Kan man äta grönkål?

onsdag 20 september 2017 - 15:00 | 12 Kommentarer

Grönkål | Sevendays.fi/Spira

 

Grönkål har varit inne i matvärlden ett bra tag nu. Den är fullspäckad med antioxidanter, bra fibrer och annat bra. Men jag tror ändå att många är skeptiska. Det var jag också - är till viss del ännu. Men jag har lärt mig gilla grönsaken och här kommer mina tips på hur jag tillreder grönkål.

 

Grönkålschips

Om du inte har provat ännu: Ge grönkålschips en chans! Krispiga och lika beroendeframkallande som vanliga chips, men betydligt nyttigare. Mitt tips är att tillreda dem i låg temperatur. Det tar lite längre, men smakar så mycket bättre.

Gör såhär: Skölj bladen och skaka bort så mycket vatten du kan. Ta bort mittnerven och eventuellt de största sidonerverna medan du river bladen i lagom stora bitar. Fyll en ca 2 liter stor skål. Ringla över lite ryps- eller olivolja (1-2 matskedar) och strö över ett par nypor flingsalt. Massera bladen i två minuter. Sprid sedan ut dem på en ugnsplåt och grädda i 80 grader med luckan på glänt i ungefär en timme. Chipsen är färdiga då de är spröda och knastriga. Förvara dem i en lufttät burk.

 

Före:

Grönkål | Sevendays.fi/Spira

Efter:

Grönkål | Sevendays.fi/Spira

 

Grön smoothie

Jag gjorde några misslyckade försök att göra smoothie med grönkål innan jag lärde mig knixet: blanda med apelsinjuice. Det går också att använda pressad citron eller lime. Huvudsaken är att någon citrussyra får neutralisera den gröna smaken.

Ett annat hett tips är att förvälla grönkålen först. Jag skär bort mittnerven och grovhackar bladen. Sedan lägger jag ner ett par nävar i taget i kokande vatten i en minut, låter rinna av och fryser sedan in i påsar. Förvällningen gör smaken mildare.

I vår favoritsmoothie har vi 1 banan, 100 g förvälld grönkål, 1 msk linfrön, 1 krm torkad ingefära och 2,5 dl apelsinjuice.

 

Grönkål | Sevendays.fi/Spira

 

Varm mat på grönkål? Det har jag ännu inga tips på, för det är på den fronten som jag ännu är lite skeptisk. Men Sandras recept på grönkålssoppa låter gott!

Var hittar man grönkål då? Just nu finns det garanterat på Reko och på höstmarknader, men jag har också sett att det finns i de flesta affärer med bra grönsaksdisk.

Kategorier:

Mat & Bak

12

Kommentarer

  • Leena

    20.09.2017 15:42 (1 månad sen)

    Roligt och gott med grönkål! Hade faktiskt sparat tipset med grönkålschips tidigare. Nu fick jag en extra puff att prova på. Har odlat egen grönkål i år (köpte små plantor)och de har trivats bra, så varmrättsfavoriterna hos oss med tonårsbarn är vegetarisk lasagne och wok. Båda funkar jättebra med grönkål. Prova!

    • Nina Överholm

      20.09.2017 21:21 (1 månad sen)

      Grönkål i lasagnen låter bra! Funkar säkert riktigt bra i vanlig Kött-lasagne också.


  • Kitty

    20.09.2017 20:22 (1 månad sen)

    Jag har testat att göra flera olika gröna smoothies av grönkål nu. Gurka, grönkål, lime o banan var riktigt gott, det skulle ha passat med ett par blad mynta med. Apelsin, kiwi, grönkål, spenat, banan och mynta var också bra. :D /Kitty

    • Nina Överholm

      20.09.2017 21:22 (1 månad sen)

      Så roligt att testa olika kombinationer! Och så kan man ju ta vad man haver.


  • Hanna Stigzelius

    20.09.2017 20:32 (1 månad sen)

    Jag brukar ibland bara steka grönkål tillsammans med lite hackad lök och vitlök i en stekpanna. Salt och peppar på bara och perfekt som sidorätt till tex lax?! Lite grädde på kan man också sätta om man vill.

    • Nina Överholm

      20.09.2017 21:23 (1 månad sen)

      Jag har lagat nåt liknande, men det gillade vi inte så mycket. Men jag ska prova igen :)


  • Sandra Neuman

    20.09.2017 21:30 (1 månad sen)

    Alltså grönkål är gott i precis alla soppor, såser och soppor :D

    • Nina Överholm

      20.09.2017 22:10 (1 månad sen)

      Jag tror på dig, men resten av familjen är mer svårflörtade ;)


  • Tina

    21.09.2017 15:47 (1 månad sen)

    Detta recept visade sig vara jättegott: http://systrarnaeisenman.ellematovin.se/pasta-med-gronkal-pinjenotter-citron-och-parmesan/

    • Nina Överholm

      21.09.2017 21:52 (1 månad sen)

      Åh, rubriken låter lovande! Tack för tipset!


  • Sofia

    21.09.2017 21:26 (1 månad sen)

    Vi sätter grönkål i nästan allt nu på hösten. I alla grytor, soppor, pajer m.m. Hackar bara riktigt fint så "försvinner" det bland allt det andra och slinker ibland ner i dotterns kräsna mun också. Smoothie med Banan, grönkål, päron och passionsfrukt testade vi häromdagen och det blev riktigt gott!

    • Nina Överholm

      21.09.2017 21:53 (1 månad sen)

      Låter super! Nästa år ska jag odla egen grönkål så vi får äta ännu mera :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.