måndag 17 april 2017 - 17:00

LEDIGHETEN FORTSÄTTER...

Påsken lider mot sitt slut och vi har har fått ha hela fem härliga dagar på hemmaplan. Påsken 2017 får stanna i minnet och kamerarullen för den här gången, men det har varit otroligt roligt. Tack världens bästa kompisar, familj och svärfamilj. 

 

Om vi spolar tillbaka tiden lite så var jag på min allra första arbetsintervju någonsin för exakt en vecka sedan. Oj, det känns mycket längre sen nu när man har hunnit vara hemma och levt ett helt annat liv. Nå väl, efter intervjun blev jag erbjuden jobbet och jag ringde och tackade ja samma dag som vi for hem för att fira påsk. Därför har jag försökt ta vara på de här dagarna hemma eftersom jag nu vet att jag inte kommer få uppleva den österbottniska sommaren i år. Även om det känns som att jag har fått en käftsmäll av vuxenlivet och måste spendera en sommar ifrån mina närmaste och käraste, så känns det helt bra nu när jag väl har landat i det beslutet. Allt och alla finns kvar där hemma och det ska bli så roligt att få börja jobba direkt och fylla på bagaget med massor med erfarenhet.

 

 

image16

 


Vi säger tack och hej, påsken. Om några timmar åker André och jag tillbaka till Umeå, packar om väskan och flyger vidare till Danmark imorgon. Där väntar ytterligare hela fem härliga dagar. 

 

lördag 8 april 2017 - 23:10

VILODAGAR

God kväll och god helg! Jag hoppas ni är piggare än mig och njuter av helgen på bästa vis. 

image2 97

image11

 

 

Även om min helg startade på bästa tänkbara vis ↑ med träning, bastu och frulle med Malin så var det som om något sög musten ur mig igår eftermiddag, eller så var det något som kom ikapp. Inatt sov jag tolv timmar, steg upp och satt i soffan en timme och när jag gick tillbaka till sovrummet för att väcka André sov jag vidare till halv två. Någon timme senare sov jag lite till. 

 

Så idag har jag bara omfamnat denna trötthet och tänkt att kroppen behöver ta igen sig och hämta krafter. Det har faktiskt varit sjukt skönt att slumra bort den här dagen. Tänkte fortsätta med det imorgon tills söndagsgästerna kommer och sätter lite fart i stugan. Förresten, jag har ju egentligen två veckors semester framför mig nu! Förutom en träff med en arbetsplats på måndag och ett seminarie nästa vecka så är jag så gott som bekymmerslös. Jag tänker fira påsk hemma och semestra i Danmark veckan efter det. Det ska bli trevligt med en paus i vardagen!

 

tisdag 4 april 2017 - 18:06

EFTERLÄNGTADE TISDAG

image2

image1

 


Min lediga dag började med en spänningshuvudvärk från hell, men som redde upp sig ganska snabbt så jag kunde fortsätta med mina inplanerade tisdagsaktiviteter. Jag ska nämligen bjuda in till Halv åtta hos mig ikväll och jag har haft hela dagen på mig att planera, förebereda och städa upp hemmet inför ikväll. Vi har haft en alltför lång paus nu med våra middagskvällar i och med att jag helt enkelt inte har hunnit eller så har vi inte kunnat pussla ihop alla fyras scheman, men nu är äntligen en efterlängtad tisdag här. ♡

 

 

image2 96

 


Jag hoppas verkligen
inte att någon av kvällens gäster snokar runt på min blogg de närmsta timmarna för jag måste bara visa efterätten jag bjuder på ikväll. Kladdkaka med kinder + vispad grädde! Känner på mig att det är ett säkert kort när det är tre chokladälskare som knackar på dörren om två timmar. Nu ska jag duka bordet och börja på med förrätten! Trevlig tisdag på er. 

 

onsdag 29 mars 2017 - 15:56

VARFÖR SKA DU SÖKA TILL UMEÅ UNIVERSITET?

Det är den tiden på året då det är dags att söka in till universitet och högskolor. Jag minns att det var väldigt spännande tider fylld med längtan och förhoppningar. Jag tänkte ta tillfället i akt och lista några punkter om Umeå universitet och varför ni borde söka er hit!

 

 Brett urval av utbildningar och kurser 

På Umeå universitet är det bara att välja och vraka mellan program och kurser. Att det finns ett attraktivt och brett urval av utbildningar var den största anledningen till att jag och André sökte oss hit. Umeå var den enda studiestad som erbjöd något för oss båda. Ingen av oss var väl helt hundra på de utbildningar vi sökte till och efter ett år på ekonomilinjen bestämde sig André ändå att han ville bli tandläkare och då var det enkelt för honom att byta utan att vi eller han behövde flytta. Det är vi tacksamma för idag! 

Här kan ni skrolla igenom utbildningar. 

 

Stort campus med fler än 30 000 studenter

Umeå campusområde är otroligt stort och jag har ännu inte utforskat alla områden trots att jag bott här i snart tre år. Man tröttnar aldrig att vistas här, det är en sak som är säkert. Det går alltid att hitta nya, inspirerande miljöer att plugga i.

 

image7

 

 

 Du får unik erfarenhet
Här kan du skaffa erfarenhet inom ditt område som kan sticka ut när du söker jobb i Finland. Jag har fått intrycket av att Sverige och Finland kan skilja sig åt i arbetssätt inom många olika områden. Som ergoterapeut t.ex. arbetar vi väldigt olika, något som jag ser som en fördel när jag flyttar tillbaka till Österbotten. Svenskarna tenderar ju att ligga liiite före i utvecklingen inom vissa områden, så det är bara att samla ihop massor med kunskap och erfarenheter som man kan ta med när man flyttar hem igen. 

 

Nära hem, men tillräckligt långt borta

Bor du i Österbotten har du väldigt nära hem, samtidigt som du är tillräckligt långt borta för att få ett uppskattat miljöombyte. Om saknaden till familj och vänner blir alltför stor hoppar du bara på båten och åker hem för 26€.  

 

image4

 

Internationella forskare/doktorander = bra föreläsare

Inom många forskningsområden tillhör Umeå universitet bland de bästa i världen. Det är många internationella forskare/doktorander som är stationerade här och som även ger föreläsningar. 

 

Otroligt lätt att älska staden

Jag har trivts i den här staden sen dag 1! Det är en väldigt bra känsla i Umeå. En mysig och hemtrevlig stad med allt man kan tänkas behöva i shoppingväg och med bra utbud av restauranger och fik. Det är heller inte så svårt att trivas med norrlänningar (eller svenskar överlag). I vårt grannland får vi verkligen lära oss att att småprata och utveckla vår sociala förmåga. 

 

image2


Eventuellt lättare intag 

Populära utbildningar som finlanddsvenskar söker in till här är läkar-, tandläkar- och psykologprogrammet eftersom det är betydligt lättare att komma in här än i Finland. Det går att diskutera länge det här om det är bra eller dåligt att Sverige varken har inträdesprov eller intervjuer till sina utbildningar. T.ex om du inte är särskilt nöjd med dina betyg kan du tokläsa på högskoleprovet (som egentligen inte är svårt, det krävs bara att man är allmänutbildad och snabbtänkt) och komma in på enbart bra poäng på högskoleprovet. Här kan du läsa mer om högskoleprovet image2 89


Det var det! Jag har aldrig ångrat vårt val att flytta till Umeå. Ett av de bästa besluten i mitt liv! 

 

Jag svarar gärna på frågor om ni undrar något annat om Umeå!

 

 

lördag 25 mars 2017 - 11:24

ANTECKNINGAR OM EN ÖVERRASKNINGSHELG

Torsdag 19:56

 

image11

 

Nu sitter jag på båten och har just ätit en Fazer chokladstång och avnjutit ett glas vin. Det kan vara ganska mysigt att åka båt ändå. Jag tittar på ett gammalt avsnitt av Midsomer murders och funderar om jag borde gå och köpa något salt att äta eftersom jag vet att Tims kylskåp kommer stå tomt när jag är fram i Vasa. Ja just det, jag kanske ska berätta varför jag är på väg hem. Det råkade ju sig att Tim och jag var på väg hem till Österbotten samma helg och vi kom på den briljanta idéen att inte säga något åt mamma utan överraska henne på jobbet imorgon. Det kommer bli så roligt! Först blir det en god natts sömn i stan, och innan vi åker till Vörå imorgon tänkte vi kanske hinna med en löptur längs strandpromenaden och käka frukost någonstans. 

 

Fredag 22.39


Jag försöker upprätthålla mina rutiner och komma mig i sängs någorlunda samma tider varje kväll. Ligger nu nerbäddad i sängen hemhemma efter en alldeles fantastisk fredag! Den här fredagen har innehållit så många fina stunder att jag är helt varm i kroppen. Dagen började med frukost och fortsatte med en tur längs strandpromenaden följt av lunch i stan och vinshopping. Sen körde vi vidare till Vörå för att överraska mamma, med en litet stopp i Kvevlax för att handla bulla och bröd på Aroma. Efter att vi knackat på dörren till mammas jobb och gett henne en liten chock körde vi vidare till Oravais, drack kaffe utomhus (!!!) och inväntade mamma. Senare mot kvällen kramade jag om bästis, handlade fredagsmiddag, lagade tacos till familjen, bastade och drack vin. Som jag sa åt Tim när vi njöt i solen i eftermiddag; skulle det gå att spara ögonblick i en bruk skulle jag spara just nu.

 

 

image4 27


Livskvalité är när man inte varit hem sedan jul, snön har smält, vårsolen gassar och man får sitta och andas in äkta frisk, Oravaisluft. Nu när jag ligger här med en timme kvar av dagen skulle jag vilja spara precis alla ögonblick som den här dagen har bjudit på. Men det bästa är att det kommer en morgondag också. 

 

 

tisdag 21 mars 2017 - 21:56

EN LEDIG DAG

En ledig tisdag, det var inte igår. Vi har två lediga dagar mellan två kurser vilket bara är att tacka för och ta emot. Jag har hunnit landa i att praktiken är avslutad, och jag saknar stället redan. Att få smakprov vad som väntar på en i arbetslivet var väldigt, väldigt givande och nu ser jag bara framemot hösten. 

 

image2 91

 

Den lediga tisdagen spenderades först i soffan med en kaffekopp i handen och senare i soffan på Finas hembageri med en till kaffekopp i handen och med en stycke saknad Malin framför mig. 

 

image3 48

 

Vi fikade, pratade ikapp allt vi har missat de senaste veckorna och shoppade. 

 

image9

 

Jag spontanshoppade en bland annat en fin kappa. Det tar emot att köpa något som man redan har, alltså en grå, medellång kappa. Men den föll så mycket bättre än den jag redan har och var på 70 % så jag var bara tvungen att slå till. Kanske inte direkt lämplig till våren, men en stund hinner jag använda den i alla fall. 

 

Nu ska jag fortsätta njuta av ännu en ledig dag imorgon och se framemot kursstart på tordag (sista kursen på utbildningen!!!) och sen se framemot helgen ännu mer. Den kommer bli så a l l d e l es rolig, och välbehövlig!

 

 

fredag 17 mars 2017 - 22:57

FREDAGSLISTAN

Veckans känsla

Ja hörni, det är väldigt många känslor som dansar runt i detta lilla huvud den här veckan. För det första har vi haft nionde och sista praktikveckan och för några timmar sedan kramade jag handledarna tack och hejdå. Jag har trivts supersupersuper bra, men jag känner mig ändå klar. Jag vill bara påbörja sista kursen och njuta av sista tiden i skolan. För det andra känner jag mycket inför sommaren; förvirring, hopp, ovisshet, förväntan och listan kan göras lång. Jag har ännu ingen aning om var jag kommer vara den här sommaren och det funderar jag fram och tillbaka på en hel del. 

 

Veckans bästa

Faktiskt att praktiken är avklarad och att vi får börja ny kurs med mycket självstudietid. Jag älskar omväxling, så efter nio veckor på ett och samma ställe och regelbundna tider ska det bli skönt med att få styra sina dagar själv. Ska passa på att njuta av det ifall det är sista gången jag sitter i skolbänken, fast troligtvis är det ju inte det. Annat som har varit roligt den här veckan var övernattning hos fin kompis, att jag har köpt ett nytt mörkrött läppstift, fredagsbastun och att vi smidit planer inför nästa helg och att jag har beställt frissatid. 

 

 

Veckans sämsta

Oj. Vad glad jag blir att det här är svårt att svara på. Vet ni vad, jag kommer inte på någonting så här spontant och jag tänker slösa min fredagkväll på att sitta och försöka på vad som har varit dåligt. 

 

 

Veckans träning

Ja, vad har jag gjort. Jag har cyklat intervaller, body pumpat och idag var jag och sprang ganska lugna intervaller och körde ben på gymmet. 

 

image4 26

 

 

Veckans godaste

Idag har jag ätit så mycket godsaker att jag fått ont i magen, och klagat och klagat tills André slog dövörat till. Vi hade bakat snickersrutor och vaniljrutor som tack till praktikplatsen och givetvis slank det ner ett par av varje sort både igår kväll och idag. Och idag lyxade vi till lunchen med handledarna och åt pizza. 


Just nu

Let's dance i bakgrunden, fötterna på divanen, André läser på tent och jag ska precis hälla upp ett glas rött. 

 

I helgen

Känner mig helt slut efter veckan så det blir inte många knop tror jag. Förhoppningsvis kommer det vara fint väder så man får vara ute och sen måste jag också förbereda inför en presentation på måndag. Annars är det rätt tomt och fint i kalendern. 

 

image3 46

fredag 3 mars 2017 - 12:18

EN KRASSLIG FREDAG

Jag befinner mig i något slags mellanläge där jag varken är sjuk eller frisk. Har känt av det sen i måndags men har kört på som vanligt ändå och det har såklart inte blivit bättre. När jag sitter i soffan känner jag mig inte sjuk alls och hinner börja planera allt jag ändå kan hinna med idag, men sen när jag stiger upp och går några meter känner jag hur svag och orkeslös jag är. Har ont i halsen och värk i öronen men inga andra förkylningssymptom. Äh, jag får väl lov att ta det lugnt idag och passa på att göra klart skoluppgifter. Det kan ju bli rätt skönt det också. 

 

image2 86

 

Jag har inget emot att ta det lugnt, men rutinmänniska som jag är känns det frustrerande att inte kunna ha den fredag jag hade planerat. Pratade faktiskt om det här igår med Tim som också har en blå personlighet (rutinmässig, strukturerad, reflekterande) att vi måste bli bättre på att hantera förändringar och inte bli för inrutade i vår planering. Alltså, att inte vara så rädd för lite spontanitet i livet. Fick en bok av mamma i julklapp "Omgiven av idioter - hur man förstår dem som inte går att förstå" som tar upp de här olika färgpersonligheterna och lär oss hur vi kan hantera olika personer och få en bättre kommunikation. Hur intressant som helst! Jag stormgillar böcker som hjälper mig att förstå mig själv och andra. 

 

 

image24

 

 

Typiskt blått. ↑ Nu ska jag ta tag i några uppgifter så jag kan ta helg på riktigt i eftermiddag. Hur skönt är det inte med helg igen? 

 

 

onsdag 1 mars 2017 - 21:03

HEMGJORD GRANOLA (OCH EN ONSDAG)

I fredags när jag inte hade några tider att passa vaknade jag såklart alltför tidigt och bestämde mig för att göra något av morgonen. Jag letade fram ett recept på granola och fördrev tiden i köket den morgonen. Varför just granola är för att vi har fått pippi på Verums hälsofil med smak av smultron och jordgubb (tips tips!). Och har man pippi på fil måste man ju också ha något knastrigt till, annars blir det lite tråkigt. 

image3

 

4,5 dl havregryn
1/2 tsk kanel (jag använde i kardemumma istället)
1 krm salt
4 msk jordnötssmör
4 msk honung
1/2 tsk vaniljsocker 
+ valfria ingredienser. Jag valde även att ha i nötter, torkade frukter, russin och pumpafrön.

 

Blanda havregryn, kanel, salt och socker i en bunke. Därefter smält jordnötssmör och honungen i mikron och rör ihop tills det blir en jämn blandning. Tillsätt jordnötssmör och honungsblandningen med de torra ingredienserna (till sist tillsatte jag mina valfria ingredienser). Bred ut på en plåt klädd i bakplåtspapper och rosta i ugn ca 20 minuter i 160C. 

 

 

image2 85

 

Det blev helt himmelskt gott. 

 

Dagarna går annars så fruktansvärt snabbt! Det här inlägget hade jag tänkt skriva redan förra helgen och nu är det redan torsdag imorgon vilket betyder helg igen, för mig. Eller egentligen inte, men jag räknar det som helg när jag inte behöver ta mig in till prakiken utan får studera hemifrån istället. M-L och jag har vår sleepover-onsdag ikväll och vi sitter ihopkurad i soffan och kurerar oss med Finrexin. Skönt med en extra mysig onsdag kväll efter en lååång dag på praktiken. 

 

söndag 26 februari 2017 - 15:27

SÖNDAG

image4 24

 

Jag tror jag sa i fredags att fredag är veckans bästa dag, men jag måste ta tillbaka det. Söndag är, och har alltid varit, min bästa dag i veckan. 

 

image3 44

 

Söndag, dagen då jag framför allt har tid att läsa tidningar. Eller bara plöja igenom serie efter serie utan att ha dåligt samvete att man borde göra något annat. Förutom att ta vara på solstrålarna, förstås. 

 

 

image18

 

Jag promenerade runt Solsidan i Holmsund idag. Bland skog, hav, glada motionärer och en och annan Porsche. Nu ska jag återgå till att göra ingenting. Trevlig söndag på er!