fredag 18 augusti 2017 - 20:58

LIVETS VINSTER

Det är svårt att veta vad jag ska skriva efter en sommarpaus. För en gångs skull har jag faktiskt ett par utkast i arkivet, men det är så länge sedan jag skrev dem nu. Sommaren börjar snart officiellt vara finito och jag hurrar inombords. Jag längtar efter en riktig vardag. Ibland tycker jag att jag är extremt tråkig som föredrar vardag framför sommar och lov, men oftast ser jag det som livets vinst att få känna så. 

 image1 11

 


Men glad och tillfreds har jag även varit i sommar, trots en annorlunda vardag. Det var en del velande fram och tillbaka i våras var jag egentligen skulle hålla hus. Men i maj fick nyexaminerade jag ett sommarvikariat på svenska sidan av Kvarken och det bästa av allt är att detta vikariat förlängdes till nästa höst. Jag är så himla himla glad och tacksam över att få ha ett jobb här i Umeå. Ett jobb som jag gladeligen kör till varje morgon. Ännu en vinst i livet, att få trivas på sitt jobb. 

 

År 2017 har hittills flytit på som jag vet inte vad, och sommaren har inte varit något undantag. Nu är jag tillbaka i Umeå efter en ledig vecka hemhemma. Imorgon kommer André och då packar vi om och tar flyget till Grekland på kvällen. Vi ska bara tanka energi efter sommaren och bara njuta av tid tillsammans. Det ska bli så obeskrivligt härligt!

 

 

söndag 9 juli 2017 - 20:42

HELG OCH SOMMAR

Jag får lov och tacka vädergudarna som prickat in sommarvädret till lördag och söndag de två senaste helgerna. Det har varit riktigt skönt att jobba de här senaste veckorna när det har varit regn och mulet väder (förlåt, semesterfirarna!) men till helgerna då har jag njutit av långa cykelturer och sand mellan tårna. 

 

image3 2

image2 2

image4 2

 

Tre bilder från förra helgen.

 

Som jag skrev på min story på instagram i fredags -  vissa fredagar kommer med mer lägligt än andra. Hela veckan flöt på hur bra som helst fram till torsdag eftermiddag då bromsarna på bilen gav upp i stan... Och det är faktiskt det jag har varit mest orolig för över att vara ensam i Umeå i sommar, att tänk om bilen går sönder, vad gör jag då?! Nå väl, det löste sig och bilen är på service. Det är ju bra att jag får ta tag i sådana här saker själv, lära mig och inte förlita mig på att André fixar allt sånt. Jag är så beroende av bilen just nu. Det är lite bökigt när jag är tvungen att åka både buss och tåg till jobbet, men förhoppningsvis är bilen frisk imorgon! 

 

image1 8

image2 6I helg har jag bara
njutit av mitt eget sällskap. Gått och lagt mig tidigt, gett mig ut på långa cykelturer i skogen som lett mig till havet och pausat med en bok i handen. Helt ljuvligt. Nu ska jag bara jobba i fyra dagar till och sen på tordagskväll åker jag hem över helgen. Åh, den här sommen susar verkligen iväg i rekordfart. 

 

 

 

 

 

torsdag 29 juni 2017 - 21:22

MITT I VECKAN RAPPORT

image2 4Vyn bredvid min arbetsplats. 

 

Ja, här rullar dagarna på. Oftast i hög hastighet, men däremellan även i sakta mak. Jag har haft min första dag som ensam arbetsterapeut på den avdelningen som jag jobbar på. Nästa vecka blir första veckan jag är helt själv. Känns roligt, men minst sagt utmanande. Men allt det här nya och skrämmande går mycket bättre att ta sig igenom när man en gång accepterar läget, och är snäll mot sig själv. Om det är någon gång jag ska vara helt vilsen, ställa tusen dumma frågor och verkligen ta mig fram genom att misslyckas här och där, så är det ju just nu. Även om jag förundras över mina kollegor över hur mycket de kan, så förstår jag ju att de också har varit i samma sits som mig någon gång. Alla börjar vi mer eller mindre från noll. Det är alltså skönt att acceptera det, det blir mycket roligare utan den där stressen. 

 

Det blir mycket jobbsnack här nu, men det är ju så mycket som händer inom en när man får utvecklas inom sitt yrke för första gången. Utöver jobbet försöker jag varva kvällarna med att vara sysselsatt och att göra ingenting. Jag har bland annat börjat sälja halva min garderob på ett loppis i stan. Och igår var jag även på supergod middag hos Rebecka och Mathias. Så mysigt. 

 

image3 2

 

 

söndag 25 juni 2017 - 21:59

EN MIDSOMMARHELG I UMEÅ

image1 2

 

I helgen har André varit här med mig och vi startade helgen med att fira en lugn men rolig midsommar i Grubbe hos Viktor och Fanny. Även om det inte blev en midsommar på sjön, hade vi i varje fall midsommarens två viktigaste ingredienser; fantastisk god mat och fantastiskt sällskap. 

 

image3 1

 


Resten av helgen har vi
bara tagit vara på tiden tillsammans och gjort så lite som möjligt. Jag tycker annars att det finns två sidor med att vara ledig i tre dagar. Eller det är nästan som att singla slant. Antingen känner jag mig riktigt redo för en ny arbetsvecka på söndagkväll, eller så känns det bara tungt att tänka på att man är tvungen att aktivera sig morgonen därpå. Idag landar kronan på det senare alternativet. Det blev liksom en abrupt paus när jag var mitt i att komma igång med nya rutiner och bekanta mig med ett nytt ställe och nya människor. Men å andra sidan skulle jag verkligen inte orka vara ledig en dag till och jag ser framemot att fortsätta lära mig allt nytt på jobbet. Som tur har jag ännu en till inskolningsvecka innan allvaret börjar riktigt på riktigt. Riktigt just ska jag bädda ner mig i sängen med en bra bok. Men först måste jag kanske se ett till avsnitt av Broadchurch. Brittisk kriminalserie, det blir inte mycket mer söndag än så. 

 

 

fredag 23 juni 2017 - 11:26

VÄLKOMNAR HELGEN

image4

 

Åh, vad skönt det är att vakna upp till långhelg. Men ännu skönare är känslan i kroppen; känslan av en härlig trötthet, lugn och "jag klarar det här". Min första vecka på jobbet har gått över förväntan. Det är ju omöjligt att veta på förhand om man kommer trivas eller inte på ett nytt jobb. Inte för att jag har gått och förberett mig på det värsta, men jag är ju trots allt ganska realistisk av mig och vet att det kan bli så att det inte alls känns bra. Men just nu känns det rätt och det är roligt att kunna slappna av och njuta av midsommarhelgen. Jag ska snart hämta upp André i hamnen och ikväll ska vi fira in helgen med Viktor och Fanny. Just idag saknar jag inte sommarvärmen, att vara ute vid havet eller det traditionella midsommarfirandet. Helgfeelingen har hittat hit ändå. Ha en skön helg alla, oavsett hur ni väljer att spendera den. 

 

image1 1

 

tisdag 20 juni 2017 - 20:58

NYTT, OSKRIVET KAPITEL

Efter två riktigt lata och fina veckor hemma är jag tillbaka i Umeå igen för att spendera min första sommar här. 

 

Jag ska erkänna att jag med ett ledsamt hjärta körde på båten i söndags och med tveksamt sinne stegade in i lägenheten. Jag har ifrågasatt mig själv och mitt val att spendera en sommar här ett x antal gånger de senaste dygnen. Jag kände bara att det kommer bli så ensamt, och nerovsiteten inför mitt nya, riktiga jobb växte.

 

 

image2

 

 

Igår var min första dag på jobbet, och jag har aldrig tidigare i mitt liv varit med om att en dag har känts så lång! Jag var helt mos i hjärnan när jag kom hem. När klockan slog 19 satt jag bara och väntade på att klockan skulle bli så pass mycket att jag kunde gå och lägga mig. Jag tänkte bara "Nä, vad har jag gett mig in på? Är det så här tungt det ska kännas?". Men nu efter min andra dag har det redan svängt. Spänningen har släppt, och jag har landat i att det inte är meningen att det ska vara något annat än helt sinnessjukt mycket snurr i huvudet när man börjar jobba på riktigt för första gången. Jag måste säga att jag har ett helt fantastiskt rehabteam bredvid mig och jag är så tacksam för det. Jag blir rörd när jag tänker på vilket välkomnande jag fått. Trygga och positiva kollegor betyder mycket. 

 

Efter bara två dagar känns det alltså riktigt bra. Kvällarna går ganska långsamt när jag är själv, men det är rätt skönt. Jag har inte orkat ta tag i så mycket ännu, utan tillåter mig själv att vila ut och processera allt nytt. Jag känner i varje fall att jag inte behöver angsta över att spendera min sommar här. Jag har vårt trygga hem, kompisar i närheten och ett jobb som tar upp all min energi. Förstås saknar jag André i min nya vardag, men en sommar svischar snabbt förbi och i höst är vi där vi ska vara igen, tillsammans. Men tills dess, börjar jag skriva på ett nytt kapitel. 

 

tisdag 6 juni 2017 - 17:32

EN GLÄDJENS DAG

Jag tänkte nästan skriva att jag har tagit studenten, men det är ju redan fyra år sedan. Men jag har tagit kandidatexamen och nu är jag äntligen legitimerad arbetsterapeut/ergoterapeut!

 

examen3

 

Fredag 21:16 


Idag, examensdagen. Vilken underbart härlig känsla som infinner sig i kroppen efter att ha firat en så stor dag. Inte trodde jag att den här dagen, examensdagen, skulle vara här så fort. Vi flyttade nyss till Umeå, men "nyss" är snart tre år sedan. Jag minns när André och jag sa till varandra att "vi studerar färdigt snabbt, sen flyttar vi hem igen". Hah, den inställningen ändrades ganska snabbt. Ännu vill jag inte lämna Umeå på många, många år. 

 

Idag, sista dagen. Vilken frihetskänsla det var att vandra nerför skolbacken med stolta och trygga steg. Det var förstås sorgligt att krama klassen hejdå, men det är också sånt som hör livet till. Med ett nytt kapitel som knackar på kan jag bara se tillbaka på de här tre åren med glädje, och snart saknad. Just nu ser jag fram emot framtiden med spänning och förväntan. I skrivande stund gungar vi hemåt och inom den närmsta framtiden ska jag fira min examen med två veckors ledighet. 


Idag, är det glädjens dag. 

 

söndag 28 maj 2017 - 20:57

VECKOREFLEKTIONER

 

veckoreflektioner4

 

○ Många kompisar har frågat mig hur det känns nu när André och jag ska spendera sommarmånaderna på olika ställen. Och det känns faktiskt helt bra. Det kommer förstås att kännas tomt och tråkigt när han inte är här med mig varje dag. Jag älskar ju verkligen vår vardag här och det jag kommer sakna mest är nog alla våra skratt, hur cheezyt det än låter. Men eftersom jag medveten om att det är en begränsad dit ser jag faktiskt lite framemot att få vara själv och att få sakna. Det som nästan känns mest med att vara i Umeå över sommaren är att inte få bo på landet och få gå ut på gräsmattan utan att bry sig om grannar. Och att jag inte kommer få se Andrés brorsbarn lika ofta.

 

image19 3

 


○ Under ett facetime samtal med storebror Tim häromveckan var ett av våra samtalsämnen frisbeegolf. Jag sa att det går skit om jag tänker för mycket på tekniken, men direkt jag kastar utan att tänka går det hur bra som helst. Och Tim sa "ja men syrran, är det inte lite så med livet också?". Har jag sagt att jag älskar att prata med männniskor som kan få ett helt vanligt samtalsämne till en djup diskussion om livet. <3

 

○ Tänk att den här veckan tar studietiden slut. Den här punkten förtjänar ett eget inlägg, men kanske en annan gång. Man tror ju att studielivet ska vara för evigt, att tiden ska stanna och att "vuxenlivet" sedan kommer i ett helt annat liv. Nu vips står vi där. Det känns overkligt, men så himla himla bra ändå. Jag märkte under praktikperioden i vintras hur bra vardagen flöt på när jag hade riktiga arbetsdagar och riktiga rutiner. Visst, det är skönt att ha en ledig dag mitt i veckan och få jobba hemifrån största delen av tiden om man så vill, men jag har verkligen tagit vara på det till max och nu är jag redo att jobba. Hur länge jag hinner jobba innan det är dags för skolbänken igen är en annan fråga...  

fredag 26 maj 2017 - 22:06

PÅ ORANGERIET

image4

image5

 

Att ha en helg som startade redan i onsdags är ju helt u n d e r b a r t. Nästan lika underbart som Orangeriets inredning ↑. Igår kväll mötte jag upp Anna, Felicia och Ellinore på ett relativt nytt ställe i Umeå, Orangeriet Boule & Bistro. Det var mitt första besök där, men absolut inte det sista. Vi satt ute omringade av härliga färger och värmelampor i en stor hörnsoffa. Så mysigt! 

 

image9

 

Precis som namnet avslöjar finns det möjlighet att spela boule/boccia/petanque inne i restaurangen. Det fanns hur många banor som helst och hela atmosfären där inne var något helt annat än vad man är van vid. Så otroligt bra business! Om ni har vägarna förbi Umeå i sommar skulle jag rekommendera åt gå in på lunch här om ni vill ha lite miljöombyte. 

 

image6

image8

 

Fina, ljuvliga tjejer. Tack för bästa möjliga starten på min långhelg. Efter Orangeriet stegade vi iväg och tömde Hemmakväll och gick sen hem åt varsitt håll. 

 

 

tisdag 23 maj 2017 - 22:21

UNDER KVÄLLSSOLEN

Igår kväll innan solen gick ner tog jag André i handen och for på lite sightseeing i våra neighbourhoods. Det var friskt och krispigt i luften, men det var samtidigt en ljum sommarkvällsvärme som la sig som bomull kring hjärtat. Jag tog ett djupt andetag. I stunder som den här känns det som att livet är hundra procent felfritt. 

 

image20

image3 58

 

Jag hade inte insett att det är en kort vecka den här veckan. På torsdag är det Kristi himmelsfärdsdag, vilket gör att fredag blir en slags mellandag (=en möjlighet till att ta långhelg). Vilken trevlig överraskning! Vi är millimeter ifrån målstrecket vad gäller skolan, vilket innebär att imorgon kör vi på 110 % för att få allt klart innan helgen. Imorgon ordnar även de lägre terminerna på utbildningen fika åt oss och lärarna brukar bjuda på sång. I tre år har vi suttit där i Ljusgården, betraktat de nyexaminerade arbetsterapeuterna och längtat tills det är vår tur, tills det är vi som firas.

 

Och imorgon är det äntligen vår tur. 

 

 

image4 32

 


Men tillbaka till igår kväll. Det finns få ställen som ger sådant lugn som en båthamn, stilla vatten och en sol som håller på gå ner för dagen. 


"Kärlek är en längtan

Kärlek är ett vatten
Kärlek är vårens dofter
och en sommarljummen vindfläkt
som smeker din kind
om natten"

 

- diktkälla