fredag 8 september 2017 - 07:00

Gör en enkel ljusdekoration av blommor

Diy ljusdekoration | Sevendays.fi/Spira

 

Vi var bortbjudna, och jag ville ge värdinnan blommor. Men familjen skulle åka bort strax efter, så det var ingen vits att ge snittblommor eller något som behövde vattnas. Och då det nu börjar vara ljus-mysartider så fick det bli en ljusdekoration.

Som bas snurrade jag en humleranka runt ljuset. På en tunn järntråd surrade jag fast humlekottar, kärleksört och stjärnflocka med jämna mellanrum. Eller rättare sagt ojämna mellanrum, det blir bättre så. Sen är det bara att snurra hela kedjan runt ljuset. I det enkla bor det vackra, som man brukar säga.

 

Diy ljusdekoration | Sevendays.fi/Spira

Diy ljusdekoration | Sevendays.fi/Spira

Diy ljusdekoration | Sevendays.fi/Spira

torsdag 7 september 2017 - 09:35

#levlokalt - Chorizopasta

#levlokalt - Chorizopasta | Sevendays.fi/Spira

 

För några veckor sedan sparkade Sevendays och Foodly igång utmaningen #levlokalt. Det var nyheten om blomkålens dåliga åtgång blev förstasidesstoff och fick sajterna att vilja framhäva hur viktigt det är med närproducerade, lokala råvaror.

Jag köper gärna lokala råvaror direkt av producenten. Då vet jag att maten är fräsch (annars vet jag var jag ska klaga) och jag vet att det är själva producenten som får vinsten. Rekoringarna och alla de små gårdskiosker som finns ute på landsbygden gör dessutom att det är lätt att hitta dessa varor.

Jag handlar ofta på just Reko. Jag studerade till trädgårdsmästare då rörelsen startade upp i Vasa, och stod faktiskt och delade ut skolans grönsaker på ett av de första utdelningstillfällena. Att sitta hemma i lugn och ro och fundera vad jag ska beställa passar mig utmärkt.

 

#levlokalt - Chorizopasta | Sevendays.fi/Spira

 

Mitt bidrag till utmaningen är en Chorrizopasta - eller Knorrizo för att vara exakt. Den är gjord på råkorv från grisfarmen Glada Knorren i Övermark. Kika gärna på deras facebook-sida för videor på glada grisar och smarriga recept. Jag har gjort pastan på andra råkorvar, men knorrizon är bäst.

Just nu köper jag mycket och goda grönsaker från Ann-Britt Niemi i Norrnäs och paprikor från Carl-Johan Malm i Bodbacka. Här i Närpes är utbudet av tomater stort men just nu har jag egna så det räcker till.

 

Chorizopasta med paprika och tomat

chorizo-råkorv
lök
paprika
tomat
(matlagnings)grädde
salt, peppar
ev. valfri favoritkrydda

pasta*

 

Strimla lök och paprika. Skär tomaterna i bitar. Tryck ut korven ur skinnet till små "korvbullar".

Fräs lök och paprika en stund i olja. Tillsätt korvbullarna och bryn dem, men inte för länge. Tillsätt tomaterna efter en stund och till sist grädden. Låt småputtra medan du kokar pastan. Korven ger i sig en hel del smak, men smaka av med salt, peppar och någon favoritkrydda.

 

 

*använd gärna färsk tagliatelle. Efter att ha varit skeptisk så har jag fastnat för zucchininudlar, och det passar också bra.

 

#levlokalt - Chorizopasta | Sevendays.fi/Spira

 

Smaklig måltid!

måndag 4 september 2017 - 07:30

Kom med och pyssla drömfångare med mig

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Jag har ett bra tag varit lite insnöad på drömfångare. Ett par stycken som jag själv tillverkat har jag visat på bloggen här och här. De två på bilderna gjorde jag nyligen som föreberedelse för en kul grej jag har på kommande.

I höst ska jag nämligen hålla en workshop där vi gör drömfångare. Workshopen ordnas i Malax-Korsnäs MI's regi och går av stapeln i Korsnäs skola torsdagen den 12 oktober kl. 18-21. Under kvällen visar jag hur man gör en traditionell drömfångare och deltagarna får göra en egen av stommar, fjädrar och pärlor som jag har med.

Intresserad? Anmäl dig till workshopen här.

Hela Malax-Korsnäs MI's kursprogram hittas här (pdf).

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Drömfångare gjord av järntrådsstomme, lakansremsor, bomullstråd, träpärlor och pärlhönsfjädrar.

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Drömfångare gjord av järntrådsstomme, brun floratejp, plastat bomullssnöre, träpärlor samt korpfjädrar från skogen.

 

Det ska bli så roligt. Att pyssla tillsammans med andra är otroligt givande. Man får idéer och inspiration av andras kreationer och har möjlighet att få feedback på sitt eget arbete. Men framför allt är det något alldeles extra med energin som bildas i ett rum fullt med kreativa hjärnor. Kreativiteten smittar och mångdubblas och håller i sig länge efter att man skiljts åt.

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Ps: jag kommer också att hålla två workshops med temat "Papperspyssel till jul", som hålls i Korsnäs skola 21 och 28 november. Till de kvällarna kan man anmäla sig här.

söndag 3 september 2017 - 16:05

Sensommarmys och naturens dag

Sensommarmys | Sevendays.fi/Spira

Sensommarmys | Sevendays.fi/Spira

 

Hej september, vilken fin start du har bjudit på. Septembersol är bland det finaste som finns.

Jag bjuder på bilder från villa-avslutningen. Snälla, kan vi fira några helger till? Det var så mysigt då vi grillade, eldade och umgicks.

Det var ju Naturens dag också förra helgen, och jag känner mig stolt över att Finland som första land i världen har gett naturen en egen flaggdag. Jag gillar också att den infaller nu på sensommaren/förhösten, för nog är det ju allra bästa tiden för att röra sig i skog och mark. Jag tror minsann vi ska ta oss en runda precis nu.

Ha en fin ny vecka, och passa på att tanka ljus!

 

Sensommarmys | Sevendays.fi/Spira

Sensommarmys | Sevendays.fi/Spira

Sensommarmys | Sevendays.fi/Spira

fredag 1 september 2017 - 10:00

Fredagsbukett deluxe

Fredagsbuketten | Sevendays.fi/Spira

 

Hej fredag.

Förra veckan hade jag beställt kvistrosor till en brudbukett som sen inte alls passade in med de andra färgerna. Så jag förbarmade mig över dem och köpte hem dem. Med lite material från vägrenen och trädgården blev det en fredagsbukett deluxe.

Önskar er en fin helg! Jag har inga planer alls, förutom lördagsjobb. Men jag hoppas på piknikutflykt!

 

Fredagsbuketten | Sevendays.fi/Spira

Fredagsbuketten | Sevendays.fi/Spira

torsdag 31 augusti 2017 - 21:24

Vi har köpt hus!

Sevendays.fi/Spira

 

Och så blev augusti månaden då vi sålde ett hus och köpte ett annat. Ett mycket otippat val av nytt hus kanske, men ändå inte. Det är nämligen min mans barndomshem vi ska flytta till.

Alternativet har såklart funnits där från första stund. Jonas' föräldrar har ett tag funderat på att flytta till lägenhet, och för oss att flytta in då vi flyttar tillbaka till orten skulle vara naturligt. 

 

Sevendays.fi/Spira

 

Men så fanns ju de där drömmarna om ett nybyggt svart trähus i modern stil. I ett skogsbryn med öppna fält mot solnedgången. Nära centrum och nära vatten. Ja då alla önskemål började radas upp blev den perfekta tomten rätt omöjlig att hitta. Vi har sökt och vi har skissat och vi har till och med besökt en husfabrik och fått offert.

Men med tiden får man lite distans och prioriteringarna faller på plats. Och plötsligt känns ett tegelhus från början av 80-talet på ett tättbebyggt bostadsområde som det rätta alternativet. För oss, just nu.

 

Sevendays.fi/Spira

 

Och det kommer att bli så bra! Vi ska ytrenovera allt, göra om våtutrymmena, ta bort en bärande vägg mellan kök och vardagsrum, flytta 2-3 dörrar, sätta in ny köksinredning, göra om garaget till hemmabio... Och modernisera fasaden, helt göra om trädgården, bygga växthus och gårdsbastu. Alla dessa planer som gör mig både upprymd och alldeles matt. Jag hoppas att vi snart hittar en bra byggare/byggteam så vi kommer igång. Bara vi får undan de stora sakerna så borde det väl gå ganska snabbt? Hehe.

 

Sevendays.fi/Spira

Låtom oss starta projekt 80-talet goes 2017!

onsdag 30 augusti 2017 - 13:51

Höstlistan

Höstlistan | Sevendays.fi/Spira

 

Hej bloggen! Jag satte mig ner vid datorn med en lång lista på blogginlägg jag ville göra, men så rann orken ur mig. Så jag gör höstlistan istället, så kanske resten kommer av sig själv:

Man vet att det är höst när: Mer än något annat märks det i luften. En morgon är den bara där, den där krispiga, klara luften som känns så skön att andas.

Låt som ger mig höstkänslor: Fields of gold med Sting. Den spelar allt som oftast i mitt huvud då jag går bland gyllene sädesfält. Förutom den lyssnar jag gärna på lugn, melodisk och melankolisk musik, typ José Gonzales och Birdy.

 

Höstlistan | Sevendays.fi/Spira

 

I höst vill jag klä mig så här: Jag söker efter lång, grå stickad kofta med huva - den skulle jag bo i om jag ägde en!

 

Hösten doftar: Mogen säd, fuktig skog, äppelpaj och brasor.

 

Höstlistan | Sevendays.fi/Spira

 

Det bästa med hösten: Fritiden på hösten känns så mycket mer kravlös än på sommaren, samtidigt som det blir mer rutin i vardagen. Hur ska jag förklara? Man måste inte ha kul jämt på hösten ;)


Det sämsta med hösten: Mörkret och kylan. Jag är inte redo, och det blir svårare för varje år som går.


Mat som jag förknippar jag med hösten: Mustiga köttgrytor. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det.

 

Höstlistan | Sevendays.fi/Spira

 

 

En höstkväll spenderas: I soffan framför brasan med en stickning i famnen.


En sak jag ser fram emot i höst: Oj, mycket! Vi ska renovera hus (!), jag ska hålla kurs (!!), vi ska fira Lennis 3-årsdag och min 36-årsdag. Och allra först ska vi ut på en liten resa som efter flera års uppskjutande äntligen blir av.

tisdag 22 augusti 2017 - 12:55

Vi har sålt huset!

Sevendays.fi/Spira

 

Nu är det färdigt! Vi har sålt vårt hus.

Igår gjorde vi det sista pappersarbetet. Det har varit en väldigt lång process, från att vi började fundera på det för ett och ett halvt år sedan, till att vi la ut det till försäljning för ett halvt år sedan, och så flyttandet och fixandet som vi hållit på med sedan maj. Men vi har behövt den tiden för att vara mentalt redo att lämna ifrån oss vårt hus och vår trädgård.

Visst kände jag en stor klump i bröstet igår då jag var tvungen att lämna ifrån mig nyckeln. Och tårarna rann en stund då vi städade det allra sista för ett par veckor sen. Men nu är det färdigt, och det känns helt okej. De nya invånarna är trevliga och låter oss säkert hälsa på då och då.

Och under hela den här processen har bitar fallit på plats, sådär som dom brukar göra. För oss väntar ett nytt, intressant projekt. Mer om det alldeles snart :)

söndag 20 augusti 2017 - 21:33

Tomatskörd från finväxthuset

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

 

Vilken helg det har varit. Vädermässigt har det ju varit lite si och så, förutom på fredag kväll då #sevendayssummerparty2017 gick av stapeln och jag fick umgås med trevliga bloggare över en god trerätters middag på Faros i Vasa. På lördag blev vi bjudna på bubbelbad och kräftskiva hos mina föräldrar och idag åt jag, efter kaffe i sällskap med Sverige-främmande, en smarrig Toast Skagen på Seaside i Fagerö. Så mat- och umgångesmässigt får helgen full pott!

Till kräftskivan hade vi med en sallad gjord på nästan bara härodlade ingredienser. Jag har inte riktigt hunnit med att skörda, så tomaterna på mina tre plantor räckte till en hel stor sallad. Några små paprikor hade jag också, och så sallat och persilja från grönsakslandet.

 

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

 

Något av det mysigaste är regnsmatter mot växthustak. Det är så fint att vi får ha det här växthuset i sommar. Jag har redan stora planer på mitt kommande, egna växthus, och då är det bra att ha fått känna på hur storlek, material och inredning fungerar. Mitt växthus vid förra huset var ca 6 m2 och detta vid hyresstugan är närmare 20 m2.

 

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

 

Och så här såg salladen ut, i väntan på topping i form av marinerad rödlök och fetaost. Nam!

 

Tomatskörd | Sevendays.fi/Spira

 

onsdag 16 augusti 2017 - 06:30

Odla smörgåsgrönt (än hinner du!)

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

 

Som jag tycker om smörgåsar! Till frukost och kvällsmål, och varför inte lunch också. Det ska vara rejält med pålägg. Ost och grönsaker. På sommaren finns det inget bättre pålägg än blandat bladgrönt och gurka.

Jag ligger lågt med odlingarna i sommar med bara två odlingslådor i bruk. De är främst fyllda med bladgrönsaker: mangold, slätbladig persilja, plocksallat, huvudsallat och rucola. Just de här är mina favoriter på smörgåsen. Alla på en gång i en stor hög. Och några ostskivor på för att hålla alla blad på plats.

 

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira

 

Jag skördar så mycket som vi kan tänkas hinna äta på ett par-tre dagar, och så sätter jag bladen i vatten på köksbordet. Då hålls de fräscha och finns nära till hands. Idag testade jag några krasseblommor också, som ska ha en pepprig smak, men just denna ljusgula sort var inget vidare.

Blev du sugen på att odla själv? Än hinner du! Igår sådde jag spenat, dill, rucola och plocksallat. De går att hitta i de flesta butiker som säljer frön. Ett säkert kort är också de köldtåliga asiatiska bladgrönsakerna, som mizuna och tatsoi. Om frosten hotar framåt hösten kan du lägga på en fiberduk. Eller, med tanke på vädret denna sommar, kan du odla i krukor som går att ta in då det blir kallt.

 

Odla smörgåsgrönt | Sevendays.fi/Spira