Alexandra Furu

En mediestuderandes grubblerier kring de senaste ramaskrina, och annat som får hennes tankar att snurra eller känslor att bubbla.

AlexandraFuru webb

Alexandra Furu drömmer om att få kalla sig journalist. Men sådant dröjer länge sägs det. Under tiden kallar hon sig för andra saker, som studerande, crazy cat lady, feminist och frilansare till exempel.

Publicerad 31 december 2016 kl 10:15

Finland 2016 - ett land jag inte känner igen

Jag är ett åttiotalsbarn som kunde börja följa med nyheterna när ”laman” var över och man började blicka framåt igen. Hittills har jag känt mig trygg i att Finland är på väg framåt. Visst vet jag att Finland som alla andra länder brottas med utmaningar; hög självmordsstatistik, ungdomsarbetslöshet och våld i hemmet är vanligt, för att nämna några exempel. Men mellan hemskheterna har nyheterna också förmedlat att det finns grundvärden. Finland är en demokratisk rättsstat där människovärdet är det viktigaste. En välfärdsstat som tar hand om de svagare, för i Finland strävar man efter jämlikhet och rättvisa. Men den trygga känslan har vänt, och 2016 känner jag mig främmande inför de nyheter jag möter i mitt eget hemland.


Dagen då Svenskfinland dog, sjunger Alfred Backa. När det stod klart att Vasa förlorar sin fulljour var det både en och två som citerade honom. Många tvivlar på att patienter i praktiken kommer att få vård på svenska i Seinäjoki, och vård på modersmålet det är en lagstadgad rätt. Både ute i stugorna och i riksdagen frågade man sig ”Hur täcks ni?”. En sannfinländsk riksdagsledamot svarade med att fråga om tvångssvenskan inte duger åt finlandssvenskarna? Beslutet om jouren ledde tyvärr till busringningar till sjukhuset i Seinäjoki. På twitter var en samlingspartist snabb med att uttrycka sig sarkastiskt om att hon trodde att finlandssvenskarna var civiliserade.


Till råga på allt visade det sig att beredningen för jourreformen innehöll felaktigheter, ändå såg regeringspartierna till att den blev avklubbad med en rungande fart. Det var dessvärre inte första gången det hänt. Kort efteråt gick justitiekanslern ut med att regeringen i flera fall har ansett att tidtabeller och reformer är viktigare än lagenligheten. Nyheten ledde till att politiska experter krävde regeringens avgång och sade att regeringen tycker sig stå ovan finsk lag.


Som pricken över i kom Sannfinländarnas ungdomsförbund och strödde lite pisksnärtar i såren. Deras videor om finlandssvenskan är knappt värd att nämna, men videorna är praktexempel på den retorik som förs mot minoriteter – i Finland och runt om i världen. Förutom att de som försvarat det tvåspråkiga Finland kallas ”påtvingarna” ser man även i kommentarsfältet hur politikerna påverkar tonen hos medborgarna. I kommentarsfälten läser jag flera gånger om de ”ociviliserade finlandssvenskarna”. Diskussionen om svenskan, den handlar inte längre bara om språkpolitik, retoriken skruvas upp. Man känner igen den från den främlingsfientliga hatretorik som blivit allt mer högljudd.


Men den nyhet som skapat flest utländska rubriker var när Finland, som är bäst i klassen på pressfrihet, visade sig från en ny sida. När vårt skattefinansierade Yle granskade statsministerns kopplingar i Terrafame satte sig Sipilä och spammade journalisten med mejl. Två journalister avgår i protest när chefredaktören inte känns vid att Yle skulle ha vikit sig för Sipiläs ord och ställt in ett program om hans Terrafame-kopplingar. Nyheten träffar som ett hårt slag i magen då den 250-åriga pressfriheten, 150 år äldre än vårt eget land, får en törn.


Samtidigt lever vi med finskt pass verkligen loppan 2016 om man jämför med hur politiken drabbat de som inte är finska medborgare. I år har Finland skickat människor mot döden när flyktingarna nekats asyl – trots att de bevisligen lever under dödshot i hemlandet. I samma veva har man passat på att försvåra möjligheten till familjeåterförening.


Det är inte bara Finland som sluter sig om sig självt och där hatretorik och navelskåderi tar över. Finland är bara en liten del, en dyning, i en värld som är sönder. De högerpopulistiska vindarna sveper in som ett grått klibbigt moln över västvärlden. Propaganda och enkla lösningar lockar till sig allt fler röster. Samtidigt pågår krigen och flyende människor drunknar på Medelhavet. Terrordåd är inte länge något som bara händer i krigshärdar. EU-länder sluter sig om sig själva, bryter avtal och röstar sig ur unionen. Murar istället för samarbete.

Trygghet och rätt till familjeliv, det är något som inte längre tillhör alla år 2016.

 

Snart är 2016 bakom oss. Äntligen. Det är knappt så man vågar hålla ögonen öppna när man tittar tillbaka i backspegeln. Dammet ska pyra runt däcken när vi lämnar 2016 och kör ifrån alla de händelser som satt tonen för året och grunden för firandet av Finland 100. När nyårsklockorna ringer och vi skålar in det nya året - låt det få bli en nystart. Jag hoppas att de som är barn av vår tid och börjar följa med nyheterna nu kan få se hur Finland igen strävar framåt. Snälla kom 2017 som ett år i människovärdets tecken.

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

18690913 l

Veckans blogglista: Mode & stil

Vad är din attityd till mode? Klär du på dig det första du ser på morgonen, eller planerar du stilhelheter i veckor på förhand? Fyll i veckans blogglista som går i klädernas tecken.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.45.20

Lifestyle

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.43.44

Mat & dryck

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.47.55

Lifestyle

resizedimage800533 mohicarro

Hus & hem

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.50.53

Hus & hem

ypperlig hay ikea 2

Lifestyle

Skarmavbild 2017 07 22 kl. 08.24.41
tim conway 400393 960 720

Veckans blogglista: Min generation

Tillhör du millenniegenerationen, 80-talisterna eller 50-talets bästa utgåva? Veckans lista på Sevendays är årtionden och vi vill lyfta fram det bästa med just ditt!

Läs hela artikeln här »
unnamed23

10 frågor till Jannike Snellman-Sundström

Hon är estenom, bloggare och en expert på att fynda på loppis och i second hand-butiker. Här är tio frågor med Jannike Snellman-Sundström.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 0183 2

Hus & hem

Skarmavbild 2017 07 21 kl. 09.57.29
VLBLOT 989555

De ger plats för filmsnack

Podden "Goa rullar" är en podd av tre vänner som inte kan sluta prata om film.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev