måndag 9 maj 2016 - 19:07

Spare ribs - ett avslöjande

Spareribs

Nu ska jag avslöja ett riktigt användbart köksknep för er.

 

Fylld jalapeno

Ni vet ibland, då man är så där riktigt trött och har lite för mycket på ogjort-listan? Då är det HELT OK att använda färdigköpt barbequesås på spare ribsen.

 

Spare ribs 

2 kg spare ribs
vitlöksklyftor
salt & rökt paprikapulver

Klappa in kryddorna i köttet. Skala några vitlöksklyftor och släng ner på en ugnsplåt och lägg köttet på. Lägg nån matsked vatten i bottnen och täck med aluminiumfolie så att det blir rätt tätt. Sätt in i ugnen i 150 grader i ett par timmar eller tills köttet är riktigt mört. Ta ut och dränk med barbecuesås eller nån god glace. Jag stödde dessutom över lite farinsocker. Höj temperaturen i ugnen till 225 grader och sätt tillbaka köttet i ugnen tills ytan har fin färg, ca 10 minuter.

Servera med fries, coleslaw och jalapenos fyllda med getost och honung. Och bra kommer det att gå, man behöver inte äta sallad varje dag.

torsdag 21 april 2016 - 00:00

Ärtsoppa på torsdag

Ärtsoppa

Ärtsoppa

Det här är världens mest avskalade recept på ärtsoppa tror jag. Enkelt och gott.

500g torkade gröna eller gula ärter
ca 1 kg ugnskött av gris
2 l vatten
1 morot
1 lök
hela svartpepparkorn
senap
salt

Lägg ärterna i blöt över natten. Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg köttet (i en hel bit), ärterna, en morot och en hel skalad lök i en stor kastrull och häll på vattnet. Koka upp och skumma av i början. Lägg sen i några hela svartpepparkorn och koka tills köttet är supermört (inte fisken). Jag kokade soppan i över två timmar, nästan tre. Fiska upp köttbiten, rensa bort allt som inte är ätbart och skär eller dra köttet i bitar. Ta också upp moroten och löken och släng dem. Lägg ner köttet i soppan igen och smaka av med någon matsked senap och salt.

Jag hittade en flaska punch i barskåpet (VEM har köpt den och VARFÖR?!), så nästa portion ärtsoppa ska intas med ett litet glas punch i det granérska hemmet. Det ni.

 

torsdag 7 april 2016 - 10:23

På 12 minuter blankt

Pestokyckling

En kollega frågade mig om det var något tekniskt fel på min blogg, för han hade kommit rakt in i arkivet då han försökte läsa den sa han. Men se nej. Inget tekniskt fel här inte. Men jag har börjat jobba och har inte längre några "långa", "lediga" dagar då jag bara skrotar hemma med barnen. Men nu tar vi nya tag!

Jag börjar lite försiktigt med en snabb vardagsrätt. Mina barn (1,5 år och 4 år) är lite skeptiska till om proteiner alls är ett näringsämne de behöver. Medan de läser på om de nyaste forskningsrönen, så äter de glatt pestokyckling.

Ris eller potatis passar bra till. Också en sallad med mango, avokado och rödlök.

 

Pestokyckling

800 g kycklingfiléer (ca 8 tunna filéer)
2 dl grädde + 1/2 dl vatten
1-2 msk röd pesto
1 msk limejuice (ca 1/2 lime)
salt & svartpeppar

Stek filéerna tills de är nästan genomstekta. Lägg över i en gryta och häll på grädde så att det ditåt täcker. Jag har alltid bara vispgrädde hemma, så jag blandar ut med lite vatten också. Kör du nån annan variant av grädde så kanske vattnet inte behövs. Klicka i lite röd pesto (jag köper färdig i butiken). Justera mängden enligt vem som ska äta. Jag tar 1 msk och det blir en mild sås. Bryt av med lite limejuice. Låt koka tills filéerna är helt genomstekta och smaka av med salt och peppar.

 

Man kunde säkert dra den här rätten mot sydöst också och göra den mer asiatisk. Byta ut grädden mot kokosmjölk, slänga i lite limeblad och krydda med färsk koriander. Det har jag inte testat, men jag vet däremot att man kan byta ut kycklingen mot fisk och det blir jättegott!

lördag 14 november 2015 - 15:47

Pumpasoppa med rostad vitlök

Pumpasoppa

Pumpasoppa med rostad vitlök

Tyvärr är purésoppa inte mina barns favorit. Det är ju en tacksam rätt, man kan slänga ner lite vad man har och så blir det oftast gott. Den här soppan är i all sin enkelhet väldigt god tack vare de rostade vitlöksklyftorna.

1 butternutpumpa
2 vitlöksklyftor
smör
olja

Skala och skär pumpan i kuber. Lägg dem på en ugnsplåt och ringla olja över. Lägg också oskalade vitlöksklyftor med. Baka i ugnen (200 grader) i ca 15 minuter, eller tills bitarna är mjuka och börjar får rostade kanter. Ta ut ur ugnen och fiska upp vitlöksklyftorna. Tryck ut innehållet i en mixerskål, tillsammans med pumpan. Mixa och häll i en kastrull. Värm soppan och rör ner en klick smör. Smaka av med salt och peppar. Klart!

lördag 7 november 2015 - 19:57

Bönsallad

Sallad

Det finns ju sallad och sallad. Det här är sallad.

 

Sallad med gryn, bönor, grönsaker och nötter

nåt gryn (quinoa, vete, havre, råris eller det du har hemma)
sojabönor
broccoli
morot
haricot verts
ruccola + nån god salladssort
färsk koriander
mandel
pistaschnöt

Dressing:
risvinäger, soja, honung, färsk ingefära

Det är dressingen som gör den här salladen. Dressingen och nötterna. Och koriandern. Den är viktig också. Resten kan ni höfta. Fast ta broccoli, det passar bra med dressingen. 

Broccolin, grynen och bönsorterna kokade jag försiktigt. Låt svalna en aning och blanda ihop allt. Smaka dig fram till en balanserad dressing och ös på.

 

torsdag 5 november 2015 - 18:17

One pot stew

Linsgryta

Det här är min absoluta favoriträtt just nu. Jag vet inte hur många gånger jag gjort den här grytan. Snabb, dryg, billig och nyttig. Nästan för bra för att vara sann.

 

Linsgryta på gröna linser

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk svarta senapsfrön
1/2 msk mald koriander
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
en nypa chilipulver
1 msk färsk ingefära
3 1/2 dl gröna linser
1 sötpotatis, ca 300 g oskalad vikt
2 morötter
2 förpackningar krossade tomater
2 1/2 dl vatten
1 burk kokosmjölk

Bli inte avskräckt av ingredienslistan. Receptet är både enkelt och snabbt.

Hacka lök och vitlök. Fräs i en ordentlogt skvätt olja tills löken mjuknar utan att ta färg. Lägg i kryddorna och fräs en halv minut till under omrörning. Häll ner linser, tomatkross, vatten och kokosmjölk. Skala sötpotatisen och moroten och skär i ätvänliga bitar. Koka i cirka 40 minuter eller tills allt är mjukt.

tisdag 3 november 2015 - 19:58

Tomat- och bönsoppa

Tomat- och bönsoppa

Ibland då det är dags för lunch eller middag är jag så hungrig att jag helst skulle vilja äta pizza och hamburgare och gräddpasta och bacon och choklad. Samtidigt. Då försöker jag distrahera mig i 7 minuter medan jag tillreder den här soppan med vänster hand och så börjar jag äta jävens snabbt. Då kommer jag på bättre tankar och kommer ihåg att jag ju försöker äta lite hälsosammare. Bra soppa det här.

 

Tomat- och bönsoppa

400-500 g tomatkross
1 förpackning kokta vita bönor
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
4 dl vatten
1/2 dl grädde
salt, peppar, chilipulver

Hacka lök och vitlök och stek försiktigt i lite olja i en kastrull. Låt tomatpurén fräsa med några sekunder på slutet. Häll på tomatkross, vatten, grädde och lägg i kokta vita bönor. Jag använde det jag hade hemma, GoGreens stora vita bönor. Koka ca 7 minuter och smaka av med salt och peppar och lite chili i nån form. Mixa soppan slät och servera.

onsdag 23 september 2015 - 23:30

Risotto med pumpa och salvia

Risotto med pumpa och salvia

Jag är lite Rainman-aktig då det kommer till risotto. Jag gör alltid med svamp. Det här var en utmaning åt mig själv, att våga prova nåt nytt. Vi hade en halv överbliven pumpa i kylen och några stackars salviablad i en kruka ute. Risotto är ju väldigt tacksamt, grunden är ju så god i sig att man kan slänga med lite vad som helst och det funkar. Den här kombinationen funkade riktigt bra också och smakade lite vuxet.

 

Risotto med pumpa och salvia

2 dl arborio- eller avorioris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
en svätt olja
6 dl buljong
1 dl riven parmesanost
en klick smör
1 butternutpumpa
några salviablad
sambal oelek till servering

Sätt ugnen på 200 grader. Skala pumpan och skär köttet i ätvänliga bitar. Häll över en skvätt olja, salta och rosta i ugnen tills bitarna är mjuka och fått lite färg. Min pumpa hade legat en stund i grönsakslådan och blivit lite blek, så jag slog på lite sirap mot slutet för att höja sötman och få fin lite bränd färg. Gör under tiden risotton.

Hacka löken och fräs den i lite olja i en kastrull tills den mjuknar, på låg värme. Löken ska inte få nån färg. Häll i riset och fräs en minut till. Häll på ett par deciliter varm buljong och låt småkoka. Hacka salviabladen fint och rör ner. Späd allt eftersom vätskan kokar in med buljong. Riset är mjukt efter ca 15 minuter. Ta av värmen och rör ner riven ost. Avsluta med att röra ner en klick smör.

Toppa risotton med pumpatärningar. Pumpa passar utmärkt med chili, så servera gärna t.ex. sambal oelek till.

 

Risotto med pumpa och salvia

 

tisdag 22 september 2015 - 13:00

Chicken bontana

Chicken bontana

 

Linus fyllde år för ett tag sen och jag försökte återskapa en av hans fvoriträtter, chicken bontana. Då vi är i Stockholm är ett besök på Texas Longhorn obligatoriskt och vi beställer alltid det samma, chicken bontana. Det smakade inte exakt likadant som på restaurangen, men riktigt gott i alla fall. 

 

Chicken bontana

1 grillad kyckling
200 g cheddarost
1/2 - 1 dl grädde
nachos
rödlök
jalapeno
gräslök

Sätt ugnen på 225 grader. Gör sen ostsåsen. Riv cheddarosten och blanda den med grädden i en kastrull. Ta den mindre mängden grädde om du vill ha en riktigt tjock sås. Värm på låg temperatur, tills osten smält. Dra kastrullen av värmen och låt svalna lite så att såsen tjocknar lite. 

Rensa kycklingen. Skär kycklingköttet i bitar. Lägg nachos i en större ugnsfast form, eller i flera mindre. Fördela kycklingen ovanpå. Värm i ugnen i ca 5 minuter.

Hacka rödlök och skrär gräslök fint. Gräslöken kan du naturligtvis hoppa över om du vill. Ta ut chipsen ur ugnen och häll på ostsås. Toppa med hackad lök, gräslök och jalapenos. Servera direkt.

 

Chicken bontana

Det är svårt att säga hur många personer det här räcker åt. 2 utsvultna, 4 normala kanske. 

tisdag 30 juni 2015 - 19:40

Fish tacos på österbottnisk abborre

Förlåt kära ni. Det är glest mellan inläggen här nu. Det beror inte på att jag skulle ha något liv (Rör mig endast mellan Minimani, hemmet och biblioteket. ALLTID med två små apor.). Det beror mer på att vi äter hemsk dålig mat just nu. Min ork-reserv är slut. Vi äter pannkaka. Och spagetti med köttbullar. Blogga om det liksom.

Idag fick jag i alla fall nåt ryck och tog fram abborrfiléer ur frysen (tack Lasse!) och gjorde syrad rödlök. Äntligen fick jag tummen ur och gjorde fish tacos! Och det var riktigt gott. Lyckades nätt och jämt hejda mig så att jag inte åt upp alla de friterade abborrfiléerna redan vid spisen. 

Jag har aldrig ätit fisk tacos "på riktigt". Så jag har inget att jämföra med. Jag gjorde mina tacos med friterad abborre, det går säkert också bra med grillad fisk, eller bara panerad. Vit fisk skulle jag dock välja. 

 

Fish tacos

 

Österbottnisk fisktaco

abborrfiléer (2 per person, åtminstone),
eller annan vit fiskfilé utan skinn
3,5 dl vetemjöl
3,5 dl vichyvatten
1 ägg
salt & peppar
extra mjöl

mini-tortillabröd
mango
avokado
sallad
färsk koriander
majonnäs
syrad rödlök (se recept nedan)

Jag gjorde en frityrsmet på vetemjöl, vichyvatten och ägg. Vispa bara ihop allt. Krydda med salt och peppar. Det går också bra att byta ut vattnet mot en flaska öl (33cl), men minska då på mjölmängden lite. Vänd fiskfiléerna i vetemjöl. Häll olja i en stekpanna så att det blir en knapp centimeter och värm. Doppa filéerna i fritysmeten och lägg ner dem i oljan. Stek på båda sidorna tills fisken får fin färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

Servera fisktacosen med skrivad mango, avokado, sallad, syrad rödlök och färsk koriander. Jag hade vanlig majonnäs till, men jag tror att chilimajonnäs skulle passa ännu bättre. 

 

Fish tacos

 

Syrad rödlök

2 rödlökar
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten

Rör ihop lagen. Skriva löken tunt och lägg ner i lagen. Låt stå ett par timmar. Förvara det som inte går åt i kylskåp.

 

LL 20150630 fisktaco 9134