fdsfsd
Publicerad 4 september 2015 kl 15:40

Rawfood ger henne ny energi

Alger, sprängticka, frön och örter fyller köksskåpen hemma hos Cecilia ”Ila” Nordman. Hon har infört rawfood i sin livsstil sedan hon insett att matvanorna hänger ihop med hur man mår.

En bra bit in längs en skogsväg i Tjärlax finns ett fint trähus, endast ett stenkast från vattnet, där hälsobloggerskan Cecilia ”Ila” Nordman bor tillsammans med sin man Christian.

Undertecknad blir bjuden på te samt en mycket god raw-chokladruta med hallon, som till utseendet påminner om en moccaruta. Medan vi avnjuter varsin tekopp med vatten kokat på sprängticka, ”chaga”, berättar Nordman om hur hennes morotsliv uppstod.

– Jag jobbade år 2009 som pedagogisk handledare. Trivdes med jobbet gjorde jag verkligen, men höll slutligen på att arbeta ihjäl mig. Samtidigt åt jag sådant jag inte mådde bra av och även fel tider på dygnet. Det blev en personlig kris där jag blev utbränd. Den livsstilen gav mig också direkt fysiska problem, kroppen fungerade inte som den skulle. Jag insåg att jag inte kan fortsätta leva som jag levt tidigare, berättar Nordman.

 

dfssCecilia Nordman har dukat upp med te och raw-chokladrutor med hallon. Bakverket består av bland annat cashewnötter, kokosolja, kakaopulver, valnötter, kokosgrädde, hallon och kokossocker.

 

 

Intresset för hur maten påverkar välbefinnandet växte hos Nordman och hon började göra en matdagbok där hon skrev ner vad hon åt samt hur maten påverkade henne.

– Jag skrev ner huruvida jag hade huvudvärk och var lättretlig eller på bra humör en tid efter måltiden. Om jag åt mat tillagad på spannmål såsom pasta och pizza blev jag jättetrött, orkade inte arbeta och ville endast vila. Socker i kombination med spannmål gjorde att jag fick migrän. Jag insåg att det helt klart fanns en röd tråd mellan matvanor och välmåga, förklarar Cecilia Nordman.

Dagboken kom att bli hennes populära blogg, Morotsliv, som i dag är betydligt mer utvecklad och har haft över en miljon sidvisningar sedan den startade.

- År 2010 hade jag redan en längre tid ätit så kallad rawfood och bestämde mig då för att leva i en månad uteslutande på det, vilket sedan i verkligheten blev hela tre månader. Jag mådde jättebra och jag ville aldrig må så dåligt igen som jag hade mått tidigare. Att skriva på bloggen hjälpte mig att inte fuska med dieten, berättar Nordman.

 

 

fsdfds2Överallt i Nordmans kök hittar man ekologiska produkter, t.ex. téer.

 

 

Rawfood handlar om att man inte hettar upp eller processar maten så att viktiga näringsämnen försvinner. Nordman äter själv i dagens läge mellan 70 och 100 procent vegetarisk rawfood, resten är kokat.

– Olika enzymer och vitaminer överlever inte om man hettar upp maten för mycket. Äter man rått, får man i sig maximalt av dessa. Ändå brukar jag inte rekommendera någon att uteslutande äta rawfood annat än i perioder. Denna typ av mat består främst av nötter, alger, grönsaker, örter, kryddor, oljor, bär, frön och frukt. Därmed innefattar det inga mjölkprodukter, spannmålsprodukter eller raffinerade produkter.

På Nordmans blogg hittar man allt från recept på rawfood till olika tips om kemikalier i vardagen, ekostädning, naturläkemedel, hudvård, hälsa och hygien med mera.

– Jag föredrar att skriva om positiva saker på min blogg och inte negativa ämnen. Med bloggen vill jag lyfta fram vad som har fungerat för mig, och om det även skulle fungera för läsaren så är det verkligen bra.

 

I dag skriver Cecilia Nordman inte endast blogg, utan håller även olika föreläsningar och kurser runt om i Svenskfinland om rawfood, naturlig hudvård och kemikalier i hemmet. Det hela började med föreläsningar, men utvecklades så småningom även till workshoppar.

– Det kan kännas svårt att komma i gång med exempelvis rawfood på egen hand då man inte vet var man ska börja. Därför är det bra att komma på kurs för att få starten. Det är verkligen kul då man kommer i gång och inte heller dyrt, säger Nordman.

Valet av livsstil är inte heller svårmotiverat för Nordman.

–Jag vill få ut så mycket som möjligt av mitt liv och leva länge. För att jag ska kunna göra det jag vill måste jag ha energi och vara frisk, så det jag kan påverka i livet tänker jag göra. Valen man gör är dessutom inte jobbiga saker. Ändå tycker jag att människor måste få göra som de vill, så länge de vet vad det kostar. Det är tråkigt att människor gör val som de mår dåligt av, men inte förstår varför.

 

Cecilia Nordman och hennes man Christian kommer i höst att flytta till Thailand för ett halvår.

– Vi kommer att ta en språkkurs samt bekanta oss med kulturen och människorna. Det blir en verklig utmaning att lyckas leva så ekologiskt som möjligt där, säger Cecilia Nordman.

Resor kommer främst att uppta parets tid, men Cecilia Nordman planerar även att skriva en bok under tiden i landet.

– Jag tänker skriva om mitt morotsliv. Boken skulle gärna få fungera som inspirationskälla för människor och innehålla recept, tips och idéer för hur man kommer i gång, samt hur man inför friskfaktorer i livet.

 

Här hittar du Ilas blogg Morotsliv.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

Annons

los angeles night style by shya

Bröllopsspecial

Skarmavbild 2019 01 04 kl. 11.11.37

Bröllopstårtor 2.0

Behöver man ens ha bröllopstårta mera? Vad säger etiketten och vad säger rådande trenden? Här får du lära dig allt om vilka bröllopstårtor du ska satsa på 2019.

Läs hela artikeln här »
DSC04729
IMG 0644
2012 d
6618e614d9

Det här ägget är nu världens mest gillade Instagrambild

När realitystjärnan Kylie Jenner för ungefär ett år sedan la upp en bild på sin dotter Stormi Webster på Instagram slog hon världsrekord. Men nu har hon fått se sig slagen – av ett ägg. Kolla in filmen!

Läs hela artikeln här »

Annons

Puustelli 12

Puustelli levererar mer än bara kök

Annons. Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Men även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Läs hela artikeln här »

Bröllopsspecial

c0b2a56436

10 par som gick all-in på sitt bröllop

Tycker du att det verkar trist med ett klassiskt bröllop? Då ska du spana in dessa par som gått all in för udda teman.

Läs hela artikeln här »

Bröllopsspecial

57ac71fed8

Så klär du dig rätt på bröllopet

Bröllopssäsongen är på kommande och visst är det härligt att gå på bröllop? Men det kan vara svårt att veta hur man ska klä sig rätt som gäst. Här är några tips för att du ska lyckas bra med din outfit.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 01 15 kl. 08.11.52
Skarmavbild 2019 01 15 kl. 08.15.18
Skarmavbild 2019 01 15 kl. 08.13.47

BRÖLLOPSSPECIAL

Skarmavbild 2019 01 03 kl. 10.46.06 side

Brudklänning 2019 - de senaste trenderna

Kommer du eller en kompis att gifta sig i år? Vi listar de sju största trenderna inom brudmodet just nu. Vilken är din favorit?

Läs hela artikeln här »

Lifestyle

Skarmavbild 2016 03 07 kl. 10.12.01

Senaste från Blogoteket

Annons

KronTvatt 03
f564d207c7c0b4f470019f5502d12a10

Netflix stäms för nya "Black mirror"-filmen

Netflix låter tittarna själva välja vart handlingen ska ta vägen i filmen "Bandersnatch", som är en del i "Black mirror"-serien.

Läs hela artikeln här »
ofvermarklaskedryck1
b3975181d0

Fem nyårslöften som är lätta att hålla

Det har blivit dags att bestämma tonen för hur nästa år ska bli. Men att träna mer och äta nyttigare är inte alltid så lätt att leva upp till. Här är fem tips på nyårslöften som är lite lättare att hålla - och som kommer få dig att må bättre.

Läs hela artikeln här »
alko
Skarmavbild 2019 01 11 kl. 10.12.46
412662f462

Här är världens mäktigaste pass 2019

Kan du gissa vilket pass som gör det enklast att resa runt i världen? Ta reda på det här – och se vilka länder ligger i topplistan.

Läs hela artikeln här »
fdd35f7920

Beslutet: Oscarsgalan blir utan värd

Efter flera veckor av diskussioner och rykten fram och tillbaka står det nu klart: Oscarsgalan blir utan värd 2019.

Läs hela artikeln här »
e7d6178d930282192613fa398ef65b31

Polisen vill undersöka Ronaldos dna

Polisen i Las Vegas har kommit in med en begäran om att få ta del av stjärnanfallaren Cristiano Ronaldos dna.

Läs hela artikeln här »
bbec016d7f

10 tv-serier att se fram emot 2019

Här är tio spännande tv-serier att se fram emot under 2019!

Läs hela artikeln här »
3b9eb9b18e

Hon får rollen som Barbie

Nu står det klart att skådespelaren Margot Robbie blir den som får ta sig an rollen som den ikoniska dockan Barbie i en ny spelfilm.

Läs hela artikeln här »
hemmatraning1
Skarmavbild 2019 01 10 kl. 11.54.23
tajMkXpg5DDl

Här kan du svara på enkäten om mobbning i skolan

Blir du mobbad i skolan? Hur går det till? Vad känner du? Hur kan det undvikas? Berätta i vår anonyma enkät.

Läs hela artikeln här »
51a58a316847271c32d5386570dd4161

Dags att söka till vissa högskolor

Den första gemensamma ansökan till höstens högskoleutbildningar öppnar på onsdag.

Läs hela artikeln här »
656c74793be6fefee5fe37e15ab981a5 2

Strimlad Banksy-tavla ställs ut

Den tavla av gatukonstnären Banksy som förstördes under en auktion i oktober ställs nu ut för första gången. I februari visas verket på konstmuseet Frieder Burda i den tyska staden Baden-Baden.

Läs hela artikeln här »
231f185608

Shutdown i USA – men vad innebär det?

Strax innan jul införde president Donald Trump en så kallad ”shutdown" i USA. Men vad innebär det egentligen?

Läs hela artikeln här »
b91a23b0fb

Miu Miu SS 2019

Se Miu Mius vår- och sommarkollektion 2019

Läs hela artikeln här »
a15406058d

Louis Vuitton SS 2019

Se alla looks från Louis Vuittons vår- och sommarkollektion 2019

Läs hela artikeln här »
29e65354d1

Nytt fordon kan klättra som en spindel

Hyundai's nya fordon Elevate presenterades för första gången på CES-mässan i Las Vegas. Fordonet kan klättra som en spindel, vandra som ett fyrfota däggdjur, och rulla som en vanlig bil.

Läs hela artikeln här »