Artikel från
cropOT 960027 Leif Strengell från yrkeshögskolan Novia spanar in i framtiden. Foto: Anne-May Wisén
Publicerad 4 maj 2017 kl 09:49

Nytt projekt: Var med och forma framtiden

Vi talar ofta om framtiden med en blandning av förtjusning och skräck. Nu kan alla vara med och ge sin bild av framtiden. Allt material läggs upp på en digital vägg, ”2017 framtidsbilder av Finland”.

Idén om att göra fram­tiden synlig och levande via konst och media startade för cirka ett år sedan på Turun Ammattikorkea­koulu. Flera utbildningsenheter kom med i projektplaneringen, bland dem yrkeshögskolan Novia. Framtidsprojektet är en del av Finlands 100-årsjubileum.

– Det handlar om bilder men vi vill poängtera att det inte är ett konstprojekt utan ett sätt att visualisera framtiden ur olika perspektiv, säger Leif Strengell på Novia.

Tanken är att verkstäder, både fysiska och virtuella, producerar ”framtidskort”. En del verkstäder har redan startat, det är studerande på Novia som samlat grupper för att fundera kring deras syn på fram­tiden.

Alla ska kunna vara med, allt från dagisgrupper till föreningar och enskilda.

– Vi talar om kort, men formatet behöver inte vara fotografi utan all form av media som kan lagras får användas. Vi är inte ute efter en speciell typ av bilder utan här har skaparen frihet att utgående från några frågeställningar göra sin egen tolkning av hur framtiden ser ut.


HSS Media är också med i projektet. Kenneth Myntti, chefredaktör för Österbottens Tidning, är fascinerad av framtiden ur samhälleligt perspektiv. Han vill gärna involvera tidningarnas läsare i det här spännande projektet där alla kan vara med och ge sin syn på vart vi är på väg, eller borde vara på väg.

– Alla är med och skapar den värld vi lever i, i dag kanske mer än någon­sin.

Han refererar till Tomas Björkmans bok ”Världen vi skapar, från Gud till marknaden” där författaren utgår från tesen att mänsklig­heten befinner sig i ett tillstånd av till­tagande kulturell vilsenhet då vi saknar auktoriteter av den typen som kyrkan och religionen tidigare var. Björkman, som är finansman och entreprenör, menar att den enda meningsfulla berättelsen vi har kvar är den om utbud och efterfrågan på marknaden.

– Nu bjuder vi in våra läsare att vara med och forma framtiden. Det här är en framtidsverkstad, ett inter­aktivt forum för läsarna. Genom att skicka in fotografier, ljudkonst, videofilm, animationer, skisser och målningar är man med i det stora projektet om allas vår framtid.

– Ett urval av de bilder som skickas in publiceras i våra egna kanaler, säger Myntti.


Projektet ”2017 framtidsbilder av Finland” samlas på en server, en slags digital vägg som liknar Pinterest. Där blir bilderna tillgängliga och sökbara via hashtags.

– Det finns också en djupare tanke med projektet. Bilderna ska kunna användas av forskare och politiker som underlag för framtids­planering och diskussioner. Säkert kommer någon att vilja skriva sin avhandling om finländarnas bilder av framtiden, tror Leif Strengell.

I Österbotten får projektet en sammanfattning i en framtidskonferens som arrangeras på sen­hösten. Det blir också en stor konferens i Åbo i februari 2018 då projektet avslutas.

Alla som deltar i HSS Medias och Novias framtidsverkstäder deltar i utlottningen av ett halvt års digital prenumeration på någon av HSS Medias tidningar, ett pass till Ruskfestivalen, två grafiska blad och ett originalfotografi.

De som vill vara med i HSS Medias framtidsverkstad skickar sin bild till framtidsbilder@hssmedia.fi

Leif Strengell på Novia kan ge mer information om de övriga verk­städerna.

HSS Medias framtidsverkstad

 • Gör ditt eget framtidskort baserat på någon av följande frågor:
 • Välj en betydande sak ur samtiden. Hurudan möjlig framtid ser du i den?
 • Hurudana möjligheter ser du i din egen framtid? Vilka av dessa möjligheter skulle du välja?
 • Hurudan stig leder dig mot din önskade framtid? Vad ser du längs stigen?
 • Hur kan du själv påverka din egen framtid så att den blir som du önskar?
 • Skapa dina bilder via mobil­telefonkamera. Det är fritt att uttrycka sig med foto, video, film, animation eller genom att fotografera handgjorda teckningar, skulpturer, skisser, installationer med mera.
 • Bilden får gärna ha en titel och en tillhörande liten berättelse.
 • Bilderna läggs upp på en digital vägg. I och med att du deltar godkänner du att bilden publiceras och används för projektet ”2017 framtidsbilder av Finland” i publikationer tryckta och digitala medier, på sociala medier och på olika tillställningar inom projektet samt för seminarier och forskning.
 • Projektägarna har rätt att moderera de insända bidragen.
 • HSS Medias delprojekt avslutas den 15 juni.
 • I epostmeddelandet med bilden ska det också ingå ditt namn, telefonnummer och epostadress.
 • Skicka in dina bilder till: framtidsbilder@hssmedia.fi

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Pyssel & DIY

Skarmavbild 2017 11 20 kl. 07.40.02

Nöje

resizedimage800500 vloggiseeen

Mode & skönhet

resizedimage800533 min hudvard 1

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

Barn & familj

resizedimage800450 IMG 1483
femart 770648

Kondomförpackningar som ska förändra normer

Den svenska konstagenturen Femart har designat nya kondomförpackningar som de hoppas att bland annat rederiet Silja Line skulle vara intresserade av.

Läs hela artikeln här »

Mode & skönhet

SD TEXTURES EC 434 Matte Hydra
VLBLOT 1069828

Svenska kvinnor i musikbranschen ryter till

Metoo-uppropet fortsätter. Nu går 1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen samman i ett upprop och vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter.På listan samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

Läs hela artikeln här »
cropVLBLOT 1070365

Psykolog: Vi tål mer stress än vi tror

Varannan svensk har haft allvarliga fysiska problem kopplade till stress utan att söka hjälp. Många har dessutom levt med stressen under lång tid. Är den dolda stressen ett samhällsproblem – eller tål vi mer än vi tror?

Läs hela artikeln här »
34201968 l

Veckans blogglista: Min kropp

Kroppen är en fantastisk maskin! Den håller dig levande, framåtgående och med rätt behandling får den vara med i många, många år. Vad är din relation till kroppen? Fyll i veckans blogglista på Sevendays.

Läs hela artikeln här »

Hälsa & träning

resizedimage800532 DSC2

Kultur & konst

resizedimage800532 DSC01137

Mode & skönhet

resizedimage800421 1 checker2

Hus & hem

resizedimage800533 tallrikar2

Mat & dryck

resizedimage771578 image10

Mat & dryck

artpesto 2

Hus & hem

ljua

Barn & familj

Skarmavbild 2017 11 17 kl. 17.21.18

Barn & familj

resizedimage800299 08F95BBC 5066 4A9B 866E 69424585AF17
VLBLOT 1059617 2

Strandberg: "Jag har en varm relation till Österbotten"

Varför kommer Christoffer Strandberg till Österbotten, vad är det roliga med sociala media och vilken känd österbottning skulle han imitera? Läs vår nöjesintervju här.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068206

Inga planer på nytt "Äntligen hemma"

Förra månaden stoppade TV4 inspelningarna av "Äntligen hemma" samt lyfte bort programmet ur tablån och från TV4 Play.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1068128

"Wonder Woman 2" får nytt premiärdatum

Tiden fansen behöver vänta för att få se "Wonder Woman 2" har blivit kortare. Uppföljaren har nämligen fått ett nytt premiärdatum, skriver Variety.

Läs hela artikeln här »

Nöje

SetWidth800 emeliefanny5

Lifestyle

26

Mat & dryck

IMG 0027

Lifestyle

resizedimage800533 IMG 9750

Mat & dryck

resizedimage800533 ingefarsshot1

Människor & samhälle

bilen

Lifestyle

23633314 10155069421788359 715411420 o
grillade plommon med brie 641909

Småplock till lillajul

Lillajul står för dörren och det är dags att fundera på plockmat till glöggminglet. Små salta och söta snittar tillsammans med en varm dryck är det enda som behövs för en lyckad kväll.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2017 11 16 kl. 08.51.20
JPEG image 5CC3703250C4 1

Är du vår nya bloggare?

Är du redan en erfaren bloggare, eller har du alltid drömt om att starta en egen blogg? Nu har du chansen att komma med i vårt fantastiska gäng på Sevendays! Idag startar en öppen ansökan för svenskfinlands nästa bloggstjärnor.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2017 11 07 kl. 12.20.4

"Här fick jag lära känna ett underbart gäng"

Funderar du på hur det är att blogga på Sevendays? Här berättar tre forna bloggare om deras tid på sajten och om upplevelsen att vara en del av Sevendays gemenskap.

Läs hela artikeln här »