torsdag 8 september 2016 - 00:00

Priset på mat

LL 20160904 pastasallad 04183

 

Jag tänker inte ens försöka förklara min bloggfrånvaro de senaste 3 (!) månaderna sen mitt senaste inlägg. Låt oss bara säga att det tar tid att producera kokbok. :) Men vet ni vad? Nästa vecka skickar tryckeriet hit en trave med böcker, för då är den klar! Jippii! Jag är sjukt exalterad.

Men låt oss prata lite om priset på mat.

Jag tänker rätt mycket på vad maten vi köper kostar och vad som är billigt och vad som är dyrt. Utöver det uppenbara att inte slänga rester och att använda hela råvaran, så kan man också påverka genom att ibland görja maträtter som är förmånliga. Vad är då förmånligt? 1-2 euro per portion borde det kosta för att vara förmånligt. Och vad är det till exempel? Jo, makaronilåda, kållåda och linssoppa. Men har man varvat dom ett antal gånger så börjar de förlora sin maträttscharm. 

Jag har kört "billig vecka" i några repriser här på bloggen. Jag får nästan alltid frågan varför jag inte använder mer linser och bönor, som ju är så billigt. Det är det, men vi har en allergiker i familjen, så då går det bort. Jag kokar ofta bönor (vanligtvis gröna bönor) och serverar till min och barnens mat, men blandar förstås aldrig ner nåt i maten som serveras alla.

 

LL 20160901 tomatsoppa 03840


I dag tipsar jag om några nya rätter, utan kött och låga i kostnad, i Vasabladet och ÖT. (Recept kommer sen!) Jag har sammanställt priset per portion på rätterna här:

Shakshuka: 1,50 euro per portion
Pappa al pomodoro: 1,00 - 1,70 per portion 
Pasta med ärtpesto: 1,50 - 2,60 per portion
Burgare: 0,50 euro per portion + bröd
Cheesy fries: 0,80 - 1,10 per portion

 

- Några kommentarer kring prisinterallen. Pappa al pomodoro blir kring en euro per portion om du köper ett billigt ljust bröd. Funkar fint, men rätten blir ännu godare om du väljer ett surdegsbröd och då stiger priset till 1,70 per portion.

- Pastan blir nästan dubbelt dyrare per portion om du väljer kikärtspasta och körsbärstomater istället för t.ex. fullkornspasta och vanliga tomater.

- Biffarna till burgarna är billiga, sen beror det på vilket bröd du väljer till. Bakar du själv tillkommer inte många cent.

- Cheesy fries går att göra med vilken vanlig ost som helst. Vad osten kostar är avgörande för rätten.

 

LL 20160902 hamburgare 03926


Jag lämnar inga prisgarantier. Så här kostade maten då jag köpte råvarorna i min butik.

Vilka är dina billiga rätter?

måndag 6 juni 2016 - 10:00

Världens bästa jobb!

Michael Björklund

Mitt jobb är kanhända det bästa i världen. För vet ni vad jag får göra just nu? Jag är med och producerar en kokbok! Det är nytt, det är mycket jobb och det är så oerhört skoj!

HSS Media där jag jobbar, ska alltså ge ut en kokbok tillsammans med bästa Michael Björklund från Åland. Jag är mest stolt över att det just är Micke vi får samarbeta med. Jag tycker om att hans mat är genuin, robust och opåverkad av tillfälliga mattrender. I höst kommer boken ut på svenska och finska och den kommer att handla om fisk. En mångd recept (ni skulle bara se dem, så jäkla perfekt blandning!) och mycket fakta om råvaran.

Just nu besöker teamet producenter här i Österbotten, bland annat ska Micke tävla mot en herreman som förädlat fisk i nästan fem decennier och se vem som kan filéa en fisk snabbast. :)

På bilden ovanför håller Micke i en stör som producerar det som blir det svarta guldet - kaviar.

Om ni är intresserade lovar jag att visa er lite från kokboksproduktionen under sommaren!

fredag 27 maj 2016 - 11:30

Helsingfors med barn

Förra helgen besökte vi barnens farfar i Helsingfors. Jag gillar den staden mer och mer. 

LL 20160520 helsingfors 02827

Vi inledde med ett besök på kaffe- och tébaren Johan & Nyström (Kanalkajen 7) på Skatudden.

 

LL 20160520 helsingfors 02828

 

LL 20160520 helsingfors 02819

Det finns ett litet urval tilltugg, men fokus ligger på kaffe och té. Gott sådant dessutom. Jag köper alltid deras té för de fina burkarnas skull. 

 

LL 20160520 helsingfors 02818

Vi satt på andra våningen i en liten alkov. Barnen slickade på glasrutorna och stirrade på de andra gästerna. Perus kafébesök.

 

LL 20160521 helsingfors 02916

På lördagen var det sista restaurangdagen (nu ska varje dag vara restaurangdag, fast så lätt är det nog inte med tillstånd och what not). Det var en mängd popup-restauranger i Esplanaden.

 

LL 20160521 helsingfors 02917

 

LL 20160521 helsingfors 02914

Jag drömmer lite om att ha en food truck och så här skulle den ju få se ut! Hur söt! 

 

LL 20160521 helsingfors 02918

Vi skulle egentligen inte äta, men hittade pita gyros som luktade som himmelen, så vi var tvungna att trycka i oss en förätargyros före middagen hos faffa.

 

LL 20160522 helsingfors 03001

På söndagen besökta vi nyrenoverade Helsingfors Stadsmuseum. Lova att inte bli avskäckta av det torra namnet. Det var helt fantastiskt. Jag tror det var det bästa museum jag besökt i Finland hittills. Naturhistoriska museet som vi besökte i fjol kvalar in som stark tvåa. Snyggt gjorda utställningar som passar en väldigt bred åldersgrupp. Bilden ovanför visar en 3D-tidsresa genom Helsingfors stad. Oerhört fascinerande!

 

LL 20160522 helsingfors 03004

Den här bilden är också från rummet som kallades tidsresan. Det fanns utställningar anpassade för barn i två våningar. Bland annat fick man handla i en lanthandel, lassa varor från ett handelsskepp, klä ut sig och besöka mommo på 70-talet (med riktig levandes stickande mommo i vardagsrummet!). I alla fall 4-åringen i sällskapet gillade även utställningarna för vuxna. Det var pedagogiska och visuella och så snyggt gjorda.

 

LL 20160520 helsingfors 02774

Saker som inte blev av I: Lunch på The Cook. Menyn passade tyvärr inte hela sällskapet. Men det såg fint ut där inne!

 

LL 20160520 helsingfors 02813

Saker som inte blev av II: Kall dryck i solen på Holidays uteservering. Tiden räckte inte riktigt till. Men också det såg mycket trevligt ut.

 

LL 20160520 helsingfors 02832

En mycket trevlig helg i Helsingfors. Har ni några bra tips på var man äter i Helsingfors? Jag tycket att man lätt hittar tusen ställen t.ex. i Stockholm, men då man googlar och försöker hitta något i Helsingfors så är det svårare. Ställena finns säkert, de är bara svåra att hitta.

 

måndag 9 maj 2016 - 19:07

Spare ribs - ett avslöjande

Spareribs

Nu ska jag avslöja ett riktigt användbart köksknep för er.

 

Fylld jalapeno

Ni vet ibland, då man är så där riktigt trött och har lite för mycket på ogjort-listan? Då är det HELT OK att använda färdigköpt barbequesås på spare ribsen.

 

Spare ribs 

2 kg spare ribs
vitlöksklyftor
salt & rökt paprikapulver

Klappa in kryddorna i köttet. Skala några vitlöksklyftor och släng ner på en ugnsplåt och lägg köttet på. Lägg nån matsked vatten i bottnen och täck med aluminiumfolie så att det blir rätt tätt. Sätt in i ugnen i 150 grader i ett par timmar eller tills köttet är riktigt mört. Ta ut och dränk med barbecuesås eller nån god glace. Jag stödde dessutom över lite farinsocker. Höj temperaturen i ugnen till 225 grader och sätt tillbaka köttet i ugnen tills ytan har fin färg, ca 10 minuter.

Servera med fries, coleslaw och jalapenos fyllda med getost och honung. Och bra kommer det att gå, man behöver inte äta sallad varje dag.

torsdag 21 april 2016 - 00:00

Ärtsoppa på torsdag

Ärtsoppa

Ärtsoppa

Det här är världens mest avskalade recept på ärtsoppa tror jag. Enkelt och gott.

500g torkade gröna eller gula ärter
ca 1 kg ugnskött av gris
2 l vatten
1 morot
1 lök
hela svartpepparkorn
senap
salt

Lägg ärterna i blöt över natten. Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg köttet (i en hel bit), ärterna, en morot och en hel skalad lök i en stor kastrull och häll på vattnet. Koka upp och skumma av i början. Lägg sen i några hela svartpepparkorn och koka tills köttet är supermört (inte fisken). Jag kokade soppan i över två timmar, nästan tre. Fiska upp köttbiten, rensa bort allt som inte är ätbart och skär eller dra köttet i bitar. Ta också upp moroten och löken och släng dem. Lägg ner köttet i soppan igen och smaka av med någon matsked senap och salt.

Jag hittade en flaska punch i barskåpet (VEM har köpt den och VARFÖR?!), så nästa portion ärtsoppa ska intas med ett litet glas punch i det granérska hemmet. Det ni.

 

onsdag 20 april 2016 - 10:40

Projekt surdeg

Surdeg av vete

 

Nybakat bröd av nog det godaste jag vet. Vi är storkonsumenter av bröd i vår familj och jag försöker baka det jag hinner själv. Vissa veckor äter vi bara hembakat, andra äter vi köpt bröd. I helgen gjode jag ett storbak av limpa med rågkross och barnen tjuter av glädge varje gång de hittar ett russin i sin smörgås. 

Men nu tänkte jag testa det här med surdeg igen. Var lite ivrig för nåt år sen, sen tappade jag intresset. Nu är jag väl inte superintresserad heller, men jag är lite bekymrad över att mina brödinköp finansierar halva lönen åt personen som jobbar i bageriet nära mitt jobb.

Surdegen har fått namnet Cecilia och den är klar på lördag. Stay tuned för resultat sen.

 

Vetesurdeg

Jag litar på Jan Hedh och gjorde en vetesurdeg utgående från hans recept ur boken Bröd.

200 g ljumt vatten
200 g vetemjöl
1 skalat och urkärnat äpple

Blanda mjöl och vatten i en burk med tätt lock. Riv ner äpplet och rör om. Ställ varmt (gärna mot 30 grader) i fyra dygn, rör om en gång per dygn. På lördag berättar jag vad som händer sen.

 

Surdeg av vete

 

Enda stället i vårt hem där det är varmare än 18 grader är under luftvärmepumpen. Så nu har surdegen sin plats bland biblar och sprit. Överväger att sova med surdegen i natt.

söndag 10 april 2016 - 11:00

Video: Hur man pocherar ägg

Smörgås med pocherat ägg

God morgon! Varför inte koka en stor kanna kaffe, hämta tidningen och pochera ett ägg eller två?

 

Toast med pocherat ägg & avokado

2 skivor surdegsbröd
1 avokado
2 pocherade ägg
ruccola
chiliflakes, olivolja, salt

Till de pocherade äggen:

2 ägg
2 l vatten
1 msk ättika

Koka upp vatten i en stor kastrull och häll i en skvätt ättika. Ättikan gör att äggen hålls ihop bättre. Ta ner värmen så att vattnet sjuder, men inte bubblar. Rör om några lugna drag i kastullen med en slev så att en virvel bildas. Knäck ett ägg i taget i ett glas. Häll ner ägget mitt i virveln. Koka 4 minuter för ett perfekt pocherat ägg. (Ägget på bilden är kokt i 3 minuter och det är rinnigt.) Fiska upp ägget med en hålslev och lägg ner i en skål med kallt vatten några sekunder, för att tvätta bort ättikan och stanna av kokningen. Frisera ägget lite genom att dra bort trådar av äggvita.

Rosta eller stek brödet i lite smör. Skiva avokado fint och lägg på. Lägg på ett ägg och toppa med lite ruccola och lite, lite chili. En skvätt olivolja är också gott på.

Och så här kan det se ut:

fredag 8 april 2016 - 11:00

Beets & feta

Rödbeta och fetaost

Rödbetor och fetaost

Det här är ett jättegott tillbehör till stekta fiskfiléer. Det är inte ens ett recept, mer ett tips.

rödbetor
fetaost
gräslök, valfritt

Koka rödbetorna tills de är mjuka. Det är lättast att skala betorna då de är kokta, då är det bara att dra av skalet. Dela eventuellt i mindre bitar och smula fetaost över. Gräslökens roll här är mest att se fin ut.

 

Apetina creamy block

Jag tycker det är svårt att hitta god fetaost. Jag gillar Apetinas creamy block. Det är väl egentligen inte en fetaost, utan en salladsost. Men god i sallader och just tillsammans med rödbetor. Finns i välsorterade matbutiker.

torsdag 7 april 2016 - 10:23

På 12 minuter blankt

Pestokyckling

En kollega frågade mig om det var något tekniskt fel på min blogg, för han hade kommit rakt in i arkivet då han försökte läsa den sa han. Men se nej. Inget tekniskt fel här inte. Men jag har börjat jobba och har inte längre några "långa", "lediga" dagar då jag bara skrotar hemma med barnen. Men nu tar vi nya tag!

Jag börjar lite försiktigt med en snabb vardagsrätt. Mina barn (1,5 år och 4 år) är lite skeptiska till om proteiner alls är ett näringsämne de behöver. Medan de läser på om de nyaste forskningsrönen, så äter de glatt pestokyckling.

Ris eller potatis passar bra till. Också en sallad med mango, avokado och rödlök.

 

Pestokyckling

800 g kycklingfiléer (ca 8 tunna filéer)
2 dl grädde + 1/2 dl vatten
1-2 msk röd pesto
1 msk limejuice (ca 1/2 lime)
salt & svartpeppar

Stek filéerna tills de är nästan genomstekta. Lägg över i en gryta och häll på grädde så att det ditåt täcker. Jag har alltid bara vispgrädde hemma, så jag blandar ut med lite vatten också. Kör du nån annan variant av grädde så kanske vattnet inte behövs. Klicka i lite röd pesto (jag köper färdig i butiken). Justera mängden enligt vem som ska äta. Jag tar 1 msk och det blir en mild sås. Bryt av med lite limejuice. Låt koka tills filéerna är helt genomstekta och smaka av med salt och peppar.

 

Man kunde säkert dra den här rätten mot sydöst också och göra den mer asiatisk. Byta ut grädden mot kokosmjölk, slänga i lite limeblad och krydda med färsk koriander. Det har jag inte testat, men jag vet däremot att man kan byta ut kycklingen mot fisk och det blir jättegott!

torsdag 26 november 2015 - 13:26

Dagens bästa julklappstips!

Pyjamas från The sleepy collection
Bild: The Sleepy Collection, publicerad med tillstånd av TSC.

 

Jag köpte en pyjamas till Hannes från The Sleepy Collection för ett tag sen (den till vänster i bild). Den är helt underbar! Den är supersupermjuk och dessutom snygg, inget extra tjafs på. Se det här som ett julklappstips. :) 

Produkterna är inte de billigaste, men jag skulle säga att de är värt pengarna. Pyjamasen ser helt oanvänd ut ännu trots att jag tvättat den rätt många gånger. Och lika mjuk fortfarande. Nu såg jag att de har -25% på allt 26-29.11, så passa på!

Och nej. Jag köpte pyjamasen till normalpris och skriver det här inlägget på eget initiativ.