Artikel från
woVS8R4Le5YP Familjen Svenlin tog paus från vardagslivet och flyttade till Mallorca för 1,5 år. Foto: Sonja Finholm
Publicerad 14 oktober 2018 kl 12:01

Familjen Svenlin lever sin dröm: "Ett äventyr vi kommer att minnas resten av livet"

Att bo utomlands kan vara ett äventyr. Men också ett sätt att ta en paus från en stressig småbarnsvardag och få kvalitetstid med familjen. Och att lära sig uppskatta sitt eget hemland. Efter ett år på Mallorca har familjen Svenlin tagit till sig den spanska livsstilen. – Vi har fått en annan syn på livet, lärt oss att ta det lugnare.

Zoom

Atte Svenlin visar upp sitt senaste fynd. Foto: Sonja Finholm– Titta, en krabba!

Fyraåriga Atte Svenlin klättrar vant på de vassa klipporna nedanför strandpromenaden. För honom och hans storasyster Minea är strandlivet vardag.

Medan han följer efter krabban en bit längre bort, tar Minea på sig snorkeln och dyker ner under vattenytan på jakt efter ännu en snäcka.

– De tröttnar aldrig, säger Linda Svenlin och tar fram mellanmål ur kylväskan.

Familjen Svenlin hade precis köpt hus i Larsmo och rotat sig när Niklas fick ett erbjudande som de inte kunde motstå – ett år på Mallorca tillsammans med familjen. Baltic var på jakt efter en inköpare till Palmakontoret och dessutom skulle ett nytt datasystem köras igång – ett system som Niklas varit med och byggt upp i Finland. Han var med andra ord rätt karl för jobbet.

– Jag var här på en arbetsresa och hjälpte till med tekniken och på väg hem frågade chefen om jag var intresserad. Det var ett svårt beslut. Jag är Larsmobo i själ och hjärta och trivs egentligen inte i stadsmiljö. Men samtidigt kände vi att det här är vår livs chans och det är det bästa vi någonsin har gjort, säger Niklas Svenlin.

Zoom

Familjen Svenlin har en stor lägenhet med flera extra sovrum, perfekt för besökare hemifrån. Foto: Sonja FinholmFamiljen Svenlin bor i förorten El Molinar, cirka fem kilometer sydost om centrala Palma. Vi har stämt träff vid den stora obelisken alldeles vid strandpromenaden som går från turistorten Can Pastilla, via den gamla fiskebyn Portixol vidare till El Molinar och ända in till Palma.

Längs stranden promenerar turister sida vid sida med lokalbefolkningen. Det är högsäsong och stränderna är fulla. De stora hotellkomplexen finns en bit bort i Can Pastilla, men hela området längs strandpromenaden är populärt. Det är ett aktivt område som lockar allt från cyklister till flanörer, som samsas med ljudlösa eldrivna mopeder, rullskridskor och skateboardåkare. När vinden tilltar mot eftermiddagen fylls havsvikarna med surfare. Niklas gör som många andra Palmabor – cyklar till och från jobbet. Han väjer för proffscyklisterna och för nyanlända som inte ännu lärt sig att man ska hålla till höger längs cykelbanan.

Zoom

Niklas Svenlin cyklar till och från jobbet vid Baltic inne i Palma. Och barnen är lika glada att se honom varje eftermiddag. Foto: Sonja FinholmNere vid hamnen i centrala Palma, mellan lyxyachter och segelbåtar har Baltic sedan några år tillbaka ett servicekontor. Palma är en populär hamn bland seglare och Baltic behöver finnas nära kunderna.

– I dag på jobbet har vi lärt oss göra pizzadeg, säger han och visar bilder för barnen.
Pizzakursen är en del av företagets satsning på personalen.

– Vi har fått mycket stöd och hjälp också i samband med flytten, säger han.

Baltic tar hand om och hjälper till med det mesta av den byråkrati som krävs när man flyttar utomlands, allt från olika tillstånd och bankpapper till försäkringar. Alla i familjen har ett spanskt personnummer och Niklas betalar skatt i Spanien. Något socialskydd från Finland har familjen inte längre, det tar slut om man stannar längre än ett år. Det betyder att barnbidraget är borta, precis som sjukförsäkringen – tills man flyttar hem igen.

Zoom

Niklas kusin Göran Svenlin jobbar också på Baltic i Palma och familjerna umgås flera gånger i veckan. Till vänster hans fru Madeleine Englund-Svenlin och barnen Arne och Signe. Foto: Sonja Finholm


Niklas Svenlin hade först ett ettårigt kontrakt, men ganska snart bestämde de sig för att stanna ytterligare ett halvår. Sjuåriga Minea skulle egentligen ha börjat i första klass i Holm skola nu i höst, men i stället får hon hemundervisning av Linda, som i sin tur är tjänstledig från sitt jobb i köket på Baltic.

– Det har fungerat bra med förskolan och skolan. När vi var hemma i våras hälsade vi på i Mineas klass och nu vi brevväxlar vi med dem, säger Linda.

Hon håller kontakt med läraren via Wilma och tack vare veckobreven är Svenlins lika uppdaterade som andra föräldrar. Förskolans Trullebok var snabbt avklarad och ettans läsebok känns enkel för Minea som redan kan både läsa och skriva.

Med spanskan går det lite trögare – för alla fyra. Både Linda och Niklas har gått kurser och behärskar vardagsspanska, men eftersom hans arbetsspråk är engelska blir det oftast engelska eller svenska både i jobbet och på fritiden. Att många ortsbor dessutom pratar mallorqui, en lokal variant av katalanska, gör det ännu svårare.

– Eftersom vi är här bara en bestämd tid valde vi att inte lägga Minea i en spansk skola. Däremot känns det bra att kunna visa barnen att det finns mera än ett sätt att leva, att vidga deras vyer, säger Linda Svenlin.

Zoom

Familjen Svenlin trivs på stranden, som ligger bara några hundra meter hemifrån. Foto: Sonja FinholmAtt bo och jobba i ett land där turismen är en viktig näring gör att man också blir medveten om vilken inverkan den har på lokalsamhället. Turismen är ett viktigt levebröd för många familjer, men samtidigt är den ett stressmoment i vardagen. Med över 15 miljoner besökare per år är stränder, restauranger och butiker överfulla under högsäsong. I sommar har ortsbor demonstrerat mot massturismen, bland annat med banderoller och plakat på flygplatsen med texten "Turismen dödar Mallorca". En av orsakerna till protesterna är att bostadspriserna håller på att skena iväg.


– Många nordbor investerar i lägenheter som hyrs ut åt turister. Det här gör att hyrorna skjuter i höjden och i vissa områden har spanjorerna med sina relativt låga löner knappt råd att bo kvar, säger Linda Svenlin.

Även orten El Molinar där de själva bor har på kort tid förvandlats från ett gammalt fiskeläge till ett attraktivt område för utländska investerare. Området marknadsförs i dag som pittoreskt och trendigt med moderna caféer och exklusiva restauranger.

Kulturkrockar hör också till. Tempot här är ett helt annat än hemma. Många affärer och kontor stänger under eftermiddagens siesta och då är det bara att vänta tills de öppnar igen. Speciellt Niklas har fått lära sig att räkna med det under arbetsdagen. Tio minuter betyder ofta en halvtimme och medan finländare gärna söker sig en egen plats på stranden, kommer spanjorerna så nära de bara kan.

– De är också så mycket bättre på att visa känslor. Och jag har lärt mig att köa utan att ta stress, säger Linda Svenlin.

Hon viker ihop strandfilten och samlar ihop alla saker. Barnen vill gärna ta med sig dagens strandfynd, men efter en del diskussioner nöjer de sig med några snäckor och ett par fina stenar. Plus de slantar som Minea hittat. Resten får bli kvar på stranden.

– Annars har vi snart hela huset fullt.

Zoom

Minea Svenlin är en van snorklare. Foto: Sonja FinholmLinda och Niklas bor bara ett par kvarter från strandpromenaden. Lägenheten är cirka 150 kvadratmeter och har flera extra sovrum och en stor terrass. Just nu har de besök av Lindas kusin och hans fru och en av Lindas kompisar åkte just hem.

– Vi uppskattar besöken, för visst saknar jag familjen och vännerna i Finland, säger hon.
Men samtidigt pratar de varmt om om sin nya familj – Balticfamiljen. Här i Palma har företagets slogan fått en helt annan betydelse.

– Alltid när någon fyller år bjuder vi in våra vänner. Balticgänget känns som en familj för oss och det känns tryggt att ha dem här, säger hon.

Vad är det bästa med Palma?

– Palma är en stor liten stad. Här finns storstadspuls, men på tio minuter är man ute på landsbygden eller uppe i bergen, säger Niklas.

Även Linda uppskattar naturen, men också det att historien är så närvarande i de gamla kvarteren. Och shoppingen.
– Och förstås klimatet, det är nog en stor orsak till att vi är här, säger hon.
På stranden packar turisterna så småningom ihop parasoll och badleksaker.

Solen går strax ner bakom bergen Sierra de Tramuntana, som tornar upp sig bakom Palma. Linda fotar barnen i kvällsljuset och uppdaterar Instagram – ett sätt att hålla kontakt med familj och vänner.

– Jag tröttnar aldrig på solnedgången, på att vara ute om kvällarna. Även om det snabbt blir vardag även här är det en drömtillvaro vi lever. Ett äventyr som vi kommer att minnas för resten av livet.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

crop AxYa6uqRYn1x

Här är kandidaterna som tävlar om Stora Journalistpriset

Stora Journalistpriset delas ut den 13 mars. På torsdagen offentliggjordes vilka som har nominerats till priset.

Läs hela artikeln här »
f859745749a55dabe6712e834fbcdb3b

Tusentals skolelever strejkade för miljön

Tusentals skolelever i Storbritannien, Frankrike och Tyskland "gick ut i strejk" på fredagen i protest mot klimatförändringarna. Manifestationerna är inspirerade av 16-åriga Greta Thunbergs uppmärksammade skolstrejk.

Läs hela artikeln här »
372ae68ea444790b9d898f94e37c5159

Jon Henrik: Får inte samma känsla i jojken

Jon Henrik Fjällgren uppträder med både eld, fjällandskap och konstgjort norrsken i Melodifestivalen, och är tävlingens stora förhandsfavorit.Om tittarna tycker likadant som genrepspubliken blir det tre pastellfärgade dockor som följer honom till finalen.

Läs hela artikeln här »
valentinesday
37f36ea8dc

Allt du behöver veta om Forbes 30 under 30-lista

Forbes 30 under 30 är en lista som publiceras en gång om året av den amerikanska företagstidningen Forbes.

Läs hela artikeln här »
235d8ea2f0

Boss – New York Fashion Week FW19

Boss visade upp sin senaste kollektion på modeveckan i New York. Här kan du se videon!

Läs hela artikeln här »
oscar de la renta

Oscar de la Renta – New York Fashion Week FW19

Vill du inspireras av det senaste inom modevärlden? Här kommer en video från Oscar de la Rentas senaste visning.

Läs hela artikeln här »
98d6a7d764eb79292ceffc1738ef4f3a

Viaplay gör skräckserie för ungdomar

Ungdomsskräckdrama i kortformat, så beskrivs den kommande Viaplay-serien "Cryptid" som har premiär nästa år.

Läs hela artikeln här »
minimalism2

Så lever du mera minimalistiskt

Fenomenet minimalism är en populär livsstil som fått allt mer synlighet i sociala medier på sistone. Men vad betyder det egentligen?

Läs hela artikeln här »
DSC04808
ronja
Skarmavbild 2019 02 15 kl. 09.47.35
Skarmavbild 2019 02 14 kl. 19.34.18
photo 1526951521990 620dc14c214b
crop J110780Z

Instagrambugg drabbar kändisar

Artisten Katy Perry tappat omkring 900 000 följare på Instagram under det senaste dygnet, och influeraren Kylie Jenner har tappat hela 2,5 miljoner.

Läs hela artikeln här »
328136 115259711927013 1027188131 o
Skarmavbild 2019 02 14 kl. 09.24.34
9e085eeda19223dd2fa2837315acd3fa

Första "Frost 2"-trailern är här

Anna, Elsa, Kristoffer, Sven och Olaf återvänder till hösten – och ger sig ut på äventyr i ett höstfärgat skogslandskap.

Läs hela artikeln här »
e7be8a5311

Herrmode 2019: Här är säsongens hetaste trender

Skräddat och neon – här är de hetaste herrmodetrenderna att se fram under 2019.

Läs hela artikeln här »
74c33dc8eb

Sminktrend våren 2019 – röda läppar

På flera av de stora modevisningarna inför våren dominerade röda läppar på catwalken.

Läs hela artikeln här »
Graduation Day By Miss P
SUSHI
48778a491f

Fem häftiga byggnader som står färdiga under 2019

Kolla in dessa fem spektakulära byggnader, som alla kommer att stå färdiga under 2019!

Läs hela artikeln här »
DSC04800
a0d5b55f3e

Därför firar vi Alla hjärtans dag

Varifrån kommer egentligen traditionen att uppmärksamma alla hjärtans dag den 14 februari? Här är en kort video som förklarar historien!

Läs hela artikeln här »
ee62be3f72

Nu startar vänliga veckan

Hela denna vecka, från den 11 februari till den 17 februari, gäller det att vara extra vänliga mot varandra.

Läs hela artikeln här »
AnnaErik420
107dc2d02ec41f3d020e25e312caab81

Greta Thunbergs namn användes utan lov för att locka investerare

Klimataktivisten Greta Thunbergs namn nämndes flera gånger om när företaget We don't have time ville locka investerare genom en nyemission som hittills dragit in 10 miljoner kronor (cirka 950 000 euro).

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 11 kl. 14.32.39
trendspaning

Trendspaning våren 2019: Jordnära färger

Beskrivning: Jordnära färger – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller vårmodet 2019.

Läs hela artikeln här »
tvshows2019

10 tv-serier att se fram emot 2019

Här är tio spännande tv-serier att se fram emot under 2019!

Läs hela artikeln här »
IMG 1199