Artikel från
KRmhpzOMVD3o Tillsammans med tre katter bor Fredrik och Caroline i ett nybyggt hus i Petalax. Katten på bilden heter Mohicana. Foto: Linus Lindholm
Publicerad 8 september 2018 kl 10:01

Gammalt får nytt liv – samtidigt är själva processen terapi för paret

I januari flyttade Caroline Eriksson, 27, och Fredrik Kuni, 36, in i sitt nya hus. I det nya huset blandar de gammalt med nytt. En del av inredningen har de gjort själva eller restaurerat.

I vintras flyttade paret från lägenhet till hus i Petalax. Båda två jobbar inom vården och är intresserade av att göra inredning eller prydnader själva. Pysslandet och byggandet är terapi för båda.

– I lägenheten hade vi mycket mörka färger, vilket gjorde att den gamla inredningen inte passade in i vårt ljusa hus. Så när vi flyttade gjorde vi oss av med nästan alla möbler. En del slängde vi, en del skänkte vi eller sålde för att få en nystart, säger Caroline.

Fredrik har under hela sitt liv tyckt om att pyssla och hålla på med olika projekt. Verkstaden är i mammas garage där både utrymme och verktyg finns. Han samlar på sig saker från många olika håll för att ge dem en andra chans.

– Jag tycker om att restaurera gamla saker och ge dem nytt liv. Oftast ser jag en bild i huvudet, så börjar jag söka saker till det nya föremålet och så bygger jag det. Småpyssel är roligast. Sånt som vissa skulle få i nerverna av tycker jag är roligt. Det gäller att ha tålamod, säger han.

Zoom

Sex stycken likadana lampor finns i parets hus och är ett fynd de hittat via Facebook. Foto: Linus Lindholm


Många lampor har fått nytt liv hemma hos paret. Många av de lampor som Fredrik restaurerat är en konstellation av flera lampor som han skruvat isär, målat och satt ihop på ett nytt vis.

– Han tar ofta delar av olika lampor som han sätter ihop så de blir en häftig inredningspryl, säger Caroline.

– Kristallampan i köket var inte kul att fixa upp. Jag tog bort varje liten kristall och putsade dem för att sedan sätta ihop lampan igen, säger Fredrik.

Men många olika lampor, både större och mindre, har fått nytt liv hos paret. Om man köper gamla lampor är det viktigt att man reparerar dem rätt.

– När man köper lampor på loppis är det viktigt att alltid byta elkablarna. Man vill inte riskera en eldsvåda i hemmet, säger Caroline.

Det är viktigt att koppla eltrådarna rätt. Om du inte själv har kunskap, fråga då en vän eller annan kunnig person.

Zoom

Inspirationen till nattduksbordet i bakgrunden hittade Fredrik via internet. Vasen på bordet är ett loppisfynd. Foto: Linus Lindholm


I sovrummet finns två nattduksbord som är loppisfynd. De är gamla tv-bord som Fredrik fick när han satte ut en förfrågan på Facebook.

– Jag fick fem stycken som jag sedan sandblästrade, skruvade sönder i minsta detalj och målade. Och så fick de också nya bordsskivor.

– Vasen på nattduksbordet är också ett loppisfynd. Loppisfynd har ofta mer känslor och personlighet än vad nya möbler och prydnader har. Och då får man också sådant som andra inte har. Plus att man kan byta ut dem oftare när de inte varit så dyra, säger Caroline.

De flesta loppisfynden har paret hittat i Jakobstad eller via Facebook-loppis. På jobbet brukar Fredrik fråga ifall någon har den pryl som han just då behöver. Paret har också hittat en del inredning i gamla hus som stått tomma i många år. Lastpallar kan man få eller köpa i nästan vilken butik som helst.

– En gång fick vi ta allt vi ville från ett gammalt hus här i byn. Men de gångerna måste man självklart ha lov av ägarna. Man kan inte bara gå och ta något utan lov, säger Caroline.

– Många har mer saker än vad de tror. De kan ha saker hemma som de vill göra sig av med men inte orkat.

Zoom

Taket i badrummet ger rummet och huset lite extra färg med tapet och fotoram. Foto: Linus Lindholm


Caroline hade en idé om att göra badrumstaket lite annorlunda och förverkligade den i deras nya hus. Taket är tapetserat och en guldram är uppspikad i stället för taklister.

– Endast inspirationen sätter gränser för möjligheterna. Man ska testa sig fram och pröva på nya saker, säger hon.

Zoom

Solklockan är lika gammal som Fredrik, om inte äldre. Foto: Linus Lindholm


På gården står en solklocka. Den har legat inne i ett rävhus så länge som Fredrik bott i Petalax.

– I alla fall sedan 1985. Och gud vet hur länge före det. När jag tog hem den var den riktigt ful. Grön och gul. Det var nog bara att sandblästra och måla om hela saken. Nu har den börjat rosta, men den får göra det. Det är ganska fint, säger Fredrik.

– Av allt Fredrik har dragit hem så tänkte jag att åh hujeda mig när jag såg solklockan, men den blev så fin.

Många gånger tänkte han ge upp. Men resultatet blev till slut en vitmålad solklocka.


Zoom

Hönshuset på gården har Caroline byggt själv av återvunnet material från bland annat huset. Foto: Linus Lindholm


En bit från huset står Carolines hönshus.

– I två års tid har jag velat ha höns. Jag sade till Fredrik igen att jag vill ha ett hönshus nu. Jag fick ett svar som jag tolkade som ett ja. Så på min första semesterdag i sommar började jag bygga.

Hönshuset är byggt av återvunnet material från huset. Dörren har hon byggt själv och fönstren hittade hon på loppis. Golvet och gallret är nyköpta.

Zoom

Cykeln är en gammal tvåhjuling som Fredrik gjort om och köpt delar till från olika delar av världen. Foto: Linus Lindholm


Den mest speciella prylen som står på gården är en cykel som Fredrik gjort om från en tvåhjuling till en trehjuling.

– Jag skulle fylla på luft i däcket, men så exploderade det i ansiktet på mig. I stället för att fixa ett nytt däck så skruvade jag sönder cykeln och byggde om den till en helt ny cykel. Bara ramen är kvar från den gamla cykeln, säger Fredrik.

Delarna till den nya cykeln har han beställt från USA, Danmark och Finland. Några små finesser har han också fått av kompisar så som tutor och ringklockor som inte blivit fastsatta ännu.

– Det är ingen praktisk cykel. Den är väldigt tung att cykla med. Man borde ha växlar eller elmaskin för att det ska gå att cykla med den.


Zoom

Stringhyllan är ett loppisfynd som Fredrik putsat upp. Många växter ger en mysigare och fräschare känsla i alla utrymmen. Foto: Linus Lindholm


Som kommande projekt
finns bland annat flera lampor. Paret har också 18 fönster som väntar på att bli ett växthus.

– Tills nästa sommar har vi kanske ett växthus på tomten. Det finns till och med färdiga vädringsluckor och spjälgardiner i fönstren som vi fått, säger Caroline.

Det bästa med att fixa inredningen själv är att ingen har något likadant. Alla saker blir unika.

– Det svåraste med att göra det själv är att förverkliga idén du har i huvudet, säger Fredrik.

– Då man har en vision så vet man exakt hur man vill ha det. Men det är inte alltid så lätt att få det rätt. Det kan också vara svårt att hitta tiden och alla saker som behövs. Men man behöver inte ha så bråttom. Som sagt har vi bott här i åtta månader nu redan och vi inreder ännu, säger Caroline.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

f859745749a55dabe6712e834fbcdb3b

Tusentals skolelever strejkade för miljön

Tusentals skolelever i Storbritannien, Frankrike och Tyskland "gick ut i strejk" på fredagen i protest mot klimatförändringarna. Manifestationerna är inspirerade av 16-åriga Greta Thunbergs uppmärksammade skolstrejk.

Läs hela artikeln här »
372ae68ea444790b9d898f94e37c5159

Jon Henrik: Får inte samma känsla i jojken

Jon Henrik Fjällgren uppträder med både eld, fjällandskap och konstgjort norrsken i Melodifestivalen, och är tävlingens stora förhandsfavorit.Om tittarna tycker likadant som genrepspubliken blir det tre pastellfärgade dockor som följer honom till finalen.

Läs hela artikeln här »
valentinesday
37f36ea8dc

Allt du behöver veta om Forbes 30 under 30-lista

Forbes 30 under 30 är en lista som publiceras en gång om året av den amerikanska företagstidningen Forbes.

Läs hela artikeln här »
235d8ea2f0

Boss – New York Fashion Week FW19

Boss visade upp sin senaste kollektion på modeveckan i New York. Här kan du se videon!

Läs hela artikeln här »
oscar de la renta

Oscar de la Renta – New York Fashion Week FW19

Vill du inspireras av det senaste inom modevärlden? Här kommer en video från Oscar de la Rentas senaste visning.

Läs hela artikeln här »
98d6a7d764eb79292ceffc1738ef4f3a

Viaplay gör skräckserie för ungdomar

Ungdomsskräckdrama i kortformat, så beskrivs den kommande Viaplay-serien "Cryptid" som har premiär nästa år.

Läs hela artikeln här »
DSC04808
ronja
Skarmavbild 2019 02 15 kl. 09.47.35
Skarmavbild 2019 02 14 kl. 19.34.18
photo 1526951521990 620dc14c214b
crop J110780Z

Instagrambugg drabbar kändisar

Artisten Katy Perry tappat omkring 900 000 följare på Instagram under det senaste dygnet, och influeraren Kylie Jenner har tappat hela 2,5 miljoner.

Läs hela artikeln här »
328136 115259711927013 1027188131 o
Skarmavbild 2019 02 14 kl. 09.24.34
9e085eeda19223dd2fa2837315acd3fa

Första "Frost 2"-trailern är här

Anna, Elsa, Kristoffer, Sven och Olaf återvänder till hösten – och ger sig ut på äventyr i ett höstfärgat skogslandskap.

Läs hela artikeln här »
e7be8a5311

Herrmode 2019: Här är säsongens hetaste trender

Skräddat och neon – här är de hetaste herrmodetrenderna att se fram under 2019.

Läs hela artikeln här »
74c33dc8eb

Sminktrend våren 2019 – röda läppar

På flera av de stora modevisningarna inför våren dominerade röda läppar på catwalken.

Läs hela artikeln här »
Graduation Day By Miss P
SUSHI
48778a491f

Fem häftiga byggnader som står färdiga under 2019

Kolla in dessa fem spektakulära byggnader, som alla kommer att stå färdiga under 2019!

Läs hela artikeln här »
DSC04800
a0d5b55f3e

Därför firar vi Alla hjärtans dag

Varifrån kommer egentligen traditionen att uppmärksamma alla hjärtans dag den 14 februari? Här är en kort video som förklarar historien!

Läs hela artikeln här »
ee62be3f72

Nu startar vänliga veckan

Hela denna vecka, från den 11 februari till den 17 februari, gäller det att vara extra vänliga mot varandra.

Läs hela artikeln här »
AnnaErik420
107dc2d02ec41f3d020e25e312caab81

Greta Thunbergs namn användes utan lov för att locka investerare

Klimataktivisten Greta Thunbergs namn nämndes flera gånger om när företaget We don't have time ville locka investerare genom en nyemission som hittills dragit in 10 miljoner kronor (cirka 950 000 euro).

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 12 kl. 08.22.57
tolkiparlamentet
Skarmavbild 2019 02 11 kl. 14.32.39
trendspaning

Trendspaning våren 2019: Jordnära färger

Beskrivning: Jordnära färger – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller vårmodet 2019.

Läs hela artikeln här »
tvshows2019

10 tv-serier att se fram emot 2019

Här är tio spännande tv-serier att se fram emot under 2019!

Läs hela artikeln här »
sandra sundstrom style by shya

Veckans blogg: Style by Shya

Med en blandning av mode och stil, resor och livet tar veckans bloggare med oss på alla sina äventyr. Sandra Sundström har bloggat från Österbotten, Los Angeles, Tyskland och direkt från resväskan. Här får du lära känna henne lite bättre!

Läs hela artikeln här »
woman 3187087 1280
JH1 3274
IMG 1874
minimalism2

Så lever du mera minimalistiskt

Fenomenet minimalism är en populär livsstil som fått allt mer synlighet i sociala medier på sistone. Men vad betyder det egentligen?

Läs hela artikeln här »
3c125e9ab62910f690bcdfb7ee737433

Vinnarna firade segern med skumpa – och mjölk

Malou Prytz skrällde ordentligt och knep en finalplats i Melodifestivalen – mitt framför ögonen på mer erfarna konkurrenter. Men på efterfesten får 15-åringen hålla sig borta från den sedvanliga champagnen – och firar i stället med mjölk.– Den var riktigt god och kall. Det behövdes, eftersom jag svettades, säger hon.

Läs hela artikeln här »
f30db289bfd673ed75aafd6aabf27530

Barbiedocka i nyformat drog upp försäljningen

Samtidigt som leksaksbranschen i USA tampas med vikande siffror ökade försäljningen av Barbiedockor förra året. Tillverkaren Mattel förklarar det med dockans förnyelse.

Läs hela artikeln här »
7434a4df4164d3f2a58951268fd5090a

West stämd för låt – frågade fel mamma om lov

Hiphopstjärnan Kanye West har blivit stämd av en amerikansk familj för en sampling i låten "Ultralight beam" från 2016, skriver TMZ.

Läs hela artikeln här »
20181213 171816
IMG 5831

Företagarnas framtid ser ljus ut

Under gårdagen samlades närmare 200 ungdomar och deras 80 UF-företag till en stor mässa i Rewell Center i Vasa. Under Våga vara företagsam – semifinalens mässa presenterade ungdomarna sina affärsidéer med färdiga produkter och tjänster för alla besökare. Sevendays var på plats och rapporterade!

Läs hela artikeln här »
IMG 1199
kaffe
2
SN vinter 3 1
a3f76c754f

Här är de nya emojis som kommer 2019

Organisationen Unicode Consortium har släppt 230 nya emojis som kommer att lanseras under 2019. Från nya ansiktsuttryck till saknade djur – här är några av de nya uttryckssymboler som snart är en del av din vardag.

Läs hela artikeln här »
crop J042003Z

2018 fjärde varmaste året hittills – "Den globala uppvärmningen är här och nu"

Förra året var det fjärde varmaste i modern tid, visar analyser från amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Bara tre tidigare år har haft högre medeltemperatur: 2015, 2016 och 2017.

Läs hela artikeln här »
wegeliussvedman2
photo 1547928575 a78e9187302c
mindfulness
IMG 8917 1
39fbe606c7df71135ea9b2d5994fd921

Liam Neeson: Jag är inte rasist

Liam Neeson är i rejält blåsväder efter att han i en intervju sagt att han en gång letade efter en svart man att slå ihjäl. Nu ställs ett pressevenemang inför premiären av hans nya film in.

Läs hela artikeln här »
b2b40cf97796ca6d79aeb41d8ec39448

Pink fick Hollywoodstjärna

Den amerikanska popstjärnan Pink har fått en stjärna på den kändistäta promenadsträckan Walk of Fame på Hollywood Boulevard i Los Angeles.

Läs hela artikeln här »
crop 6bf957d005c6f7ee9ddd8388dac7333e

Erotik lockar mest på torsdagar

Läsandet och lyssnandet av erotiska och romantiska böcker ökade med 165 procent under fjolåret jämfört med 2017.

Läs hela artikeln här »
9cdfecbd42dbf1c839659c4b3c4fc12b

"Modern family" får en säsong till

Den amerikanska långköraren "Modern family" får en ny säsong, meddelar bolaget ABC enligt Deadline. Den elfte säsongen kommer dock att bli seriens sista.

Läs hela artikeln här »
IMG 1998
runebergstarta
IMG 1432
666ae4aeeb

Här visas framtidens bilar upp i Paris

Under International Automobile Festival i Paris visar några av världens största biltillverkare varje år upp sina konceptbilar. Här är några av de extravaganta åken från 2019 års utställning.

Läs hela artikeln här »
04dfd38d2d

Här är hotellet för alla som älskar korv

Det här hotellet är inget för vegetarianer. På Boebel Bratwurst Bed and Breakfast kör man nämligen all in på temat korv.

Läs hela artikeln här »
kaktus
crop c75c996532db31484bfbdc51bd66fc22

70-talsvåldtäkt visas på scenen i moderniserad version

Vad händer om man flyttar Märta Tikkanens 70-talsklassiker "Män kan inte våldtas" till i dag? Inte mycket, enligt skådespelaren och regissören Lo Kauppi. – Det sjuka är att det är precis som om det här skulle ha hänt nu.

Läs hela artikeln här »
850dafccfeb587d7e0c1e7e142a228c8

"The walking dead" får tionde säsong

Zombiedramat "The walking dead" har inget slut i sikte. Tv-bolaget AMC har sagt ja till en tionde säsong, enligt ett kort klipp som publicerats på sociala medier.

Läs hela artikeln här »
traning
dfef41d0c9

Så röjer du snö som ett proffs

Alla bor inte i lägenhet och får sin närmiljö plogad. Då får man göra jobbet själv. Här är några tips för att du ska bli ett riktigt snöröjarproffs!

Läs hela artikeln här »
458d3402f0

Patriots historiska – vann Super Bowl en sjätte gång

Världens största sportevenemang blev ett av de poängfattigaste någonsin, skriver Reuters.

Läs hela artikeln här »
IMG BANNERN SEVENDAYS resized 20190129 025636255

Sevendays presenterar: Emilia Sabel

En tvättäkta mammablogg gör entré på Sevendays! Emilia Sabel bor på den Österbottniska landsbygden och bjuder på en inblick i sin vardag med en blandning av fotoinlägg och inlägg om mammalivet.

Läs hela artikeln här »
7c015fc82036274f9e056a1146885e4c

"Jane the virgin" får spinoff

Gillade du "Jane the virgin"? Grattis i så fall – det blir mer av serien framöver.

Läs hela artikeln här »