lördag 21 oktober 2017 - 11:04

Inte semester men nästan

Uffes Kitchen har gått på sparlåga denna vecka. Men inte är det semester om du tror det. Jag är på Mallorca och bloggar från höstens LäsarresanGår du in via länken får du hela veckans händelser i ett enda svep. Träning, motion, vila och underhållening med Krista Siegfrids och Ben Bergman.

Här är min blogghörna men lockande sol utanför...tror det få bli lite sol just nu, det är ju lördag och sista dagen.

dator

 

torsdag 19 oktober 2017 - 17:29

Det börjar ta sig

På hälsoresan är det fullt upp med mat och mellanmål. Men jag försöker också hinna med lite egna godsaker.

spagetti

En skaldjurspasta är aldrig fel, trots att räkorna inte är kolesterolets bästa vänner. Och om småa räkor inte är så bra så är knappast stora heller. Men grillade gambas är bara så gott.

gambas2

tisdag 17 oktober 2017 - 00:26

Musslor i solen

Jag är just nu på Läsarresa i Mallorca och helt klart på jakt efter godis från havet. Råkade slå mig ner på en strandbar för lite salt. Det jag fick framför mig var bara så mums, mums...

musslor2

lördag 14 oktober 2017 - 21:00

Höstfest

Hade ett litet kalas i dag och då bjöd vi på en jättegod smörgåstårta från Köttdisken...nu finns den inte mera :) 

smorgastarta2

Men jag började med att höstmysa till det vid bordet. Man tager vad naturen har att bjuda på just nu. Rönnbärsklasar och lite blåbärsris plockades in i ljuskronan som innehåller en hel del torkade kottar. Blev riktigt nice!

ljuskrona

Innan kvällen hann jag också med att packa väskorna inför morgondagens resa till Mallorca. Det är HSS Medias läsarresa som startar. Så på måndag kväll eller tisdag morgon kan du läsa om vad vi har för oss i Playa del Muro. Jag uppdaterar Läsarresans blogg varje kväll/natt.

resvaska

On the road again! Vädret lär vara vackert och varmt berättar de som redan är nere på ön.

söndag 8 oktober 2017 - 16:07

Vilket tillfälle!

För några resor sedan åkte jag ner till Playa del Ingles. Hade med mig en rykande färsk bok, kanske den första som kom till Vasa, ”Portvinsdalen” av Glenn Sundstedt från Purmo. Låg vid poolen och insöp smaker, längtan och stämningar från Dourodalen i Portugal. Slank väl nog ner nån portvinskvätt nu som då för att komma i stämning :) I dag känns det nästan ofattbart att man skall få träffa Oscar Quevedo som finns med i boken. Oscar kommer att ha två föreläsningar i Österbotten 1 och 2 november, och jag har bokat in mig på första parkett i Vasa.

bok

oscar quevedo

För första gången i världshistorien kommer en av de stora aktörerna inom portvinsvärlden, Quevedo, till Österbotten. Oscar Quevedo är femte generationens tillverkare av Quevedo viner. Han lär vara en karismatisk och underhållande föreläsare så ser mycket fram mot detta möte.

fonster2

Jag skulle bra kunna tänka mig att se ut över Dourodalens vinfält varje morgon. Vingården har totalt 100 hektar vinfält och 15 hektar där de satsar på ekologisk olivolja.

oscar

See you Oscar in Vasa 2.11 at Domus Bothnica!  Bilderna är från boken, önskar att jag kunnat säga att bilderna är från mitt besök i en av världens vackraste vindalar. Men nix, så var det inte denna gång.

torsdag 5 oktober 2017 - 19:00

Också en arbetsdag!

Avslutade mitt kontorsjobb i dag med att övergå i bokprojekt. Fungerade som bland annat svamplätare inför nästa års bokprojekt. På listan stod det kantareller, trattkantareller och tranbär. I med 4-hjulsdriften och ut på lervägarna med jeepen. Satsade på mina normala stället och det blev FULL POTT på alla tre.

För tranbären fick vi söka rätt tuva med hyfsad mängd bär. Trattkantarellerna blev fotograferade ”hemma vid”. Kantarellerna fodrade den längsta vandringen men fixade sig på första stället. Från ett hyfsat regn inne i Vasa till ett stilla duggregn i skogen så beslöt vi att avsluta då vi uppnått våra mål. Det var tur, för väl i bilen kom regnet.

linus2

Linus Lindholm försöker glömma älgflugorna medan han bränner av ute på mossen.

 

Väl hemma kunde jag inte motstå frestelsen att åka till Köttdisken men hade max. 10 minuter på mig innan de stängde. Magen ropade grill!

370gram

Det blev en 370 grams entrecote biff.

 

kantareller

Dagens ”filmstjärnor” hamnade i stegpannan.

 

grillning

Dags att bränna på!

 

skogsentrecote

Mums! Det var just det vad det blev, trots regnet.

lördag 30 september 2017 - 20:34

Kycklinggryta en favorit

Då fantasin tar slut gällande veckslutsmaten blir det oftast att vi nämner Pollo del dia. En gryta jag komponerade själv i torpet i Petalax enligt metoden ”man tager vad man haver”. Och detta hade man.

Receptet finns här.

ost2

Osten blev en hel del bitar som fanns i kylskåpet.

pasta6

Dagens kycklinggruta blev med pasta och blomkålsplättar. Blomkålsplättarna finns här.

 

Flera har frågat om burkarna vid spisen. De innehåller allt från torkade kantareller, trattkantareller, chili och svart pasta. På hyllan ovanför finns hallon vineger. Allt gott som kan hamna i kastrullen.

burkar

torsdag 28 september 2017 - 07:57

Mustig köttgryta

I dagens Sydin har jag ett recept på en mustig fransk köttgryta med rotfrukter, vin och allt möjligt gott. En smart rätt som går att äta under flera dagar och blir bara bättre. Toppen också att frysa in.

 

gryta1gryta2

söndag 24 september 2017 - 17:45

Grillad kyckling

Helt klar det skulle bli kycklingfilé i kväll. Ingen av oss orkade med att fixa till potatis...hade tänkt mig råstekt med lök, vitlök och morötter. Men nix blev inget av det. Vi komproissade och det blev pasta. Lite knepigt med att grillen står i ena ändan av tomten och köket i den andra.

sasravaror

Mellan städandet hade gumman hunnit ut bakom huset efter lite trattkantareller. De skulle användas! Vi som har så ont om svamp ;)

sas2

Grunden i såsen blev: rödlök, trattkantareller, två motötter. en chilipaprika, det sista som var kvar av blomkålen, en rejäl kvist av fransk dragon, en citron, fond och peppar. Smör och grädde är det sista som åker i. Det som är i stekpannan mixas och silas. Sedan är det dags för grädde etc.

kycklingfile

Såsen är den som gör rätten. 

lördag 23 september 2017 - 18:12

Höstpasta del mare

Är en hel del svamp i mina inlägg just nu, har sin förklaring. I kväll blev det en höstpasta igen men med venusmusslor och kantareller. Petalaxsvamp och medelhavsmusslor gifter sig bra på en tallrik.

svampfras2

Blev en mini skördefest i växthuset. Börjar bli de sista tomaterna för i år. Chilin och rödlöken är också årets skörd. Här steks de i smör med dagens kantareller från eget skifte i Petalax.

pastatallrik

Mumsigt. Lite peppar och olivolja över så är det klart.

kantarellskord

Bra bordsällskap. Förra veckans skörd som håller på att torka samt dagens skörd som lyser guldgula. Man vet vad som ingår i kommande rätter :)