fredag 5 maj 2017 - 20:21

Grillveckoslut

Hade tänkt någonting helt annat ikväll. Men solens strålar genom bilfönstret på väge hem från jobbet fick mig på helt andra tankar. Svängde in till Köttdisken :) Hade köpt strömmin idag i Saluhallen men de får snällt vänta till i morgon. Nu blev det pestomarinerad kycklingfile och en härlig nötbiff. Några sparrisar och en släv potatissallad.

infor grill2

Två rätter med två olika smaker på samma bricka :) Kycklingen en mild smak av pesto, svartpepper och citron. Biffen rejält pepprad och med en rökt BBQ sås och redchili sås.

grillbricka

grillratt

Gott blev det och mätt blev man :)

onsdag 3 maj 2017 - 21:17

Malins glutenfria

I kväll fick jag vara med på Malin Båtmästars bokrelease för hennes sprillandes nya bok Naturligt Glutenfritt. Tillställningen hölls på Ritz i Vasa.

malin svensk

En rejäl bok med fina bilder och recept.

malin bok

malin blommor

Amanda Mannström från förlager Förlaget överlämnar blommor medan Teos Vd Nina Paavolainen är nöjd med boken och att få vara i Vasa.

malin skal

En skål hör ju alltid till. Jo just, boken finns på finska också.

malin finsk

måndag 1 maj 2017 - 19:02

Solens fel

Skyller på solen. Det blev en händelserik dag. Började med att jag redan igår skräddade till nya bänköverdag till jeepen. Slet ut de gamla och sydde nya ovan på. Behövdes några gamla jeans.

Bilpimpandet övergick i BBQ. Blandade ihop en glaze med samma ingredienser som dagen före.
En sallad på det som råkade komma ivägen. Lite feta, purjo, tomater, äpplen, chorizo korvar, sparris etc. Men allt går ner då man är hungrig. En grillad kycklingfilé men benklubba från Köttdisken :)

jeep1

Passargerar stolen fick en ficka mitt i ryggstödet. Nu har jag mobilen lätt till hands då jag åker ut ensam i skogen.

jeep2

Kommer det oljefläckar eller repor är det bara att sy en ny lapp över :)

dallad2

En sallad med mycket musm :)

 

kyckling

Jag lovar att det var gott!

måndag 3 april 2017 - 16:32

Ett möte med Dijonsenap

Fick vara med om ett intressant besök hos senapstillverkaren Edmond Fallot som tillverkar den berömda Dijonsenapen. Fabtriken är ortens sista fabrik och grundades år 1840. Familjen Fallot övertog fabriken år 1928 och drivs i dag sonsonen. Deras specialitet är bland annat att som sista företag mals senapsfröna långsamt till mjöl med kvarnsten som ger en bättre senap. I företaget jobbar endast 20 personer.

kvarnsten

Traditionellt var en av huvudråvaran druvsaft av omogna gröna vindruvor. I dag använd vittvinsvinäger och vatten. De tidigaste senapsresepten är från 1200 talet.

kallarvalv

Den gamla fabrikskällaren är idag ett showroom för besökare. Här finns också bevarat brunnen som gav den ursprungliga senapen sitt vatten innan staden fick vattenledning. Det fanns faktist vatten i brunnen även i dag.

brunnen

senap1

senap2

lopandeband

Nuförtiden finns det inte tillräkligt med inhemska senapsfrön så i dag använd frön från Kanada. Fallots har 30 olika senaper i sitt sortiment.

senapsblandning

Så här ser blandningsmodellen ut. Kanske någon som vill ta fram en egen senapssort?

senapshylla

Dijon-namnet är inte skyddat och i dag är det för sent att skydda det. Därför kan man köpa Dijonsenat som är tillverkad i både Kanada och Spanien. Men det är endast senap som görs enligt det ursprungliga receptet som får kallas Dijon. Tillsätter man t.ex. honung så heter det honungssenap.

 

Företagets Bourgogne-senap innehåller ortens vin och lokalt odlade senapsfrön. Då senapspastan är färdig måste den få mogna i 2-3 dagar för att den kemiska reaktionen skall bli klar. En oöppnad senaspburk håller i två år under de 6 första månaderna den är som bäst (starkast). Sedan börjar den tappa i styrka. En öppnad burk håller ca 1 år i kylskåp.

senapsautomat

I deras butik kan man bland annat köpa småburkar med senap ur en senapsautomet, 1 euro/st. Inte nog med det...

senapsbar1

Här finns också en senapsbar där man kan provsmaka på alla sorter.

senapsbar2

senapshylla3

Jag fick med mig 8 burkar olika sorters senap, och goda var de.

Nu bär det iväg mot Lyon för nästa övernattning och middag som Micke och Jenny skall tillreda :)

söndag 2 april 2017 - 22:54

Sniglar

Medan vi idag var ute på slottet på tryffejakt var det någon som hittade toma snigelskal. Då väcktes tanken på sniglar. Utan att veta så serverades i kväll sniglar som förrätt.

france snigeltang

Så blev det dags att knipa dom små liven. En del fixade det direkt andra tog inte utmaningen till sig. Kvällen avslutades med glada skratt och förväntan på morgondagen. Här sitter jag och kniper :)

 

sniglar2

söndag 2 april 2017 - 18:34

Tryffeljakt

Efter en timmer färd stötte vi på ett gäng riktiga fransmän. Som vanligt fortsod man ingenting av vad de sa men känslospråket var desto starkare. De stod intill vägen tillvårt slott och verkade som att de ”gillade livet”. Micke Björklund såg ju någonting helt annat...

grisar3

skylt

Ups, här skall vi in!

chateu

Nåja, sämre ställe kunde man ha hamnat på.

tryffelinfo

Vi fick en väldigt lärorik och underhållande info om tryffel.

tryffeltallrik

Innan jakten så skulle det smakprovas. En hel del olika sorter som alla innehöll tryffel.

tryffeljakt

Med gårdens två hundar drog vi ut till fällt. De luktade och sprang, nosade och grävde. Nu skall vi komma ihåg att vi är utanför säsongen och jagar helt på tur.

litentryffel

En liten hittades ganska direkt.

litentryffel2

En ännu mindre.

ny tryffel

Nu var det dags att söka sig tillbaka över ägorna.

micke serverar

Där hade Micke och Jenny arrangerat picknik. Med patér, sallad, korvar, tomater, ostar, batonger, champagne etc...

mickeslott

En sugen herreman på ett slott i Frankrike. Nåja, jag har sett blicken tidigare under resan också men förstår idén. Nu borde jag bara få in Mr Björklund på ett konditori och se hur det ligger till med kommande kokbok i höst.

lördag 3 december 2016 - 14:28

I tomtens verkstad

För en del av bloggarna i Vasa började lördagen med ett besök hos Dermosil i Korsnäs. Brunch och företagspresentation och rundvandring i flickornas drömverkstad. Tur att vi inte fick se några önskelistor till tomten ;)

info

brunch

Brunchen var levererad av Strand-Mölle i Molpe...toppen! Det här var bara en liten del av den. Andra bloggare får stå för mer bilder.

bloggare

relax3

Mitt i lagret hade de byggt upp en liten relaxpunkt där lyktan sken medan snön sakta dalade ner utanför...mysigt!

tatjana

Börjar bli dags för rundtur...eller hur flickor? 

packningslinje

Packningslinjen som skickar ut 2000 paket varje dag...ett rejält hantverk.

tomlador

lager1

Öh...lagret!

lager2

och ännu mera lager. Damerna kastade längtans blickar på alla lådor och pallar.

vy fin

Själv var jag mest imponerad över utsikten från kontoret, här troligen den finska kundtjänsten.

shop

Med goodiebagsen i hand var det dags att börja söka sig hemåt.

söndag 20 november 2016 - 14:27

Våt från topp till tå

Det var blött och grått i skogen idag också. I fjärran hörde man hundskall och skott..älgjakten kommer allt närmare. Det här skiftet var så igenväxt för några år sedan så man slapp inte ens in på det gå grund av allt sly som växte. Nu börjar det se bra ut och solen slipper ner in i skogen.

 

skogen 

torsdag 3 november 2016 - 11:44

Resesällskap som heter duga

Hade glädjen att få tag i ett exemplar av Glenn Sundstedts nya bok Portvinsdalen strax innan jag åkte ner till Playa del Ingles. Har nu fått drömma mig bort till vingårdarna kring Dourodalen i Portugal. Boken bjuder både på ett högt portvinskunnande och äkta känsla för ett gott hantverk. Emellanåt bjuder Glenn på kunskap som får mig att krympa till ett litet russin och därimellan känner man att vi står tillsamman och ser ut över vinodlingarna. En trevlig bok som bjuder på historia och framtidstro.

portvinsdalen2Ryms mycket smått och gått på över 200 sidor. Samma storlek som kokboken Mickes Fisk.

 

glenn1

glenn2

glenn3

Gillar också inslagen om hotell och restauranger. En klar julklapp för finsmakare, kanske med en flaska portvin till.

fredag 30 september 2016 - 20:34

Fisk i bokform

Vilken dag! Skulle hänga med kocken Michael Björklund i dag och sälja hans nya kokbok Mickes Fisk. Vi började klockan 09.30 med pressinfo på Ernst Bistro.

micke kaffe2

Micke var inte sen med att själv börja servera kaffe åt pressen.

 

cafe

Sedan började en normal pressinfo med frågor och svar.

 

lax micke

Kaj Lax från Chaine des Rotisseurs kollar kokboken med Micke.

 

yle

Både Radio Vaasa och Yle fick sig en intervju för kommande sändning.

 

rewellko

Så blev det dags för boksignering utanför Studio Ticket i Rewell Center. Ganska så snabbt blev det kö.

 

ticketko

Även kö till kassan.

 

anna packar

Anna Granér, som är bokprojektets chef, packar upp låda efter låda. I Rewell Center bjöd också Visit Vaasa på lite småsalt, en rågbrödsknapp med rökt sikröra (brickorna ovanpå sill tunnan). Saltbiten hade levererats av Ernst Bistro. Sill tunnan fick vi låna av Köttdisken, tack för det.

 

prismako

Senare på dagen var det dags att fortsätta igen. Nu är vi på Prisma i Vasa...kö även här.

 

sand

Även här blev det två intensiva timmar, många skratt och många kramar. Dagens bord och bokställning är ”heimlaga” i Malax under de senaste kvällarna, men fungerade perfekt för detta.

 

skoda

Så blev det dags att avsluta dagen. Över 200 sålda böcker och lika många Micke-kramar. Böckerna kommer fortsättningsvis att sälja på Studio Ticket, Prisma, Köttdisken, HSS-Medias kundkontor och på flera ställen som jag inte ens kan namnen på.