minimalism2
Publicerad 9 februari 2019 kl 07:00

Så lever du mera minimalistiskt

Fenomenet minimalism är en populär livsstil som fått allt mer synlighet i sociala medier på sistone. Men vad betyder det egentligen?

Minimalism är individuellt och betyder olika beroende på vem du frågar, men grundprincipen är att äga endast sånt som fyller en funktion eller adderar värde till din vardag. De som lever minimalistiskt slutar naturligt att köpa hem onödiga grejer, eftersom de förstår att de varken fyller någon funktion eller kommer komma till användning. Minimalism kan implementeras i olika kategorier i din vardag: köket, badrummet, garderoben, för att nämna några.


Vill du tänka mer minimalistiskt i köket kan du:

1. Undvika dubbletter. Egentligen behöver du bara en av allt; en stekspade, en soppslev och ett durkslag.

2. Undvika att köpa hem olika köksredskap/maskiner du aldrig kommer använda.

3. Rensa bort gamla kryddor, proteinpulver eller “superfoods” som har passerat bäst-före-datum. Om det visar sig att du knappt använt spirulinan du ville testa förra året, och du blir tvungen att slänga bort mer än hälften: köp inte det på nytt.

5. Bevara saker i glasburkar. De håller tätt och gör att dina produkter håller längre.

6. Rensa ur kylskåpet på gammal mat. Du kanske inte har gammal mjölk i kylen, men många har ketchupflaskor och såser som blivit gamla för länge sen.

7. Äta upp maten som finns i ditt skåp innan du köper mer! En rolig sak du kan testa är att se hur länge du klarar dig på maten du har i köksskåpen utan att handla hem mera. Av tomatkross, linser, kokosmjölk, pasta, sojakross och kryddor kan du få ihop riktigt goda måltider.


Ställ dig själv frågan:

Hur många kastruller och stekpannor behöver jag egentligen?’ Ge bort de du inte använder och behåll favoriterna. Samma gäller knivar: ofta har du två-tre knivar som är dina favoriter. Behåll dem, gör dig av med resten.


Saker att du kan göra dig av med i badrummet:

1. Sånt som ändrat färg, textur och/eller lukt, varit öppet längre än 12 månader, du inte använder längre, är halvfull och du lämnat åt dess öde, torkat bort och du har fler än en av. T.ex. gamla parfymer, gammal tandkräm, schampoflaskor, gamla body lotions, halvfulla ansiktskrämer du inte använder, gamla mascaror och läppstift, deodorant, brun-utan-sol, torkade nagellack eller de du inte använder.

2. Gamla handdukar med fläckar och såna du inte använder längre. De kan du donera till t.ex. en katt- eller hundgård.

3. Skräp - det är lätt hänt att tomma förpackningar står och samlar damm i badrumsskåpet.

4. Produktprover. Om du fått massa små testers via tidningsprenumerationer eller då du handlat något som bara tar upp plats i ditt badrum är det dags att göra sig av med dem. Hur ofta testar du faktiskt ett mini-schampo eller en droppe foundation?

5. Sminkborstar av dålig kvalité och såna du inte använder.

Då du ska ta tag i garderoben är det viktigt att inte göra dig inte av med något som du behöver en annan säsong. T.ex. om du rensar på sommaren: släng inte dina vinterbyxor bara för att du inte använder dem just nu, det blir bara en extra utgift om du blir tvungen att köpa nya varje säsong! Gör dig heller inte av med sommarplagg på vintern utan gör smarta val och rensa bara de kläder som är i säsong för tillfället och som du inte använder.

 

minimalism1

Att ta tag i garderoben kan vara det första steget på din minimalistiska resa.


Tänk på:

1. Vilka sorts kläder du trivs i. De kläder du trivs i är de du tenderar välja oftare då du bestämmer outfit på morgonen.

2. I vilka färger du vill klä dig. Du kanske gillar rött och randigt på alla andra, men själv tröttnar jag på såna plagg efter en eller två användningar, då säger det sig själv - undvik att spendera pengar på sånt du använder endast ett fåtal gånger

3. Att göra upp fyra olika högar

 

SPARA / SLÄNG & ÅTERVINN / KANSKE / DONERA & SÄLJ

> spara de kläder du gillar och använder

> släng & återvinn de plagg som är i för dåligt skick för att donera eller sälja

> kanske-högen innehåller plagg du är osäker på och lägger undan i en låda i garderoben/källaren. Om du inte saknar plaggen och inte går och hämtar dem ur lådan under den närmaste månaden är du säkert redo att göra dig av med dem trots allt. Lite som att provseparera, fast med ett plagg.

> donera & sälj till en organisation eller på loppis


4. Att bara behålla dina absoluta favoritplagg och de plagg du faktiskt använder. En bra tumregel: gör dig av med sånt du inte använt de senaste två månaderna.

5. PPA, eller pris per användning och handla smart då du väl handlar. Du vill hitta en produkt med så lågt PPA som möjligt. Behöver du nya vinterkängor? Ta hellre smällen en gång och köp de som är 50€ dyrare om det innebär att de håller fler säsonger jämfört med de som kostar under 50-lappen. Undvik att behöva punga ut pengar varje säsong för något du kan betala för en gång och sedan ha i tio år framåt. PPA på ett par Dr. Martens är inte många cent i jämförelse med ett par taskiga skor för 50€ som håller 5 användningar innan de förstörs av den finska vintern En klänning du endast använder under en utekväll har då PPA lika med inköpspriset. Du behöver inte köpa en klänning för en endaste utekväll. Kanske du kan låna en av en vän eller redan har en liggandes i din garderob?

Minimalism är inte något som händer över en natt, utan något som kan ta veckor eller månader att bemästra. På vägen kommer du känna en lättnad och det blir bara lättare att släppa taget om saker. Du kan till exempel lägga upp delmål, och testa på olika kategorier i olika skeden. I vår kanske du kan städa ur förrådet och ta tag i garderoben, och varför inte ta tag i köket under semestern? Alla kan ha nytta av att tänka mer minimalistiskt, så varför inte börja redan idag?


Text: Jennifer Carp
Bild: Unsplash.com

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

201810231746167486
finlandssvenskablogglistan2

Krönika

IMG 20190220 144603 02 2
fullsizeoutput 33e6
IMG 4370
kvUjHRnk71Hm

Norsk popduo uppträder på fastlagstisdagen i Vasa

Den norska popduon Kuselofte ställer sig på scenen på Brödfabriken den 5 mars.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 21 kl. 11.01.45
d6686d872a

Video: Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

Du kan minska risken för att smittas av den fruktade vinterkräksjukan genom att vidta förebyggande åtgärder. Här är några tips!

Läs hela artikeln här »
unnamed 43

Sevendays presenterar: Paulina Peltomaa

Vi har en ny bloggare på Sevendays! Paulina Peltomaas blogg har ingen röd tråd så långt ögat kan nå, men det en del funderingar kring barn och föräldraskap. "Men jag tror att min blogg kan vara rolig att läsa även för såna som inte befinner sig i samma livssituation som mig. Någon svordom här och där förekommer troligtvis, ber om ursäkt för det redan nu" säger hon.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 21 kl. 08.29.42
IMG 27500
OVNING 5 B HOFTLYFT
IMG 0242 1
d604e9bc3f7731419373e4b2220b7671

Danske Bank stänger i Baltikum och Ryssland

Skandalomsusade Danske Bank meddelar att man stänger alla sina filialer i Estland, Lettland, Litauen och Ryssland.

Läs hela artikeln här »

Annons

AfterlightImage 11
wilhelmina1

Indiska influenser i radhuslägenhet

Wilhelmiina Wasberg är inte rädd att blanda material och färger precis som hon känner för. Här blir du inspirerad av en livsstil som uppmuntrar dig att bli lite mera modig, glad och äventyrlig i vardagen.

Läs hela artikeln här »
blomma respekt
ba752c98f6

Karl Lagerfeld blev 85 år gammal – här är hans liv i bilder

Lagerfeld var en av världens mest kända modeskapare, med en lång internationell karriär som inleddes 1955.

Läs hela artikeln här »
52274867 2201242273525483 2140907928515772416 n

Veckans blogg: Lugn & Rosvall

En högkänslig själv på en stor inre reda. Hon har precis börjat på ett nytt äventyr i livet och vi bloggläsare får följa med. Här får du lära känna veckans blogg lite bättre!

Läs hela artikeln här »
crop J191366Z

Modeskaparen Karl Lagerfeld är död

Modeskaparen Karl Lagerfeld, 85, är död, rapporterar franska Le Figaro. Den ikoniske designern – som hade en svensk pappa – blev känd över hela världen för sina svarta solglasögon och vita hår i hästsvans.

Läs hela artikeln här »
0ddd4b72771083d99983a0841da2318a

Ikoniske modeskaparen Karl Lagerfeld är död

Modeskaparen Karl Lagerfeld, 85, är död. Den ikoniske designern blev känd över hela världen för sina svarta solglasögon och vita hår i hästsvans. – Det är den siste av de stora modeskaparna som går ur tiden, säger Karina Ericsson Wärn, rektor för Beckmans design school.

Läs hela artikeln här »
dcbc4529c1

Fyra saker du kanske inte visste om Guide Michelin

På måndagen publicerade däcktillverkaren Michelin sin guide för de nordiska länderna. Palace i Helsingfors belönades med en Michelin-stjärna. Visste du detta om Guide Michelin?

Läs hela artikeln här »
99a5212408121928125fea09b7567f81

"Kyssande sjömannen" från ikonisk bild är död

George Mendonsa, som hela livet hävdade att han var den sjöman som fångats på bild när han kysste en sjuksköterska för att fira slutet av andra världskriget, har dött, skriver NBC News.

Läs hela artikeln här »
Skarmavbild 2019 02 19 kl. 08.50.06
e32df543a4

Menyn för Oscarsgalan 2019

Här är all mat och dryck som kommer att serveras gästerna på årets Oscarsgala!

Läs hela artikeln här »
crop 6ca619efe81d5169fbfe5585d786145c

Plastskatt kan införas i Storbritannien

Den brittiska miljöministern presenterar i dag ett förslag på hur man kan öka återvinningen av plast.

Läs hela artikeln här »
a2310f279e

London Fashion Week 2019 – Street Style

London Fashion Week 2019 – Street Style. Inspireras av videon!

Läs hela artikeln här »
cf77a0d210e1f3cc582fb29d31c6c8ae

Iransk tv censurerar kvinnlig fotbollsdomare

Fotbollsintresserade tv-tittare i Iran fick inte se den tyska Bundesligamatchen mellan Bayern München och Augsburg i fredags.

Läs hela artikeln här »
batch DSC09452
desperate 2293377 960 720
b8571c2649c08c1febbc4f6866939c38

Månen är tema när karnevalen i Venedig startar

Den årliga karnevalen i Venedig har inletts på sedvanligt sätt med en storslagen vattenparad längs kanalerna.

Läs hela artikeln här »
crop 7107dddc8c236c9350bf7cd17d392d73

Bin kan lära sig plus och minus

Det tar sju timmar att lära honungsbin att räkna, visar en ny forskningsrapport. De kan också skilja på färger.

Läs hela artikeln här »