lördag 12 augusti 2017 - 20:05

Cajunkräftor

Efter en dag på hjortronmossen så var det dags för en liten belöning så här på lördagskvällen. Gumman fort till Vasa och jag fick kocka åt mig själv. Redan i morse var det klart att det stor kräftor på menyn. Inkokta och frysta från Lappfjärd.

Blandade ihop allt som föll på läppen. Majskolv, nypotatis, trattkantareller, rödlök, vitlök (solo denna gång), apelsinjuice, grönsaksfond, curry, limesaft, cajunkrydda, syltlök, tomater, tomatpasta, färsk chili, oliver, persilja, chorizo korv och ruccola. Säker nåt annat också men det här är grunden. Allt åt jag upp, t.o.m såsen som jag slävade in med sked :) så gott blev det.

 

cajunkraftor3

fredag 11 augusti 2017 - 19:19

Fredagsmusslor

Det blev som jag tänkte. Pasta med vongole musslor (venusmusslor). Ätit både sik och abborre under de senaste två luncherna så nu ville jag ha några nya smaker. Och gott blev det. Kokt pasta, lite örter och musslor direkt ur frysen. Max 5 minuter så är det klart. Lite hyvlad ost, olja  och persilja över!

 

pasta2

söndag 6 augusti 2017 - 19:19

Trauma räkor!

Sista semestardagen, trauma inför måndag som vanligt. Blev stenplockande, räfsande efter gässen på stranden och bastubad på villan i Malax. Men vad hjälper det, måndagen närmar sig tick, tack, tick, tack... Behövde nåt att njuta av och ändra fokus. Grillad kungsräkor borde hjälpa. Hade köpt en ask Kungsräkor med märket Pirkka på Citymarket. Nja, skulle det vara nåt?

Fin storlek på dem och ”Blå fisken” märkta. En snabb marinad med limesaft, olja, sambal oelek och vitlök. Redan doften i köket fick mig att piggna till. Doften vid grillen av grillade skaldjur var helt toppen.

rakor i grill

rakor

En liten sallad med: sallad, vårlök, rädisor, gurka, tomater, lite olja, vinäger, peppar och salt...Medelhavet doftade i knutarna :)

rakpaket2

Ser du paketet i frysdisken så köp och följ receptet på baksidan. Lät helt OK fast jag inte följde det. Ville göra det på mitt sätt.

tisdag 1 augusti 2017 - 17:31

Louisiana i Malax

Efter att ha varit och inspekterat ett större dikningsprojekt i Petalaxskogarna kände jag mig värd någonting gott. Hmm...jo kräftor och i cajun stil. Sagt och gjort! En majskolv, ett par vårlökar, några tomater, två klyftor vitlök, chorizo korv, några små nypotatis...och säkert någonting annat.

Använde Muurikkan. I med lite olja och de uppskurna ingredienser som fodrar lite mera tid (potatis, lök, majs, korv). På med en skvätt vittvin och en deciliter apelsinjuice. Jag kryddade med burkryddor som jag hade hemma (cajunkrydda, paprika, lite curry, chili, torkade örter). Låt det putra en stund innan du slänger i tomater och kräftor (i denna portion 10 st kräftor). Då potatisen är mot det mjuka hållet (al dente) är det klart. Häll upp på ett stort fat och strö lite hacka persilja över.

 

cajunkraftor

lördag 15 juli 2017 - 23:05

Ny matgalleria

Som det brukar då man bestämt sig för en fiskrätt på kvällskvisten så blir det nåt helt annat. Har fått en ny gillare på instagram Mercado La Galeria här i Fuengirola. Så måste söka upp stället och kolla. Kom nästan direkt rätt, de finns mitt emot posten inne i stan. Fungerar enligt typen: köp vad du villäta i olika stånd, likaså med drickat och sätt dig ner i mitten och ät. Som en liten saluhall.

fiskar Här finns både skaldjur och annat gott.

skaldjur

Jag fastade för charken!

iberico

skinka

Ingenting färdigt uppskuret, allt skivas upp just för dig.

tapastallrik

Nu blev det godis!!!

galleria2

galleria1

galleria4

För dig som gillar inredning måste jag ju gå in i butiken intill.

inredning1

inredning2

På vägen hem måste jag ju nog få i mig lite fisk.

ansjovis

Men nu vill jag inte se mer mat i natt!!!

Mercado La Geleria: 
Gracias que disfruten de mi instagram!

torsdag 13 juli 2017 - 20:03

Ny het dag & nya känslor

Dagens vandring tog 1,5 timmar utan paus. Tyngsta biten var upp till borgen i Fuengirola, ville se konsertplatsen för kommande Sting konsert.

affisch2

scen1

scen

Morgonens soldis gjorde att det var behagligt att vandra men luftfuktigheten tog rejält fram svetten så det var viktigt att fylla på. Dessutom blev det rejält solsken innan jag var tillbaka på rummet.

vatten

sardingrill

Gubben grillar sardiner på löpande band men idag hoppar jag över dem och tar någonting nytt. Fritterad scampi låter intressant.

scamp

brand

Väl tillbaka på solbädden hade jag fått upp en skylt med ”reserverat”, det var första gången :) I bakgrunden brinner en båt upp. Det var inte en fiskebåt utan en normal båt som de sa vid sjöräddningen jag snackade med. De övervakar beachen med drönare...surr, surr i luften :)

fredag 2 juni 2017 - 18:58

Cajun på mitt sätt

Redan i går hade jag längtan efter skaldjur. Har några ämdar med kokta inhemska kräftor i frysen så snabbt togs ett ämbar upp med 8 kräftor i dillspad. I kväll blev det canjunkräftor på grillen.

kraftor pa fat

Majskolv, tomat, lime, champinjon, rödlök (spettet i mitten är gummans korvspett). Det gröna är persiljado (en krydda från Spanien, finns nog här nu också). Mandarinen är som saft. Fler kryddor är curry och en cajunkrydda på burk.

 

kraftor i panna2

Lite olja i pannan och på med mandarin juicen. Hade faktist 1 dl. apelsinjuice också som åkte ner i pannan. Rör om och dofta :)

 

kraftratt

Så var det klart. Rev av lite gräslök intill grillen för att få kontraster. Gummans choritzo korv skulle också ha passat bra i rätten. Tuta och kör, ta det du gillar, räkor, kokt potatis eller ananas t.ex. Kunde ha haft med lite spansk körvel men den var så lite ännu att jag lät den växa till sig. I höst är körveln ett otyg som växar överallt men har en så god smak av anis.

fredag 28 april 2017 - 19:37

Rökta i Sundom

Råkade se ett inlägg från Köttdisken om att de just fått in rökta räkor från Sundom. Vad gör man - jo slänger sig på telefonen och reserverar, ett viktigt inlägg i ”fredagsmyset”. Fredagsgodis behöver inte vara svårare än det här. Ett gott vin till.

roktarakor2

söndag 16 april 2017 - 21:30

Påskhummer

I kväll var det dags för påskhummern, en godis på 450 gram. Gumman ville ha kyckling så då blev det så. Här ett tidigare inlägg om hur man klyver en hummer.

hummerklyvning2

Först gäller det att få in kniven rätt, finns också i länken ovanför.

huumer pase

Jag gillar smaken av Santa Marias BBQ rub för skaldjur.

ol ett

Råkade samtidigt få för mig att provsmaka en sats med fyra olika öl från Brooklyn.

grillol

Dags för grill och öl nummer fyra (kanske den bästa av dem). På faten: Kycklingfilé men ben och hummer. Smöret gick hem på båda rätterna. Smör, olja vitlök och persilja.

gummans mat

Gummans rätt med en sallad med bl.a. spanska jordgubbar.

hummer

Min hummer var toppen. Smakade inte alls för mycket vitlök och var full av kött ända ut i tassarna. Nu blir det memma och grädde :)

torsdag 6 april 2017 - 22:21

Last night in Nice

Sista kvällen i Nice höll vi till på hotellets takvåning. Micke och Jenny hade fixat tidernas skaldjursbuffé. Solen sänker sig sakta bakom bergen, musiken från krogarna 8 våningar lägre ner är behagligt dämpad och humöret är på topp. Alla lagom röda i kinderna efter dagens solväder.

micke3

Som sig bör så laddar han upp stort. Återger minsta lilla detalj på sitt eget luddiga sätt.

barVi var samlade på takterrassen.

bar1

bar2

sallader

Det bjöds på sallader, jätteräkor, krabba...

grodlar

grodlår, vi är ju i Frankrike. Blev kallade för ”kyckling med lite studs”.

grillad kungskrabba

Grillad kungskrabba.

blackfisk

Grillad havskräfta, grillade jätteräkor och mini bläckfisk. Fanns också färsk tonfisk, sparris etc.

tallrik

Så här såg min första tallrik ut.

openbar

Så var det ju Open Bar mellan klockan 16–18 så det blev en del vinkorgar som flög ut över Nice.

team

Under kvällen så premierades de som hållit koll på oss under vecka. En del fick småa förkläden som skulle skydda det viktigaste. Andra som hade vikigare saker på annat håll, fick kockmössor. 

I morgon bär det iväg till Italien och grappa.