Priset på mat

torsdag 8 september 2016 - 00:00 | 2 Kommentarer

LL 20160904 pastasallad 04183

 

Jag tänker inte ens försöka förklara min bloggfrånvaro de senaste 3 (!) månaderna sen mitt senaste inlägg. Låt oss bara säga att det tar tid att producera kokbok. :) Men vet ni vad? Nästa vecka skickar tryckeriet hit en trave med böcker, för då är den klar! Jippii! Jag är sjukt exalterad.

Men låt oss prata lite om priset på mat.

Jag tänker rätt mycket på vad maten vi köper kostar och vad som är billigt och vad som är dyrt. Utöver det uppenbara att inte slänga rester och att använda hela råvaran, så kan man också påverka genom att ibland görja maträtter som är förmånliga. Vad är då förmånligt? 1-2 euro per portion borde det kosta för att vara förmånligt. Och vad är det till exempel? Jo, makaronilåda, kållåda och linssoppa. Men har man varvat dom ett antal gånger så börjar de förlora sin maträttscharm. 

Jag har kört "billig vecka" i några repriser här på bloggen. Jag får nästan alltid frågan varför jag inte använder mer linser och bönor, som ju är så billigt. Det är det, men vi har en allergiker i familjen, så då går det bort. Jag kokar ofta bönor (vanligtvis gröna bönor) och serverar till min och barnens mat, men blandar förstås aldrig ner nåt i maten som serveras alla.

 

LL 20160901 tomatsoppa 03840


I dag tipsar jag om några nya rätter, utan kött och låga i kostnad, i Vasabladet och ÖT. (Recept kommer sen!) Jag har sammanställt priset per portion på rätterna här:

Shakshuka: 1,50 euro per portion
Pappa al pomodoro: 1,00 - 1,70 per portion 
Pasta med ärtpesto: 1,50 - 2,60 per portion
Burgare: 0,50 euro per portion + bröd
Cheesy fries: 0,80 - 1,10 per portion

 

- Några kommentarer kring prisinterallen. Pappa al pomodoro blir kring en euro per portion om du köper ett billigt ljust bröd. Funkar fint, men rätten blir ännu godare om du väljer ett surdegsbröd och då stiger priset till 1,70 per portion.

- Pastan blir nästan dubbelt dyrare per portion om du väljer kikärtspasta och körsbärstomater istället för t.ex. fullkornspasta och vanliga tomater.

- Biffarna till burgarna är billiga, sen beror det på vilket bröd du väljer till. Bakar du själv tillkommer inte många cent.

- Cheesy fries går att göra med vilken vanlig ost som helst. Vad osten kostar är avgörande för rätten.

 

LL 20160902 hamburgare 03926


Jag lämnar inga prisgarantier. Så här kostade maten då jag köpte råvarorna i min butik.

Vilka är dina billiga rätter?

2

Kommentarer

 • Johanna S

  08.09.2016 09:47 (11 månader sen)

  Jag gör bara en enda rätt och det är en wok med broccoli, morot och lök som bas, serverar med ris och sweet chili-sås. Om jag lyxar till det sätter jag till grönkål, kokosmjölk eller eventuellt kyckling. (Det jag egentligen försöker är att härma den lilla asiaten i Saluhallen.)

  • Anna Granér

   08.09.2016 14:19 (11 månader sen)

   Wok är toppen! Man kan slänga i nästan vad än man råkar ha hemma. :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.