novia20180308 03
Annons
Publicerad 12 mars 2018 kl 05:20

Bäddar för en framtid av goda möjligheter

Annons. På fyra orter runt omkring i Svenskfinland erbjuder Yrkeshögskolan Novia högklassig utbildning på svenska. - Studierna har inte bara motsvarat mina förväntningar - de har överträffat dem, säger Anna-Sara Sten.

Inom kort öppnar högskolornas gemensamma ansökan. Mellan den 14.3-28.3 2018 är det dags att ansöka om höstens studieplatser.

 

novia20180308 01

novia20180308 02

VASA.

En som redan har en studieplats är 22-åriga Anna-Sara Sten, hemma från Nykarleby. Hon valde Vasa som studieort när en framtid inom vårdyrket lockade. Hon är redan inne på sitt tredje år på väg mot en hälsovårdarexamen.

- Jag har varit väldigt nöjd med mitt val av studieplats. Det har varit en perfekt mix av teori och praktik. Novia har ett väldigt brett och flexibelt utbud. De första 2,5 åren av mina studier kommer jag att läsa till sjukskötare och sedan bygger man på 1,5 år med hälsovårdarbehörighet, säger Anna-Sara.

För tillfället gör Anna-Sara sin praktik inom hemsjukvården. Hon är mycket tacksam över att få in en fot i arbetslivet redan under studierna.

- Det har varit så lärorikt att faktiskt få göra allt på riktigt, trots att vi bara är studeranden. Varje gång det ska göras någon lite ovanligare undersökning, så kallas vi studeranden till plats. Vi är ju här för att lära oss! Det uppskattar jag.

Den här veckan är den sista praktikveckan - för den här gången. På måndag är hon tillbaka på Alere för att inleda den andra delen i sin examen.

Sedan ett drygt år tillbaka huserar ungefär hälften av Novias totalt 4000 studeranden på det nyrenoverade campusområdet på Brändö i Vasa. Ungefär 1200 studerar i Åbo, 400 i Raseborg och 270 i Jakobstad.

- Vi har faktiskt fått jättefina, nya utrymmen här. Hela högskolan har fått sig ett lyft.

I övrigt trivs hon utmärkt med studielivet i Vasa.

- Det finns en härlig samhörighet i Vasa. Stämningen är inte bara god inom vår högskola, utan alla har roligt tillsammans på alla tillställningar.

Innan Anna-Sara tar sin examen hoppas hon få göra en av sina praktikperioder utomlands. Många av hennes studiekamrater har redan varit - eller är på väg. Hon är väldigt glad över att Novia erbjuder goda möjligheter för praktikperioder utomlands.


Därför valde vi Novia

amanda lindell

ÅBO.

Amanda Lindell, 21 år

Studerar till tradenom, andra året

- Redan när jag studerade till merkonom hade jag hört om Novia i Åbo och att studierna där var väldigt praktiska. Det visade sig vara helt korrekt. Hösten 2016 när jag inledde mina studier grundade vi tillsammans med mina kurskamrater ett andelslag, som en del av studierna. Samma år tog vi över caféverksamheten på campuset och anställde ett cafébiträde. Vi har fått sköta allt som haft med caféet att göra. Rekrytering, bokföring, fakturering, löneräkning och mycket mer.

Tack vare Novia har mitt kontaktnät även vuxit enormt och har har fått möjligheten att träffa många företag genom de externa projekt vi gör hela tiden. Jag har även lärt mig bokföring i praktiken och i höst ska jag börja bokföra för en extern uppdragsgivare.

 

terese westerlund

RASEBORG.

Terese Westerlund, 22 år

Studerar till argolog, tredje året

- Att studera till agrolog har väckt ett brinnande intresse för hållbar produktion, i synnerhet när det kommer till den mat vi äter. Jag tycker att fler borde välja samma studier för att få en sundare syn på landsbygdsföretagandet. Det bästa med studierna är praktikperioderna. Då man får utöva den teoretiska kunskapen som vi har lärt oss under föreläsningarna i praktiken. Dessutom får man träffa yrkeskunniga människor inom ens bransch som gärna lär ut nya knep och bra tricks. Praktikperioden omfattar hela 175 arbetsdagar, så under dessa dagar hinner man verkligen se och lära sig en hel del nytt!

Att välja Raseborg som studieort låter högst antagligen inte så lockande, men faktum är att det finns goda möjligheter även här. Med aktiva ämnesföreningar skapas ett rikt studieliv. I ämnesföreningen "Skuffis" som jag tillhör ordnas det program på måndagar och tisdagar.

 

RonnyIlman

JAKOBSTAD.

Ronny Illman, 28

Studerar till formgivare inom inredningsdesign, andra året

Det bästa med att studera i ett mindre sammanhang, så som vid Novia på Campus Allegro här i Jakobstad, är att vi har stor frihet i våra studier. Utbildningen jag går är väldigt bred och flexibel. Lärarna är väldigt duktiga och utrymmena vi jobbar i är högklassiga. Tycker också det finns klara fördelar med att studera i en liten stad. Här kan jag verkligen fokusera på studierna.

Just nu jobbar vi mycket med ljus- och färgsättning i hemmet, men jag själv är mest inne på mönsterdesign, så våra kurser i mönsterplanering har ändå gett mig mest. Roligast just nu är att planera min långa praktik som jag kommer att göra på ett designföretag i Amsterdam senare i år.

Högskolornas gemensamma ansökan pågår 14.3-28.3 2018.

nova

Här kan du se hela Novias studieutbud.

Har du frågor kring din ansökan?

Novias antagningsservice nås på antagningsservice@novia.fi eller (06) 328 5555.

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

caroline vasabladet september2018
2VRFzX5q2JVF

Är Jakob Nylund en drinksnobb? Vi ställer sex frågor!

Jakob Nylund i Vasa bloggar om drinkar och hans absoluta favoritdrink just nu är The final ward. Om drinkens ingredienslista säger han: – Den borde smaka som ett sämre rävgift. Korkar han någonsin en öl, som vanligt folk?

Läs hela artikeln här »
UfoIGOpl8mOr

Jennifer, 16, har två miljoner fans – men hemma i Kronoby vet få om det

Hon har fans från Uzbekistan, Kina och alla stater i USA. Hela rummet är tapetserat med beundrarpost. Men hemma i Kronoby är det ändå många som inte vet om att Jennifer Käld är en kändis.

Läs hela artikeln här »
41641379 295446724585495 6286714089817243648 n
RUTIGT HEADER STYLE BY SHYA

Klä dig rätt i rutigt

Från Skotska kiltar till höstens hetaste mönstertrend. I höst är rutigt helt rätt!

Läs hela artikeln här »
sqdPEyUGFGEW

Romerska bad i Bath

Afternoon tea, heta källor och ett av Englands finaste bed & breakfast. Den klassiska kurorten Bath är ett resmål som gjort för en värmande off season-weekend.

Läs hela artikeln här »
SD Street Jam 2018 Last Spot By Miss P
7d54e23e277c4cb1fce57c8527a004fe

Los Angeles tar steg mot pälsförbud

USA:s andra största stad och ett av den globala modeindustrins centra, Los Angeles, rör sig mot ett förbud mot försäljning och tillverkning av en rad pälsprodukter.

Läs hela artikeln här »
8435242bb8f96b21df6cd1b3d31cd744

Uppgifter: Maroon 5 klara för Super Bowl

Efter stjärnor som Lady Gaga, Beyoncé och Justin Timberlake verkar det vara dags för ett band att uppträda under Super Bowls halvtidsshow nästa år.

Läs hela artikeln här »
DSC04226
okok4
abe18203d824bf300e2bd2acf04350b6

Lana Del Rey släpper nya albumet nästa år

Lana Del Rey är på gång med ett nytt album. I Radiokanalen Beats 1 avslöjar hon att den nya skivan "Norman fucking Rockwell" släpps nästa år, skriver Consequences of Sound.

Läs hela artikeln här »
G0urquTNJzpT

Vett och etikett i loppisgrupper på Facebook.

"Reserverar", "kö", "min!!!". Det här är vanliga begrepp i alla loppisgrupper på Facebook. Hur ska man egentligen bete sig i loppisgrupperna? Finns det generella vett och etikett-regler? Självklart. Här är de.

Läs hela artikeln här »
crop A6qyMIvNumT1

Erica från Vasa lanserar nytt modekoncept i Paris: Hyr din garderob online

Ur frustration föddes företagsidén. Varför köpa ny klänning till varje bröllopsfest när du kan hyra en? Erica Nieminen från Vasa lanserar Clothéque för fransmän intresserade av nordiskt mode med hållbarhetstänk. Hyr en klänning och väska ena månaden, jacka och kjol nästa.

Läs hela artikeln här »
DSC03426
SV 210718 118
crop 0fb7dcf2ff0f006583e9e5441fb407ea

Coca-Cola vill utveckla cannabisdryck

Läsktillverkaren Coca-Cola vill hitta nya inkomstkällor när den traditionella dryckesbranschen inte utvecklas i den riktning man vill se. En variant kan nu vara att sälja drycker som innehåller cannabidiol (CBD), den icke-hallucinogena substansen i cannabis.

Läs hela artikeln här »
7WTTszGeWwBI

"Game of thrones" blev bästa dramaserie på Emmygalan

"Game of thrones" höll för favorittrycket och hämtade hem statyetten för bästa dramaserie på nattens Emmygala. En tv-prisutdelning vars inledning färgades av politik.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2018 09 18 kl. 08.11.40
Tambur 4
l5tjTBDEFV5S

Bjud på känsloupplevelser i form av smak och doft

Köp det som du gillar och som passar din plånbok. Låt aldrig någon tala om för dig vad du borde tycka om och vad som är ”fint” att dricka, skriver ÖT:s och VBL:s vinkännare Linda Nylund.

Läs hela artikeln här »
1811f75069cdab85af1c598761bbd9bc

Konstexperternas bästa investeringstips

Världens dyraste målning, Leonardo da Vincis "Salvator Mundi", ställs i veckan ut i Förenade Arabemiraten. Målningen klubbades i fjol för närmare 4 miljarder kronor. Rekordpriser spås bli vanligare inom konstvärlden. Men det finns en hel del att tänka på för den som är grön och vill investera i konst.

Läs hela artikeln här »
dcrKrmndbOxV

Glitterbrillor, tweedkostymer och neonhandskar – i höst är allt tillåtet

Precis när sommaren är på väg att ta slut inleds årets kanske viktigaste modesäsong – hösten. Efter den rekordvarma sommaren längtar många efter att få kalibrera om garderoberna inför kallare väder. Gatumodet i Stockholm är som ett laboratorium för nya klädkombinationer.

Läs hela artikeln här »
NO2z8d2OqDni

Prova på smakrika och enkla kycklingrätter

Kyckling är en favorit i flera hushåll eftersom den går att variera i det oändliga. Vare sig du tillreder hel kyckling, bröstfilé, klubbor eller lår finns det ett recept som säkert faller hela familjen i smaken. Stig utanför din bekvämlighetszon och prova på en smakrik men enkel ny kycklingrätt.

Läs hela artikeln här »
e0537dbc21b9c18f42032eb5cb1c1db9

Lil Wayne öppnar upp om självmordsförsök

Rapparen Lil Wayne avslöjar på sitt kommande album att han försökte begå självmord som tolvåring. Han hittade en pistol i sin mammas byrålåda och sköt sig själv i bröstet, något som han tidigare hävdat var en olycka.

Läs hela artikeln här »
73822d04ba10eba2df251e6501dcfa56

Anna Kendrick avslöjar sitt Obama-skämt

I en serie bilder, tagna för sex år sedan, syns skådespelaren Anna Kendrick skaka hand med USA:s dåvarande president Barack Obama, som samtidigt viker sig dubbel av skratt.

Läs hela artikeln här »
ZeuzhnLYtFN9

Tre inredningsexperter ger tips: Så här inreder vi i höst

Sammet, skulpturer och massor av grönväxter. Låter det som hemma hos dig? Tre inredningsexperter i Österbotten ger sin analys: Så här vill vi inreda i höst. Håller du med?

Läs hela artikeln här »
host blabar caroline 1
Skarmavbild 2018 09 17 kl. 10.22.53
41796790 1754209631314941 7222860687960178688 n

Veckans blogg: Nikonisten

På bloggen "Nikonisten" får vi ofta se bilder från konsterter och evenemang runt i Österbotten. Men vet är riktigt personen bakom kameran? Veckans blogg och bloggare är Johan Hagström!

Läs hela artikeln här »
IMG 6067
KRmhpzOMVD3o

Gammalt får nytt liv – samtidigt är själva processen terapi för paret

I januari flyttade Caroline Eriksson, 27, och Fredrik Kuni, 36, in i sitt nya hus. I det nya huset blandar de gammalt med nytt. En del av inredningen har de gjort själva eller restaurerat.

Läs hela artikeln här »
0sovrum
Af48qgkEO377

Alexander i Vasa åt 10.000 kalorier i en Youtube-video

Alexander Antell har en Youtube-kanal men satsar mer på Instagram. Där har han 12.000 följare och hans mål är att inspirera sin följarskara som gärna får växa och bli större.

Läs hela artikeln här »
IMG 0034
45861d6a8af618cf9316a24a8f264b78

Första biljetten till månen bokad

Världens första månturist har köpt sin biljett. Eller vederbörande får åtminstone en vända runt månen. Det meddelar företaget Space X.

Läs hela artikeln här »
iBAcAnCVTZmg

På vägen mellan Lissabon och Porto finns mycket att uppleva

En resa med bil genom landet är bästa sättet att närma sig den portugisiska själen. Magisk, sprängfylld av historia och med gastronomi av världsklass.

Läs hela artikeln här »
xubKfuxCzUdB

Se här hur Sandra i Vasa förvandlade sin balkong från förvaringsplats till en mysig oas

Först gick Sandra Holmäng i Vasa loss på Pinterest och sedan hemma på gården i Forsby, Pedersöre. Slutresultatet blev en balkong med maxad myskänsla. Se före- och efterbilder!

Läs hela artikeln här »
style by shya
saramariaexenia.wordpress 4
XeYw5BeMzPhH

Ett hus renoverat med stor omsorg och känsla för gammalt hantverk

Efter tre och ett halvt års renovering börjar huset vara inflyttningsklart. Lisa och Patrik Fröjdö kan på riktigt flytta från sin Ikea-inredda lägenhet till Sigurdas, som huset vid Bäckas i Kronoby kallas.

Läs hela artikeln här »
WiAhIGS0AiZO

Drömmen om att bygga eget hus blev gemensam verklighet

Att bygga ett parhus tillsammans var först bara ett skämt paren emellan. Men snart står deras gemensamma hus klart på platsen de kallar Korsholms soligaste tomt.

Läs hela artikeln här »
wardrobe

Hälsa & träning

Skarmavbild 2018 05 04 kl. 18.24.36

Mat & dryck

resizedimage800533 laxpasta1
Artikel 5