onsdag 21 juni 2017 - 14:51

Midsommarbubbel

Surfade runt för att få lite drinktips som inte skulle vara allt för svåra att mixa ihop och med ingredienser som de flesta borde redan finnas hemma. Skumppa, cava, prosecco etc, kärt barn har många namn. Vill du ha en alkoholfri så går det bra att byta ut skumppan mot cider.

bubbel 

onsdag 21 juni 2017 - 08:45

Midsommargrillen kallar

Börjar knycka i grilltanden. Att det blir kyckling är jag helt säker på men vad annat som skall grillas få väl tiden utvisa. Sökte fram lite inspiration från tidigare och tycker det är dags att dela med sig igen. Hoppas du får några tips eller mod att testa någonting nytt.

grill1

grill3

Det går hur bra som helst att grilla räkor på spett. Men välj stora räkor eller köp frysta scampi som idag också finns i de flesta frysdiskar.

måndag 19 juni 2017 - 16:06

Sevendayslistan: midsommar

Har inga större planer. Tror jag hoppar över att fara till villan i arbetsläger. Slappar hemma, beror lite på vädret. Grillen kommer att gå varm. Sillbordet ett måste. Nåt gott att dricka som nubbe, lite skumpa, vin och öl...hela arsenalen med andra ord. Om vädrets makter vill och levererar gassande sol så kan jag nog sträcka mig till att åka ner på ett dopp men vi börjar inte packa och flytta över ett veckoslut, snart är det ju semester :)

Får väl laborera lite med olika sillinläggningar, crème fraiche, lökar, citron, purjo, gräslök, kaviar, dill, äpple...det finns så mycket att ta till.

sill2

söndag 18 juni 2017 - 22:40

Grillad kyckling gick hem

Fick en matgäst idag så var lika bra att satsa på ett säkert kort. En kycklingfilé naturell med både skinn och klubban kvar. Råstekt nypotatis, från Sverige, mycket gullök, vitlök och gräslök. De övriga tillbehören enligt ”man tager vad man haver”. Slutbetyg, tummen upp!


Kycklingen kryddad med curry, peppar, chili, salt, lime och lite honung.

 

grilladkyckling2

fredag 16 juni 2017 - 20:30

Nötfilé BBQ

Inspirationen var på noll idag då vi skulle handla mat. Gumman ville ha korvspett och jag nåt helt annat. Blev två små filébiffar...ganska mörka i färgen så de såg bra ut. De kryddiga korvarna blev lika bra som vanligt. Köttet blev mört och saftigt. Lite ruccola, parmesan, grillade tomater och en helt vanlig potatissallad. Lätt, snabbt och gott. Nu klirr i glasen och TV-mys.

I morgon blir det FestiVilla i Sandviksparken i Vasa med sajten Foodly :)

grill2

lördag 10 juni 2017 - 16:10

Finlandiahuset

Stadgeenliga ärenden, brukar det väl heta. Kandidater till ordförande (det var bara en), viceordförande, styrelsemedlemmar... jobbar hårt med att sälja in sin person och tankar inför morgondagens röstning. Mat och mera möten, men alla är lika glada, inspirerade och trötta. Solen gassar utomhus men nu börjar det dyka upp lite moln så då är det mer motiverat att sitta inomhus.

IMG 3444Lite sång på stadin slangi.

IMG 3470Ett snabbt besök via Gimi-allaktivitetstorget.

IMG 3471Blodtjänst

IMG 3473 2Fälsjukhus, första hjälpen, snöskotrar, gummibåtar etc. Vi visar upp det mesta av vad vi har. Över 200 frivilliga är involverade i kringarrangemangen.

Nu en liten paus innan kvällens middag och M.A Numminen & co.

lördag 10 juni 2017 - 06:54

Röda Korset samlas

Fredagskvällen tillbringade jag i Finlandiahuset. Det är dags för Röda Korsets Stämma 2017.

IMG 4

IMG 3409Nedanför Musikhuset hade man byggt upp ett evenemangsområde som jag inte hann besöka i går men kanske det finns tid för det idag. Evenemangsområdet har varit öppet hela veckan.

IMG 3418

FRK:s ordförande Pertti Torstila pratade under ETKOT om hur vi skall engagera fler ungdomar i FRK.

IMG 3422

Österbottens svenska distrikts nya ordförande Ann-Mari Audas-Willman deltog i paneldebatten och fick svara på en hel del frågor kring framtiden och ungdomar i organisationen.

onsdag 7 juni 2017 - 20:41

Matkultur på torget

Tog en sväng via torget i Vasa efter jobbet. Den internationella marknaden drar i gång i morgon men redan nu kunde man njuta av dofterna. Var ute för att få lite inspiration.

parmigiano2

Italienarna hade ett verkligt intressant tält mitt på torget. Fullt av oljor och ost. Här skär de upp Parmigiano Reggiano inför morgondagen.

churros

Från spaniorernas vagn doftade det Churros och vanilj.

polkagrisar

Här fanns det också handgjorda polkagrisar och en hel massa annat gott. De flästa hade hunnit stänga sina tält men i morgon kör de igång. Fanns också oliver, tvålar, godis etc..mer än vanligt.

Väl hemma blev det dags att göra mat. Lite italiens pasta från senaste matresan, köpte den i Milano och en påse pastakryddor (torkade grönsaker). En snabbt ihoprörd pestosås och grillade korvar av olika sorter. Gott5 blev det :)

pasta korv 

söndag 4 juni 2017 - 20:33

Kulturer möts

Man kan säga att det blev en lite annorlunda dag. Fick hjälp med att tvätta fönster av en kille från Bagdad. Nåja, gumman och han tvättade och jag höll till i trädgården. Största delen av nedrevåningen skiner klara som glas. Då var det dags för fish and ships.

 

IMG 3

 

IMG 3378

Ingenting lämnade så tar det som ett bra betyg. Knepigt att  få förståelse för våra olika fisksorter, men troligen ligger inte siken så högt i kurs.

 

IMG 3379

Men så här blev det och nöjda såg alla ut att vara.

söndag 4 juni 2017 - 00:01

Sommarfiilis

Blev en heldag i trädgården. Så kvällens mat blev lite av vad man hinner med...typ. Men gott blev det :)

 

IMG 2

Just nu är gräslöken som bäst men vad skall man använda den till?

 

IMG 3330

Fick en plastkasse med gurkor så till sommargurka for en hel del gräslök. Gurka, salt, socker, ättika, gräslök och lite vatten (lämnade bort dill). 

 

IMG 3367

Ner till ”köket” i trädgården.

 

IMG 3370

Ett av förklädena som följt med under många södernresor. De hänger kvar i kök både i Spanien och Grekland.

 

IMG 3373

I dag blev det grillad kyckling, majs, klyftpotatis, en citronstark gräddfilsås och sommargurka.