Artikel från
KRmhpzOMVD3o Tillsammans med tre katter bor Fredrik och Caroline i ett nybyggt hus i Petalax. Katten på bilden heter Mohicana. Foto: Linus Lindholm
Publicerad 8 september 2018 kl 10:01

Gammalt får nytt liv – samtidigt är själva processen terapi för paret

I januari flyttade Caroline Eriksson, 27, och Fredrik Kuni, 36, in i sitt nya hus. I det nya huset blandar de gammalt med nytt. En del av inredningen har de gjort själva eller restaurerat.

I vintras flyttade paret från lägenhet till hus i Petalax. Båda två jobbar inom vården och är intresserade av att göra inredning eller prydnader själva. Pysslandet och byggandet är terapi för båda.

– I lägenheten hade vi mycket mörka färger, vilket gjorde att den gamla inredningen inte passade in i vårt ljusa hus. Så när vi flyttade gjorde vi oss av med nästan alla möbler. En del slängde vi, en del skänkte vi eller sålde för att få en nystart, säger Caroline.

Fredrik har under hela sitt liv tyckt om att pyssla och hålla på med olika projekt. Verkstaden är i mammas garage där både utrymme och verktyg finns. Han samlar på sig saker från många olika håll för att ge dem en andra chans.

– Jag tycker om att restaurera gamla saker och ge dem nytt liv. Oftast ser jag en bild i huvudet, så börjar jag söka saker till det nya föremålet och så bygger jag det. Småpyssel är roligast. Sånt som vissa skulle få i nerverna av tycker jag är roligt. Det gäller att ha tålamod, säger han.

Zoom

Sex stycken likadana lampor finns i parets hus och är ett fynd de hittat via Facebook. Foto: Linus Lindholm


Många lampor har fått nytt liv hemma hos paret. Många av de lampor som Fredrik restaurerat är en konstellation av flera lampor som han skruvat isär, målat och satt ihop på ett nytt vis.

– Han tar ofta delar av olika lampor som han sätter ihop så de blir en häftig inredningspryl, säger Caroline.

– Kristallampan i köket var inte kul att fixa upp. Jag tog bort varje liten kristall och putsade dem för att sedan sätta ihop lampan igen, säger Fredrik.

Men många olika lampor, både större och mindre, har fått nytt liv hos paret. Om man köper gamla lampor är det viktigt att man reparerar dem rätt.

– När man köper lampor på loppis är det viktigt att alltid byta elkablarna. Man vill inte riskera en eldsvåda i hemmet, säger Caroline.

Det är viktigt att koppla eltrådarna rätt. Om du inte själv har kunskap, fråga då en vän eller annan kunnig person.

Zoom

Inspirationen till nattduksbordet i bakgrunden hittade Fredrik via internet. Vasen på bordet är ett loppisfynd. Foto: Linus Lindholm


I sovrummet finns två nattduksbord som är loppisfynd. De är gamla tv-bord som Fredrik fick när han satte ut en förfrågan på Facebook.

– Jag fick fem stycken som jag sedan sandblästrade, skruvade sönder i minsta detalj och målade. Och så fick de också nya bordsskivor.

– Vasen på nattduksbordet är också ett loppisfynd. Loppisfynd har ofta mer känslor och personlighet än vad nya möbler och prydnader har. Och då får man också sådant som andra inte har. Plus att man kan byta ut dem oftare när de inte varit så dyra, säger Caroline.

De flesta loppisfynden har paret hittat i Jakobstad eller via Facebook-loppis. På jobbet brukar Fredrik fråga ifall någon har den pryl som han just då behöver. Paret har också hittat en del inredning i gamla hus som stått tomma i många år. Lastpallar kan man få eller köpa i nästan vilken butik som helst.

– En gång fick vi ta allt vi ville från ett gammalt hus här i byn. Men de gångerna måste man självklart ha lov av ägarna. Man kan inte bara gå och ta något utan lov, säger Caroline.

– Många har mer saker än vad de tror. De kan ha saker hemma som de vill göra sig av med men inte orkat.

Zoom

Taket i badrummet ger rummet och huset lite extra färg med tapet och fotoram. Foto: Linus Lindholm


Caroline hade en idé om att göra badrumstaket lite annorlunda och förverkligade den i deras nya hus. Taket är tapetserat och en guldram är uppspikad i stället för taklister.

– Endast inspirationen sätter gränser för möjligheterna. Man ska testa sig fram och pröva på nya saker, säger hon.

Zoom

Solklockan är lika gammal som Fredrik, om inte äldre. Foto: Linus Lindholm


På gården står en solklocka. Den har legat inne i ett rävhus så länge som Fredrik bott i Petalax.

– I alla fall sedan 1985. Och gud vet hur länge före det. När jag tog hem den var den riktigt ful. Grön och gul. Det var nog bara att sandblästra och måla om hela saken. Nu har den börjat rosta, men den får göra det. Det är ganska fint, säger Fredrik.

– Av allt Fredrik har dragit hem så tänkte jag att åh hujeda mig när jag såg solklockan, men den blev så fin.

Många gånger tänkte han ge upp. Men resultatet blev till slut en vitmålad solklocka.


Zoom

Hönshuset på gården har Caroline byggt själv av återvunnet material från bland annat huset. Foto: Linus Lindholm


En bit från huset står Carolines hönshus.

– I två års tid har jag velat ha höns. Jag sade till Fredrik igen att jag vill ha ett hönshus nu. Jag fick ett svar som jag tolkade som ett ja. Så på min första semesterdag i sommar började jag bygga.

Hönshuset är byggt av återvunnet material från huset. Dörren har hon byggt själv och fönstren hittade hon på loppis. Golvet och gallret är nyköpta.

Zoom

Cykeln är en gammal tvåhjuling som Fredrik gjort om och köpt delar till från olika delar av världen. Foto: Linus Lindholm


Den mest speciella prylen som står på gården är en cykel som Fredrik gjort om från en tvåhjuling till en trehjuling.

– Jag skulle fylla på luft i däcket, men så exploderade det i ansiktet på mig. I stället för att fixa ett nytt däck så skruvade jag sönder cykeln och byggde om den till en helt ny cykel. Bara ramen är kvar från den gamla cykeln, säger Fredrik.

Delarna till den nya cykeln har han beställt från USA, Danmark och Finland. Några små finesser har han också fått av kompisar så som tutor och ringklockor som inte blivit fastsatta ännu.

– Det är ingen praktisk cykel. Den är väldigt tung att cykla med. Man borde ha växlar eller elmaskin för att det ska gå att cykla med den.


Zoom

Stringhyllan är ett loppisfynd som Fredrik putsat upp. Många växter ger en mysigare och fräschare känsla i alla utrymmen. Foto: Linus Lindholm


Som kommande projekt
finns bland annat flera lampor. Paret har också 18 fönster som väntar på att bli ett växthus.

– Tills nästa sommar har vi kanske ett växthus på tomten. Det finns till och med färdiga vädringsluckor och spjälgardiner i fönstren som vi fått, säger Caroline.

Det bästa med att fixa inredningen själv är att ingen har något likadant. Alla saker blir unika.

– Det svåraste med att göra det själv är att förverkliga idén du har i huvudet, säger Fredrik.

– Då man har en vision så vet man exakt hur man vill ha det. Men det är inte alltid så lätt att få det rätt. Det kan också vara svårt att hitta tiden och alla saker som behövs. Men man behöver inte ha så bråttom. Som sagt har vi bott här i åtta månader nu redan och vi inreder ännu, säger Caroline.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

079481b412

Hon är första transkvinnan att tävla i Miss Universum

Angela Ponce representerar Spanien i 2018 års upplaga av Miss Universum. Hon är även den första transkvinnan att medverka i tävlingens 66-åriga historia.

Läs hela artikeln här »
1tomte1
a658d37225301a0d0d1c4ecafeddbad5

Taylor Swift skannade publikens ansikten – får kritik

Taylor Swifts säkerhetspersonal använde i hemlighet ansiktsigenkänningsteknik vid en av stjärnans konserter utan att publiken informerades, rapporterar Rolling Stone.

Läs hela artikeln här »
Otis for bloggen
Skarmavbild 2018 12 14 kl. 18.19.27
HgvI5hfpy6ta

Variera julbordet med enkla veganrätter

Testa något nytt på det traditionella julbordet. Satsa på veganrätter som är lätta att tillreda.

Läs hela artikeln här »
fragestund
Skarmavbild 2018 12 14 kl. 07.32.14
5b629deae9894678535526cf58284eac

Williams får rätt – WTA ändrar klädkoderna

Efter att Serena Williams spelade Franska öppna i en helkroppsdräkt gick grand slam-turneringens ledning ut och förbjöd liknande kläder. Nu går damernas WTA-tour motsatt väg.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 12 kl. 08.08.24

Nöje

Skarmavbild 2018 12 12 kl. 08.05.38

Senaste från Blogoteket

silverputs2
style by shya the grove
47684030 274764833233022 7181528108841828352 n
32693996 l
mWnNswdCru95

Vi vill veta vad du tycker om din tidning – Får vi komma hem till dig?

Vi vill göra Vasabladet ännu bättre, och vi behöver din hjälp! Sista anmälningsdagen är tisdagen den 18 december.

Läs hela artikeln här »
708fc80e794471dd30d6ce54edf02df3

Nasa kommer med tips till "Avengers"

Det ser mörkt ut för Robert Downey Jr:s rollfigur Tony Stark i trailern till den kommande "Avengers"-filmen "Endgame".

Läs hela artikeln här »
3094c522139c5425ab33fbe1c8f99213

Högtidlig ceremoni när Nobelprisen delades ut

Kungafamiljen var på plats, pristagarna och de cirka 1 500 gästerna likaså.Nobeldagens festligheter inleddes med prisutdelning under en högtidlig ceremoni i Konserthuset.

Läs hela artikeln här »
311edf0bd78e2583d49e6629eee218dc

Festernas fest efter Nobels prisutdelning – inte mycket kött i år

Banketten som kallas festernas fest har börjat. 1 340 gäster sitter till bords i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm när kungligheter och hedersgäster gör entré.

Läs hela artikeln här »
pasta5
Without your hard work we wouldnt bewhere we are today. Thank you 6
41699701 l 1
glogg2
387dc0245254a13ecc53a5357a7b43cb

De tävlar om att undvika Whams jullåt

Brukar du i juletider lyssna på Whams dänga "Last christmas"? I så fall kan du redan ha förlorat i tävlingen "Whamageddon", som under senare år har blivit ett växande fenomen bland frivilliga deltagare.

Läs hela artikeln här »
ljusafarger 1

Sevendays adventskalender 2: Jultrenderna 2018

Stora mönster, användbart och vardagslyx. I år väljer många att dekorera sina hem i ljusa färger och stora mönster inför julen, men det blir också allt vanligare att förmedla de värderingar man står för genom inredning.

Läs hela artikeln här »
JH2 0588 1
Skarmavbild 2018 12 09 kl2. 09.07.15
3541b89bcff27596251fc60a1543a6db

Belgien vill göra upp med sitt förflutna

Efter att ha varit stängt för omfattande renovering i fem år öppnar i helgen Belgiens ökända Afrikamuseet dörrarna för allmänheten. Museet hoppas nu begrava sitt dåliga rykte och bli en institution som ska både berätta om och fördöma kolonialismens historia. Men kritiken mot museet kvarstår och vid nyinvigningen planeras protester.

Läs hela artikeln här »
871d59e82fd239b81ed1b1e3d8ed822a

Stradivarius auktioneras ut i Korea

När det sydkoreanska auktionshuset Seoul Auction den 13 december firar sitt 20-årsjubileum med en auktion ropar man bland annat ut en tvättäkta Stradivarius, rapporterar The Korean Herald.

Läs hela artikeln här »
IMG 6489
Skarmavbild 2018 12 08 kl. 18.51.15
Pepparkaksgranola 3
smorrebrod
Skarmavbild 2018 12 07 kl. 22.39.24
tallriksgranar1
IMG 0045
Julsenap
Skarmavbild 2018 12 07 kl. 08.50.32
b06f170547

Fem av Europas bästa julmarknader

Äntligen drar julmarknaderna igång och skapar härlig julstämning. Här är några av Europas bästa julmarknader.

Läs hela artikeln här »
c28af1c26e

De är världens mäktigaste kvinnor

Forbes har nu presenterat sin topplista över världens mäktigaste kvinnor.

Läs hela artikeln här »
hemmayoga 3
hamaunderlag3
Skarmavbild 2018 12 06 kl. 10.17.44
c810cdd3f1008b8f836ef14113188818

Värden för nästa års Oscarsgala utsedd

Komikern Kevin Hart kommer att vara värd för nästa års Oscarsgala, som sänds i februari.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 05 kl. 09.38.52
Skarmavbild 2018 12 05 kl. 09.35.37
presentask av toarulle3
928e36df15

TOPP 5: Här är de mest spelade låtarna på Spotify 2018

Här är topp-5-listan med världens mest spelade låtar på Spotify 2018.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 12 04 kl. 21.44.21
7a1b0518f7

Vad är palmolja och varför är den dålig för miljön?

Palmolja är ett vegetabiliskt fett tillverkat från oljepalmen, och används i allt från choklad och kakor till smink och ljus. Trots att palmoljan används inom så många industrier är den dock en stor miljöbov. Men vad är det som gör palmoljan så attraktiv och varför är den dålig för miljön?

Läs hela artikeln här »
asko lepotuoli 3
436aa5a339

Hon vann Ballon d’Or – fick frågan om hon kunde ”twerka"

Under måndagskvällen blev den norska anfallsstjärnan Ada Hegerberg historisk när hon som första damspelare vann Ballond'Or. Men efter att hon hållit ett brandtal om vad detta betyder för damfotbollen, fick hon frågan om om hon kunde ”twerka”...

Läs hela artikeln här »
P1010486
Skarmavbild 2018 12 04 kl. 10.34.23
krans2
Skarmavbild 2018 12 04 kl. 10.23.28

Nöje

Skarmavbild 2018 12 03 kl. 20.37.15
hamapepparkakshus2
Tommtar By Miss P
46916735 200731964142359 1878109853314973696 n

Veckans blogg: Isabel Järnström

När hon inte bloggar, skriver hon artiklar, redigerar sin debutroman eller skriver berättelser online. Isabel Järnström är Sevendays egna skönhetsguru och veckans blogg!

Läs hela artikeln här »