Projekt surdeg

onsdag 20 april 2016 - 10:40 | 0 Kommentarer

Surdeg av vete

 

Nybakat bröd av nog det godaste jag vet. Vi är storkonsumenter av bröd i vår familj och jag försöker baka det jag hinner själv. Vissa veckor äter vi bara hembakat, andra äter vi köpt bröd. I helgen gjode jag ett storbak av limpa med rågkross och barnen tjuter av glädge varje gång de hittar ett russin i sin smörgås. 

Men nu tänkte jag testa det här med surdeg igen. Var lite ivrig för nåt år sen, sen tappade jag intresset. Nu är jag väl inte superintresserad heller, men jag är lite bekymrad över att mina brödinköp finansierar halva lönen åt personen som jobbar i bageriet nära mitt jobb.

Surdegen har fått namnet Cecilia och den är klar på lördag. Stay tuned för resultat sen.

 

Vetesurdeg

Jag litar på Jan Hedh och gjorde en vetesurdeg utgående från hans recept ur boken Bröd.

200 g ljumt vatten
200 g vetemjöl
1 skalat och urkärnat äpple

Blanda mjöl och vatten i en burk med tätt lock. Riv ner äpplet och rör om. Ställ varmt (gärna mot 30 grader) i fyra dygn, rör om en gång per dygn. På lördag berättar jag vad som händer sen.

 

Surdeg av vete

 

Enda stället i vårt hem där det är varmare än 18 grader är under luftvärmepumpen. Så nu har surdegen sin plats bland biblar och sprit. Överväger att sova med surdegen i natt.

Kategorier:

Bröd

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar