fredag 2 juni 2017 - 18:58

Cajun på mitt sätt

Redan i går hade jag längtan efter skaldjur. Har några ämdar med kokta inhemska kräftor i frysen så snabbt togs ett ämbar upp med 8 kräftor i dillspad. I kväll blev det canjunkräftor på grillen.

kraftor pa fat

Majskolv, tomat, lime, champinjon, rödlök (spettet i mitten är gummans korvspett). Det gröna är persiljado (en krydda från Spanien, finns nog här nu också). Mandarinen är som saft. Fler kryddor är curry och en cajunkrydda på burk.

 

kraftor i panna2

Lite olja i pannan och på med mandarin juicen. Hade faktist 1 dl. apelsinjuice också som åkte ner i pannan. Rör om och dofta :)

 

kraftratt

Så var det klart. Rev av lite gräslök intill grillen för att få kontraster. Gummans choritzo korv skulle också ha passat bra i rätten. Tuta och kör, ta det du gillar, räkor, kokt potatis eller ananas t.ex. Kunde ha haft med lite spansk körvel men den var så lite ännu att jag lät den växa till sig. I höst är körveln ett otyg som växar överallt men har en så god smak av anis.

tisdag 30 maj 2017 - 06:41

Vilket nice run!

I går kväll var det liv och rörelse på Karlsplan i Vasa. Årets Nice Run hade kommit till stan. Närmare 2000 damer ställde upp och sprang, joggade, promenerade eller dansade. Efter loppet var det dags för picknick ute i gräset. Själv var jag med som Röda Korsare och hängde intill första hjälpen bilen med bland andra de här tre damerna.

fhj are

folkhav

forcyklister

Förcyklisterna är beredda inför starten.

 

kjolar2

Det gäller att visa upp sina talanger och samla röster för bästa utstyrsel.

 

vaskor

Snacka om goodiebags eller picknick-kassar... raaap :)

 

frk crew

För första hjälpen-gruppen blev det en lugn tillställning. Tack solen, för att du tittade fram och jagade bort alla moln.

lördag 27 maj 2017 - 14:35

Blomprakt till max

Det finns inget dåligt väder...i dag då det regnade var det ”rätt dag” att besöka hovleverantören för sommarblommor Söderlunds Trädgård i Övermark. Bilen brukar vara fylld till max, det blev den i dag också. Följ med på en tur i växthusen, dock tog jag inte foton från alla hus.

gronska

I år hade de mer än vanligt av gröna växter och gräs.

 

dalia

Kollar några dahlior.

 

pelargon

knoppar

Helt galet med knoppar!

 

pelargon2

pelargone hav2

Ett hav av pelargoner i hus efter hus. Kolla amplarna i taket med hängpelargoner, lobelior etc.

 

pelargone3

penser

Tagetes i mängder men dock inte min favorit. Men häftiga färger.

 

penser2

vaxthus

Tack för denna gång. Skulle ha köpt mer om jag skulle ha haft större bil. Väl värt ett besök.

torsdag 25 maj 2017 - 21:21

Helgrillad kyckling

I dag ”flög” en hel liten kyckling in i grillen. Valde en naturell utan marinad så fick jag krydda den på mitt eget sätt.

IMG 7245

Började med att klippa bort ryggbenet för att få den så platt som möjligt.

 

IMG 2

Fyllde den med timjan, vitlök, citron, smör och gned in den med chili, salt, peppar och honung.

 

IMG 7256

De mesta av kryddorna och smöret skulle in under skinnet.

 

IMG 3238

50 minuter, senare på indirekt värme, var pippin klar. Penslade med en blandning av olja, citronsaft, chili, soja, honung och ketchup. Stadgade upp den med några grillspett så den skulle vara lättare att hantera under grillningen.

 

IMG 3241

Gott blev det. Hela kycklingen gick åt.

söndag 21 maj 2017 - 21:09

Irakisk mat hemma

I dag överraskade några asylsöknade killar med att leverera en hög med nygräddat irakiskt bröd och en inbakad ”kaka” fylld med ris, nötter, paprika, ärter, ägg och kyckling. Jag stod vid grillen och hade redan laddat upp för BBQ med kyckling, lamm och majs. Nåväl, det blev en middag där matkulturer möttes och blev riktigt bra.

brod

Bröden var ännu lite ljumma så smöret smälte ganska snabbt. Som tur går de att frysa ner.

 

riskaka

Riskakan lär ha tagit tre timmar att tillreda. Halva är kvar till i morgon :)

 

lamm

Här är lammribsen och kycklingen på väg in i grillen. Rejält med timjan och lite chilisås.

 

matrratt2

Riktigt gott och en klick citronsås till. Mera sånt!

lördag 13 maj 2017 - 21:02

100% oplanerat

Dagen började med ett besök hos Köttdisken i Malax. Skulle hämta mina förbeställda kycklingfilér inför morsdag. Men vad vi skulle äta idag hade jag noll koll på. Var öppen för det mesta. Släpp inte in mig i en godisbutik! Kycklingen fick jag med mig men också lite annat... 

 

kottdisk

Mums i alla skålar...kanske man skulle ta någonting gott härifrån? Den marinerade kassler, uppe till vänster, hamnade ganska högt upp på listan. Men den fick ligga kvar i disken. Revbensspjäll skulle också sitta bra.

 

rokt

De örtmarinerade oliverna till vänster kom också med mig hem. Den rökta lammsteken ropar ”köp mig”. Nja, inte idag :)

 

fiskdisk2

Halva biten marulk, den intill lådan med strömming, kom med mig hem. Började känna för grillning.

 

grill

Marulken låg i en lätt marinad på lime, vasabi, dijonsenap, honung, salt och olivolja.

 

ratten

Svart pasta fylld med lax, tror jag köpte den på Lidl. En sås på creme fraiche med samma marinad som till fisken och hackad kapris. Några ståndaktiga sparris som det lilla gröna.

 

uffe

Blev så gott att gumman bestämde sig för att satsa en mobilbild på mig :)

onsdag 10 maj 2017 - 22:37

Sandviks Villan

I kväll var 250 personer bjudna till Sandviks Villan i Vasa. Äntligen har huset fått nytt liv. Helt imponerad av båder restaurangvåningen, källarpuben och mötesutrymmena i andra våningen. Vasa har fått en ny oas för fester och trevliga möten. Snyggt restaurerat med vördnad för husets historia med gäster som Sibelius, Runeberg... listan kan göras lång.

stolar

Övrevåningen rum var verkligen smakfullt inredda med massor av intressanta detaljer.

 

krona

rummen2

Olika stilar och färger i allas smaker.

 

kallaren

Källarpuben bjöd på live musik och härlig stämning. Ett ställe ni bara måste besöka. En oas, med härliga utemöbler i huset anda, om du är ute och cyklar en sommarkväll.

söndag 7 maj 2017 - 22:12

Sparris & fisk

I morse var valet svår med vad man skulle ta upp ur frysen. Valet föll dock på torskrygg och bra var det för fish and chips är alltid ett säkert kort. Nu hade jag faktist ganska rejält med sparris i kylrummet så det passade bra till.

fish2

lördag 6 maj 2017 - 21:01

Ägg eller fisk?

Känner du igen dig då man öppnar kylskåpet och bara stirrar in...vad skall jag laga? Så var det idag. Mitt på dagen så svängde jag ihop en omelett med kryddstarka korvar, tomat, purjo och en grekisk kryddblandning som jag köpt nån stans på Kreta. Inte illa, den for ner i ett nafs.

omelett2

I kväll blev det en liten fiskrätt, grillade strömmingar. Försökte återskapa Medelhavets grillade sardiner, men de här strömmingarna var så stora att det blev som det blev. Fem stycken strömmingar från Saluhallen, pris 70 cent! En grilloljeblandning med en god olivolja, vitlök, citron och peppar.

stromming

fredag 5 maj 2017 - 20:21

Grillveckoslut

Hade tänkt någonting helt annat ikväll. Men solens strålar genom bilfönstret på väge hem från jobbet fick mig på helt andra tankar. Svängde in till Köttdisken :) Hade köpt strömmin idag i Saluhallen men de får snällt vänta till i morgon. Nu blev det pestomarinerad kycklingfile och en härlig nötbiff. Några sparrisar och en släv potatissallad.

infor grill2

Två rätter med två olika smaker på samma bricka :) Kycklingen en mild smak av pesto, svartpepper och citron. Biffen rejält pepprad och med en rökt BBQ sås och redchili sås.

grillbricka

grillratt

Gott blev det och mätt blev man :)