Lekrum2
Publicerad 25 januari 2019 kl 00:30

Idyllen på landet blev verklighet

Med en förkärlek till det ljusa och naturliga har Marika Forsander lyckats med det många inte klarar av: att inreda i vitt utan att det blir platt och tråkigt.

Här bor: Marika Forsander och Niklas Skullbacka med barnen Alvin och Alice
Hur: Egnahemshus på 163 kvadratmeter
Var: Terjärv, Kronoby

 

VARDAGSRUM01

Ingang2

Piano

 
Sedan barnsben har
Marika Forsander varit intresserad av inredning, men det var först när hon och sambon Niklas byggde sitt första hus tillsammans som entusiasmen för inredningen fick ta sig i uttryck på riktigt. I deras gemensamma hus i Terjärv är det färgerna vitt, grått och naturligt beige som dominerar.

- Tidigare bodde vi i lägenhet och har man lite yta att röra sig på, är det heller inte lika kul att inreda, berättar hon.

vardagsrum2

middagsbord1

 

I familjens enplanshus är inredningen av största vikt. Det tränade ögat märker snabbt att rosa är den rådande accentfärgen i vår. I kombination med naturliga och ljusa nyanser känns hemmet lugnt men ombonat. Att det vita får så stor plats är heller inte en slump. Marika tycker inte om svart.

- Sedan vi flyttade in har alla svarta detaljer sakta men säkert försvunnit. Jag tycker inte om svart, jag kan inte ens ha svarta kläder, skrattar hon.

Ett undantag till den svarta bannlysningen finns däremot. Rummet som är husets svarta får.

Kontor1

Kontor6

kontor detalj 3

 

Arbetsrummet är det enda rum i huset som har mörka och gamla inredningsdetaljer. Här har allt valts ut med omsorg med den svartvita tapeten från Decor Maison som utgångspunkt. Mycket av sakerna är köpta på second hand och har sedan restaurerats för att passa in i stilen. Den utdragbara sängen hittade paret i en ria som kom med på köpet av tomten. Sambon Niklas har sedan spraymålat och putsat upp den till nyskick.

 

Kontor 4


- Först var tanken att ha en romantisk, blommig tapet men jag är nöjd över att vi vågade göra lite annorlunda. Arbetsrummet syns ju också från vardagsrummet vilket jag gillar, säger Marika. 

 

Kontor detalj1

Oppen spis 

Själva huset är planerat helt på egen hand. Paret hade egna lösningar och önskemål som sedan Teri-Hus förverkligade åt dem. Deras modell är unik i och med den öppna planlösningen och L-modellen på huset.

- Vi ville ha det väldigt öppet och rymligt. Eftersom vi har två stora familjer valde vi också att ha två matplatser, berättar hon.

 KOK

lampa

En hemmagjord lampa hänger ovanför middagsbordet.

En av Marikas favoritdetaljer i huset är lampan ovanför middagsbordet, som också är ett DIY-projekt.

- Jag såg en liknande lampa på Pinterest och tyckte om den jättemycket. Den var väldigt dyr och därför bestämde jag mig för att göra en egen. Jag beställde hem träkulor och resten var inte inte så svårt att göra.

 

barnrum100

Den ljusa turkosa färger ger barnrummet en mer lekfull stämning.

 

Ett annat projekt med inspiration från nätet är sonen Alvins säng i barnrummet. Den har Marikas pappa snickrat ihop.

- Det är precis som med min favoritlampa! Det finns att köpa, men det är onödigt dyrt och dessutom mycket mindre i storlek. 

kok detalj

Detalj

 

Som största inspirationskälla när det kommer till inredning är Instagram. Konton som Marika inspireras av är bland annat Omakotionnenpesa, Villaskogshuset, Annsophievisby och Jonnatykkaa. Marika är själv aktiv på Instagram och bjuder på bilder från hemmet under namnet Idylliskasagoland. Tittar man tillbaka på gamla bilder i profiler, kan man också se att inredningsdetaljer dyker upp och försvinner titt som tätt.

- Jag bryr mig inte om märken eller design utan handlar både från second hand och vanliga inredningsbutiker. Jag säljer och köper nytt och vill hellre byta inredningen ofta än att spara på saker.

Kok1

I köket är utrymme och arbetsyta väldigt viktigt.

Köket är öppet och här finns rum både för att laga mat och äta vid det lilla middagsbordet. 

- Vi ville inte ha en köksö utan hellre kunna ha ordentligt med rum. I många skeden av planeringen av huset var faktist jag och Niklas väldigt överens, säger Marika.

Hon berättar också att det oftast är hon som kommer med förslag på inredningsidéer och projekt och att sambon Niklas oftast går med på planerna. De har mycket liknande stil när det kommer till val av färg och material.

 

allman bild

Det runda matbordet i köket är en snygg kontrast mot den annars väldigt kantiga interiören. 

I hjälpköket har paret valt en plastmatta i mönster. Materialvalet gör att golvet både är lätt att putsa och dessutom känns det varmt och skönt för fötterna. Rummet är bredare än vad de flesta hjälpkök är. 

- Oftast är gången i hjälpköket lika bred som en dörr, men vi ville ha bredare och större. Men ändå är det ju nästan för litet, skrattar hon. 

Grovkok3

Grovkok2

Som nästa projekt för familjen är bastun. Just nu finns en stor toalett och en dubbeldusch bredvid hjälpköket. Hit ska ännu bastun byggas när de känner sig redo att ta sig an utmaningen. 

Badrum1

Dusch1

 

- Trots att vi flyttade in 2016 så har vi ännu projekt på gång. Bastun och uteterassen är definitivt nästa projekt att ta itu med. Vi har stora visioner och drömmar för terassen och därför får det också ta den tid det tar.

De ljusa färgerna i hemmet skapar harmoni och en känsla av lugn. Tillsammans med val av naturmaterial som trä och bomull kommer det idylliska hemmet till sin rätt. Stilen är minimalistisk med inslag av lantlig romantik. Här finns inte för mycket blommor och snirkliga dekorationer, men tillräckligt för att det inte ska bli platt och tråkigt. 

 

Sovrum2

Sovrum1

 

I sovrummet byts de enfärgade väggarna ut till enbart mönstrade tapeter. En grå sval ton som inte gör rummet oroligt eller rörigt – tvärtom. Det behagliga ljuset i rummet och de vita spetsgardinerna skapar ett lugn. Marika har själv behövt tid för att vänja sig vid tapetvalet men känner sig nöjd idag.

- Först tyckte jag att det var för oroligt, men bara man inreder med de rätta sakerna så går det. Tapeten har mönster av kvistar och det var dem som jag försökte få fram.

 

Badrum lilla

 Gästtoaletten är ännu ett rum som bryter av de annars enhetliga rummen. Tapet from Somerset House.

 

Förutom den stora samling muminmuggar som finns i köket, kan man i husets sista rum också ana en förkärlek för den finlandssvenska litterära figuren. Lekrummet är inrett med två fantastiska planscher köpta från mumin-museet i Tammerfors. Bakom tavlorna skymtar också en tapet med muminfigurer på.

 

Lekrum3

Lekrum2

Lekrum1

 
- Jag har samlat på muminsaker väldigt länge och inte bara muggar. Det är böcker, inredningsdetaljer och miniatyrer av karaktärerna, berättar Marika.

Mumintrollet introducerades första gången i vår finlandssvenska litteratur år 1945 i boken "Småtrollen och den stora översvämningen". 51 år senare fick Marika Forsander ett brev från Tove Jansson själv. Den mest speciella och utmärkande inredningsdetaljen i arbetsrummet:

Kontor detalj

Det inramade brevet är från Tove Jansson, daterat 1996.

Precis som att Mumintrollet ser på världen med en känsla av förtjusning inför enkla saker som att plocka fina stenar, är huset i Terjärv väldigt vackert i den enkla. Samtidigt som att allt här har sin plats i inredningen, finns också ett utrymme för kreativitet och nyskapande. Nästa gång Sevendays kommer för att titta på Marika Forsanders och Niklas Skullbackas hus, ser det garanterat inte likadant ut. 

 

Familj

 

Vill du inspireras mera? Här kommer några tips:

  • Använd basfärger som vitt, grått och beige för att skapa harmoni
  • Välj en accentfärg du tycker om 
  • Undvik svart och murriga, mörka färger
  • Handla på loppis och second hand för att få till en personlig touch
  • Skapa inte ett känslomässigt band till inredningen. Byt, sälj och ändra ofta!
  • Följ Idylliskasagoland på Instagram

 

Text och bild: Julia Holmqvist, Sevendays

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

unnamed 43

Sevendays presenterar: Paulina Peltomaa

Vi har en ny bloggare på Sevendays! Paulina Peltomaas blogg har ingen röd tråd så långt ögat kan nå, men det en del funderingar kring barn och föräldraskap. "Men jag tror att min blogg kan vara rolig att läsa även för såna som inte befinner sig i samma livssituation som mig. Någon svordom här och där förekommer troligtvis, ber om ursäkt för det redan nu" säger hon.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 21 kl. 08.29.42
IMG 27500
OVNING 5 B HOFTLYFT
IMG 0242 1
d604e9bc3f7731419373e4b2220b7671

Danske Bank stänger i Baltikum och Ryssland

Skandalomsusade Danske Bank meddelar att man stänger alla sina filialer i Estland, Lettland, Litauen och Ryssland.

Läs hela artikeln här »

Annons

AfterlightImage 11
wilhelmina1

Indiska influenser i radhuslägenhet

Wilhelmiina Wasberg är inte rädd att blanda material och färger precis som hon känner för. Här blir du inspirerad av en livsstil som uppmuntrar dig att bli lite mera modig, glad och äventyrlig i vardagen.

Läs hela artikeln här »
blomma respekt
ba752c98f6

Karl Lagerfeld blev 85 år gammal – här är hans liv i bilder

Lagerfeld var en av världens mest kända modeskapare, med en lång internationell karriär som inleddes 1955.

Läs hela artikeln här »
52274867 2201242273525483 2140907928515772416 n

Veckans blogg: Lugn & Rosvall

En högkänslig själv på en stor inre reda. Hon har precis börjat på ett nytt äventyr i livet och vi bloggläsare får följa med. Här får du lära känna veckans blogg lite bättre!

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

crop J191366Z

Modeskaparen Karl Lagerfeld är död

Modeskaparen Karl Lagerfeld, 85, är död, rapporterar franska Le Figaro. Den ikoniske designern – som hade en svensk pappa – blev känd över hela världen för sina svarta solglasögon och vita hår i hästsvans.

Läs hela artikeln här »
0ddd4b72771083d99983a0841da2318a

Ikoniske modeskaparen Karl Lagerfeld är död

Modeskaparen Karl Lagerfeld, 85, är död. Den ikoniske designern blev känd över hela världen för sina svarta solglasögon och vita hår i hästsvans. – Det är den siste av de stora modeskaparna som går ur tiden, säger Karina Ericsson Wärn, rektor för Beckmans design school.

Läs hela artikeln här »
dcbc4529c1

Fyra saker du kanske inte visste om Guide Michelin

På måndagen publicerade däcktillverkaren Michelin sin guide för de nordiska länderna. Palace i Helsingfors belönades med en Michelin-stjärna. Visste du detta om Guide Michelin?

Läs hela artikeln här »
99a5212408121928125fea09b7567f81

"Kyssande sjömannen" från ikonisk bild är död

George Mendonsa, som hela livet hävdade att han var den sjöman som fångats på bild när han kysste en sjuksköterska för att fira slutet av andra världskriget, har dött, skriver NBC News.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 19 kl. 08.50.06
e32df543a4

Menyn för Oscarsgalan 2019

Här är all mat och dryck som kommer att serveras gästerna på årets Oscarsgala!

Läs hela artikeln här »
crop 6ca619efe81d5169fbfe5585d786145c

Plastskatt kan införas i Storbritannien

Den brittiska miljöministern presenterar i dag ett förslag på hur man kan öka återvinningen av plast.

Läs hela artikeln här »
a2310f279e

London Fashion Week 2019 – Street Style

London Fashion Week 2019 – Street Style. Inspireras av videon!

Läs hela artikeln här »
cf77a0d210e1f3cc582fb29d31c6c8ae

Iransk tv censurerar kvinnlig fotbollsdomare

Fotbollsintresserade tv-tittare i Iran fick inte se den tyska Bundesligamatchen mellan Bayern München och Augsburg i fredags.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09452
desperate 2293377 960 720
b8571c2649c08c1febbc4f6866939c38

Månen är tema när karnevalen i Venedig startar

Den årliga karnevalen i Venedig har inletts på sedvanligt sätt med en storslagen vattenparad längs kanalerna.

Läs hela artikeln här »
crop 7107dddc8c236c9350bf7cd17d392d73

Bin kan lära sig plus och minus

Det tar sju timmar att lära honungsbin att räkna, visar en ny forskningsrapport. De kan också skilja på färger.

Läs hela artikeln här »