fredag 2 juni 2017 - 18:58

Cajun på mitt sätt

Redan i går hade jag längtan efter skaldjur. Har några ämdar med kokta inhemska kräftor i frysen så snabbt togs ett ämbar upp med 8 kräftor i dillspad. I kväll blev det canjunkräftor på grillen.

kraftor pa fat

Majskolv, tomat, lime, champinjon, rödlök (spettet i mitten är gummans korvspett). Det gröna är persiljado (en krydda från Spanien, finns nog här nu också). Mandarinen är som saft. Fler kryddor är curry och en cajunkrydda på burk.

 

kraftor i panna2

Lite olja i pannan och på med mandarin juicen. Hade faktist 1 dl. apelsinjuice också som åkte ner i pannan. Rör om och dofta :)

 

kraftratt

Så var det klart. Rev av lite gräslök intill grillen för att få kontraster. Gummans choritzo korv skulle också ha passat bra i rätten. Tuta och kör, ta det du gillar, räkor, kokt potatis eller ananas t.ex. Kunde ha haft med lite spansk körvel men den var så lite ännu att jag lät den växa till sig. I höst är körveln ett otyg som växar överallt men har en så god smak av anis.

fredag 28 april 2017 - 19:37

Rökta i Sundom

Råkade se ett inlägg från Köttdisken om att de just fått in rökta räkor från Sundom. Vad gör man - jo slänger sig på telefonen och reserverar, ett viktigt inlägg i ”fredagsmyset”. Fredagsgodis behöver inte vara svårare än det här. Ett gott vin till.

roktarakor2

söndag 16 april 2017 - 21:30

Påskhummer

I kväll var det dags för påskhummern, en godis på 450 gram. Gumman ville ha kyckling så då blev det så. Här ett tidigare inlägg om hur man klyver en hummer.

hummerklyvning2

Först gäller det att få in kniven rätt, finns också i länken ovanför.

huumer pase

Jag gillar smaken av Santa Marias BBQ rub för skaldjur.

ol ett

Råkade samtidigt få för mig att provsmaka en sats med fyra olika öl från Brooklyn.

grillol

Dags för grill och öl nummer fyra (kanske den bästa av dem). På faten: Kycklingfilé men ben och hummer. Smöret gick hem på båda rätterna. Smör, olja vitlök och persilja.

gummans mat

Gummans rätt med en sallad med bl.a. spanska jordgubbar.

hummer

Min hummer var toppen. Smakade inte alls för mycket vitlök och var full av kött ända ut i tassarna. Nu blir det memma och grädde :)

torsdag 6 april 2017 - 22:21

Last night in Nice

Sista kvällen i Nice höll vi till på hotellets takvåning. Micke och Jenny hade fixat tidernas skaldjursbuffé. Solen sänker sig sakta bakom bergen, musiken från krogarna 8 våningar lägre ner är behagligt dämpad och humöret är på topp. Alla lagom röda i kinderna efter dagens solväder.

micke3

Som sig bör så laddar han upp stort. Återger minsta lilla detalj på sitt eget luddiga sätt.

barVi var samlade på takterrassen.

bar1

bar2

sallader

Det bjöds på sallader, jätteräkor, krabba...

grodlar

grodlår, vi är ju i Frankrike. Blev kallade för ”kyckling med lite studs”.

grillad kungskrabba

Grillad kungskrabba.

blackfisk

Grillad havskräfta, grillade jätteräkor och mini bläckfisk. Fanns också färsk tonfisk, sparris etc.

tallrik

Så här såg min första tallrik ut.

openbar

Så var det ju Open Bar mellan klockan 16–18 så det blev en del vinkorgar som flög ut över Nice.

team

Under kvällen så premierades de som hållit koll på oss under vecka. En del fick småa förkläden som skulle skydda det viktigaste. Andra som hade vikigare saker på annat håll, fick kockmössor. 

I morgon bär det iväg till Italien och grappa.

onsdag 5 april 2017 - 21:08

Morgon i Nice

Morgonen började med en rundtur och rundvandring i Nice. Vi hade fått Helena till vår hjälp, en svenska som skulle jobba med oss som lokalguide och bott här i redan 40 år.

fasad

En ständigt återkommande trend är fasadmålning. Gaveln på huset är en helt slät vägg men alla detaljer som fönster, ballkonger och räcken är målade.

casino2

Är man här nere med crem dela crem så är casino ett givet foto objekt.

kasina nice

fisk nice

Man får aldrig missa en marknad, det gjorde vi inte idag heller. Utbudet fisk och kött var inte överrepresenterat men fanns med. Såg ut att vara bra kvalitét också, doftade gott.

 

citron

Deto mera fanns det av allt annat.

blomma

pion2

fruktkonfekt

Fruktkonfekt.

kronartskocka

Oj, vilka härliga godisar.

sparris

blandat

spanska jordgubbar

Spanska jordgubbar om verkligen smakade gubbe :)

Sedan fanns det allt annat också från tvålar, bakvek till kläder och krimskrams. Men vi började få bråttomt till Monaco.

torsdag 30 mars 2017 - 19:31

Vongole...de ni!

Kunde inte hålla mig ikväll då jag såg att de hade hjärtmusslor i Saluhallen. En härligt doftande skål med musslor, lök, chili, morötter och vin. Tammetusan tror jag börjar bli taggad för mellaneuropa :)

Allt är packat och alla batterier är laddade, för i morgon bitti bär det iväg.

 

hjartmusslor2 

fredag 24 mars 2017 - 10:35

Mat & vinresa!!!

Om en vecka så sitter jag i buss på väg in i Alsace med korkskruven laddad inför vinprovningen hos vinhuset Pfaffenheim. Det är en 8 dagar lång mat och vinresa genom Frankrike ner till Nice, hem via Milano och en grappafabrik. Reseledare är ålandskocken Michael Björklund. Spännande tider vi lever i :) Jag kommer att blogga under hela resan så det blir en hel del god mat och dryck på Uffes Kitchen från och med 31.3. Hoppas du tittar in varje dag och följer med vad vi har för oss. På söndag skall det packas! Jiihaaaa!

Bland annat skall detta hus besökas i Beaune.

 

beaune hus

torsdag 16 mars 2017 - 20:52

Tomatmusslor

Arbetsdagen drog ut lite i kväll så det blev en snabb sväng via Prisma. Torsdag betyder fiskleveranser och jep det blev en påse musslor. Lökar, hummerfond, vin, persilja och en burk tomatpuré. Slängde väl i en hackad citron också. Musselpåsen var inte den bästa, allt för många döda och krossade men så kan det vara ibland. Har dock reklamerats, det är viktigt att levande skaldjur hateras rätt. Men mätt i magen är jag :)

 

tomatmusslor2

torsdag 2 mars 2017 - 19:20

Torsdagsmums

Jag kunde bara inte hålla mig i kväll på Prisma. Efter dagens stekta aborrfilér så kurrade magen till direkt då jag fick syn på de nyinkomna blåmusslorna (MCS-märkta). Ett kilo åkte ner i grytan där det redan putrade charlottenlök, vitlök, en stor morot, smör, en burk Mutti tomatkross, olja peppar och vittvin. Några minuter senare var det dags för en rejäl hög med persilja och lite mera vin.

Upp med allt i en skål. En halv citron, lite flingsalt och en halv batong...nu var det mums!

 

I kylrummet finns färdigt torsrygg till veckolsutet och tror bestämt att det blir ett besök via Köttdisken i morgen kväll :)

 

torsdagsmusslor2

fredag 20 januari 2017 - 19:17

Bläckfisk

Var och handlade lite pankoflakes idag på asiatiska butiken på Handelsesplanaden i Vasa. Oj, vad jag hittade i kyldisken, färdigt hyvlad bläckfisk! Yes, en förpackning kom med mig hem.

I kväll blev det m.a.o en tallrik bläckfiskcarpaccio. Marinerade den snabbt i citron, salt, peppar och olivolja. Serverades på en bädd ruccola ocg finskuren purjo. Inte blev det som i Kroatien men inte långt ifrån. Men fin kvalitét på armarna.

Pankoflanen används troligen till både torsk och kyckling detta veckoslut.

 

blackfisk2