tisdag 25 april 2017 - 21:15

Skål för återbruk!

Återanvänt vinglas | Sevendays.fi/Spira

 

Månadens tema i Monthly Makers är DJUR. Det perfekta temat för mig! Jag har ett gäng plastdjur på lager, färdigt grundmålade och allt. Jag har funderat på att limma ihop flera och göra en lampfot eller en ljusstake, eller kanske limma fast på en tavelram. Men så stötte jag till ett vinglas så att foten gick av, och då föddes den här idén. Ett pimpat vinglas.

Tänk att ha ett helt gäng vinglas med olika djur på foten. Perfekt på festen för att hålla reda på glasen! Min prototyp, limmad med varmlim och väldigt sned, får förbli en prototyp. Men kanske köper jag några loppisglas och sågar av foten. Borrar hål genom ett gäng plastdjur och limmar med ett riktigt bra lim. Då bjuder jag in till vinkväll. Skål!

 

Återanvänt vinglas | Sevendays.fi/Spira

 

Kika här på övriga bidrag i Monthly Makers djur-utmaning! Mikaelas narval är så vacker, Simones virkade björnar är supersöta och Martina har tovat en så sympatisk liten fågel. Jag ser fram emot att få ta del av alla månadens bidrag. 

tisdag 11 april 2017 - 15:00

Naturmönstrade påskägg

DIY Naturmönstrade påskägg | Sevendays.fi/Spira

 

Jag skulle färga påskägg med gurkmeja för en härlig gul nyans, men det blev inte riktigt som jag tänkt. Antagligen beror det på att jag hade äggen i färgen för kort stund, och kanske också på att jag använde färsk gurkmeja (som jag råkade ha hemma). Hur som helst, om du vill ha inspiration till att färga ägg med vad som finns i skafferiet kan du kika in hos Strömsö (med film och snygga mönster) eller Kinuskikissa (härliga bilder).

Det jag däremot lyckades med, och som jag hoppas att du inspireras av, är att göra naturmönster på äggen. Ut i skogen eller trädgården och plocka vintergröna blad som du sedan fäster mot ägget med hjälp av en strumpbyxa. Ormbunke och harsyra lyckades bäst. Plocka harsyrans blad ett och ett så blir det små hjärtan. Jag provade också linnea och vintergröna, men de fäste inte så bra och dessutom gav de ifrån sig blå färg.

Då du ska få in äggen och bladen i struman skadar det inte att ha ett extra par händer. Ta ut äggen då de torkat lite, men innan de blir så torra att bladen fastnar.

 

DIY Naturmönstrade påskägg | Sevendays.fi/Spira

DIY Naturmönstrade påskägg | Sevendays.fi/Spira

DIY Naturmönstrade påskägg | Sevendays.fi/Spira

DIY Naturmönstrade påskägg | Sevendays.fi/Spira

 

Undrar du över stenen i kastrullen? Jag färgade urblåsta ägg, och såna är riktigt besvärliga att hålla under ytan. Jag borde kanske ha lagt in stenar i strumpan.

 

DIY Naturmönstrade påskägg | Sevendays.fi/Spira

 

Ja, och så var det min lilla blomsterinstallation också. Jag hade inte lust att hänga upp mina ägg i påskriset och tänkte att jag kan ha dem som små vaser istället. Men... Eftersom jag blåst ur äggen hade de ju hål i båda ändarna. Så det fick bli en improviserad, tvådelad vas. Ibland går det inte som på Strömsö, men det kan bli bra i alla fall.

Kreativitet är problemlösning.

söndag 9 april 2017 - 10:17

DIY Fågelbo av björkris

DIY fågelbo | Sevendays.fi/Spira

 

Vilken underbar vårdag vi hade igår. Fåglarna kvittrade som tokiga och vi hade ett helt gäng bofinkar vid vårt fågelbord. Nu söker de partners, bildar revir, och så ska det byggas bo.

Till pysselkvällen på Strömsö, som jag och tre andra bloggare fick uppleva för några veckor sen, gjorde jag flera fågelbon. Ikväll sänds avsnittet där vårt inslag är med, och redan nu finns det att se på Yle Arenan, även utomlands. I avsnittet visas påskmackor, serveringsbord och påsktuppar, men vill du bara se vårt inslag kan du klicka här. Beskrivning på hur du tillverkar ett bo hittar du då du klickar här.

 

DIY fågelbo | Sevendays.fi/Spira

DIY fågelbo | Sevendays.fi/Spira

DIY fågelbo | Sevendays.fi/Spira

 

Som material har jag främst använt björkris, men jag är rätt förtjust i det bo som jag gjort av humlerankor och torkat gräs. Om du tittar noga på sista bilden syns det hur jag snurrat och tvinnat ihop riset och rankorna med hjälp av järntråd.

 

DIY fågelbo | Sevendays.fi/Spira

tisdag 28 mars 2017 - 13:46

En geometrisk väggbonad

Geometrisk väggbonad | Sevendays.fi/Spira

 

I sista minuten knåpade jag ihop mitt bidrag till månadens Monthly Makers-tema geometri.

Min första tanke om geometri? Svårt! Trots att siffror och logik inte riktigt är min grej hade jag lång matte i gymnasiet. Det drog ner medeltalet på mitt studentbetyg rejält, och svårast av allt var sannolikhetslära och - geometri. Estetiskt föredrar jag organiska former framför strikt geometriska.

Att komma på vad jag skulle göra på temat var ändå inte svårt. Jag är ganska insnöad på drömfångare, och jag har sett några modeller vars nät är uppbyggt av stjärnor. Det är kanske inte direkt en drömfångare. Vi kan kalla den en geometrisk väggbonad. Två femuddiga stjärnor korsas inuti cirkeln så de bildar trianglar, fyrhörningar, cirkelsektorer och en tiohörning.

 

Geometrisk väggbonad | Sevendays.fi/Spira

 

Jag hittade påskfjädrar i en härlig blå färg. Spetsarna målade jag med sprayfärg efter att jag avgränsat dem med målartejp. Övriga material är träkulor, vaxat bomullssnöre och ett ylletyg som tovat sig i tvättmaskinen. Själva kransen är gjord av ståltråd.

 

Geometrisk väggbonad | Sevendays.fi/Spira

Kika in hos Fredrika på vinden för att se månadens andra bidrag!

Här hittar du min prinsessdrömfångare.

torsdag 23 mars 2017 - 21:45

DIY Måla påskkort tillsammans med barn

DIY påskkort tillsammans med barn | Sevendays.fi/Spira

 

Jag hade en fin idé om att jag och Lenni skulle göra påskkort med hans hand- och fingeravtryck, som med några ritade detaljer skulle bli påsktuppar och kycklingar (ungefär såhär). Men sedan han fick kontroll över sina händer och fötter har det där med avtryck inte fungerat alls, och förstås inte nu heller. Han är en envis ung man som inte vill att någon ska försöka styra hans händer.

Men som jag skrev om i förra inlägget så älskar han att måla. Så jag lät honom måla fritt med fingerfärg och pensel på några A3-papper, dock med färger som jag valt. Blått, grönt och gult går snyggt ihop och går bra att blanda med varandra.

 

DIY påskkort tillsammans med barn | Sevendays.fi/Spira

DIY påskkort tillsammans med barn | Sevendays.fi/Spira

 

Då färgen torkat klippte jag målningarna i lagom stora kort-bitar. Sedan skrev jag på påskhälsningar med vit, täckande tusch och därefter fyllde jag ännu på med tusch som matchade bakgrundsfärgerna. Om man vill kan man ännu limma fast korten på kartongbotten.

Jag blev väldigt nöjd med detta team work! Lennis målade bakgrund blev så mycket snyggare än jag någonsin hade kunnat åstadkomma, och genom att jag använde vit penna som botten till texten kommer den fram bra trots de starka bakgrundsfärgerna.

Tre veckor kvar till påsk! Vi får se om jag lyckas få våra kort i posten.

 

DIY påskkort tillsammans med barn | Sevendays.fi/Spira

söndag 26 februari 2017 - 15:14

Favoritlampan

DIY lampskärm | Sevendays.fi/Spira

 

Den här månadens tema i Monthly Makers är loppis. Jag är ingen flitig loppisbesökare, men några av de finaste saker jag äger har jag hittat på loppis. En jordglob, några tallrikar och gamla flaskor i brunt och blågrönt glas.

Jag gillar verkligen att göra nytt av gammalt, men den här månaden har jag inte riktigt hunnit med och visar därför ett gammalt återbrukspyssel. Den här lampan hänger i vårt gästrum och är en av mina absoluta favoritskapelser. Jag har gjort den av en gammal lampstomme och ett stretchigt linne. Linnet har jag helt enkelt dragit över lampstommen och sytt fast med brodergarn och sedan klippt bort överloppstyg. För att det ska hållas på plats lite bättre (och för att det blev snyggt) har jag sytt några korsstygn här och där. Eftersom vi har fåglar på tapeterna i gästrummet har jag också pimpat lampan med lite fjädrar och en liten fågel, som pricken över i.

Om jag inte minns helt fel hittade jag inspirationen till lampan i finska inredningsmagasinet Deko. Jag gillar det magasinet just för att jag i det ofta hittar lite mer udda diy-inspiration.

Uppdatering: Jag var så ivrig att hinna lämna in ett bidrag att jag missade en viktig regel: bidragen ska vara gjorda under samma månad. En väldigt bra regel som jag hädanefter naturligtvis skall följa!

 

DIY lampskärm | Sevendays.fi/Spira

DIY lampskärm | Sevendays.fi/Spira

Kolla in fler skapelser på temat loppis på Monthlys Makers sociala kanaler och fr.o.m. 28.2 hos månadens värd Stinas tillvaro. Hittills är jag speciellt förtjust i Stinas eget kakfat av blåmönstrade tallrikar, Elsa Lisas filt av olika grytlappar, Mikaelas med limpistol mönstrade vas (den tekniken ska testas asap!) och Sandras knapptavla.

tisdag 14 februari 2017 - 16:10

Glad Vändag <3

Alla hjärtans dag | Sevendays.fi/Spira

 

Glad alla hjärtans dag, eller vändag! Ett litet pyssel hann jag med, även om jag samtidigt var tvungen att rita ganska många traktorer och bilar åt min lilla kollega *blink blink* 

Båda hjärta-varianterna syns både här och där på nätet. Jag gjorde mina av kartor. Kartor har så behaglig färgskala i blått, grönt och brunt. Kedjan har jag gjort av sidor från en gammal atlas. Pappret var för skört för att göra de veckade hjärtanen, så till dem använde jag sidor ur en resebroschyr.

 

Alla hjärtans dag | Sevendays.fi/Spira

Alla hjärtans dag | Sevendays.fi/Spira

Här finns beskrivning till veckade hjärtan, och här till en hjärta-kedja. Kika också in hos Hanna som bloggat om flera barnvänliga alla hjärtans dag-pyssel idag.

Kram!

Taggar:

Kategorier:

DIY

Skriv en kommentar 0

tisdag 7 februari 2017 - 21:13

DIY 3 x pimpad konservburk

Kaktuskrukor | Sevendays.fi/Spira

 

En av de allra första riktigt ruskiga höstdagarna ifjol fick jag tre små kaktusplantor av min vän Linda. Sen stod de utan jord i ett äggfack i kanske tre månader, tills jag äntligen fixade krukor till dem. En tuff början för kaktusarna alltså, men jag hoppas de mår bra av all kärlek jag lagt ner i deras nya boning. Tre varianter av pimpad konservburk i bästa naturmaterials- och återbruksanda. 

Konservburk nummer ett har jag klätt in med ett konstläderband. Bandet har tillhört ett bälte från tiden då Shakira sjöng "Whenever, wherever" och vi dansade i studiehalare. Jag har flätat bandet och limmat fast det på burken med varmlim.

Konservburk nummer två har jag klätt med pinnar från skogen, också de fästa med varmlim. Sök under stora tallar i gles skog. Där brukar finnas fina bleka pinnar med de mest fantastiska mönster gjorda av små skalbaggar.

Konservburk nummer tre är klädd i flätade remsor från en papperspåse. Pappret till de vågräta remsorna är skrynklat. På så sätt blir det en intressantare yta på rutmönstret.

 

Kaktuskrukor | Sevendays.fi/Spira

 

Om du tar hand om små kaktusplantor, tänk på att fylla minst en tredjedel av krukan med lekakulor. Använd kaktusjord (såjord). Kaktusar ska vattnas mycket sparsamt vintertid. Jag har vattnat dessa lite ungefär var tredje vecka i hopp om att de ska rota sig. Och tydligen har det lyckats, för då jag lyfte upp en stackare ur jorden hittade jag små, fina, nya rötter.

 

Kaktuskrukor | Sevendays.fi/Spira

torsdag 2 februari 2017 - 16:00

Trasselfritt med klädnypor och vinkork

DIY Trasselfritt för hörlurarna med klädnypor och vinkork | Sevendays.fi/Spira

 

Då jag är ute på kvällspromenad med hundarna lyssnar jag helst på en podd. Två odlare emellan, En underbar pod och Ted & Kaj blir det mest. Nu har jag hittat Odlarna, som jag ännu inte lyssnat på, men verkar lovande. Jag skulle gärna hitta poddar om skapande och om personlig utveckling. Någon som har tips?

Mina hörlurar är rosa och fästa i en anordning som jag själv tycker är mycket smart. Två klädnypor som är fastlimmade i varandra, åt motsatt håll. Jag snurrar bara runt sladdarna och fäster ändarna i nyporna. Jag har dessutom fäst sladdarna på ytterligare två ställen, så att jag lätt snurrar upp exakt rätt längd då jag lägger telefonen i jackfickan och lurarna i öronen.

 

DIY Trasselfritt för hörlurarna med klädnypor och vinkork | Sevendays.fi/Spira

 

De blåa hörlurarna är snurrade runt en vinkork. Kontakten är helt enkelt instucken i hålet som uppstår då man öppnar flaskan med korkskruv. På andra sidan har jag skurit en skåra som jag kilar in hörlursänden i. Systemet är inte helt trassel-säkert, men fungerar utmärkt då hörlurarna bara ska ligga i en låda.

 

DIY Trasselfritt för hörlurarna med klädnypor och vinkork | Sevendays.fi/Spira

DIY Trasselfritt för hörlurarna med klädnypor och vinkork | Sevendays.fi/Spira

 

Det var mina anti-trasseltips! Ännu vill jag testa att klä sladdarna med hama-pärlor och att virka in sladdarna - med reflexgarn. Men det hör till prioritet "nån gång".

tisdag 24 januari 2017 - 15:55

DIY Tipi-tält (nästan utan att sy)

DIY Tipi-tält | Sevendays.fi/Spira

 

På min Bucket List 2017 står det som första punkt "Sova i tält". Av nån anledning älskar jag tält. Då jag var liten hade vi ett orange hippie-tält med bruna blommor på taket. Vi brukade campa ganska mycket, men nu har jag inte sovit i tält på åtminstone 10 år. Jag vet att min bild av tält-sovande är romantiserad av fina minnen och vackra bilder på Pinterest, med bildtexter som "Wanderlust" och hisnande utsikter över den amerikanska vildmarken. Med åren har jag blivit så väldigt bekväm av mig, men jag ska lära mig sova i tält igen.

Förra vintern gjorde jag ett tält åt Lenni. En tipi byggd av trädstammar och det billigaste tyget Ikea hade. Jag hade funderat på att sy ett tält i stil med Hannas, men eftersom jag och symaskinen inte är de bästa vänner gjorde jag en enklare variant. Det här tältet passar också stilmässigt bättre in hos oss, så jag är nöjd! Lenni kan lägga sig ner där ibland och snarka högljutt, så jag antar att han tycker det är mysigt.

 

DIY Tipi-tält | Sevendays.fi/Spira

DIY Tipi-tält | Sevendays.fi/Spira

 

DIY Tipi (nästan utan att sy)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Du behöver:

Tyg, 150 x 300 cm

6 st smala trädstammar eller rundstavar, 160 cm

Snöre

Band, 6 st 50 cm + 2 st 25 cm

Sax

Såg

(Borrmaskin)

Symaskin eller nål och tråd

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Börja med att såga till tältpinnarna i rätt längd. Jag sandpapprade mina trädstammar lite för att barken och laven som växer på inte ska smula så mycket. Knyt ihop dem upptill så att du får en tipi-form. Knyt gärna en knut som går att öppna för senare justeringar. Jag borrade hål att trä snöret genom för att göra knytningen mer hållbar, men jag har kommit fram till att det fungerar lika bra, eller bättre, att bara knyta runt.

Klipp tyget till en halvcirkel, se skissen längst ner i inlägget. Det är lättast om du först viker tyget i mitten, sedan till en triangel och ännu en mindre triangel. Klipp också av triangelns spets, så att det blir en halvcirkel där också.

Nu kan du fålla tyget, eller så låter du bli.

Nu behöver du 8 st band (6 st 50 cm plus 2 st 25 cm). Du kan sy band av tygbitarna som lämnat över, eller så kan du använda färdiga band. Fäst mitten av de längre banden med 60 cm mellanrum, med början 60 cm från kanten (se skissen). Fäst ändan av de kortare banden vid öppningen som kommer upptill. Sy med maskin eller för hand (det fungerar säkert med en stiftare också...).

Fäst tälttyget i stommen: den lilla öppningen upptill och ett långt band nertill runt varje tältpinne. Det kräver lite justeringar och det är bra att ställa tältet på ett halkfritt underlag.

Nu är det bara att piffa med filtar, kuddar, lampor - och en drömfångare så att inga onda drömmar tar sig in i tältet. Ännu har jag i planerna att trycka ett grafiskt, indian-inspirerat mönster på tipin, men det återstår att se om det bli av.

 

DIY Tipi-tält | Sevendays.fi/Spira

DIY Tipi-talt | Sevendays.fi/Spira

Hoppas instruktionerna är klara och tydliga. Fråga gärna om något är oklart.