fredag 11 augusti 2017 - 19:19

Fredagsmusslor

Det blev som jag tänkte. Pasta med vongole musslor (venusmusslor). Ätit både sik och abborre under de senaste två luncherna så nu ville jag ha några nya smaker. Och gott blev det. Kokt pasta, lite örter och musslor direkt ur frysen. Max 5 minuter så är det klart. Lite hyvlad ost, olja  och persilja över!

 

pasta2

fredag 11 augusti 2017 - 07:59

I sambans rytmer

Fördelen med att igår jobba med Röda Korset och Fhj-jouren var att man stod mitt i händelsernas centrum. Framför bilen dansades det latino och på andra sidan gungade sambatåget förbi.

latinoHär var det både gungande rumpor och svajande höfter. Dansarna kom från Boombox Crew. ”Vi är en lokal dansgrupp som mest dansar jamaikansk streetdans, berättar Monserrat Villarroel” hon med svarta byxor längst till vänster.

samba

Här var det många mindre dansare som också ville vara med.

samba3

samba2

samba5

samba6

Tillväxten inför kommande sambatåg?

trummor

frk gang

Blev en lugn kväll för oss, några stödjande ord och plåster.

torsdag 10 augusti 2017 - 15:38

Konstens natt blir röd

Klockan tickar och klockan 18 är det dags att styla om inför Konstens Natt i Vasa. Blir varken sambaklädsel eller nåt annat konstigt, i år klär jag mig i rött och hänger vid FRK:s första hjälpen bil som står parkerad på gågatan framför Hese. Skall vara en del av Fhj-gruppen och som extra lyx har man rejäla bussfotöljer att sitta i om man vill relaxa en stund. Känns ganska skönt att inte ha kravet på sig att hinna med så mycket som möjligt.

Kanske vi syns!

frk Vasa2

onsdag 9 augusti 2017 - 07:53

Kycklingfest

I går kväll blev det kycklingfest i Malax. Webern sattes i gång efter jobbet och det övriga hade förberetts under dagen av gumman som ännu har semester.

kryddkvarn

Fem fina kycklingfilér med både skinn och klubban kvar (a la Köttdisken). Marinaden var både citron, lime, vitlök, chili, curry, svartpeppar och lite granatäppelsirap ( från turkiska butiken intill Lidl). Ett fat med god olivolja och balsamicosås för att doppa brödet i. Ett fat med gräddfilsås med vitlök och kryddor (gott också till kräftor).

kycklingfat

En rejäl sallad med melon, tomater ur eget växthus, paprika, rostade pinjenötter, purjo, rädisor och rovor ur eget land. Parmesanost och en kopp vinägrett på olivolja, vinäger och dijonsenap.

sommarsallad

Klyftpotatis!

kycklingratt

Efterrätten blev en pannacotta med passerade hjortron och passionsfrukt och ett litet myntablad upptill. I glasen fanns både skumpa och rödvin. Middagen avslutades med nymalt kaffe och ett glas limoncello. 

pannacotta2

Behöver jag påpeka att...”gott var det”!

söndag 6 augusti 2017 - 19:19

Trauma räkor!

Sista semestardagen, trauma inför måndag som vanligt. Blev stenplockande, räfsande efter gässen på stranden och bastubad på villan i Malax. Men vad hjälper det, måndagen närmar sig tick, tack, tick, tack... Behövde nåt att njuta av och ändra fokus. Grillad kungsräkor borde hjälpa. Hade köpt en ask Kungsräkor med märket Pirkka på Citymarket. Nja, skulle det vara nåt?

Fin storlek på dem och ”Blå fisken” märkta. En snabb marinad med limesaft, olja, sambal oelek och vitlök. Redan doften i köket fick mig att piggna till. Doften vid grillen av grillade skaldjur var helt toppen.

rakor i grill

rakor

En liten sallad med: sallad, vårlök, rädisor, gurka, tomater, lite olja, vinäger, peppar och salt...Medelhavet doftade i knutarna :)

rakpaket2

Ser du paketet i frysdisken så köp och följ receptet på baksidan. Lät helt OK fast jag inte följde det. Ville göra det på mitt sätt.

fredag 4 augusti 2017 - 21:15

En hot lasagne

Blev ruggigt i skogen idag så det att väldigt bra och enkelt med en färdig Knorr-lasagne (som bas). Tog till och gjorde en familjeförpackning med 800 gram maletkött. Men det går att hotta upp och lyfta den till nya höjder. Klöv ner 5 st vitlöksklyftor, några rejäla drag med svartpepparkvarnen, pizza krydda, chili sås (lite hottare variant), en rejäl nyapa hemtorkad chili med frön och allt, färsk småbladig basilika i alla lager. En påse mozzarella ost över våra egna körsbärstomater som fick bli topplager. Bra blev det och mätta blev vi. Nu har vi mat för några dagar ;)

lasagne2

lasagne fat

Lite extra pizza krydda ovanpå (en påse med blandade grekiska örter som köptes på Kreta). 

torsdag 3 augusti 2017 - 20:53

Röktsik i pasta?

Nu kom locket på för grillat igen. Råkade ha en rökt sik kvar från igår. Gumman ville ha nypotatis och ”pickavieto” (kokvattnet av potatisen, en rejäl bit smör och gräslök). Helt OK men inte för mig ikväll. Blev den sista bandpastan från Milano, räkstjärtar, dagsplockade tomater och rökt sik. Siken passade bra till kräftorna och gav pastan en ”fiskigare” smak. Gott var det!

 

siksallad2

tisdag 1 augusti 2017 - 17:31

Louisiana i Malax

Efter att ha varit och inspekterat ett större dikningsprojekt i Petalaxskogarna kände jag mig värd någonting gott. Hmm...jo kräftor och i cajun stil. Sagt och gjort! En majskolv, ett par vårlökar, några tomater, två klyftor vitlök, chorizo korv, några små nypotatis...och säkert någonting annat.

Använde Muurikkan. I med lite olja och de uppskurna ingredienser som fodrar lite mera tid (potatis, lök, majs, korv). På med en skvätt vittvin och en deciliter apelsinjuice. Jag kryddade med burkryddor som jag hade hemma (cajunkrydda, paprika, lite curry, chili, torkade örter). Låt det putra en stund innan du slänger i tomater och kräftor (i denna portion 10 st kräftor). Då potatisen är mot det mjuka hållet (al dente) är det klart. Häll upp på ett stort fat och strö lite hacka persilja över.

 

cajunkraftor

måndag 31 juli 2017 - 21:23

Hjortronsafari

Gamla beprövade mossar som tidigare inte varit ”i ropet” bjöd i dag på en rejäl positiv överraskning. Mycket vandrande, men det hör till, liksom lite regn och flugor, bromsar och en trana. De som brukar plocka bär vet att blicken ständigt går mot följande tuva, skogsöppning och kanske en ny outforskad mosse lite längre bort. Så var det idag. Vi var ute på flera nya områden och hoppat över ett otaligt antal välfyllda diken.

Åt vilket håll är solen, var är gänget, andra landmärken att ta fasta på, när är det dags att sammankalla gruppen? Men oj så skönt och rofyllt att få sätta sig ner på en tuva på mossen och känna dofterna, ljuden och se ut över myrlandskapet. Den sista rundan började jag plocka i mössan då allt annat var fullt. Några lite solmogna hjortron blev det. Tur man har 4WD för på vissa ställen var gräset högre än motorplåten.

Vilken härlig natur vi lever i här i Österbotten. Går att fisk i havet, plocka bär och svamp i skogen. Ingen omöjlighet att få en egen liten plätt att odla i om man vill. Hjortron mognar just nu hela tiden, blåbären är strax klara, hallon är på gång, svampar ploppar upp i takt med regnet och allt växer helt naturligt. Dessutom bjuds du på frisk skogsluft och gratis motion. Men svettig blir du så ta med vatten och någonting tort, byta om gör du vid bilen...bara djuren som ser dig ;)

 

hjortron4

söndag 30 juli 2017 - 09:06

Alltid ett säkert kort

Grillad kyckling är alltid ett säkert kort. Testade också en färdig förpackning med tomater, olja och örter som jag hittade på Citymarket. Helt bra trots att det egna växthuset börjar leverera tomater.

grilladkyckling2

kycklingRåkade ha kvar lite örtsmör som också åkte på vid serveringen. Kall potatissallad med en dijonsenaps dressing.