söndag 20 augusti 2017 - 14:03

Hallonorgie

Efter några sköna timmar i skogen, myggfritt till 100% p.g.a de friska vindarna, fryser vi nu in 7 liter skogshallon. Mera skall det bli för de mognar otroligt ojämnt och nu lever vi i bästa skördetider. I morgon efter jobbet skall vi testa självplock av saskatoonbär i Petsmo. Vi laddar upp inför vinterns Smoothies för nu kör vi den sista skörden från i fjol. 

hallon2

hallonburkar

Då det gäller svamp och bär kan man väl inte kalla det som närodlat eller närproducerat...kanske närväxt och bekämpat på naturens villkor :)

lördag 19 augusti 2017 - 16:09

En dag i skafferiet

Efter morgonmålet stack vi ut till skafferiet, svampskogen i Petalax. Jag hade mina givna ställen som nästan alltid ger resultat, så också idag. Gumman plockade samtidigt några burkar blåbär och mumsade på hallon lite här och där. Hjortronen hade blivit övermogna och saknade både färg och smak.

Vi hann bli just klara och satte oss i jeepen då regnet kom. Me det var en skön skogspromenad.

kantareller3

kantareller1

kantareller4

Få se vad man hittar på för gott med dessa. Men ikväll blir det nog rökt Kvarkensik och potatissallad.

kantarellskord2Måste ju också fotografera naturens egna små konstverk, som denna lilla björkstubb med en basker av mossa.

mossa

torsdag 17 augusti 2017 - 20:30

Lyxiga blomkålsplättar

Vi har just startat ett projekt #levlokalt i samarbete med vår ”systersajt” Foodly. Kvällens bidrag blir på temat blomkål men med det ”lilla extra”. Smaken blev en aningen mot en förrätt som lovar att ”bättre blir det” länmgre in i middagen. Blomkålen kostade ca 1 euro så det är billiga råvaror, dessutom använde jag bara halva.

Ingredienser:

200 gram blomkål (närodlad)

2 dl riven ost (använde Valios Salaneuvos)

2 ägg (fanns i kylskåpet)

2 tsk vetemjöl (fanns i skåpet)

1/2 tsk salt (fanns också hemma)

Börja med att pickla lite rödlök. Skiva rödlöken tunt och häll över lite citronsaft (1 msk).

Skär blomkålen i små bitar eller riv den. Blanda ost, ägg, vetemjöl och salt. Vänd ner blomkålen i smeten. Klicka upp passliga plättar i en stekpanna med smör. Låt plättarna svalna lite och klicka på en rejäl tesked creme fraise på varje plätt. Toppa med det du gillar. Garnera med picklad rödlök, gräslök eller dill. Smaka av en plätt och salt och ett par varv med pepparskvarnen.

kalbitar

Jag valde att bara hacka kålen smått.

smet

Smeten blir inte som en deg. Ta en rejäl matsked med råge till varje plätt.

stekning

Då de börjar få en lite fastare form så sväng plättarna.

platt med rom

Min första variant blev med rom, knappast närodlad men producerad i Finland. Löken är från egen gård. Creme fraisen är Valios.

platt med sik2

Kvällens andra variant är med rökt Kvarkensik och egen odlad dill. Citronen är den som fått färdas längsta vägen. Kunde tänka mig att i stället för sik, använda böckling, kräftstjärtar eller en lokalt rökt skinka.

Är du uppmärksam så ser du att till detta dricker jag ett äppelvin från Brocks så det går under rubriken närproducerat.

måndag 14 augusti 2017 - 13:31

Picklade grönsaker

Nu är det dags att börja förbereda och lägga in till vintern. Som det stod i Vasabladet har vi problem med åtgången av blomkål. Jag brukar köpa färdigt picklade grönsaker på burk från asiatiska butiker. Det är ju helt onödigt då det nu finns de bästa råvarorna man kan tänka sig. Här hittade jag ett intressant recept. Leve blomkålen och alla andra knölar!

pickladegronsaker2

 

söndag 2 juli 2017 - 22:03

Sommarprojekt på 1 dag

Det blev en händelserik dag igen trots att vi vaknade kring 10. Full pull och helt oplanerat.  Satte ut en förfågan på facebook om att var intresserad av en vattencistern till villan i Malax. Det var igår. I morse blev det en sväng via Korsnäs för att kolla in en som fanns vid Bilcentralen..nja. En sväng ner till Dermoshop för att se hur det ser ut sommartid. Bra och härlig arbetsmiljö. Några kilometrar senare, ner en sväng till Molpe villan och räfsade ihop gårdagens våta klipp. Väl hemma igen fick jag svar om vattencisterner i Österhankmo. On the road again! Längst ute på Skatan i Österhankmo lastade vi på två cisterner. Nån timme senare riggade vi upp en bakom bastun i Malax. Sedan blev det grillen och kyckling,

korsnas

Helt okey men ändå inte.

cistern

På plats bakom bastun och en till hemma som ”fylla på tank”. Båda till priset av 70 euro. 

 

snoboll2

I Mople blommade Snöbollsbusken för fulla muggar så det blev en bukett hem också.

kycklin grill

Nu doftar det grill vill jag lova. Kyckling!

kyckling rat

Nästan samma mat som igår men mycket godare, kanske hungern, men igår blev det nypotatis. Idag satsade vi på pasta.

onsdag 7 juni 2017 - 20:41

Matkultur på torget

Tog en sväng via torget i Vasa efter jobbet. Den internationella marknaden drar i gång i morgon men redan nu kunde man njuta av dofterna. Var ute för att få lite inspiration.

parmigiano2

Italienarna hade ett verkligt intressant tält mitt på torget. Fullt av oljor och ost. Här skär de upp Parmigiano Reggiano inför morgondagen.

churros

Från spaniorernas vagn doftade det Churros och vanilj.

polkagrisar

Här fanns det också handgjorda polkagrisar och en hel massa annat gott. De flästa hade hunnit stänga sina tält men i morgon kör de igång. Fanns också oliver, tvålar, godis etc..mer än vanligt.

Väl hemma blev det dags att göra mat. Lite italiens pasta från senaste matresan, köpte den i Milano och en påse pastakryddor (torkade grönsaker). En snabbt ihoprörd pestosås och grillade korvar av olika sorter. Gott5 blev det :)

pasta korv 

lördag 27 maj 2017 - 14:35

Blomprakt till max

Det finns inget dåligt väder...i dag då det regnade var det ”rätt dag” att besöka hovleverantören för sommarblommor Söderlunds Trädgård i Övermark. Bilen brukar vara fylld till max, det blev den i dag också. Följ med på en tur i växthusen, dock tog jag inte foton från alla hus.

gronska

I år hade de mer än vanligt av gröna växter och gräs.

 

dalia

Kollar några dahlior.

 

pelargon

knoppar

Helt galet med knoppar!

 

pelargon2

pelargone hav2

Ett hav av pelargoner i hus efter hus. Kolla amplarna i taket med hängpelargoner, lobelior etc.

 

pelargone3

penser

Tagetes i mängder men dock inte min favorit. Men häftiga färger.

 

penser2

vaxthus

Tack för denna gång. Skulle ha köpt mer om jag skulle ha haft större bil. Väl värt ett besök.

torsdag 25 maj 2017 - 21:21

Helgrillad kyckling

I dag ”flög” en hel liten kyckling in i grillen. Valde en naturell utan marinad så fick jag krydda den på mitt eget sätt.

IMG 7245

Började med att klippa bort ryggbenet för att få den så platt som möjligt.

 

IMG 2

Fyllde den med timjan, vitlök, citron, smör och gned in den med chili, salt, peppar och honung.

 

IMG 7256

De mesta av kryddorna och smöret skulle in under skinnet.

 

IMG 3238

50 minuter, senare på indirekt värme, var pippin klar. Penslade med en blandning av olja, citronsaft, chili, soja, honung och ketchup. Stadgade upp den med några grillspett så den skulle vara lättare att hantera under grillningen.

 

IMG 3241

Gott blev det. Hela kycklingen gick åt.

fredag 5 maj 2017 - 20:21

Grillveckoslut

Hade tänkt någonting helt annat ikväll. Men solens strålar genom bilfönstret på väge hem från jobbet fick mig på helt andra tankar. Svängde in till Köttdisken :) Hade köpt strömmin idag i Saluhallen men de får snällt vänta till i morgon. Nu blev det pestomarinerad kycklingfile och en härlig nötbiff. Några sparrisar och en släv potatissallad.

infor grill2

Två rätter med två olika smaker på samma bricka :) Kycklingen en mild smak av pesto, svartpepper och citron. Biffen rejält pepprad och med en rökt BBQ sås och redchili sås.

grillbricka

grillratt

Gott blev det och mätt blev man :)

onsdag 3 maj 2017 - 21:17

Malins glutenfria

I kväll fick jag vara med på Malin Båtmästars bokrelease för hennes sprillandes nya bok Naturligt Glutenfritt. Tillställningen hölls på Ritz i Vasa.

malin svensk

En rejäl bok med fina bilder och recept.

malin bok

malin blommor

Amanda Mannström från förlager Förlaget överlämnar blommor medan Teos Vd Nina Paavolainen är nöjd med boken och att få vara i Vasa.

malin skal

En skål hör ju alltid till. Jo just, boken finns på finska också.

malin finsk