fredag 27 maj 2016 - 11:30

Helsingfors med barn

Förra helgen besökte vi barnens farfar i Helsingfors. Jag gillar den staden mer och mer. 

LL 20160520 helsingfors 02827

Vi inledde med ett besök på kaffe- och tébaren Johan & Nyström (Kanalkajen 7) på Skatudden.

 

LL 20160520 helsingfors 02828

 

LL 20160520 helsingfors 02819

Det finns ett litet urval tilltugg, men fokus ligger på kaffe och té. Gott sådant dessutom. Jag köper alltid deras té för de fina burkarnas skull. 

 

LL 20160520 helsingfors 02818

Vi satt på andra våningen i en liten alkov. Barnen slickade på glasrutorna och stirrade på de andra gästerna. Perus kafébesök.

 

LL 20160521 helsingfors 02916

På lördagen var det sista restaurangdagen (nu ska varje dag vara restaurangdag, fast så lätt är det nog inte med tillstånd och what not). Det var en mängd popup-restauranger i Esplanaden.

 

LL 20160521 helsingfors 02917

 

LL 20160521 helsingfors 02914

Jag drömmer lite om att ha en food truck och så här skulle den ju få se ut! Hur söt! 

 

LL 20160521 helsingfors 02918

Vi skulle egentligen inte äta, men hittade pita gyros som luktade som himmelen, så vi var tvungna att trycka i oss en förätargyros före middagen hos faffa.

 

LL 20160522 helsingfors 03001

På söndagen besökta vi nyrenoverade Helsingfors Stadsmuseum. Lova att inte bli avskäckta av det torra namnet. Det var helt fantastiskt. Jag tror det var det bästa museum jag besökt i Finland hittills. Naturhistoriska museet som vi besökte i fjol kvalar in som stark tvåa. Snyggt gjorda utställningar som passar en väldigt bred åldersgrupp. Bilden ovanför visar en 3D-tidsresa genom Helsingfors stad. Oerhört fascinerande!

 

LL 20160522 helsingfors 03004

Den här bilden är också från rummet som kallades tidsresan. Det fanns utställningar anpassade för barn i två våningar. Bland annat fick man handla i en lanthandel, lassa varor från ett handelsskepp, klä ut sig och besöka mommo på 70-talet (med riktig levandes stickande mommo i vardagsrummet!). I alla fall 4-åringen i sällskapet gillade även utställningarna för vuxna. Det var pedagogiska och visuella och så snyggt gjorda.

 

LL 20160520 helsingfors 02774

Saker som inte blev av I: Lunch på The Cook. Menyn passade tyvärr inte hela sällskapet. Men det såg fint ut där inne!

 

LL 20160520 helsingfors 02813

Saker som inte blev av II: Kall dryck i solen på Holidays uteservering. Tiden räckte inte riktigt till. Men också det såg mycket trevligt ut.

 

LL 20160520 helsingfors 02832

En mycket trevlig helg i Helsingfors. Har ni några bra tips på var man äter i Helsingfors? Jag tycket att man lätt hittar tusen ställen t.ex. i Stockholm, men då man googlar och försöker hitta något i Helsingfors så är det svårare. Ställena finns säkert, de är bara svåra att hitta.

 

torsdag 26 november 2015 - 13:26

Dagens bästa julklappstips!

Pyjamas från The sleepy collection
Bild: The Sleepy Collection, publicerad med tillstånd av TSC.

 

Jag köpte en pyjamas till Hannes från The Sleepy Collection för ett tag sen (den till vänster i bild). Den är helt underbar! Den är supersupermjuk och dessutom snygg, inget extra tjafs på. Se det här som ett julklappstips. :) 

Produkterna är inte de billigaste, men jag skulle säga att de är värt pengarna. Pyjamasen ser helt oanvänd ut ännu trots att jag tvättat den rätt många gånger. Och lika mjuk fortfarande. Nu såg jag att de har -25% på allt 26-29.11, så passa på!

Och nej. Jag köpte pyjamasen till normalpris och skriver det här inlägget på eget initiativ.

tisdag 13 oktober 2015 - 21:12

Två Stockholms-tips

Vigårda

Om ni ska besöka Stockholm den närmaste tiden kan jag tipsa om två bra ställen att äta på.

Vigårda är "snabbmat med kvalitét" enligt grundarna Melker Andersson och Danyel Couet. I grundutförandet var deras bugare goda, men sen kunde man beställa till roliga tillbehör, t.ex. potatissallad, bönsallad eller senap & ingefära-dressing. 

 

Vigårda

 

Vi besökte den i Mood-gallerian.

Andra stället jag tipsar om är brunchhimlen.

 

Nytorget 6

 

Nygatan 6. Både namet och adressen. Oerhört klassisk inredning och ett ställe där man kan sitta och äta brunch i timmar.

 

Nytorget 6

Avokadotoast och äggröra to die for.

 

Nytorget 6

Fattiga riddare. 

 

Nytorget 6

Inredningen från 1-åringens perspektiv.

De har öppet hela dagen och serverar alltså även lunch och mat kvällstid. Jag har bara testat brunchen, men om resten är ens hälften så gott som brunchrätterna, så rekommenderar jag verligen Nytorget 6!

tisdag 29 september 2015 - 13:12

Brooklyn Flowers

Brooklyn flowers

Jag har inte särskilt gröna fingrar, men den här boken var kul! Precis som en kokbok, men för blommor. Ingrid Carozzi gör helt fantastiska arrangemang i krukor, vaser och lådor fyndade i containrar och på loppis.

 

Brooklyn Flowers

Följ också Ingrid på @tincanstudios på Instagram för mer inspriration.

torsdag 26 mars 2015 - 10:48

Lästips för barn!

Mamma Mu firar Kråkan

Rabén och Sjögren släpper fyra titlar som serier. Bland annat Mamma Mu firar Kråkan. Rekommenderad läsålder är 6-9 år, men det här tror jag Hannes skulle tokgilla. Man kan provläsa på Rabéns sajt, kolla vetja!

tisdag 10 mars 2015 - 10:40

Fingermat till barn

Emma fullkomligt älskar att äta mat i bitar. Hon äter hur mycket som helst så länge det är i fast form. Hon äter vidare, gissar jag, fast hon är mätt. Bara för att hon gillar att tugga. 

Vi började ge henne smakbitar då hon var fem månader. I form av puré och små bitar av avokado, banan och sånt. Bitarna acceptarade hon genast, puréerna behövde hon vänja sig lite med. Nu är hon drygt sju månader och jag tänkte börja ge puréer med lite grövre konsistens. Läste nånstans att det finns ett fönster mellan 7-10 månader då barn lättare accepterar bitar i maten. Och att det kan vara svårare om man sparar det för länge. 

Det här har i gett vi Emma som bitar hittills:

 • banan
 • avokado
 • blåbär
 • lingon
 • kivi
 • bröd
 • ärter
 • kokt blomkål
 • kokt broccoli
 • kokt morot
 • kokt potatis
 • melon
 • päron

 

Hon brukar också få smaka lite på den mat vi äter, om den inte är för salt eller stekt eller så. Med Hannes var jag extremt noga med att inte ge mat som var saltad. Nu, inte så noga. Jag saltar naturlitvis inte Emmas mat, men hon får t.ex. smaka en munsbit fisk ur vår fisksoppa. Hon får också smaka av det bröd vi äter, även om jag har bakat osaltat bröd enkom åt henne som hon får i större mängd.

 

The Nibbler
The Nibbler. Bilden är lånad från Nuby.com.

 

Om man är rädd för att barnet ska sätta bitar i halsen så finns det en smart grej som förhindrar det. The Nibbler. :) Vi har ett par stycken redan nu, fast egentligen rekommenderas de väl från 10 månader. Perfekt för bitar av melon och banan och sånt. Barnet håller alltså i själv och tuggar på nätet. Då pressas mosad vad man nu har i fram utan bitar i. Här kan du se fler bilder på nibblern. Vi köpte på Minimani för 7-ish pengar, men de finns väl här och där kan jag tänka mig.

lördag 7 mars 2015 - 08:00

Gör egen play dough

Trolldeg


Då jag var liten gjorde man trolldeg. Som torkade innan man hade hunnit forma en mask en gång. Nuförtiden leker kidsen med play dough. Vilket är trolldeg med alun i. Det gör att degen håller sig mjuk länge. Konsistensen är helt underbar!

Alun kan man köpa på apotek för ett par euro.

 

Play dough

4 dl vetemjöl
2 dl salt
2 msk alun
0,5 l vatten
1,5 msk olja

Blanda mjöl, salt och alun. Koka upp vattnet och häll i olja. Häll vattnet över mjölblandningen och knåda tills degen är slät, ca 5 minuter. Färga med livsmedelsfärg om du vill.

 

Förvara trolldeg lufttätt

 

Förvara degen lufttätt så håller den flera veckor! 

Kanske inte lämplig för barn som kan tänkas sätta degen i munnen. Alun är kanske inget som ingår i deras kostcirkel.

 

LL 20150302 trolldeg 2026

tisdag 24 februari 2015 - 10:00

Böcker för barn

Clara Lidström Baka

Jag älskar verkligen bibliotek och lite speciellt huvudbiblioteket i Vasa. Deras urval av kokböcker är helt fenomenalt. De är dessutom bra på att plocka fram temabord, böcker om något speciellt ämne. Nu sist upptäckte jag att det finns en hel hyllmeter med kokböcker för barn och föräldrar på barnavdelningen. Där hittade jag den här, Clara Lidströms Baka. Jättefin är den och Hannes och jag tänkte prova på några av recepten i den nu under "sportlovet".

Då man är hemma med barn under skolåldern är annars sportlov bara tråkigt, alla aktiviteter tar paus. Herregud, det kommer att sluta med att vi måste GÅ UT eller nåt ännu värre. :)
På onsdagar udda veckor är det sagostund på biblioteket kl 10:15. Det ska vi i alla fall gå på den här veckan. Perfekt underhållning för en treåring och hans mamma.