novia20180308 03
Annons
Publicerad 12 mars 2018 kl 05:20

Bäddar för en framtid av goda möjligheter

Annons. På fyra orter runt omkring i Svenskfinland erbjuder Yrkeshögskolan Novia högklassig utbildning på svenska. - Studierna har inte bara motsvarat mina förväntningar - de har överträffat dem, säger Anna-Sara Sten.

Inom kort öppnar högskolornas gemensamma ansökan. Mellan den 14.3-28.3 2018 är det dags att ansöka om höstens studieplatser.

 

novia20180308 01

novia20180308 02

VASA.

En som redan har en studieplats är 22-åriga Anna-Sara Sten, hemma från Nykarleby. Hon valde Vasa som studieort när en framtid inom vårdyrket lockade. Hon är redan inne på sitt tredje år på väg mot en hälsovårdarexamen.

- Jag har varit väldigt nöjd med mitt val av studieplats. Det har varit en perfekt mix av teori och praktik. Novia har ett väldigt brett och flexibelt utbud. De första 2,5 åren av mina studier kommer jag att läsa till sjukskötare och sedan bygger man på 1,5 år med hälsovårdarbehörighet, säger Anna-Sara.

För tillfället gör Anna-Sara sin praktik inom hemsjukvården. Hon är mycket tacksam över att få in en fot i arbetslivet redan under studierna.

- Det har varit så lärorikt att faktiskt få göra allt på riktigt, trots att vi bara är studeranden. Varje gång det ska göras någon lite ovanligare undersökning, så kallas vi studeranden till plats. Vi är ju här för att lära oss! Det uppskattar jag.

Den här veckan är den sista praktikveckan - för den här gången. På måndag är hon tillbaka på Alere för att inleda den andra delen i sin examen.

Sedan ett drygt år tillbaka huserar ungefär hälften av Novias totalt 4000 studeranden på det nyrenoverade campusområdet på Brändö i Vasa. Ungefär 1200 studerar i Åbo, 400 i Raseborg och 270 i Jakobstad.

- Vi har faktiskt fått jättefina, nya utrymmen här. Hela högskolan har fått sig ett lyft.

I övrigt trivs hon utmärkt med studielivet i Vasa.

- Det finns en härlig samhörighet i Vasa. Stämningen är inte bara god inom vår högskola, utan alla har roligt tillsammans på alla tillställningar.

Innan Anna-Sara tar sin examen hoppas hon få göra en av sina praktikperioder utomlands. Många av hennes studiekamrater har redan varit - eller är på väg. Hon är väldigt glad över att Novia erbjuder goda möjligheter för praktikperioder utomlands.


Därför valde vi Novia

amanda lindell

ÅBO.

Amanda Lindell, 21 år

Studerar till tradenom, andra året

- Redan när jag studerade till merkonom hade jag hört om Novia i Åbo och att studierna där var väldigt praktiska. Det visade sig vara helt korrekt. Hösten 2016 när jag inledde mina studier grundade vi tillsammans med mina kurskamrater ett andelslag, som en del av studierna. Samma år tog vi över caféverksamheten på campuset och anställde ett cafébiträde. Vi har fått sköta allt som haft med caféet att göra. Rekrytering, bokföring, fakturering, löneräkning och mycket mer.

Tack vare Novia har mitt kontaktnät även vuxit enormt och har har fått möjligheten att träffa många företag genom de externa projekt vi gör hela tiden. Jag har även lärt mig bokföring i praktiken och i höst ska jag börja bokföra för en extern uppdragsgivare.

 

terese westerlund

RASEBORG.

Terese Westerlund, 22 år

Studerar till argolog, tredje året

- Att studera till agrolog har väckt ett brinnande intresse för hållbar produktion, i synnerhet när det kommer till den mat vi äter. Jag tycker att fler borde välja samma studier för att få en sundare syn på landsbygdsföretagandet. Det bästa med studierna är praktikperioderna. Då man får utöva den teoretiska kunskapen som vi har lärt oss under föreläsningarna i praktiken. Dessutom får man träffa yrkeskunniga människor inom ens bransch som gärna lär ut nya knep och bra tricks. Praktikperioden omfattar hela 175 arbetsdagar, så under dessa dagar hinner man verkligen se och lära sig en hel del nytt!

Att välja Raseborg som studieort låter högst antagligen inte så lockande, men faktum är att det finns goda möjligheter även här. Med aktiva ämnesföreningar skapas ett rikt studieliv. I ämnesföreningen "Skuffis" som jag tillhör ordnas det program på måndagar och tisdagar.

 

RonnyIlman

JAKOBSTAD.

Ronny Illman, 28

Studerar till formgivare inom inredningsdesign, andra året

Det bästa med att studera i ett mindre sammanhang, så som vid Novia på Campus Allegro här i Jakobstad, är att vi har stor frihet i våra studier. Utbildningen jag går är väldigt bred och flexibel. Lärarna är väldigt duktiga och utrymmena vi jobbar i är högklassiga. Tycker också det finns klara fördelar med att studera i en liten stad. Här kan jag verkligen fokusera på studierna.

Just nu jobbar vi mycket med ljus- och färgsättning i hemmet, men jag själv är mest inne på mönsterdesign, så våra kurser i mönsterplanering har ändå gett mig mest. Roligast just nu är att planera min långa praktik som jag kommer att göra på ett designföretag i Amsterdam senare i år.

Högskolornas gemensamma ansökan pågår 14.3-28.3 2018.

nova

Här kan du se hela Novias studieutbud.

Har du frågor kring din ansökan?

Novias antagningsservice nås på antagningsservice@novia.fi eller (06) 328 5555.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.

Nya blogginlägg

ODobGaJ2T5zH

Midsommar – sommarens bästa mathögtid

Under midsommar kan man med gott samvete frossa i goda fiskrätter, äta mängder av nypotatis och njuta av en bit ost till snapsen. Bjud nära och kära på ett läckert fiskbuffébord i år.

Läs hela artikeln här »
ddaa8e340f80315e4270b38b15e0a180

WHO: Transpersoner inte psykiskt sjuka

Världshälsoorganisationen (WHO) ska inte längre klassa transpersoner som psykiskt sjuka, framgår av en ny rapport från FN-organet.

Läs hela artikeln här »
7c23b0038327fd5df16f31b711e1c3c2

FN: Nordkoreas barn mår lite bättre

Stora utmaningar kvarstår. Men nya uppgifter inifrån det isolerade Nordkorea tyder på att barns hälsa förbättrats "litegrann" i diktaturen, enligt FN:s barnfond Unicef.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage800533 hemmadag 1
2ba0e299ada8fa3a23df833605c5b881

Ismo Poutiainen är årets Mr Gay Finland

Årets Mr Gay Finland heter Ismo Poutiainen. Han är 35 år gammal med rötter i Kuopio och bor numera i Tammerfors.

Läs hela artikeln här »
TZA0YgE2DxSO

Hon slutade spela och blev domare

För några år sedan tröt Jolanda Närhis intresse för att spela fotboll. Men hon hade inte tröttnat på själva sporten och ville stanna kvar i fotbollen. Det ledde till att hon blev domare.

Läs hela artikeln här »
Mvteuurf5cVZ

Lista: Här är låtarna som kan bli årets sommarplåga

Det är inget snack om saken: Fjolårets stora sommarplåga var "Despacito" med bland annat Justin Biebers väna stämma. Vilken låt trillar öronen av till i år? Tre Vasa-dj:ar poängsätter låtar och utser den med bäst chans att bli sommarplågan 2018!

Läs hela artikeln här »
resizedimage800541 5DR 7344

Veckans blogg: Ideala Catariina

Veckans blogg på Sevendays är en icke-traditionell mammablogg som i huvudsak utspelar sig i Helsingfors.

Läs hela artikeln här »
b0e124caba690efa599c72d7842361e8

Cannabis släpps fritt i Kanada i höst

Kanada blir i höst det första större landet i världen att helt tillåta cannabis för vardagsbruk. Det står klart sedan underhuset i Ottawa sagt ja med 205 röster mot 82. Och premiärministern tror att fler följer efter.

Läs hela artikeln här »
d250f2174a01356e936214df267646b6

Melania Trump uttalar sig om gränspolitik

Debatten fortsätter att rasa i USA om den kontroversiella metoden att skilja barn från föräldrar som illegalt tagit sig in i landet via gränsen mot Mexiko.

Läs hela artikeln här »
b392f2682a12e25eb42415f7d2fb044e

Iina Karinen är årets Miss Gay Finland

Den 23-åriga veterinärstudenten Iina Karinen från Helsingfors har krönts till årets Miss Gay Finland.

Läs hela artikeln här »

Barn & familj

resizedimage666444 Junia 6 manader
56c36c1d5b960986502ae2af7ed4593b 2

UMK fortsätter som inbjudningstävling

Finlands representant i Eurovision Song Contest utses även nästa år genom en inbjudningstävling.

Läs hela artikeln här »
8WORKWfAnI1D

Lukas från Oravais släpper singel: En melankolisk kärleksvisa

"Amelia" var tänkt att bli en akustisk låt. Men så blev det inte – och Lukas Djupsjöbacka är mer än nöjd med slutresultatet.

Läs hela artikeln här »

Mat & dryck

horta recpet

Djur & natur

resizedimage800533 bygga honhus 2

Lifestyle

Mille1

Lifestyle

krans
dcRYyyxXEILx

Gör Venedig på två dagar

Ett tusenårigt världsarv fullt av kulturskatter som ständigt har förtrollat besökare från hela världen. Få resmål är så suggestivt laddade som det legendariska Venedig och få städer är så perfekta för en tvådagarsvistelse.

Läs hela artikeln här »
b4be87daeff0b7ec9d2e4247428af559

Video: Får du vara naken på din balkong?

Det har varit en rekordvarm vår i hela landet och många höghusboende suktar efter en svalkande balkong. Balkonglivet är dessvärre inte alltid problemfritt. Att till exempel grilla eller spela musik på sin balkong kan leda till grannfejder som är svåra att lösa. Reglerna är inte alltid helt klara och allting kan man inte direkt förbjuda.

Läs hela artikeln här »
odnUfhfdeBcy

Matbloggare tipsar: Satsa på hälsan – byt ut vitt mjöl, mjölk och socker

Vill du äta hälsosammare och minska på tillsatt socker? Lider du eller någon i din närhet av magproblem, har celiaki eller är allergisk mot mjölkprotein? Olika dieter och livsstilar blir allt vanligare, och det kan vara allt annat än lätt att hitta rätt i djungeln av alla nya ingredienser och produkter som numera finns i de flesta matbutiker.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

Skarmavbild 2018 06 13 kl. 08.41.19
crop uwgs8hy4smPK

Näringsfysiolog: Insekter är en förträfflig näringskälla

Klimatsmart mat blir trendigt. Det finns ett ökat intresse för alternativa proteinkällor och miljömedvetenhet. Mjölk och kött kan ingå i miljösmart mat, men konsumtionen måste minska.

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

hannafunderar
ZpROaJhoJfnX

Markku Harju: Så räddar du en fågelunge som fallit ur boet

Nordic Wildlife Care får tio samtal om dagen om fågelungar som fallit ur boet. Det bästa för en frisk unge är att låta mamman ta hand om den.

Läs hela artikeln här »
crop 53c88c14a342190455d7b763931f877e

Ny strategi ska göra Finland barnvänligare i hopp om fler födslar

Statsrådet påbörjar beredningen av en ny barnstrategi. Målet är att utveckla ett barnvänligare samhälle och höja nativiteten.

Läs hela artikeln här »
crop af1bf562404252e092de3f5f54b983ae

Medborgarinitiativ kräver ny straffrättslig definition av våldtäkt

Ett nytt medborgarinitiativ, som vill ändra strafflagens definition av våldtäkt, samlade 1 800 underskrifter på två timmar.

Läs hela artikeln här »
84b4794fbd31dd6b3f6cc91f17862429

Konstnären Taika Mannila: Att vara finlandssvensk är mitt största konstprojekt

Taika Mannila personifierar den unga, coola, frilansaren som blivit något av ett ideal i dag. Men bakom det coola jobbet finns det kamper och psykisk ohälsa.

Läs hela artikeln här »
V3DvIrFIg1yk

Projekt lyfter fram livet på landsbygden som ung – utmynnar i pjäs nästa år

Ungefär halvvägs in i det treåriga projektet "De gränsbevakande", som ordnas av Unga Scenkompaniet, skiftades fokus från gränser till hur det är att växa upp på landsbygden. Projektet vill på sikt motverka flytten från glesbygden.

Läs hela artikeln här »

Människor & samhälle

anna b
5Ytqx5XC3YIo

Hitta din nya favoritpodd här

En podd handlar om vanliga människor med civilkurage som ingriper och räddar liv. En annan handlar om sex och programledarna bjuder ibland också in gamla ligg. Här får du tips på podcaster att lyssna på i sommar.

Läs hela artikeln här »