fredag 24 mars 2017 - 10:35

Mat & vinresa!!!

Om en vecka så sitter jag i buss på väg in i Alsace med korkskruven laddad inför vinprovningen hos vinhuset Pfaffenheim. Det är en 8 dagar lång mat och vinresa genom Frankrike ner till Nice, hem via Milano och en grappafabrik. Reseledare är ålandskocken Michael Björklund. Spännande tider vi lever i :) Jag kommer att blogga under hela resan så det blir en hel del god mat och dryck på Uffes Kitchen från och med 31.3. Hoppas du tittar in varje dag och följer med vad vi har för oss. På söndag skall det packas! Jiihaaaa!

Bland annat skall detta hus besökas i Beaune.

 

beaune hus

torsdag 16 mars 2017 - 20:52

Tomatmusslor

Arbetsdagen drog ut lite i kväll så det blev en snabb sväng via Prisma. Torsdag betyder fiskleveranser och jep det blev en påse musslor. Lökar, hummerfond, vin, persilja och en burk tomatpuré. Slängde väl i en hackad citron också. Musselpåsen var inte den bästa, allt för många döda och krossade men så kan det vara ibland. Har dock reklamerats, det är viktigt att levande skaldjur hateras rätt. Men mätt i magen är jag :)

 

tomatmusslor2

torsdag 2 mars 2017 - 19:20

Torsdagsmums

Jag kunde bara inte hålla mig i kväll på Prisma. Efter dagens stekta aborrfilér så kurrade magen till direkt då jag fick syn på de nyinkomna blåmusslorna (MCS-märkta). Ett kilo åkte ner i grytan där det redan putrade charlottenlök, vitlök, en stor morot, smör, en burk Mutti tomatkross, olja peppar och vittvin. Några minuter senare var det dags för en rejäl hög med persilja och lite mera vin.

Upp med allt i en skål. En halv citron, lite flingsalt och en halv batong...nu var det mums!

 

I kylrummet finns färdigt torsrygg till veckolsutet och tror bestämt att det blir ett besök via Köttdisken i morgen kväll :)

 

torsdagsmusslor2

fredag 20 januari 2017 - 19:17

Bläckfisk

Var och handlade lite pankoflakes idag på asiatiska butiken på Handelsesplanaden i Vasa. Oj, vad jag hittade i kyldisken, färdigt hyvlad bläckfisk! Yes, en förpackning kom med mig hem.

I kväll blev det m.a.o en tallrik bläckfiskcarpaccio. Marinerade den snabbt i citron, salt, peppar och olivolja. Serverades på en bädd ruccola ocg finskuren purjo. Inte blev det som i Kroatien men inte långt ifrån. Men fin kvalitét på armarna.

Pankoflanen används troligen till både torsk och kyckling detta veckoslut.

 

blackfisk2

lördag 31 december 2016 - 23:11

Nyårshummern!

Så blev det dags för nyårshummern. Hittade en trevlig krabat hos Köttdisken och ännu roligare var det att det var Lobster produkt, som dock går under namnet Sjöboden. Köpte de sista på Lidel också men de var mindre och sparas till ett senare skede.

hummer 1

hummer 3

En vacker krabat på 400 gram.

hummer 4

Förutom hummern blev det en del oskalade räkor också från Ruotsalas i Saluhallen. Nu saknas det bara lite skumpa och rom vid 12-slaget :)

torsdag 8 december 2016 - 18:04

Skaldjursmix

Rejält småsugen efter jobbet, inte hungrig men munnen sade skaldjur. Hade absolut inte tid med sånt men man skall lyda munnen. Det blev att svänga ihop nåt väldigt snabbt. Som tur blev det via S-Market. Ridderheims skaldjursmix Tapas del mar, en kruka ruccola. Väl hemma så fanns det också picklad rödlök från veckoslutet. Silade bort marinadoljan ur mixen, satte lite peppar, citron och salt över....munnen blev glad och tackade.
Råka de ha en Peroni öl till men oj vad det skulle ha smakat med ett gott vittvin.

 

skaldjursmix2

tisdag 1 november 2016 - 03:23

Där palmerna susar

Landade typ kl 15 på Grand Canaria, ett snabbt dopp i poolen och några hundra meter till Mercadona. Yes, samma välfyllda fiskdisk som vanligt. Blev 4 gambas (stora räkor) och lite mixt sallad.

 

gambas2Hoppas doften av vitlök ock skaldjur sprider sig :)

 

gambas1Gott...det skall ni veta. Man behöver inte nåt stort kök för att fixa käk :)

fredag 28 oktober 2016 - 20:17

Vongole för hela slanten

I morgon är det byggmässa på gång i Botniahallen. Var in en sväng i kväll på nytt och kollade läget, ser bra ut med mycket intressanta produkter. Har lite svårt att förstå att det blir Kanarieöarna på måndag...har varit lite allt möjligt liksom.

I dag fick jag i alla fall tag i en påse hjärtmusslor som nu har kokats i vin med lök, vitlök, morötter, persilja och lite hummerfond. Slurp, sa det så var skålen tom :)

hjartmusslor2

lördag 15 oktober 2016 - 18:16

Saluhall med mums

Blev en heldag i Saluhallen, det var höstmarknad, med att sälja kokboken Mickes Fisk. Har stått och dräglat över Ruotsalas fiskdiskens utbud av musslor, marulk, röding, lax...etc. Strax innan stängningsdags var det tid att slå till.

 

saluhallen2

Ny modern iZettler (kortbetalning via iPad) packades upp i går och gick live i dag. Den på bordet till höger.

 

musslor

Dagen inköp till kvällen blev musslor. Lite fiskfond, vitlök, persilja, fänkol, lök och morot. Kokas ihop. I med musslorna, på med med vittvin och kokas så att musslorna öppnar sig typ några minuter. Häll upp i en skål, salta och pressa citron över. Jag brukar också peppra och strö riven permasnost över. Mums!!!

 

musselspad

Då musslorna äntligen är uppätna är den goda buljongen kvar. I med bitar av bröd. Jag råkade ha några dagsgamla kanter surdegsbröd som åkte i. Det är här smakerna finns :)

fredag 14 oktober 2016 - 20:06

Fredagsmys

Laddat upp för Mickes Fisk bokförsäljning i Saluhallen i Vasa i morgon, föreläst om ”profilbyggande med ord och bild” på Hangendagen i dag. Fixat också lite dittan och dattan. Så tyckte det satt bra med lite räkor framför tv:n. Får se vad gott man hittar i fiskdisken i morgon hos Ruotsalas :)

 

fredagsmys2