Artikel från
WiAhIGS0AiZO Christoffer och Sonja Sundqvist tillsammans med Sandra och Kim Sund framför sitt blivande hus. Foto: Linus Lindholm
Publicerad 7 september 2018 kl 09:01

Drömmen om att bygga eget hus blev gemensam verklighet

Att bygga ett parhus tillsammans var först bara ett skämt paren emellan. Men snart står deras gemensamma hus klart på platsen de kallar Korsholms soligaste tomt.

Sandra och Sonja har känt varandra sedan de var fem år. Deras män, Kim och Christoffer, kom mycket senare in i bilden. I flera år har paren velat bygga egna hus. Just nu kändes dock inte som rätt tid för att bygga egnahem. Då föddes idén att bygga parhus. Tillsammans.


Zoom

Sandra och Kim Sund tillsammans med Sonja och Christoffer Sundqvist på den blivande gården till deras parhus. I bakgrunden paret Sunds garage som paren byggt tillsammans. Foto: Linus Lindholm


Platsen bestämdes utifrån parens livssituation.

– Vi sökte men hittade ingen lämplig tomt i Vasa. Sen körde vi runt och hittade den här tomten i Smedsby. Den var den bästa som fanns i närheten av stan, säger Sonja.

När paren hittat sin tomt var det dags att börja planera själva huset.

– Vi satt en kväll runt köksbordet med ett ritprogram och provade olika lösningar. Sedan gav vi en skiss till ett byggföretag, så de fick rita upp huset. De stora fönstren som finns i alla rum förutom bastun och hjälpköket är en av de första sakerna vi ritade in i huset, säger Sandra.

– Det gick väldigt bra eftersom vi har så lika smak och tankar om hur vi vill ha det, säger Sonja.


Zoom

Lägenheterna på en och en halv våning ger cirka 100 kvadratmeter boyta till vardera par. Foto: Linus Lindholm


Planlösningarna är mer
eller mindre identiska. Lägenheterna på en och en halv våning är cirka 100 kvadratmeter. I respektive lägenhet finns en hall, två sovrum, vardagsrum, kök, två badrum (ena med bastu) och ett hjälpkök.


Hela insidan byggs av paren själva. Allt från isolering av alla ytterväggar till inredning och även all teknik. Det är i princip bara ett skal på utsidan som en byggfirma gjort. Det tekniska som paren inte kan göra själva får de hjälp med från killarnas arbetsplats.

– Det är jätteroligt att bygga parhus. Det är kul när vi är flera här och gör allt tillsammans, säger Sandra.


– Parhus passar för att vi ännu är så unga och inte vill bygga eget hus genast, säger Christoffer.


Zoom

Sonja Sundqvist fixar elkablar och Kim Sund bygger på en vägg. Foto: Linus Lindholm


Viktigt att tänka
på när man bygger parhus är hur man delar upp tekniken med bland annat vatten- och elmätare. Det bästa är att ha egna anslutningar i båda lägenheterna.

– Man är ju faktiskt två hushåll som förbrukar så då är det viktigt att man håller koll på allt. Så att lägenheterna fungerar var för sig även om de utgör ett hus, säger Kim och fortsätter:

– Så nog finns det också ekonomiska orsaker till att vi valt att bygga parhus. Det är lättare när man är två, så får man fundera tillsammans, säger Kim.


Flickorna inflikar snabbt att de är fyra och inte två som hjälps åt.


– Två som säger hur de vill ha det och två som bygger, säger Christoffer.

Zoom

Ännu saknas bland annat panelen på huset. Den blir samma mörka färg som på parens garage. Foto: Linus Lindholm


Tidsplanen har hållit ganska bra. I slutet av april började byggfirman gräva upp gården och göra grunden. Därefter har bygget löpt på. Innan paren kunde börja bygga inne i huset byggde de garage på gården.

Nästan varje dag under sommaren har de varit på plats och byggt på sitt nya hus. Kim och Christoffer tillbringade även hela semestern på bygget.

– Det har varit avslappnat. Man behöver inte tänka så mycket, bara bygga. Jag har alltid drömt om att bygga ett eget hus. Det här har varit den roligaste semestern någonsin, säger Kim.

De siktar på det ultimata målet: att få fira jul i sitt nya hus.

– Helst skulle jag fira min födelsedag här, det är den 30 september, säger Kim.


Vad har varit svårast hittills?


– Att göra som Pinterest i verkligheten, säger Kim.


Mycket inspiration kommer från appen som blivit en väldigt populär "katalog" fylld av inspirationsbilder av alla de slag.

Zoom

De stora fönstren i vardagsrummet tar in mycket ljus i lägenheten. Christoffer står i det blivande sovrummet och bygger väggen som ska förses med en skjutdörr. Foto: Linus Lindholm


Inredningen i lägenheterna blir lite olika. En stor skillnad är fönsterkarmarna till de stora fönstren i vardagsrummet.

– Vi kommer att ha vita fönsterkarmar medan Sandra och Kim har svarta. Så det är en detalj som kan göra stor skillnad, säger Christoffer.


Inredningen är inte bestämd i förväg utan mycket kommer efterhand när paren diskuterar hur de vill ha det.

– Nog väljer vi tillsammans men viljan är kanske lite starkare från det ena hållet, säger Kim.


– Vi tänker i större banor och sen får pojkarna säga hur man ska förverkliga idén. Men i slutändan bestämmer vi tillsammans, säger Sandra.

Ett plus när man bygger tillsammans är att man delar på kostnaderna och kan beställa inredning tillsammans.

– Om man beställer ett större parti av någon produkt eller visst märke så kan man kanske få bra erbjudanden från vissa ställen, säger Kim.

Zoom

Kim Sund, Sonja Sundqvist, Sandra Sund och Christoffer Sundqvist är glada över att de gjort detta projekt tillsammans. Foto: Linus Lindholm


Finns det något ni skulle göra annorlunda?

– Planera allt på förhand och inte tro att man kan fundera ut saker efterhand. All inredning borde vi också planerat från början, säger Sonja.

Själva processen är mer än att bara bygga. Man måste ha ritningar och bygglov att börja med och den processen kan ibland ta längre än tänkt. Det gäller att ha tålamod. Man måste också komma ihåg byggrätten. Till exempel att man vill ha två garage på gården i stället för ett gemensamt.

Under processens gång måste man kolla hur resultatet blir. Små justeringar går att göra men inte alla.

– Kolla så att avloppet är på rätt ställe. Riktigt 100 procent rätt. Inte 97 procent, säger Kim.


– Efter att grunden är gjuten kan man inte flytta på rören, säger Sandra.Paren skulle definitivt rekommendera andra att bygga parhus ifall intresse finns.

– Det är jätteroligt att bygga själv och vi har lärt oss massor. Men det har nog underlättat att våra män är insatta i branschen. De har fått förklara en hel del till oss, sånt som vi kanske inte alltid förstått från början, säger Sandra.


Killarnas tålamod har satts på prov och banden har blivit starkare.


– En till positiv sak med att bygga parhus i par. Man får avreagera sig åt någon annan sedan. Jag och Christoffer har blivit ännu bättre kompisar nu, säger Kim.
Zoom

Under byggprocessen har Kim Sund och Christoffer Sundqvist blivit godare vänner, även fast de känt varandra sedan tidigare. Foto: Linus Lindholm


Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

okok4
abe18203d824bf300e2bd2acf04350b6

Lana Del Rey släpper nya albumet nästa år

Lana Del Rey är på gång med ett nytt album. I Radiokanalen Beats 1 avslöjar hon att den nya skivan "Norman fucking Rockwell" släpps nästa år, skriver Consequences of Sound.

Läs hela artikeln här »
G0urquTNJzpT

Vett och etikett i loppisgrupper på Facebook.

"Reserverar", "kö", "min!!!". Det här är vanliga begrepp i alla loppisgrupper på Facebook. Hur ska man egentligen bete sig i loppisgrupperna? Finns det generella vett och etikett-regler? Självklart. Här är de.

Läs hela artikeln här »
crop A6qyMIvNumT1

Erica från Vasa lanserar nytt modekoncept i Paris: Hyr din garderob online

Ur frustration föddes företagsidén. Varför köpa ny klänning till varje bröllopsfest när du kan hyra en? Erica Nieminen från Vasa lanserar Clothéque för fransmän intresserade av nordiskt mode med hållbarhetstänk. Hyr en klänning och väska ena månaden, jacka och kjol nästa.

Läs hela artikeln här »
DSC03426
SV 210718 118
crop 0fb7dcf2ff0f006583e9e5441fb407ea

Coca-Cola vill utveckla cannabisdryck

Läsktillverkaren Coca-Cola vill hitta nya inkomstkällor när den traditionella dryckesbranschen inte utvecklas i den riktning man vill se. En variant kan nu vara att sälja drycker som innehåller cannabidiol (CBD), den icke-hallucinogena substansen i cannabis.

Läs hela artikeln här »
7WTTszGeWwBI

"Game of thrones" blev bästa dramaserie på Emmygalan

"Game of thrones" höll för favorittrycket och hämtade hem statyetten för bästa dramaserie på nattens Emmygala. En tv-prisutdelning vars inledning färgades av politik.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 09 18 kl. 08.11.40
Tambur 4
l5tjTBDEFV5S

Bjud på känsloupplevelser i form av smak och doft

Köp det som du gillar och som passar din plånbok. Låt aldrig någon tala om för dig vad du borde tycka om och vad som är ”fint” att dricka, skriver ÖT:s och VBL:s vinkännare Linda Nylund.

Läs hela artikeln här »
1811f75069cdab85af1c598761bbd9bc

Konstexperternas bästa investeringstips

Världens dyraste målning, Leonardo da Vincis "Salvator Mundi", ställs i veckan ut i Förenade Arabemiraten. Målningen klubbades i fjol för närmare 4 miljarder kronor. Rekordpriser spås bli vanligare inom konstvärlden. Men det finns en hel del att tänka på för den som är grön och vill investera i konst.

Läs hela artikeln här »
dcrKrmndbOxV

Glitterbrillor, tweedkostymer och neonhandskar – i höst är allt tillåtet

Precis när sommaren är på väg att ta slut inleds årets kanske viktigaste modesäsong – hösten. Efter den rekordvarma sommaren längtar många efter att få kalibrera om garderoberna inför kallare väder. Gatumodet i Stockholm är som ett laboratorium för nya klädkombinationer.

Läs hela artikeln här »
NO2z8d2OqDni

Prova på smakrika och enkla kycklingrätter

Kyckling är en favorit i flera hushåll eftersom den går att variera i det oändliga. Vare sig du tillreder hel kyckling, bröstfilé, klubbor eller lår finns det ett recept som säkert faller hela familjen i smaken. Stig utanför din bekvämlighetszon och prova på en smakrik men enkel ny kycklingrätt.

Läs hela artikeln här »
e0537dbc21b9c18f42032eb5cb1c1db9

Lil Wayne öppnar upp om självmordsförsök

Rapparen Lil Wayne avslöjar på sitt kommande album att han försökte begå självmord som tolvåring. Han hittade en pistol i sin mammas byrålåda och sköt sig själv i bröstet, något som han tidigare hävdat var en olycka.

Läs hela artikeln här »
73822d04ba10eba2df251e6501dcfa56

Anna Kendrick avslöjar sitt Obama-skämt

I en serie bilder, tagna för sex år sedan, syns skådespelaren Anna Kendrick skaka hand med USA:s dåvarande president Barack Obama, som samtidigt viker sig dubbel av skratt.

Läs hela artikeln här »
ZeuzhnLYtFN9

Tre inredningsexperter ger tips: Så här inreder vi i höst

Sammet, skulpturer och massor av grönväxter. Låter det som hemma hos dig? Tre inredningsexperter i Österbotten ger sin analys: Så här vill vi inreda i höst. Håller du med?

Läs hela artikeln här »
host blabar caroline 1
Skarmavbild 2018 09 17 kl. 10.22.53
41796790 1754209631314941 7222860687960178688 n

Veckans blogg: Nikonisten

På bloggen "Nikonisten" får vi ofta se bilder från konsterter och evenemang runt i Österbotten. Men vet är riktigt personen bakom kameran? Veckans blogg och bloggare är Johan Hagström!

Läs hela artikeln här »
IMG 6067
KRmhpzOMVD3o

Gammalt får nytt liv – samtidigt är själva processen terapi för paret

I januari flyttade Caroline Eriksson, 27, och Fredrik Kuni, 36, in i sitt nya hus. I det nya huset blandar de gammalt med nytt. En del av inredningen har de gjort själva eller restaurerat.

Läs hela artikeln här »
0sovrum
Af48qgkEO377

Alexander i Vasa åt 10.000 kalorier i en Youtube-video

Alexander Antell har en Youtube-kanal men satsar mer på Instagram. Där har han 12.000 följare och hans mål är att inspirera sin följarskara som gärna får växa och bli större.

Läs hela artikeln här »
IMG 0034
45861d6a8af618cf9316a24a8f264b78

Första biljetten till månen bokad

Världens första månturist har köpt sin biljett. Eller vederbörande får åtminstone en vända runt månen. Det meddelar företaget Space X.

Läs hela artikeln här »
iBAcAnCVTZmg

På vägen mellan Lissabon och Porto finns mycket att uppleva

En resa med bil genom landet är bästa sättet att närma sig den portugisiska själen. Magisk, sprängfylld av historia och med gastronomi av världsklass.

Läs hela artikeln här »
xubKfuxCzUdB

Se här hur Sandra i Vasa förvandlade sin balkong från förvaringsplats till en mysig oas

Först gick Sandra Holmäng i Vasa loss på Pinterest och sedan hemma på gården i Forsby, Pedersöre. Slutresultatet blev en balkong med maxad myskänsla. Se före- och efterbilder!

Läs hela artikeln här »
style by shya
saramariaexenia.wordpress 4
XeYw5BeMzPhH

Ett hus renoverat med stor omsorg och känsla för gammalt hantverk

Efter tre och ett halvt års renovering börjar huset vara inflyttningsklart. Lisa och Patrik Fröjdö kan på riktigt flytta från sin Ikea-inredda lägenhet till Sigurdas, som huset vid Bäckas i Kronoby kallas.

Läs hela artikeln här »
WiAhIGS0AiZO

Drömmen om att bygga eget hus blev gemensam verklighet

Att bygga ett parhus tillsammans var först bara ett skämt paren emellan. Men snart står deras gemensamma hus klart på platsen de kallar Korsholms soligaste tomt.

Läs hela artikeln här »
wardrobe

Hälsa & träning

Skarmavbild 2018 05 04 kl. 18.24.36

Mat & dryck

resizedimage800533 laxpasta1
Artikel 5
One World Trace Center 2018 By Miss P
8KCg7aSF4jp6

Älskade äppelpaj

Vad ska man laga på alla härliga äpplen som nu fyller träden? Paj naturligtvis! Här hittar du nu tre härliga äppelpajer för mysiga höstkvällar.

Läs hela artikeln här »
host
jGpHn7MQ3br7

Filmen "The nun" är skräck på nybörjarnivå

I ”The nun” försöker den katolska kyrkan handskas med en demonisk nunna som hemsöker ett kloster i Rumänien. Beklagligtvis är det här skräck på nybörjarnivå och inget för genrens fantaster.

Läs hela artikeln här »

Annons

VasaDjurcentrum 18
Calpulli Tonalehqueh Aztec Dancers 3 By Miss P
DSC01977
a07936bd05ccdfe1f2864a8109cbab2c

Aretha Franklins klänningar säljs på auktion

Över 30 klänningar och accessoarer som Aretha Franklin har burit ska säljas på auktion, skriver ABC News.

Läs hela artikeln här »
e98e57de82e1bf283c5e54e0d3611088

Här är hajen som gärna tar sig en sallad

Vi ser dem som köttälskande bestar. Om de får i sig växter är det av misstag i den blodiga jakten på byte. Men nu har forskare vid University of California upptäckt en haj som faktiskt har smak för grönt.

Läs hela artikeln här »
407cd8ee6a34f6a3eb413ba2f7598c88

Motion kan mildra tarmbesvär

Mer motion kan lindra verkningarna av tarmsjukdomen IBS (irritable bowel syndrome, på svenska funktionella tarmbesvär), visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

Läs hela artikeln här »
bloggheader2
appelplattar