onsdag 20 april 2016 - 10:40

Projekt surdeg

Surdeg av vete

 

Nybakat bröd av nog det godaste jag vet. Vi är storkonsumenter av bröd i vår familj och jag försöker baka det jag hinner själv. Vissa veckor äter vi bara hembakat, andra äter vi köpt bröd. I helgen gjode jag ett storbak av limpa med rågkross och barnen tjuter av glädge varje gång de hittar ett russin i sin smörgås. 

Men nu tänkte jag testa det här med surdeg igen. Var lite ivrig för nåt år sen, sen tappade jag intresset. Nu är jag väl inte superintresserad heller, men jag är lite bekymrad över att mina brödinköp finansierar halva lönen åt personen som jobbar i bageriet nära mitt jobb.

Surdegen har fått namnet Cecilia och den är klar på lördag. Stay tuned för resultat sen.

 

Vetesurdeg

Jag litar på Jan Hedh och gjorde en vetesurdeg utgående från hans recept ur boken Bröd.

200 g ljumt vatten
200 g vetemjöl
1 skalat och urkärnat äpple

Blanda mjöl och vatten i en burk med tätt lock. Riv ner äpplet och rör om. Ställ varmt (gärna mot 30 grader) i fyra dygn, rör om en gång per dygn. På lördag berättar jag vad som händer sen.

 

Surdeg av vete

 

Enda stället i vårt hem där det är varmare än 18 grader är under luftvärmepumpen. Så nu har surdegen sin plats bland biblar och sprit. Överväger att sova med surdegen i natt.

söndag 17 maj 2015 - 11:35

"Tack Linus..."

"...för att du gick ut och gungade med Hannes då Emma gick och tupplurade. Medan jag bara var inne och "såg på Nyhetsmorgon" så har jag tvättat och hängt två maskiner tvätt (snabbprogrammet) bakat rågbröd, plockat och röjt i samtliga rum, bäddat sängar, prissatt loppissaker, blötlagt bönor och ärter som ska försås i morgon, slagit in gammelmommos present, plockat fram barnens kalaskläder, duschat, förberett lunchen, planerat nästa matvecka, whatsappat med en kompis och köpt två par skor på nätet åt Hannes. Det är viktigt att småbarnsmammor får "egentid" ibland."

 

Arbetsgivare, ser du en småbarnsmamma där ute, skriv arbetsavtalet så fort du bara kan. Du hittar ingen, INGEN, som jobbar mer effektivt. 

 

Men nån jämlikhet ska det väl finnas i världen, så receptet handlar uteslutande om pojkar.

 

Rågbröd eller rågpojkar

 

Rågpojkar

2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
50 g jäst
300 g rågmjöl
200 g jästbrödsvetemjöl
1 ägg
2 tsk salt

Värm vatten och mjölk till 37 grader och häll i en skål eller köksassistent. Lös upp jästen i vätskan och arbeta ner allt mjöl, lite i taget. Lägg också i ägg och salt. Låt jäsa i en knapp timme. Baka ut två stora rågbröd eller flera mindre portionsbröd. Nagga och låt jäsa en dryg halvtimme till. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen, ca 8-10 minuter, beroende på storlek.

 

Rågbröd eller rågpojkar

 

Att Linus gick ut och gunga med Hannes var förstås en förutsättning för att jag skulle hinna med det här. Ville jag bara tillägga.