torsdag 16 februari 2017 - 20:25

LÄNGTAN

image1 16

image4

image2 9

 

Under tiden jag skriver CV:n och personliga brev längtar jag tills jag får ta löprundor i denna natursköna miljö igen. Ännu någon månad kvar. I senvåras och höstas upptäckte vi en del nya, gömda motionsspår här i området och jag l ä n g t a r som aldrig förr efter våren just nu. 

 

torsdag 9 februari 2017 - 22:54

SÅ VAR DET HELG IGEN

image17 2

 

Torsdag är lika med lång arbetsdag, helgshandla på Maxi, helgsstäda lägenheten och ta helg. Torsdag är alltså lika med en riktigt bra dag! Riktigt helg tar jag väl ändå inte eftersom jag kanske borde ta och tag i skoluppgifterna som vi har under praktiktiden. Men att få ta en fredag precis som den kommer är skönt. Att vi får dessa långhelger märks verkligen på energin och humöret. Jag tar verkligen vara på studietiden ska ni veta. Men ju fler dagar jag spenderar på praktiken desto mer förväntansfull blir jag på vad som komma skall. Jag funderar mycket på vad jag ska göra till hösten och nu lutar det mer åt att söka ett heltidsjobb istället för att plugga vidare 50 % och jobba 50 % som jag också tänkt mycket på. Äh men, det där tar vi när det är dags. Spännande tider är det hur som helst. 

 

 

image2 79

 

Nu ska jag krypa under täcket och se vidare på How to get away with murder. Ha det fint!

 

lördag 21 januari 2017 - 17:18

GLA' HELG

IMG8

 

Lördagsfrullen. 

 

Jag sitter här med ett riktigt glatt helgshumör! Efter första veckan på praktiken känns det inte så dåligt att ta helg. Men jag så glad, så glad över att jag trivs på det ställe som kommer vara min "arbetsplats" i nio veckor framåt. De arbetar precis med den patientgrupp jag vill arbeta med (långstidssjuksskrivna och utmattade bl.a) och jag ser framemot att lära mig så mycket jag bara hinner. Fredagar kommer egentligen vara vår uppgiftsdag, vilket betyder att vi endast har fyra dagar i veckan på praktiken. Men igår var vi några timmar där i alla fall eftersom vi skulle vara med på några patientmöten. Dagen började först klockan elva så jag passade på att kliva upp lite tidigare och åka till gymmet på morgonen. Viktigt att få en bra start på fredagen. Jag hann till och med sitta och njuta i bastun innan jag åkte iväg. Det ni. När dagen var slut vikte jag in till ett kaosartat Ica Maxi (alla i hela Umeå skulle tydligen handla vin och godis till fredagsmyset) och fredagskvällen fortsatte med bl.a På spåret och Skavlan. 

 

Hittills idag har vi bara ätit frukost och sett på OA, varit ute en sväng och slängt ihop en sallad tills ikväll. Snart får vi börja bege oss till stan, vi ska äta middag med ett par vänner och deras vänner som vi inte känner ännu. Kul lördag. Vi hörs! 

 

tisdag 17 januari 2017 - 18:05

DAGAR SOM FLYGER IVÄG

Vilken helg, och vilken vecka det var innan det. Om tempot och feelisen fortsätter så här kan 2017 bli bästa året på länge. Rutinerna är precis som de ska vara och än en gång jag inser vikten av att faktiskt hålla fast vid dem. Då mår man.

 

IMG6

 

Glenn har ju som sagt varit här sedan i onsdag och är här ännu, vilket är hur roligt som helst. Som pricken över i har han har verkligen smittat av sig med sina rutiner och det är nog honom vi får tacka för att vi fått en riktig kickstart. 

 

image2 68

 

Ett härligt vinterväder har de senaste dagarna bjudit på. Igår kväll när jag var ute och sprang i -11 och andades in den friska luften tänkte jag att det är stunder som den här som det skrivs dikter om. Jag tänker dock inte skriva några dikter, även om jag önskar att jag kunde förmedla en känsla skriftligt. Det var utan tvekan ett jag känner mig som en ny människa- feelis efteråt. 

 

Alla dagar den senaste veckan har verkligen flytit in i varandra, på ett bra sätt. Helgen kom och for. Det blev måndag och vi samlades i skolan en sista gång på väldigt länge. Vår examinator godkände vårt examensarbete. Så mycket roligt har varit på gång så jag hade inte riktigt hunnit reflektera över att praktiken började IDAG. 

 

IMG7

 

Jag kan lugnt säga att jag fick ett h i m l a positivt första intryck på nya praktiken idag. Tjoho! 

torsdag 12 januari 2017 - 21:42

EN INTENSIV MEN HÄRLIG VECKA

De senaste dagarna har krävt en hel del energi, men de har också gett så otroligt mycket. Intensivt men roligt, måste ju vara bästa kombon?

 

image2 65

 

Sent på tisdagkväll kom Glenn hit på besök. Så roligt med lite mer liv i stugan och ett stort plus är att han är ganska lätt att underhålla eftersom hans dagar går ut på att sova, äta, träna, äta, träna, äta, se på Shameless och sova. 

 

Onsdagen blev en riktigt feel good- dag. Det var roligt att få sitta och äta frukost med storebror som man inte gör alltför ofta, varpå det blev några långa timmar i skolan innan det äntligen var vår tur att presentera vårt examensarbete. Allt vi har arbetat för de senaste månaderna var över på en timme. Känslan efteråt var guldvärd. Skriver kanske mera om det en annan gång. Jag kom hem ganska sent och släpade iväg mig på ett träningspass i alla fall. Om man ändå alltid skulle komma ihåg att hur trött man än är så är det värt det att släpa sig iväg och träna. Hur mycket det än tar emot. Man känner sig så bra efteråt. På kvällen blev det kvalitetstid med André och Glenn. Mysigt. 

 

 

image2 64

Trött men glad tjej ute i stormen idag! 

 

Idag har vi ordnat fika åt terminen över oss som är nybakade arbetsterapeuter från och med imorgon. Tänk, om ett halvår är det vi! Resten av dagen har vi suttit i skolan och arbetat med en revidering på examensarbetet och sen var det dags för en sista grej för dagen innan jag fick åka hem. En härlig dag igen och imorgon är det frrrredag! 

 

söndag 8 januari 2017 - 20:36

MIN SÖNDAG

Nu mår jag som jag förtjänar efter en produktiv söndag, alltså superbra. 

 

IMG 9388 2

 

Dagen började med att jag vaknade 08:30 och var så glad att jag var pigg den tiden. Tyvärr somnade jag om och vaknade två timmar senare. Men ingen panik, jag hann dricka mitt morgonkaffe i lugn och ro medan jag beundrade mina vita rosor jag köpte för en liten peng igår. 

 

 

IMG 9415

 

Jag tänkte att jag var tvungen att börja dagen med det tråkigaste, annars skulle jag aldrig få det gjort. Jag granskade examensarbetet som vi ska opponera mot på tisdag. Det krävs så mycket fokus och energi att sätta sig in i någon annans arbete och som har arbetat med helt annan studie än det man själv har gjort. Men det ska väl gå vägen ändå.

 

 

IMG 9429

 

Däremellan har jag pysslat på hemma, bl.a paketerat in Andrés 23-års present som jag hämtade från posten igår. Han kommer hem ikväll och då är allt som det ska vara här i vår stuga igen. 

 

 

image1 99

 

Jag hinner bli så stressad när jag ser att det börjar skymma ute när jag ännu inte har fått gjort allt det jag hade tänkt. Sen tittar jag på klockan som bara är 14:30. Huh. Jag brukar säga att mörkret inte påverkar mig, men det gör det väl ändå till viss del. Nåväl, jag traskade iväg till Storsjöhallen och förnyade mitt gymkort. 

 

 

IMG 9446

 

När jag kom in från min lilla promenad satte jag igång med veckans storkok. Vi har börjat göra så nu att vi lagar mat för nästan hela veckan på söndagar, således behöver vi inte stressa med mat på kvällarna och inte heller fundera på vad vi ska äta. Nackdelen är att det blir enformigt, men det är en kompromiss vi får ta. Jag tänker alltid att jag ska laga olika rätter, men när jag väl står där i köket brukar jag inte orka det. Och här i svenneland får vi ingen skolmat för en billig peng utan vi har alltid med lunchlådor, så det är verkligen behändigt att ha allt packat och klart i kyl och frys. 

 

Det var det. Några delar ur min söndag. Nu ska jag dricka te och hitta något roligt att titta på på tv. Jag ska hämta André från båten först 23:30 så jag får lov att hålla mig vaken tills dess. Vi hörs!

 

 

lördag 7 januari 2017 - 13:15

ATT VARA TILLBAKA

En dag lever man livet man har hemma och nästa dag lever man livet man har här i Umeå. Och ibland kan det kännas som en stor omställning, även om det bara 100 kilometers sjöväg som skiljer de två liven åt. En dag är man omgiven av allt man känner och vet utantill, nästa dag känner man sig nästan malplacerad i det svenska grannlandet, även om man levt här i över två år. Men sen när det är dags att åka hem och hälsa på kan det kännas likadant men tvärtom, att det är Umeå som känns som hemma. Det är underligt, men väldigt bra att det är så.

 

image2 62

 

Jag är tillbaka i Umeå efter ett tre veckors långt jullov hemma. Som vanligt känns det som att jag har varit hemma en evighet, samtidigt som man inte hunnit med precis allt man hade velat. Men så är det alltid, jag har i alla fall hunnit umgås med de närmaste och vila ut ordentligt. Nu är nästa utmaning att återfå rutiner. Puh.image1 98

 

Första helgen tillbaka på svensk mark är alltid den absolut skönaste helgen. Jag brukar alltid åka hit tillbaka helgen innan så jag ska hinna städa, packa upp och ta det lugnt innan allvaret drar igång igen. Igår när jag kom hem från båten satte jag igång med storstädning genast och idag ska jag fortsätta med att åka och handla massor med mat och förbereda inför nästa veckas presentation och opponering av examensarbeten. Vi hörs, förhoppningsvis mer frekvent än tidigare. 

 

 

måndag 12 december 2016 - 00:11

SNART FÅR JAG FIRA

image1 89

image1 90

 

Jag skulle nog inte ha kommit mig ur lägenheten på hela helgen om det inte varit för Ellen som var i Umeå över helgen med sin syster. Några timmar med henne i lördags gjorde min helg. Min sista helg i Umeå innan jullovet dessutom. Det ska bli så skönt med ett avbrott i vardagen, att få åka hem och träffa hela familjen. Det kommer bli ett lyckligt återseende.

 

Jag hade ju lite tänkt att jobba på examensarbetet idag, men istället har jag legat under filten och sett två romantiska komedier. Det var evigheter sedan jag såg en film och ännu längre sen jag såg två stycken i rad. Det måste ju betyda att jag är utvilad till max just nu och redo för ny vecka. Det ska faktiskt bli skönt med måndag igen, trots att det är deadline-veckan vi har framför oss! Jaiks!

 

Men som sagt, på fredag börjar firandet. Ett tre veckors långt, harmoniskt julfirande. 

 

 

fredag 9 december 2016 - 23:45

EN RECAP AV VECKAN

Den här fredagsfeelisen alltså. Vi är väl överens om att fredagsfeelisen är som bäst när vi känner att den är välförtjänt? Efter alla tidiga morgnar, sena eftermiddagar och ytterligare tiotals nyskrivna sidor på examensarbete känns det bättre än på länge att det är lördag imorgon. Det är en vecka till deadline. Det är en vecka tills vi åker hem på jullov och allt ska vara klappat och klart. Minst sagt har vi har en del att stå i. 

 

Men veckan som gått har även bjudit på riktigt, riktigt roliga stunder. 

 

image1 88

 

I tisdags firade vi förstås Finlands 99-årsdag. Vi samlades hos Lindmans där vi än en gång spenderade en trevlig kväll. Jag förundras varje dag över hur fina människor som jag har träffat först här i Umeå, men som har blivit helt självklara i mitt liv.

 

image5 9

 

I torsdag började Malin och jag dagen med tömtegrötsfrukost innan vi satte igång och skrev. Vid lunch var det dags att lotta praktikplatser inför våren. Jag ville så gärna ha en plats på en hälsocentral. Även om skolan i mitt tycke skulle kunna ha bättre praktikplatser så fanns det relativt många intressanta platser på praktiklistan den här gången, så som neurorehab, smärtrehab, cancerkliniken, barn och ungdomshabilitering... Men att jobba på sjukhusavdelning är inte riktigt det jag vill. Och inte egentligen på hälsocentral heller, men på en hälsocentral kan jag i alla fall komma i kontakt med stress och utmattning, barnärenden, demensutredningar, neuropsykiatriska diagnoser och fysiska besvär för att nämna några. Det är bredden jag är ute efter. Se lite av mycket, helt enkelt. Och ja, jag fick en plats på en hälsocentral här i stan! Roligt att få se framemot våren nu. 

 

 

image6 2

 

Torsdagskvällen spenderade jag i en biosalong full med finlandssvenskar och med Ben Affleck på bioduken. Vi såg "The accountant" och den var bra, men jag hade förväntat mig lite mer. Jag skulle gärna ha sett att twisten mot slutet skulle ha varit lite mer dramatisk. Men jo, den är lätt sevärd.

 

 

image4 19

 

Och vips så var det fredag igen. Vi kom hem rätt sent igår så det var en riktig trögstart imorse. Men här och nu måste jag passa på att hylla världens bästa skrivpartner och kompis. Det är så enkelt att kliva upp på morgonen nuförtiden, för jag vet att i samma stund som vi hälsar varandra "gomåron" börjar veckans bästa dag. Varje dag blir veckans bästa dag. Vi fulskrattar åt dåliga skämt, historier och åt varandra från morgon till sen eftermiddag. Samtidigt som vi kan behandla de djupaste ämnen som finns på kartan just då. Samtidigt som vi är så in i helsikes effektiva när det gäller och får gjort det vi ska. Jag förstår inte hur ekvationen går ihop, men på något konstigt vänster lyckas vi. 

 

På lunchrasten mötte vi upp de övriga gänget och gick för att betrakta psykologernas luciatåg. Väldigt stämingsfullt så här några dagar innan riktiga lucia. Efter lunchen skrev vi några timmar tills tålamodet låg på gränsen till noll. Då hördes nog inga fulskratt längre. Då var det bara att sätta undan datorn innan jag slängde den på Malin. Vi tog helg och här sitter jag nu och ska avsluta veckosummeringen för ikväll. Jag har ju helg, jag ska njuta, inte sitta och skriva när jag äntligen har möjlighet att ta en paus från just det. Trevlig helg på er. Vi hörs! 

 

lördag 19 november 2016 - 02:09

HALV ÅTTA HOS FELICIA

Jag har precis kommit hem från första etappen av vår halv åtta hos mig- turné. Alltså. Vi har ju haft en diskussion om vilken standard på maten vi ska satsa på och kommit fram till att "Äh men något lätt bara, vi är ju ändå studenter liksom". En diskussion som premiärkocken Felicia måste ha missat totalt, för hon satte verkligen ribban skyhögt för oss andra ikväll! Hon briljerade med alla tre rätter. 

 

image3 30 2

 

Förrätt: Blomkålssoppa med knaprig bacon och persilja. 

 

 

image4 15

 

Huvudrätt: Entrecôte, potatis och rödvinssås med fräsch sallad. 

 

 

image2 53


Efterrätt: Pannacotta med krossade ballerinakex. Jag skämtar inte när jag säger att det här var en av de bästa efterrätterna jag ätit. 

 

Men hur god maten än var så slog den ändå inte sällskapet. Det finns få saker jag uppskattar lika mycket som samtal med genuina människor. Där samtalen inte stannar på ytan, utan går djupare tills jag inser att jag pratar om något som jag vanligtvis skulle finna ganska ointressant, men som jag mitt i allt bara vill prata mera om. Det ger så mycket att umgås med sådana typer. Typer som tar fram det bästa. Halv åtta hos mig alltså, helt klart ett vinnande koncept.