Linnea Portin

Feminischad kultur, samhälle och struktur.

linnea u

Vardagsmelankoliker, underdogromantiker och loppisfanatiker. Fantast av internet, feminism, flora & fauna, kultur och ofta populär sådan, personliga stiluttryck samt det mesta lite obskyrt och dammigt. Svag för analys och navelskåderi.

Publicerad 9 december 2016 kl 10:00

Att möta framtiden

På scenen turas personer om att ifrågasätta den strikta asylpolitiken. Detta sker genom sång, tal och uppläsning av utfärdade asylbeslut. På finska, svenska och engelska. 

I publiken är vi plågsamt få. Jag kastar ängsliga blickar mot en del av de som besöker evenemanget, mot de som färdats genom mycket värre saker än en snöstormig novembersöndag för att nå fram hit, till idag, till Rewell Center i Vasa. Vad ska de månne tro om oss finländare då inte fler av oss dyker upp? Jag känner en beklagansvärd skam. Jag vill be om ursäkt men jag vågar inte möta deras blickar.

 

“Det här är en låt om möten, ni vet såna möten som sprakar. Man känner ett samförstånd med någon fast man inte ens känner den människan.”

Susanne Marins, artist, skådespelare, sångerska och en av initiativtagarna bakom tillställningen presenterar en av sina egna låtar med de orden. Jag vet exakt vilka typer av sprakande möten hon beskriver. Jag har inte haft många sådana, men ibland har jag varit lyckosam nog att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.

 

Laura Ala-Kokko, ordförande för De Gröna i Vasa valkrets och stadsfullmäktigeledamot i Vasa, kliver upp på scenen. Hon håller ett tal och särskilt en mening etsar sig fast i mig. Det är någonting sprakande i den med, för mig.

“Det är inte rätt att skära ner medlen för de fattigaste människorna i Finland och sen säga ‘Vi kan inte ta in fler asylsökande eftersom vi måste ta hand om våra egna först”.

 

Rapporterna från Migrationsverket berättar om mordhot via telefon. Misshandel som lett till missfall. Mord av farbröder, kusiner och kollegor. Intrång i hemmet utav okända hotfulla män. Anlagd brand på arbetsplatsen. Människohandel och prostitution.

"Migrationsverket beviljar er inte asyl eller uppehållstillstånd."

 

Nedanför scenen, mot slutet av tillställningen, springer ett litet barn omkring. Hen tultar omkring med en sådan iver och nyfikenhet som tycks vara exklusivt reserverad för de som nyligen lärt sig gå. Vi är många som följer med barnet med beundrande blickar, att så bekymmersfritt kunna existera.

Jag tänker flummiga tankar som att det där lilla rufsiga yrvädret, det är framtiden.

 

Barnet stannar plötsligt till då hen fäster sina blå ögon på ett par bruna. I en barnvagn sitter ett barn i samma ålder, hen verkar bara ha skuffats förbi utav en händelse då sällskapet valde att stanna upp och iaktta vad som pågick på scenen. 

Deras blickar bryts inte. Plötsligt utbyter de varsitt leende. Deras leenden försvinner inte.

 

Den lilla på golvet sträcker upp sitt pekfinger och tar några stapplande steg mot den lilla i vagnen, som svarar med att forma sin hand likadant och sträcka ner den. Vi vuxna som står i närheten iakttar med förtjust spänning de två små, främmande barnen som bara har ögon för varandra. De för ihop sina pekfinger och skrattar båda två.

Det var så självklart det som hände den stunden. Det var ett tydligt möte, ett otvivelaktigt sprakande möte. Barnen kände ett samförstånd, fast de var okända människor för varandra.

 

Som sentimental vuxen var det omöjligt att inte tänka blödiga tankar om att barnen visar att ögonfärg, hårfärg, hudfärg och allt annat sådant inte betyder något. Det som verkligen räknas och som gör en skillnad är nyfikna blickar, spralliga leenden och sökande, trubbiga, varma fingertoppar som vill nudda vid varandra.

Vi alla där var lyckosamma nog att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Vi fick en glimt av framtiden.

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

18690913 l

Veckans blogglista: Mode & stil

Vad är din attityd till mode? Klär du på dig det första du ser på morgonen, eller planerar du stilhelheter i veckor på förhand? Fyll i veckans blogglista som går i klädernas tecken.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.45.20

Lifestyle

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.43.44

Mat & dryck

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.47.55

Lifestyle

resizedimage800533 mohicarro

Hus & hem

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.50.53

Hus & hem

ypperlig hay ikea 2

Lifestyle

Skarmavbild 2017 07 22 kl. 08.24.41
tim conway 400393 960 720

Veckans blogglista: Min generation

Tillhör du millenniegenerationen, 80-talisterna eller 50-talets bästa utgåva? Veckans lista på Sevendays är årtionden och vi vill lyfta fram det bästa med just ditt!

Läs hela artikeln här »
unnamed23

10 frågor till Jannike Snellman-Sundström

Hon är estenom, bloggare och en expert på att fynda på loppis och i second hand-butiker. Här är tio frågor med Jannike Snellman-Sundström.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 0183 2

Hus & hem

Skarmavbild 2017 07 21 kl. 09.57.29
VLBLOT 989555

De ger plats för filmsnack

Podden "Goa rullar" är en podd av tre vänner som inte kan sluta prata om film.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev