söndag 10 april 2016 - 11:00

Video: Hur man pocherar ägg

Smörgås med pocherat ägg

God morgon! Varför inte koka en stor kanna kaffe, hämta tidningen och pochera ett ägg eller två?

 

Toast med pocherat ägg & avokado

2 skivor surdegsbröd
1 avokado
2 pocherade ägg
ruccola
chiliflakes, olivolja, salt

Till de pocherade äggen:

2 ägg
2 l vatten
1 msk ättika

Koka upp vatten i en stor kastrull och häll i en skvätt ättika. Ättikan gör att äggen hålls ihop bättre. Ta ner värmen så att vattnet sjuder, men inte bubblar. Rör om några lugna drag i kastullen med en slev så att en virvel bildas. Knäck ett ägg i taget i ett glas. Häll ner ägget mitt i virveln. Koka 4 minuter för ett perfekt pocherat ägg. (Ägget på bilden är kokt i 3 minuter och det är rinnigt.) Fiska upp ägget med en hålslev och lägg ner i en skål med kallt vatten några sekunder, för att tvätta bort ättikan och stanna av kokningen. Frisera ägget lite genom att dra bort trådar av äggvita.

Rosta eller stek brödet i lite smör. Skiva avokado fint och lägg på. Lägg på ett ägg och toppa med lite ruccola och lite, lite chili. En skvätt olivolja är också gott på.

Och så här kan det se ut:

måndag 24 september 2012 - 14:15

Matiga muffins

Äppel- och salviamuffins Förra veckan åt vi, som ju alla vet, grönkålssoppa. Den är ganska tunn, så det behövs något till för att man ska bli mätt. Jag gjorde salta muffins och de blev så himla goda. Jag kan verkligen rekommendera dem. De går snabbt att svänga ihop, kan varieras i oändlighet och är jättegoda med smör på till just soppa eller sallad.

Muffins med äpple och salvia

Man kan smaksätta matmuffins med vad man vill egentligen. Jag brukar alltid ha i någon smakrik ost och hackad örtkrydda. Till exempel salvia passar jättebra. Sen kan man hacka eller skriva i några oliver eller rödlök, eller vad man nu råkar hitta i kylskåpet. Jag rev också ner ett äpple som hade lämnat över efter moskoket.
  • 470 g vetemjöl, drygt 7 dl
  • 1 msk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 1/2 dl smakrik ost
  • hackad färsk örtkrydda
  • 1 litet rivet äpple
Blanda mjöl, salt och bakpulver. Dela smöret i små bitar och knip ihop det med mjölblandningen. Rör ner mjölken och riven ost. Jag brukar använda parmesanost, men nu hittade jag en bit Appenzeller i kylskåpet som jag använde. Ta vad du har. Klicka smeten i muffinsformar, gärna placerade i en muffinsplåt så blir det snyggast resultat. Jag gjorde stora muffins och då räckte smeten till sex muffins. Gör du normalstora kanske till tio eller tolv. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 12-15 minuter, beroende på storlek. Godast samma dag! Fast det lär inte lämna några över...

torsdag 23 augusti 2012 - 09:00

Luktar som på en husvisning

[caption id="attachment_1348" align="alignnone" width="590" caption="På bilden syns lingonbröd och tomat- och äppelmarmelad"]Lingonbröd[/caption] Som jag nämnde tidigare så är det svårt att hålla budgeten om vi köper bröd. Det är jättemycket dyrare att köpa bröd än att baka bröd hemma. Dessutom får man ett hem som luktar underbart. Jag fryser in brödet genast det svalnat och så tar vi fram bara det vi äter upp. Då smakar det som nygräddat bröd vid varje frukost! Enda nackdelen med hembakat bröd är att tiden att baka inte alltid finns samtidigt som behovet av bröd. Då är det här brödet perfekt. Det tar inte många minuter att röra ihop och det behöver varken knådas eller jäsa.

Lingonbröd

  • 2 morötter
  • 1 dl lingonsylt
  • 1 dl sirap
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 4 1/2 dl grahamsmjöl
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk matsoda
  • 1 tsk kumminfrön
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten
Sätt ugnen på 200 grader. Riv morötterna fint. Rör ihop alla ingredienser och häll i en smord brödform. Brödet jäser inte särskilt mycket, så det gör inget fastän din form blir ganska full. Grädda i nedre delen av ugnen i 60 minuter.

fredag 3 juni 2011 - 10:47

Till en perfekt helgfrukost

Förra veckan levde Linus och jag lite Robison-liv. I slutet av veckan fick jag för mig att mitt liv vore helt perfekt bara jag skulle få en karelsk pirog. Eftersom budgeten inte tillät inköp så var jag tvungen att göra egna. De blev goda, billiga och ... charmiga. Nästa gång ska jag sätta mer tid på att göra dem fina. Karelska piroger

Karleska piroger

40 piroger
  • 3 dl risgryn
  • 6 dl vatten
  • 1 l mjölk
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 tsk salt
Deg
  • 2 1/2 dl rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
Börja med gröten till fyllningen. Koka risgrynen i vattnet tills vätskan absorberats, cirka 5-10 minuter. Häll på mjölk och koka upp. Koka i 40 minuter. Rör ner salt och smör då gröten är klar. Låt svalna. Vispa ner mjöl och salt i kallt vattnet. Tillsätt lite mer mjöl om degen känns kladdig. Degen ska bli fast. Kavla ut små ovala och tunna bottnar av degen på mjölat bord. Lägg på en klick gröt och vik upp kanterna runt om. Nyp ihop degen lite så att den hålls. Grädda i 250 grader cirka 8 minuter eller tills pirogerna fått lite färg ovanpå. Pirogerna är riktigt frasiga då de är nygräddade. Om du vill få lite mjukare skal kan du pensla dem med 50 gram smält smör blandat med 1 deciliter vatten.

fredag 25 mars 2011 - 08:38

Våfflor

Våfflor

Våfflor

  • 3 ägg
  • 1 burk gräddfil
  • 3 1/2 dl mjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 100 g smält smör
Vispa äggen lätt och blanda ner övriga ingredienser.

Förslag på smaksättning

  • skivad banan + vispad grädde + lönnsirap
  • ugnsstekta äpplen + mascarpone
  • jordgubbssylt, banan, grädde och chokladsås
  • varma blåbär, riven vit choklad och vaniljglass

torsdag 27 januari 2011 - 06:12

Till helgens brunch: Kryddig smoothie med apelsin och lingon

Kryddig smoothie med apelsin och lingon

Smoothie med apelsin och lingon

  • 4 dl naturell yoghurt
  • 1 dl frysta lingon
  • 1 dl färskpressad apelsinjuice
  • 1-2 krm pepparkakskrydda
  • Honung
Pressa saften ur 1-2 apelsiner. Du behöver ungefär en deciliter. Det går naturligtvis bra att använda köpt apelsinjuice istället, men varför inte lyxa till det med färskpressad saft nu då apelsinerna är så billiga! Blanda alla ingredienser i matberedarens mixerkanna. Det går också bra att använda en stavmixer, om du har en sån. Mixa tills smoothien är helt slät. En smoothie ska enligt definition inte innehålla mjölkprodukter, så jag använder ordet lite fel här. Men vad skulle ni kalla den här drycken? Den är väl ändå inte en milkshake? Lingondryck låter inte särskilt kul ... Tips! Gör smoothien med blåbärsyoghurt istället för naturell yoghurt som omväxling. Det blir väldigt gott! Hoppa över honungen i så fall. Tyvärr läste jag Harriets blogg för ett tag sen och lärde mig att smaksatt yoghurt innehåller väldigt mycket socker. Men under en helgbrunch tycker jag faktiskt att man kan unna sig lite socker.