torsdag 2 mars 2017 - 21:55

Sånt jag kommer att sakna

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Nu då vi ska flytta är det många som frågar hur vi kan lämna vårt fina hus och vår fina trädgård. Jag är inte särskilt nostalgisk av mig. Överlag. Jag är en drömmare och planerare som gärna blickar framåt. Det ska bli roligt att flytta och få börja på nya projekt.

Med det sagt så kommer jag naturligtvis att sakna vårt nuvarande hem. Vi har bott här i åtta år. Vi har planerat allt själva, byggt stora delar av huset själva och hela trädgården har vi odlat fram under de här åren.

Det jag kommer att sakna mest är grönskan som omsluter hela tomten. Visst, jag kan sakna att ha en horisont att blicka mot. Men att ha alla träden så nära inpå, att känna igen deras silhuetter, och att kunna gå ut i skogen på andra sidan grusvägen. Och att det nästan aldrig blåser hårt. Det är guld värt.

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Min skogsäng, som jag drömt om att låta sprida ut sig i vår skogsdunge. Alla växter som jag köpt och fått och sått. Vår gröna gräsmatta. Mina odlingar. Det lilla, skruttiga växthuset och köksträdgården som är min absoluta favoritplats. Där lyser solen hela dagen och där blåser det aldrig någonsin kallt. Mina långa blombänkar på framsidan och videstaketet som jag flätat och ansat.

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Nej, jag är inte särskilt nostalgisk. Men visst kommer jag att fälla många tårar då vi lämnar den här platsen, med vår vilda trädgård.

 

Ninas vilda trädgård | Sevendays.fi/Spira

 

Ps: Då jag först publicerade det här inlägget råkade jag använda ordet sentimental istället för nostalgisk. Men det blev ju fel. För sentimental är jag i allra högsta grad. Det är svårt med ord ibland.

onsdag 26 oktober 2016 - 14:00

Köksträdgården i oktober

Jag tog de här bilderna igår, före den kalla natten. Än har jag inte hunnit se hur trädgården mår idag.

 

 Det doftar kryddigt i köksträdgården av fänkål som gått i blom och dill som dukat under för frosten. Jag har skördat palsternacka till en kycklingsoppa och gröna blad till smörgåsarna. Jag borde kanske använda grönkålen också (eller egentligen är det svartkål jag har), men den står sig nog i landet ett bra tag till. Jag brukar använda den i en pasta tillsammans med körsbärstomater och citron.

kokstradgard host spira 1

kokstradgard host spira 2

Under grönkålen finns massvis av saftiga buketter av vintersallat (maché). De är efterlämningar av vårens sallat som gick i blom.

Nån gång i augusti sådde jag frosttålig rucola, mizuna och vintersallat i potatislådan. Jag har faktiskt glömt att plocka in av de gröna bladen. Igår gjorde jag det och det var så himla gott på smörgåsarna. Jag har täckt in den med ett tjockt lager fiberväv nu. Hoppas den har klarat sig.

Och nu ser jag ju på bilden att jag har potatis kvar att skörda.

kokstradgard host spira 3

Regnbågsmangolden står också stadigt ännu. Det blir nog att koka en redig köttfärssås nästa vecka. En sån med en tredjedel kött och två tredjedelar blandade grönsaker.

kokstradgard host spira 4

Har du något bra recept på grönkål eller mangold?