söndag 23 april 2017 - 15:03

5 små saker som gör skillnad för miljön

Jordens dag | Sevendays.fi/Spira

 

Igår var det Earth Day, Jordens dag, en dag för att uppmärksamma miljöproblem och vad vi kan göra för att vårt jordklot ska må bättre. Jag snubblade över The Sustainable Society som hade månadstemat "Små saker som gör skillnad", och fick lust att göra en egen lista. Enkla vardagssaker som bidrar till en renare jord och en bättre framtid.

Det finns tusen och åter tusen ekologiska och etiska val att göra varje dag, men faktum är att man - jag - inte kan, orkar och hinner vara värsta miljöhjälten. Jag håller dock hårt vid den gamla sanningen Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Vad väljer du att göra för vår jord och för framtida generationer?

 

Jordens dag | Sevendays.fi/Spira

 

1. Konsumera mindre. Maggie bloggade nyligen om Finlands Overshoot Day 2017, alltså den dag då vi förbrukat vår andel av jordens resurser för detta år. Dagen inföll 3.4. April alltså! Resten av året lever vi på lånade naturresurser.

Begreppet Overshoot Day är svårt att greppa, men att konsumera mindre känns ändå som en självklar sak. Att alltid fundera en stund på om jag verkligen behöver det jag ska köpa. Det är snällt både för jorden och för börsen.

2. Ät mindre kött. För något år sedan började jag med att lägga in en vegetarisk middag per vecka. Det kan vara så enkelt som gröt eller ärtsoppa, eller så kan det vara en mustig linsgryta eller en fräsch sallad. Nu har vi hittat några recept som hela familjen tycker om. Jag lyckas till och med smussla in veganska dagar då och då. Eller så drygar jag ut köttfärssåsen med extra mycket grönsaker.

Jag vill inte att kött ska vara en självklar del av vardagsmaten. Jag känner inget behov av att bli vegetarian, men jag vill att vi ska vara medvetna om hur stor miljöpåverkan köttet har. Och att det är levande varelser det handlar om.

3. Ät ekologiskt, inhemskt och enligt säsong. Jag är på inget sätt konsekvent då det gäller att köpa ekologisk mat. I allmänhet väljer jag ekologiskt då det gäller billig mat (som rotsaker, mjöl och mjölkprodukter) men är betydligt mer liberal då det kommer till dyrare matvaror (som nötter och frukt). Då det går väljer jag inhemskt framom utländskt, och varor som är i säsong.

Naturskyddsföreningen i Sverige har gjort en lista på fem viktiga varor att byta till ekologiskt: Kaffe, bananer och vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis. Den är en bra början, tycker jag. Och nej, jag köper ganska sällan ekologiskt kött. Men alltid inhemskt.

 

Jordens dag | Sevendays.fi/Spira

 

4. Sopsortera. Jag blir så förvånad då jag då och då stöter på någon som inte sopsorterar. Det är den enklaste sak i världen och ett självklart sätt att spara på jordens resurser. Det irriterar mig faktiskt att vi på vårt sop-område bränner upp så mycket som skulle gå att återvinna. Men fjärrvärme är väl också en bra sak.

5. Undvik fleece. Då fleecetyg (som är gjort av plast) tvättas frigörs massor med pyttesmå plastpartiklar som går genom reningsverken och ut i haven. Fisk och djurplankton äter de små plastpartiklarna och så är de inne i näringskedjan. Att plast är dåligt för miljön är inget nytt. Men det sjuka är att undersökningar nu visar att fiskarna och djurplanktonen föredrar plastpartiklarna framom riktig mat, och får näringsbrist och blir sjuka. Ungefär som vi människor och skräpmat alltså.

Jag och min familj använder fleece varje vecka, och det kommer vi att fortsätta med tills kläderna är utslitna. Men då det blir dags för nytt byter vi ut vanlig fleece mot ullfleece. 

 

Den här listan känns inte alls ny. Många andra har skrivit dessa saker före mig. Men jag hoppas jag kan inspirera till lite eftertanke och medveten konsumtion. Ha en fin sista aprilvecka! Nu ska väl våren komma?

tisdag 11 april 2017 - 14:48

Påsklistan

Påsk | Sevendays.fi/Spira

 

Den här veckans blogglista handlar om påsk!

 

När någon säger "påsk", tänker jag: Påskpynt! Ägg och fjädrar och hejdlöst med gul färg.

Jag firar påsken för att: Hmm... bra fråga. Jag tänker väl inte så mycket på varför. Jag ser påsken som en vårens fest där vi firar ljusets återkomst och naturens uppvaknande. Spirande liv och fruktbarhet. Skrämmer bort mörker och oknytt. Visst finns det kristna historien med i bakhuvudet, men min påsk är nog av den mer hedniska sorten.

 

Påsk | Sevendays.fi/Spira

 

Det bästa påskgodiset är: De där små pastellfärgade äggen är så fina!

Mitt påskpynt ska vara: Naturligt. Björkris och videkissor, påskliljor, tulpaner, målade ägg och fjädrar. Gult.

Det sämsta med påsken är: Oftast är ju vädret inte så bra som man kunde önska. Men det hör till att vindarna viner och det kommer blött från himlen, så det är bara att vara förberedd och gilla läget.

 

Påsk | Sevendays.fi/Spira

Påsk | Sevendays.fi/Spira

 

Det bästa med påsken är: Det är en kravlös högtid. Till skillnad från julen, där traditioner känns väldigt viktiga, så är påsken för mig en mer "lös" högtid. Man tar det som det kommer. Plockar fram lite pynt, lagar lite god mat och bara njuter av att ha några dagar ledigt med familj och vänner.

Min åsikt om påskhäxor: Det är ganska mysigt att få besök av byns småttingar. Fast nu för tiden är det ju inte bara häxor, utan allt fler harar och katter och allt möjligt dyker upp på trappan. Jag önskar att fler anammade den finska traditionen att överräcka pyntat påskris.

Det här är min påsktradition: Som sagt är påsken inte särskilt traditionsbunden för mig. På påskaftonen vill jag gärna se en påskbrasa, men på senare tid har platsen för brasan varierat från år till år. Jag hoppas att vi kan bygga upp nya traditioner att återkomma till nu då vi har en liten påskhäxa i huset. Eller hare. Eller vad han nu vill vara.

 

Påsk | Sevendays.fi/Spira

Påsk | Sevendays.fi/Spira

Årets påskris (de två sista bilderna) är av den mer diskreta sorten. Mycket mer än såhär har jag inte fått fram ännu då både Lenni och jag drabbats av flunssa. Men till påskhelgen ska vi väl vara friska igen. Glad påsk!

 

Klicka här för att se vad andra bloggare svarat!

måndag 3 april 2017 - 17:51

Veckans blogglista: våren

Vårlistan | Sevendays.fi/Spira

 

Förra veckan började Sevendays med en grej som kallas Veckans blogglista, där alla vi Sevendays-bloggare, om vi vill och hinner, får svara på några frågor om ett visst ämne. Alla inlägg länkas sedan på ett och samma ställe. Kul! Veckans lista handlar om våren:

 

Mitt bästa vårtecken: Flyttfåglarna, koltrastens serenad i skymningen, doften av förmultnande växter, de första tussilagoblommorna, solens värmande strålar, bar asfalt med sommarhastighet... Våren består av så många saker som tillsammans ger den där bubblande vårkänslan.

Låt som ger mig vårkänslor: Äntligen på väg, jag förlänger mina steg, luften smakar som en jordgubbspaj en solig dag i maj... Äntligen på väg med Håkan Hellström med sköna gitarrtoner och fågelkvitter i bakgrunden.

Den här våren läser jag: Floret Farm's Cut Flower Garden. Världens vackraste bok, som jag kommer att skriva mer om här på bloggen.

Inför våren längtar jag alltid efter: Picnic i solen, gärna vid havet. Eller bara ute på trappan.

 

Vårlistan | Sevendays.fi/Spira

 

Min bästa våroutfit: Jag längtar efter att få ta i bruk min blåa parka-jacka och mina mokkasiner. Inte i en och samma outfit dock.

Mat som jag förknippar jag med våren: Säsongens första grillade hamburgare.

Våren doftar: De var de där förmultnande växterna, aah :)

Om jag måste välja något dåligt med våren så säger jag: Vårtröttheten och huvudvärken. Vårsolen är både älskad och hatad. Och hur mycket jag än ser fram emot våren och älskar att allt vaknar upp till liv igen, så är och förblir jag en höstmänniska. Men våren, du är så välkommen!

 

Vårlistan | Sevendays.fi/Spira

söndag 26 mars 2017 - 16:53

Veckans fem snabba

Veckans fem snabba | Sevendays.fi/Spira

Veckans vårtecken: Jag såg de första tofsviporna då jag körde till jobbet en morgon. Jag är ingen direkt fågelmänniska, men de första tofsviporna fyller min värld med vår. Sen då jag hör den första koltrastserenaden i skymningen är vårlyckan total.

Veckans vänskap: Mina trädgårdssystrar. Så inspirerande och goa. Igår var vi på Korsholms vuxeninstituts trädgårdsyra där vi bland annat fick träffa odlingsgurun Lena Israelsson. Vilken grej! Nu spinner vi vidare på fler roliga planer. (Här har Sandra N bloggat om dagen.)

Veckans vinnare: Jag fick en bild på min farmor som var ute på promenad i vårsolen. Min farmor som i somras var helt sängliggande på grund av sjukdom. Vi vet nu varifrån vår prematur-lejonunge har fått sin styrka <3

Veckans vemodiga: I fredags var jag sista dagen på mitt nuvarande jobb. Jag är så tacksam för allt jag fått lära mig och de fina människor jag lärt känna. Imorgon väntar nya utmaningar!

Veckans viktigaste: I tisdags var det internationella Downs Syndromdagen och landet fylldes av rockande sockor. Som syster till någon med Downs känns det viktigt att uppmärksamma dagen och det ger mig en påminnelse om allt vad det gett mig att ha en annorlunda person så nära. Min syster har stärkt mitt tålamod, gjort mig lyhörd och fått mig att förstå att alla, precis alla, behöver en meningsfull tillvaro.

Imorgon ska jag för första gången på 2,5 år jobba på en måndag. Jag känner söndagsångesten komma krypande. Men det blir nog bra! Ha en fin ny vecka du också!

lördag 4 mars 2017 - 22:00

Hej mars!

Blommor och Choklad | Sevendays.fi/Spira

 

Blommor och choklad, vad kan gå fel? Lägg till finväder, film och flygande Jakob. Och ledig lördag. Första helgen i en månad som kommer att bli händelserik och fylld med nya upplevelser. Jag ska suga i mig erfarenheter och kunskap av en massa inspirerande människor, både nya bekantskaper och gamla vänner, och flera som ligger nånstans där mittemellan.

Därtill vill jag hinna påskpyssla. Och packa och rensa och ordna förstås. Ännu är det oklart när, hur och vart vi flyttar, men det är hög tid att förbereda sig.

 

Blommor och Choklad | Sevendays.fi/Spira

 

Jag plockade ihop en vårbukett på jobbet igår, bara för att jag tyckte jag var värd det. Och pajen, den är en Chocolate cream pie (recept från boken Sweet food and photography av Linda Lomelino). Med fazerina-kex som hemlig ingrediens i bottnen, ett tjockt lager mörk chokladkräm och vispgrädde på toppen. En ljuvligt krämig dröm till paj. I själva verket tror jag att det ryms en liten bit till i magen. På återseende!

 

Blommor och Choklad | Sevendays.fi/Spira