fredag 22 september 2017 - 07:00

Ännu mera rosenskära

Bukett med rosenskära | Sevendays.fi/Spira

Hej Fredag!

Förra veckans fredagsbukett lystes upp av vita rosenskäror, och här fortsätter jag på det temat. Den här buketten gjorde jag i september 2015 av blommor ur egen trädgård. Om jag minns rätt är den rosa-vita rosenskäran 'Sweet Kisses'. Den fyllda heter 'Double klick white'. I buketten finns också gråluden lammöra, lilablommande oregano, hundloka, blad från blodtopp samt ett gräs med hängen som jag inte minns namnet på, även om det är ack så skirt och vackert.

Mitt tips är att odla oregano och lammöra, som båda är fleråriga och fina i buketter. De fröar också av sig rejält, men om man plockar av blommorna hinner det inte bli så mycket frön.

 

Med detta önskar jag dig en fin helg!

onsdag 20 september 2017 - 15:00

Kan man äta grönkål?

Grönkål | Sevendays.fi/Spira

 

Grönkål har varit inne i matvärlden ett bra tag nu. Den är fullspäckad med antioxidanter, bra fibrer och annat bra. Men jag tror ändå att många är skeptiska. Det var jag också - är till viss del ännu. Men jag har lärt mig gilla grönsaken och här kommer mina tips på hur jag tillreder grönkål.

 

Grönkålschips

Om du inte har provat ännu: Ge grönkålschips en chans! Krispiga och lika beroendeframkallande som vanliga chips, men betydligt nyttigare. Mitt tips är att tillreda dem i låg temperatur. Det tar lite längre, men smakar så mycket bättre.

Gör såhär: Skölj bladen och skaka bort så mycket vatten du kan. Ta bort mittnerven och eventuellt de största sidonerverna medan du river bladen i lagom stora bitar. Fyll en ca 2 liter stor skål. Ringla över lite ryps- eller olivolja (1-2 matskedar) och strö över ett par nypor flingsalt. Massera bladen i två minuter. Sprid sedan ut dem på en ugnsplåt och grädda i 80 grader med luckan på glänt i ungefär en timme. Chipsen är färdiga då de är spröda och knastriga. Förvara dem i en lufttät burk.

 

Före:

Grönkål | Sevendays.fi/Spira

Efter:

Grönkål | Sevendays.fi/Spira

 

Grön smoothie

Jag gjorde några misslyckade försök att göra smoothie med grönkål innan jag lärde mig knixet: blanda med apelsinjuice. Det går också att använda pressad citron eller lime. Huvudsaken är att någon citrussyra får neutralisera den gröna smaken.

Ett annat hett tips är att förvälla grönkålen först. Jag skär bort mittnerven och grovhackar bladen. Sedan lägger jag ner ett par nävar i taget i kokande vatten i en minut, låter rinna av och fryser sedan in i påsar. Förvällningen gör smaken mildare.

I vår favoritsmoothie har vi 1 banan, 100 g förvälld grönkål, 1 msk linfrön, 1 krm torkad ingefära och 2,5 dl apelsinjuice.

 

Grönkål | Sevendays.fi/Spira

 

Varm mat på grönkål? Det har jag ännu inga tips på, för det är på den fronten som jag ännu är lite skeptisk. Men Sandras recept på grönkålssoppa låter gott!

Var hittar man grönkål då? Just nu finns det garanterat på Reko och på höstmarknader, men jag har också sett att det finns i de flesta affärer med bra grönsaksdisk.

måndag 18 september 2017 - 14:07

2x3 fina tips

Jag hittar hela tiden fina saker som jag vill tipsa er läsare om, men sällan kommer jag mig för att faktiskt blogga om dem. Men nu. Här kommer 2x3 fina tips!

 

NEW IN

1. På Loftet i Vasa köpte jag en plansch med grönsaksillustrationer. Blir så snygg i köket tänker jag. Ska bara fixa till en bra upphängning.

2. I somras blev jag förälskad i musikvideon till Håkan Hellströms låt Jag utan dig. Den baserar sig på boken Fröet av Jennie Ekström. Så nu senast då jag beställde hem böcker klickade jag in boken i köpkorgen. Och den är så fin. I boken finns inte ett enda ord skrivet, bilderna får tala för sig själva.

3. På Stundars höstmarknad köpte jag en tröja åt Lenni. Den är gjord av Leeni design, och är så proffsigt gjord i härligt, ekologiskt tyg från Paapii design. Och en bra sak till med den är, som Jonas sa, att jag inte behöver skriva Lennis namn i den, utan bara får byta ut ett E mot ett N på lappen som redan finns. Haha.

 

2x3 fina tips | Sevendays.fi/Spira

 

 

INSPIRATION

1. Kukka ja Lahja Anemone i Vasa har börjat hålla workshops. Nu på onsdag görs det härliga, vilda buketter. Jag är så sugen på att delta, men befinner mig på annat håll, men tips tips till dig! Mer info och även en kransworkshop finns på Anemones facebooksida.

2. Jag följer gärna med vad Järvenpään kukkatalo håller på med, för de har alltid något roligt på gång. I oktober håller de en workshop om drömfångare med blommor. Så himla fint, och ett hett tips på hur drömfångarna som vi kommer att göra på min drömfångar-workshop i Korsnäs kan vidareutvecklas.

3. Sandra Sund, som jag hade nöjet att få pyssla med i början på året, har startat en Etsy-shop. I den har Etsy fått ett fint tillskott, för Sandras snygga väskor och tillbehör väcker verkligen ha-begär! Go Sandra!

 

2x3 fina tips | Sevendays.fi/Spira

Det var det! Från och med nu ska jag bli mer aktiv med att tipsa på Spiras Facebook-sida. Klicka dig gärna in och följ mig där!

fredag 15 september 2017 - 07:10

Fredagsbuketten

Fredagsbuketten | Sevendays.fi/Spira

 

För ett par veckor sen funderade Sandra på att starta en serie med fredagsbuketter. En ny fredagsbukett varje vecka för att ha något fint att titta på i flödet av allt annat. Och det tycker jag låter kul, så jag tror minsann jag hänger på.

Eftersom jag jobbar i blomaffär köper jag hem helgblommor nästan varje fredag. Men oftast har jag ingen lust att binda en bukett till mig själv efter jobbet, utan sparar det till en ledig dag. Vanligtvis söndagsgöra då alltså. Precis som Sandra tycker jag att det är så skönt att gå runt i trädgården och samla material att kombinera med köpeblommorna.

 

Fredagsbuketten | Sevendays.fi/Spira

 

Förra helgens bukett blev frostig - nästan lite vintrig. Till den har jag använt "tjinuskirosa" nejlika, alstromeria i samma ton, vit tallmyrten (vaxblomma), penningört (thlaspi, de gröna sprötena), silverek, salviablad och vit rosenskära. De tre sistnämda har jag plockat ur mina planteringar hemma.

Rosenskära är förresten en utmärkt snittblomma. Bara man plockar den innan det börjat bildas pudrigt pollen i det gula så håller den lätt en vecka i vas. En av mina absoluta favoritblommor.

 

Fredagsbuketten | Sevendays.fi/Spira

Trevlig helg!

fredag 8 september 2017 - 07:00

Gör en enkel ljusdekoration av blommor

Diy ljusdekoration | Sevendays.fi/Spira

 

Vi var bortbjudna, och jag ville ge värdinnan blommor. Men familjen skulle åka bort strax efter, så det var ingen vits att ge snittblommor eller något som behövde vattnas. Och då det nu börjar vara ljus-mysartider så fick det bli en ljusdekoration.

Som bas snurrade jag en humleranka runt ljuset. På en tunn järntråd surrade jag fast humlekottar, kärleksört och stjärnflocka med jämna mellanrum. Eller rättare sagt ojämna mellanrum, det blir bättre så. Sen är det bara att snurra hela kedjan runt ljuset. I det enkla bor det vackra, som man brukar säga.

 

Diy ljusdekoration | Sevendays.fi/Spira

Diy ljusdekoration | Sevendays.fi/Spira

Diy ljusdekoration | Sevendays.fi/Spira

torsdag 7 september 2017 - 09:35

#levlokalt - Chorizopasta

#levlokalt - Chorizopasta | Sevendays.fi/Spira

 

För några veckor sedan sparkade Sevendays och Foodly igång utmaningen #levlokalt. Det var nyheten om blomkålens dåliga åtgång blev förstasidesstoff och fick sajterna att vilja framhäva hur viktigt det är med närproducerade, lokala råvaror.

Jag köper gärna lokala råvaror direkt av producenten. Då vet jag att maten är fräsch (annars vet jag var jag ska klaga) och jag vet att det är själva producenten som får vinsten. Rekoringarna och alla de små gårdskiosker som finns ute på landsbygden gör dessutom att det är lätt att hitta dessa varor.

Jag handlar ofta på just Reko. Jag studerade till trädgårdsmästare då rörelsen startade upp i Vasa, och stod faktiskt och delade ut skolans grönsaker på ett av de första utdelningstillfällena. Att sitta hemma i lugn och ro och fundera vad jag ska beställa passar mig utmärkt.

 

#levlokalt - Chorizopasta | Sevendays.fi/Spira

 

Mitt bidrag till utmaningen är en Chorrizopasta - eller Knorrizo för att vara exakt. Den är gjord på råkorv från grisfarmen Glada Knorren i Övermark. Kika gärna på deras facebook-sida för videor på glada grisar och smarriga recept. Jag har gjort pastan på andra råkorvar, men knorrizon är bäst.

Just nu köper jag mycket och goda grönsaker från Ann-Britt Niemi i Norrnäs och paprikor från Carl-Johan Malm i Bodbacka. Här i Närpes är utbudet av tomater stort men just nu har jag egna så det räcker till.

 

Chorizopasta med paprika och tomat

chorizo-råkorv
lök
paprika
tomat
(matlagnings)grädde
salt, peppar
ev. valfri favoritkrydda

pasta*

 

Strimla lök och paprika. Skär tomaterna i bitar. Tryck ut korven ur skinnet till små "korvbullar".

Fräs lök och paprika en stund i olja. Tillsätt korvbullarna och bryn dem, men inte för länge. Tillsätt tomaterna efter en stund och till sist grädden. Låt småputtra medan du kokar pastan. Korven ger i sig en hel del smak, men smaka av med salt, peppar och någon favoritkrydda.

 

 

*använd gärna färsk tagliatelle. Efter att ha varit skeptisk så har jag fastnat för zucchininudlar, och det passar också bra.

 

#levlokalt - Chorizopasta | Sevendays.fi/Spira

 

Smaklig måltid!

måndag 4 september 2017 - 07:30

Kom med och pyssla drömfångare med mig

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Jag har ett bra tag varit lite insnöad på drömfångare. Ett par stycken som jag själv tillverkat har jag visat på bloggen här och här. De två på bilderna gjorde jag nyligen som föreberedelse för en kul grej jag har på kommande.

I höst ska jag nämligen hålla en workshop där vi gör drömfångare. Workshopen ordnas i Malax-Korsnäs MI's regi och går av stapeln i Korsnäs skola torsdagen den 12 oktober kl. 18-21. Under kvällen visar jag hur man gör en traditionell drömfångare och deltagarna får göra en egen av stommar, fjädrar och pärlor som jag har med.

Intresserad? Anmäl dig till workshopen här.

Hela Malax-Korsnäs MI's kursprogram hittas här (pdf).

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Drömfångare gjord av järntrådsstomme, lakansremsor, bomullstråd, träpärlor och pärlhönsfjädrar.

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Drömfångare gjord av järntrådsstomme, brun floratejp, plastat bomullssnöre, träpärlor samt korpfjädrar från skogen.

 

Det ska bli så roligt. Att pyssla tillsammans med andra är otroligt givande. Man får idéer och inspiration av andras kreationer och har möjlighet att få feedback på sitt eget arbete. Men framför allt är det något alldeles extra med energin som bildas i ett rum fullt med kreativa hjärnor. Kreativiteten smittar och mångdubblas och håller i sig länge efter att man skiljts åt.

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Ps: jag kommer också att hålla två workshops med temat "Papperspyssel till jul", som hålls i Korsnäs skola 21 och 28 november. Till de kvällarna kan man anmäla sig här.

söndag 3 september 2017 - 16:05

Sensommarmys och naturens dag

Sensommarmys | Sevendays.fi/Spira

Sensommarmys | Sevendays.fi/Spira

 

Hej september, vilken fin start du har bjudit på. Septembersol är bland det finaste som finns.

Jag bjuder på bilder från villa-avslutningen. Snälla, kan vi fira några helger till? Det var så mysigt då vi grillade, eldade och umgicks.

Det var ju Naturens dag också förra helgen, och jag känner mig stolt över att Finland som första land i världen har gett naturen en egen flaggdag. Jag gillar också att den infaller nu på sensommaren/förhösten, för nog är det ju allra bästa tiden för att röra sig i skog och mark. Jag tror minsann vi ska ta oss en runda precis nu.

Ha en fin ny vecka, och passa på att tanka ljus!

 

Sensommarmys | Sevendays.fi/Spira

Sensommarmys | Sevendays.fi/Spira

Sensommarmys | Sevendays.fi/Spira

fredag 1 september 2017 - 10:00

Fredagsbukett deluxe

Fredagsbuketten | Sevendays.fi/Spira

 

Hej fredag.

Förra veckan hade jag beställt kvistrosor till en brudbukett som sen inte alls passade in med de andra färgerna. Så jag förbarmade mig över dem och köpte hem dem. Med lite material från vägrenen och trädgården blev det en fredagsbukett deluxe.

Önskar er en fin helg! Jag har inga planer alls, förutom lördagsjobb. Men jag hoppas på piknikutflykt!

 

Fredagsbuketten | Sevendays.fi/Spira

Fredagsbuketten | Sevendays.fi/Spira

torsdag 31 augusti 2017 - 21:24

Vi har köpt hus!

Sevendays.fi/Spira

 

Och så blev augusti månaden då vi sålde ett hus och köpte ett annat. Ett mycket otippat val av nytt hus kanske, men ändå inte. Det är nämligen min mans barndomshem vi ska flytta till.

Alternativet har såklart funnits där från första stund. Jonas' föräldrar har ett tag funderat på att flytta till lägenhet, och för oss att flytta in då vi flyttar tillbaka till orten skulle vara naturligt. 

 

Sevendays.fi/Spira

 

Men så fanns ju de där drömmarna om ett nybyggt svart trähus i modern stil. I ett skogsbryn med öppna fält mot solnedgången. Nära centrum och nära vatten. Ja då alla önskemål började radas upp blev den perfekta tomten rätt omöjlig att hitta. Vi har sökt och vi har skissat och vi har till och med besökt en husfabrik och fått offert.

Men med tiden får man lite distans och prioriteringarna faller på plats. Och plötsligt känns ett tegelhus från början av 80-talet på ett tättbebyggt bostadsområde som det rätta alternativet. För oss, just nu.

 

Sevendays.fi/Spira

 

Och det kommer att bli så bra! Vi ska ytrenovera allt, göra om våtutrymmena, ta bort en bärande vägg mellan kök och vardagsrum, flytta 2-3 dörrar, sätta in ny köksinredning, göra om garaget till hemmabio... Och modernisera fasaden, helt göra om trädgården, bygga växthus och gårdsbastu. Alla dessa planer som gör mig både upprymd och alldeles matt. Jag hoppas att vi snart hittar en bra byggare/byggteam så vi kommer igång. Bara vi får undan de stora sakerna så borde det väl gå ganska snabbt? Hehe.

 

Sevendays.fi/Spira

Låtom oss starta projekt 80-talet goes 2017!