torsdag 17 augusti 2017 - 20:30

Lyxiga blomkålsplättar

Vi har just startat ett projekt #levlokalt i samarbete med vår ”systersajt” Foodly. Kvällens bidrag blir på temat blomkål men med det ”lilla extra”. Smaken blev en aningen mot en förrätt som lovar att ”bättre blir det” länmgre in i middagen. Blomkålen kostade ca 1 euro så det är billiga råvaror, dessutom använde jag bara halva.

Ingredienser:

200 gram blomkål (närodlad)

2 dl riven ost (använde Valios Salaneuvos)

2 ägg (fanns i kylskåpet)

2 tsk vetemjöl (fanns i skåpet)

1/2 tsk salt (fanns också hemma)

Börja med att pickla lite rödlök. Skiva rödlöken tunt och häll över lite citronsaft (1 msk).

Skär blomkålen i små bitar eller riv den. Blanda ost, ägg, vetemjöl och salt. Vänd ner blomkålen i smeten. Klicka upp passliga plättar i en stekpanna med smör. Låt plättarna svalna lite och klicka på en rejäl tesked creme fraise på varje plätt. Toppa med det du gillar. Garnera med picklad rödlök, gräslök eller dill. Smaka av en plätt och salt och ett par varv med pepparskvarnen.

kalbitar

Jag valde att bara hacka kålen smått.

smet

Smeten blir inte som en deg. Ta en rejäl matsked med råge till varje plätt.

stekning

Då de börjar få en lite fastare form så sväng plättarna.

platt med rom

Min första variant blev med rom, knappast närodlad men producerad i Finland. Löken är från egen gård. Creme fraisen är Valios.

platt med sik2

Kvällens andra variant är med rökt Kvarkensik och egen odlad dill. Citronen är den som fått färdas längsta vägen. Kunde tänka mig att i stället för sik, använda böckling, kräftstjärtar eller en lokalt rökt skinka.

Är du uppmärksam så ser du att till detta dricker jag ett äppelvin från Brocks så det går under rubriken närproducerat.

torsdag 17 augusti 2017 - 09:55

Surströmming

I dag är det surströmmingspremiär i Sverige där man försöker hålla fast att premiären skall ske den tredje torsdagen i augusti.

Surströmming är ingen storfavorit för mig men jag är imponerad över arrangemangen att bibehålla traditionen vid liv och en fest är alltid en fest.

ulvoprinsen2

 

Surströmming, antingen älskad eller hatad men en produkt som hänger med år efter år. Eftersom vi nu är en del av Kvarkens världsnaturarv så valde jag att kolla områdets västliga gräns och valet blev Höga kusten och Ulvö. Det här kan man läsa på Ulvöns infosajt: Fisket har alltid varit centralt på Ulvön och sik, strömming och lax gjorde att gävlefiskarna kom hit på 1500-talet. Ulvön är bland annat känt för att vara surströmmingens ö, och platsen där suströmmingen började tillverkas i större volymer. Idag är produktionen av surströmming på Ulvön småskalig, men intresset är långt ifrån avsvalnat. Ulvö Lilla Salteri bereder två olika märken surströmming. Klassiska Ulvöprinsen och premiummärket Erik den Röde.

Många är intresserade av den syrade fisken. Här har stjärnkocken Jamie Olivers surströmmingsfest med krögaren Ruben Madsen från Ulvön.

jami

Se videon från Ulvön!

onsdag 16 augusti 2017 - 18:58

Kantarelltider

Vi lever i kantarelltider och då är det väl mer än lovligt att locka med en kantarellpasta? En stor lök, en skål nerskivade kantareller och några skivor bacon steks med en rejäl klick smör. Pastan får koka upp under några minuter och hälls av. Svampen, pastan, en matsked creme fraiche, peppar, persilja och så tog jag blasten av några vårlökar...allt rörs ner i kastrullen och så är det klart. Andra gången pasta i dag men det är sååå gott! Skulle ha rivit över lite ost också men den åt jag upp i natt ;)

 

kantarellpasta2

onsdag 16 augusti 2017 - 08:09

Blomkål håller dig ung

På sajten ”I Form” uppmanas man att ”Knapra loss på blomkål som innehåller det eftertraktade ämnet hormetin som håller dig ung”. Det är väl en bra orsak att köpa blomkål? Precis som vitlök innehåller blomkål allicin som dämpar inflammationer. Den innehåller mycket kostfibrer vilket hjälper till med matsmältningen och dessutom gör att du känner dig mätt.

Men jag vill också slå ett slag för en god varm soppa i höst. Vin&Mat lyfter upp en krämig och verkligen lättgjord Blomkålsoppa med få ingredienser:

gul lök 1 st
vitlöksklyfta 1 st
timjankvistar 2 st
kummin 1 tsk
olivolja 1 msk
blomkålshuvud (ca 750g) 1 st
vatten 1 l
hönsbuljongtärning 2 st
grädde 2 dl
salt och vitpeppar

blomkalsoppa2

1 Finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt kummin och timjan och låt fräsa ytterligare någon minut.

2 Dela blomkålshuvudet i mindre bitar och häll i kastrullen. Tillsätt vatten och buljong. Koka upp och låt sjuda i 12-15 minuter eller tills blomkålen är mjuk.

3 Mixa med stavmixer eller häll över i en mixerskål och mixa tills soppan är slät. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.

4 Dekorera med en timjankvist och servera med rostade brödpinnar eller annat gott bröd.

Soppan tar ca 45 minuter att göra och receptet är för 4 portioner.

 

Bilden är från Vin&Mat.

 

måndag 14 augusti 2017 - 13:31

Picklade grönsaker

Nu är det dags att börja förbereda och lägga in till vintern. Som det stod i Vasabladet har vi problem med åtgången av blomkål. Jag brukar köpa färdigt picklade grönsaker på burk från asiatiska butiker. Det är ju helt onödigt då det nu finns de bästa råvarorna man kan tänka sig. Här hittade jag ett intressant recept. Leve blomkålen och alla andra knölar!

pickladegronsaker2

 

söndag 13 augusti 2017 - 21:27

Lammribs

Blev en sabb runda via skogen i morse och den gav en vacker skål med kantareller. Gumman skulle ha grillad kyckling och jag ville ha lammribs...så det blev båda.

kantareller2

Inte så stort fynd men det lämnade över till nya dagar. I burken bakom syns torkade kantareller från i fjol. Har en burk med torkade trattkantareller också och de använda jag igår med kräftorna.

grillning

Kyckling och lamm...Öhh, det fanns båda på menyn så köket får väl leverera då :) Helt normalt hos oss att man gör olika rätter samtidigt.

far

Mina lammribs med en limesås med vitlök. Måste ju anpassa tillbehören så de passar olika rätter.

lördag 12 augusti 2017 - 20:05

Cajunkräftor

Efter en dag på hjortronmossen så var det dags för en liten belöning så här på lördagskvällen. Gumman fort till Vasa och jag fick kocka åt mig själv. Redan i morse var det klart att det stor kräftor på menyn. Inkokta och frysta från Lappfjärd.

Blandade ihop allt som föll på läppen. Majskolv, nypotatis, trattkantareller, rödlök, vitlök (solo denna gång), apelsinjuice, grönsaksfond, curry, limesaft, cajunkrydda, syltlök, tomater, tomatpasta, färsk chili, oliver, persilja, chorizo korv och ruccola. Säker nåt annat också men det här är grunden. Allt åt jag upp, t.o.m såsen som jag slävade in med sked :) så gott blev det.

 

cajunkraftor3

fredag 11 augusti 2017 - 19:19

Fredagsmusslor

Det blev som jag tänkte. Pasta med vongole musslor (venusmusslor). Ätit både sik och abborre under de senaste två luncherna så nu ville jag ha några nya smaker. Och gott blev det. Kokt pasta, lite örter och musslor direkt ur frysen. Max 5 minuter så är det klart. Lite hyvlad ost, olja  och persilja över!

 

pasta2

onsdag 9 augusti 2017 - 07:53

Kycklingfest

I går kväll blev det kycklingfest i Malax. Webern sattes i gång efter jobbet och det övriga hade förberetts under dagen av gumman som ännu har semester.

kryddkvarn

Fem fina kycklingfilér med både skinn och klubban kvar (a la Köttdisken). Marinaden var både citron, lime, vitlök, chili, curry, svartpeppar och lite granatäppelsirap ( från turkiska butiken intill Lidl). Ett fat med god olivolja och balsamicosås för att doppa brödet i. Ett fat med gräddfilsås med vitlök och kryddor (gott också till kräftor).

kycklingfat

En rejäl sallad med melon, tomater ur eget växthus, paprika, rostade pinjenötter, purjo, rädisor och rovor ur eget land. Parmesanost och en kopp vinägrett på olivolja, vinäger och dijonsenap.

sommarsallad

Klyftpotatis!

kycklingratt

Efterrätten blev en pannacotta med passerade hjortron och passionsfrukt och ett litet myntablad upptill. I glasen fanns både skumpa och rödvin. Middagen avslutades med nymalt kaffe och ett glas limoncello. 

pannacotta2

Behöver jag påpeka att...”gott var det”!

söndag 6 augusti 2017 - 19:19

Trauma räkor!

Sista semestardagen, trauma inför måndag som vanligt. Blev stenplockande, räfsande efter gässen på stranden och bastubad på villan i Malax. Men vad hjälper det, måndagen närmar sig tick, tack, tick, tack... Behövde nåt att njuta av och ändra fokus. Grillad kungsräkor borde hjälpa. Hade köpt en ask Kungsräkor med märket Pirkka på Citymarket. Nja, skulle det vara nåt?

Fin storlek på dem och ”Blå fisken” märkta. En snabb marinad med limesaft, olja, sambal oelek och vitlök. Redan doften i köket fick mig att piggna till. Doften vid grillen av grillade skaldjur var helt toppen.

rakor i grill

rakor

En liten sallad med: sallad, vårlök, rädisor, gurka, tomater, lite olja, vinäger, peppar och salt...Medelhavet doftade i knutarna :)

rakpaket2

Ser du paketet i frysdisken så köp och följ receptet på baksidan. Lät helt OK fast jag inte följde det. Ville göra det på mitt sätt.