fredag 8 april 2016 - 11:00

Beets & feta

Rödbeta och fetaost

Rödbetor och fetaost

Det här är ett jättegott tillbehör till stekta fiskfiléer. Det är inte ens ett recept, mer ett tips.

rödbetor
fetaost
gräslök, valfritt

Koka rödbetorna tills de är mjuka. Det är lättast att skala betorna då de är kokta, då är det bara att dra av skalet. Dela eventuellt i mindre bitar och smula fetaost över. Gräslökens roll här är mest att se fin ut.

 

Apetina creamy block

Jag tycker det är svårt att hitta god fetaost. Jag gillar Apetinas creamy block. Det är väl egentligen inte en fetaost, utan en salladsost. Men god i sallader och just tillsammans med rödbetor. Finns i välsorterade matbutiker.

tisdag 2 juni 2015 - 09:12

Ananascurd

Ananascurd

 

Det här är Hannes och min favoritfrukost för tillfället. Turkisk yoghurt med ananascurd och svartavinbär. Så himla gott. Ananas och svartavinbär är en oväntat bra kombination. 

 

Ananascurd

 

Ananascurd

400 g ananas (skalad vikt)
1 dl socker
2 äggulor
1 msk Maizena
100 g smör

Skala ananasen och mixa till ett slätt mos med stavmixer eller i matberedare. Häll över i en kastrull. Rör ner socker, äggulor och Maizena och värm till kokpunkten på medelvärme. Rör hela tiden. Låt småkoka under omrörning i ca 5 minuter, tills krämen tjocknar. Ta kastrullen av värmen och rör ner smöret lite i taget i mindre bitar. Värm en minut till så att allt smör smält. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

Supergott med natuell yoghurt. Kan också tänka mig att det passar som fyllning i tårta, på scones, med en pannacotta eller varför inte med glass.

 

Ananascurd

fredag 13 mars 2015 - 10:07

Vegetariskt mys

Pumpa och getost

Det är väldigt gott att fylla tortillabröd med enbart grönsaker. T.ex. ugnsrostad butternutpumpa eller sötpotatis är helt galet gott tillsammans med en god getost. Har man dessutom djävulssylt i kylskåpet så får köttfärsen gå och dra nåt gammalt över sig.

Basen hos oss är alltid fräst gul lök och paprika (syns i bakgrunden på bilden). Med lite salladsblad och guacamole till så är det en riktigt nyttig måltid. Och framförallt god!

 

Pumpa med getost och djävulssylt

1 butternutpumpa eller ett par sötpotatisar
olja
chili och honung
salt och peppar
getost i skivor
djävulssylt

Skala och skär pumpaköttet i bitar. Häll olja på och salta och peppra. Om du använder pumpa så mår den bra av lite kryddor, den smakar väldigt milt. Chili och honung passar bra med pumpa. Använder du sötpotatis kan du hoppa över honungen, den är redan söt.

Rosta mitt i ugnen i 225 grader tills bitarna får lite färg och är mjuka. Lägg på ett par skivor getost då du tar formen ur ugnen. Servera med tortillabröd och djävulssylt och de tillbehör du själv vill ha.

 

Tips! Rostad pumpa är också gott tillsammans med couscous och ruccola.

 

Vad är det "konstigaste" tillbehöret till tortilla som står på ert bord? Vi har alltid skivad banan till. Jag satte banan tillsammans med pumpafyllningen och jag kan meddela att det inte var särskilt gott. Men tillsammans med kryddig köttfärs passar banan utmärkt!

 

torsdag 5 mars 2015 - 08:16

Supergreens för barn

En säsongssallad. Med mera apelsin. Supergod till lindströmsbiffar!

 

Sallad med apelsin feta och druvor


Sallad med blodapelsin, druvor och fetaost

blandad sallad (spenat, salladsblad)
2 fileade blodapelsiner
en näve mörka druvor
1 avokado
smulad fetaost

Blanda allt och servera med en god vinegrätt. Jag gör på olja, vitvinsvinäger, honung senap och salt.

 

Apelsiner


Dagens utmaning till er. Köp apelsiner! Billiga, i säsong just nu och väldigt nyttiga. Apesiner är nåt sånt som man lätt går förbi i affären annars. De ligger ju där året om, liksom en del av interiören.

 

Apelsin

söndag 15 februari 2015 - 14:00

Som grönkålschips. Men det är brysselkål.

LL 20150207 brysselkal 7894

Brysselkål har lite dåligt rykte. Kan uppfattas som lite besk och onödigt korrekt. Lite präktig sådär. Tricket är att halvera, steka och smaksätta med vitlök. Då är brysselkål en alltigenom trevlig bekantskap, som man gärna sitter uppe med halva natten och diskuterar arkitektur.

 

LL 20150207 brysselkal 7903

Stekt brysselkål med vitlök

1 ask brysselkål, ca 400 g
4 vitlöksklyftor
olja
flingsalt

Skölj och halvera brysselkålen. Skala vitlöksklyftorna och skiva dem riktigt tunt. Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna och stek brysselkålen tills den får en fin stekyta. Flytta över den i en ugnsform och strö vitlöken över. Ringla lite olja över och lägg in i ugnen ca 10 minuter på 200 grader. Strö flingsalt över före servering.

 

Stekt brysselkål smakar lite som grönkålschips. Jag antar att stekt kål helt enkelt är väldigt gott, oavsett sort. Lova att ni ger det här receptet en chans. Om inte annat kan du få i dig en vitamin.

tisdag 9 april 2013 - 09:11

Sista rycket för vinter

Blodapelsiner Blodapelsiner är mina favoritfrukter. Tyvärr är säsongen väldigt kort, de skördas främst på Sicilien i februari och mars. Den röda färgen beror, lite förenklat, på att de utsätts för både sol och kyla medan de mognar. Det finns inte så många ställen i världen där man kan odla blodapelsiner, eftersom de kräver så speciella förutsättningar. Området kring Etna på Sicilien ger oss faktiskt de flesta blodapelsinerna. Blodapelsin Den röda färgen beror på ett ämne som heter antocyanin och som verkar vara mycket hälsosamt i kombination med bl.a. C-vitaminerna och fibrerna som finns i blodapelsiner. Om du har tur och hittar en påse blodapelsiner i butiken, köp den! Den är nog årets sista. Ät dem som de är eller filéa klyftorna och blanda ner dem i en sallad med spenat, fetaost och rödlök.

tisdag 20 november 2012 - 09:13

Djävulssylt - mycket trevligare än namnet antyder

Om man gör chicken pockets (se receptet i inlägget under) så måste man ha djävulssylt till. Det är liksom inget utan. Djävulssylt är söt och lite stark och passar perfekt till getost. Förlagan är Amarillos djävulssylt och den här är ganska lik, lite ljusare i färgen bara. Sen är det snabbare att koka den själv än att gå till Amarillo och beställa den.

Djävulssylt

  • 2 burkar krossade tomater
  • 400 g röda paprikor
  • 8 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1/2 dl ättika
  • socker
  • röd färsk chili
Tvätta paprikorna noga och kärna ur dem. Skär dem i riktigt, riktigt små tärningar (vi pratar 3 millimeters storlek). Tvätta och kärna ur chilin. Skär i samma storlek som paprikan. Anpassa mängden chili till hur stark sylt du vill ha. Jag använde 4 röda chilifrukter av en ganska mild sort. Blanda tomat, paprika, chili, kryddor och ättika i en kastrull och pressa ner vitlöksklyftorna. Koka på medelhög värme i cirka 20 minuter. Rör ner socker och koka 5 minuter till. Rör om ett par gånger under tiden. Hur mycket socker du vill ha i bestämmer du själv. Jag använde ungefär ett  halvt paket socker (250 g). Häll i lite socker i taget och smaka dig fram. Men sylten ska vara sötstark, så snåla inte med sockret. Du kan använda syltsocker istället för vanligt socker om du vill ha lite tjockare sylt. Jag kör med vanligt socker och låter sylten koka utan lock, för att på så vis få den att tjockna lite. Inget fel på syltsocker, jag har det aldrig hemma bara.   På tal om sylt, så tipsade en läsare mig om en citron- och zucchinisylt hon brukar koka. Den lät väldigt god, så jag delar Pias recept med er. Jag tänkte koka den till jul och ge bort små burkar till mina vänner.

Citron- och zucchinisylt

  • 1 stor  (överväxt) zucchini
  • 3-4 citroner
  • 1 tumme färsk ingefära
  • syltsocker
Skala zucchinin. Skär bort den mjukaste delen i mitten. Skär i bitar och koka i kort med vatten tills de är mjuka. Mixa till mos. Ställ åt sidan. Tvätta citronen noga i hett vatten. Riv försiktigt citronskal på den finaste sidan av rivjärnet. Akta så att inget av det vita kommer med. Skala ingefäran och riv också den fint. Pressa citronerna. Blanda citronskal, ingefära och det mesta av citronsaften med zucchinimoset. Koka upp och rör ner lite syltsocker i taget tills sylten smakar lite för starkt och lite för sött. Koka några minuter under omrörning. Smaka av med lite citronsaft till om du tycker. Fyll rena burkar med sylten och förvara kallt.

måndag 24 september 2012 - 14:15

Matiga muffins

Äppel- och salviamuffins Förra veckan åt vi, som ju alla vet, grönkålssoppa. Den är ganska tunn, så det behövs något till för att man ska bli mätt. Jag gjorde salta muffins och de blev så himla goda. Jag kan verkligen rekommendera dem. De går snabbt att svänga ihop, kan varieras i oändlighet och är jättegoda med smör på till just soppa eller sallad.

Muffins med äpple och salvia

Man kan smaksätta matmuffins med vad man vill egentligen. Jag brukar alltid ha i någon smakrik ost och hackad örtkrydda. Till exempel salvia passar jättebra. Sen kan man hacka eller skriva i några oliver eller rödlök, eller vad man nu råkar hitta i kylskåpet. Jag rev också ner ett äpple som hade lämnat över efter moskoket.
  • 470 g vetemjöl, drygt 7 dl
  • 1 msk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 1/2 dl smakrik ost
  • hackad färsk örtkrydda
  • 1 litet rivet äpple
Blanda mjöl, salt och bakpulver. Dela smöret i små bitar och knip ihop det med mjölblandningen. Rör ner mjölken och riven ost. Jag brukar använda parmesanost, men nu hittade jag en bit Appenzeller i kylskåpet som jag använde. Ta vad du har. Klicka smeten i muffinsformar, gärna placerade i en muffinsplåt så blir det snyggast resultat. Jag gjorde stora muffins och då räckte smeten till sex muffins. Gör du normalstora kanske till tio eller tolv. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 12-15 minuter, beroende på storlek. Godast samma dag! Fast det lär inte lämna några över...

torsdag 23 augusti 2012 - 10:04

Tips på mat till villaavslutningen

Villaavslutning Om det är någon som ännu inte spikat menyn till villaavslutningen så kommer några tips här. Jag vet inte hur ni brukar göra, men i vår familj är vi rätt trötta på grillat kött efter sommaren, så vi kör ofta kräftor på villaavslutningen. Om ni ätit kräftor så det står ut genom öronen redan, så passar det bra med t.ex. en grillad lax till. Tillbehören blir ofta varma och matiga för att passa i skymningen.

torsdag 23 augusti 2012 - 09:00

Luktar som på en husvisning

[caption id="attachment_1348" align="alignnone" width="590" caption="På bilden syns lingonbröd och tomat- och äppelmarmelad"]Lingonbröd[/caption] Som jag nämnde tidigare så är det svårt att hålla budgeten om vi köper bröd. Det är jättemycket dyrare att köpa bröd än att baka bröd hemma. Dessutom får man ett hem som luktar underbart. Jag fryser in brödet genast det svalnat och så tar vi fram bara det vi äter upp. Då smakar det som nygräddat bröd vid varje frukost! Enda nackdelen med hembakat bröd är att tiden att baka inte alltid finns samtidigt som behovet av bröd. Då är det här brödet perfekt. Det tar inte många minuter att röra ihop och det behöver varken knådas eller jäsa.

Lingonbröd

  • 2 morötter
  • 1 dl lingonsylt
  • 1 dl sirap
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 4 1/2 dl grahamsmjöl
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk matsoda
  • 1 tsk kumminfrön
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten
Sätt ugnen på 200 grader. Riv morötterna fint. Rör ihop alla ingredienser och häll i en smord brödform. Brödet jäser inte särskilt mycket, så det gör inget fastän din form blir ganska full. Grädda i nedre delen av ugnen i 60 minuter.