torsdag 23 mars 2017 - 21:45

DIY Måla påskkort tillsammans med barn

DIY påskkort tillsammans med barn | Sevendays.fi/Spira

 

Jag hade en fin idé om att jag och Lenni skulle göra påskkort med hans hand- och fingeravtryck, som med några ritade detaljer skulle bli påsktuppar och kycklingar (ungefär såhär). Men sedan han fick kontroll över sina händer och fötter har det där med avtryck inte fungerat alls, och förstås inte nu heller. Han är en envis ung man som inte vill att någon ska försöka styra hans händer.

Men som jag skrev om i förra inlägget så älskar han att måla. Så jag lät honom måla fritt med fingerfärg och pensel på några A3-papper, dock med färger som jag valt. Blått, grönt och gult går snyggt ihop och går bra att blanda med varandra.

 

DIY påskkort tillsammans med barn | Sevendays.fi/Spira

DIY påskkort tillsammans med barn | Sevendays.fi/Spira

 

Då färgen torkat klippte jag målningarna i lagom stora kort-bitar. Sedan skrev jag på påskhälsningar med vit, täckande tusch och därefter fyllde jag ännu på med tusch som matchade bakgrundsfärgerna. Om man vill kan man ännu limma fast korten på kartongbotten.

Jag blev väldigt nöjd med detta team work! Lennis målade bakgrund blev så mycket snyggare än jag någonsin hade kunnat åstadkomma, och genom att jag använde vit penna som botten till texten kommer den fram bra trots de starka bakgrundsfärgerna.

Tre veckor kvar till påsk! Vi får se om jag lyckas få våra kort i posten.

 

DIY påskkort tillsammans med barn | Sevendays.fi/Spira

söndag 26 februari 2017 - 15:14

Favoritlampan

DIY lampskärm | Sevendays.fi/Spira

 

Den här månadens tema i Monthly Makers är loppis. Jag är ingen flitig loppisbesökare, men några av de finaste saker jag äger har jag hittat på loppis. En jordglob, några tallrikar och gamla flaskor i brunt och blågrönt glas.

Jag gillar verkligen att göra nytt av gammalt, men den här månaden har jag inte riktigt hunnit med och visar därför ett gammalt återbrukspyssel. Den här lampan hänger i vårt gästrum och är en av mina absoluta favoritskapelser. Jag har gjort den av en gammal lampstomme och ett stretchigt linne. Linnet har jag helt enkelt dragit över lampstommen och sytt fast med brodergarn och sedan klippt bort överloppstyg. För att det ska hållas på plats lite bättre (och för att det blev snyggt) har jag sytt några korsstygn här och där. Eftersom vi har fåglar på tapeterna i gästrummet har jag också pimpat lampan med lite fjädrar och en liten fågel, som pricken över i.

Om jag inte minns helt fel hittade jag inspirationen till lampan i finska inredningsmagasinet Deko. Jag gillar det magasinet just för att jag i det ofta hittar lite mer udda diy-inspiration.

Uppdatering: Jag var så ivrig att hinna lämna in ett bidrag att jag missade en viktig regel: bidragen ska vara gjorda under samma månad. En väldigt bra regel som jag hädanefter naturligtvis skall följa!

 

DIY lampskärm | Sevendays.fi/Spira

DIY lampskärm | Sevendays.fi/Spira

Kolla in fler skapelser på temat loppis på Monthlys Makers sociala kanaler och fr.o.m. 28.2 hos månadens värd Stinas tillvaro. Hittills är jag speciellt förtjust i Stinas eget kakfat av blåmönstrade tallrikar, Elsa Lisas filt av olika grytlappar, Mikaelas med limpistol mönstrade vas (den tekniken ska testas asap!) och Sandras knapptavla.

tisdag 14 februari 2017 - 16:10

Glad Vändag <3

Alla hjärtans dag | Sevendays.fi/Spira

 

Glad alla hjärtans dag, eller vändag! Ett litet pyssel hann jag med, även om jag samtidigt var tvungen att rita ganska många traktorer och bilar åt min lilla kollega *blink blink* 

Båda hjärta-varianterna syns både här och där på nätet. Jag gjorde mina av kartor. Kartor har så behaglig färgskala i blått, grönt och brunt. Kedjan har jag gjort av sidor från en gammal atlas. Pappret var för skört för att göra de veckade hjärtanen, så till dem använde jag sidor ur en resebroschyr.

 

Alla hjärtans dag | Sevendays.fi/Spira

Alla hjärtans dag | Sevendays.fi/Spira

Här finns beskrivning till veckade hjärtan, och här till en hjärta-kedja. Kika också in hos Hanna som bloggat om flera barnvänliga alla hjärtans dag-pyssel idag.

Kram!

Taggar:

Kategorier:

DIY

Skriv en kommentar 0

tisdag 7 februari 2017 - 21:13

DIY 3 x pimpad konservburk

Kaktuskrukor | Sevendays.fi/Spira

 

En av de allra första riktigt ruskiga höstdagarna ifjol fick jag tre små kaktusplantor av min vän Linda. Sen stod de utan jord i ett äggfack i kanske tre månader, tills jag äntligen fixade krukor till dem. En tuff början för kaktusarna alltså, men jag hoppas de mår bra av all kärlek jag lagt ner i deras nya boning. Tre varianter av pimpad konservburk i bästa naturmaterials- och återbruksanda. 

Konservburk nummer ett har jag klätt in med ett konstläderband. Bandet har tillhört ett bälte från tiden då Shakira sjöng "Whenever, wherever" och vi dansade i studiehalare. Jag har flätat bandet och limmat fast det på burken med varmlim.

Konservburk nummer två har jag klätt med pinnar från skogen, också de fästa med varmlim. Sök under stora tallar i gles skog. Där brukar finnas fina bleka pinnar med de mest fantastiska mönster gjorda av små skalbaggar.

Konservburk nummer tre är klädd i flätade remsor från en papperspåse. Pappret till de vågräta remsorna är skrynklat. På så sätt blir det en intressantare yta på rutmönstret.

 

Kaktuskrukor | Sevendays.fi/Spira

 

Om du tar hand om små kaktusplantor, tänk på att fylla minst en tredjedel av krukan med lekakulor. Använd kaktusjord (såjord). Kaktusar ska vattnas mycket sparsamt vintertid. Jag har vattnat dessa lite ungefär var tredje vecka i hopp om att de ska rota sig. Och tydligen har det lyckats, för då jag lyfte upp en stackare ur jorden hittade jag små, fina, nya rötter.

 

Kaktuskrukor | Sevendays.fi/Spira

torsdag 2 februari 2017 - 16:00

Trasselfritt med klädnypor och vinkork

DIY Trasselfritt för hörlurarna med klädnypor och vinkork | Sevendays.fi/Spira

 

Då jag är ute på kvällspromenad med hundarna lyssnar jag helst på en podd. Två odlare emellan, En underbar pod och Ted & Kaj blir det mest. Nu har jag hittat Odlarna, som jag ännu inte lyssnat på, men verkar lovande. Jag skulle gärna hitta poddar om skapande och om personlig utveckling. Någon som har tips?

Mina hörlurar är rosa och fästa i en anordning som jag själv tycker är mycket smart. Två klädnypor som är fastlimmade i varandra, åt motsatt håll. Jag snurrar bara runt sladdarna och fäster ändarna i nyporna. Jag har dessutom fäst sladdarna på ytterligare två ställen, så att jag lätt snurrar upp exakt rätt längd då jag lägger telefonen i jackfickan och lurarna i öronen.

 

DIY Trasselfritt för hörlurarna med klädnypor och vinkork | Sevendays.fi/Spira

 

De blåa hörlurarna är snurrade runt en vinkork. Kontakten är helt enkelt instucken i hålet som uppstår då man öppnar flaskan med korkskruv. På andra sidan har jag skurit en skåra som jag kilar in hörlursänden i. Systemet är inte helt trassel-säkert, men fungerar utmärkt då hörlurarna bara ska ligga i en låda.

 

DIY Trasselfritt för hörlurarna med klädnypor och vinkork | Sevendays.fi/Spira

DIY Trasselfritt för hörlurarna med klädnypor och vinkork | Sevendays.fi/Spira

 

Det var mina anti-trasseltips! Ännu vill jag testa att klä sladdarna med hama-pärlor och att virka in sladdarna - med reflexgarn. Men det hör till prioritet "nån gång".

tisdag 24 januari 2017 - 15:55

DIY Tipi-tält (nästan utan att sy)

DIY Tipi-tält | Sevendays.fi/Spira

 

På min Bucket List 2017 står det som första punkt "Sova i tält". Av nån anledning älskar jag tält. Då jag var liten hade vi ett orange hippie-tält med bruna blommor på taket. Vi brukade campa ganska mycket, men nu har jag inte sovit i tält på åtminstone 10 år. Jag vet att min bild av tält-sovande är romantiserad av fina minnen och vackra bilder på Pinterest, med bildtexter som "Wanderlust" och hisnande utsikter över den amerikanska vildmarken. Med åren har jag blivit så väldigt bekväm av mig, men jag ska lära mig sova i tält igen.

Förra vintern gjorde jag ett tält åt Lenni. En tipi byggd av trädstammar och det billigaste tyget Ikea hade. Jag hade funderat på att sy ett tält i stil med Hannas, men eftersom jag och symaskinen inte är de bästa vänner gjorde jag en enklare variant. Det här tältet passar också stilmässigt bättre in hos oss, så jag är nöjd! Lenni kan lägga sig ner där ibland och snarka högljutt, så jag antar att han tycker det är mysigt.

 

DIY Tipi-tält | Sevendays.fi/Spira

DIY Tipi-tält | Sevendays.fi/Spira

 

DIY Tipi (nästan utan att sy)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Du behöver:

Tyg, 150 x 300 cm

6 st smala trädstammar eller rundstavar, 160 cm

Snöre

Band, 6 st 50 cm + 2 st 25 cm

Sax

Såg

(Borrmaskin)

Symaskin eller nål och tråd

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Börja med att såga till tältpinnarna i rätt längd. Jag sandpapprade mina trädstammar lite för att barken och laven som växer på inte ska smula så mycket. Knyt ihop dem upptill så att du får en tipi-form. Knyt gärna en knut som går att öppna för senare justeringar. Jag borrade hål att trä snöret genom för att göra knytningen mer hållbar, men jag har kommit fram till att det fungerar lika bra, eller bättre, att bara knyta runt.

Klipp tyget till en halvcirkel, se skissen längst ner i inlägget. Det är lättast om du först viker tyget i mitten, sedan till en triangel och ännu en mindre triangel. Klipp också av triangelns spets, så att det blir en halvcirkel där också.

Nu kan du fålla tyget, eller så låter du bli.

Nu behöver du 8 st band (6 st 50 cm plus 2 st 25 cm). Du kan sy band av tygbitarna som lämnat över, eller så kan du använda färdiga band. Fäst mitten av de längre banden med 60 cm mellanrum, med början 60 cm från kanten (se skissen). Fäst ändan av de kortare banden vid öppningen som kommer upptill. Sy med maskin eller för hand (det fungerar säkert med en stiftare också...).

Fäst tälttyget i stommen: den lilla öppningen upptill och ett långt band nertill runt varje tältpinne. Det kräver lite justeringar och det är bra att ställa tältet på ett halkfritt underlag.

Nu är det bara att piffa med filtar, kuddar, lampor - och en drömfångare så att inga onda drömmar tar sig in i tältet. Ännu har jag i planerna att trycka ett grafiskt, indian-inspirerat mönster på tipin, men det återstår att se om det bli av.

 

DIY Tipi-tält | Sevendays.fi/Spira

DIY Tipi-talt | Sevendays.fi/Spira

Hoppas instruktionerna är klara och tydliga. Fråga gärna om något är oklart.

torsdag 12 januari 2017 - 22:04

DIY Minibokmärken

DIY Minibokmärken | Sevendays.fi/Spira

 

Lade du märke till de små tofsarna som stack fram ur min kalender i förra inlägget? De markerar sidorna med mina månadsmål och min habit tracker. Jag har gjort dem själv, och det kan du också göra på nolltid. Allt du behöver är gem, broderingsgarn eller liknande, och gärna en gaffel. Och sax.

 

Bullet Journal hacks | Sevendays.fi/Spira

 

Börja med att bända upp gemet (se bilden) och vira garn runt gaffeln och gemet. Det går också att trä tofsen på gemet då den är färdig. Ta sen en bit garn och knyt en knut runt. Ta loss den blivande tofsen från gaffeln och klipp upp i toppen och jämna till. Klart!

 

Bullet Journal hacks | Sevendays.fi/Spira

Bullet Journal hacks | Sevendays.fi/Spira

Bullet Journal hacks | Sevendays.fi/Spira

 

I nästa inlägg ska jag ännu fortsätta lite på temat organisering och Bullet Journaling. Och visa ett life hack som jag önskar att jag upptäckt för länge sen. Stay tuned!

 

 

torsdag 5 januari 2017 - 21:17

I år blir det barnpyssel!

DIY Nyårsraketer av wc-pappersrullar | Sevendays.fi/Spira

 

Den sista av julens helgdagar rullar snart in och jag förbereder mig mentalt för att städa ut julpyntet och granen imorgon. Det känns som att det nya året startar på allvar efter den här långhelgen, och även om det är en hel vecka kvar till tjugondag Knut (då vi städar julen ut...) så tycker jag det är skönt att få en nystart rent inredningsmässigt efter trettondagshelgen.

Innan de åker upp på vinden ska jag visa nyårsraketerna som jag och Lenni gjorde. Han är ju nybliven tvååring, och jag märker att han är redo för att ta emot enkla instruktioner och börja pyssla. Vi har redan sått frön - som faktiskt grodde fast jag var lite tveksam efter allt bökande och vattnande (dränkande). Wc-pappersrullarna målade vi med fingerfärg, och han njöt riktigt av att få måla med pensel och blanda färger. 

 

DIY Nyårsraketer av wc-pappersrullar | Sevendays.fi/Spira

DIY Nyårsraketer av wc-pappersrullar | Sevendays.fi/Spira

 

Raketerna har vi alltså gjort av wc-pappersrullar som vi målat med fingerfärg. Medan färgen ännu var våt strödde jag på glitter. Då färgen torkat veckade jag silkespapper i två olika färger, som då man gör smällkarameller, och limmade fast. Hatten har jag gjort av styvt papper som jag klippte upp till mitten och snurrade till en strut. Jag limmade fast den med varmlim, men det går säkert lika bra med ett universallim, typ Erikeeper.

 

DIY Nyårsraketer av wc-pappersrullar | Sevendays.fi/Spira

Jag gjorde en egen variant också i guld och svart. Egentligen tänkte jag bara göra den varianten. Att göra raketer tillsammans med Lenni var ett spontant infall. Men jag är glad för det infallet, för fingerfärgsvarianten blev ännu finare, tycker jag. Och nu då jag vet att han är så pass stor att det funkar så ser jag fram emot våra gemensamma pysselstunder. Dem ska jag satsa på i år. Även om det betyder att jag måste släppa mina krav på perfektion och att det ska bli som på bilden i mitt huvud. Och även om det kräver mer städning efteråt... Men det är det värt.

tisdag 3 januari 2017 - 15:08

Att frysa såpbubblor

Att frysa såpbubblor | Sevendays.fi/Spira

 

Jag ska säga som det är: att frysa såpbubblor var mycket svårare än jag trodde, och att fotografera dem väldigt mycket svårare. För det första tror jag att man behöver ett riktigt bra såpbubblerecept. Jag använde 3 dl vatten, 1 dl diskmedel och 0,5 dl ljus sirap. Det fungerade helt okej, men har du nåt superrecept som ger stora, starka bubblor?

För det andra behöver man vara medveten om att det krävs lite övning att få bubblorna att frysa innan de spricker, och för det tredje behöver man ha en stor dos tålamod. Och för det fjärde fryser man fingertopparna av sig.

Men är man medveten om allt det där så är det bara att köra igång. För då man en gång börjar är det svårt att sluta. Därav det där med fingertopparna.

 

Att frysa såpbubblor | Sevendays.fi/Spira

Att frysa såpbubblor | Sevendays.fi/Spira

Att frysa såpbubblor | Sevendays.fi/Spira

 

Det är helt magiskt att se iskristallerna växa fram på den tunna hinnan. Stjärnor och fjädrar och allt där emellan. Att se ljuset speglas i bubblorna och framhäva mönstren. Jag kände mig som Elsa i Frozen och var tvungen att lägga på filmen då jag kom in.

Enligt det jag läst på nätet så måste det vara minst 11-12 grader kallt för att såpbubblorna ska frysa snabbt. Och fast solens strålar inte känns ett dugg varma så fryser bubblorna snabbare i skuggan. Jag använde dessutom riktigt kallt vatten till mina bubblor, men jag har på känn att det är svårare att få bubblorna att hålla ju kallare vätskan är.

 

Att frysa såpbubblor | Sevendays.fi/Spira

Nu drömmer jag om att ta bilder av frusna bubblor med havet och solen som bakgrund. Passa på att testa du också nu då köldknäppen är här!

fredag 16 december 2016 - 15:46

DIY: Sirliga julgranshängen med text

En vecka kvar till julafton! Så mycket kvar att göra! Samma sak varje år. Klappar ska köpas och paketeras. Och tillverkas! Julgotterna ska göras och huset ska städas, sådär så det ser bra ut i ljusens sken i alla fall. Granen ska tas in och pyntas.

Men om du har en timme eller två över där emellan så kanske du kan göra de här julgranshängena. De består av en pappersring pyntad med garn, träkula och fjädrar. På insidan har jag skrivit en textrad från en favoritjulsång. För att det ska gå lite smidigare kan du ladda ner och skriva ut min mall med 10 julsånger.

DIY julgranshänge med text | Sevendays.fi/Spira

 

DIY: Julgranshängen med text

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Du behöver:

Papper A4 (jag har använt kartong med pärlemoryta, men det går bra med vanligt kopieringspapper)

Garn

Träkulor och fjädrar eller något annat pynt

Skrivare

Stiftare

Vass nål

Mallen (nedladdningsbar pdf)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Klipp remsor på längden av pappret, ca 2 cm breda. Gör ett hål med nålen på mitten av remsan och stifta sedan ihop till en ring med texten på insidan. Gör ett hål där du stiftat ihop remsorna, alltså mitt emot det första hålet.

Klipp en lagom bit av garnet och knyt fast fjädrarna i ändan. Trä genom hål nr 1, fäst en kula så att den hänger i mitten av ringen, och trä garnet genom hål nr 2. Vira garnet några varv runt ringen för att dölja stiften och gör en ögla att hänga upp med.

DIY julgranshänge med text | Sevendays.fi/Spira

DIY julgranshänge med text | Sevendays.fi/Spira

De här hängena kommer att passa fint ihop med mina Julkulor av pappersremsor, som jag gjorde tidigare.

Julsångerna som jag har valt är en salig blandning av klassiskt svenskt (Så mörk är natten i midvintertid, Julen är här och Det strålar en stjärna) och engelskt (It's beginning to look a lot like christmas, Baby, it's cold outside och Driving home for christmas), rock-angst (A Snowflake fell med Glasvegas), mäktigt rörande (Min bön med Peter Jöback och Sarah Dawn Finer, eller The Prayer på engelska), bitterljuvt (You would have loved this med Tarja Turunen) och en ny finsk favorit (Hiutaleet maahan leijailee med Lauri Tähkä).

Fast just nu lyssnar jag på Spotifys spellista Acoustic Christmas. Jag älskar Spotifys acoustic-spellistor, och denna är inget undantag.

DIY julgranshänge med text | Sevendays.fi/Spira

Njut av juletiden!

Taggar:

Kategorier:

DIY

Skriv en kommentar 2