Visa alla inlägg skrivna oktober 2017

onsdag 18 oktober 2017 - 15:25

Älska hantverk!

Handen på hjärtat-muggar | Sevendays.fi/Spira

 

Brukar du köpa hantverk? Snickerier, muggar och andra köksattiraljer, stickade sockor, smycken, julkransar... Som en skapande person har jag alltid uppskattat hantverk, och med åren har jag börjat sätta mer och mer värde i handgjorda produkter. Jag tror det ligger i tiden också, då vi uppmanar till mindre konsumption. Jag lägger mer värde i en handgjord produkt än en dussinvara, och då tröttnar jag inte lika snabbt på den. Och om jag använder muggen eller plagget längre så gör det inget att jag betalar en större summa för varan, för det jämnar ut sig med tiden.

Jag tycker om att få träffa personen bakom hantverket. Att det faktiskt finns en människa som lagt ner tid och kärlek i det jag köper. Och att det är just den personen som får pengarna, inte en massa mellanhänder.

 

Handen på hjärtat-muggar | Sevendays.fi/Spira

 

För några år sen fick jag två muggar i present. Muggarna Med handen på hjärtat, som jag kärade ner mig i då vi åt på Smakbyn på Åland och som tillverkas av keramikern och formgivaren Mia Englund, som har sin studio i samma byggnad.

Då vi besökte Åland i höst köpte jag två muggar till. Eftersom det gått något år sen de första muggarna har designen ändrat lite, och jag sökte en stund med Mia för att hitta två nya muggar som skulle likna så mycket som möjligt. Det lyckades inte helt, de nya muggarna är både större och grövre. Men det gör ingenting, jag tycker om att det syns att designen utvecklats.

 

Handen på hjärtat-muggar | Sevendays.fi/Spira

Handen på hjärtat-muggar | Sevendays.fi/Spira

 

Sådär ja, nu är min kaffestund slut, och jag ska skissa på köket till nya huset. Tack för fina kommentarer på mitt förra inlägg, de är värdefulla för mig!

tisdag 17 oktober 2017 - 15:55

Varför bloggar jag - 3 anledningar

Jag har haft en riktigt djup bloggsvacka nu. Spiras ettårsdag, som var den 6 oktober, gick obemärkt förbi medan jag funderade på att sluta blogga helt och hållet. En dag tog jag mig i kragen och bestämde mig för att skriva ett inlägg om mina mest lästa inlägg under bloggens första år. Bara för att upptäcka att inget av de 10 mest lästa handlar om skapande, det som Spira egentligen kretsar kring. Rakt ner i svackan igen då.

Det är väl nån slags rampfeber som slagit till. En ovilja att bli sedd. En rädsla för att bli diskuterad. Inne i mitt skal har jag det bra. Utanför det vet man ju inte vad folk tycker och tänker.

Sevendays.fi/Spira

 

Men nu är det dags att sträcka på ryggen och höja självkänslan. Jag tänker mycket på orden Confidence is not: "They will like me". Confidence is: "I'll be fine if they don't". Det viktigaste är att göra något du själv tycker om och som ger dig energi. Men om du själv gillar det du gör finns det alltid någon där ute som också gör det.

 

Sevendays.fi/Spira

 

Och vad är det med bloggandet som får mig att fortsätta?

1. Jag tycker om att skriva, fotografera och skapa i största allmänhet. Bloggen hjälper mig att hålla igång mina intressen och utveckla mina färdigheter. Bloggandet ger det också ett syfte genom att jag kan dela med mig av det jag gör. Författare publicerar böcker, konstnärer håller utställningar, musiker håller konserter. Jag bloggar.

2. Genom bloggandet har jag fått spännande och intressanta möjligheter och människomöten. Ta bara pysselkvällen på Strömsö och medverkan i Blomstrande bröllop. Lysande möjligheter att få göra det jag gillar med härliga, likasinnade människor. Plus alla vänner jag fått via min hobby. Jag är ingen föreningsmänniska, sociala medier är mer min grej.

3. Social media är en så intressant branch! Social influencers tar allt med plats och det finns så mycket möjligheter. Branschen utvecklas mycket snabbare än jag hinner följa med, men så länge jag bloggar, instagrammar och facebookar kan jag ha lite koll. I väntan på den dag jag kan satsa mer.

 

Sevendays.fi/Spira

 

Så yes, mitt i mitt lilla kaos ska jag prioritera bloggen mer och börja leverera material. Husrenoveringen är ett ämne i sig som behöver få ta sin plats, och där emellan blommor, handarbete, trädgård, natur och något diy. Och vet ni, julen närmar ju sig med stormsteg! Häng med om du vill, så kan vi peppa varandra <3

Förresten: Vill du berätta för mig var för du bloggar, eller varför du läser bloggar? Kommentera gärna!

onsdag 4 oktober 2017 - 21:28

Mammas nya hund

Sole | Sevendays.fi/Spira

 

Min mamma har en hundvalp. En svart afghanhund som heter Sole. Jag knäppte några bilder på henne här om kvällen.

Namnet Sole är kort för Nabila's Scented Holtasoley, och en Holtasoley är Islands nationalblomma fjällsippa. Nu är hon fyra månader gammal med valp-burret vid kinderna, men så småningom får hon det vackra, blanka hårsvallet som afghanhundar har. Jag ser redan framför mig hur hon fotomodellar vackert på mina bloggbilder. Sådär nonchalant, som om det bara råkade dyka upp en poserande hund i min kameravinkel. Om det inte vore för att det är så svårt att få en kolsvart hund bra på bild...

 

Sole | Sevendays.fi/Spira

måndag 2 oktober 2017 - 23:12

Renoveringstankar, färger och tapeter

Jag har funderat hit och dit idag på vad jag ska blogga om, och mina tankar kör som en boomerang hela tiden tillbaka till vår husrenovering. Det har inte hänt så mycket på den fronten än, men då det verkar stört omöjligt att få ihop ett blogginlägg om något annat, så pysslade jag ihop något litet om det.

Vår byggare ska ta itu med vårt hus nästa vecka, och kaklare och rörmokare är också beställda. Det har känts som en lång startsträcka, men vi konstaterade idag att om det blir förseningar i renoveringen så kommer det högst sannolikt att vara på grund av att vi själva inte hängt med i svängarna.

Vi har ju redan byggt ett hus, så vi vet ju hur det går till. Men hjälp vilken djungel av material som ska införskaffas! Så många beslut som ska göras och varor som ska beställas. Inte blir det bättre av att jag har en tendens att fastna för allt möjligt "special", och allra mest sannolikt dyrt sådant.

Hur som helst, inredningen kommer att gå i dämpade blå, grå och gröna toner, plus svart och vitt. De kalla tonerna ska balanseras med ljust trä, bl.a. i golvmaterial och i köksbänkarna. Naturmotiv är sånt jag gillar, och det kommer att synas i tapetvalen.

 

Renovering av 80-talshus | Sevendays.fi/Spira

 

Renovering av 80-talshus | Sevendays.fi/Spira

1. Kaktustapeten från Esta home är en stark kandidat till arbetsrummet.
2. Boråstapeters Herba är vacker och har de rätta gröna nyanserna. Var vi ska ha den vet jag inte.
3. För länge sen pinnade jag Hannah Nunns Meadow-tapet på min Pinterest, och blev så lycklig då jag ikväll hittade den på Etsy (tydligen kan man köpa tapeter där också). Nu har jag beställt hem provbitar och ser redan framför mig denna blåa variant som fondvägg i vardagsrummet.
4. I sovrummet vill jag ha en fototapet, och med den här Into The Woodlands från Murals wallpaper skulle jag nog sova gott och fridfullt.

 

Jag är bra på att drömma och planera, men det faktiska arbetet skulle jag gärna hoppa över. Ännu ser det ut ungefär som på bilderna nedan. Men bara vi kommer igång på allvar går det väl av bara farten. Åh, den dagen då denna vägg mellan kök och vardagsrum är borta!

 

Renovering av 80-talshus | Sevendays.fi/Spira

Renovering av 80-talshus | Sevendays.fi/Spira