IMG 1513

Hur många sociala medier använder du?

- 3 st (Facebook, Instagram och Snapchat)

Juha Junka, 53 år, Vasa
Juha Junka, 53 år, Vasa

Vad ska du göra på midsommaren?

- Vi är experter på att ta det lungt runt midsommar, och åker upp till sommastugan som ligger norr om Karleby. I stället för att stressa med matlagning så fokuserar vi mer på att spendera tiden men vännerna och förhoppningsvis hela släkten. Bastubad hela helgen och den typiska skärgårgdsmaten i gott sällskap förgyller vår helg. 

 

  

Jenny Lindholm 28, Korsnäs
Jenny Lindholm 28, Korsnäs

Hur tycker du unga intresserar sig för politik?

- Till en viss grad är intresset stort, men borde växa ännu mer. Kandidater som Matias Mäkynen som ordande med loppisevenemang sträcker ut sig till unga personer. Jag tycker mer borde satsa på liknande tillställningar. Blir unga berörda öppnar de också intresse för nya saker.

 

Krista Siljamäki, 31 år, Vasa
Krista Siljamäki, 31 år, Vasa

Vilka 3 saker är ett måste i vardagen?

- Till jobbet behöver jag alltid olika par skor, så bilen har blivit min skohylla. Jag står mycket i jobbet och vill kombinera med både fina och bekväma skor. Läppbalsam måste vara med i väskan, det är en räddare i nöden! Till sist är telefonen en sak jag använder både privat och på jobbet, den finns ständigt i handen.

 

Anette Nygård-Dal, 43 & Eivor Karlsson, 50+, Vasa
Anette Nygård-Dal, 43 & Eivor Karlsson, 50+, Vasa

Hur håller du hälsan i behåll under sommarperioden?

Anette - Att dricka mycket vatten håller mig igång om dagarna, och under varma perioder är det en viktig prioritet. Fast solen är stark kör jag även på ett dagligt intag av D-vitamin. Några varv i motionsspåret blir också perfekt efter arbetsdagen.

Eivor - Jag satsar mycket på fräscha sommarsallader till grillningen, och försöker äta lätt mat för att inte tynga ner kroppen allt för mycket. Många cykelturer blir det också om kvällarna med kvällsol och frisk luft.

 

Elina Sahlgren, 25 år, Vasa
Elina Sahlgren, 25 år, Vasa

Effektivaste sätten att stiga upp på morgonen?

- Jag är en van kvällsmänniska så köpte en gammaldags väckarklocka som jag putsade upp. Då fick jag något fint att se på i alla fall. Därtill använder jag ännu mobilens irriterande signaler i kombo med barnens skrik som gör att jag kastar mig upp. För att skapa en guldkant i vardagen satsar jag på en frukost av bästa kvalité. Bär och mysli är fräscht, lättlagat och håller mig mätt länge.

Ivonne Ruiz Olate, 25 år, Ekenäs
Ivonne Ruiz Olate, 25 år, Ekenäs

Vad saknar du i Vasa och varför?

- En underground salsaclub! Det skulle liva upp Vasa och ge annorlunda koncept till det nattklubbsliv vi har i dagens läge. Salsamusiken är inte heller svår att dansa till, och passar till de flesta.

Alexandra Fant, 18 år, Närpes
Alexandra Fant, 18 år, Närpes

Vilken dag i ditt liv skulle du vilja leva om?

- Egentligen har jag ingen dag jag på rak arm skulle vilja leva om, men nu när man längtar till sommaren skulle jag gärna uppleva någon varm och ljus sommarkväll med bra sällskap igen! En specifik dag skulle vara studenten, jag hade sett fram emot den så länge men dagen gick så fort att jag inte hann stanna upp och njuta av den ordentligt. 

Sam Björklund, 23 år, Petalax
Sam Björklund, 23 år, Petalax

Vem skulle du ha velat vara i ett tidigare liv?

- Jag skulle ha velat vara Sven Tumba. Han är en före detta ishockeyspelare och fotbollsspelare som spelade för Djurgården.

Amanda Finskas, 23år, Stockholm/Vasa
Amanda Finskas, 23år, Stockholm/Vasa

När tar du årets första dopp?

- Ifjol tog jag det i början av maj! Tänkte ta det i maj i år också men de var så kallt så de blir väl i juni så fort det blir varmare. Stället jag tänker simma vid heter Tantolunden.

Anna-Lena, 40 år, Närpes
Anna-Lena, 40 år, Närpes

Vad skulle du göra om du vann en miljon?

- Jag skulle resa till min drömdestination som är Hawaii. Ön verkar vara ett enda stort paradis och så älskar jag sol, stränder och att äta annorlunda mat.

Sofia Bjurs, 20 år, Esbo
Sofia Bjurs, 20 år, Esbo

Vilket ställe måste man besöka i sommar?

- Det ställe jag vill besöka i sommar är i alla fall kvinnostranden i Vasa. Jag har hört om den och det ska vara en strand bara för kvinnor, så det låter spännande. Jag tar kommer åka dit med några kompisar.

 

 

Thomas Johansson, 26 år, Åland
Thomas Johansson, 26 år, Åland

Vilken superkraft vill du ha och vad skulle du göra då?

- Min superkraft skulle vara att jag kunde göra mig själv osynlig. Då kunde man spionera på folk, åka med flyg, komma in på krog gratis..och förstås gå på Chelseamatcher utan att betala!

 

Long Do Due och Tuyet Nguyen, Vietnam
Long Do Due och Tuyet Nguyen, Vietnam

Vad är den största skillnaden mellan Vietnam och Finland?

 

- Den störst skillnaden är vädret och matkulturen. I Vietnam måste man vila ett par timmar på dagen när det är som varmast, så man orkar jobba hela kvällen. Temperaturen kan vara ungefär 39 grader på dagen.
I Vietnam äter man heller aldrig hemma, utan till och med frukost ute. Det finns mycket mera tillbehör att välja på , inte bara potatis eller ris som här. Vi föredrar den vietnamesiska maten före den finländska eftersom det är mera smak i den.

Andreas Hedstöm, 21 år, Pörtom/Vasa
Andreas Hedstöm, 21 år, Pörtom/Vasa

Vilken är den bästa sommaraktiviteten?

- Jag tycker om att vistas ute på sjön så den bästa aktiviteten på sommaren är att vara ute med båt. När det är vackert väder finns det inte så mycket annat som är bättre än just det.

Leila Arnautovic, 19 år, Närpes.
Leila Arnautovic, 19 år, Närpes.

Hur ser din morgonrutin ut?

- Efter att ha snoozat i en evighet stiger jag upp och klär på mig, borstar tänderna och fixar håret vilket tar längst tid. Därefter sminkar jag mig på fem minuter och före jag åker iväg till skolan/jobbet avnjuter jag en god frukost. Allt detta tar ungefär kring en halvtimme.

 

Janina Tuomisto, 23 år, Gerby
Janina Tuomisto, 23 år, Gerby

Vilket ställe är ditt drömresemål?

- Bora Bora i Franska Polynesien. Det ser så härligt och lugnt ut på bilder och filmer man sett därifrån, och jag skulle åka dit med nära och kära. Dessutom skulle det vara skönt att få resa till något lugnt ställe- till skillnad från Thailand och Phuket som vi varit till några gånger. 

Hoai Nguyen, 21 år, Vasa
Hoai Nguyen, 21 år, Vasa

Vilken tv-serie borde alla se?

- Det finns bara två serier som jag följer regelbundet, The Vampire Diaries och Pretty Little Liars. Man borde se dem för att båda två är spännande, aldrig tråkiga och man väntar alltid på nästa avsnitt. 

Renato Mangs, 30år, Vasa/Närpes
Renato Mangs, 30år, Vasa/Närpes

Vad är det bästa som har hänt i år?

- När vår dotter Felicia föddes. Jag blev pappa i vintras, och det är det bästa som hänt i år!

Jessica Samelin, 23 år, Vasa
Jessica Samelin, 23 år, Vasa

Vilka tre saker tar du med dig till stranden?

- För det första tar jag med solskyddsfaktor, eftersom det är viktigt att skydda huden. Sedan tar jag med en halv liter vatten för att återfukta mig, och till sist en fin badhandduk att torka sig med efter ett dopp.

Niclas Öhlin, 25 år, Stockholm
Niclas Öhlin, 25 år, Stockholm

Vad var ditt första intryck av Vasa?

- Mitt första intryck var att det är en mysig och hemtrevlig stad, alla känns så avkopplade och varma. Också att det finns mycket gott godis här som inte finns i Stockholm, som Da Capo och lakrits.

Felicia Granlund, 18 år, Pörtom
Felicia Granlund, 18 år, Pörtom

Vad har du för planer inför hösten 2015?

- Om någon vecka tar jag studenten så jag har sökt in till två olika linjer på Umeå Universitet, till psykologi och logopedi. Förhoppningsvis slipper jag in på någondera och då väntas det i hösten en ny skola och en flytt till Sverige.  

 

Mikaela Westerback, 22 år, Stockholm/Vasa
Mikaela Westerback, 22 år, Stockholm/Vasa

Vilken är din bästa raggningsreplik?

- Jag använder inte raggningsrepliker, brukar i såfall säga någon åt min pojkvän på skoj. Några jag aldrig hört någon säga, men kommer ihåg är: "Skulle gärna bjuda dig på en drink, men jag skulle bli så avundsjuk på glaset", eller "Tjena kexet står du här och smular" eller "Det enda dina ögon inte sagt mig är ditt namn". Men repliker fungerar inte, man ska bara vara sig själv!

 

Lizette Lindqvist, 11 år, Närpes
Lizette Lindqvist, 11 år, Närpes

Vad brukar du göra på fritiden?

- När jag inte är i skolan eller läser läxor så brukar jag vara med mina kompisar. Nu när det är vår och varmt ute brukar vi vara utomhus och studsa på studsmattan och cykla runt i byn. Rider gör jag en gång i veckan och så drillar jag i Närpes skolmusikkår & drillflickor en gång i veckan.  

Isac Klemets,19 år, Bergö
Isac Klemets,19 år, Bergö

Vilket är ditt bästa matrecept?

- Om jag får välja så blir det en stor sallad. Som bas väljer jag isbergssallad och vanliga grönsaker som paprika, tomat och gurka. För att få salladen mer matig och mättande väljer jag böngroddar, galiamelon, kikärter och avokado. Slutligen smular jag över fetaost och linfrön. Enkelt och gott! 

Sofia Jern, 22 år, Vasa/Kenya
Sofia Jern, 22 år, Vasa/Kenya

Vilket är det bästa äventyret du haft?

 

- Måste nog säga att hela min barndom var ett stort äventyr. Jag växte upp i Afrika och inget kommer kunna slå äventyren den världsdelen kan erbjuda!

Calle Fahllund, 23 år, Vasa
Calle Fahllund, 23 år, Vasa

Var hittar man dig i sommar? 

 - Man hittar min antingen på stranden, vid mitt sommarjobb bakom baren på en sommarrestaurang, eller så sitter jag med en kall öl i handen på en terass. 

Kim Stenback, 22 år, Gerby
Kim Stenback, 22 år, Gerby

Vilken är den godaste sommardrinken?

- På sommaren föredrar jag faktiskt rosé framför någon speciell drink. Det finns inget bättre än en varm sommardag och en kall roséflaska på stranden.

Ludde, 1 år, Kristinestad
Ludde, 1 år, Kristinestad

Vad är det bästa du vet?

- Jag tycker väldigt mycket om att leka med min rosa kanin Labolina. Långa promenader och mat är ting som jag prioriterar väldigt högt, och matte förtås, hon är bäst. 

 

Nathalie Dahlgren, 18 år, Kristinestad
Nathalie Dahlgren, 18 år, Kristinestad

Vilken är den godaste glassorten?

- Det var förra sommaren som jag fick en klar favorit och det var gräddglassen hallon saltlakris från Sia. Man får en smak av det söta från hallonen och det salta från lakrisen. Mycket speciell och god kombination! Känner på mig att det även denna sommar kommer bli en och annan sådan.

 

 

Johanna Hägglund, 22 år, Sundom
Johanna Hägglund, 22 år, Sundom

Vad spenderar du mest pengar på?

- Just nu har det blivit att jag mest köpt mat. När jag jobbar så lägger jag däremot mest pengar på ridutrustning. Det blir mycket onödiga och snygga hästprylar, men jag köper hellre en ny sadel än en läderjacka åt mig själv. 

William Strömbäck, 25 år, Närpes
William Strömbäck, 25 år, Närpes

Vilken är den bästa dagen på året?

- Jag måste säga både midsommar och julafton. Midsommar är avslappnat då man får ha kul och umgås med vänner, medan julafton ger tid för familjen. Min familj bor på olika ställen i världen, så det är inte så ofta vi ses allihopa förutom just på julen.

 

 

Greta Lindqvist, 69 år, Närpes.
Greta Lindqvist, 69 år, Närpes.

Hur kopplar du av?

- Vanligtvis brukar jag lösa korsord och läsa veckotidningen. Nu när det blir varmare väder kopplar jag av genom att plantera blommor, så inom några veckor kommer jag att spendera mycket tid i blomrabatten och på balkongen. 

 

Märta Fröberg, 82 år, Böle
Märta Fröberg, 82 år, Böle

Händelse du minns från barndomen?

 

- Om jag minns rätt var jag kring 4 år gammal. Mormor och jag promenerade längs en liten skogsväg och fick syn på en orm. Mormor som vanligtvis inte brukar använda sig av fula ord utbrast ¨se på fan¨. Inte det absolut vackraste minnet... 

Jenny Malm, 18 år, Närpes.
Jenny Malm, 18 år, Närpes.

Vilken film borde alla se?

 

- Den brittiska biografin ¨The theory of everything¨som handlar om den kände astrofysikern Stephen Hawking som drabbad av en motorneuronsjukdom. Den upplyser om hur tacksam vi ska vara över livet. Alla borde se den!

 

Eve Lindqvist, 61år, Böle/Sundom.
Eve Lindqvist, 61år, Böle/Sundom.

Hur tror du världen ser ut om 100 år?

 

- Istället för att resa till olika världsdelar så tror jag att det kommer vara möjigt att färdas i rymden, till månen och olika planeter. Tekniken går så pass snabbt framåt så det är nog något som kommer vara rimligt om 100 år. 

Sandra Österholm, 23 år, Vasa
Sandra Österholm, 23 år, Vasa

Vad är den bästa sommarmaten?

- Den bästa maten på sommaren är en gratinerad kycklingsmörgås med getost på restaurang Strampen. Det är en riktig sommarklassiker och smakar bäst tillsammans med en Corona en varm sommarkväll.

Joakim, 27 år, Vörå
Joakim, 27 år, Vörå

Vem vill du byta dag med?

- Jag skulle kunna byta dag med Emre Can som spelar i Liverpool, eftersom vi spelar på samma position i fotboll och så har vi liknande skägg.

Gunnel Mattbäck, 81 år, Vasa
Gunnel Mattbäck, 81 år, Vasa

Hur ser den perfekta dagen ut för dig?

- En morgon då man får sova tills man vaknar och sedan läsa Vasabladet, dricka kaffe och äta morgongröten i lugn och ro. Den perfekta dagen är en dag då man har kunnat hjälpa någon. I förrgår hade jag till exempel en perfekt dag då var jag ute och gick med en person som inte har möjlighet att vara ute och gå ensam.
Sedan är det ju skönt att få göra lite vad man känner för. 

 

Erica Österlund, 27 år, Ekenäs/Vasa
Erica Österlund, 27 år, Ekenäs/Vasa

Vad hittar man alltid i ditt skafferi?

- Hos mig hittar man alltid spenat, paprika, banan, ägg, nötter, chiafrön och kokos- eller cashewmjölk. Och blåbär i frysen. Spenat och paprika passar till precis allt medan banan och ägg används som plättingredienser. Kokosmjölk, ägg, banan och blåbär blir lätt en smoothie. Jag äter dagligen chiafrön med kokosmjölk, blåbär och nötter antingen som frukost eller mellanmål. Supergott!

Christer Carlebring, 69 år, Närpes
Christer Carlebring, 69 år, Närpes

När är det sommar enligt dig?

 

- När ringblommorna blommar och när man inte längre är tvungen att ha på sig långkalsongerna, det brukar inträffa kring midsommar. Då är det sommar på riktigt!  

 

 

Christa Aarnio, 21 år, Vasa
Christa Aarnio, 21 år, Vasa

Vad är det bästa med måndagar?

- Enkelt svar: Kaffe. Det finns inget annat bra men måndagar än kaffe.

 

Emma Rosengård, 21 år, Närpes/Vasa.
Emma Rosengård, 21 år, Närpes/Vasa.

När är du som lyckligast?

- När jag är ute och reser och upptäcker nya platser. Min absoluta favoritstad är New York!

 

 

David Nummela, 17 år, Vasa
David Nummela, 17 år, Vasa

Vad blir årets sommarplåga?

- Jag lyssnar inte på så mycket popmusik så egentligen har jag ingen gissning. Själv så kommer jag lyssna på mycket 80-tals rock och metal i sommar.

Hanna, 23 år, Vasa
Hanna, 23 år, Vasa

Hur kommer du klä dig i sommar?

- Jag kommer använda mycket kjolar och klänningar. En stor trend i sommar är maxiklänningen och lösa byxor så de plaggen kommer jag att satsa på. När det är högsommar och man är brun blir det mera mönstrat, men nu på våren använder jag mera neutrala färger.

Rasmus Nybond, 26 år, Jakobstad/Vasa
Rasmus Nybond, 26 år, Jakobstad/Vasa

Vad är det äckligaste du ätit?

 - Lax på konservburk är definitivt den vidrigaste matpplevelse jag någonsin haft! Jag minns hur ljusrosa, äcklig och oaptitlig den såg ut. Utöver det var hundkexen som vi smakade på när vi var yngre inte så delikata heller, men det var nu något som man då skulle testa på att smaka. 

Monika Sunngren, 55 år, Sundom
Monika Sunngren, 55 år, Sundom

Vilken är den tråkigaste motionsformen?

- Om jag ska välja någon så blir det löpning. Själv simmar jag några gånger i veckan och så har jag gymnastiserat mycket.

Linda, 33 år, Vasa
Linda, 33 år, Vasa

Vilket djur skulle du vilja vara?

- En sengångare, eftersom våren är på intågande och allting kommer så plötsligt. Jag skulle bara vilja sätte mig ner och ta det lugnt.

Maria, Vörå
Maria, Vörå

Vad är det sista du gör på kvällen?

- Borsta tänderna. Det är en bra rutin som sitter i sedan barnsben. Innan jag somnar om kvällarna brukar jag också lösa korsod. Det är bra hjärgymnastik. Ibland brukar pennan och tidningen falla ur handen på mig då jag somnar, men det gör ju ingenting.

William Mitts, 26 år, Vasa
William Mitts, 26 år, Vasa

Hur många påskägg åt du i påsk?

- Vanliga eller chokladägg? Jag åt två vanliga ägg hos mina svärföräldrar. Sedan har jag ätit ett choklad ägg hemma hos mig, ett hos mamma och ett hos mina svärföräldrar. De var alla mignon-ägg så tillräckligt mycket choklad i alla fall.

Nya blogginlägg

Annons

SAM 7899 2

Skepp o'hoj, hösten kommer till Faros!

Annons. Sitt inte ensam och höstdeppa. Restaurangbåten Faros håller öppet ända fram till jul. Har du koll på höstens mysigaste fredagshäng?

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 09 20 kl. 22.05.14

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 09 20 kl. 22.06.46
OT 1034725

Politiska serier prisade på Emmygalan

Flera politiska teveserier belönades under årets Emmygala i Los Angeles. Dystopin The Handmaid's Tale fick det prestigefyllda Emmypriset för bästa dramaserie.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1034916

The Killers återvänder till Finland

The Killers, rockbandet från USA, har konsert i Hartwallarenan i Helsingfors den 19 februari.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

Skarmavbild 2017 09 20 kl. 10.21.10
38886566 l

Veckans blogglista: Livet är en fest

Vilket är ditt bästa partytrick? Vem är du på festen? Kicka igång veckan extra festligt genom att fylla i Sevendays blogglista!

Läs hela artikeln här »

Hus & hem

resizedimage800533 17492623 10154873563928880 1073354786060198172 o

Hälsa & träning

resizedimage800479 DSCN7246
crop170919 lukasmoodysson 532874 a001nh 203393

Moodysson gör serie för HBO

Lukas Moodysson ("Fucking Åmål", "Vi är bäst") ska göra komediserien "Gösta" för strömningstjänsten HBO Nordic.

Läs hela artikeln här »
cropOT 1034884

Elisabeth Moss i kvinnorättsfilm

Elisabeth Moss nästa roll blir i kommande filmen "Call Jane", skriver The Wrap.

Läs hela artikeln här »

Nöje

resizedimage800600 img 8025

Barn & familj

282702 10150248455221864 3234551 n3

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 09 19 kl. 08.10.51

Kultur & konst

resizedimage800533 21731431 1994306607514270 2842427623392155946 o
narcos 02nh 173154

Netflix-filmmakare hittades död i Mexiko

Den mexikanska filmarbetaren Carlos Munoz Portal hittades ihjälskjuten i Mexiko i måndags efter att han gett sig ut för att leta efter inspelningsplatser till Netflix-serien Narcos.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1032311

Ny sajt för hantverkare

Heimlaga är ny virtuell mötesplats för hantverkare och kunder. På sajten ska det vara enkelt att både sälja och köpa hemgjort hantverk.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage817545 432077 10151569036023880 1661452043 n

Nöje

resizedimage800618 super smash bros wii

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Mat & dryck

resizedimage800600 IMG 0443

Lifestyle

new in Sevendays fi Spira 1

Barn & familj

sunset 690240 1280

Människor & samhälle

Skarmavbild 2017 09 18 kl. 08.55.05
cropVLBLOT 1032070

Systrarna Åman ger ut mörk singel

Syskonduon Kaain från ­Vasa ger ut sin första singel ”My darkness and I” i dag.

Läs hela artikeln här »
darin press3 photo karl nordlund 794821 2

Darin släpper nytt i höst

"Alla ögon på mig" och "Tvillingen". Så heter Darins två nya låtar.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 9240
croprott 86675

Rött är det nya svarta i höst

Vi guidar dig till några av höstens största modetrender.

Läs hela artikeln här »
cropOM MJH 0955

Snöleoparden inte längre utrotningshotad

Snöleoparden räknas inte längre som en utrotningshotad art utan som en sårbar, enligt den Internationella naturvårdsunionen (IUCN), skriver BBC.

Läs hela artikeln här »
rasselprasselpuss 507934

Årets biblioteksbok utsedd

Årets finlandssvenska biblioteksbok har blivit utsedd. I år blev det Hanna Lundströms och Maija Hurmes poesibok för barn, "Rassel prassel puss" (2015, Schildts & Söderström) som tog hem titeln.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 09 15 kl. 16.12.02