Artikel från
KRmhpzOMVD3o Tillsammans med tre katter bor Fredrik och Caroline i ett nybyggt hus i Petalax. Katten på bilden heter Mohicana. Foto: Linus Lindholm
Publicerad 8 september 2018 kl 10:01

Gammalt får nytt liv – samtidigt är själva processen terapi för paret

I januari flyttade Caroline Eriksson, 27, och Fredrik Kuni, 36, in i sitt nya hus. I det nya huset blandar de gammalt med nytt. En del av inredningen har de gjort själva eller restaurerat.

I vintras flyttade paret från lägenhet till hus i Petalax. Båda två jobbar inom vården och är intresserade av att göra inredning eller prydnader själva. Pysslandet och byggandet är terapi för båda.

– I lägenheten hade vi mycket mörka färger, vilket gjorde att den gamla inredningen inte passade in i vårt ljusa hus. Så när vi flyttade gjorde vi oss av med nästan alla möbler. En del slängde vi, en del skänkte vi eller sålde för att få en nystart, säger Caroline.

Fredrik har under hela sitt liv tyckt om att pyssla och hålla på med olika projekt. Verkstaden är i mammas garage där både utrymme och verktyg finns. Han samlar på sig saker från många olika håll för att ge dem en andra chans.

– Jag tycker om att restaurera gamla saker och ge dem nytt liv. Oftast ser jag en bild i huvudet, så börjar jag söka saker till det nya föremålet och så bygger jag det. Småpyssel är roligast. Sånt som vissa skulle få i nerverna av tycker jag är roligt. Det gäller att ha tålamod, säger han.

Zoom

Sex stycken likadana lampor finns i parets hus och är ett fynd de hittat via Facebook. Foto: Linus Lindholm


Många lampor har fått nytt liv hemma hos paret. Många av de lampor som Fredrik restaurerat är en konstellation av flera lampor som han skruvat isär, målat och satt ihop på ett nytt vis.

– Han tar ofta delar av olika lampor som han sätter ihop så de blir en häftig inredningspryl, säger Caroline.

– Kristallampan i köket var inte kul att fixa upp. Jag tog bort varje liten kristall och putsade dem för att sedan sätta ihop lampan igen, säger Fredrik.

Men många olika lampor, både större och mindre, har fått nytt liv hos paret. Om man köper gamla lampor är det viktigt att man reparerar dem rätt.

– När man köper lampor på loppis är det viktigt att alltid byta elkablarna. Man vill inte riskera en eldsvåda i hemmet, säger Caroline.

Det är viktigt att koppla eltrådarna rätt. Om du inte själv har kunskap, fråga då en vän eller annan kunnig person.

Zoom

Inspirationen till nattduksbordet i bakgrunden hittade Fredrik via internet. Vasen på bordet är ett loppisfynd. Foto: Linus Lindholm


I sovrummet finns två nattduksbord som är loppisfynd. De är gamla tv-bord som Fredrik fick när han satte ut en förfrågan på Facebook.

– Jag fick fem stycken som jag sedan sandblästrade, skruvade sönder i minsta detalj och målade. Och så fick de också nya bordsskivor.

– Vasen på nattduksbordet är också ett loppisfynd. Loppisfynd har ofta mer känslor och personlighet än vad nya möbler och prydnader har. Och då får man också sådant som andra inte har. Plus att man kan byta ut dem oftare när de inte varit så dyra, säger Caroline.

De flesta loppisfynden har paret hittat i Jakobstad eller via Facebook-loppis. På jobbet brukar Fredrik fråga ifall någon har den pryl som han just då behöver. Paret har också hittat en del inredning i gamla hus som stått tomma i många år. Lastpallar kan man få eller köpa i nästan vilken butik som helst.

– En gång fick vi ta allt vi ville från ett gammalt hus här i byn. Men de gångerna måste man självklart ha lov av ägarna. Man kan inte bara gå och ta något utan lov, säger Caroline.

– Många har mer saker än vad de tror. De kan ha saker hemma som de vill göra sig av med men inte orkat.

Zoom

Taket i badrummet ger rummet och huset lite extra färg med tapet och fotoram. Foto: Linus Lindholm


Caroline hade en idé om att göra badrumstaket lite annorlunda och förverkligade den i deras nya hus. Taket är tapetserat och en guldram är uppspikad i stället för taklister.

– Endast inspirationen sätter gränser för möjligheterna. Man ska testa sig fram och pröva på nya saker, säger hon.

Zoom

Solklockan är lika gammal som Fredrik, om inte äldre. Foto: Linus Lindholm


På gården står en solklocka. Den har legat inne i ett rävhus så länge som Fredrik bott i Petalax.

– I alla fall sedan 1985. Och gud vet hur länge före det. När jag tog hem den var den riktigt ful. Grön och gul. Det var nog bara att sandblästra och måla om hela saken. Nu har den börjat rosta, men den får göra det. Det är ganska fint, säger Fredrik.

– Av allt Fredrik har dragit hem så tänkte jag att åh hujeda mig när jag såg solklockan, men den blev så fin.

Många gånger tänkte han ge upp. Men resultatet blev till slut en vitmålad solklocka.


Zoom

Hönshuset på gården har Caroline byggt själv av återvunnet material från bland annat huset. Foto: Linus Lindholm


En bit från huset står Carolines hönshus.

– I två års tid har jag velat ha höns. Jag sade till Fredrik igen att jag vill ha ett hönshus nu. Jag fick ett svar som jag tolkade som ett ja. Så på min första semesterdag i sommar började jag bygga.

Hönshuset är byggt av återvunnet material från huset. Dörren har hon byggt själv och fönstren hittade hon på loppis. Golvet och gallret är nyköpta.

Zoom

Cykeln är en gammal tvåhjuling som Fredrik gjort om och köpt delar till från olika delar av världen. Foto: Linus Lindholm


Den mest speciella prylen som står på gården är en cykel som Fredrik gjort om från en tvåhjuling till en trehjuling.

– Jag skulle fylla på luft i däcket, men så exploderade det i ansiktet på mig. I stället för att fixa ett nytt däck så skruvade jag sönder cykeln och byggde om den till en helt ny cykel. Bara ramen är kvar från den gamla cykeln, säger Fredrik.

Delarna till den nya cykeln har han beställt från USA, Danmark och Finland. Några små finesser har han också fått av kompisar så som tutor och ringklockor som inte blivit fastsatta ännu.

– Det är ingen praktisk cykel. Den är väldigt tung att cykla med. Man borde ha växlar eller elmaskin för att det ska gå att cykla med den.


Zoom

Stringhyllan är ett loppisfynd som Fredrik putsat upp. Många växter ger en mysigare och fräschare känsla i alla utrymmen. Foto: Linus Lindholm


Som kommande projekt
finns bland annat flera lampor. Paret har också 18 fönster som väntar på att bli ett växthus.

– Tills nästa sommar har vi kanske ett växthus på tomten. Det finns till och med färdiga vädringsluckor och spjälgardiner i fönstren som vi fått, säger Caroline.

Det bästa med att fixa inredningen själv är att ingen har något likadant. Alla saker blir unika.

– Det svåraste med att göra det själv är att förverkliga idén du har i huvudet, säger Fredrik.

– Då man har en vision så vet man exakt hur man vill ha det. Men det är inte alltid så lätt att få det rätt. Det kan också vara svårt att hitta tiden och alla saker som behövs. Men man behöver inte ha så bråttom. Som sagt har vi bott här i åtta månader nu redan och vi inreder ännu, säger Caroline.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

Annons

HalpaHalli LoveBeauty 1
amaryllisdags
656c74793be6fefee5fe37e15ab981a5

Banksy: Strimlades helt på repetitionen

Efter den hemlighetsfulle konstnären Banksys kupp häromveckan då ett av hans konstverk plötsligt strimlades under en auktion har många spekulerat om att auktionshuset Sotheby's var med på noterna.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 18.58.48
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 03.39.53
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 03.39.59

Senaste från Blogoteket

Skarmavbild 2018 10 18 kl. 06.07.56
aLhsF1R1GHN5

Christoffer Strandberg: "Politiker är enklast att imitera"

Komikern, skådespelaren och imitatören Christoffer Strandberg var på besök i Vasa i september. VBL:s praoelev Edvin Sundqvist ställde fem snabba frågor till honom.

Läs hela artikeln här »
woVS8R4Le5YP

Familjen Svenlin lever sin dröm: "Ett äventyr vi kommer att minnas resten av livet"

Att bo utomlands kan vara ett äventyr. Men också ett sätt att ta en paus från en stressig småbarnsvardag och få kvalitetstid med familjen. Och att lära sig uppskatta sitt eget hemland. Efter ett år på Mallorca har familjen Svenlin tagit till sig den spanska livsstilen. – Vi har fått en annan syn på livet, lärt oss att ta det lugnare.

Läs hela artikeln här »
tvattstuga 3
IM3A9919 k

VIFK Damer är med, #ärdumed?

Har du inga planer för inkommande lördag? Sevendays tipsar om ett evenemang där du både har möjlighet att stöda Österbottens Cancerförening, samt njuta av högklassig fotboll. Idén kom från Vasabladets kampanj #ärdumed.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.26.22
crop J011576Y

Konsumenter prioriterar miljön framför mode – många vill veta mer

Stopp för slit och släng – många svenska konsumenter vill inte längre köpa kläder för att bara använda en kort tid. Intresset för miljön är större än för mode och kläder, enligt en färsk webbundersökning.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.04.42
avokado 1
caroline 15.10.2018 ootd 6
799A9946
il4mCKoh1jgH

Niklas gjorde en populär fotoapp: "Duger åt Taylor Swift"

Niklas Karlström gav sig inte förrän hans fotoapp blev precis som han ville: perfekt. Och fler gillar den – appen har fans världen över och framför allt i Asien. Men vad fansen inte vet är att appen fått sitt namn efter en fartkamera i Österbotten.

Läs hela artikeln här »
lxJT70dRXPV8

Take away-lunch i egen burk – är det nästa steg?

Får jag köpa med mig hamburgaren i egen burk? Den frågan har Josefin Sundvall på Korv-Görans aldrig tidigare fått. Men hon tycker det låter som en bra idé. Flera restauranger i Vasa är på samma linje: Det är inga problem! Men de är kluvna till att ta betalt för engångskärl.

Läs hela artikeln här »
crop ad97e22ccce734a0695ebb9546c7f38e

Så förvränger kartorna bilden av verkligheten

Visste du att Afrika är 14 gånger större än Grönland? Oavsett hur du ser på världen så är din bild sannolikt helt fel. Åtminstone om du studerar en världskarta. En ny variant påstås dock vara den mest korrekta – men håller den måttet?

Läs hela artikeln här »
WhatsApp Image 2018 10 15 at 18a
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 02.39.57
3e9cd01114f11b40d3835413be747e8b

Ny bok avslöjar vad som sker på Tinder

Dejtingappen Tinder har förändrat dejtandet i så hög grad att förlaget Schildts & Söderströms ger ut en bok med tips, trix och berättelser. Boken riktar sig till alla som undrat över den populära appen.

Läs hela artikeln här »
a6b3389e9b93c318c8ea26216f0953a4

Prins Harry och Meghan Markle väntar barn

Storbritanniens prins Harry och Meghan Markle väntar barn, uppger brittiska kungahuset.

Läs hela artikeln här »
z1ecFijQYFCh

Variera klassiska vardagsrätter med nytt innehåll

Husmanskost är maträtter som de flesta hushåll känner till och ser som en självklar del av vardagen. Men vår älskade vardagsmat går att variera i oändlighet, och här finns nu tre kära klassiker med en liten tvist.

Läs hela artikeln här »
l5tjTBDEFV5S 3

Prisvärt från Piemonte

Få vinregioner i Italien, för att inte säga världen, har så prestigefyllda och har så välklingande namn på sina vin som som Piemonte. Eller vad sägs om Barbera, Barbaresco och inte minst Barolo, kallad “kungarnas vin och kung över andra vin”.

Läs hela artikeln här »
crop 4a1c5c71fb38dedbb52a80467982866d

Regnbågsankan delar ut Guldankan 2018

Föreningen Regnbågsankan har tilldelat Nicole Stambej och Tobias Larsson priset Guldankan 2018.

Läs hela artikeln här »