wilhelmina1
Publicerad 20 februari 2019 kl 08:00

Indiska influenser i radhuslägenhet

Wilhelmiina Wasberg är inte rädd att blanda material och färger precis som hon känner för. Här blir du inspirerad av en livsstil som uppmuntrar dig att bli lite mera modig, glad och äventyrlig i vardagen.

Här bor: Wilhelmiina Wasberg
Hur: Radhuslägenhet på 95 kvadratmeter
Var: Korsholm

wilhelmiina21

Tavla målad av Wilhelmiinas dotter.

wilhelmiina12

Att stiga in hos Wilhelmiina Wasberg är som att stiga in till ett hus i Orienten. Färgerna, intrycken och dofterna för direkt ens tankar till Indiens praktfulla bostäder. Här har det typiskt skandinaviska aldrig fått en slagkraft, utan det minimalistiska har gett plats för färggranna mattor och guldprydda inredningsdetaljer.

- Jag tycker om färger. Ju äldre jag blir, desto modigare blir jag också på att blanda och mixa färger tillsammans. Tidigare bestämde jag att ha en färg och sedan inreda med blommor eller liknande, men nu får färgerna och tygerna bråka med varandra, berättar hon.

Wilhelmiina är uppväxt under 70-talet och avslöjar att hon är en hippie rakt igenom. Hon gissar att det är från den tiden som intresset för färggrann inredning och klädstil fick sin start.

- Redan i unga tonåren gick jag runt med mormors gamla bordsduk på huvudet, skrattar hon. 

 

wilhelmiina14

De orientaliska mattorna är trendiga just nu, men just den här mattan har Wilhelmiina haft i förrådet i över 20 år, innan den åkte fram igen.

wilhelmiina22

wilhelmina1 1 

Mycket av inredningen är köpt i Indien och sedan fraktad hem till Finland. Wilhelmiina har spenderat mycket tid vid Goa i Indien och hittat många saker på deras marknader och från lokalbefolkningens affärer. Bland annat en stor och praktfull trästaty föreställande gopiern Radha och guden Krishna kommer därifrån. Statyn har sin egen paradplats i hörnet i vardagsrummet.
- Den rymdes precis i min resväska, säger hon.

Trots att hon själv inte är troende hindu, har lägenheten många gudar i form av inredningsdetaljer. I fönstret som vetter mot terassen står Tara, som är en gudinna både inom Buddhismen och Hinduismen. 
- En av mina barnbarn heter Tara och hon har redan bett om att få ta över den här statyn.


Loppmarknader och second hand affärer är också guldgruvor när det kommer till inredning, berättar hon. Det är på sådana ställen som personliga och unika prylar finns att köpas.

wilhelmiina23Den gamla vattenpipan är köpt på 70-talet i Egypten.

wilhelmiina15

wilhelmiina13

Köket är original från 70-talet, men passar bra in med den rådande stilen i lägenheten. Mörkt trämaterial i mix av en kaskad färger är en röd tråd.

På köksskåpet står en gammal klocka som är extra betydelsefull.

- Klockan är från början av 1900-talet och har sitt ursprung från USA. En kvinna som ursprungligen kom från Kuni men nu var amerikan, hade insjuknat i tyfusfeber. Hon sköttes av en annan kvinna och efter att hon tillfrisknat gav hon klockan som ett tack åt kvinnan. Jag fick i min tur klockan av denna kvinnas barn, berättar hon.

 

Wilhelmiina har tidigare samlat på kvinnostatyer och just denna gavs åt henne från en person i Kuni. Klockan är nu reparerad, polerad och står i köket i Korsholm. Vid första blick kan ingen ana att klockan har en sådan spännande berättelse i bagaget.

 

wilhelmiina5

Wilhelmiinas pappa målade mycket och många av hans tavlor hänger runt i lägenheten. I hallen finns bland annat ett porträtt av Wilhelmiina vid sex månaders ålder. 

 

wilhelmiina7
wilhelmiina17

wilhelmiina19

På övervåningen har varje rum sin egen färg.

- När jag flyttade hit så ville min dotter ha röda väggar. Planen var att göra något åt rummet, men nu har jag så stor familj att det fungerar som sovrum åt barn och barnbarn.

wilhelmiina20

Eftersom Wilhelmiina har stor familj, är varje skrymsle och vrå utnyttjat. Under trappan gömmer sig också ett krypin att sova i. 

- Som mest har vi varit 11 personer över natten, berättar hon. 

 wilhelmiina8

Förutom kvinnliga statyer har kappsäckar varit samlarobjekt. Den övre kappsäcken har tillhört HLR-träningsdockan Anna.


IMG 6041

 

Sovrummet går också i lila. Här finns en stor maffig säng och möbler i samma färg. Möblerna skulle egentligen kastas bort, men Wilhelmiina omhändertog dem och klädde om dem i lila sammetstyg.  

- Jag är ingen minimalist, men vill att allt ska vara i ordning. Var sak ska vara på sin plats innan jag går och lägger mig. Jag kan inte sova om det står disk framme eller om soffdynorna inte är puffade, skrattar hon.

wilhelmiina9 I smyckeslådan finns tibetanska smycken och stora, maffiga halsband. 

Det är inte bara inredningen som avslöjar intresset för Indien. Wilhelmiina dansar också orientaliska danser och har gjort det i snart 30 år. Hennes dansdräkter finns i rekvisitaskåpet och hennes vanliga klädstil är inte långt ifrån de färgglada klänningarna. 

- Det är konstigt att nästan vara klädd i svart i dag. Det bor ännu en liten flicka inom mig som vill klä sig sådär fint och färggrannt, berätta hon.

wilhelmiina18

wilhelmiina6

 

Trots att lägenheten är fylld av dekorativa statyer och färgglada tavlor, känns det harmoniskt och genomtänkt. Allt har sin givna plats i detta kreativa hem.

 

Vill du inreda som Wilhelmiina? Här kommer tre tips att tänka på:  

  • När du reser utomlands, handla på second hand!
  • Grönt är en färg som skapar lugn och harmoni i hemmet, men som samtidigt ger en färgklick
  • Finkamma lopptorgen i nejden. Innan du köper något - se till att ha en färdig uttänkt plats för det i hemmet.

 

Text: Julia Holmqvist
Bild: Jennifer Carp

 

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

IMG 9182
74cb79be45 1

Därför ska du rocka sockorna i dag

21 mars är det världsdagen för Downs syndrom, och då gäller det att ha på sig ett udda par strumpor. Har du koll på varför? Här kommer en video som förklarar.

Läs hela artikeln här »
782b5f8e73ad52b1f087c5b71b651bfc

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Läs hela artikeln här »
e04c3c877a9b96cf27907e9407c3eb1e

The Cure färdiga med nytt album

Redan i december förra året avslöjade det brittiska bandet The Cures frontman Robert Smith att bandet var i full färd med att färdigställa ett nytt album – bandets första fullängdsalbum på tio år.

Läs hela artikeln här »
batch DSC9491
454371905aec41fe33e3358ca2a0655d

Konstmuseum tackar nej till miljonbidrag

National Portrait Gallery i London har efter starka protester valt att tacka nej till ett miljonbidrag från den amerikanska familjen Sackler, som länge har beskyllts för att ha drivit på den så kallade opioidkrisen i USA.

Läs hela artikeln här »
2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco

Annons

DanielNenonen

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

Annons. Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter i Svenskfinland. - Jag är glad över det val jag gjorde. Jag är så nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, konstaterar Olya Tsikhanchuck, som studerar till formgivare inom grafisk design i Jakobstad.

Läs hela artikeln här »
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark

Senaste från Blogoteket

9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt
Screenshot 2019 03 19 at 10.36.25
Screenshot 2019 03 19 at 10.39.13
Skarmavbild 2019 03 18 kl. 17.37.18
Screenshot 2019 03 18 at 9.31.16
1d053bd32f

Japan öppnar museum om bajs

I den japanska staden Yokohama kan man numera besöka Unko Museum som är tillägnat bajsets roll i populärkulturen.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 18 at 9.23.23
slutaflyga
Screenshot 2019 03 18 at 9.13.23
sandra
falafel

Fylld pita med falafel och hummus

Falafeln som härstammar från Mellanöstern, är en populär rätt bland vegetarianer och veganer. Att falafel är gjort på kikärtor gör det till en utmärkt proteinkälla! Oftast serveras den i pitabröd, men även på en så kallad mezetallrik som består av många olika små rätter. I det här receptet visar vi hur du kan göra fyllda pitabröd med hemgjord falafel, hummus och syltad lök!

Läs hela artikeln här »
2c1b7ed54e8f770bfb11ec9d24c4d582

Facebook: Raderat 1,5 miljoner terrorvideor

Techbolag kritiseras för att terrorpropaganda kunnat spridas i deras kanaler.

Läs hela artikeln här »
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
lcPvX7ZZm2g4

Henrik har tusentals pennor – "Senast jag räknade var jag uppe i 18107"

En stor penna på husfasaden hälsar välkommen när man kliver in hos Henrik Blom i Maxmo. Pennan fick han i femtioårspresent av sina vänner. En gåva som passar som hand i handske för Blom som samlar på pennor.

Läs hela artikeln här »
ae1d47f8f0c85a273d112dc15ce6c5cf

”Rig 45” får en andra säsong

Den första säsongen av Viaplay-serien ”Rig 45” slog publikrekord under sin premiärhelg.

Läs hela artikeln här »
7a8144c300325e17bc892fa5d475dd8b

Pappersarbetaren Holm vann årets "Talang"

"Talang"-finalen 2019 bjöd på eldig pole dance, magi och ett ofattbart sifferminne. Men det var Micke Holms kraftfulla stämma som lyckades ta sig genom flest tv-rutor.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09832
Skarmavbild 2019 03 16 kl. 23.37.22
82f60597c3

Louis Vuitton drar tillbaka MJ-inspirerad kollektion

Det franska lyxmodevarumärket Louis Vuitton kommer att dra tillbaka alla varor som direkt eller indirekt har inspirerats av popstjärnan Michael Jackson.

Läs hela artikeln här »
450b4a1a74840ca06219882f6812ee75

Kvinna med "opassande" kläder nekades flyga till Teneriffa

En 21-årig kvinna skulle flyga till Teneriffa på solsemester när hon stoppades av planets kabinpersonal.

Läs hela artikeln här »
46ef2698e9243a041c195a732291d9a7

CNN: Är Helsingfors världens coolaste stad?

Nyhetskanalen CNN är nyfiken på hur finländarna är så lyckliga trots bitande kyla och mörker.

Läs hela artikeln här »