DanielNenonen
Annons
Publicerad 10 mars 2019 kl 10:00

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

Annons. Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter i Svenskfinland. - Jag är glad över det val jag gjorde. Jag är så nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, konstaterar Olya Tsikhanchuck, som studerar till formgivare inom grafisk design i Jakobstad.

VASA

 

JonasSolvin

Jonas Solvin, 21
Studerar till ingenjör inom produktionsekonomi, andra året


Jonas, 21, är hemma från Pedersöre och har snart bott två år i Vasa.
- Det är en lagom stor studiestad, och jag vet faktiskt inte hur det skulle kunna bli bättre. Här har jag goda möjligheter att kombinera studierna med min satsning inom friidrott, konstaterar Jonas, som tävlar främst i kulstötning, men även diskuskastning, på FM-nivå.

Inför sommaren är siktet inställt på Kalevan Kisat och Jonas tränar fem till sju gånger i veckan, två till tre timmar åt gången.
- Eftersom idrotten tar mycket tid, är jag inte engagerad i någon studerandeförening, men jag trivs bra med mina studier och är nöjd med mitt val. Jag kommer att fokusera på ledarskap och ekonomi och hoppas, liksom ifjol, få ett sommarjobb som samtidigt kan utgöra min praktik. Visst bjuder utbildningen även på en del utmaningar, men så ska det också vara, konstaterar Jonas.

 

JAKOBSTAD


OlyaTsikhanchuk

Olya Tsikhanchuk, 32
Studerar till formgivare inom grafisk design, tredje året

Olya, som är hemma från Vitryssland, bor i Nykarleby med sin familj, och pendlar därifrån till Campus Allegro i Jakobstad för sina studier.
- Jag har bott i Finland i sex år och har en bakgrund som lärare i engelska, berättar hon. Då jag inte lyckades få ett lärarjobb här, bestämde jag mig för att börja studera igen. Jag har alltid varit intresserad av design, men hade inga verktyg att förverkliga mitt intresse med, förklarar Olya vidare.

Det var med viss tveksamhet hon tog steget mot ett nytt yrke, främst på grund av att hon då studierna inleddes ännu var föräldraledig och samtidigt hade småbarn att ta hand om.
- Men jag är så otroligt glad att jag vågade. Jag är supernöjd med studierna och alla de möjligheter de redan gett mig, och jag rekommenderar varmt både Novia och att börja studera igen som vuxen. Det är viktigt att våga testa nya saker, tror jag.

Olya hade inte vågat hoppats på att få jobb i första taget inom sin nya bransch heller, men tack vare målmedvetenhet och egen marknadsföring har hon haft många uppdrag redan, de facto ända sedan det första studieåret.
- Bara här i nejden finns många företag som har behov av olika visuella tjänster, men jag har främst jobbat internationellt med kunder både i USA, Frankrike, Nederländerna, Vitryssland, Ukraina och så vidare, berättar Olya.

Tack vare digitaliseringen spelar det ingen roll var jag befinner mig – allt är möjligt, konstaterar hon vidare.
Hon har även gjort två praktikperioder utomlands – i Barcelona samt i sitt eget hemland – och arrangemangen från Novias sida har fungerat bra.
- Jag skulle gärna tillbringa mer tid i skolan och umgås mer med mina studiekamrater, men med familj måste jag prioritera annorlunda. Vi har ett fint campus där det serveras god och förmånlig mat varje dag, vilket egentligen är ganska fantastiskt. Det är inte i många länder som de studerande har det så här bra, avslutar Olya.

 

RASEBORG

JosefinaLinnokari

Josefina Linnokari, 22
Studerar till agrolog, andra året

Mittemellan Helsingfors och Åbo ligger Novias sydligaste campus, Campus Raseborg, bara en kort promenad från Ekenäs centrum. I närområdet finns också stora skogsområden som används för skogsundervisning, jakt och viltvård.
För Josefina, som också är hemma från Ekenäs, innebar valet av studieort inte någon längre flytt. Att hon skulle bli agrolog föll sig ganska naturligt – hon är uppvuxen på landsbygden och har sedan länge ett stort hästintresse.
- Jag kommer troligen att studera vidare till agronom sedan, och siktar på någon form av kontorsjobb
inom branschen, berättar Josefina.

Raseborg är en relativt liten studieort där alla snabbt lär känna varandra.
- Studielivet är förhållandevis aktivt och varje vecka arrangeras det någon form av evenemang, berättar Josefina. Stämningen är bra, vi har en bra högskola och fina utrymmen att vistas i. Dessutom är omgivningen jättefin, tillägger Josefina.

Hon har redan hunnit utföra en gårdspraktik på nästan fyra månader, och hoppas få möjlighet att inleda följande praktikperiod, som är sex månader lång, redan detta läsår.
- Jag har ansökt om att få göra den på SLC, men det återstår ännu att se hur det blir.

VASA

DanielNenonen
Daniel Nenonen, 32
Alumn från sjukskötarutbildningen i Vasa

Daniel Nenonen, hemma från Pargas, blev färdig sjukskötare 2013 från Novia i Vasa. Idag jobbar han i Åbo, som inte ligger långt ifrån hans hemort.
- Jag hade kunnat studera samma sak i Åbo eller Helsingfors också, men ville pröva på något annat. Vasa låg tillräckligt långt borta, och var lagom stort, ler Daniel.

Han kan i efterhand konstatera att det var ett bra val – han trivdes i staden, med studierna och med studielivet, som han beskriver som rikt.
- Studiegemenskapen är toppen och någon brist på sysselsättning eller umgänge har man inte.

Daniel uppskattade möjligheten att få erfarenhet av alla olika specialområden och avdelningar under studietiden, och de två sista praktikperioderna utförde han i södra Finland. Efter en studietid på tre och ett halvt år men totalt fem år i Vasa, arbetar han nu på intensiven på TYKS i Åbo.
- Det är ett väldigt givande arbete, om än också tungt ibland, och något problem att få jobb inom
branschen har det inte varit, avslutar han.

 

Text: Anna Sand

 

advertorial campus logo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

Skarmavbild 2019 03 18 kl. 17.37.18
1d053bd32f

Japan öppnar museum om bajs

I den japanska staden Yokohama kan man numera besöka Unko Museum som är tillägnat bajsets roll i populärkulturen.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 18 at 9.23.23
slutaflyga
Screenshot 2019 03 18 at 9.13.23
sandra
falafel

Fylld pita med falafel och hummus

Falafeln som härstammar från Mellanöstern, är en populär rätt bland vegetarianer och veganer. Att falafel är gjort på kikärtor gör det till en utmärkt proteinkälla! Oftast serveras den i pitabröd, men även på en så kallad mezetallrik som består av många olika små rätter. I det här receptet visar vi hur du kan göra fyllda pitabröd med hemgjord falafel, hummus och syltad lök!

Läs hela artikeln här »
2c1b7ed54e8f770bfb11ec9d24c4d582

Facebook: Raderat 1,5 miljoner terrorvideor

Techbolag kritiseras för att terrorpropaganda kunnat spridas i deras kanaler.

Läs hela artikeln här »
lcPvX7ZZm2g4

Henrik har tusentals pennor – "Senast jag räknade var jag uppe i 18107"

En stor penna på husfasaden hälsar välkommen när man kliver in hos Henrik Blom i Maxmo. Pennan fick han i femtioårspresent av sina vänner. En gåva som passar som hand i handske för Blom som samlar på pennor.

Läs hela artikeln här »

Annons

DanielNenonen

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

Annons. Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter i Svenskfinland. - Jag är glad över det val jag gjorde. Jag är så nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, konstaterar Olya Tsikhanchuck, som studerar till formgivare inom grafisk design i Jakobstad.

Läs hela artikeln här »

Senaste från Blogoteket

ae1d47f8f0c85a273d112dc15ce6c5cf

”Rig 45” får en andra säsong

Den första säsongen av Viaplay-serien ”Rig 45” slog publikrekord under sin premiärhelg.

Läs hela artikeln här »
7a8144c300325e17bc892fa5d475dd8b

Pappersarbetaren Holm vann årets "Talang"

"Talang"-finalen 2019 bjöd på eldig pole dance, magi och ett ofattbart sifferminne. Men det var Micke Holms kraftfulla stämma som lyckades ta sig genom flest tv-rutor.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09832
Skarmavbild 2019 03 16 kl. 23.37.22
82f60597c3

Louis Vuitton drar tillbaka MJ-inspirerad kollektion

Det franska lyxmodevarumärket Louis Vuitton kommer att dra tillbaka alla varor som direkt eller indirekt har inspirerats av popstjärnan Michael Jackson.

Läs hela artikeln här »
450b4a1a74840ca06219882f6812ee75

Kvinna med "opassande" kläder nekades flyga till Teneriffa

En 21-årig kvinna skulle flyga till Teneriffa på solsemester när hon stoppades av planets kabinpersonal.

Läs hela artikeln här »
46ef2698e9243a041c195a732291d9a7

CNN: Är Helsingfors världens coolaste stad?

Nyhetskanalen CNN är nyfiken på hur finländarna är så lyckliga trots bitande kyla och mörker.

Läs hela artikeln här »
Namnlos
JH2 2015
68c2dea7c329ec8bb989b4a20d7b25d7

Manifestationer världen över för klimatet

Greta Thunberg varnar för en existentiell kris – och världen lyssnar. Under fredagen deltog människor på mer än 2 000 platser runt om i världen i klimatdemonstrationer. – Hon representerar vår generation, säger Channa Törnlund, gymnasieelev i Lund.

Läs hela artikeln här »
ba11668d84

Fyra tips för bättre sömn på internationella sömndagen!

Lider du av sömnsvårigheter? Här är några tips på vad du kan göra för att få en god natts sömn!

Läs hela artikeln här »
bianca1
6a429d2738a0af6daad7b0ea422ff829

Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris

Den 16-åriga Greta Thunberg är nominerad till Nobels fredspris, skriver norska Verdens Gang.

Läs hela artikeln här »
d8fb2cb369

Fem appar du inte vill vara utan när du reser

Hur åker man smartast med lokaltrafiken? Hur packar jag smart? Var finns veganska restauranger? Här är fem appar som kan underlätta ditt nästa äventyr utomlands.

Läs hela artikeln här »
rose2
bianca
matbrist1
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 13 at 14.27.43
D1964DCA 1A83 4CCF B6B9 8D36BF5AEADD
e605b8091e5b339926272f29e93538fc

Piloter varnade för problem med Boeing-plan

Två piloter i USA har tidigare varnat för problem med flygplansmodellen Boeing 737 Max 8, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 13 at 13.07.17
363e134d28

Så här har du aldrig sett Disney-prinsessorna förut

Så här är du kanske van att se Disneys klassiska prinsessor. Men nu har illustratören Ástor Alexander från San Diego gett dem en ny look.

Läs hela artikeln här »
9d0daacf93

Kolla in den nya trailern till "Aladdin"

Se den första fullängdstrailern till Guy Ritchies nytolkning av Disney-klassikern "Aladdin".

Läs hela artikeln här »