Artikel från
VLBLOT 1013765 Den finländska Cosplay-gruppen Janimal uppträder som Star Wars-figurer. Foto: Jenny Blomqvist
Publicerad 10 augusti 2017 kl 18:21

Worldcon är en dundersuccé

Det var trångt i Mässcentrum i Helsingfors under första dagen av Worldcon, världens äldsta science fiction- och fantasyevenemang.

Atmosfären är varm och temperaturen hög på Worldcon i Helsingfors mässcentrum, som är fyllt till bristningsgränsen. Luften är kvav, men det verkar bara gynna gemenskapen mellan fansen från världens alla hörn. Bara en fjärdedel av deltagarna är från Finland.

The World Science Fiction Convention har ordnats årligen sedan 1939, med uppehåll endast kring krigsåren. Evenemangen drivs av frivilliga fanorganisationer, som lämnar bud för att få vara värd för den årliga tilldragelsen. I år är det första gången som konventet ordnas i ett icke-engelskspråkigt land i Europa.

Genast när dörrarna slogs upp, ställde sig de första fansen i kö för att få varsin bok signerad av George R.R. Martin, skaparen av världssuccén Game of Thrones. Han är dragplåstret, även om konventet är fullt av program, diskussioner, föreläsningar, boksignering, brädspel, dans, musik, prisutdelningar och uppträdanden.

– Jag trodde att det skulle vara lång kö när vi anlände, men det är vi som står först i kön, säger Meri Väyrynen från Rovaniemi.

Game of Thrones är en amerikansk tv-serie baserad på romanserien "Sagan om is och eld" av författaren George R.R. Martin. Första säsongen beräknas vara den dyraste tv-serien som någonsin gjorts och hör till de fem högst rankade serier. Den är känd för att vara oförutsägbar och späckad med våld och sex. Londonbon Ginda Singh hör till dem som har köat längst för en autograf.

– Han läser böckerna och ser filmerna om och om igen, säger hans fru Suntosh Kaur Singh.

Ginda är så insatt i serien att han hittar likheter mellan serien och hierarkin på sin arbetsplats Royal Mail.

Meri Väyrynen och Ann-Mari Heikkilä tilltalas av karaktärernas komplexitet, i synnerhet de kvinnliga. Alla fyra instämmer i att karaktärerna känns verkliga, men är fulla av överraskningar.

– För mig blir det ibland för mycket blod och drama. Jag tittar helst på godbitarna och alla snygga män, säger fru Singh och skrattar.

Ingen av dem kan ändå bestämma sig för om de föredrar böckerna eller tv-serien. De är som två separata världar.

Hanna Morre, officiellt Matilainen, är författare, förlagsredaktör och förlagschef från Salo, och ska presentera sin nya bok på konventet. Hon är stolt över hur väl de finländska fantasterna har förverkligat Worldcon 75.

– Informationen löper utmärkt och det delas ut gratisbiljetter till kollektivtrafiken. Arrangörerna vill verkligen att alla ska få en bra och trygg upplevelse, säger Morre.

Hon beskriver konventet som ett andra hem, där alla är välkomna att förverkliga sig själva.

– Ingen bryr sig om kön eller etnicitet, allt som avgör är det gemensamma intresse.

Gruppen Janimal är en ung cosplay-grupp från Finland. De deltar i Worldcon för första gången, men är taggade på att åka till Dublin om ett par år. Cosplay går ut på att porträttera en favoritfigur så gott man kan, gärna på ett konvent såsom Worldcon.

– Jag förväntade mig fler utklädda, men stämningen är ännu bättre än vad jag hade vågat drömma om. Vi har träffat massor av likasinnade i alla åldrar, säger Jani Keesi, gruppens initiativtagare.

Keesi berättar att han helt glömde bort tiden då han talade med en man som var tre gånger så gammal som han.

– Det finns alltid något gemensamt att diskutera. Det här är som en stor soppkastrull av passionerade fans, säger han.

Kanadensarna Linda och Maxwell Garrison är mitt i spelet Ticket to Ride, men har inte något emot att jag frågar dem vad som har lockat dem till Helsingfors.

– Jag har läst science fiction sedan tonåren, då jag kom över Robert Heinleins böcker. Worldcon är en bra orsak att resa, och vi ville upptäcka Finland, säger Linda Garrison.

Science fiction är en del av parets livsstil, men det finns också utrymme för annat. Linda slukar all slags litteratur, och läser ungefär tre böcker i veckan.

Konventet handlar alltså inte bara om fantasifigurer och rymdvarelser. Många dras till den vetenskapliga biten. Nasa ger flera föreläsningar och har till och med en astronaut på plats.

Finlandssvenska Johan, Simon och Hans är färska inom fantasy och science fiction, och intresserade av den filosofiska och vetenskapliga biten.

– Det här är antagligen enda gången som vi kan uppleva Worldcon i hemlandet. Arrangörerna har förberett det här i fem år, vilket är helt otroligt, säger Simon, som är litteraturstuderande med författardrömmar.

Kompisen Johan är folklorist och har skrivit sin avhandling om fans på nätet. Simon irriteras lite grann av att serien har blivit så mainstream, medan Johan upplever serien som en utmärkt inkörsport till fantasyvärlden.

– Fantasy och science fiction är inte bara för nördar och barn. Man kan leka med idéer och begrepp på friare sätt, säger Johan.

Många av de mest hängivna deltagarna är vetenskapsmän och ingenjörer. Johan har spanat in föreläsningar om superintelligens och artificiell intelligens. Simon ser mest fram emot paneler, diskussioner och sociala evenemang. Kompisen Hans är imponerad av hur många etniciteter som finns på plats, till och med en från Vatikanen.

– Kanske det är påven som är här i smyg, skojar han.

Vem vet, kanske det är självaste påven som gömmer sig under en Darth Vader-dräkt.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

Hus & hem

Annons

img8739727652086506454

Pyssel & DIY

14renflaska

Lifestyle

resizedimage800649 IMG 6198
cropjulbord 25779

Foodly tipsar: Så hinner du med julbestyren

Varje år verkar julen komma­ som en överraskning. Allt som skulle göras är på hälft och ­dagen innan julafton är det ­panik i köket. Hur gör man då för att planera sin tid rätt?

Läs hela artikeln här »
33930929 l

Veckans blogglista: Julklappslistan

Vilken är den bästa julklappen du fått? Är det ens nödvändigt med presenter? Vilken present är alltid det säkra kortet? Fyll i veckans blogglista och hjälp dina bloggläsare att få inspiration!

Läs hela artikeln här »

Prenumerera på Sevendays nyhetsbrev

OM shutterstock 148608767

Supermat för superhälsa

Har du svårt att välja bland alla kosttillskott? Det finns många naturliga alternativ som har positiva effekter.

Läs hela artikeln här »
12390863 1520057361620324 116088656180689059 n

Så piffar du upp loppismöblerna

Inredningsdesignstuderande Oskar Jantunen tipsar om vad man ska tänka på när man köper begagnade möbler. Så här kan du lätt ge nytt liv åt dina möbler hemma.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

Skarmavbild 2017 12 15 kl. 12.41.29

Pyssel & DIY

15glasburk2
cropVLBLOT 1086712

H&M:s aktie rasar efter säljmiss

H&M-koncernens försäljning minskar oväntat. Kundernas flytt till nätet pressar klädjätten och nu ska fler butiker stängas.Aktien rasar med 13 procent på börsen.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1086184

De flesta föräldrar sparar till barnens startkapital

Tre av fyra finländska föräldrar sparar pengar till sina barn, en fjärdedel regelbundet. Det vanligaste sparbeloppet är 30 euro i månaden.

Läs hela artikeln här »
resizedimage800600 4

Mat & dryck

resizedimage731486 IMG 1513
171214 ffleecetygaretsonodigastepryl 581123 a001nh 249540

Fleecetyg årets onödigaste pryl

Tidskriften Suomen Luonto har valt fleecetyg till årets onödigaste pryl 2017.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1086593

Solsystem unikt likt vårt upptäckt

Med hjälp av rymdteleskopet Kepler har astronomer upptäckt ett solsystem med åtta planeter som roterar kring en ensam stjärna – likt vårt.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1086548

Silvana Imam släpper låt med Dahlgren

Under 2017 har Silvana Imam turnerat i Skandinavien, uppträtt på Bråvalla, släppt dokumentärfilmen "Silvana – Väck mig när ni vaknat" och ställt ut på Scenkonstmuseet.

Läs hela artikeln här »

Pyssel & DIY

12honeycomb1

Hälsa & träning

Skarmavbild 2017 12 14 kl. 15.06.49
avig ostkaka thumbnail 528559

Avrunda julmiddagen med något sött

För att avsluta den perfekta julmiddagen krävs det något speciellt. Överraska familjen med en ostkaka utklädd till en torrkaka, sega kinuskikex och glöggkokta päron med en pepparkaksglass!

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

ingela2 u

Hus & hem

resizedimage800533 DSC00574

Hus & hem

JPEG image 88527D611BCC 8

Hälsa & träning

resizedimage800600 image5

Mat & dryck

plattar
VLBLOT 1085756

1,35 miljoner euro för nyupptäckt prinsessportätt

1,35 miljoner euro. Det blev sluppriset på Konstantin Makovskys porträtt av prinsessan Yurievskaya, som har sålts av Stockholms auktionsverk.

Läs hela artikeln här »
VLBLOT 1085494

Nina Simone tar plats i Hall of fame

Nina Simone, Bon Jovi, Dire Straits, The Cars och The Moody Blues väljs in i Rock and roll Hall of Fame.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

resizedimage8001066 F6C0A820 5D9A 4B02 870E 493434A47259

Pyssel & DIY

13lucia2