tisdag 21 februari 2017 - 14:35

Recept: Enkel men lyxig chokladpudding

Chokladpudding med kokos | Sevendays.fi/Spira

 

Wow och Oj, säger jag bara. Inlägget om att vårt hus är till salu blev bloggens överlägset mest lästa inlägg hittills. Vi har fått många tips - tusen tack för dem! - och flera familjer är på väg på första visningen på torsdag.

Allt det här är ju förstås väldigt mycket att ta in, reda ut, få gjort och planera. Tankarna mal på hela tiden och jag har en envis huvudvärk som vägrar ge med sig. Så nu försöker jag ta det lugnt, andas, fokusera på en sak i taget.

Och göra vardagen så skön som möjligt. Det betyder såklart en massa gott att äta. Comfort food, helt enkelt. Vi åt Hot Dogs till lunch, och så tänkte jag göra en Tex Mex lasagne som räcker i några dagar till middag. Och då Lenni vaknar från sin middagsvila blir det chokladpudding.

 

Chokladpudding med kokos | Sevendays.fi/Spira

 

Jag brukar göra chokladpudding enligt recept från Skillnadens trädgård. Det är en snabb och enkel chokladpudding, eller kräm kanske. Ett vardagsmellanmål av ingredienser som oftast finns hemma. Idag gjorde jag en lyxvariant av den, med kokos och muscavadosocker. Recept, var så goda:

 

Chokladpudding med kokos

1 burk (400 ml) kokosmjölk
4 dl mjölk
1 dl majsstärkelse (Maizena)
1 dl kakao
1,5 msk muscavadosocker
2 tsk vaniljsocker

Blanda de torra ingredienserna och vispa i kokosmjölk och vanlig mjölk lite i taget. Koka upp och låt sjuda tills blandningen tjocknar (ca 3 min.), hela tiden under omrörning. Låt svalna innan servering.
(I originalreceptet ska det också vara 1 ägg, men det glömde jag denna gång. Muscavadosockret kan bytas ut mot farinsocker.)

 

Chokladpudding med kokos | Sevendays.fi/Spira

 

 

söndag 5 februari 2017 - 10:07

I love runebergstårta

Runebergstårta | Sevendays.fi/Spira

 

Glad Runebergsdag!

Igår bjöd vi mina föräldrar och syster på runebergskaka. Alltså, vilken månad februari är: runebergstårtor, fastlagsbullar och så ska det ju vara något gott till vändagen också. Sanningen är att jag inte är så förtjust i fastlagsbullar, utan är betydligt mer förtjust i runebergstårta. Men alla runebergstårtor är inte goda, och det ska absolut inte vara nån bittermandel i. Aromas runebergstårtor och min mormors är godast. Den här blev också riktigt, riktigt bra. Receptet är från K-ruoka. Jag lämnade bort bittermandelessansen, använde pepparkakssmulor med apelsinsmak, och så fuktade jag den med lite hallonsaft. Och vi har faktiskt en stor bit kvar i kylskåpet.

 

Runebergstårta | Sevendays.fi/Spira

lördag 14 januari 2017 - 14:39

Sprid kärlek med korv och ägg!

Korv och ägg hjärta | Sevendays.fi/Spira

 

Idag är det lördagen den 14 januari. Exakt en månad kvar till vändagen. Och då tänker jag att vi kan ägna den månaden till att sprida extra mycket kärlek och vänskap omkring oss. Hur låter det?

Jag började dagen med att steka korv- och ägghjärtan till familjen. Jag delade knackorv på längden och fäste båda ändarna med tandpetare så att korven formar ett hjärta, med "skinnsidan" inåt. Sedan la jag det i en varm stekpanna, kläckte ett ägg i och stekte på medelhög värme till ägget stannat.

 

Korv och ägg hjärta | Sevendays.fi/Spira

 

Efter frukosten läste vi om drakar och dammråttor (Ludde Lump!) och sedan gick vi ut i det härliga vintervädret. Värdefull tillsammanstid efter trötta dagar med korta kvällar. Nu ska jag vila en stund innan Lenni vaknar och det blir dags att skicka in en kyckling i ugnen.

Hoppas du har det fint där du är. Och att vi tillsammas kan göra den kommande månaden extra hjärtlig <3

 

Korv och ägg hjärta | Sevendays.fi/Spira

Korv och ägg hjärta | Sevendays.fi/Spira

Tips!

Idén hittade jag förstås någonstans på internet. Där hade man använt spagetti istället för tandpetare. Smart och säkert, men det visade sig att hjärtat lätt sprack upp då spagettin blev varm och mjuk. Ett tips om du använder tandpetare är att sticka in dem snett, så att du kan dra bort dem vid serveringen.

Ett annat tips är att använda långa korvar. Dels för att normallånga knackorvar gärna gick sönder då de böjdes så kraftigt. Dels för att ett helt ägg inte rymdes inuti hjärtat.

Lycka till!

måndag 12 december 2016 - 13:46

3 tips för perfekt dekorerade pepparkakor

- Du får inte ta av dom dekorerade pepparkakorna före jag har fått fota dem i dagsljus!

Såna regler är väl ganska vanliga i blogghushåll, eller? Nu har jag smaskat på pepparkakorna själv då resten av familjen har vant sig vid att den burken är no-no under under de fem dagar som det tog innan jag var hemma i dagsljus. (Oj, vad jag längtar efter mer dagsljus!)

Pepparkakor med glasyr | Sevendays.fi/Spira

 

Jag hade planer på att göra egen glasyr för att kunna göra fina, tunna mönster och prickar. Men så blev det inte, utan jag använde köpis-tuber. Glasyren som finns i butiken (jag köpte Golden Stars glasyr) är ganska tjock och tubens hål är stort då man klipper upp det. Men det gick bra det också!

Hemligheten är att värma tuben i ett glas varmt vatten - så varmt som du får ur kranen. Skippa prickar och brutna linjer. Gör istället steck och kurvor som går ända ut till kanten av pepparkakan och bryt av glasyrsträngen mot pepparkakas kant. Och sist men inte minst: långsamma rörelser!

Har du fler tips?

Pepparkakor med glasyr | Sevendays.fi/Spira

Pepparkakor med glasyr | Sevendays.fi/Spira

Den här veckan håller jag i Sevendays' instagramkonto. Kika in på @sevendays.fi! Och om du inte redan följer mig på @spirablogg så får du gärna kika in där också!

söndag 6 november 2016 - 21:38

Min 35-årsdag + Bloggens 1-månadsdag

Idag har jag firat min 35-årsdag med mina näraste och käraste. Ja, hela helgen har jag firat. På fredag på min födelsedag med hemmagjorda hamburgare och köpis-tårta, på lördag med en solskens- och korvgrillningsutflykt och idag med tårtkaffe. En helt perfekt helg.

Morots- och persikotårta | Sevendays.fi/Spira

Jag får väl räkna tårtbakande som en av mina hobbies, för jag ser alltid fram emot att få baka nån ny skapelse då vi firar. Sällan blir det samma flera gånger, men dagens recept kommer jag helt säkert att använda igen. Basen är en klassisk morotskaka, men den hemliga ingrediensen är persikopuré. Fullträff! Receptet på denna Peach Carrot Cake with Creme Cheese Frosting finns på Linda Lomelinos blogg Call me Cupcake.

Till present fick jag det jag önskat mig: tårtbakningsgrejer och en bokashikompost. Och en eltandborste till mina ny-undersökta, ny-lappade tänder (ett hål hade jag).

Morots- och persikotårta | Sevendays.fi/Spira

Idag fyller bloggen 1 månad! Det har varit allt det jag visste att det skulle vara: inspirerande, tidskrävande, lite frustrerande och framför allt roligt! Jag har hunnit skriva om att fingersticka ett grytunderlägg, göra reflexblommor och stickad reflexväst, om styrkan i att pyssla tillsammans, min köksträdgård, mitt bästa smoothierecept med mera. Mitt mål är att skriva 2-3 inlägg per vecka. Inspirationen räcker till fler än så, men jag måste prioritera min tid så att bloggen inte får för stor plats i vardagen. En utmaning det också, då jag ändå vill att största delen av inläggen ska visa nån form av skapande. Och skapande tar tid. Att lära sig en ny bloggplattform och att få allt runt omkring att flyta likaså. Men jag vill så gärna lära mig mer och lära mig göra det här riktigt bra. Och jag är så innerligt glad för varenda läsare där ute!

Morots- och persikotårta | Sevendays.fi/Spira

 

Jag önskar dig en på alla sätt vacker novembervecka.

fredag 4 november 2016 - 08:22

Recept: Smoothie med banan, jordnöt och havre

Vår son Lenni har aldrig varit så värst intresserad av mat. Visst äter han om han är hungrig, men eftersom han föddes som en liten prematur har rådgivning och läkare haft extra mycket koll på hans tillväxt, som alltid varit i nederkant. Därför har jag läst på om hur jag ska få i honom möjligast mycket bra näring i den lilla mängd mat han äter. Smoothies är det allra bästa att gömma bra energi och vitaminer i! Ett tag levde han nästan enbart på smoothies, och den här smoothien med banan, jordnöt och havre har blivit en favorit för oss båda. Den mättar bra med nyttiga fetter, proteiner och fibrer, och tack vare sötman från bananen hjälper den till att tygla eftermiddagens sockersug (mitt alltså, två-åringar dras väl inte med det problemet ännu).

Smoothie med banan, jordnöt och havre | Sevendays.fi/Spira

 

Smoothie med banan, jordnöt och havre

2 glas

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

0,5 dl havregryn
1 msk linfrön
2,5 dl mjölk
1 stor banan
2 msk jordnötssmör

Mixa först havregryn och linfrön till ett mjöl i en blender. Tillsätt mjölk, banan och jordnötssmör och fortsätt mixa tills allt är blandat.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tips 1: Använd fryst banan så blir smoothien krämig och fräsch.
Tips 2: Linfröna ger nyttiga Omega 3-fettsyror. Vill du ännu omega-spetsa smoothien kan du blanda i en skvätt rypsolja.
Tips 3: Tillsätt 1-2 matskedar kakao för att förvandla till en Snickers-shake.
Tips 4: Använd jordnötssmör som pålägg på majskakor, blanda ut det i naturell yoghurt, eller använd i en sås, t.ex. tillsammans med kokosmjölk. Tänk på att köpa osockrat jordnötssmör! Jag använder Urtekrams.

Smoothie med banan, jordnöt och havre | Sevendays.fi/Spira

 

Skål, och trevlig helg!

måndag 10 oktober 2016 - 15:45

Tårtor för (barn)kalas

Den här helgen har vi firat vår nyblivna två-åring för hela slanten. Jag älskar att ställa till med kalas, men jag glömmer alltid bort hur mycket tid det tar. Stånkande och pustande står jag där då gästerna anländer och svär att aldrig mer såhär omständigt. Men sen tycker jag ändå att det är värt det.

Jag valde att baka en helt socker- och mjölfri tårta åt födelsedagsbarnet. Den innehåller batat, banan, ägg, kokosolja, kakao och mandelmjöl, samt vaniljpulver och bakpulver. Bara "mat" alltså, och då kan jag med gott samvete låta honom äta så mycket han vill. Det blir ändå en hel del godis och kakor... Ovanpå hade jag blandat grädde, turkisk yoghurt och vaniljpulver. Originalreceptet heter Glutenfri minchokladbrownie och det har jag hittat här på Sevendays hos Nathalie.

Tårtor för barnkalas - Batatkaka med yoghurtgrädde | sevendays.fi/spira

 

På våra släktkalas hör det till att man ska ha smörgåstårta. På lördagen gjorde jag en smörgåstårta med pepparstek. Jag körde bondgårdstema i dukningen, så det blev ett morotsland på tårtan.

Tårtor för barnkalas - smörgåstårta med skinka | sevendays.fi/spira

 

Till kalas nummer två på söndagen gjorde jag en smörgåstårta med räkor och gravad lax. Som fyllning använde jag skagenröra och på toppen simmade små gurk-fiskar i en flod av persilja. Den här tårtan blev min nya favorit!

Tårtor för barnkalas - Smörgåstårta med skagenröra | sevendays.fi/spira

 

Det serverades också kärleksmums, äppelpaj, drömmar, karelska piroger, godis och majsbågar. Idag har jag faktiskt frostat ur frysen så att jag ska få den organiserad och göra plats för rester. Och vet ni, nu godisstrejkar jag resten av månaden! ;)

Tårtor för barnkalas | sevendays.fi/spira

 

Ps: Vasen på bilden fick Lenni som välkommen-till-världen-gåva av sin mormor och morfar. Det är roligt att ta fram den till födelsedagarna - och lite spännande att se om mormor och morfar kommer ihåg att köpa blommor! (Tack till floristen, buketten passade perfekt)