tisdag 22 augusti 2017 - 12:55

Vi har sålt huset!

Sevendays.fi/Spira

 

Nu är det färdigt! Vi har sålt vårt hus.

Igår gjorde vi det sista pappersarbetet. Det har varit en väldigt lång process, från att vi började fundera på det för ett och ett halvt år sedan, till att vi la ut det till försäljning för ett halvt år sedan, och så flyttandet och fixandet som vi hållit på med sedan maj. Men vi har behövt den tiden för att vara mentalt redo att lämna ifrån oss vårt hus och vår trädgård.

Visst kände jag en stor klump i bröstet igår då jag var tvungen att lämna ifrån mig nyckeln. Och tårarna rann en stund då vi städade det allra sista för ett par veckor sen. Men nu är det färdigt, och det känns helt okej. De nya invånarna är trevliga och låter oss säkert hälsa på då och då.

Och under hela den här processen har bitar fallit på plats, sådär som dom brukar göra. För oss väntar ett nytt, intressant projekt. Mer om det alldeles snart :)

söndag 20 augusti 2017 - 21:33

Tomatskörd från finväxthuset

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

 

Vilken helg det har varit. Vädermässigt har det ju varit lite si och så, förutom på fredag kväll då #sevendayssummerparty2017 gick av stapeln och jag fick umgås med trevliga bloggare över en god trerätters middag på Faros i Vasa. På lördag blev vi bjudna på bubbelbad och kräftskiva hos mina föräldrar och idag åt jag, efter kaffe i sällskap med Sverige-främmande, en smarrig Toast Skagen på Seaside i Fagerö. Så mat- och umgångesmässigt får helgen full pott!

Till kräftskivan hade vi med en sallad gjord på nästan bara härodlade ingredienser. Jag har inte riktigt hunnit med att skörda, så tomaterna på mina tre plantor räckte till en hel stor sallad. Några små paprikor hade jag också, och så sallat och persilja från grönsakslandet.

 

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

 

Något av det mysigaste är regnsmatter mot växthustak. Det är så fint att vi får ha det här växthuset i sommar. Jag har redan stora planer på mitt kommande, egna växthus, och då är det bra att ha fått känna på hur storlek, material och inredning fungerar. Mitt växthus vid förra huset var ca 6 m2 och detta vid hyresstugan är närmare 20 m2.

 

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

 

Och så här såg salladen ut, i väntan på topping i form av marinerad rödlök och fetaost. Nam!

 

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

 

onsdag 16 augusti 2017 - 06:30

Odla smörgåsgrönt (än hinner du!)

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

 

Som jag tycker om smörgåsar! Till frukost och kvällsmål, och varför inte lunch också. Det ska vara rejält med pålägg. Ost och grönsaker. På sommaren finns det inget bättre pålägg än blandat bladgrönt och gurka.

Jag ligger lågt med odlingarna i sommar med bara två odlingslådor i bruk. De är främst fyllda med bladgrönsaker: mangold, slätbladig persilja, plocksallat, huvudsallat och rucola. Just de här är mina favoriter på smörgåsen. Alla på en gång i en stor hög. Och några ostskivor på för att hålla alla blad på plats.

 

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

 

Jag skördar så mycket som vi kan tänkas hinna äta på ett par-tre dagar, och så sätter jag bladen i vatten på köksbordet. Då hålls de fräscha och finns nära till hands. Idag testade jag några krasseblommor också, som ska ha en pepprig smak, men just denna ljusgula sort var inget vidare.

Blev du sugen på att odla själv? Än hinner du! Igår sådde jag spenat, dill, rucola och plocksallat. De går att hitta i de flesta butiker som säljer frön. Ett säkert kort är också de köldtåliga asiatiska bladgrönsakerna, som mizuna och tatsoi. Om frosten hotar framåt hösten kan du lägga på en fiberduk. Eller, med tanke på vädret denna sommar, kan du odla i krukor som går att ta in då det blir kallt.

 

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

 

måndag 14 augusti 2017 - 22:12

Min lilla läshörna (och boklistan)

Min lilla läshörna | Sevendays.fi/Spira

 

Veckans blogglista handlar om böcker, och då jag ändå höll på och fixade hemma så blev jag inspirerad att göra färdig min lilla läshörna. Jag har ordnat i vår kaotiska garderob och tömde två lådor som nu får fungera som bokhylla. Då vi flyttade hit i våras packade jag bara med de böcker som jag trodde mig behöva över sommaren, och de ryms bra i denna lilla hörna.

Läshörnan finns i det lilla utrymmet vid trappan då man kommer upp till andra våningen i vårt hus. Där vid fönstret håller hundarna till om dagarna, och precis som dem älskar jag hur ljuset från de relativt stora fönstren lyser upp den lilla vrån.

Men till listan nu!

Böcker för mig är: Avkoppling, kunskap, verklighetsflykt. Jag älskar böcker, både fakta och fiktion. Helst läser jag fantasy, historiska romaner, böcker om grönsaksodling och snittblommor samt receptböcker.

Just nu läser jag: Assassin's apprentice av Robin Hobb.

En perfekt läsplats är: Nära ett fönster i en mjuk soffa eller annat som inbjuder till halvliggande ställning.

En bok alla borde läsa: Momo eller kampen om tiden av Michael Ende. En bok som handlar om hur viktigt det är att vår tid fylls med liv och mening.

 

Min lilla läshörna | Sevendays.fi/Spira

Min lilla läshörna | Sevendays.fi/Spira

Min lilla läshörna | Sevendays.fi/Spira

 

Pappersbok eller e-bok: Papper, alla gånger. Jag stirrar tillräckligt mycket på skärmar ändå. Här kan jag inflika att jag gärna lyssnar på ljudböcker medan jag pysslar.

En bok jag kan läsa flera gånger om: Jag läser inte böcker flera gånger, för det tar så mycket tid. Men om tiden fanns skulle jag nog läsa Harry Potter-böckerna om och om igen.

Min favoritförfattare: Astrid Lindgren. Vilken fantastisk berättare. Biografin Denna dagen, ett liv : En biografi över Astrid Lindgren av Jens Andersen ligger högt på läslistan.

 

Min lilla läshörna | Sevendays.fi/Spira

 

Det här skrivs det alltför lite böcker om: Pass.

Den bok som berört mig mest är: Pass igen.

I höst ser jag fram emot att läsa: Ett par år nu har jag tänkt läsa Tove Janssons Sent i november i november, så kanske det bli av i år. Kanske klämmer jag in Pappan och havet före. Jag är också sugen på att läsa klassiska Djungelboken av Rudyard Kipling.

 

Min lilla läshörna | Sevendays.fi/Spira

 

Bonustips! De två senaste böckerna jag läst, Konsten att höra hjärtslag och Hjärtats innersta röst av Jan-Philipp Sendker tyckte jag mycket om. Den första var mest bara vacker, den andra var också vacker, men även hemsk.

söndag 13 augusti 2017 - 23:12

Ett smultronställe vid havet

Smultronställe vid havet | Sevendays.fi/Spira

 

Havet alltså. Havet och karga, steniga klippstränder. Som jag kan längta till det. Vinden, vågorna och fri sikt så långt ögat når. Fast vi bor vid kusten har jag aldrig haft någon go to-plats då jag längtar efter det där. Dit man kan köra med bil på en liten stund bara. Men nu. Vi åkte ut till en plats som jag flera gånger kikat på på kartan och det var precis så lättillgängligt som jag hade önskat. Lättillgängligt, men ändå isolerat och 100 procent skärgård.

 

Smultronställe vid havet | Sevendays.fi/Spira

 

Jag är så hopplöst dålig på geologi och bergarternas namn, men jag blev helt till mig då jag så de här svarta klipporna som spjälkts i vassa kanter. Så effektfullt tillsammans med gultåteln och de små mattorna med gul fetknopp.

 

Smultronställe vid havet | Sevendays.fi/Spira

Smultronställe vid havet | Sevendays.fi/Spira

 

Jag är så glad åt vårt nya smultronställe. Hit ska vi åka många gånger.

 

Smultronställe vid havet | Sevendays.fi/Spira

torsdag 10 augusti 2017 - 15:18

Småbarnspussel och vardagslyx

Småbarnspussel och vardagslyx | Sevendays.fi/Spira

 

Den här veckan har Hanna skrivit om att jonglera småbarn och heltidsjobb, och Sandra skrev om hur hon hanterar vardagen med jobb och småbarn. Och Sebastian berättar om hur han tänkte om sitt barns dagisstart.

Idag har jag ledig dag. Jag och Lenni är hemma och bara tar det lugnt. Jag har valt att arbeta deltid just av den orsaken: att vi ska få vara hemma tillsammans och ta det lugnt. Och vid sidan om det städa, tvätta, handla - allt det där som ska göras. Jag vill ge familjen mer tillsammanstid om kvällar och helger, och framför allt tror jag att en två-åring behöver dagar utan en massa yttre stimulans. Då hen får extra mycket närhet och då hen hinner leka själv och kanske till och med hinner ha tråkigt.

Det känns som att normen är att man ska arbeta heltid, och ibland tror jag att jag bara är lat. Att mitt behov av egentid, som kläms in då barnet sover, är onödigt stort. Att jag bara daltar med barnet. Men så ser jag det, och det blir så tydligt efter de senaste månadernas förändringar med flytt, nytt jobb, nytt dagis, nytt hem. Det här är vad just vi behöver. Vi behöver ha tid att vara en familj, att göra det vi har lust till. Och tid till att få vara lata ibland.

Hatten av till alla som jonglerar heltidsjobb och småbarn! Och full respekt till alla andra lösningar på vardagspusslet. Alla behöver få hitta sin egen lösning.

Och min lediga dag då?

 

Småbarnspussel och vardagslyx | Sevendays.fi/Spira

Småbarnspussel och vardagslyx | Sevendays.fi/Spira

 

Den har hittills bestått av tidig väckning på grund av en brun olycka i och utanför någons blöja, många "kan själv" och några fler gråa hår då eftermiddagsvilan blev sen. Men sen har vi fokuserat på vardagslyx. Vi har sett på Ryhmä Hau och Taavi på Arenan. Vi har hittat hallon, både på hundpromenaden och vid vår kompost, och vi har lagat finlunch åt Jonas (även om han inte hann hem på lunch innan Lenni gick och sova, men sånt blir man van med då man är gift med en som sysslar med maskinservice...). Nu har jag redigerat bilder och bloggat, och jag borde börja fundera på mellanmål och middag. Om jag skulle stiga upp från datorn nu på direkten och hinna städa lite innan Lenni vaknar så skulle dagen vara näst intill perfekt.

 

Småbarnspussel och vardagslyx | Sevendays.fi/Spira

 

Och så slänger jag ännu in recept på vår lunch. Ett tips på en vardagslyxig maträtt som med förberedelser kvällen innan går rätt snabbt att göra efter jobbet.

 

Ugnsstekta rotsaker med kyckling

Skär upp potatis, morot, paprika, lök, och vad du råkar ha, och lägg i en stor skål. Häll på lite olja och krydda med salt, peppar och torkad timjan. Blanda runt. Klipp lagom stora bitar kycklingsfilé (jag tycker om lårfiléer) i en annan skål och olja och krydda på samma sätt. Idag hade jag dessutom i lite Sriracha, en annan dag använde jag citronsaft.

Allt detta kan göras kvällen före och förvaras under lock i kylskåp tills du kommer från jobbet nästa dag.

Lägg på ugnen på 225 grader. Lägg grönsakerna på en plåt och ugnsstek i 30-40 minuter. Då det är 15-20 minuter kvar lägger du in kycklingbitarna med grönsakerna. Under tiden hinner du göra en sallad. Eller städa köket. Eller kasta igång en tvättmaskin. Eller läsa en bok om Ingrid och Ivar. Eller Mumintrollet.

 

Småbarnspussel och vardagslyx | Sevendays.fi/Spira

Småbarnspussel och vardagslyx | Sevendays.fi/Spira

 

torsdag 10 augusti 2017 - 00:06

Pepplistan 2017

Pepp-listan | Sevendays.fi/Spira

 

Efter att ha prioriterat bort bloggen hela sommaren, vill jag så gärna komma igång med skrivandet och fotograferandet igen. Och skapandet såklart. Energin har bara inte funnits, men nu känner jag att det börjar vända. Och då passar det ju utmärkt med veckans blogglista: Pepplistan 2017!

 

Tre saker som får mig på extra bra humör: Att skratta med mina närmaste, att skapa något fint, att ge mig ut på äventyr - stora som små.

En person som är extra peppig: Min son. Såklart är han jobbig mellan varven - han är två år. Men oj så roligt livet blev sen han kom. Dessutom får han mig att vilja vara en bra och hälsosam förebild.

En perfekt morgon betyder: Inga tider att passa, att få starta lugnt och stilla hemma vid köksbordet eller i soffan, med rejäla smörgåsar och något intressant att läsa. Och gärna en solstråle genom fönstret.

Det här gör jag när jag är på dåligt humör: Går ut och går eller gör något kreativt. Det är vad jag borde göra - i verkligheten är risken stor att jag bara surar utan att orka göra något åt saken.

Tre saker jag är extra tacksam över idag: Jag hittade en riktigt vass kniv då jag snittade blommor på jobbet, vi har precis bokat en resa som jag ser fram emot, och jag kan sitta uppe en stund längre eftersom jag är ledig imorgon.

En pepplåt: Every teardrop is a waterfall med Coldplay. Den har peppat mig i alla lägen sen den släpptes 2011.

 

Pepp-listan | Sevendays.fi/Spira

 

Det här tycker jag om med mig själv: Jag försöker att i alla lägen vara vänlig och se saker från mina medmänniskors synvinkel. "Kindness is free - sprinkle that stuff everywhere."

En person jag vill skicka extra pepp åt: Min svägerska, som riktigt snart ska donera en njure till sin son. En organdonation är inget litet projekt. Och pepp till den duktige, uthållige mottagaren också förstås!

 

Pepp-listan | Sevendays.fi/Spira

 

tisdag 25 juli 2017 - 14:33

Fem fina från trädgården

Sommar | Sevendays.fi/Spira

 

Jag kör med en lista denna mulna, lediga tisdag. En lista på fem fina, fångade i trädgården idag.

1. Pionen Coral Charm. Korall- och aprikostoner känns så inne nu i blomvärlden och jag älskar det. Min korallrosa pion bor i en gul plasthink i sommar och visar inte riktigt sin rätta färg, men till nästa sommar ska den få en riktigt bra växtplats.

 

Sommar | Sevendays.fi/Spira

 

2. För ett par år sen blev jag tipsad om fantasyförfattaren Robin Hobb. Men det var först då jag hörde Ted Forsström prisa henne i Ted och Kaj-podden som jag klickade hem första boken i Farseer-triologin. Och jag har njutit av varje sida hittills. En oäkting med telepatiska förmågor och ett särskilt band till djur. Som uppfostras till lönnmördare mitt bland intrigerna i ett kungahus. Språket, karaktärena och hela världen. Rekommenderas.

 

Sommar | Sevendays.fi/Spira

 

3. En väns mamma, som är hantverkare och konstnär, har sytt den här fina väskan som jag köpte på Tomatkarnevalen. Inuti har den tre stora fickor för telefon, pengbörs och andra viktigheter. Och dessutom fick jag en matchande liten nessecär för småsaker. Håll utkik efter Berit Lillås på traktens sommarmarknader!

 

Sommar | Sevendays.fi/Spira

 

4. Djungelgurka. Bara namnet lockar ju. Djungelgurkorna är små, grönrandiga frukter. Som en blandning mellan gurka och melon, men stora som körsbärstomater. Jag sådde mina alldeles för sent, så jag kommer kanske inte att hinna få nån frukt. Men plantorna är fina i sig.

 

Sommar | Sevendays.fi/Spira

5. Grannen sa något om att vår gräsmatta växer bra, och jag vet inte riktigt om det var en oskyldig kommentar eller om han var sarkastisk. Men jag tycker i alla fall att det är fint med vitklöver på gräsmattan. Nu då gräset inte växer så hejdlöst snabbt som i början på sommaren så får den gärna vara lite rufsig.

måndag 17 juli 2017 - 23:30

Målade konservburkar och planteringstips

DIY målad konservburk för plantorna | Sevendays.fi/Spira

 

En vän skickade ett meddelande. "Hur många konservburkar vill du ha?" Så många jag får! svarade jag.

Några dagar senare: "Burkarna står vid din bil."

Sen gick det några veckor. En solig dag satt jag ute och läste medan Lenni sov. Jonas blev rastlös, och jag föreslog att han kunde måla konservburkarna. Och det gjorde han. (Vi använde en billig sprejfärg i färgen silver.)

Allt jag behövde göra var att spika några hål i bottnen och plantera paprikaplantorna. Ibland har man flyt.

Dessa gurkburkar var ganska skrikiga i färgen, och med silversprej blev de som "nya". I like!

 

DIY målad konservburk för plantorna | Sevendays.fi/Spira

DIY målad konservburk för plantorna | Sevendays.fi/Spira

 

Jag är förresten riktigt dålig på att sköta växter i kruka, för jag slarvar med både vattning och gödning. Men i år har jag skärpt mig. Såhär fyller jag mina planteringskrukor:

1. Jag grundar med ca 1/4 lekakulor (lättgrus). Jag har bäddat in dem i fiberduk för att kunna ta tillvara dem då säsongen är slut och återanvända nästa år. Lecakulor är ändå ganska dyra.

2. I följande 2/4 av krukan blandar jag jord, ett par nävar lekakulor (beroende på krukans storlek) och Biolans Hönsgödsel + Havstång enligt doseringen på förpackningen.

3. Närmast plantans rötter fyller jag enbart jord, för att rötterna inte direkt ska komma i kontakt med gödseln.

Och så försöker jag komma ihåg att gödselvattna då och då.

Lekakulorna som jag använder i jorden är en billigare, krossad variant, som säljs för sandning på is ("hiekoitusmurske"). Kulornas uppgift i jorden är att lagra vatten.

 

Ps: Min kompis Kitty har målat ett gäng konservburkar rosa. Klicka dig in på hennes blogg för att se hur det blev.

tisdag 11 juli 2017 - 22:31

Ett bildregn från min vilda trädgård

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

En dag gick jag omkring i min vilda trädgård och dokumenterade. Aklejor, kirgislök och förgätmigej. Snöbollsbuskar, ormbunkar och smultron. Och jag konstaterade att vi hunnit med en hel del i alla fall, under de nio år vi bott här. Det är grönt och lummigt, sådär som jag vill ha det. Och där finns många, många blommande favoriter och bär som väntar på att mogna.

Den gammalrosa aklejan fick jag hem i en frökapsel som jag plockade vid Mortes gårdsmuseum i Björköby. Det är sånt man minns. Och snöbollsbuskarna har aldrig blommat så fint som i år. Lössen har inte hunnit med.

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Nyast i trädgården är en upphöjd rabatt med bärbuskar och smultron. Blåbärstryen bär redan på massor av bär som snart mognar. Vid parkolvonet och stenarna tar vintergröna, förgätmigej och ormbunkar över.

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Snövit, hon matchar backsippans fröställningar. Hon som trivs så bra i solen och lugnet där i trädgården. Snart säger vi hejdå. Vemodigt, men med stora planer för en ny trädgård. En som kommer att bli helt annorlunda. Men det vilda tar vi med oss vart vi än hamnar.

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira