloggar och allt som hör datorn till, men roligt har det inte känts på länge och då har det fått vara så. Nu fick jag dock ett litet infall och ger det ett försök. 

 

 image2 11

image1 15

 

Semestern vi hade i slutet av augusti är sedan länge förbi, och underbart var det! Med ny energi kom jag tillbaka till det nya jobbet som inte känns så nytt längre. Jag var ju ensam arbetsterapeut på vårt kontor i sommar och nu är vi full styrka igen. Det känns som att jag har kommit in rutinerna där och det känns hur bra som helst. Jag jobbar inte fullt heltid, utan har lediga torsdagar. En ledig dag i veckan känns som rena rama lyxen och jag tar tillvara på de dagarna nu i höst, eftersom det i vår blir ett annat tempo när det utöver jobb även blir magisterstudier. 

 

image1 2

image1 17

 

Hösten har varit så länge jag kan minnas min favoritårstid, den slår till och med sommaren med hästlängder. Jag har också märkt att jag mår mycket bättre med en vardag med jobb än med en vardag med skola. Min egen teori är att det beror på att varje vecka ser exakt likadan ut. De som känner mig väl vet att jag gillar fasta rutiner och planerar gärna en hel vecka på förhand. André är till exempel helt tvärtom, han är mera spontan i allmänhet och vet ibland inte helst vilken tid han börjar skolan följande dag när han går och lägger sig på kvällen. Nu i höst har vi vissa planerade kvällar som vi alltid gör något tillsammans, t.ex på måndagkvällar far vi alltid till gymmet samtidigt och på onsdagkvällar har vi filmkväll och ser filmer som vi skrivit upp men aldrig hunnit se. Även om vi spenderar varje kväll under samma tak och umgås så mycket att man funderar om vi aldrig ska trötta på varandra (tydligen inte!?), så blir det något helt annat när man planerar in saker, tycker jag. 

 

 

image2 12

 

Vi har en energigivande helg bakom oss och är redo för en ny vecka. I fredags somnade jag innan klockan slagit halv nio (!) och igår var det mer morgon än natt innan vi kom i sängs. Precis som en helg ska vara; återhämtning i form av vila och härliga kvällar med vänner. 

 

fredag 18 augusti 2017 - 20:58

LIVETS VINSTER

Det är svårt att veta vad jag ska skriva efter en sommarpaus. För en gångs skull har jag faktiskt ett par utkast i arkivet, men det är så länge sedan jag skrev dem nu. Sommaren börjar snart officiellt vara finito och jag hurrar inombords. Jag längtar efter en riktig vardag. Ibland tycker jag att jag är extremt tråkig som föredrar vardag framför sommar och lov, men oftast ser jag det som livets vinst att få känna så. 

 image1 11

 


Men glad och tillfreds har jag även varit i sommar, trots en annorlunda vardag. Det var en del velande fram och tillbaka i våras var jag egentligen skulle hålla hus. Men i maj fick nyexaminerade jag ett sommarvikariat på svenska sidan av Kvarken och det bästa av allt är att detta vikariat förlängdes till nästa höst. Jag är så himla himla glad och tacksam över att få ha ett jobb här i Umeå. Ett jobb som jag gladeligen kör till varje morgon. Ännu en vinst i livet, att få trivas på sitt jobb. 

 

År 2017 har hittills flytit på som jag vet inte vad, och sommaren har inte varit något undantag. Nu är jag tillbaka i Umeå efter en ledig vecka hemhemma. Imorgon kommer André och då packar vi om och tar flyget till Grekland på kvällen. Vi ska bara tanka energi efter sommaren och bara njuta av tid tillsammans. Det ska bli så obeskrivligt härligt!

 

 

söndag 9 juli 2017 - 20:42

HELG OCH SOMMAR

Jag får lov och tacka vädergudarna som prickat in sommarvädret till lördag och söndag de två senaste helgerna. Det har varit riktigt skönt att jobba de här senaste veckorna när det har varit regn och mulet väder (förlåt, semesterfirarna!) men till helgerna då har jag njutit av långa cykelturer och sand mellan tårna. 

 

image3 2

image2 2

image4 2

 

Tre bilder från förra helgen.

 

Som jag skrev på min story på instagram i fredags -  vissa fredagar kommer med mer lägligt än andra. Hela veckan flöt på hur bra som helst fram till torsdag eftermiddag då bromsarna på bilen gav upp i stan... Och det är faktiskt det jag har varit mest orolig för över att vara ensam i Umeå i sommar, att tänk om bilen går sönder, vad gör jag då?! Nå väl, det löste sig och bilen är på service. Det är ju bra att jag får ta tag i sådana här saker själv, lära mig och inte förlita mig på att André fixar allt sånt. Jag är så beroende av bilen just nu. Det är lite bökigt när jag är tvungen att åka både buss och tåg till jobbet, men förhoppningsvis är bilen frisk imorgon! 

 

image1 8

image2 6I helg har jag bara
njutit av mitt eget sällskap. Gått och lagt mig tidigt, gett mig ut på långa cykelturer i skogen som lett mig till havet och pausat med en bok i handen. Helt ljuvligt. Nu ska jag bara jobba i fyra dagar till och sen på tordagskväll åker jag hem över helgen. Åh, den här sommen susar verkligen iväg i rekordfart. 

 

 

 

 

 

torsdag 29 juni 2017 - 21:22

MITT I VECKAN RAPPORT

image2 4Vyn bredvid min arbetsplats. 

 

Ja, här rullar dagarna på. Oftast i hög hastighet, men däremellan även i sakta mak. Jag har haft min första dag som ensam arbetsterapeut på den avdelningen som jag jobbar på. Nästa vecka blir första veckan jag är helt själv. Känns roligt, men minst sagt utmanande. Men allt det här nya och skrämmande går mycket bättre att ta sig igenom när man en gång accepterar läget, och är snäll mot sig själv. Om det är någon gång jag ska vara helt vilsen, ställa tusen dumma frågor och verkligen ta mig fram genom att misslyckas här och där, så är det ju just nu. Även om jag förundras över mina kollegor över hur mycket de kan, så förstår jag ju att de också har varit i samma sits som mig någon gång. Alla börjar vi mer eller mindre från noll. Det är alltså skönt att acceptera det, det blir mycket roligare utan den där stressen. 

 

Det blir mycket jobbsnack här nu, men det är ju så mycket som händer inom en när man får utvecklas inom sitt yrke för första gången. Utöver jobbet försöker jag varva kvällarna med att vara sysselsatt och att göra ingenting. Jag har bland annat börjat sälja halva min garderob på ett loppis i stan. Och igår var jag även på supergod middag hos Rebecka och Mathias. Så mysigt. 

 

image3 2

 

 

söndag 25 juni 2017 - 21:59

EN MIDSOMMARHELG I UMEÅ

image1 2

 

I helgen har André varit här med mig och vi startade helgen med att fira en lugn men rolig midsommar i Grubbe hos Viktor och Fanny. Även om det inte blev en midsommar på sjön, hade vi i varje fall midsommarens två viktigaste ingredienser; fantastisk god mat och fantastiskt sällskap. 

 

image3 1

 


Resten av helgen har vi
bara tagit vara på tiden tillsammans och gjort så lite som möjligt. Jag tycker annars att det finns två sidor med att vara ledig i tre dagar. Eller det är nästan som att singla slant. Antingen känner jag mig riktigt redo för en ny arbetsvecka på söndagkväll, eller så känns det bara tungt att tänka på att man är tvungen att aktivera sig morgonen därpå. Idag landar kronan på det senare alternativet. Det blev liksom en abrupt paus när jag var mitt i att komma igång med nya rutiner och bekanta mig med ett nytt ställe och nya människor. Men å andra sidan skulle jag verkligen inte orka vara ledig en dag till och jag ser framemot att fortsätta lära mig allt nytt på jobbet. Som tur har jag ännu en till inskolningsvecka innan allvaret börjar riktigt på riktigt. Riktigt just ska jag bädda ner mig i sängen med en bra bok. Men först måste jag kanske se ett till avsnitt av Broadchurch. Brittisk kriminalserie, det blir inte mycket mer söndag än så. 

 

 

fredag 23 juni 2017 - 11:26

VÄLKOMNAR HELGEN

image4

 

Åh, vad skönt det är att vakna upp till långhelg. Men ännu skönare är känslan i kroppen; känslan av en härlig trötthet, lugn och "jag klarar det här". Min första vecka på jobbet har gått över förväntan. Det är ju omöjligt att veta på förhand om man kommer trivas eller inte på ett nytt jobb. Inte för att jag har gått och förberett mig på det värsta, men jag är ju trots allt ganska realistisk av mig och vet att det kan bli så att det inte alls känns bra. Men just nu känns det rätt och det är roligt att kunna slappna av och njuta av midsommarhelgen. Jag ska snart hämta upp André i hamnen och ikväll ska vi fira in helgen med Viktor och Fanny. Just idag saknar jag inte sommarvärmen, att vara ute vid havet eller det traditionella midsommarfirandet. Helgfeelingen har hittat hit ändå. Ha en skön helg alla, oavsett hur ni väljer att spendera den. 

 

image1 1

 

tisdag 20 juni 2017 - 20:58

NYTT, OSKRIVET KAPITEL

Efter två riktigt lata och fina veckor hemma är jag tillbaka i Umeå igen för att spendera min första sommar här. 

 

Jag ska erkänna att jag med ett ledsamt hjärta körde på båten i söndags och med tveksamt sinne stegade in i lägenheten. Jag har ifrågasatt mig själv och mitt val att spendera en sommar här ett x antal gånger de senaste dygnen. Jag kände bara att det kommer bli så ensamt, och nerovsiteten inför mitt nya, riktiga jobb växte.

 

 

image2

 

 

Igår var min första dag på jobbet, och jag har aldrig tidigare i mitt liv varit med om att en dag har känts så lång! Jag var helt mos i hjärnan när jag kom hem. När klockan slog 19 satt jag bara och väntade på att klockan skulle bli så pass mycket att jag kunde gå och lägga mig. Jag tänkte bara "Nä, vad har jag gett mig in på? Är det så här tungt det ska kännas?". Men nu efter min andra dag har det redan svängt. Spänningen har släppt, och jag har landat i att det inte är meningen att det ska vara något annat än helt sinnessjukt mycket snurr i huvudet när man börjar jobba på riktigt för första gången. Jag måste säga att jag har ett helt fantastiskt rehabteam bredvid mig och jag är så tacksam för det. Jag blir rörd när jag tänker på vilket välkomnande jag fått. Trygga och positiva kollegor betyder mycket. 

 

Efter bara två dagar känns det alltså riktigt bra. Kvällarna går ganska långsamt när jag är själv, men det är rätt skönt. Jag har inte orkat ta tag i så mycket ännu, utan tillåter mig själv att vila ut och processera allt nytt. Jag känner i varje fall att jag inte behöver angsta över att spendera min sommar här. Jag har vårt trygga hem, kompisar i närheten och ett jobb som tar upp all min energi. Förstås saknar jag André i min nya vardag, men en sommar svischar snabbt förbi och i höst är vi där vi ska vara igen, tillsammans. Men tills dess, börjar jag skriva på ett nytt kapitel. 

 

tisdag 6 juni 2017 - 17:32

EN GLÄDJENS DAG

Jag tänkte nästan skriva att jag har tagit studenten, men det är ju redan fyra år sedan. Men jag har tagit kandidatexamen och nu är jag äntligen legitimerad arbetsterapeut/ergoterapeut!

 

examen3

 

Fredag 21:16 


Idag, examensdagen. Vilken underbart härlig känsla som infinner sig i kroppen efter att ha firat en så stor dag. Inte trodde jag att den här dagen, examensdagen, skulle vara här så fort. Vi flyttade nyss till Umeå, men "nyss" är snart tre år sedan. Jag minns när André och jag sa till varandra att "vi studerar färdigt snabbt, sen flyttar vi hem igen". Hah, den inställningen ändrades ganska snabbt. Ännu vill jag inte lämna Umeå på många, många år. 

 

Idag, sista dagen. Vilken frihetskänsla det var att vandra nerför skolbacken med stolta och trygga steg. Det var förstås sorgligt att krama klassen hejdå, men det är också sånt som hör livet till. Med ett nytt kapitel som knackar på kan jag bara se tillbaka på de här tre åren med glädje, och snart saknad. Just nu ser jag fram emot framtiden med spänning och förväntan. I skrivande stund gungar vi hemåt och inom den närmsta framtiden ska jag fira min examen med två veckors ledighet. 


Idag, är det glädjens dag.