fredag 27 maj 2016 - 07:39

Måst man stå på huvudet?

 

 

stapahuvudet

Det är förmodligen bilder som det här som skrämmer bort många från yogan.

Men yoga är för alla.

 

 

Måst man stå på huvudet på nya sommar vinyasa passet ?! Fick ren fråga gällande sommarpasset och tänker att mitt svar kanske kan stå för de flesta yogapass. 

 

Svar: NEJ!! Har man inte yogat länge får man int stå på huvudet :) Att stå på huvudet utan att ha yogat eller tränat länge är farlig och så långt ifrån yoga man kan komma. Passet är uppbyggd så att alla kan vara med och alla lägger sig på sin egen nivå. 

 

Utmaningen med att gå på drop-in pass är att våga hitta sin egen nivå. Utmaningen är inte att våga stå på huvudet den är att våga acceptera var du är i dag och inte gå över gränsen. Utmaningen är att faktiskt våga lägga sig i barnets position om man är trött (trots att det känns som att alla tittar) , att öva balansen utan att sträcka ut foten, att inte försöka brotta ner kroppen i någon för omöjlig position, att sätta i knäna i chaturamga då du vet att du just nu inte klarar av att gå ner kontrollerat o.s.v. o.s.v. 

 

Men, det kan också vara andra vägen. Utmanigen kan vara att faktiskt våga gå bakåt, att våga lyfta fötterna från golvet, att på en utandning faktiskt släppa alla spänningar och följa med hela vägen ner .

 

Det är ju liksom det här som är en del av yogan, att hitta sig själv där man är i dag och sen fortsätta därifrån. Inte att förlora sig själv i något man ännu inte landat i ....eller att aldrig våga gå vidare från där man är i dag. (känner att jag tjatar nu) 

 

P.S  Just sommaryogan är uppbyggd med enkla yogarörelser där vana yogisar kan plocka på lite peak poses och nybörjare lätt kan hitta ett flöde. Sen kan ni vara säkra på att jag håller ett öga på er!

 

 

torsdag 26 maj 2016 - 07:50

Mitt bästa tips

I går kväll landade jag i Vasa efter intensiva arbetsdagar, jag har inte ens hunnit besöka favorit yogahuset. Min räddning har varit rygflexen, guds gåva till stressade människor som inte har tid men som vill. Ryggflex och långa djupa andetag är mitt bästa tips till dig som reser mycket eller har dåligt med tid. 

På morgon när jag vaknar efter att ha suttit en hel dag är alla muskler i hela kroppen korta och ömma och det är med robotfeelis jag stapplar upp från sängen med huvudet fullt av vad dagen ska innehålla. Då är rygflex och långa djupa andetag min rääddning. Så lätt och sån skillnad. Sat Nam. 

 

 

måndag 23 maj 2016 - 06:40

Testa yoga utomhus

 

 

image34

 

Har du svårt att få in egen yogaträning på sommaren, eller har du tänkt att sommaren skulle vara den perfekta tiden att komma igång med yoga men du vet inte riktigt hur? Här kommer mina tips till dig.

 

1. Ställ i ordning en plats utomhus. Där behöver inte finnas Buddah eller ljus eller något överhuvudtaget om du inte tycker att det är viktigt. Men gå runt och titta och tänk på en plats där du tycker att det är skönt att vara. 

 

2. Om det är möjligt ha en matta nära till hands.Själv har jag en matta på varje plats där jag brukar yoga. Bara för att det ska vara lätt att komma igång. Mina ute mattor är inga dyra saker men jag har dem bara utomhus så att det ska gå smidigt och jag inte behöver vara rädd för att smutsa ner dem. Gör du ingen fysisk yoga, bara sittande positioner och meditation, då går det lika bra med en filt. Hur som helst, gör så att du har en rutin och bara kan göra yogan utan att planera så mycket.

 

3. Sätt fram kläder för alla väder, d.v.s. lite svalare eller varmt väder. Själv yogar jag aldrig utomhus när det är kyligt, jag älskar värme och skyr köld som pesten. 

 

4. Innan yogan ta dig tid att bara sitta på mattan, ta in dofterna och ljuden i naturen. Det känns oerhört bra när du riktigt känner hur kroppen och sinnet anpassar sig till naturens rytm och andetaget av sig själv lugnar ner sig. 

 

5. Välj en sekvens som är lätt att komma igång med och som du tycker om att göra, då är det lättare att få tillstånd en rutin på morgon (eller förall del kvällen). Lär dig sekvensen utantill så att du bara kan ställa dig på mattan och göra.

 

                                                                    ~Happy yoga~

 

 

fredag 20 maj 2016 - 20:45

Den krävande rösten

 

 

image31

 

 

Malin Berghagen har sagt att syftet med Yoga inte är att få foten bakom huvudet, syftet är att få egot under foten. Att lära känna egot, det tänker jag skriva några rader om i dag. Hur svårt det är att inte lyssna på den där rösten som säger att du inte duger som du är, att du måste försöka mera, att du borde kunna samma sak som någon annan. 

Finns det någon som inte känner igen någon form av den rösten? På mattan eller i livet? Vem är rösten som säger att du inte duger, att alla andra är bättre och att man överhuvudtaget måste vara bra...

Kommer ni ihåg apan som jag brukar berätta om? Ni är säkert många som hört mig tjata om den jäkla apan men det är för mig en metafor som är lätt att ta till sig. 

Monky mind. Du, en bil, en ratt och ett mål som du helhjärtat är på väg mot. Men något händer på vägen, du börjar tvivla, hör en massa åsikter om vilken väg du borde ta, vilket fordon du borde använda och vilken fart du borde köra. Det väcker din monky mind som sitter bredvid dig och sover. Hon börjar klättra på dig, halkar med tassarna över dina ögon, du kör fel och måste hitta rätt igen. Alla har olika åsikter om vart du ska ta vägen och din apa hänger dig i håret och försöker styra upp det så att det blir rätt efter alla konstens regler. Du blir helt dränerad av att försöka styra, kommer inte längre ihåg vart du var det var du var påväg eller varför, så du väljer att lägga dig i baksätet och låta apan styra. Du kommer aldrig dit du helhjärtat startade resan.

Tillbaka till yogan, vad har det med saken att göra? För mig har det allt med saken att göra. På mattan med dig själv kan du lära dig att känna igen den där rösten. Du sitter med dina andetag och låter alla tankar passera, inser att det bara är tankar, släpper dem och fortsätter iaktta.  Du vet att rösten som säger - STÅ PÅ HUVUDET inte egentligen är din egen röst. Du kom bara till yogan för att få röra dig i takt med ditt andetag, inte för att nå tårna eller stå på huvud eller händer. Det kan vara andra vägen också, rösten kan säga till dig -för DIG är det onödigt att ens försöka stå i nån kråka du är för dålig. 

Så dagens Nej nu Yogar vi ! handlar kort och gott om att sitt med dig själv och titta på tankarna som kommer och går. Jag lovar, det är användbart varje dag och du lär dig känna igen dina reaktioner och ta dem för just det vad det är, tankar som man kan låta segla vidare. Det blir lättare att komma ihåg var du är och vart du är på väg.  

torsdag 19 maj 2016 - 07:29

Nej nu yogar vi!

 

 

image30

 

Helt konstigt att vakna upp en morgon och inse att det är torsdag när det känns som att det kunde vara måndag. Jag började veckan i Stockholm och sen har allt bara gått i hundra. I söndags när jag kom till hotellet meddelade de att deras Wifi inte fungerade och efter att jag accepterat det motvilligt var det som att jag glömde allt jag tänkt göra. Fick sätta undan alla planer på jobb som jag hade just då eftersom mina dokument finns i ett moln. Då glömde jag även Er. 

Jag har inte yogat på hela veckan och även det känns konstigt. Varför har jag inte det då?  Nå det beror på vad man menar med yoga..Men jag har gått en långpromenad varje dag, tränat nya gymprogrammet  och övat mig på att kocka vegetariskt. I Stockholm var utbudet ett annat än på våra menyer och det var skönt. 

Hur som helst. Nu får det vara nog med att låta livet rusa förbi och från och med i dag kommer jag att utmana mig själv med att verkligen yoga varje dag. Är ni med mig ? Allt behöver inte börja på en måndag eller första dagen i en månad. Nu förbereder vi vårt sommarlugn och sätter oss på mattan varje dag. Jag ska försöka vara inne här så ofta som möjligt och dela med mig av tips, positioner och försöka peppa er (och mig själv) att yoga. 

Vem är med? 

lördag 14 maj 2016 - 18:07

Lördag och vila delux

 

Lördag morgon betyder alltid Vinyasa Flow timme på Studion, så också i dag. Sätter klockan att ringa flera timmar före så att jag ska hinna äta långfrukost och gå ut med hunden. Jag kan bara inte stressa på morgon. För mig är det viktigare att få ta det lungt än att sova nån extra timme, faktiskt. 

På yogan lyckas jag trassla in både mig och yogisarna i en vinyasa som aldrig tog slut men när jag väl insåg det tog jag dem snabbt därifrån. Skratt. För ett ögonblick lät jag tankarna vandra till den nya vinyasan jag gör och sen var vi redan inne på andra gången vänster sida. Ha haa som tur är kan stammisarna ge mig blickar som att ..halllåååå!! Inte en gång till väl?

Efter sushi på stan ska jag nu göra så lite som möjligt ända fram tills flyget går i morgon. Ska gå en kamp med hjälpköket som ser ut som ett loppis. Där finns veckans alla träningskläder, jobbkläder och gud vet vad i en salig blandning. Så sunkkläderna på och musiken högt. 

I kväll är det vila delux som gäller. Ragge och jag kommer nu efter min vegemiddag (svamp i dag) att parkera i horisontalt läge och det är osäkert om vi kommer oss upp från sängen mera i kväll. Möjligen för Yinyoga eftersom hela min kropp känner av gårdagens gympass. Förut har jag satt in vila i min kalender men nu hoppat över det ett tag, jag tror att det är dax att införa det igen. Feelisen är toppen en dag då man har VILA i kalendern till kvällen. 

 

Planerar Du in vila i kalendern och hur många kvällar har du reserverat för vila/ vecka? 

 

image29

lördag 14 maj 2016 - 08:16

Går man ner i vikt av yoga?

Går man ner i vikt av yoga? Den frågan får jag ibland följt av ett påstående om att personen inte prioriterar att sitta och andas när det finns så lite tid för träning. Sen kommer kanske påståendet om att de för övrigt är så styva av all annan träning att det är omöjligt för dem att yoga. 

Jag skulle kunna ge mig in i diskussionen om huruvida man kan jämföra yoga med annan träning och hur yoga faktiskt är mera en livsstil än bara ett träningspass en gång per vecka. Men istället tänker jag faktiskt bara svara på frågan som ställs, utan att sätta in värderingar i svaret. 

 

Ja man kan gå ner i vikt med hjälp av yoga. Orsakerna till att man faktiskt kan göra det är följande:

 

1. Tränar du t.ex. vinyasa flow är det en mycket fysisk yogaform som bygger både styrka och kondition. I begynnelsen när jag hittade till yogan och ännu var helt träningsgalen då testade jag att ha pulsklocka under Ashtanga passet (jo jag vet idag skulle jag inte gilla det). Efter passet kunde jag se att jag förbränt närmare 400kcal och det utan att ha tänkt på att jag tränade. 

 

2. Sen till saker som kanske inte är så självklara, processer inne i vår kropp. YinYogan t.ex. där vi bara sitter stilla och andas.  Att sitta stilla och andas aktiverar vårt parasympatiska nervsystem, bromsen i vår kropp som gör att alla processer i kroppen balanseras. Tränar du hårt, stressar på jobbet, stressar där hemma och aldrig får till de rätta resultaten i din viktnedgång eller träning? Då kan det bero på att dina stresshormoner är för höga i kroppen. Forskningen visar nu att stress också gör fettförbränningen långsammare. På yogan får du stanna upp, landa i dig själv och får distans till stressen samtidigt som det händer saker inne i din kropp. 

 

3. Den sista och viktigaste punkten i min lista handlar om att tycka om sig själv. Yogan öppnar upp för att verkligen möta sig själv. Yogan gör det svårt att skilja på dig och på kroppen. Ni vet att man går runt och tänker att ååhh den här kroppen min, för fet, för smal för skadad. Som att den lever sitt eget liv och jag kan inte så mycket åt det och ser inte heller realistiskt på hur kroppen mår eller ser ut. I yogan kommer vi ner i kroppen, bygger acceptans och möter det som är. För att kunna ta hand om vår kropp på bästa sätt är det en förutsättning att tycka om den. Ta hand om den och ge den bästa tänkbara vård. Om du inte gillar något, vårdar du det heller inte, du kanske försöker styra och ställa, mäta och pressa men kommer ingen vart. Så testa att börja i andra ändan, lär känna kroppen igen för du ska bo i den resten av livet. För att få resultat vad än det är man har som målsättning, då måste man börja där man är i dag och Yogan hjälper dig att hitta dig själv där du är i dag.

                                   

 

                                                               ~ Namaste på er ~

 

P.s. Ser ni skilnader i omfattningen på punkterna så har ni rätt och viktighetsgraden går från lite text - mindre viktigt, mycket text - viktigast. 

fredag 13 maj 2016 - 18:23

Fredags träning och bubbel

Första morgonen på ett bra tag (sen i måndags), ett riktigt Yogapass på morgon, hemma på egen matta. Knyter ihop veckan och räknar ner andetag. Precis vad jag behöver nu. I dag ska jag bara sitta på Campus och jobba vilket känns som lyx. Under dagen följer jag med ett öga chatten i telefonen och så helt plötsligt ser jag att det blir middag i kväll. Wohooo, resten av dagen går som en dans. 

Hem för att byta om och iväg till gymmet för att träna med min PT. På väg dit funderar jag om det är så klokt att posta Cavaglas på Insta, borde nog ha lagt upp ett ägg i stället. Nå starkare har jag blivit sen sist det är jag helt säker på. Jag har tagit mig till gymmet för mina inplanerade pass no matter what. Så jag är nöjd men nu vill jag höja ribban. 

 

image25

 

Jag fick mitt nya program och känner verkligen att det här blir en utmaning (var det verkligen jag som ville höja ribban? Nu känner jag mig närmast skräckslagen..)  Tuffa övningar som fick mig spyfärdig på slutet. Sku avsluta passet med handstående som vanligt men sidu nepp det gick int, armarna skakade. Tre dagar i veckan nu bara...Ni vet känslan i gående planka när man är så trött att man int kan komma på om man flyttade foten eller armen sist..

 

 

image24

 

Men nu har jag kämpat klart och får njuta av fredagen. Klänningen på och iväg för att slappna av med vännerna. Vi har en hel del att ta igen sen senast. Att skratt förlänger livet det tror jag på. Jag tror också att det blir många långa kvällar på Pavis i sommar. Ses i morgon! 

torsdag 12 maj 2016 - 20:55

Torsdag

 

Torsdag morgon och jag blir hämtad kl 7.30, samåker med en kollega till Vasa. Funderar på kvällens yinyoga pass och vilka energier och kroppsdelar vi ska ta oss an. Så skönt att sitta bredvid och låta tankarna vandra. Kroppen känns inte Okej efter resandet, men den rätar säkert ut sig under kvällens pass. 

Dagen går snabbt, jag får föreläsa om ett av mina favoritämnen. Förändrings- och förbättringsarbete får mig att glömma att sömntimmarna inte riktigt motsvarar behovet just nu. Hemma till middagen gör vi Zucchini och tomatgratäng med auraost från ett recept i boken De bästa Krogarna som jag fick till avslutningsgåva i Mariehamn. Min vegetariska vecka går över förväntan och jag funderar på om kött verkligen ska behövas i framtiden. Fisk vill jag ha men köttet kan diskuteras.

När jag kommer hem från kvällens yinyoga pass kommer jag inte längre ihåg ett endaste jobbärende, jag kommer inte ens ihåg vart jag ska vara på jobb i morgon. Hjärnan är helt tom och jag känner mig bara glad. Bliss. 

 

Sitter i kökssoffan och chattar med vännerna, alla vill ut på middag och vin men ingen har tid. Det är jobb, familj, träning och andra saker. Kommer överens om att det får bli middag men inget vin så att alla är pigga och redo för nästa dag. Kära nån. Är det här verkligen vi som chattar?! När hände det här? Middag men inget vin, ...det måste betyda att vi uppnått tantåldern. (tror det först när jag ser det) . Eller vänta nu..var det inte när man blir tant man börjar dricka vin till maten...?!

 

 

 

image22

 

I boken har man samlat fyra av skärgårdens bästa restauranger 

och recept från dem. Här finns bl.a. restaurangen 

där vi åt lunch i onsdags.

onsdag 11 maj 2016 - 17:09

Onsdag

Godmorgon Mariehamn. Ny dag nya möjligheter tänker jag och skuttar ur sängen 6.30. I bland sover jag som en medvetslös och så har det varit i natt. Jag kommer inte att lyckas med någon lång uppdatering idag, jobbar non stop och sen reser jag hem. Bjuder på bilder från vegelunchen och utsikten från restaurangen. 

 

Dagens yogiska får bli långa djupa andetag i flygplanet när turbulensen gjorde mig spyfärdig. Funkar nästan..Sitter och väntar på nästa flyg, läser lite jobbstuff, kommer att vara hemma vid 22.

 

Hade tänkt låta er följa mig på min fritid men inser att vissa dagar bara är jobb så tack och förlåt för idag. 

 

 

image19

 

 

image20

 

 

image18

 

 

 

image21