söndag 24 september 2017 - 17:45

Grillad kyckling

Helt klar det skulle bli kycklingfilé i kväll. Ingen av oss orkade med att fixa till potatis...hade tänkt mig råstekt med lök, vitlök och morötter. Men nix blev inget av det. Vi komproissade och det blev pasta. Lite knepigt med att grillen står i ena ändan av tomten och köket i den andra.

sasravaror

Mellan städandet hade gumman hunnit ut bakom huset efter lite trattkantareller. De skulle användas! Vi som har så ont om svamp ;)

sas2

Grunden i såsen blev: rödlök, trattkantareller, två motötter. en chilipaprika, det sista som var kvar av blomkålen, en rejäl kvist av fransk dragon, en citron, fond och peppar. Smör och grädde är det sista som åker i. Det som är i stekpannan mixas och silas. Sedan är det dags för grädde etc.

kycklingfile

Såsen är den som gör rätten. 

lördag 23 september 2017 - 18:12

Höstpasta del mare

Är en hel del svamp i mina inlägg just nu, har sin förklaring. I kväll blev det en höstpasta igen men med venusmusslor och kantareller. Petalaxsvamp och medelhavsmusslor gifter sig bra på en tallrik.

svampfras2

Blev en mini skördefest i växthuset. Börjar bli de sista tomaterna för i år. Chilin och rödlöken är också årets skörd. Här steks de i smör med dagens kantareller från eget skifte i Petalax.

pastatallrik

Mumsigt. Lite peppar och olivolja över så är det klart.

kantarellskord

Bra bordsällskap. Förra veckans skörd som håller på att torka samt dagens skörd som lyser guldgula. Man vet vad som ingår i kommande rätter :)

lördag 23 september 2017 - 15:39

Nytta och nöje

Röjkniv i en handen och svampkniv i den andra. Så ser man ut då man förenar nytta med nöje. For till skogs i morse och skulle väl troligen kolla svamp men det blev en hel del skogsvård då jag högg upp en rå i Petalax. Energitillskott finns i skogen i form av lingonröda tuvor, det är bara att mumsa. Svampar finns lite här och där. Blev en hel bricka.

kantarellbricka2

I senaste nummer av Maaseudun Tulevaisuus påpekas att man skall memorera svampställena för de växer på samma plats år efter år. Enda avbrottet blir om skogen huggs ner. Om t.ex en granskog kalhuggs tar det upp till 20 år innan kantarellerna kommer tillbaka. Årets första svampar växer oftast i blandskog med björk och gran.

maaseusuntylevaisuus

torsdag 21 september 2017 - 18:58

Tom i menybollen!

Känslan av att stå i Prisma och se på varandra ”vad skall vi äta under veckoslutet...och i kväll”? Helt tom i menybollen efter en dag på jobbet. ”Torsk har vi frysen så en dag blir det fish and chips, grill..öh”. Blev lite kycklingsfilér, fast vi har de också i frysen. ”Får väl fixa en kantarellsmörgås...”

Köksbordet är fullt av kantareller så klart det skulle bli en macka ikväll.

Blev en kort inköpslista:
Bröd, Herrgårds rökta skinka, persilja. Det övriga fanns hemma.

kantarellsmorgas2

Nom, nom...nom!

onsdag 20 september 2017 - 20:36

Petalaxskogen levererar

Tog en sväng via skogen efter jobbet och JA, Petalaxskogen levererar ännu kvalitétsvamp! Två rejäla kassar med stora fina kantareller. Var så upptagen av mina svampar att jag inte märkte mängden älgflugorna förrän jag satt i bilen. Började skymma och blev svårt att se stigar etc. Väl hemma var det becksvart. Reagerade över hur mycket ljud det är inne i skogen, troligen räv eller mårdhund som gnällde.

kantarell1

kantarell3

Några riktigt fina exemplar också.

onsdag 20 september 2017 - 13:35

Toppenluncher

Måste igen en gång konstatera att vi i Vasa är verkligen bortskämda med högklassig lunchmat. I dag var jag till 1R+K och njöt verkligen att lunchen. Började med min vanliga förrättssmörgås.

salladssmorgas

Varmrätten belv en Gumbo. En Creolsk kyckling- och räkstuvning. Serverad med vildris.

Gumbo2

På övriga menyer idag fanns bl.a abborrfilé och då vet man att den är färsk.

Taggar:

Kategorier:

Mat

Skriv en kommentar 0

söndag 17 september 2017 - 17:19

Höstpasta!

Har planterat tulpaner nästan hela dagen så nu var det gott med en riktigt mättande mat. Blev
pasta med en bas av spansk chorizo-korv, trattkantareller, några syltlökar och ur växthuset lite tomater och en mildare chili.

chili

Växthuser börjar gå på sista versen för i år. Men de tomater som kommer är otroligt söta och fulla av smak. Chilin är stor men har en mildare smak.

ravaror2

Trattkantarellerna jag plockade i år passar också här. Chorizon och en kryddstark tysk korv från Lidl. Detta stektes ihop på samma gång. Då pastan var klar hälde jag den över i stekpannan. Som sås blandade jag ihop det sista ur burken med Creme Bonjour (svartpeppar) och en rejäl sked egen gjord pesto på basilika. Ett stänk citron över och det är klart!

pasta4

Nami, nami...detta gör vi om!

fredag 15 september 2017 - 21:19

Fredagsfest...typ mys!

Tick, tack, tick, tack åren går och lämnar sina gråa hår.

Inte för att det stör mig, men minnenas mängd berör mig.

I går vi busade i Brändös mörker,

i dag jag hjälper folk från Syriens mörker.

Vem vet, vem framtiden ser

var man i solstolen, friden får se.

 

Äh, blev lite sentimetal på 58 års dagen. En givande arbetsdag med mycket av det mesta.
Äntligen hemma blev det lite mys i alla fall med sushi och skumpa.

sushi2

Blev nog en bit Maxmo chokladkaka också och mera skumpa.

tisdag 12 september 2017 - 13:14

Ingen restauranglunch idag

Det blev ingen restauranglunch idag. Men inte blev det sämre för det, man skall äta sig frisk :) Köpte spansk choritzo på Stockmann Deikatess i går och italiens pasta. Lite korvinnehåll (inte skinnet) stektes i olja och vitlök. Pasta fick lite chili i vattnet och då allt var klart så 2 msk Creme Bonjour (svartpepparsmak) över. Mums!

chorizo2

pasta3

Känner mig direkt piggare ;) Snörvel.

tisdag 12 september 2017 - 07:51

Sjuk, sjukare, sjukast?

Vilket veckoslut! Skulle med gumman pappa till Tammerfors för att genomgå en knäledskontroll efter senaste operationen. Läkartiden var så tidigt att vi beslöt köra dit redan på söndag. På fredag började jag känna av någonting i kroppen men tänkt ”strunt samma man går på som vanligt”. Söndag morgon var det kört, jag var förkyld! Nice med två dagars springande i Tammerfors i det här skicket. Men det vara bara att kasta in någonting och bita ihop.

entre

Med hänvisning till knäledspatienten fick jag en riktigt bra parkeringsruta intill hotelldörren (vita Volvon). Ser nästan ut som om man skulle vara i Italien :)

greenroom

Hotellets bibliotek hade förvandlats till ett greenroom. Hann aldrig sitta där...

stolarinte här heller.

rumstol

Men här i rummet hann man slå sig ner på 6:e våningen och se ut över centrum. Nu satt det gött med en öl.

reception

Receptionen hade flyttats sedan senast. Jag gilla hotellet!

coxa

Ingen lyxig entré vid Tekonivelsairaala Coxa men full ruljans hela tiden. Fast de flesta kunder gick ju långsamt.

ikea

En annan given hållplats var Ikea, där vi kollade upp lite idéer inför ett kommande projekt.

ikeamatta2

En uppdatering av köksmattan gjordes och det blev samma modell som senast...denna!

medicin

Lite att ta in och så bar det iväg igen. Härligt resesällskap, en hade läkartid, en hade magen upp och ner och de andra två förkylda. Svårt att veta vem som var sjuk, sjukare eller sjukast!

markskor

pepparkyckling

Rejäl mat vid Plevna i huset intill Aamulehti. Pepparkyckling och Bratwurst.

bratwurst

wincup

Stockmann Delikatessen och Alko innan hemfärd. På Alko hade de ett restparti av ett beställningssortimen på italiensa WineCup i vitt, rött och rosé. Allt gör de för att få sälja lite vin.

I dag tisdag är jag hemma och skall just till att slänga in dagens dos med medicin innan sängen igen. I morgon måst jag vara på benen.