lördag 29 april 2017 - 20:07

Vappen torsk

I dag har det varit stora bilfixar dagen. Gnidas och putsas till max. Vid typ matdags så var svaret entydigt ”fish and chips”. OK, så blev det så.

aioli2

Aiolin fick hon slå själv. Dock hade jag en special ingrediens från Frankrike.

 

senap

En dijon senap med curry smak. Räckte med ett par teskedar.

 

pinnar

Panko panerad torskrygg efter alla konstens regler. Vetemjöl, ägg och panko,

 

sparris2

Enligt ett traditionellt recept skall det vara gröna ärtet till. Jag föredrog kokt sparris.

 

fischandchips

Mums filibabba. Smöret smälte snabbt ner över sparrisen och blandade sig med aiolin. Fy tusan, vad gott det kan vara en bilfixardag. :)

fredag 28 april 2017 - 19:37

Rökta i Sundom

Råkade se ett inlägg från Köttdisken om att de just fått in rökta räkor från Sundom. Vad gör man - jo slänger sig på telefonen och reserverar, ett viktigt inlägg i ”fredagsmyset”. Fredagsgodis behöver inte vara svårare än det här. Ett gott vin till.

roktarakor2

söndag 23 april 2017 - 10:51

Nya utmaningar

Har suttit med i styrelsen för Röda Korset i Österbotten i ett antal år, lika många år har jag varit ordförande för Vasa svenska avdelning. Troligen landets största svenskspråkiga avdelning om allt är som förr. I lördags var det dags för distriktets årsmöte och hups...vad hände!? Blev invald som viceordförande och med en helt nya ordförande dessutom. Ann-Mari Audas-Willman hade bara veckorna före flyttat till Vasa och blivit medlem i vår avdelning. But it take two to tango. En hel del av de som var i tur att avgå ur styrelsen blev omvalda. På mötet närvarade de flesta av  distriktets 38 avdelningar från Karleby till Lappfjärd. 

Inkommande torsdag är det dags för Vasa svenska avdelningens vårmöte och att få testa den nya teknik som installerades i torsdags ”Ett litet steg för mänskligheten - ett stort steg för avdelningen”.

uffe ami2

 

medaljer

En hel rad med medaljer delades ut under mötet, i alla tre valörer.

 

reddie

Mycket glada skratt och mjuka värderingar i dagens allt för hårda klimat.

 

mersun

Avdelningens första hjälpen-buss rullade hyfsat och stämningen var på topp under hela resan :)

 

ungdomsutskott

Även ungdomsutskottet var representerat. Ordförande Simone Berlin och Cecilia Pensar uppmanade alla att locka med fler ungdomar i Röda Korset. Känner du för att någon gång ställa upp och delta så kan du mejla till malin.sunabacka@redcross.fi så kollar hon upp vad som är på gång nära dig. Även unga mammor och killar är hjärtligt välkomna.

söndag 16 april 2017 - 21:30

Påskhummer

I kväll var det dags för påskhummern, en godis på 450 gram. Gumman ville ha kyckling så då blev det så. Här ett tidigare inlägg om hur man klyver en hummer.

hummerklyvning2

Först gäller det att få in kniven rätt, finns också i länken ovanför.

huumer pase

Jag gillar smaken av Santa Marias BBQ rub för skaldjur.

ol ett

Råkade samtidigt få för mig att provsmaka en sats med fyra olika öl från Brooklyn.

grillol

Dags för grill och öl nummer fyra (kanske den bästa av dem). På faten: Kycklingfilé men ben och hummer. Smöret gick hem på båda rätterna. Smör, olja vitlök och persilja.

gummans mat

Gummans rätt med en sallad med bl.a. spanska jordgubbar.

hummer

Min hummer var toppen. Smakade inte alls för mycket vitlök och var full av kött ända ut i tassarna. Nu blir det memma och grädde :)

lördag 15 april 2017 - 13:37

Påsk även i Malax

Det är påskbilder på gång till 100%. Även i Malax dukas det upp med allt möjligt gott.  Hummern och räkorna får vänta till kvällen. Men nu är det dukat för två med sik, sill, rom, ägg, limesås, nypotatis från Marocko etc. Memman slank ner på slutet.

pask 1

pask 3

Äggen blev kokta med skalet från rödlöken och lite gurkmeja.

lördag 8 april 2017 - 11:41

Grappa och annat gott

45 minuter från Milanos Malpensa flyplats ligger den lilla orten Ghemme. Här skulle vi prova äkta grappa som inte är någon massproduktion utan en produkt från ett traditionellt litet familjeägt destilleri, nu in på fjärde generationen.

skylt5

destilleri

rose prosecco

En aperitivo hör alltid till i Italien, lite bröd med soltorkad tomat, parmesanost och en prosecco med lite smultronlikör i botten. Testa själv i sommar, det skall jag göra.

hyllor

Ett varv i butiken fick verkligen huvudet att snurra, en hel massa fina flaskor med fint innehåll. Dock smakade grappan...ganska speciell.

cuve

brandy

grappa

Nu börjar vi ta oss ner till källaren och en ”lätt lunch”.

kallare

anna rose

Vår guide från Åland, Anna Lampén-Boeving får information av frun i huset om viner och smakbitarna.

 

france bestickkalvfile

Rosévin Barlan, ett lekfullt vin passar till:

Svartris (kejsarnas ris). Lokalodlat sedan 20 år tillbaka. Grillad ägglanta med mozzarellaost. Kalvfilé i en vitello tonnato sås, den såsen skall ni testa i sommar!

 

Sås
2 burkar avrunnen tonfisk i olja
2 msk kapris
1 ask sardellfiléer (ca 53 g)
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl torrt vitt vin
1 dl olivolja
2 dl majonnäs

Låt tonfisken rinna av och dela den i bitar. Lägg alla ingredienser till såsen i en matberedare och mixa till en slät sås.

 

Vi fick också en bricka med grillade paprikor, skivade i en sås av vitlök och olivolja. Traditionellt skall den rätten stå varm på bordet och man dippar grönsaker i såsen. 

skinka

Rödvin Treconfini Nebiolo 2014. Som tillbehör Grisnacke, korv med vinet Nebiolo i blandningen och krov som serverades i grisfett.

ostbricka

Rödvin Chemme 2011 (14,5%) har legat på ekfat i tre år och sedan på flaska i ett år. Gott vin till ostar och biff. Ostarna på bild är getost med apelsinsylt/marmelad, en ost på komjölk som kommer från de närliggande alperna och en gorgonzola.

 

efterratt

Efterrätten: Kolomba, en traditionell påskrätt som serveras i formen som en duva.

Vinet är Muscato d´Asti, ett lite sötare och spritsigt vin.

 

 

finale

”Ja du Micke, vi får väl ta och avsluta resan här. Lämna bussen i Milano för nya äventyrare som kommer ner och du styr kosan till Smakbyn och jag loggar in mig på jobbet på måndag. Men känner på mig att i framtiden blir det en hel del sötsaker som korsar vår väg”.

Tack till alla som följt min resa genom Frankrike, kommenterat, gillat på FB, arrangörer och hela resesällskapet.

 

Uffe

lördag 8 april 2017 - 11:20

Rivieran

Redan vid klockan 08 startade vi vår 400 km långa resa mot Milano i Italien. En färd som slingrade sig fram längs motorvägen ovanför kusten. Vägskyltar som lockade en till att komma tillbaka, Monaco, Menton, Sanremo, Imperia, Alassio, Finale Ligure Varazze, Arenzano och Genova där vi svängde norrut mot Milano.

rivieran

kyrka

motorvag

Motorvägens broar varvades med långa tunnlar genom hela franska och italiensaka rivieran. Det är också alperna som sträcker sig ner hela vägen ut i Medelhavet.

alperna

Nu som då blev man påmind om snö och alperna som skymtade mellan kullarna.
risfalt italy

Nu är det inte långt kvar till Milano och vår grappaprovning. Här ser man att de har börjat fylla risfälten med vatten via enorma kanalsystem. Italien är världens fjärde största risproducent.

torsdag 6 april 2017 - 22:21

Last night in Nice

Sista kvällen i Nice höll vi till på hotellets takvåning. Micke och Jenny hade fixat tidernas skaldjursbuffé. Solen sänker sig sakta bakom bergen, musiken från krogarna 8 våningar lägre ner är behagligt dämpad och humöret är på topp. Alla lagom röda i kinderna efter dagens solväder.

micke3

Som sig bör så laddar han upp stort. Återger minsta lilla detalj på sitt eget luddiga sätt.

barVi var samlade på takterrassen.

bar1

bar2

sallader

Det bjöds på sallader, jätteräkor, krabba...

grodlar

grodlår, vi är ju i Frankrike. Blev kallade för ”kyckling med lite studs”.

grillad kungskrabba

Grillad kungskrabba.

blackfisk

Grillad havskräfta, grillade jätteräkor och mini bläckfisk. Fanns också färsk tonfisk, sparris etc.

tallrik

Så här såg min första tallrik ut.

openbar

Så var det ju Open Bar mellan klockan 16–18 så det blev en del vinkorgar som flög ut över Nice.

team

Under kvällen så premierades de som hållit koll på oss under vecka. En del fick småa förkläden som skulle skydda det viktigaste. Andra som hade vikigare saker på annat håll, fick kockmössor. 

I morgon bär det iväg till Italien och grappa.

torsdag 6 april 2017 - 17:21

Strövtåg på stan

I dag var den fritid hela dagen. Gick ut efter mrgonmålet och vandrade runt omkring i Nice. Kameran i högsta hugg och öppen för det mesta.

bilinnergard

En dörr till huset innergård stod på glänt och där kunde man hitta både det ena och det andra.

balkongstatyer

Han och hon stod också på andra ställen. Plastfigurer.

cat

Han höll på med att få ut ny sten på beachen inför sommaren.

yoga

För många var stranden starten för en ny dag.

fiskebatar

Småa fiskebåtar hör till det som man alltid skall fotografera. Träflottan håller på att försvinna och blir till glasfiber och aluminium.

fisknat

Vardagen är aldrig långt borta bara man kastar blicken över kajkanten.

hyrescykel

Man kan hitta det ena och det andra. Här har någon fått nog av sin hyrcykel. Den meddelade jag dock om och de vara glada för att jag informerade, med karta och allt var den ligger. Stora pengar i blöt.

soldater

Kändest som jag gick i kapp med de här gossarna, varvade dem troligen fyra gånger. K-pistarna försöker de lite gömma.

snurrbat

Den båten hade ganska gulliga snurror.

oliver

Och så var jag på marknaden igen.

tea

Här doftade det tea så det började snurra i huvudet.

vitlok

Mums med vitlök!

parkblommor

Råkade också komma mig in på en blomutställning...si sådär, men färggrant.

fontan

En uppfriskande frisk fläkt från fontenen.

hotellet2

Så var man tillbaka till hotellet efter tre timmar. Nu är det solen, poolen och bubbelkaret på taket som gäller.

visit

Kan ingenting annat än att hålla med...I Love Nice. Skulle Vasa också kunna få en sådan på gågatan eller nere vid Fiskarstranden?

onsdag 5 april 2017 - 23:14

Monter Carlo, tummen upp!

Då man tyckte att man sett det mesta så tog Monte Carlo hem vinsten med råge. Monte Carlo är en av fyra stadsdelar i Monaco. År 1860 då casinot byggdes så stod huset ensamt på sin kulle (Carlos kulle). Nu har stället vuxit till sig och utstrålar lyx och välstånd till max.

casinoplats

Här träns lyxbilarna på rad utanför casinot.

bently

Ferrari, Bentley, Rolls Royce, Maserati, Porsche...och några Merscedes. Det vackra folket är på shopping och spelar.

rollsar

chanel

glober

skylt4

Medan de nya butikutrymmena byggs så har tillfälliga glober byggts upp för märkesbutikerna.

vitoni

spegel

casinot budda bar

Hela kullen är en enda stor byggarbetsplats. Här är gaveln till casinot där Budda Bar finns.

operan

I andra gaveln finns operan.

Väl tillbaka i Nice så var det igen dags för att få någonting gott i magen. Det blev musslor ute på stan.
Dagens dryck har uteslutit varit Chablis.

musslor