tisdag 28 februari 2017 - 14:41

En drömfångare för rosaskimrande prinsessdrömmar

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Den som följer mig på Pinterest har kanske märkt att jag har lite dille på drömfångare. Hela 72 drömfångare och drömfångarrelaterade skapelser har jag på min anslagstavla där. Jag drömmer om att göra en massa olika, och kanske en dag till och med ha en drömfångar-utställning (för om man säger sina drömmar högt har de större chans att gå i uppfyllelse, så tror jag).

Hur många drömfångare jag har lagat själv? Fyra. Men det det ska bli fler.

Drömfångaren på bilden gjorde jag till vår guddotter som älskar rosa. En fluffig grej som bara ska släppa igenom de allra finaste, rosaskimrande prinsessdrömmarna. Med spets, mjukt garn och lena fjädrar.

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

 

Själva nätet har jag gjort av murarsnöre. Det är ett glatt, lite plastigt material, och jag blev riktigt nöjd med hur det nästan lyser som neon då solen ligger på.  Jag har sett att det har blivit en trend att virka dukar, väskor och allt möjligt av det. Jag köpte mitt på Biltema, där det finns i flera olika färger.

 

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Drömfångare | Sevendays.fi/Spira

Önskar er söta drömmar!

söndag 22 januari 2017 - 16:42

Monthly Makers januariutmaning och Blomstrande bröllop

harkrans Sevendays.fi spira 1

 

Vilken härligt helg det har varit. Jag är inne i ett skönt, kreativt flow. Inte sådär som det ofta brukar vara: att jag har så många idéer att jag blir stressad och inte vet var jag ska börja. Eller har 1000 saker utspridda överallt. Istället känner jag att jag har ett spår som jag följer och tar en sak i taget. Nyårsutmaningen till mig själv - att fokusera på några få delområden och utveckla min egen stil - var ett smart drag.

För ett tag sen tog Amanda och Julia på Blomstrande kontakt med mig. De här två kunniga tjejerna håller på och gör ett finlandssvenskt bröllopsmagasin med fokus på personliga och kreativa bröllop. Så roligt, och modigt! Läs mer om Blomstrande bröllop här.

Hur som helst, de frågade mig om jag ville vara med och göra en artikel om hur man binder sin egen hårkrans. Och det ville jag förstås. Jag kommer att ha med två kransar i magasinet: en traditionell, färggrann sommarkrans och en enklare i grönt och vitt. Idag åkte jag hem till Amanda för att binda kransarna medan hon fotograferade processen. Det kommer att bli fint. Imorgon ska jag skriva texten.

 

harkrans Sevendays.fi spira 2

 

Men nu blev jag ju så ivrig att berätta om Blomstrande bröllop att jag nästan glömde berätta om kransen på de här bilderna!

Då jag ändå höll på med kransar ville jag också testa en annan teknik. Det var med tanke på Monthly Makers januariutmaning med temat kontrast som jag gjorde den här skira kransen. På en järntrådsstomme har jag bundit fast späda alkvistar och ranunkler. Vaxblommorna har jag limmat fast. En kontrast mellan de bruna vinterkvistarna och de skira, pastellrosa blommorna. Och så råkade jag få en fullträff med solnedgången i bakgrunden.

Det här var första gången jag deltog i Monthly Makers månadsutmaning, men förhoppningsvis inte den sista. Kika in hos Jessica Andersdotter för att se de övriga bidragen!

 

harkrans Sevendays.fi spira 3

harkrans Sevendays.fi spira 4

Ha en fin, ny vecka!

torsdag 19 januari 2017 - 19:09

Ljusstakar av björk

Ljusstakar av björk | Sevendays.fi/Spira

 

En dag kom min man hem med tre små ljusstakar i björk som en av hans kunder hade lagat. Exakt sådana som jag själv har drömt om att tillverka. Jag har sett på björkar och valt ut dem som är snyggast. Funderat att det kanske skulle gå att såga en gren av vår stora gårdsbjörk. Men projektet har falerat på att jag inte har de rätta verktygen för att borra hål för ljusen. Och lite på lathet och tidsbrist också.

Tänk så lustigt att ett gäng landade hos oss ändå!

 

Ljusstakar av björk | Sevendays.fi/Spira

tisdag 17 januari 2017 - 14:26

Organisera ditt liv med en Bullet Journal, del 2

Organisera ditt liv med en Bullet Journal | Sevendays.fi/Spira

 

Idag fortsätter jag på temat Bullet Journal, som jag bloggade om förra veckan. Roligt att få så mycket respons på inlägget, och roligt att vi är så många som nappat på boomen! För de dyker verkligen upp överallt nu, Bullet Journalerna.

I förra inlägget skrev jag kort om vad en Bullet Journal är och hur jag använder konceptet i en kalender med veckouppslag. Det är den lilla bruna boken.

Den större, blåa boken använder jag för att planera större projekt och göra anteckningar över längre tid. I en Bullet Journal numrerar man sidorna och gör i början upp en sidförteckning så att man lätt kan hitta sina anteckningar. Jag råkade hitta en anteckningsbok som var indelad med mellanblad i fyra delar, och det passar mig perfekt. På så sätt blir det, för mig, ännu lite enklare att hålla ordning. 

Det första jag skrev var en Bucket List för året. Allt sånt som jag skulle vilja göra, sånt som poppar upp i huvudet då och då. Den kan jag fylla på allt eftersom, och förhoppningsvis har jag i slutet av året bockat av åtminstone hälften av punkterna. Just nu är listan väldigt sommar- och resebetonad.

Sedan har jag listor för favoritmaträtter (för att underlätta måltidsplaneringen), träning, gjorda blogginlägg och statistik, bloggidéer och pysselidéer. En viktig avdelning är tacksamhetsloggen, där jag (nästan) varje dag skriver in saker som jag är tacksam för och vad som varit bra under dagen.

 

Organisera ditt liv med en Bullet Journal | Sevendays.fi/Spira

 

Det roliga är att man kan fylla på i all oändlighet. Ja, eller tills boken är slut i alla fall. Har man slut på idéer är det bara att söka på nätet efter nya listor att göra. Jag har t.ex. gjort en lista för böcker jag läser och filmer jag ser under året. Bara för att det kan vara roligt att se sen.

Eller så håller man sin Bullet Journal helt enkel med anteckningar om vad som ska göras och tider som ska hållas. Det är helt upp till en själv.

 

Organisera ditt liv med en Bullet Journal | Sevendays.fi/Spira

 

Till sist ett life hack som är så genialt, men så enkelt att det stör mig något enormt att jag inte kommit på det själv. Det har alltid varit ett problem för mig att hålla reda på pennor att anteckna i mina kalendrar med, speciellt då jag oftast använder pennor utan den där fasthakningsgrejen som många korkar har. Men har man en bok med gummiband är det bara att spänna fast det tvärs över pärmen och sticka in pennan på "magen". Så himla smart!

 

Organisera ditt liv med en Bullet Journal | Sevendays.fi/Spira

tisdag 10 januari 2017 - 14:08

Organisera ditt liv med en Bullet Journal

Hur man skriver en Bullet Journal | Sevendays.fi/Spira

 

Det var i slutet på sommaren som min svägerska nämnde begreppet Bullet Journal för mig. Jag som alltid varit kalenderberoende var fast direkt. Ända sedan jag började studera i tiderna har jag haft stora kalendrar med mycket plats för att anteckna alla föreläsningar, möten, deadlines och annat jag behövt ha koll på. Men de två senaste åren har jag inte haft lika mycket schemalagda händelser i mitt liv. Jag har haft mindre behov av en traditionell kalender att ha med mig överallt samtidigt som jag känt ett större behov av att göra anteckningar om mina vanor, mina mål samt planering och prioritering av vardagssyslorna.

Och då kände jag som sagt direkt att en Bullet Journal, eller BuJo, kunde passa mig. En Bullet Journal är ett organiseringssystem som du bygger upp själv från grunden. Den kan innehålla att-göra-listor, anteckningar, kom-ihåg, projektplaner - allt du behöver för att organisera ditt liv. Allt du behöver är ett häfte och en penna och lite info och inspiration för att komma igång. Och en dos kreativitet. Jag tror faktiskt att det här är något som kreativa själar fastnar för, medan andra kan uppleva det lite krångligt.

 

Hur man skriver en Bullet Journal | Sevendays.fi/Spira

 

Jag startade min första BuJo i september ifjol och under hösten har jag kommit fram till vad just jag behöver. Från årsskiftet bestämde jag mig för att ha två anteckningsböcker.

Den första är en vanlig kalender, vilket förstås inte hör hemma i Bullet Journaling, där man ritar upp allt vartefter och planerar framåt med en Future Log (allt det där kan du läsa mer om på bulletjournal.com eller genom att googla). Efter lite letande hittade jag en kalender med veckoschema på en sida och en tom sida på motstående. Perfekt! I veckoschemat skriver jag upp schemalagda aktiviteter och korta dagboksanteckningar. På den tomma sidan skriver jag veckans att-göra, bloggens att-göra och andra personliga projekt, samt en plan för vad vi ska äta under veckan.

Längst bak i min kalender finns tomma sidor. Där skriver jag månadsvis upp mina mål och större saker som ska göras och planeras in. Dessutom har jag en Habit Tracker, en uppföljning av mina vanor. Där har jag listat saker som jag bör göra dagligen eller veckovis: Gå på promenad, äta fem nävar frukt och grönt, inte äta godis, vattna blommorna och så vidare.

Jag älskar Habit Trackern! Det är så lätt att fastna i gamla, dåliga vanor och svårt att få in nya, goda. Genom att påminna mig själv varje dag om vad jag gjort och inte gjort blir jag mer medveten om hur jag lever mitt liv. Jag tror t.ex. att jag äter minst fem nävar frukt och grönt varje dag, men det har redan visat sig att jag slarvar med det. Nu är jag ännu mer noga med att alltid göra sallad till maten, eller om jag inte orkar så åtminstone ta fram fruktskålen.

Extra pepp får jag av att rita prickar med olika färger varje dag. Tänk så snyggt det skulle bli om jag fyllde alla rutor med färggranna prickar! 

 

 

Hur man skriver en Bullet Journal | Sevendays.fi/Spira

 

För att det här inlägget inte ska bli tusen sidor långt skriver jag om min andra anteckningsbok i ett annat inlägg. Jag vill gärna veta om du har provat på att skriva Bullet Journal. Berätta i så fall gärna om hur ditt system ser ut!

söndag 1 januari 2017 - 22:37

Gott nytt pysselår!

sevendays fi spira1

 

Nyårsdagen 2017. Den senaste veckan har jag tänkt en del på det nya året och vad jag vill fylla det med. Det är ju så himla mycket, och samtidigt är en av mina största önskningar lugn och ro. Tid för de små guldkanterna och äventyren i vardagen. Så min utmaning blir att fokusera på det viktiga - och att veta vad som är viktigt för mig.

Skapandet är en viktig del av ekvationen. Pysslande, handarbete, fotografi - och bloggandet. Sånt som jag kunde förlora mig helt i, men som jag måste begränsa för att vardagen ska fungera. Så min utmaning på det här området blir att inte söka en massa inspiration, rentav undvika den, och istället fokusera på några delområden som jag vill fördjupa mig i. Jag skulle så gärna vilja nörda in mig på en sak. Bli riktigt, riktigt bra på att sticka, eller odla, eller rita bokstäver, eller blomsterbinderi, eller papperspyssel - nånting! Men jag är och förblir en mångpysslare, som kan lite av mycket. Och det har väl sina styrkor det också.

 

sevendays fi spira2

sevendays fi spira3

sevendays fi spira5

 

Ett rent konkret mål som jag lagt upp för mig själv är att under året göra och dokumentera minst 26 pyssel och handarbeten. Vad det blir visar sig vartefter, men jag ska göra mitt bästa för att hålla mig till de där delområdena jag nämnde. Jag ska också fokusera på att hålla min stil och visuella linje i det jag skapar. Jag ser riktigt mycket fram emot den här utmaningen som jag gett mig själv. Nu måste jag bara få den att passa in i vardagspusslet.

 

sevendays fi spira4

sevendays fi spira6

Vad gäller bloggandet vill jag bygga upp en rutin som fungerar för mig. Hålla en regelbundenhet, men blogga utgående från lusten att göra det. Hoppas ni vill följa mig. Klicka gärna på hjärtat om ni gillar inläggen och lämna en kommentar då och då. Då blir jag glad. Och för all del, lämna önskemål och konstruktiv kritik. Jag bloggar för att jag vill, men det är ännu roligare om ni som läser är nöjda med vad ni får!

Gott nytt pysselår!

PS: Ni vet väl att jag också finns på facebook (/spirablogg) och Instagram (@spirablogg).

tisdag 20 december 2016 - 15:10

Julstress, julfrid och inslagna klappar

Jag hade den värsta sortens söndagsångest. Jag hade så väldigt mycket på att göra-listan, jag var på dåligt humör, vilket gjorde mig elak, vilket i sin tur gav det där hemska dåliga samvetet. Men på min lediga måndag bestämde jag att jag inte behöver göra allt på den där listan. Jag gjorde en kraftansträngning och plockade undan och dammsög i hela huset (efter och medan jag kramades extra mycket med omöjliga, älskade ungen) och på kvällen bad jag min man om gjälp med att slå in (nästan) alla julklappar. Så igår kväll kändes det helt okej igen och idag har jag försökt fortsätta i lugn takt. Resten av dagarna innan julafton blir det nog till att yra runt bland julblommor, prasslande papper och kunder. Och mina nära och kära kommer inte att få så många klappar som det var meningen, men de får mig, förhoppningsvis, på bra julhumör.

Julklappsinslagning | Sevendays.fi/Spira

Årets julklappsinslagning går i brunt, rött, svart och lite glittrigt grönt. Jag har använt tre olika men matchande papper. Den glittriga gröna tejpen är jag så förtjust i och måste nog besöka pysselbutiken igen och hamstra fler färger (ni vet den landsomfattande finska kedjan vars namn är skrivet med rött).

Jag vet ju att många tycker det är onödigt med en massa snören och bling runt paketen. Paketerna är bara framme en kort stund och sedan ska pappret av så snabbt som möjligt. Men jag håller inte med. Åtminstone när jag slår in paket till vuxna satsar jag gärna lite på utseendet. Det bästa är ju då man sitter med paketet utan att veta vad som finns inuti. Då man öppnar kan man i värsta fall bli besviken. Och då har man ju i alla fall fått njuta av ett snyggt paket och ett extra festligt öppnande.

Julklappsinslagning | Sevendays.fi/Spira

Julklappsinslagning | Sevendays.fi/Spira

Julklappsinslagning | Sevendays.fi/Spira

 

Jag vet inte om jag kommer att skriva nåt mer inlägg före julafton, så jag passar på att önska en

GOD OCH FRIDFULL JUL TILL ER, KÄRA LÄSARE!

söndag 27 november 2016 - 15:55

Årets adventsljus

Första advent kom med ett vitt täcke på marken, men huua så kall vind! Jag såg i väderprognosen att det lovas lite sol till imorgon, och det ser jag fram emot. För det är en trött och slö första advent i detta hus.

Men adventsljusen står på bordet! Jag hade planerat något annat, men så pratade jag med en kollega om adventskransar, och i samma veva bloggade Sandra om sin fina adventsljusstake. Så jag tog fram en glasskål, fyllde den med fönster- och islandslav och planterade en lyktranka i mitten. Lyktranka kallas också hjärtan på tråd, och de sirliga små hjärtanen får slingra ovanpå laven. Den är planterad i en plastpåse, så att jorden hålls på plats. Bland ljusen finns också fröställningar av bomull och små flugsvampar.

Adventsljusstake 2016 | Sevendays.fi/Spira

Till lunch åt vi risgrynsgröt med lakritsinkokta plommon, och nu blir det en omgång till innan vi får glögg-gäster. Jag har tänkt att vi ska ha pepparkaksprovsmakning. Jag måste nog rota i frysen lite också, för nougaten jag hade tänkt göra skulle visst stelna i kylen över natten.

Adventsljusstake 2016 | Sevendays.fi/Spira

Önskar er en fin, energifylld och kreativ adventstid!

 

UPPDATERING: För att få ljusen att stå har jag använt ljushållare som står för sig själv, samma som jag använde i ljusstaken från 2010 ett par inlägg längre ner.

söndag 20 november 2016 - 10:43

Adventsljusstakar 2008-2015

Idag är det en vecka till första advent och verkligen på tiden att starta julen här på Spira! Jag har julpysslat och fotograferat hela veckan och börjar snart vara ikapp så att jag kan börja dela med mig av lite julpyssel. Men först en tillbakablick.

Har du adventsljusstaken beredd till nästa söndag? Om inte kan du kanske inspireras av mina ljusstakar från de senaste åtta åren.

2008 var den första julen i vårt hus. Shabby chic var inne och det kan man nästan ana då man ser denna enkla ljusstake, som jag visserligen tycker funkar än idag. Stora blockljus, siffror formade av järntråd, lite snöre och grön mossa på ett fat. I det enkla bor det vackra, som man brukar säga.

Adventsljusstakar 2008-2015 | Sevendays.fi/Spira

Om du undrar över stämpeln i kanten, så har jag kopierat bilderna från min gamla blogg Lilja's Corner.

 

2009 hade jag rätt och slätt en köpt ljusstake med renlav och kronljus. Aluminiumbrickan hade jag bakom både för brandsäkerheten (staken står på en tavellist) och för att den reflekterar ljuset fint.

Adventsljusstakar 2008-2015 | Sevendays.fi/Spira

 

2010 var ljusstaken ovanligt minimalistisk. Ljushållare från Ikea (som varit mycket användbara genom åren!) och servettringar som ljusmanchetter. Jag tycker faktiskt riktigt mycket om den här varianten.

Adventsljusstakar 2008-2015 | Sevendays.fi/Spira

 

2011 hade jag börjat på trädgårdsmästarutbildningen och just gått min första kurs i blomsterbinderi. Mossa med slingrande lyktranka och små nypon. Jag ser själv att jag hade tagit det första lilla steget mot att göra mer avancerade arrangemang. Men jag vet inte riktigt hur jag tänkte med den djuriska änglakören där uppe bland ljusen. Djuren har jag dock en ny plan för den här julen.

Adventsljusstakar 2008-2015 | Sevendays.fi/Spira

 

2012 är en favorit. Lavbeklädda kvistar, rött garn och små svampar. Enkelt och snyggt.

Adventsljusstakar 2008-2015 | Sevendays.fi/Spira

 

2013 var det blockljus på en bädd av stenar. Hyacint går att ha utan jord bara man doppar den i vatten då och då. På andra sidan skymtar en echeveria, en fetbladsväxt som jag älskar att ha i jularrangemang.

Adventsljusstakar 2008-2015 | Sevendays.fi/Spira

 

2014 bodde vi på sjukhus i Åbo med pyttelilla Lenni fram till 16.12 och resten av december spenderade jag de flesta av dygnets vakna timmar på sjukhuset i Vasa med honom. Så det blev aldrig någon adventsljusstake, men ett litet arrangemang ändå i en låg glasskål. Här har jag använt taklök från en sommarplantering tillsammans med kottar och lavbeklädda kvistar.

Adventsljusstakar 2008-2015 | Sevendays.fi/Spira

 

Ifjol gjorde jag en ljusstake av en smal trädstam, som en krans runt en kulle av mossa. Den här ljusstaken planerar jag att använda igen i år, så mer om den i ett annat inlägg.

Adventsljusstakar 2008-2015 | Sevendays.fi/Spira

Vilken är din favorit? Vad har du för planer för adventsljusen i år?

söndag 13 november 2016 - 20:26

Om dagen då jag julpysslade på Strömsö

Vilken vecka det här har varit! Jag vill helst ta vardagen i lugn takt, men det är så mycket roligt på gång nu. Jag har stöpt ljus med Marthorna, varit på föreläsning med trädgårds- och bloggidolen Sara Bäckmo, fått gå på Sevendays’ skrivkurs för bloggare och dessutom håller jag på med flera olika julpyssel-diy:s. Men det mest speciella programmet hade jag i måndags.

I måndags mötte jag upp med min kompis Kitty för att åka ut till Strömsö. Alltså högkvarteret för tv-programmet Strömsö. Tillsammans med ett stort, härligt gäng pysselsugna i olika åldrar hade vi blivit inbjudna till en eftermiddag med julpyssel. Tillställningen var en del av Yles kampanj #platsförentill, som vill uppmana oss alla att göra plats för fler i våra hem och gemenskaper. Ett fint initiativ såhär inför jul.

Julpyssel på Strömsö #platsforentill | Sevendays.fi/Spira

Det var så otroligt roligt att se Strömsö bakom kulisserna. Lees pysselrum. Vilken guldgruva! Och Camillas pysselrum som är så snyggt inrett. Det finns förstås mycket som inte filmas, som den enorma mängden kläder och rekvisita (wow!). Men jag såg också många detaljer som jag inte lagt märke till på tv-skärmen. Och hela huset är ju så vackert. Jag ville genast ösa på med mer färg här hemma.

Julpyssel på Strömsö #platsforentill | Sevendays.fi/Spira

Julpyssel på Strömsö #platsforentill | Sevendays.fi/Spira

Julpyssel på Strömsö #platsforentill | Sevendays.fi/Spira

I stora salen hade Lee plockat fram pysselmaterial som vi fick gå loss på medan Elin intervjuade oss om våra jultraditioner. I köket hade det dukats upp med glögg, pepparkakor och frukt. Det kändes verkligen som jul och vi fick alla en riktig inspirationsboost.

Julpyssel på Strömsö #platsforentill | Sevendays.fi/Spira

Julpyssel på Strömsö #platsforentill | Sevendays.fi/Spira

Julpyssel på Strömsö #platsforentill | Sevendays.fi/Spira

Julpyssel på Strömsö #platsforentill | Sevendays.fi/Spira

Jag är så glad att jag fick uppleva den här eftermiddagen. Jag minns inte alls vad Elin frågade mig och Kitty under intervjun, och än mindre vad vi svarade, så det blir väldigt intressant att se det i tv sen. Materialet kommer att vara uppdelat på tre program med start 4.12 på Yle Fem. Programmen kan ses på Yle Arenan även utomlands.

Nina och KittyJag lånar Kittys bild som vi tog för vi gick in. Mer bilder på hennes blogg dromgarden-10.blogspot.fi

Här har Kitty bloggat om dagen.

Om föreläsningen med Sara Bäckmo från Skillnadens trädgård kommer jag inte att blogga just nu, men den kan du läsa om på Kittys blogg, på Sandras blogg, och på Saras egen blogg.