Artikel från
ZeuzhnLYtFN9 Ett urval av höstens inredningstrender. Lyckas du pricka in dem? Foto: Kollage
Publicerad 12 september 2018 kl 21:01

Tre inredningsexperter ger tips: Så här inreder vi i höst

Sammet, skulpturer och massor av grönväxter. Låter det som hemma hos dig? Tre inredningsexperter i Österbotten ger sin analys: Så här vill vi inreda i höst. Håller du med?

Anna-Lena Nyfors-Norrgård, inredningsbloggare, lyfter fram tre trender:

1. Plocka in senapsgult , sammet och 1970-tal

– Varje höst tenderar samma färger att dyka upp – lila, vinrött, petroleumblått, brunt och senapsgult – dock utan att riktigt slå igenom på bred front. Men i höst ser vi en riktig explosion av senapsgult och ockra – både inom inredning och mode. Många inreder med svart, vitt och grått och där tillför senapsgula detaljer en välbehövlig värme.

Zoom

Senapsgult och ockra är höstens stora trendfärg. Foto: Ellos


– Välj gärna ett sammetstyg för extra hög trendfaktor. Varför inte en senapsgul sittpuff i sammet – något som för tankarna till 1970-talet, vilket också är en annan trend som kommer smygande i höst.

2. Inred med skulpturer
– Statyer, prydnadssaker, lampor och andra inredningsobjekt med skulpturala former är något vi ser mycket av nu. Ett välkommet tillägg i prylhyllan där vi främst sett vaser och ljusstakar tidigare. Tänk byster, ansikten, papegojor och leoparder, men även mer abstrakta, mjuka och böljande former.

Zoom

Anna-Lena Nyfors-Norrgård tipsar om trenden med prydnadsföremål som inte är vaser och ljusstakar. Som byster och skulpturer. Foto: Jotex


– Även möblerna och lamporna är mer skulpturala än tidigare och kan lätt bli som ett vackert smycke i hemmet. Våra hem är oftast väldigt kantigt inredda och den skulpturala trenden hjälper till att "mjuka upp kanterna" lite.


3. Välj personligt och miljövänligt
– Jag kan inte göra listan utan att lyfta fram "icke-trenden". Det är inget nytt fenomen, utan något som dominerat inredningsbranschen de senaste åren – jakten på det unika, det som ingen annan har. Efter många år av identisk inredning hos många inredningsbloggare och stylister där målet varit att ha samma som alla andra för att visa att man hänger med i trenderna ser vi nu en dragning mot att sticka ut ur mängden, att inreda personligt och att inte ha den där vasen som alla andra har. Det har gjort att loppisfynd och ärvda möbler och prylar står ännu högre i kurs än tidigare.

Zoom

Bänken "Stolpen" från Artklart är tillverkad av återvunnet material och kostar omkring 200 euro. Foto: Ellos


Den här trenden samspelar också med en annan tydlig förändring inom inredningsbranschen – det miljövänliga. Miljön står högt i fokus för många inredningsföretag och konsumenter och där är återbruk och loppisfynd en viktig ingrediens.

*
*
*

Elina Rebers, överlärare på Novia inredningsdesign, slår ett slag för färger:


– Jag vill främst lyfta fram färger. När jag planerar mönster spelar färgsättningar en stor roll. Det handlar exempelvis om kontraster, färgernas mängd, mörkhet, ljushet, klarhet. Ett och samma mönster kan se helt annorlunda ut och kan användas för olika ändamål beroende på färg.


– Gällande färgtrender använder jag själv mest Intercolors färgkartor. Till Intercolor hör sakkunniga personer från olika länder och Finlands representant är Suomen Intercolor ICfin. Två gånger om året presenterar de säsongernas färger.

Zoom

Färger, färger. Foto: 123rf.com


– Intercolor har för höst och vinter 2018–2019 fyra olika teman. Mina två personliga favoriter är Dark Performance och Homage. Dark perfomance lyfter fram mörka färger, med matt och glansig yta. Färgerna är exempelvis mörkgrön, varm brun, bruten turkosblå och svart, med liten svagare mörkhet. Den andra gruppen är Homage, som inspireras bland annat av konsthistoria. Färgerna är till exempel lysande röd och bruten vinröd tillsammans med känslan av sammet och gyllene glans.


*
*
*

Ida Röj, inredare på Vasa färg, tipsar om att lära känna din egen inredningsstil:


1. Hållbarhet och grönväxter
– Jag tror och hoppas att fokus kommer att ligga på långsiktiga köp, hållbarhet, återvunna material och etisk inredning. Att mixa olika stilar och material, nytt med gammalt gör ditt hem hem mer personligt.

Zoom

Efter att vi skaffat en massa grönväxter är följande steg att lära oss ta hand om dem, menar Ida Röj. Foto: Plantagen– Grönväxterna har varit en stor del av inredningen nu vi kommer att se mera större grönväxter i hemmen. Nästa steg är att lära sig ta hand om växterna.

2. Material och färger
– Mässing fortsätter vara trendigt. Svart är också trendigt, i både metall och naturmaterial och en lagom dos svärta i inredningen ger en fräsch känsla. Färger kommer vi att se mycket av och vi lämnar lite det vita och gråa och går mot beige. Rosa hänger ännu med. När vi går närmare mot 2019 kommer färgerna att bli mörkare, mustigare och djupare. Nyanserna av senapsgult, orange och burgundy lyser starkt samt djupa gröna och blåa med en stark underton, som mörk teal, fortsätter också. Sammet kommer vi att se mer av, i exempelvis lampor och gardiner.

Zoom

Väggfärgen på bilden är 2019 års trendfärg, enligt färgtillverkaren PPG. Foto: PPG paints3. Fylliga former:
– Möblerna får mera former, och vi kommer att se mycket svängda möbler.

Zoom

Soffan "Grand piano sofa" från Gubi. Foto: chaplins.co.uk


4. Bonustips – inred inte för andras ögon:
– Som inredare vill jag ge tipset att, oavsett trender, låta dig själv känna efter vad du tycker om och dras till, och vad tycker du att är viktigt i inredningen. Hur vill du ha det i ditt hem? När du gör det här kan du bli riktigt överraskad och det gör ditt hem personligt. Det är du som ska trivas och bo där. Inred inte för andras ögon.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

crop c592b42fe9fff12fe7602fdf2c411c0f

Avril Lavigne: Jag var sängliggande i två år

Kanadensiska sångerskan Avril Lavigne släpper musik för första gången på fyra år, efter att ha kämpat mot borrelia.

Läs hela artikeln här »
57f8525df9

Hårtrender 2019: Lekfullt och färggrannt

Under 2019 lägger vi fokus på lekfulla hårfärger! Redan nu kan du inspireras av hårtrenderna från modeveckorna.

Läs hela artikeln här »
AftLido01 Lido Stella del Sud
1931c7c72a

Rihanna tackar nej till Super Bowl

Rihanna väljer att tacka nej till det ärofyllda uppdraget att stå för pausunderhållningen i Super Bowl i februari.

Läs hela artikeln här »
0jul
A Group of Interns at a SF Giants Game By Miss P
IMG 2947

Annons

HalpaHalli LoveBeauty 1
amaryllisdags
656c74793be6fefee5fe37e15ab981a5

Banksy: Strimlades helt på repetitionen

Efter den hemlighetsfulle konstnären Banksys kupp häromveckan då ett av hans konstverk plötsligt strimlades under en auktion har många spekulerat om att auktionshuset Sotheby's var med på noterna.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 18.58.48
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 03.39.53
Skarmavbild 2018 10 18 kl. 03.39.59

Senaste från Blogoteket

Skarmavbild 2018 10 18 kl. 06.07.56
aLhsF1R1GHN5

Christoffer Strandberg: "Politiker är enklast att imitera"

Komikern, skådespelaren och imitatören Christoffer Strandberg var på besök i Vasa i september. VBL:s praoelev Edvin Sundqvist ställde fem snabba frågor till honom.

Läs hela artikeln här »
woVS8R4Le5YP

Familjen Svenlin lever sin dröm: "Ett äventyr vi kommer att minnas resten av livet"

Att bo utomlands kan vara ett äventyr. Men också ett sätt att ta en paus från en stressig småbarnsvardag och få kvalitetstid med familjen. Och att lära sig uppskatta sitt eget hemland. Efter ett år på Mallorca har familjen Svenlin tagit till sig den spanska livsstilen. – Vi har fått en annan syn på livet, lärt oss att ta det lugnare.

Läs hela artikeln här »
tvattstuga 3
IM3A9919 k

VIFK Damer är med, #ärdumed?

Har du inga planer för inkommande lördag? Sevendays tipsar om ett evenemang där du både har möjlighet att stöda Österbottens Cancerförening, samt njuta av högklassig fotboll. Idén kom från Vasabladets kampanj #ärdumed.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.26.22
crop J011576Y

Konsumenter prioriterar miljön framför mode – många vill veta mer

Stopp för slit och släng – många svenska konsumenter vill inte längre köpa kläder för att bara använda en kort tid. Intresset för miljön är större än för mode och kläder, enligt en färsk webbundersökning.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 18.04.42
avokado 1
caroline 15.10.2018 ootd 6
799A9946
il4mCKoh1jgH

Niklas gjorde en populär fotoapp: "Duger åt Taylor Swift"

Niklas Karlström gav sig inte förrän hans fotoapp blev precis som han ville: perfekt. Och fler gillar den – appen har fans världen över och framför allt i Asien. Men vad fansen inte vet är att appen fått sitt namn efter en fartkamera i Österbotten.

Läs hela artikeln här »
lxJT70dRXPV8

Take away-lunch i egen burk – är det nästa steg?

Får jag köpa med mig hamburgaren i egen burk? Den frågan har Josefin Sundvall på Korv-Görans aldrig tidigare fått. Men hon tycker det låter som en bra idé. Flera restauranger i Vasa är på samma linje: Det är inga problem! Men de är kluvna till att ta betalt för engångskärl.

Läs hela artikeln här »
crop ad97e22ccce734a0695ebb9546c7f38e

Så förvränger kartorna bilden av verkligheten

Visste du att Afrika är 14 gånger större än Grönland? Oavsett hur du ser på världen så är din bild sannolikt helt fel. Åtminstone om du studerar en världskarta. En ny variant påstås dock vara den mest korrekta – men håller den måttet?

Läs hela artikeln här »
WhatsApp Image 2018 10 15 at 18a
Skarmavbild 2018 10 16 kl. 02.39.57
3e9cd01114f11b40d3835413be747e8b

Ny bok avslöjar vad som sker på Tinder

Dejtingappen Tinder har förändrat dejtandet i så hög grad att förlaget Schildts & Söderströms ger ut en bok med tips, trix och berättelser. Boken riktar sig till alla som undrat över den populära appen.

Läs hela artikeln här »
a6b3389e9b93c318c8ea26216f0953a4

Prins Harry och Meghan Markle väntar barn

Storbritanniens prins Harry och Meghan Markle väntar barn, uppger brittiska kungahuset.

Läs hela artikeln här »
z1ecFijQYFCh

Variera klassiska vardagsrätter med nytt innehåll

Husmanskost är maträtter som de flesta hushåll känner till och ser som en självklar del av vardagen. Men vår älskade vardagsmat går att variera i oändlighet, och här finns nu tre kära klassiker med en liten tvist.

Läs hela artikeln här »
l5tjTBDEFV5S 3

Prisvärt från Piemonte

Få vinregioner i Italien, för att inte säga världen, har så prestigefyllda och har så välklingande namn på sina vin som som Piemonte. Eller vad sägs om Barbera, Barbaresco och inte minst Barolo, kallad “kungarnas vin och kung över andra vin”.

Läs hela artikeln här »
crop 4a1c5c71fb38dedbb52a80467982866d

Regnbågsankan delar ut Guldankan 2018

Föreningen Regnbågsankan har tilldelat Nicole Stambej och Tobias Larsson priset Guldankan 2018.

Läs hela artikeln här »