tisdag 21 mars 2017 - 14:49

Måla måla målarbok

Färglägga | Sevendays.fi/Spira

 

Just nu älskar Lenni, snart 2,5 år, att rita, måla och färglägga. Han kan sitta hur länge som helst vid bordet och allt jag hör är pennornas skrapande och hans nynnande på Bä bä vita lamm.

Nå, riktigt sådär fridfullt är det oftast inte. Ibland river jag mitt hår då han kräver att jag ska rita 43 traktorer och 72 bilar, och jag får högljudda protester om jag försöker smyga med en blomma på pappret. Att färglägga i målarböcker brukar vara lite lugnare, men för mig är målarböcker för småbarn är tråkiga med simpla bilder och stora ytor att täcka. Och ganska snart ska det ritas traktorer där också.

Så en dag tog jag fram en av mina vuxenmålarböcker. Och vilken succé det blev! Jag har mycket bättre tålamod med att sitta tillsammans med honom och färglägga, och Lenni har också mer fokus på illustrationerna med många små detaljer. Jag blir så stolt då jag ser hur han väljer färger åt de olika djuren, växterna och föremålen. Han håller sig förstås inte innanför linjerna, men det gör inget. Det är ändå helt klart vad han har färglagt.

 

Färglägga | Sevendays.fi/Spira

Färglägga | Sevendays.fi/Spira

 

Jag kan tipsa om mina favoritfärgpennor: Stabilos trekantiga trio-pennor. De är de mjukaste pennor jag haft och de täcker bra. Boken vi färglägger i är Johanna Basfords Förtrollade skogen.

Har du några tips på bra målarböcker eller pennor? Eller på roliga kreativa aktiviteter för en liten konstnär?

 

Färglägga | Sevendays.fi/Spira

torsdag 16 mars 2017 - 22:05

Tankar från Strömsö

 

Just nu har jag en period då jag har minst tio saker att blogga om men tiden räcker inte till att få ner dem till inlägg. Men ett besök på Strömsö är så stort, så det måste jag genast berätta om.

Det var ju inte särskilt länge sen jag julpysslade på Strömsö, så jag är verkligen tacksam för att jag fick inbjudan att delta i en påskpysselkväll tillsammans med tre andra bloggare. Tillsammans med Strömsös hantverksexpert Lee Esselström fick jag, Sandra Neuman, Sandra Sund och Victoria Snellman presentera varsitt påskpyssel och prata kreativitet och bloggande. Så roligt! Det är så många tankar som snurrar i huvudet efter träffen med Strömsö och dessa fantastiska kvinnor, så jag bestämde mig för att skriva ner några.

 

Tankar från Strömsö | Sevendays.fi/Spira

Sandra N, Sandra S, Victoria, Lee, och jag
 
Tankar från Strömsö | Sevendays.fi/Spira
 
Här skymtar våra påskpyssel. Jag ska blogga mer om dem senare.

 

Vilket maskineri det är bakom inspelningen av ett tv-program! Redaktör som styr upp det hela, flera som sköter kamera och ljud, sminkös som pudrar näsor, rekvisitör som bland annat trollade fram en krukväxt som jag behövde och tejpade över reklamen på våra verktyg (och bjöd på makalöst goda räkcroissanter), produktionskoordinator som håller koll, och ännu programledaren. Och då har jag inte nämnt dem som varit inblandade före inspelning!

Vi filmade i en dryg timme ungefär, gissar jag. Lee intervjuade oss och vi hade en väldigt bra diskussion som vi alla gärna fortsatt ännu längre. Så det känns lite sorgligt att det bara ska bli 5-6 minuter i tv. Det blir väldigt spännande att se resultatet sen.

Jag undrar om jag satt i min vanliga kutryggiga pysselposition, som jag automatiskt går in i då jag ivrigt jobbar med händerna. Det hoppas jag verkligen inte!

Ända sedan Lee för länge sen började pyssla på Strömsö har hon varit en stor inspiration och hennes jobb mitt drömjobb (bland andra). Lee är verkligen ett pysselproffs ut i fingerspetsarna med en egen stil och originella idéer. Det är så roligt att ha fått umgås på riktigt!

Tänk att få chansen träffa så proffsiga och inspirerande människor. Det är verkligen det jag tänker då jag går in på Sandras, Sandras och Victorias bloggar och då jag hör dem prata. Och då slår det mig att jag placerats i samma skara, och det får mig att känna både tacksamhet och stolthet.

 

Tankar från Strömsö | Sevendays.fi/Spira

Sevendays var välrepresenterat av både Lagombackan-Sandra och mig.

Tankar från Strömsö | Sevendays.fi/Spira

Victoria och Sandra S. Såklart fotograferade vi en hel del.

Tankar från Strömsö | Sevendays.fi/Spira

Lees häftiga pompom-rya som är gjord av 443 garnbollar. Ett galet fint hantverk.

 

Jag är så begeistrad i Strömsövillans stora sal. De gråa stockväggarna, de vita fönsterkarmarna och de färg- och formstarka möblerna. Vi har fortfarande inte hittat vårt nya hem i Närpes, så om någon har en rätt centralt belägen, stor bondstuga som inte behöver grundrenoveras...

Programmet sänds på palmsöndagen 9.4 kl. 17.25 och det ska gå att ses utomlands på arenan.yle.fi.

fredag 24 februari 2017 - 15:30

Blomstrande bröllop

Blomstrande bröllop, ett finlandssvenskt bröllopsmagasin | Sevendays.fi/Spira

 

Äntligen har jag det i min hand, det finlandssvenska bröllopsmagasinet Blomstrande bröllop. Ja, jag hade det redan en gång, men det exemplaret gav jag bort. Skaparna av magasinet, Julia Lillqvist och Amanda Helling, har redan beställt en tredje upplaga, så konceptet har verkligen blivit en succe!

Jag och Jonas firade 10-års bröllopsdag i somras. 10 år! På den tiden fanns inget Pinterest, inget Instagram och knappt några bloggar heller. Jag skulle älska att gifta mig idag, med alla idéer, inspirationskällor och möjligheter som kommit sen dess. Men så kan det hända att det med min iver och min partners, hmm, enklare approach inte alls skulle bli något bröllop. Och det är mycket det som Blomstrande bröllop handlar om: Det viktigaste av allt är de två personerna som ska gifta sig och kärleken mellan dem, inte allt ståhej med ytliga ting och omvärldens förväntningar.

Den första artikeln har jag fått äran att göra. Om hur man gör en blomsterkrans, och även om mina tankar kring bröllopsblommor.

 

Blomstrande bröllop, ett finlandssvenskt bröllopsmagasin | Sevendays.fi/Spira

 

Bilderna är så vackra. Inte minst bröllopsbilderna från Island, tagna av Ellen Kivistö. Jag och Jonas åkte faktiskt till Island på bröllopsresa. Oj, vad jag längtar dit igen. Det finns så mycket vi inte hann se, bland annat det fantastiska vattenfallet som Ellens bilderna är tagna vid.

 

Blomstrande bröllop, ett finlandssvenskt bröllopsmagasin | Sevendays.fi/Spira

 

Förutom själva sakinnehållet i magasinet så gillar jag verkligen själva utseendet. Inga fullproppade sidor, utan istället stora bilder och sköna doser tom yta. Det gör läsupplevelsen ännu mer njutbar och harmonisk. Uppslaget på nästa bild är förresten skrivet av min Sevendays-kollega Ellen Strömberg.

 

Blomstrande bröllop, ett finlandssvenskt bröllopsmagasin | Sevendays.fi/Spira

 

Nu väntar jag bara på en lugn stund så jag får plöja igenom alla sidor jag ännu har olästa. Bra jobbat Julia och Amanda! Om du vill beställa ett eget ex kan du göra det på Blomstrandes webshop.

Ha en skön helg! Det ska jag ha.

tisdag 31 januari 2017 - 14:26

Djungeldrömmar

Djungeldrömmar | Sevendays.fi/Spira

 

Den här årstiden längtar jag efter växthus. Att befinna mig inne i den varma, fuktiga luften som doftar grönska och jord och där ljuset lyser in från alla håll. Jag drömmer om växthus i botaniska trädgårdar. Gamla, ståtliga gjutjärnsskapelser med palmer som sträcker sig upp mot taket och mossa som växer i skrymslen och vrår. Plantskolebord som täcks av blommor av alla de slag. Ja, jag drömmer till och med om att stå och skola om tomatplantor i lysrösbelysning.

Då jag studerade till trädgårdsmästare älskade jag att gå till Djungeln, en liten del av skolans växthus med bananträd, grape, ginko, bougainvillea och en massa krukväxter som växt sig gigantiska. Och mitt däri en porlande damm med karpfiskar. Den djungeln är ett minne blott (p.g.a. YA's inbesparningar) och nu finns det inget liknande på dagsutflyktsavstånd - inte vad jag vet i alla fall.

 

Djungeldrömmar | Sevendays.fi/Spira

Djungeldrömmar | Sevendays.fi/Spira

 

Tänk om det fanns ett djungelcafé i Österbotten där man fick gå in i den där varma, ljusa atmosfären mitt i vintern. Sätta sig ner och dricka en kopp te medan grönskan omsluter en och pulsen sänks av luften och porlandet - och kanske en fjäril som fladdrar förbi. På helgerna dukas det upp till buffé med godsaker och barnen får leka på den lilla lekplatsen under den blommande bougainvillean. Kanske finns det en liten shop med noga utvalda trädgårdsprodukter. Och specialpelargonerna och -grönväxterna förstås, som odlas i det lilla växthuset intill. På vår- höst och julmarknaderna är det stort ståhej. Och såklart ska alla nejdens ungar komma dit på studiebesök för att lära sig om växter och hur man odlar.

 

Djungeldrömmar | Sevendays.fi/Spira

Djungeldrömmar | Sevendays.fi/Spira

Djungeldrömmar | Sevendays.fi/Spira

 

Där har ni affärsidén. Investerare, hör av er!

 

(Bilderna är från YA's djungel i Gamla Vasa, den som inte finns mer, och Kajsaniemi botaniska trädgård i Helsingfors)

söndag 8 januari 2017 - 12:40

Ode till vinterljuset

Creme Cheese Brownies | Sevendays.fi/Spira

 

VINTERLJUSET. Som jag älskar det rena, kalla ljuset som lyser in genom fönstret på kalla, soliga vinterdagar. Vinterljuset är det allra bästa med den här årstiden och helt klart mitt favoritljus att fotografera i.

Efter en månad med så väldigt korta och mörka dagar (med en del solglimtar, javisst, men ändå) känns det återvändande ljuset så energigivande och hoppfullt. Den här veckan har det varit ljust vid horisonten både då jag kört Lenni till dagis och då jag kört hem från jobbet. Och vi har haft flera lediga dagar då vi kunnat vara ute en stund i den bitande kylan och tanka D-vitamin. Tack vintersolen för den energiboosten!

 

Creme Cheese Brownies | Sevendays.fi/Spira

Creme Cheese Brownies | Sevendays.fi/Spira

Du kanske undrar vad det är för en kaka på bilderna? Det är min nya favorit med en massa kakao och cream cheese, lika god nybakad som dagen efter. Receptet finns här.

onsdag 7 december 2016 - 07:00

5 tips på pyssliga julkalendrar

Idag gästar jag min vän Kittys julkalender på hennes blogg Drömgården. Där tipsar jag om julmat till småfåglarna: riktig fett och lyxigt kokosmums! Kika in där om du vill se mer.

Internet fylls av alla möjliga julkalendrar nu, och det är omöjligt att följa dem alla. För min egen skull har jag plockat några russin ur kakan som jag länkar till här. Hoppas att du också har glädje av listan!

 

Fem pyssliga julkalendrar

1. Här på Sevendays rullar flera julkalendrar, men Lilla Hannas är den pyssligaste och därför den jag följer mest aktivt. Duplogranen i lucka 6 är så charmig, och nedräkningskalendern i lucka 2 ska jag göra nästa år.

2. Favoritprogrammet Strömsös julkalender har lagom korta avsnitt och varierande innehåll. Oves tallriskrans i lucka 4 är så fin, och kanske jag äntligen ska ta och testa kikärtsmaränger som Paul gör i lucka 2.

3. Mimmas blogg är ny för mig. Ett roligt fynd, för hittills har hon haft riktigt fina luckor i sin kalender. De svart-vita julkorten i lucka 5 är superfina.

4. The waves we make har gjort en julkalender med snygga återbrukstips i videoformat. Ramen i lucka 4 måste jag göra någon gång - ska bara samla på mig tillräckligt med småsaker först.

5. Ila på Morotsliv har gjort en kalender med korta videoklipp med recept, hudvård och eko-städning. Fartfyllt och snyggt, och jag blir sugen på att proppa i mig en massa nyttigheter, speciellt bärsmoothien i lucka 1! (mellan julchokladen och pepparkakorna...)

 

Kokosmums till småfåglarna | Sevendays.fi/Spira

 

Jag har säkert missat en massa fina och inspirerande julkalendrar. Har du något tips?

onsdag 2 november 2016 - 20:57

Novemberinspiration

Gråa, mörka november. Det här är kanske den månad som får stå ut med allra mest skitsnack. Men det finns skönhet i det gråa, och glädje i att få tända ljus i mörkret. För "det finns ju inga stjärnor där inget mörker är", som någon berömd diktare har sagt.

Novemberinspiration | Sevendays.fi/Spira

I november ser jag fram emot att göra hemmet vinterfint. Och jag får så lov att börja redan nu, för i helgen ska jag bjuda familjen på 35-årstårta. Jag har tänkt baka en persiko-morotstårta med creme cheese frosting. Jag längtar till de första hyacinterna och glöggsäsongen har jag redan inlett.

Novemberinspiration | Sevendays.fi/Spira

Här på bloggen har jag tänkt bjuda på fler reflex, julpyntspyssel och snabba, billiga diy-julklappar. Hur låter det? En dörrkrans borde jag ju också hinna med! Och inför första advent lovar jag att visa alla mina adventsljusstakar från de senaste åtta åren.

Novemberinspiration | Sevendays.fi/Spira

I november söker jag mig gärna till skogen för att tanka grönska, och för att samla pysselmaterial. Nån dag snart ska vi bylta på oss varma kläder och packa ryggsäcken med korv och lite torr ved och ta oss ut på utflykt. Men för ett av de julpyssel jag ser allra mest fram emot får jag söka mig till havet. Oj, vad jag önskar mig mer ledig tid just nu!

Hoppas du får en fin november.

 

 

 

Follow my blog with Bloglovin

måndag 31 oktober 2016 - 19:12

Kott-pyssel med barn

En av de bästa sakerna med att börja blogga på Sevendays var att få Lagombackan-Sandra som bloggkollega. Vi lärde känna varandra för några år sen då jag studerade till trädgårdsmästare och hon till florist. Tack vare gemensamma intressen, gemensamma kompisar och barn i samma ålder har vi hållit kontakten. Vi är nog överlag ganska lika, tror jag. Och äntligen igår kom hela familjen på besök till oss!

Kott-pyssel med kompisar | Sevendays.fi/Spira

Sandra och Leon fixar ben och ögon till spindlarna.

Vi hade bestämt på förhand att vi skulle pyssla och efter lite funderande blev det kottar. Det är roligt och enkelt för barnen att knåpa med, och det behöver ju inte bli perfekt. Ju mindre perfekt desto bättre! Vi använde filt, piprensare och nästan en hel påse plastögon. Bland mina pysselgrejer hittade vi också bollar av renlav som passade bra som kroppar. 

Kott-pyssel med kompisar | Sevendays.fi/Spira

Leons kisse (den har ett back-öga också som inte syns på bilden), ett helt gäng spindlar (jag är inte helt säker på vad den med lila öron är , men det är inte så viktigt)  och två igelkottar.

Kott-pyssel med kompisar | Sevendays.fi/SpiraKott-pyssel med kompisar | Sevendays.fi/Spira

Två-åringarna Lenni och Milea var lite för små för klippandet och klistrandet (Lenni satt mest och sorterade saker och Milea vilade lite), men för snart fyra-åriga Leon passade pysslet bra.

Om du inte är bekant med Sandras blogg Lagombackan så tycker jag att du ska kika in! Där finns höns och köksträdgård och blommor och deras mysiga gamla hus och sånt trevligt.

måndag 24 oktober 2016 - 16:30

Materiell kärlek: Min önskelista

På hösten blir jag en gnutta mer materialistisk än vanligt. Jag fyller nämligen år i november och sen kommer ju julen snabbt efter. Och även om jag uppskattar samvaron och det gemensamma firandet mest (såklart, hehe) så kan jag ju inte sticka under mattan att jag älskar presenter.

Som bekant blir det allt svårare att köpa presenter till folk då de blir äldre. Man har redan allt. Och som så många andra försöker jag rensa bort saker och bara köpa sånt som jag verkligen, verkligen vill ha och har en plats för. Så då kan det ju vara en bra sak att göra en önskelista tänker jag. Med saker som jag har velat ha länge och sånt som jag behöver.

Önskelista | Sevendays.fi/spira

Bilder: 1. Taito-shop. 2. Etsy-shop SelmaDreams 3-4. Fiskars 5. Trädgårdsliv 6. Pixabay 7. Bokashi .se

 

1. Först ut är produkterna med nytryck av Ebba Masalins skolplanscher som säljs av Taito Shop-kedjan, bl.a. Loftet i Vasa. Dessa växtillustrationer är så vackra, och effektfulla mot den vackra bakgrunden. Ett påslakanset skulle vara fantastiskt, men eftersom vi i princip behöver två blir det en aning dyrt. En väska eller kökshandduk skulle vara praktiskt. Och säkert skulle jag hitta en plats för en affisch också. I somras råkade jag faktiskt på loppis hitta en gammal Ebba Masalin-skolplansch med stensöta, och jag älskar den. Bland de andra är maskrosen och gräsen är favoriter.

2. Ett kort diskret halsband i guld eller brons. Spelar ingen roll om det är H&M eller Kalevala.

3. Jag har en lång lista på köksredskap som jag behöver: Tjockbottnade rostfria kastruller, sopp- och såsslevar, skumslev, palettkniv (spatel), slickepottar, snurrbricka. De tre sista för att jag ska kunna bjuda på de vackraste tårtor då ni kommer på kalas.

4. Igår pysslade jag med en kompis och lånade hennes tygsax. Den var så otroligt mycket vassare än mina allt-i-allo-saxar. Så nu vill jag ha en ny sax som bara ska få sätta tänderna i tyg.

5. En prenumeration på det allra finaste trädgårdsmagasinet Trädgårdsliv.

6. Upplevelser! En god middag till exempel.

7. Varenda gång jag står vid diskbänken framför en jättehög med grönsaksskal tänker "Om jag ändå hade en Bokashi-kompost att sätta det här i!"

Så nu, kära familj och julbocken och andra som eventuellt har lust att överösa mig med presenter: nu har ni något att utgå från!

lördag 22 oktober 2016 - 10:22

Får man börja prata julpynt nu?

När brukar du börja tänka på julpynt? Jag brukar börja samla inspiration under hösten och drömma om myset, glöggen och alla gnistrande ljus. Men sen försöker jag hålla mig till slutet av november innan jag börjar på. Och så kommer julen så snabbt ändå och mitt i allt hinner jag inte med allt.

Förra julen var jag så trött på allt mitt julgranspynt, så jag bestämde mig för att fixa helt nytt i år. I början på den här veckan började lusten smyga sig på att fundera på det där julpyntet. Jag hade tänkt göra ett kollage med produkter, men det har faktiskt inte dykt upp så mycket julsaker i webshopparna än (whaaat?). Men jag kommer att satsa på guld, vitt, ljust trä och lite svart. Stjärnor, bollar och diamanter tänker jag, och nåt lite mer lekfullt inslag... Mycket gör-det-själv förstås. Och jag ska börja i god tid, så att du kanske hinner hämta inspiration från det.

Julinspiration | Sevendays.fi/Spira

Jag var in till stan i torsdags och köpte Allers julmagasin (men jag ser fram emot julnumret av Lantliv), guld- och vitglittrig kartong och guldsprej. Och teadventskalendern! Oj, va jag ser fram emot december :)

Ps: Angående teadventskalendern: jag köpte den tredje sista på Malin's fodieliving, så de är nog slut där nu.