Artikel från
LSG3sko1GZ8f Simone Envall, Maria Frände och Josefin Holmlund har alla två saker gemensamt: de bloggar och är gravida just nu. Foto: Kollage
Publicerad 10 oktober 2018 kl 11:01

Gravidlycka bland österbottniska bloggare – "Vi tar det mesta på talang"

Har de suttit hukade över toalettstolen? Och vem vet mest, barnmorskan eller Google? Vi kollar läget bland tre gravida bloggare i Österbotten.

Har du också skrollat i Facebook-gruppen "Finlandssvenska bloggare" och slagits av hur många gravida bloggare vi har i Österbotten just nu? Det råder något av en gravidboom och det är ju goda nyheter – nöjesredaktionen välkomnar fler österbottningar!

Vi pejlar läget hos tre av bloggarna som alla väntar tillskott i slutet av året.

Vi har också bett dem gradera på en skala mellan 1 och 10 hur ofta de krockat med möbler, fått höra gissningar om bebisens kön och sex andra vanliga situationer som gravid. Bläddra bland svaren i grafiken längre ner!

Zoom

Josefin Holmlund bloggar framför allt för att släktingarna som bor längre bort också ska kunna följa med vad som händer i hennes liv. Foto: Privat


Josefin Holmlund tar det mesta på talang

När man väntar sitt fjärde barn har man samlat på sig en hel del erfarenhet. Josefin och Robin Holmlund har skaffat det mesta som behövs och varit tvungna att köpa en större bil men resten, ja det löser sig, mer eller mindre.

– Vi tar det mesta på talang. Tidigare förlossningar har gått så bra att vi ser fram emot nästa utan rädsla eller större nervositet, trots att det gått över fem år sen sist.

Efter flera graviditeter har Josefin bra koll, men vänder sig till Google ibland.

– Om man kan sin källkritik får man mer svar där, tycker jag.

Paret Holmlund vet inte könet på bebisen, och planen var ju att ta reda på det. Men bebisen ville inte.

– Så vi får snällt vänta tills hen är född. Har man klarat sig så här länge utan att veta så kan man vänta lite till. Men när det gäller namn hade det varit lättare att veta kön på förhand.

Hur går det med namnlistan?
– Namn är nog det som vi har sämst koll på. Vårt tredje barn var namnlöst tills han var två månader. Namn är något av det sista vi har kvar på att göra-listan innan bebisen kommer.

Ska ni visa barnet på bild på sociala medier?
– Jag har bloggat sen jag blev gravid med första barnet 2009 och delat med mig av mitt liv sedan dess, så också det här barnet kommer att synas i sociala medier.*

Zoom

Simone Envall var orolig fram till första ultaljudet. Foto: Privat


Simone Envall tar Google med en nypa salt

Att ha hund är en förberedande kurs i sig när man blir gravid. Det tror Simone Envall som nu är gravid med sitt första barn, men som haft hund i flera år tillsammans med maken Nika Envall.

– Jag och min man tänker ganska lika och jag tror att vi har nytta av erfarenheten som hundägare. Där har vi också behövt jobba tillsammans – vem ansvarar för vad och hur vi delar ansvaret.

Paret Envall vet att det är en liten pojke som växer till sig i magen, och har gett honom arbetsnamnet Junior. De förbereder hans ankomst genom att diskutera med vänner som också fått barn, med sina föräldrar och genom kontakten med barnmorskan.

 

– Vi har också googlat men man ska alltid ta det med en nypa salt för det finns så många olika åsikter, erfarenheter och de som diagnostiserar själva. Man kan inte ta till sig allt.

Simone och Nika Envall bestämde sig för att ta reda på könet för att göra graviditeten mer konkret, och för att kunna fundera på namn.

 


Hur går det med namnlistan?

 

– Vi har många namn vi gillar men att ta det slutliga beslutet är svårt!

 


Ska ni visa barnet på bild på sociala medier?

 

– Jo, vi har pratat om saken och vi kommer att visa honom på sociala medier.

*

Zoom

Maria Frände har tillsammans med sambon tagit reda på bebisens kön, men det är tillsvidare deras gemensamma lilla hemlighet. Foto: Privat


Maria Frände glömde att hon var gravid

Alla graviditeter börjar inte med att man sitter hukad över toalettstolen. Maria Frände mådde bra de första veckorna och bebisen gjorde heller inte mycket väsen av sig, utan höll sig lugn.

– Fram till vecka 18, när bebisen började sprattla och sparka, glömde jag många gånger bort att jag var gravid.

Maria och sambon Mikael Jungar har skaffat det som behövs för bebisens ankomst. De pratar ofta med varandra, vänner och familjemedlemmar om vad som väntar dem. Marias svägerska är lägligt nog både trebarnsmamma, hälsovårdare och barnmorska. Maria och Mikael konsulterar också Google, men – precis som Simone –säger Maria att hon tar sökresultaten med en nypa salt.

Och att bli helt redo går nog inte, menar Maria.

– Oavsett hur mycket man försöker så tror jag ändå inte att man någonsin kan bli riktigt förberedd på hur det blir. Det är en minst sagt spännande tid vi har framför oss.

Hur går det med namnlistan?
– Vi bollar namn så gott som dagligen men har ännu inte hittat något namn som känns helt rätt. Att hitta på namn till katter och får har varit aningen lättare än att bestämma vad en liten människa ska heta.

Ska ni visa barnet på bild på sociala medier?
– Ja, det tror jag att vi kommer göra. I och med att jag bloggat i snart tio år känns det som att jag hittat en tydlig gräns för hurdana bilder som är okej att publicera på sociala medier enligt mig, och inom de gränserna kommer vi troligen att visa barnet på bild.

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

enveckautanpengar
byggahusbilligt
Skarmavbild 2018 11 21 kl. 16.00.26

Ekonomivecka

55411679 l

Ekonomivecka på Sevendays!

Varför är det tabu att tala om pengar? Vi vill utmana dig att bli bättre på att tala om ekonomi, sparande och slösande. Därför har vi nu en utmaning till alla som har en blogg.

Läs hela artikeln här »

EKONOMIVECKA

hnj9HTlwJOlu

Julia Thurén sparade 10 000 på ett år – "Jag överväger varje köp noggrant"

Att spara pengar handlar om attityd och disciplin. Julia Thurén lyckades spara 10 000 euro från en lön på cirka 2000 euro netto. Sparsamhet har blivit en livsstil för Thurén, men det betyder inte att hon är snål.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 21 kl. 08.29.42
Skarmavbild 2019 03 24 kl. 01.26.12
76650f4251bca82eb8530be3cd5ee9e9

Afflecks basketfilm får premiär i höst

Ben Afflecks nästa filmsatsning har fått ett premiärdatum. Den som längtar efter att se honom på vita duken igen kan skriva upp 18 oktober i almanackan – då går den ännu obetitlade filmen nämligen upp på biograferna, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

435abbe2d82cf1ac93120a028d64efa4

Céline Dion i "Carpool karaoke"?

Är Céline Dion nästa artist att gästa James Corden i "Carpool karaoke"? Ja, åtminstone om man får tro den brittiske pratshowvärdens Twitterkonto, där han lagt ut en bild från en bil tillsammans med världsstjärnan.

Läs hela artikeln här »
31d4db6179d6a868c73c77dcc2866088

Zac Efron i ny film om Scooby-Doo

Zac Efron, som slog igenom i "High school musical"-filmerna, är tillsammans med Amanda Seyfried de senaste namnen att presenteras som röstskådespelare i den nya kommande Scooby-Doo-filmen, skriver Deadline.

Läs hela artikeln här »
654667ba84e002d1522f4a6d69541d48

Tablettbrus och slajmslafs – ljud trendar

En hel skiva gjord av ljudet från brustabletter som upplöses i vatten – konstnären Alexander Höglund har dragit ljudtrenden till sin spets. Samtidigt hänger sig många på nätet åt att njuta av det slafsiga ljudet av slajm och frasiga kakor som krossas.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 03 23 kl. 03.09.21
f8fe9e3dcd

Ed Sheeran öppnar livebar i London

I slutet av april öppnar Ed Sheeran en bar med fokus på livemusik på Portobello Road 323 i Notting Hill, skriver The Sun. Här kommer en video!

Läs hela artikeln här »
IMG 6352
AJ2A9794
799A1505
0ea70ec05f2

Idag är det världsvattendagen – så sparar du vatten i vardagen

Alla kan hjälpas åt och dra sitt strå till stacken när det gäller att spara vatten. I den här videon kommer några smarta tips på hur just du kan bidra!

Läs hela artikeln här »
veganskhudvard 12
Skarmavbild 2019 03 22 kl. 02.14.03
01c8f5f0b1

NASA utannonserar världens första rymdpromenad med bara kvinnor

Den amerikanska myndigheten NASA har tillkännagett att de kommer göra världens första rymdpromenad med bara kvinnor. Se videon här!

Läs hela artikeln här »
batch IMG 7478
IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 14 kl. 07.32.14