onsdag 7 juni 2017 - 20:41

Matkultur på torget

Tog en sväng via torget i Vasa efter jobbet. Den internationella marknaden drar i gång i morgon men redan nu kunde man njuta av dofterna. Var ute för att få lite inspiration.

parmigiano2

Italienarna hade ett verkligt intressant tält mitt på torget. Fullt av oljor och ost. Här skär de upp Parmigiano Reggiano inför morgondagen.

churros

Från spaniorernas vagn doftade det Churros och vanilj.

polkagrisar

Här fanns det också handgjorda polkagrisar och en hel massa annat gott. De flästa hade hunnit stänga sina tält men i morgon kör de igång. Fanns också oliver, tvålar, godis etc..mer än vanligt.

Väl hemma blev det dags att göra mat. Lite italiens pasta från senaste matresan, köpte den i Milano och en påse pastakryddor (torkade grönsaker). En snabbt ihoprörd pestosås och grillade korvar av olika sorter. Gott5 blev det :)

pasta korv 

lördag 27 maj 2017 - 14:35

Blomprakt till max

Det finns inget dåligt väder...i dag då det regnade var det ”rätt dag” att besöka hovleverantören för sommarblommor Söderlunds Trädgård i Övermark. Bilen brukar vara fylld till max, det blev den i dag också. Följ med på en tur i växthusen, dock tog jag inte foton från alla hus.

gronska

I år hade de mer än vanligt av gröna växter och gräs.

 

dalia

Kollar några dahlior.

 

pelargon

knoppar

Helt galet med knoppar!

 

pelargon2

pelargone hav2

Ett hav av pelargoner i hus efter hus. Kolla amplarna i taket med hängpelargoner, lobelior etc.

 

pelargone3

penser

Tagetes i mängder men dock inte min favorit. Men häftiga färger.

 

penser2

vaxthus

Tack för denna gång. Skulle ha köpt mer om jag skulle ha haft större bil. Väl värt ett besök.

torsdag 25 maj 2017 - 21:21

Helgrillad kyckling

I dag ”flög” en hel liten kyckling in i grillen. Valde en naturell utan marinad så fick jag krydda den på mitt eget sätt.

IMG 7245

Började med att klippa bort ryggbenet för att få den så platt som möjligt.

 

IMG 2

Fyllde den med timjan, vitlök, citron, smör och gned in den med chili, salt, peppar och honung.

 

IMG 7256

De mesta av kryddorna och smöret skulle in under skinnet.

 

IMG 3238

50 minuter, senare på indirekt värme, var pippin klar. Penslade med en blandning av olja, citronsaft, chili, soja, honung och ketchup. Stadgade upp den med några grillspett så den skulle vara lättare att hantera under grillningen.

 

IMG 3241

Gott blev det. Hela kycklingen gick åt.

fredag 5 maj 2017 - 20:21

Grillveckoslut

Hade tänkt någonting helt annat ikväll. Men solens strålar genom bilfönstret på väge hem från jobbet fick mig på helt andra tankar. Svängde in till Köttdisken :) Hade köpt strömmin idag i Saluhallen men de får snällt vänta till i morgon. Nu blev det pestomarinerad kycklingfile och en härlig nötbiff. Några sparrisar och en släv potatissallad.

infor grill2

Två rätter med två olika smaker på samma bricka :) Kycklingen en mild smak av pesto, svartpepper och citron. Biffen rejält pepprad och med en rökt BBQ sås och redchili sås.

grillbricka

grillratt

Gott blev det och mätt blev man :)

onsdag 3 maj 2017 - 21:17

Malins glutenfria

I kväll fick jag vara med på Malin Båtmästars bokrelease för hennes sprillandes nya bok Naturligt Glutenfritt. Tillställningen hölls på Ritz i Vasa.

malin svensk

En rejäl bok med fina bilder och recept.

malin bok

malin blommor

Amanda Mannström från förlager Förlaget överlämnar blommor medan Teos Vd Nina Paavolainen är nöjd med boken och att få vara i Vasa.

malin skal

En skål hör ju alltid till. Jo just, boken finns på finska också.

malin finsk

måndag 1 maj 2017 - 19:02

Solens fel

Skyller på solen. Det blev en händelserik dag. Började med att jag redan igår skräddade till nya bänköverdag till jeepen. Slet ut de gamla och sydde nya ovan på. Behövdes några gamla jeans.

Bilpimpandet övergick i BBQ. Blandade ihop en glaze med samma ingredienser som dagen före.
En sallad på det som råkade komma ivägen. Lite feta, purjo, tomater, äpplen, chorizo korvar, sparris etc. Men allt går ner då man är hungrig. En grillad kycklingfilé men benklubba från Köttdisken :)

jeep1

Passargerar stolen fick en ficka mitt i ryggstödet. Nu har jag mobilen lätt till hands då jag åker ut ensam i skogen.

jeep2

Kommer det oljefläckar eller repor är det bara att sy en ny lapp över :)

dallad2

En sallad med mycket musm :)

 

kyckling

Jag lovar att det var gott!

måndag 3 april 2017 - 16:32

Ett möte med Dijonsenap

Fick vara med om ett intressant besök hos senapstillverkaren Edmond Fallot som tillverkar den berömda Dijonsenapen. Fabtriken är ortens sista fabrik och grundades år 1840. Familjen Fallot övertog fabriken år 1928 och drivs i dag sonsonen. Deras specialitet är bland annat att som sista företag mals senapsfröna långsamt till mjöl med kvarnsten som ger en bättre senap. I företaget jobbar endast 20 personer.

kvarnsten

Traditionellt var en av huvudråvaran druvsaft av omogna gröna vindruvor. I dag använd vittvinsvinäger och vatten. De tidigaste senapsresepten är från 1200 talet.

kallarvalv

Den gamla fabrikskällaren är idag ett showroom för besökare. Här finns också bevarat brunnen som gav den ursprungliga senapen sitt vatten innan staden fick vattenledning. Det fanns faktist vatten i brunnen även i dag.

brunnen

senap1

senap2

lopandeband

Nuförtiden finns det inte tillräkligt med inhemska senapsfrön så i dag använd frön från Kanada. Fallots har 30 olika senaper i sitt sortiment.

senapsblandning

Så här ser blandningsmodellen ut. Kanske någon som vill ta fram en egen senapssort?

senapshylla

Dijon-namnet är inte skyddat och i dag är det för sent att skydda det. Därför kan man köpa Dijonsenat som är tillverkad i både Kanada och Spanien. Men det är endast senap som görs enligt det ursprungliga receptet som får kallas Dijon. Tillsätter man t.ex. honung så heter det honungssenap.

 

Företagets Bourgogne-senap innehåller ortens vin och lokalt odlade senapsfrön. Då senapspastan är färdig måste den få mogna i 2-3 dagar för att den kemiska reaktionen skall bli klar. En oöppnad senaspburk håller i två år under de 6 första månaderna den är som bäst (starkast). Sedan börjar den tappa i styrka. En öppnad burk håller ca 1 år i kylskåp.

senapsautomat

I deras butik kan man bland annat köpa småburkar med senap ur en senapsautomet, 1 euro/st. Inte nog med det...

senapsbar1

Här finns också en senapsbar där man kan provsmaka på alla sorter.

senapsbar2

senapshylla3

Jag fick med mig 8 burkar olika sorters senap, och goda var de.

Nu bär det iväg mot Lyon för nästa övernattning och middag som Micke och Jenny skall tillreda :)

söndag 2 april 2017 - 22:54

Sniglar

Medan vi idag var ute på slottet på tryffejakt var det någon som hittade toma snigelskal. Då väcktes tanken på sniglar. Utan att veta så serverades i kväll sniglar som förrätt.

france snigeltang

Så blev det dags att knipa dom små liven. En del fixade det direkt andra tog inte utmaningen till sig. Kvällen avslutades med glada skratt och förväntan på morgondagen. Här sitter jag och kniper :)

 

sniglar2

söndag 2 april 2017 - 18:34

Tryffeljakt

Efter en timmer färd stötte vi på ett gäng riktiga fransmän. Som vanligt fortsod man ingenting av vad de sa men känslospråket var desto starkare. De stod intill vägen tillvårt slott och verkade som att de ”gillade livet”. Micke Björklund såg ju någonting helt annat...

grisar3

skylt

Ups, här skall vi in!

chateu

Nåja, sämre ställe kunde man ha hamnat på.

tryffelinfo

Vi fick en väldigt lärorik och underhållande info om tryffel.

tryffeltallrik

Innan jakten så skulle det smakprovas. En hel del olika sorter som alla innehöll tryffel.

tryffeljakt

Med gårdens två hundar drog vi ut till fällt. De luktade och sprang, nosade och grävde. Nu skall vi komma ihåg att vi är utanför säsongen och jagar helt på tur.

litentryffel

En liten hittades ganska direkt.

litentryffel2

En ännu mindre.

ny tryffel

Nu var det dags att söka sig tillbaka över ägorna.

micke serverar

Där hade Micke och Jenny arrangerat picknik. Med patér, sallad, korvar, tomater, ostar, batonger, champagne etc...

mickeslott

En sugen herreman på ett slott i Frankrike. Nåja, jag har sett blicken tidigare under resan också men förstår idén. Nu borde jag bara få in Mr Björklund på ett konditori och se hur det ligger till med kommande kokbok i höst.

lördag 3 december 2016 - 14:28

I tomtens verkstad

För en del av bloggarna i Vasa började lördagen med ett besök hos Dermosil i Korsnäs. Brunch och företagspresentation och rundvandring i flickornas drömverkstad. Tur att vi inte fick se några önskelistor till tomten ;)

info

brunch

Brunchen var levererad av Strand-Mölle i Molpe...toppen! Det här var bara en liten del av den. Andra bloggare får stå för mer bilder.

bloggare

relax3

Mitt i lagret hade de byggt upp en liten relaxpunkt där lyktan sken medan snön sakta dalade ner utanför...mysigt!

tatjana

Börjar bli dags för rundtur...eller hur flickor? 

packningslinje

Packningslinjen som skickar ut 2000 paket varje dag...ett rejält hantverk.

tomlador

lager1

Öh...lagret!

lager2

och ännu mera lager. Damerna kastade längtans blickar på alla lådor och pallar.

vy fin

Själv var jag mest imponerad över utsikten från kontoret, här troligen den finska kundtjänsten.

shop

Med goodiebagsen i hand var det dags att börja söka sig hemåt.