lördag 14 november 2015 - 15:47

Pumpasoppa med rostad vitlök

Pumpasoppa

Pumpasoppa med rostad vitlök

Tyvärr är purésoppa inte mina barns favorit. Det är ju en tacksam rätt, man kan slänga ner lite vad man har och så blir det oftast gott. Den här soppan är i all sin enkelhet väldigt god tack vare de rostade vitlöksklyftorna.

1 butternutpumpa
2 vitlöksklyftor
smör
olja

Skala och skär pumpan i kuber. Lägg dem på en ugnsplåt och ringla olja över. Lägg också oskalade vitlöksklyftor med. Baka i ugnen (200 grader) i ca 15 minuter, eller tills bitarna är mjuka och börjar får rostade kanter. Ta ut ur ugnen och fiska upp vitlöksklyftorna. Tryck ut innehållet i en mixerskål, tillsammans med pumpan. Mixa och häll i en kastrull. Värm soppan och rör ner en klick smör. Smaka av med salt och peppar. Klart!

söndag 8 november 2015 - 10:30

Vietnamesiska vårrullar

Vietnamesiska vårrullar

Tänk all tid jag slösat bort på att tillreda meningslösa rätter. Tråkiga grytor, torra gratänger och trista soppor. Då jag hela tiden kunde ha rullat vietnamesiska vårrullar. Från och med nu är det den enda rätten jag tillreder och serverar. Jag åt det för första gången i mitt liv i går och jag tyckte det var "gott".

 

Vietnamesiska vårrullar

12 st rispapper
100 g hårfina risnudlar
stora räkor
mango
avokado
gurka
morot
sallad
färsk koriander

Skär morot, gurka, avokado och mango i små, tunna stavar, cirka 5 cm långa. Tillred nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och sköj sen i kallt vatten. Strimla salladen.

Ha en skål eller kastrull med ljumt vatten till hands. Lägg i ett rispapper i taget tills det mjuknar helt, det tar typ 20 sekunder. Lägg på skärbräda och fyll sparsamt med fyllningarna. Vik in båda sidorna och rulla sen ihop till en rulle. Vät nästa papper och upprepa. Servera med denna helt osannolikt goda dippsås till.

 

Nuoc cham, vietnamesisk dippsås

2 msk fisksås
2,5 msk socker
1 lime
1/2 vitlöksklyfta
en knivsudd sambal oelek eller en gnutta chilisås
2 msk kokande vatten. 

Rör ihop fisksås och socker. Pressa ner vitlök och saften av en lime. Häll på lite kokande vatten och smaka av med lite chili. Servera till vårrullarna.

 

lördag 7 november 2015 - 19:57

Bönsallad

Sallad

Det finns ju sallad och sallad. Det här är sallad.

 

Sallad med gryn, bönor, grönsaker och nötter

nåt gryn (quinoa, vete, havre, råris eller det du har hemma)
sojabönor
broccoli
morot
haricot verts
ruccola + nån god salladssort
färsk koriander
mandel
pistaschnöt

Dressing:
risvinäger, soja, honung, färsk ingefära

Det är dressingen som gör den här salladen. Dressingen och nötterna. Och koriandern. Den är viktig också. Resten kan ni höfta. Fast ta broccoli, det passar bra med dressingen. 

Broccolin, grynen och bönsorterna kokade jag försiktigt. Låt svalna en aning och blanda ihop allt. Smaka dig fram till en balanserad dressing och ös på.

 

torsdag 5 november 2015 - 18:17

One pot stew

Linsgryta

Det här är min absoluta favoriträtt just nu. Jag vet inte hur många gånger jag gjort den här grytan. Snabb, dryg, billig och nyttig. Nästan för bra för att vara sann.

 

Linsgryta på gröna linser

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk svarta senapsfrön
1/2 msk mald koriander
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
en nypa chilipulver
1 msk färsk ingefära
3 1/2 dl gröna linser
1 sötpotatis, ca 300 g oskalad vikt
2 morötter
2 förpackningar krossade tomater
2 1/2 dl vatten
1 burk kokosmjölk

Bli inte avskräckt av ingredienslistan. Receptet är både enkelt och snabbt.

Hacka lök och vitlök. Fräs i en ordentlogt skvätt olja tills löken mjuknar utan att ta färg. Lägg i kryddorna och fräs en halv minut till under omrörning. Häll ner linser, tomatkross, vatten och kokosmjölk. Skala sötpotatisen och moroten och skär i ätvänliga bitar. Koka i cirka 40 minuter eller tills allt är mjukt.

onsdag 4 november 2015 - 18:23

Grape-äpple-ingefära

Grapejuice med ingefära


Den här juicen har blivit en favorit hos oss. Superenkel att fixa och alldeles lagom söt. Ingefäran ger den dessutom en intressant tvist. Och den blir faktiskt godare med massor av is i!

 

Juice av grape, äpple och ingefära

1 gul grape (ca 1,5 dl saft)
1,5 dl äppelmust, den bästa kvalitet du hittar
en knivsudd riven färsk ingefära

Pressa grapefrukten. Blanda med äppelmust. Riv ner ingefära enligt smak. Du får testa dig fram med lite i taget, den tar lätt över hela smaken.

tisdag 3 november 2015 - 19:58

Tomat- och bönsoppa

Tomat- och bönsoppa

Ibland då det är dags för lunch eller middag är jag så hungrig att jag helst skulle vilja äta pizza och hamburgare och gräddpasta och bacon och choklad. Samtidigt. Då försöker jag distrahera mig i 7 minuter medan jag tillreder den här soppan med vänster hand och så börjar jag äta jävens snabbt. Då kommer jag på bättre tankar och kommer ihåg att jag ju försöker äta lite hälsosammare. Bra soppa det här.

 

Tomat- och bönsoppa

400-500 g tomatkross
1 förpackning kokta vita bönor
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
4 dl vatten
1/2 dl grädde
salt, peppar, chilipulver

Hacka lök och vitlök och stek försiktigt i lite olja i en kastrull. Låt tomatpurén fräsa med några sekunder på slutet. Häll på tomatkross, vatten, grädde och lägg i kokta vita bönor. Jag använde det jag hade hemma, GoGreens stora vita bönor. Koka ca 7 minuter och smaka av med salt och peppar och lite chili i nån form. Mixa soppan slät och servera.

tisdag 13 oktober 2015 - 21:12

Två Stockholms-tips

Vigårda

Om ni ska besöka Stockholm den närmaste tiden kan jag tipsa om två bra ställen att äta på.

Vigårda är "snabbmat med kvalitét" enligt grundarna Melker Andersson och Danyel Couet. I grundutförandet var deras bugare goda, men sen kunde man beställa till roliga tillbehör, t.ex. potatissallad, bönsallad eller senap & ingefära-dressing. 

 

Vigårda

 

Vi besökte den i Mood-gallerian.

Andra stället jag tipsar om är brunchhimlen.

 

Nytorget 6

 

Nygatan 6. Både namet och adressen. Oerhört klassisk inredning och ett ställe där man kan sitta och äta brunch i timmar.

 

Nytorget 6

Avokadotoast och äggröra to die for.

 

Nytorget 6

Fattiga riddare. 

 

Nytorget 6

Inredningen från 1-åringens perspektiv.

De har öppet hela dagen och serverar alltså även lunch och mat kvällstid. Jag har bara testat brunchen, men om resten är ens hälften så gott som brunchrätterna, så rekommenderar jag verligen Nytorget 6!

tisdag 6 oktober 2015 - 08:30

Taffel.se återuppstår!

taffelse

 

Minns ni Taffel.se, den coola matbloggportalen som ännu coolare Lisa Förare Winbladh startade och drev? Nu har tydligen matfotografen David Back tagit över driften och nylanserar inom kort. Värt att hålla ett öga på!

Taffel.se

måndag 5 oktober 2015 - 13:10

Matveckan

LL 20150426 billigaveckan 2792

Hej på er! Nu har jag planerat vår matvecka och tänkte dela den med er. (Bilden ovanför har inget med den här veckan att göra, jag ville ha en bild till texten bara.) Jag har listat lunch och middag för hela veckan här. Frukost och mellanmål tar vi på talang. ;)

Måndag: rester | tomat- & räkgryta (couscous med räkor åt barnen)
Tisdag: rester | lasagne
Onsdag: rester | flygande jakob
Torsdag: rester | fisksoppa
Fredag: rester | wok med grisinrefilé
Lördag: fetaostgratinerad lax | tacos
Söndag: -

Det ser ju onekligen tråkigt ut med en vecka full av rester, men finns det nåt bättre än att bara slänga in gårdagens rester i micron och så är lunchen fixad?! Det räcker ju nog till med matlagning med två små barn, om man säger så.

Ibland kommer jag inte på en enda maträtt då veckan ska planeras. Då har jag ett knep. Veckan ska innehålla alla dessa: kyckling, fisk, vegetariskt, soppa, nöt och gris. Om man utgår från det är det mycket lättare att få ihop planeringen. Sen försöker jag ha koll på att inte servera vetebaserade tillbehör (pasta, couscous, nudlar etc.) till varje måltid, utan varva med potatis, ris och grönsaker.

Då jag lyckas få en vecka planerad och råvarorna inhandlade innan det är söndag igen (det är ju banne mig söndag varannan dag!), så lämnar jag en dag oplanerad, söndag i det här fallet. Alltid blir man bjuden på mat eller åker nånstans eller äter på restaurang och då lämnar extra mat i kylskåpet. I annat fall kan det ju vara skoj att tillreda just det man är sugen på i alla fall en dag i veckan. :)

 

Har ni planerat delar av eller hela veckan? Kan ni inte dela med er av planen i så fall? Det skulle vara väldigt skoj att läsa!

Puss på er!

tisdag 29 september 2015 - 13:12

Brooklyn Flowers

Brooklyn flowers

Jag har inte särskilt gröna fingrar, men den här boken var kul! Precis som en kokbok, men för blommor. Ingrid Carozzi gör helt fantastiska arrangemang i krukor, vaser och lådor fyndade i containrar och på loppis.

 

Brooklyn Flowers

Följ också Ingrid på @tincanstudios på Instagram för mer inspriration.