fdsfsd
Publicerad 4 september 2015 kl 15:40

Rawfood ger henne ny energi

Alger, sprängticka, frön och örter fyller köksskåpen hemma hos Cecilia ”Ila” Nordman. Hon har infört rawfood i sin livsstil sedan hon insett att matvanorna hänger ihop med hur man mår.

En bra bit in längs en skogsväg i Tjärlax finns ett fint trähus, endast ett stenkast från vattnet, där hälsobloggerskan Cecilia ”Ila” Nordman bor tillsammans med sin man Christian.

Undertecknad blir bjuden på te samt en mycket god raw-chokladruta med hallon, som till utseendet påminner om en moccaruta. Medan vi avnjuter varsin tekopp med vatten kokat på sprängticka, ”chaga”, berättar Nordman om hur hennes morotsliv uppstod.

– Jag jobbade år 2009 som pedagogisk handledare. Trivdes med jobbet gjorde jag verkligen, men höll slutligen på att arbeta ihjäl mig. Samtidigt åt jag sådant jag inte mådde bra av och även fel tider på dygnet. Det blev en personlig kris där jag blev utbränd. Den livsstilen gav mig också direkt fysiska problem, kroppen fungerade inte som den skulle. Jag insåg att jag inte kan fortsätta leva som jag levt tidigare, berättar Nordman.

 

dfssCecilia Nordman har dukat upp med te och raw-chokladrutor med hallon. Bakverket består av bland annat cashewnötter, kokosolja, kakaopulver, valnötter, kokosgrädde, hallon och kokossocker.

 

 

Intresset för hur maten påverkar välbefinnandet växte hos Nordman och hon började göra en matdagbok där hon skrev ner vad hon åt samt hur maten påverkade henne.

– Jag skrev ner huruvida jag hade huvudvärk och var lättretlig eller på bra humör en tid efter måltiden. Om jag åt mat tillagad på spannmål såsom pasta och pizza blev jag jättetrött, orkade inte arbeta och ville endast vila. Socker i kombination med spannmål gjorde att jag fick migrän. Jag insåg att det helt klart fanns en röd tråd mellan matvanor och välmåga, förklarar Cecilia Nordman.

Dagboken kom att bli hennes populära blogg, Morotsliv, som i dag är betydligt mer utvecklad och har haft över en miljon sidvisningar sedan den startade.

- År 2010 hade jag redan en längre tid ätit så kallad rawfood och bestämde mig då för att leva i en månad uteslutande på det, vilket sedan i verkligheten blev hela tre månader. Jag mådde jättebra och jag ville aldrig må så dåligt igen som jag hade mått tidigare. Att skriva på bloggen hjälpte mig att inte fuska med dieten, berättar Nordman.

 

 

fsdfds2Överallt i Nordmans kök hittar man ekologiska produkter, t.ex. téer.

 

 

Rawfood handlar om att man inte hettar upp eller processar maten så att viktiga näringsämnen försvinner. Nordman äter själv i dagens läge mellan 70 och 100 procent vegetarisk rawfood, resten är kokat.

– Olika enzymer och vitaminer överlever inte om man hettar upp maten för mycket. Äter man rått, får man i sig maximalt av dessa. Ändå brukar jag inte rekommendera någon att uteslutande äta rawfood annat än i perioder. Denna typ av mat består främst av nötter, alger, grönsaker, örter, kryddor, oljor, bär, frön och frukt. Därmed innefattar det inga mjölkprodukter, spannmålsprodukter eller raffinerade produkter.

På Nordmans blogg hittar man allt från recept på rawfood till olika tips om kemikalier i vardagen, ekostädning, naturläkemedel, hudvård, hälsa och hygien med mera.

– Jag föredrar att skriva om positiva saker på min blogg och inte negativa ämnen. Med bloggen vill jag lyfta fram vad som har fungerat för mig, och om det även skulle fungera för läsaren så är det verkligen bra.

 

I dag skriver Cecilia Nordman inte endast blogg, utan håller även olika föreläsningar och kurser runt om i Svenskfinland om rawfood, naturlig hudvård och kemikalier i hemmet. Det hela började med föreläsningar, men utvecklades så småningom även till workshoppar.

– Det kan kännas svårt att komma i gång med exempelvis rawfood på egen hand då man inte vet var man ska börja. Därför är det bra att komma på kurs för att få starten. Det är verkligen kul då man kommer i gång och inte heller dyrt, säger Nordman.

Valet av livsstil är inte heller svårmotiverat för Nordman.

–Jag vill få ut så mycket som möjligt av mitt liv och leva länge. För att jag ska kunna göra det jag vill måste jag ha energi och vara frisk, så det jag kan påverka i livet tänker jag göra. Valen man gör är dessutom inte jobbiga saker. Ändå tycker jag att människor måste få göra som de vill, så länge de vet vad det kostar. Det är tråkigt att människor gör val som de mår dåligt av, men inte förstår varför.

 

Cecilia Nordman och hennes man Christian kommer i höst att flytta till Thailand för ett halvår.

– Vi kommer att ta en språkkurs samt bekanta oss med kulturen och människorna. Det blir en verklig utmaning att lyckas leva så ekologiskt som möjligt där, säger Cecilia Nordman.

Resor kommer främst att uppta parets tid, men Cecilia Nordman planerar även att skriva en bok under tiden i landet.

– Jag tänker skriva om mitt morotsliv. Boken skulle gärna få fungera som inspirationskälla för människor och innehålla recept, tips och idéer för hur man kommer i gång, samt hur man inför friskfaktorer i livet.

 

Här hittar du Ilas blogg Morotsliv.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

2c31b1162b

Storaffären klar: Nu har Disney köpt upp Fox

Nu är en av Hollywoods största affärer genom tiderna slutförd. Disney äger nu 21st Century Fox. Det här innebär affären.

Läs hela artikeln här »
27564ac695

Fyra tips till dig som ska ut på tågsemester

Ska du ut på tågsemester? Här är några saker som kan vara bra innan du ger dig av!

Läs hela artikeln här »
5a8ca90578fa149520994799b48fc14b

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Läs hela artikeln här »
crop kOCXZKFNhAsA

Google lanserar spelplattformen Stadia

Googles nya spelplattformen Stadia låter användare strömma spel genom webbläsaren utan att behöva vänta på att innehåll först laddas ner till enheten.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 20 at 8.53.06
chinatown.sanfrancisco

Annons

DanielNenonen

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

Annons. Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter i Svenskfinland. - Jag är glad över det val jag gjorde. Jag är så nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, konstaterar Olya Tsikhanchuck, som studerar till formgivare inom grafisk design i Jakobstad.

Läs hela artikeln här »
41494bc55b2

Fyra tips för en grönare vardag

Polerna smälter, vädret blir allt mer extremt och snart är det kanske mer plast än fisk i våra hav. Här är några smarta tips på vad du kan göra för att leva ett lite mer hållbart liv.

Läs hela artikeln här »
Gambamark

Senaste från Blogoteket

9574007192

Här är världens tio dyraste städer 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. Det visar en ny undersökning av The Economist.

Läs hela artikeln här »
gronvaxt
Screenshot 2019 03 19 at 10.36.25
Screenshot 2019 03 19 at 10.39.13
Skarmavbild 2019 03 18 kl. 17.37.18
Screenshot 2019 03 18 at 9.31.16
1d053bd32f

Japan öppnar museum om bajs

I den japanska staden Yokohama kan man numera besöka Unko Museum som är tillägnat bajsets roll i populärkulturen.

Läs hela artikeln här »
Screenshot 2019 03 18 at 9.23.23
slutaflyga
Screenshot 2019 03 18 at 9.13.23
sandra
falafel

Fylld pita med falafel och hummus

Falafeln som härstammar från Mellanöstern, är en populär rätt bland vegetarianer och veganer. Att falafel är gjort på kikärtor gör det till en utmärkt proteinkälla! Oftast serveras den i pitabröd, men även på en så kallad mezetallrik som består av många olika små rätter. I det här receptet visar vi hur du kan göra fyllda pitabröd med hemgjord falafel, hummus och syltad lök!

Läs hela artikeln här »
2c1b7ed54e8f770bfb11ec9d24c4d582

Facebook: Raderat 1,5 miljoner terrorvideor

Techbolag kritiseras för att terrorpropaganda kunnat spridas i deras kanaler.

Läs hela artikeln här »
lcPvX7ZZm2g4

Henrik har tusentals pennor – "Senast jag räknade var jag uppe i 18107"

En stor penna på husfasaden hälsar välkommen när man kliver in hos Henrik Blom i Maxmo. Pennan fick han i femtioårspresent av sina vänner. En gåva som passar som hand i handske för Blom som samlar på pennor.

Läs hela artikeln här »
ae1d47f8f0c85a273d112dc15ce6c5cf

”Rig 45” får en andra säsong

Den första säsongen av Viaplay-serien ”Rig 45” slog publikrekord under sin premiärhelg.

Läs hela artikeln här »
7a8144c300325e17bc892fa5d475dd8b

Pappersarbetaren Holm vann årets "Talang"

"Talang"-finalen 2019 bjöd på eldig pole dance, magi och ett ofattbart sifferminne. Men det var Micke Holms kraftfulla stämma som lyckades ta sig genom flest tv-rutor.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09832
Skarmavbild 2019 03 16 kl. 23.37.22
8c7293157e

Årets it-plagg – färgglad kostym

Färgglada kostymer – fenomen som lyser starkt på modekartan när det gäller modet 2019.

Läs hela artikeln här »
82f60597c3

Louis Vuitton drar tillbaka MJ-inspirerad kollektion

Det franska lyxmodevarumärket Louis Vuitton kommer att dra tillbaka alla varor som direkt eller indirekt har inspirerats av popstjärnan Michael Jackson.

Läs hela artikeln här »
450b4a1a74840ca06219882f6812ee75

Kvinna med "opassande" kläder nekades flyga till Teneriffa

En 21-årig kvinna skulle flyga till Teneriffa på solsemester när hon stoppades av planets kabinpersonal.

Läs hela artikeln här »
46ef2698e9243a041c195a732291d9a7

CNN: Är Helsingfors världens coolaste stad?

Nyhetskanalen CNN är nyfiken på hur finländarna är så lyckliga trots bitande kyla och mörker.

Läs hela artikeln här »
2005569635

Här är världens lyckligaste länder 2019

De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder, det visar en ny rapport från FN.

Läs hela artikeln här »