lördag 18 februari 2017 - 13:00

Vårt hus är till salu!

ORIGINAL

Nu händer det! Vårt hus är till salu.

Jag ska ta det från början. Det var ungefär ett år sen som vi började fundera på saken. Min svärfar ska gå i pension och Jonas bestämde sig för att börja jobba på hans företag och så småningom ta över det. I juli bytte han arbetsplats och sedan dess har han pendlat till verkstaden som ligger i Närpes, en timmes körväg hemifrån. Vi var redan från början överens om att vi måste flytta närmare hans arbete, så vi har hela tiden hållit utkik efter hus och tomter som finns till salu. Tyvärr är utbudet inte stort och det rätta objektet har ännu inte dykt upp.

Samtidigt som Jonas bytte arbetsplats fick jag ett arbetserbjudande i kommunen där vi bor nu, Korsholm. Efter en hel del funderande hit och dit bestämde jag mig för att avsluta min föräldraledighet och tacka ja till arbetet, trots att vi var på väg bort. Det har bromsat upp flyttprojektet lite, men jag är glad för den erfarenhet och livsinsikter som arbetet har gett.

Nå, nu har jag lyckats få ett arbete i Närpes! Vi bestämde oss för att sälja huset i samma veva, och nu är jakten på nytt boende rätt intensiv. Visst känns det vemodigt att lämna huset och trädgården som vi byggt, men framför allt ser jag fram emot det nya. Och här passar jag på att lägga in en efterlysning: Om du eller någon som du känner har ett nytt eller nyrenoverat hus att sälja, eller en naturnära tomt med fin utsikt till salu i Finby med omnejd - hör av dig! Mejladressen finns i min presentation. Vi är också intresserade av att hyra hus eller lägenhet för en tid.

 

ORIGINAL 2

ORIGINAL 4

ORIGINAL 6

För fem år sen skulle jag aldrig ha kommit på tanken att flytta tillbaka till hemkommunen, men nu känns det helt rätt. Framför allt längtar jag efter att ha familjen och släkten närmare. För Lennis skull förstås, men också för min egen. Och jag längtar efter vårt nya hem och vår nya trädgård. Inte allt arbete som det innebär, men nystarten. Jag vet så mycket mer nu än för tio år sedan om vad jag vill och vad jag tycker om.

Vill du kika på annonsen för vårt hus finns den här.

 

Foto: Annala & Kurtén

 

tisdag 14 februari 2017 - 16:10

Glad Vändag <3

Alla hjärtans dag | Sevendays.fi/Spira

 

Glad alla hjärtans dag, eller vändag! Ett litet pyssel hann jag med, även om jag samtidigt var tvungen att rita ganska många traktorer och bilar åt min lilla kollega *blink blink* 

Båda hjärta-varianterna syns både här och där på nätet. Jag gjorde mina av kartor. Kartor har så behaglig färgskala i blått, grönt och brunt. Kedjan har jag gjort av sidor från en gammal atlas. Pappret var för skört för att göra de veckade hjärtanen, så till dem använde jag sidor ur en resebroschyr.

 

Alla hjärtans dag | Sevendays.fi/Spira

Alla hjärtans dag | Sevendays.fi/Spira

Här finns beskrivning till veckade hjärtan, och här till en hjärta-kedja. Kika också in hos Hanna som bloggat om flera barnvänliga alla hjärtans dag-pyssel idag.

Kram!

Taggar:

Kategorier:

DIY

Skriv en kommentar 0

söndag 12 februari 2017 - 08:35

Lennis eget rum

Lennis eget rum - Barnrumsinspiration | Sevendays.fi/Spira

 

God morgon söndag! Vi fick vakna upp till ett tyst hus idag då Lenni sover över hos mormor och morfar. Skönt och bra för oss alla, men visst längtar jag till kvällen då han kommer hem.

Jag tänkte att vi kan kika in i hans rum under tiden. Lennis eget rum går i grått och blått, som är en lugn bas för färgklickar och 1000 leksaker. Rummet är bara 8 m2, och en stor del av hans leksaker och alla böcker förvaras i vardagsrummet. Det är ändå där han leker mest. Jag sover själv bäst i ett lugnt och städat rum, så jag tänker att det samma gäller barn.

Sängen, byrån och lamporna kommer från Ikea. Byråns knoppar, som också är köpta på Ikea, har vi monterat skilt.

Det här är det enda rummet i huset som har målade väggar. Jag hade sett väggar med bergstoppar på nätet, och det var förstås ett måste i Lennis rum! Jag klippte tre trianglar med olika vinkel som jag använde som mall för bergstopparna. Längs en linje på väggen varvade jag de tre mallarna, på lite olika höjd. Sen var det bara att tejpa, måla, tejpa igen och måla igen. En hel del arbete alltså, men jag är mycket nöjd med resultatet.

 

Lennis eget rum - Barnrumsinspiration | Sevendays.fi/Spira

Lennis eget rum - Barnrumsinspiration | Sevendays.fi/Spira

 

Fredskallan bredvid sängen gör så mycket för trivseln, och dessutom har den luftrenande egenskaper.

Lenni har så många mjukisdjur, så jag valde ut några att hänga upp på väggen. Kaninen som han fick av en läkare som varit viktig för oss. Nallen i åsnedräkt, som var det första mjukisdjur Lenni fick, och som vakade över honom i kuvösen då han var pytteliten. En björn och en råtta som han fått på sjukhuset och sen ett får och en till kanin som är presenter från nära och kära.

Malm-byrån rymmer massor med leksaker och pussel. Gardinerna med trollsländor har jag haft i mitt flickrum. I taket hänger en gren med finkläder och ett par av Lennis första plagg. Ugglan har jag köpt på Stundars julmarknad. Vimplarna i fönstret har vår vän Cecilia gjort.

 

Lennis eget rum - Barnrumsinspiration | Sevendays.fi/Spira

Lennis eget rum - Barnrumsinspiration | Sevendays.fi/Spira

Lennis eget rum - Barnrumsinspiration | Sevendays.fi/Spira

 

Det var Lennis eget rum. Nu medan det ännu är lugnt i huset ska jag försöka få ordning på mitt rum - pysselrummet!

fredag 10 februari 2017 - 20:57

Min vecka i ett nötskal

Februari | Sevendays.fi/Spira

 

Helt medvetet skriver jag inte så personligt här på bloggen. Ni läsare vill kanske ändå veta lite mer om mig bakom fasaden. Så jag tänkte börja skriva nån slags veckosummeringar - eller vilket intervall det nu blir - i punktform. Skriva lite om det som hänt i mitt liv. Here we go!

Veckans utmaning: 2-års trots. En liten som "kan själv" och mellan varven inte tål minsta lilla motgång. Som skriker och sparkas. Som man inte får röra då anfallen sätter igång. Tålamodsprövande.

Veckans mys: En liten som är så ledsen och ångerfylld efter sitt trotsanfall och bara vill kramas och kramas <3

 

Februari | Sevendays.fi/Spira

Om en liten dessutom är mycket förkyld blir det makaroner och ketchup till lunch.

Veckans godaste: Blodapelsiner. Jag har aldrig tyckt om citrusfrukter, för de är så jobbiga att skala, klottiga att äta, och så svider de på torra händer. Men blodapelsiner gör det värt besväret. Kan också tipsa om citrusfrukten sweetie. Massor med beska hinnor, men innanför dem finns en mild, söt variant av grape. Typ.

Veckans blooper: Det sista jag gjorde på jobbet den här veckan var att glömma ta med en grej till ett ställe. Ingen katastrof, men mer jobb för någon annan. Och det är ju aldrig schysst. Note to self: jobba på fokuset!

Veckans huvudbry: Det ska jag skriva ett helt inlägg eller två om nästa vecka, men jag kan ju avslöja att det är stora saker på gång här hemma. Saker som involverar både jobb och familj. Saker som gör att vi måste städa och rensa. Saker som blir bra sen då allt är färdigt.

 

Februari | Sevendays.fi/Spira

Februari | Sevendays.fi/Spira

 

Veckans goda nyhet: Rickard Eklund har släppt en ny låt! Vi är uppvuxna i samma by och jag minns klart och tydligt en kväll "i ungdomen" då vi alla satt utanför posten och Rickard allvarligt citerade Aquas Barbie Girl på svenska. Jag borde ju ha vetat då att han skulle bli något stort. Låten Adrian leker med tanken på hur Rocky Balboas liv hade sett ut om han inte blivit den där framgångsrika boxaren. Lyssna också på Sömntåg om du inte gjort det. Jag har lyssnat på den så många gånger, och ännu börjar det trycka i bröstet och tåras i ögonen. Varje gång.

 

 

 

Hoppas ni får en fin helg! Vi ska ut och äta gott, och förhoppningsvis hinner och orkar vi städa massor!

 

 

 

 

tisdag 7 februari 2017 - 21:13

DIY 3 x pimpad konservburk

Kaktuskrukor | Sevendays.fi/Spira

 

En av de allra första riktigt ruskiga höstdagarna ifjol fick jag tre små kaktusplantor av min vän Linda. Sen stod de utan jord i ett äggfack i kanske tre månader, tills jag äntligen fixade krukor till dem. En tuff början för kaktusarna alltså, men jag hoppas de mår bra av all kärlek jag lagt ner i deras nya boning. Tre varianter av pimpad konservburk i bästa naturmaterials- och återbruksanda. 

Konservburk nummer ett har jag klätt in med ett konstläderband. Bandet har tillhört ett bälte från tiden då Shakira sjöng "Whenever, wherever" och vi dansade i studiehalare. Jag har flätat bandet och limmat fast det på burken med varmlim.

Konservburk nummer två har jag klätt med pinnar från skogen, också de fästa med varmlim. Sök under stora tallar i gles skog. Där brukar finnas fina bleka pinnar med de mest fantastiska mönster gjorda av små skalbaggar.

Konservburk nummer tre är klädd i flätade remsor från en papperspåse. Pappret till de vågräta remsorna är skrynklat. På så sätt blir det en intressantare yta på rutmönstret.

 

Kaktuskrukor | Sevendays.fi/Spira

 

Om du tar hand om små kaktusplantor, tänk på att fylla minst en tredjedel av krukan med lekakulor. Använd kaktusjord (såjord). Kaktusar ska vattnas mycket sparsamt vintertid. Jag har vattnat dessa lite ungefär var tredje vecka i hopp om att de ska rota sig. Och tydligen har det lyckats, för då jag lyfte upp en stackare ur jorden hittade jag små, fina, nya rötter.

 

Kaktuskrukor | Sevendays.fi/Spira

söndag 5 februari 2017 - 10:07

I love runebergstårta

Runebergstårta | Sevendays.fi/Spira

 

Glad Runebergsdag!

Igår bjöd vi mina föräldrar och syster på runebergskaka. Alltså, vilken månad februari är: runebergstårtor, fastlagsbullar och så ska det ju vara något gott till vändagen också. Sanningen är att jag inte är så förtjust i fastlagsbullar, utan är betydligt mer förtjust i runebergstårta. Men alla runebergstårtor är inte goda, och det ska absolut inte vara nån bittermandel i. Aromas runebergstårtor och min mormors är godast. Den här blev också riktigt, riktigt bra. Receptet är från K-ruoka. Jag lämnade bort bittermandelessansen, använde pepparkakssmulor med apelsinsmak, och så fuktade jag den med lite hallonsaft. Och vi har faktiskt en stor bit kvar i kylskåpet.

 

Runebergstårta | Sevendays.fi/Spira

torsdag 2 februari 2017 - 16:00

Trasselfritt med klädnypor och vinkork

DIY Trasselfritt för hörlurarna med klädnypor och vinkork | Sevendays.fi/Spira

 

Då jag är ute på kvällspromenad med hundarna lyssnar jag helst på en podd. Två odlare emellan, En underbar pod och Ted & Kaj blir det mest. Nu har jag hittat Odlarna, som jag ännu inte lyssnat på, men verkar lovande. Jag skulle gärna hitta poddar om skapande och om personlig utveckling. Någon som har tips?

Mina hörlurar är rosa och fästa i en anordning som jag själv tycker är mycket smart. Två klädnypor som är fastlimmade i varandra, åt motsatt håll. Jag snurrar bara runt sladdarna och fäster ändarna i nyporna. Jag har dessutom fäst sladdarna på ytterligare två ställen, så att jag lätt snurrar upp exakt rätt längd då jag lägger telefonen i jackfickan och lurarna i öronen.

 

DIY Trasselfritt för hörlurarna med klädnypor och vinkork | Sevendays.fi/Spira

 

De blåa hörlurarna är snurrade runt en vinkork. Kontakten är helt enkelt instucken i hålet som uppstår då man öppnar flaskan med korkskruv. På andra sidan har jag skurit en skåra som jag kilar in hörlursänden i. Systemet är inte helt trassel-säkert, men fungerar utmärkt då hörlurarna bara ska ligga i en låda.

 

DIY Trasselfritt för hörlurarna med klädnypor och vinkork | Sevendays.fi/Spira

DIY Trasselfritt för hörlurarna med klädnypor och vinkork | Sevendays.fi/Spira

 

Det var mina anti-trasseltips! Ännu vill jag testa att klä sladdarna med hama-pärlor och att virka in sladdarna - med reflexgarn. Men det hör till prioritet "nån gång".

tisdag 31 januari 2017 - 14:26

Djungeldrömmar

Djungeldrömmar | Sevendays.fi/Spira

 

Den här årstiden längtar jag efter växthus. Att befinna mig inne i den varma, fuktiga luften som doftar grönska och jord och där ljuset lyser in från alla håll. Jag drömmer om växthus i botaniska trädgårdar. Gamla, ståtliga gjutjärnsskapelser med palmer som sträcker sig upp mot taket och mossa som växer i skrymslen och vrår. Plantskolebord som täcks av blommor av alla de slag. Ja, jag drömmer till och med om att stå och skola om tomatplantor i lysrösbelysning.

Då jag studerade till trädgårdsmästare älskade jag att gå till Djungeln, en liten del av skolans växthus med bananträd, grape, ginko, bougainvillea och en massa krukväxter som växt sig gigantiska. Och mitt däri en porlande damm med karpfiskar. Den djungeln är ett minne blott (p.g.a. YA's inbesparningar) och nu finns det inget liknande på dagsutflyktsavstånd - inte vad jag vet i alla fall.

 

Djungeldrömmar | Sevendays.fi/Spira

Djungeldrömmar | Sevendays.fi/Spira

 

Tänk om det fanns ett djungelcafé i Österbotten där man fick gå in i den där varma, ljusa atmosfären mitt i vintern. Sätta sig ner och dricka en kopp te medan grönskan omsluter en och pulsen sänks av luften och porlandet - och kanske en fjäril som fladdrar förbi. På helgerna dukas det upp till buffé med godsaker och barnen får leka på den lilla lekplatsen under den blommande bougainvillean. Kanske finns det en liten shop med noga utvalda trädgårdsprodukter. Och specialpelargonerna och -grönväxterna förstås, som odlas i det lilla växthuset intill. På vår- höst och julmarknaderna är det stort ståhej. Och såklart ska alla nejdens ungar komma dit på studiebesök för att lära sig om växter och hur man odlar.

 

Djungeldrömmar | Sevendays.fi/Spira

Djungeldrömmar | Sevendays.fi/Spira

Djungeldrömmar | Sevendays.fi/Spira

 

Där har ni affärsidén. Investerare, hör av er!

 

(Bilderna är från YA's djungel i Gamla Vasa, den som inte finns mer, och Kajsaniemi botaniska trädgård i Helsingfors)

tisdag 24 januari 2017 - 15:55

DIY Tipi-tält (nästan utan att sy)

DIY Tipi-tält | Sevendays.fi/Spira

 

På min Bucket List 2017 står det som första punkt "Sova i tält". Av nån anledning älskar jag tält. Då jag var liten hade vi ett orange hippie-tält med bruna blommor på taket. Vi brukade campa ganska mycket, men nu har jag inte sovit i tält på åtminstone 10 år. Jag vet att min bild av tält-sovande är romantiserad av fina minnen och vackra bilder på Pinterest, med bildtexter som "Wanderlust" och hisnande utsikter över den amerikanska vildmarken. Med åren har jag blivit så väldigt bekväm av mig, men jag ska lära mig sova i tält igen.

Förra vintern gjorde jag ett tält åt Lenni. En tipi byggd av trädstammar och det billigaste tyget Ikea hade. Jag hade funderat på att sy ett tält i stil med Hannas, men eftersom jag och symaskinen inte är de bästa vänner gjorde jag en enklare variant. Det här tältet passar också stilmässigt bättre in hos oss, så jag är nöjd! Lenni kan lägga sig ner där ibland och snarka högljutt, så jag antar att han tycker det är mysigt.

 

DIY Tipi-tält | Sevendays.fi/Spira

DIY Tipi-tält | Sevendays.fi/Spira

 

DIY Tipi (nästan utan att sy)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Du behöver:

Tyg, 150 x 300 cm

6 st smala trädstammar eller rundstavar, 160 cm

Snöre

Band, 6 st 50 cm + 2 st 25 cm

Sax

Såg

(Borrmaskin)

Symaskin eller nål och tråd

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Börja med att såga till tältpinnarna i rätt längd. Jag sandpapprade mina trädstammar lite för att barken och laven som växer på inte ska smula så mycket. Knyt ihop dem upptill så att du får en tipi-form. Knyt gärna en knut som går att öppna för senare justeringar. Jag borrade hål att trä snöret genom för att göra knytningen mer hållbar, men jag har kommit fram till att det fungerar lika bra, eller bättre, att bara knyta runt.

Klipp tyget till en halvcirkel, se skissen längst ner i inlägget. Det är lättast om du först viker tyget i mitten, sedan till en triangel och ännu en mindre triangel. Klipp också av triangelns spets, så att det blir en halvcirkel där också.

Nu kan du fålla tyget, eller så låter du bli.

Nu behöver du 8 st band (6 st 50 cm plus 2 st 25 cm). Du kan sy band av tygbitarna som lämnat över, eller så kan du använda färdiga band. Fäst mitten av de längre banden med 60 cm mellanrum, med början 60 cm från kanten (se skissen). Fäst ändan av de kortare banden vid öppningen som kommer upptill. Sy med maskin eller för hand (det fungerar säkert med en stiftare också...).

Fäst tälttyget i stommen: den lilla öppningen upptill och ett långt band nertill runt varje tältpinne. Det kräver lite justeringar och det är bra att ställa tältet på ett halkfritt underlag.

Nu är det bara att piffa med filtar, kuddar, lampor - och en drömfångare så att inga onda drömmar tar sig in i tältet. Ännu har jag i planerna att trycka ett grafiskt, indian-inspirerat mönster på tipin, men det återstår att se om det bli av.

 

DIY Tipi-tält | Sevendays.fi/Spira

DIY Tipi-talt | Sevendays.fi/Spira

Hoppas instruktionerna är klara och tydliga. Fråga gärna om något är oklart.

söndag 22 januari 2017 - 16:42

Monthly Makers januariutmaning och Blomstrande bröllop

harkrans Sevendays.fi spira 1

 

Vilken härligt helg det har varit. Jag är inne i ett skönt, kreativt flow. Inte sådär som det ofta brukar vara: att jag har så många idéer att jag blir stressad och inte vet var jag ska börja. Eller har 1000 saker utspridda överallt. Istället känner jag att jag har ett spår som jag följer och tar en sak i taget. Nyårsutmaningen till mig själv - att fokusera på några få delområden och utveckla min egen stil - var ett smart drag.

För ett tag sen tog Amanda och Julia på Blomstrande kontakt med mig. De här två kunniga tjejerna håller på och gör ett finlandssvenskt bröllopsmagasin med fokus på personliga och kreativa bröllop. Så roligt, och modigt! Läs mer om Blomstrande bröllop här.

Hur som helst, de frågade mig om jag ville vara med och göra en artikel om hur man binder sin egen hårkrans. Och det ville jag förstås. Jag kommer att ha med två kransar i magasinet: en traditionell, färggrann sommarkrans och en enklare i grönt och vitt. Idag åkte jag hem till Amanda för att binda kransarna medan hon fotograferade processen. Det kommer att bli fint. Imorgon ska jag skriva texten.

 

harkrans Sevendays.fi spira 2

 

Men nu blev jag ju så ivrig att berätta om Blomstrande bröllop att jag nästan glömde berätta om kransen på de här bilderna!

Då jag ändå höll på med kransar ville jag också testa en annan teknik. Det var med tanke på Monthly Makers januariutmaning med temat kontrast som jag gjorde den här skira kransen. På en järntrådsstomme har jag bundit fast späda alkvistar och ranunkler. Vaxblommorna har jag limmat fast. En kontrast mellan de bruna vinterkvistarna och de skira, pastellrosa blommorna. Och så råkade jag få en fullträff med solnedgången i bakgrunden.

Det här var första gången jag deltog i Monthly Makers månadsutmaning, men förhoppningsvis inte den sista. Kika in hos Jessica Andersdotter för att se de övriga bidragen!

 

harkrans Sevendays.fi spira 3

harkrans Sevendays.fi spira 4

Ha en fin, ny vecka!