fredag 30 december 2016 - 20:48

Jädrans jul etc...

Det blev ingen vidare jul här. Förutom julen så har jag också en vecka sommarsemester. Allt började med flunsa så den normala julaftonen blev en två personskväll, båda i samma skick. Finrexin och en hel del från apoteket efter att besökt arbetshälsovården, var det samtidigt blev en felparkeringsbot på 50 pix. I dag var det dags för en begravning så fiilisen är på topp !??!

I morgon är det nyår och jag har laddat upp med bubbel, hummer, rom och limousine biff. Så ”satan i gatan” om inte det skall bli fest för nu är måttet rågat med julänglar, stjärnor, psalmer och hatvideon mot finlandssvenskar!

onsdag 24 augusti 2016 - 16:01

Är Vasaregionen gravid?

Dagens LEDARE i VBL: Det lönar sig att arbeta långsiktigt med att skapa goda förutsättningar för att människor och företag ska må bra. Det lönar sig att bygga upp infrastruktur, satsa på utbildning och försöka få myndigheter, utbildningsenheter och näringslivet att samarbeta.

Det kan man utläsa av konsultbyrån MDI:s genomgång av hur Finlands regioner klarat sig sedan finanskrisen 2008.

Vasaregionen är bäst i Finland. Det är ingen stor nyhet, det brukar vara så i sådana här jämförelser. Det glädjande är att hela Österbotten har luft under vingarna. I själva verket är såväl Karleby, Jakobstad som Sydösterbotten också på första plats i sina respektive klasser.

Det går emellertid inte att vila på lagrarna. Vasaregionen har det väl förspänt på grund av goda förutsättningar mätt i befolkning, sysselsättning, utbildning och BNP per invånare. 

gravid2

 

Jo jag tackar, i Vasaregionen har vi stark utveckling och nu skall barnträdgårdslärarutbildningen också hit. Flow, med andra ord!

 

Sedan måste jag ju erkänna att här finns mycket gott att äta... :)

onsdag 13 juli 2016 - 22:58

Alla sjunger!

I kväll var det allsång i Åminne. Vädergudarna höll paus och lät kvällen visa sin bästa sida, annat blev det på vägen hem. Ett otroligt proffsit jobb av ljudkillarna från Närpes Ljud och Ljus det tackar vi för. Kaffe och munkar i pausen hör till då det är paviljongfest och de blev vi inte utan i kväll heller. Kvällsolen ville titta in genom fönstren och paviljongen fick en så härlig sommarstämning. Jag är nöjd med kvällen, kunde inte ha blivit en bättre upplevesle.

 

dennis

Dennis Rönngård, Mats Granfors och Stefan Brokvist stod för musiken. Snyggt jobbat!

 

asa1

Åsa Jinder hade själv missat inställningen av stativhöjden...hade bytt till högklackat :)

 

asa3

Åsa bjöd på sig via många personliga berättelser.

 

harpa

men JA hon spelade också.

 

publik

Kvällen var en del av VBL:s 160 års jubileum (banderollen).

 

autograf

En stund för CD:n och autografer.

 

publik2

 

Det var den resan. Lär bli fler innan veckan är slut.

söndag 15 maj 2016 - 19:16

Megaloppis 2016

Så var den dagen över. En helt otrolig dag med så mycket mer besökare än vad man kunde väntat sig. Goda affärer och både säljaren och kunden var nöjda :) Hörde att Folkhälsan planerar in ett nytt Megaloppis till november så det är väl bara att boka golvyta tills dess.

 

loppis start

Här håller vi på att plocka upp borden vid ca klockan 08.10

 

monter start

Här är mitt bord och nu är det bara att plocka upp ur lådorna.

 

monter

Bordet klart ca 10 minuter för öppning klockan 10.00. Man ser också att alla andra börjar få sitt klart.

 

folk ingang

Redan från starten började det strömma in besökare.

 

folkvimmel

eeeh, öööh...Oj, blev det så populärt!???

 

loppis uffe2

Kom och köp konserverad gröt!!!

 

uffe i monter

En hel del bekanta dök upp under dagen. Såg en hel del från Sevendays också i förbifarten.

lördag 14 maj 2016 - 20:40

LOPPIS SÖNDAG!

Så är den äntligen här. Dagen för Megaloppiset i Botniahallen. Över 200 försäljare varav jag är en med egen 9 kvadrats yta som jag inte vet hur den skall räcka till. Skall vara på plats redan kl 8 och dörrarna öppnas klockan 10. Vi håller öppet till kl 15.

 

loppis1

Två packade bilar + en släpkärra med loppis bord och hyllor.

 

loppis2

Jo, det är fullt med glas, kläder, prylar etc...

 

loppis4

och det dyker hela tiden upp mera som kunde säljas. Så mycket som möjligt skall med. Kanske du har vägarna förbi?

lördag 23 april 2016 - 07:00

Medlemskort i mobilen

Många har hört av sig och undrat var man skall hitta Medlemskortet till Kundklubben då man prenumererar på någon av HSS Medias tidningar. Här är några enkla steg till Medlemskortet eller Kundkortet som vi skall börja kalla det.

Kolla förmånerna i Kundklubben. Om du använder dem flitigt får du ganska så snabbt tillbaka en stor del, om inte hela, prenumerationspriset på din tidning. Smart, eller hur.

I exemplet har jag använt biljettförmånen till Allsångskvällen med Åsa Jinder.

 

 

asaannons7

 

asainfo 7

 

Du surfar in på vasabladet.fi i din mobil och följer de här tre stegen.

 

kort7

fredag 15 april 2016 - 14:11

Klirr i glasen!

bloppis bock

Veckoslutet 23–24.4 är det dags för 20 års jubilerande Stormässan i Botniahallen. Och jag är på plats på lördag och söndag. Söndag bara halvdag för redan klocka 14 så är det dag att slå upp dörrarna till Sevendays Pop-up loppis i Bocks festsal i Dragnäsbäck. Det är 14 bloggare som öppnar loppis under några timmar. Med mig har jag förståss erbjudande på Vasabladet och en hel del annat. Tips! Ta med dig rejält med mynt och nåt att bära i :)

 

Vad missar man?

Personligen kan jag inte närvara på lördag i Vörå på Röda Kors distriktets årsmöte som besöks av nya FRK-ordförande Pertti Torstila. Skulle gärna ha varit med.

Missar också den stora Samlarmässan i Bennäs där Jan Ribbhage från Svenska Antikrundan är med.

Och säkert en hel del annat, men det kommer nya tåg.

tisdag 1 mars 2016 - 13:07

The magic finger

Genom tiderna har pekfingret alltid varit ”i tiden”. Tänk hur lätt det har varit att anspassa denna lilla kroppsdel för nya utmaningar. Redan får födseln skall detta finger in i munnen och gnugga tandköttet, troligen helt omedvetet.

 

För att starta från industrialismen så användes fingersymbolen flitigt i annonser som ett utrycksätt för ”se hit”! Kunde vara för att förstärka ett pris eller ett budskap.

 

Sjöfarare och kustfiskare kunde också lätt bestämma vindriktningen med ett fuktigt finger. Men också ett finger som bidragit till många människoöden med allt från flintlås till kalashnikov. Det var troligen samma finger som ställde till det i Hiroshima.

 

Senare blev fingret ett måste då telefonen med nummerskiva lanserades. Det var svårt och bökigt att få in tummen i nummerskivan och något annat finger fungerade inte heller bra.

 

Som ung och olydig parvel hemma i Vikinga höjdes fingret allt som ofta då det var något hyss på gång. Ett typ av teckenspråk som inte skulle ha behövt stödord men som ändå rablades upp i snabb takt. Jag förstod dock vad som menades...innan hysset blev ett faktum.the magic finger2

 

Stod det en kastrull med soppa, kräm eller deg framme så var fingret igång igen, helt automatiskt. Slurp!

 

Elknappar, on/off, pianontangenter, gitarrsträngar ja bland det mesta har pekfingret funnit sig till rätta.

 

Till ock med artisten Carola Häggkvist fick in fingret i sina uppträdanden, månne vi får se det då hon står på scenen i nya Elisa Arenan i sommar.

 

Det är först nu med mobiltelefonen och textmeddelanden som fingret fått konkurrens av de båda trubbiga och stela tummarna. Tummen av alla fingrar!

Dock bläddrar jag lättare i plattan med pekfingret än med något annat finger. Likaså hanterar jag också kameran bättre. Men tänk hur en ca 10 cm lång kroppsdel har varit anpassningsbar under historien. De få gånger jag använder grannen, långfingret, blir folk bara sura. Ett klick på musen med...pekfingert och publiceringen är klar.

 

Här är slutligen en liten fingerövning. Testa om du klarar av den ;)

 

seven finger

tisdag 23 februari 2016 - 16:27

Vita frun i Tottesund

I dag har vi suttit hela dagen på möte i salen på Tottesunds herrgård. I samma sal där paret Sibelius gifte sig. Under dagens gång funderade man om det var personalen eller den vita frun på övre våningen som vandrade av och an. Men en bra mötesdag i lugn och rofylld miljö.

lampett

krona

adel2

tottesundherrgard

miniatyr

vindsfonster

vind

vitafrun

lantdag

vapen

Skönt i alla fall att få kliva in i VBL-huset på Sandögatan. Tystnaden blev kanske lite för påtaglig.

tisdag 22 december 2015 - 15:47

Digitalt till halva priset!

Jag har koder som berättigar till 50 % rabatt på Vasabladets, ÖT:s eller Sydins digitala prenumerationer. Så om du vill beställa en prenumeration till dig själv eller till någon du tycker om så behöver du bara betala halva priset, förutsatt att du mejlar mig. Koderna gäller till 31.12.2015 och de funkar på valfri tidning. Mejla mig nu med det samma på ulf.lassander@hssmedia.fi om du vill ha en kod, så får du den ännu idag :)

Digitalt betyder att du kan läsa allt på tidningarnas webbsida och i mobilen samt att du också får e-tidningen med hela innehållet. Kolla olika månadsalternativ här. Dessutom kan du ta del av prenumerationsförmånerna som kommer lite nu som då.

Lånade bilden av Linn Jung för den var så stämningsfull :)

 

digital2