Linnea Portin

Feminischad kultur, samhälle och struktur.

linnea u

Vardagsmelankoliker, underdogromantiker och loppisfanatiker. Fantast av internet, feminism, flora & fauna, kultur och ofta populär sådan, personliga stiluttryck samt det mesta lite obskyrt och dammigt. Svag för analys och navelskåderi.

Publicerad 7 oktober 2016 kl 17:25

Inte en flicka, inte ännu en kvinna

Bland mina webbläsarbokmärken finns Liv Strömquist menssommarprat på P1 från ett fåtal år tillbaka och nyligen råkade jag klicka in mig på den sidan. Kanske var detta föraningen. Värken i korsryggen, obekvämheten i huden, känsligheten i humöret.

Nästa dag ser jag att finlandssvenska mensberättelseprojektet Menskligt lanserat ett bloggfrågeformulär om mensen. Strax därpå inleds en mensvecka på Yle X3M med följden att ämnet diskuteras på var och varannan portal.

Menstruationen är igång. Genom Svenskfinlands mö är vi alla månsystrar denna vecka.

Det är mycket jag önskar vore annorlunda med mensen. Hur smärtfri den än är för någon så kvarstår faktum att ur hennes privata delar rinner blod som hon måste samla upp för att inte blöda på och genom kläderna. Det är omständligt, oavsett övriga obehag.

Det finns ingen mensande kvinna som inte smugglat in en tampong på toaletten så att ingen ska se den. Mensen är en pinsamhet och en möjlighet för ett skräckscenario att utspela sig. Samma kvinnor har någon gång gripits av paniken att blöda på stolsitsen och ängsligt blickat på den när hon stigit upp. Mensen bryr sig inte ett skvatt i att den kommer olämpligt. Dessa kvinnor vet hur det är att få en fest, en helg, en resa halvt förstörd för att mensen hälsat på och gjort tillvaron mycket krånligare och ofta smärtsam.

Det är mycket som bara suger med att ha mens. Att tabun nu kring den börjar lyftas gör eventuellt en del personer obekväma, men jag har goda nyheter för dem: Kan kvinnor vänja sig vid den månatliga plåga som är mensen kan alla vänja sig vid omnämnandet av den.

Mest önskar jag att vi skulle dra en tydlig linje mellan könsmognad och kvinnodom. Idén att flickor blir till kvinnor när de börjar menstruera osar patriarkala grepp och ärligt talat en gnutta gubbsjukhet. Nyktert kan vi se att det är mer talesätt än faktum, men det sprider likväl en föreställning om att menstruerande flickor är samma sak som unga kvinnor. Jag trodde själv länge att jag skulle bli kvinna med mensen.

Caitlin Moran presenterar i “Konsten att vara kvinna” ett test för att kolla om sexistisk smörja är i farten. Det går ungefär ut på att ställa frågan “Händer detta män också?”, och om svaret är nej så är svaret ja. Ingen säger motsvarande sak om pojkar och nattliga pollutioner, exempelvis. Däremot om militärtjänstgöring — även den idén humbug, enligt mig — vilket då åsyftar en mental utveckling. Luktar det inte något unket att flickors förvandling till kvinnor istället avgörs enligt fysisk och sexuell utveckling?

Under mångtaliga år kände jag mig så som Britney Spears sjöng under det tidiga 2000-talet, “I’m not a girl, not yet a woman”. Jag hann blöda en gång i månaden under mer än mitt halva liv innan jag verkligen började känna mig som en kvinna.

I “Girl with the lower back tattoo” skriver Amy Schumer om påståendet att en flicka blir kvinna när hon får mens eller förlorar oskulden, men att egentligen handlar det om en massa små ögonblick. Som första gången du säger till när du fått fel maträtt på en restaurang, eller går på en behåprovning och det visar sig att du använt fel storlek i hela ditt liv. Första gången ditt hjärta krossas, eller du krossar någon annans. Och så vidare.

Jag var kanske inte bara en flicka, men definitivt inte ännu heller en kvinna när jag fick mens. Däremot blev jag mer kvinna när jag lärde mig prata om den, vågade säga att jag har mensvärk, tampongtrubbel eller blodfläcksskräck. Jag känner mig helt enkelt mer som en kvinna när jag inte känner skam för att jag är en.

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

18690913 l

Veckans blogglista: Mode & stil

Vad är din attityd till mode? Klär du på dig det första du ser på morgonen, eller planerar du stilhelheter i veckor på förhand? Fyll i veckans blogglista som går i klädernas tecken.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.45.20

Lifestyle

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.43.44

Mat & dryck

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.47.55

Lifestyle

resizedimage800533 mohicarro

Hus & hem

Skarmavbild 2017 07 24 kl. 09.50.53

Hus & hem

ypperlig hay ikea 2

Lifestyle

Skarmavbild 2017 07 22 kl. 08.24.41
tim conway 400393 960 720

Veckans blogglista: Min generation

Tillhör du millenniegenerationen, 80-talisterna eller 50-talets bästa utgåva? Veckans lista på Sevendays är årtionden och vi vill lyfta fram det bästa med just ditt!

Läs hela artikeln här »
unnamed23

10 frågor till Jannike Snellman-Sundström

Hon är estenom, bloggare och en expert på att fynda på loppis och i second hand-butiker. Här är tio frågor med Jannike Snellman-Sundström.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 0183 2

Hus & hem

Skarmavbild 2017 07 21 kl. 09.57.29
VLBLOT 989555

De ger plats för filmsnack

Podden "Goa rullar" är en podd av tre vänner som inte kan sluta prata om film.

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev