måndag 6 juni 2016 - 10:00

Världens bästa jobb!

Michael Björklund

Mitt jobb är kanhända det bästa i världen. För vet ni vad jag får göra just nu? Jag är med och producerar en kokbok! Det är nytt, det är mycket jobb och det är så oerhört skoj!

HSS Media där jag jobbar, ska alltså ge ut en kokbok tillsammans med bästa Michael Björklund från Åland. Jag är mest stolt över att det just är Micke vi får samarbeta med. Jag tycker om att hans mat är genuin, robust och opåverkad av tillfälliga mattrender. I höst kommer boken ut på svenska och finska och den kommer att handla om fisk. En mångd recept (ni skulle bara se dem, så jäkla perfekt blandning!) och mycket fakta om råvaran.

Just nu besöker teamet producenter här i Österbotten, bland annat ska Micke tävla mot en herreman som förädlat fisk i nästan fem decennier och se vem som kan filéa en fisk snabbast. :)

På bilden ovanför håller Micke i en stör som producerar det som blir det svarta guldet - kaviar.

Om ni är intresserade lovar jag att visa er lite från kokboksproduktionen under sommaren!

torsdag 13 december 2012 - 14:03

Mat så in i Norden

Mat så in i Norden Jag vill komplettera min julklappstipslista med en kokbok: Mat så in i Norden. Den är pinfärsk och precis kommen från tryckeriet. Och vet ni vad? Det är Linus som fotograferat alla bilderna och jag är så himla stolt! Mat så in i Norden Linus har åkt med på inspelningsresorna för tv-programmet Mat så in i Norden som visats på Yle Fem i höst. Han har fått besöka en mängd spännande platser och jag är aningen avundsjuk faktiskt. Programledarna Michael Björklund och Sonja Kailassaari och resten av teamet har bland annat besökt Österbotten och recepten från de sammanlagt åtta resorna finns samlade i den här boken. Nu sitter jag och kramar boken med den vackraste dedikationen som Linus nyss gav åt mig. Lova att bläddra i den om ni ser den nånstans!

onsdag 21 november 2012 - 08:52

Julklappstips till matintresserade

Det är tacksamt att köpa kokböcker som julklapp. Det finns, vågar jag påstå, en kokbok för alla. En kokbok kan vara enbart inspiration, med fina bilder och spännande recept, eller en bibel som man slår upp allt i och man vet att recepten kommer att lyckas. Jag har några allmänna, bra men tråkiga, kokböcker som jag slår upp vitsås och gulash i. Sen har jag några som jag inte alls litar på, men som jag bläddrar i ibland för att få inspiration till nya saker att prova på i matväg. Och allt däremellan. Här får ni lite inspiration om ni är i kokboksköpartankar så här inför jul. För sockerbagaren Lomelinos tårtor av Linda Lomelino (2012). Jag har redan prisat den här kokboken. Men den kan inte lämna bort ur en sån här tipslista. Fina bilder och fantastiska recept. Boken är verkligen en skatt att ha i hyllan för den som gillar maffiga tårtor. För hemmabagaren Den franske bagaren av Sèbastien Boudet (2012). En jättefin bok om surdeg, baktradition och kärlek till hantverket. Ett måste i hyllan för den som vill ha inspiration för nya stordåd i köket. För nybörjaren Annas mat av Anna Bergenström (2012). Det här är en ny uppfräschad upplaga av en gammal klassiker. Här finns basrecepten som alla behöver. Boken innehåller mer än 200 nya recept och dottern Fanny har fotograferat som i så många av Anna Bergenströms fina böcker. För den dryckesintresserade Steffos spritbibel av Steffo Törnquist (2012). Steffo Törnquist är något av en spritmissionär. Han har en enorm kunskap om ädla drycker och är en livsnjutare av rang. Här finns inga recept på hur du blandar drinkar med energidryck, tro mig. Absint, arrak, whisky, cognac och vodka är några av dryckerna han guidar oss till. MEN. Han lär oss också vilken tequila som är bäst till Pollygodis. Jag gillar den här småstöddiga mannen med enorm kunskap om sprit och smaker. För värden och värdinnan Systrarna Eisenmans mingelmat av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman (2011). Den här boken kom ut redan i fjol, men den är helt underbar.  Över 500 recept på smårätter och tilltugg perfekta till festen. Jag lovar att alla hittar recept de vill prova på i den här tegelstenen till kokbok. För konnässören Smaklexikon av Niki Segnit (2012). Visste du att blåbär smakmässigt passar bra ihop med svamp? Det och en massa annat kan man lära sig i den här kokboken. 980 smakkombinationer, över 200 recept och 99 populära ingredienser och vad de passar ihop med. Den här boken är perfekt för den som redan har hyllan full av kokböcker och som behöver ny inspiration för att ta sin matlagning till nästa nivå. För finsmakaren Brasserie Le Rouge av Marco Baudone (2012). Den här boken har redan blivit en klassiker, fast den utkom så sent som i höst. Kökschef Marco Baudones driver Le Rouge, som är en del av restauranggruppen F12, i Gamla Stan i Stockholm. Han presenterar det franska köket då det är som bäst. Två av Sveriges främsta matfotografer har fotograferat och boken är mycket snyggt formgiven. En lyxig present till den riktigt matintresserade.

torsdag 29 september 2011 - 12:09

Italienska klassiker à la Bo

Italienska klassiker Brukar ni se på Solens mat? Jag tycker det är lite mysigt att se då Bo Hagström åker runt i små italienska byar och äter mat som (alltid) är "magnifico" och "buonissimo". (Fast ibland tuggar han så länge att man får hjärtat i halsgropen och tror att - i dag, i dag är maten inte mer än okej - men nejdå, den är alltid "magnifico".) Bo Hagström har också gett ut rätt många kokböcker, två stycken bara i år. I Italienska klassiker lyfter Hagström fram rätter som caprese, pasta all'arrabbiata och saltimbocca di pollo. Boken är indelad i antipasti, primi, secondi, contorni och sale. Dolci - efterrätterma - saknas eftersom de finns i en helt egen bok som kom ut redan 2009. Recepten är ganska enkla, som ju italienska recept ofta är. De bygger på att man har tillgång till färska, smakrika råvaror och det är ju inte alltid helt lätt här i våra trakter. Våra vintertomater till exempel smakar bara en bråkdel av de tomater Bo Hagström vill att vi använder i capresen. Som vanligt bjuder Hagström på små anekdoter och berättelser mellan och till varje recept. Det är kanske den största behållningen med boken. Tyvärr lockar inte recepten till så mycket matlagning. Ganska fin och välproducerad bok, men inte mer. Men jag skulle byta jobb med Bo vilken dag som helst!

torsdag 22 september 2011 - 14:24

Fest, mat & kärlek à la deckardrottning

Fest, mat och kärlek Plura har gjort det. Emma Hamberg har gjort det. Paolo Roberto har minsann gjort det. Och Camilla Läckberg har gjort det. Gett ut en kokbok alltså. Hur kul är det egentligen med svenska kändisar som ger ut kokböcker stup i kvarten? Nja, så där lagom, skulle jag säga. Att vara en passionerad och duktig hemmakock räcker kanske inte riktigt ända fram. Fast jag gissar att många av kändisarna är mer av kokboksredaktörer och bara föreslår rätter och recept. Camilla Läckberg har gett ut en kokbok som heter Fest, mat & kärlek (Bonnier Fakta 2011) tillsammans med restaurangkocken Christian Hellberg. Jag gissar att arbetsfördelningen var just så i det här fallet. Christian Hellberg har kanske stått för receptmakeriet. De två har gett ut en kokbok tillsammans tidigare också. Smaker från Fjällbacka kom ut 2008. Camilla och Christian är barndomsvänner, uppvuxna i just Fjällbacka där Camillas böcker ju också utspelar sig. Boken är uppdelad efter ett antal tillfällen. Tjejmiddag, grillkväll i skärgården , bröllop och brunch är några av kapitlen. Recepten är ganska avancerade och passar den som gärna står i köket och pysslar en hel dag. Bilderna är jättefina (fotograferade av Jakob Fridholm) och jag älskar pappret boken är tryckt på. Det är otroligt trevlig att bläddra i kokböcker som tryckts på tjockt obestruket papper, men det är ju bara min personliga åsikt. Det blir lite utvik av det hela då kapitlet om bröllop innehåller bilder från Camillas bröllop. Men det är kanske just därför förlag tycker om att ge ut böcker av kändisar. Det säljer, helt enkelt. En jättefin kokbok som passar som present åt den matlagningsintresserade deckarfantasten. Ett julklappstips, kanske?

tisdag 2 augusti 2011 - 10:00

Sommarkalas

Sommaräng Kan sommaren 2011 ha varit den bästa hittills? Jag tror nästan det (fast det kan jag ha sagt i fjol också). Jag har haft en lång semester, vädret har varit helt perfekt, sällskapet trevligt och maten god. Det känns som att vi har tagit det lugnt och slappat mest hela tiden, ändå har vi hunnit med alla "sommarmåsten". Fisksoppa på Kala-Janne, långa varma kvällar på Strampens uteservering, picknick på Abborrön, cykelutfärder och ett och annat dopp. Och oj så jag har läst kokböcker i sommar! Jag har hittat en mängd nyutgivna kokböcker på biblioteket och jag har slukat varenda en. Jag tycker det är perfekt att låna böckerna först och sen kan man köpa bara de som verkligen är bra. Officiellt har jag väl köpstopp på kokböcker, men vad tusan - en till ryms alltid! Sommarkalas Hannu Sarenströms Sommarkalas är absolut en som jag kommer att köpa. Hannu har gett ut flera kokböcker och inspirerande trådgårdsböcker men hans nya kokbok tycker jag är den bästa hittills. Den täcker in alla sommarrecept du kan tänkas behöva - från sallader av försommarens späda blad till mustiga soppor till höstens kräftkalas. Okomplicerade recept med lokala råvaror. Här kan du provläsa några sidor ur Sommarkalas. Jag har också läst Italienska klassiker av Bo Hagström och Fest, mat & kärlek av Camilla Läckberg och Christian Hellberg. Jag får återkomma till dem.

torsdag 5 maj 2011 - 10:35

Vinn en kokbok!

[caption id="attachment_476" align="alignnone" width="590" caption="Bor man i lägenhet och saknar balkong grillar man i en park på engångsgrill."]Kycklingspett[/caption] Jag håller på och samlar ihop lite grillrecept till Bygga & Bo-bilagan som kommer ut med Vasabladet nästa vecka. Har ni några bra tillbehör till grillat som ni vill tipsa mig om? Finns det någon viss röra, sallad, grönsaksrätt eller annat som alltid måste finnas på ditt bord då du grillar? Dela med dig av ditt bästa tips som en kommentar här under. Paul grillarBland alla som kommenterat lottar jag ut kokboken Paul grillar. Och gott folk, den är signerad! Av grillmästaren Paul Svensson i egen hög person. Paul grillar är en jättefin kokbok! Boken kom på tredje plats i kategorin "Best Barbecue Cookbook" i tävlingen Gourmand World Cookbook Awards i vår. Här kan du läsa ett smakprov ur boken. Strömsö-kocken Paul behöver ingen närmare presentation, gissar jag. Dela med er av era tillbehörstips före måndag 23.5 kl 12, för då lottar jag ut boken!

tisdag 15 mars 2011 - 10:01

Vinn en kokbok!

Världens mat Världens mat Den elake kocken Gordon Ramsay har gett ut en ny kokbok som heter Världens mat. Boken innehåller mer än 100 recept från tio olika delar av världen. Rätterna är ganska klassiska och de flesta ingredienserna kan du hitta till och med i butiker här hos oss. Jag har ett exemplar av boken som jag gärna ger till någon av er. Enda du behöver göra är att svara på vilken som är din favoriträtt. Ge ditt svar som en kommentar här under.  Jag lottar ut boken bland alla som kommenterat i slutet av veckan! Kom i håg att lämna din e-postadress så jag kan kontakta dig om du vinner. (Edit. Boken har lottats ut redan.) Grattis Lintsi, du får kokboken! Och tack snälla ni för alla kommentarer! Jag har haft en jätterolig vecka med allas favoriträtter. Jag har ju middagstips för halva året här nu!

onsdag 9 februari 2011 - 08:35

Kokböcker

[caption id="attachment_224" align="alignnone" width="590" caption="Kokböcker som jag inspireras av just nu."]Kokböcker[/caption] I Sverige ges det nästan ut en kokbok om dagen. Bara i Sverige. Ponera att vi kan ta till oss informationen i en kokbok om den är skriven på svenska, finska eller engelska. Jag undrar hur många kokböcker, skriven på något av de här tre språken, vi har att välja på varje år. Rätt många, tror jag. Vad tycker ni gör en kokbok bra? Jag har märkt att jag tycker om två typer av kokböcker. Mest tycker jag om de som har fina och inspirerande bilder. Tjockt och fint papper och en intressant pärm. En fin bild kan föda en mängd receptidéer, utöver det som faktiskt finns på bilden. Jamie Olivers kokböcker är bra exempel. Jag provar ganska sällan hans recept, men jag bläddrar i hans böcker nästan varje vecka. Den andra typen av kokböcker jag tycker om är de som är genomgående bra. Det låter lite banalt och självklart, jag vet. Men böckerna där man kan slå upp vilket som helst av recepten och lita på att slutresultatet blir bra. Arlas kokbok är en sådan. Bilderna är ganska små och recepten är inte så innovativa, men jag vet att middagen blir lyckad. Ibland hittar jag kokböcker som är både och. Fina och med bra recept. Säg nån? Anna Bergenströms Under valnötsträdet och Åsa Swanbergs Smaker från Saltå kvarn. Vilken är er favoritkokbok?